Zoeken in de muziekgeschiedenis

17 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 18 December

In Through The Outdoor, het nieuwe album van Led Zeppelin is op 18 December 1978 klaar. In de Polar Studio’s in Stockholm heeft de groep in November en December de laatste hand gelegd aan de nummers In The Evening, Wearing And Tearing en Carouselambra. Jimmy Page neemt de band met tien nieuwe nummers mee naar Engeland, om ze in Plumpton Place, zijn huis in Sussex af te mixen. Drie nummers vallen uiteindelijk nog af: Ozone Baby, Darlene en Wearing And Tearing, deze drie tracks verschijnen later op het postuum uitgebrachte album Coda. Manager Peter Grant heeft het idee om het album in een aparte hoes te laten verschijnen. Er komen zes verschillende covers, met daaromheen een papieren bruine zak, zodat de koper niet weet welke hoes hij uiteindelijk krijgt. In de filosofie van Peter Grant zal dit de verkoop van de plaat behoorlijk stimuleren, vooral onder verzamelaars. Een ander plan van Peter Grant is dat het album pas uitgebracht wordt als daar een reden voor is. Wanneer Led Zeppelin in Augustus 1979 twee dagen op het Knebworth Festival staat, wordt In Through The Outdoor uitgebracht en staat het album in September 1979 twee weken op de eerste plaats in Engeland.


Sam Cooke neemt op 18 December 1961 in de RCA Studios in Hollywood het door hemzelf geschreven nummer Twistin' The Night Away op. Deze single komt op 3 Februari 1962 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt op 24 Maart 1962 de negende plaats.


Het concert van Rod Stewart in het Forum in Los Angeles wordt op 18 December 1981 rechtstreeks door diverse FM-zenders in Amerika en in 23 landen op televisie uitgezonden. Als gasten ontvangt hij Kim Carnes en Tina Turner. Ruim 35 miljoen mensen kijken naar dit optreden. Verschillende nummers van dit concert staan op het album Absolutely Live (1982), waaronder ook het nummer Stay With Me wat Stewart samen met Kim Carnes en Tina Turner zingt.


Op 18 December 1969 is Jimi Hendrix aanwezig in de Record Plant Studio in New York om het nummer Ezy Ryder op te nemen. Hendrix wordt begeleid door The Band Of Gypsies die bestaat uit drummer Buddy Miles en bassist Billy Cox. Daarnaast doen ook Steve Winwood en Chris Wood, twee leden van Traffic, mee aan deze opname. Ezy Ryder wordt in Februari 1971 uitgebracht. Het is één van de tracks op het album The Cry Of Love dat postuum verschijnt.


Hotel California van The Eagles komt op 18 December 1976 op nummer acht de Nederlandse LP Top 50 binnen. Het album is op 8 December 1976 uitgebracht. Zeven maanden lang, van Maart tot Oktober 1976 hebben The Eagles zich opgesloten in de Criteria studios in Miami en The Record Plant Studio in Los Angeles. De invloed van drummer/zanger Don Henley is erg groot. Bij zes van de acht nummers is hij als componist of zanger betrokken zoals in Wasted time, dat hij samen schrijft met Glenn Frey. Het succes van Hotel California is enorm. Zowel in Nederland, Engeland als de Verenigde Staten staat het album meer dan een jaar in de albumlijst. Het album levert verschillende hits op, Life In The Fast Lane, New Kid In Town en de titelsong Hotel California worden wereldhits. Het nummer Hotel California ontstaat als een demo van gitaritst Don Felder. Tekstueel is het nummer vooral gericht op de narcistisch levenstijl in L.A. in het tweede deel van de jaren ’70. Het hotel dat op de hoes staat afgebeeld is het Beverly Hills Hotel in Beverly Hills in Californie. De foto is gemaakt door David Alexander terwijl hij, bij een ondergaande zon, in een kraanwagen over Sunset Boulevard heen en weer rijdt. Dit gebeurde zonder toestemming van het hotel dat, vanwege de beroemde gasten die er vaak logeren, het liefst uit de publiciteit blijft. In de week van 15 Januari 1977 staat de LP één week op de eerste plaats.


Pink Floyd geeft op 18 December 1966 een optreden in The Blarney Club aan de Tottenham Court Road in Londen. Het is een van de laatste optredens in de Blarney Club. een week later wordt de naam veranderd in The UFO Club.


Joy Division treedt op 18 December 1979 op in de Las Bains Club in Parijs. Dit is het laatste optreden van de Britse groep in Frankrijk. Op 18 Mei 1980 pleegt zanger Ian Curtis zelfmoord. Na het overlijden van Curtis ontstaat er een ware woeker in clandestiene live-tapes, niet voor release bedoelde demo-opnamen en officiële re-releases. Medio ’81 verschijnt als officieel afscheid de dubbelaar Still één plaat met opnamen van het laatste optreden van de groep en één plaat met demo’s, alternate takes en opnamen van een John Peel-sessie. De drie overgebleven Joy Division-musici Bernard Albrecht (Gitaar), Peter Hook (bas) en Stephen Morris (Drums) gaan met Morris’ vriendin Gillian Gilbert (gitaar, synthesizer) verder als New Order.


Op 18 December 1972 krijgt Helen Reddy in Amerika een gouden plaat voor I Am Woman. De single heeft op 9 December 1972 de eerste plaats in Amerika bereikt. I Am Woman is lange tijd een soort hymne geweest van het feminisme.


Keith Richards stapt op 18 December 1983, zijn veertigste verjaardag, in Cabo San Lucas in Mexico in het huwlijksbootje met voormalig topmodel Patti Hansen (27). De gitarist van The Rolling Stones over zijn komende huwelijk: "Anita (Pallenberg) and I, in the 60s, were never interested in marriage. It seemed an archaic and dumb thing to do just to have a child… And Patti and I have a different relationship… And If I’m gonna try anything once, it’s gonna be with this chick". Mick Jagger is getuige. Uit het huwelijk worden twee dochters geboren, Theodora Dupree op 18 Maart 1985 en Alexandra Nicole op 28 Juli 1987. Uit zijn relatie met Anita Pallenberg heeft Keith Richards drie kinderen: Lucy, Marlon en Dandelion Angela. Hun vierde kind Tara JoJo Gunne is op 6 Juni 1976, nog maar drie maanden oud, overleden.


The Spice Girls onthullen op 18 December 1999 in Madame Tussaud in Londen hun wassen look-a-like’s. De wassen beelden van Geri Halliwell (Ginger Spice). Melanie Janine Brown (Scary Spice), Victoria Adams (Posh Spice), Melanie Jayne Chisholm (Sporty Spice) en Emma Lee Bunton (Baby Spice) kosten £35,000 per stuk om te maken.


The Rolling Stones maken op 18 December 1965 in de RCA Studio in Hollywood het nummer 19th Nervous Breakdown af. Met de opname is op 3 December 1965 begonnen. De titel is afkomstig van een uitsparaak van Mick Jagger, die de lange Amerikaanse tour in de herfst van 1965 vaak beschrijft als een "19th Nervous Breakdown". In Europa ligt de single op 4 Februari 1966 in de platenwinkels. Op de B-kant staat As Tears Go By. Dit nummer is door Mick Jagger met begeleiding van een strijkkwartet op 26 Oktober 1965 in de IBC Studio in Londen opgenomen. As Tears Goes By is de eerste Jagger/Richard compositie waar ook Andrew Oldham als songwriter genoemd wordt. In 1964 is As Tears Goes By een hit geweest in de uitvoering van Marianne Faithfull, die de negende plaats er mee weet te bereiken. In Nederland komt 19th Nervous Breakdown b/w As Tears Goes By op 19 Februari 1966 de Top 40 binnen, en bereikt uiteindelijk de tweede plaats.


Op 18 December 1983 overlijdt gitarist Jimmy Nolan op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen een hartaanval. Jimmy Nolan heeft ondermeer gespeeld bij Johnny Otis en James Brown.


Omdat Ron Wood de groep The Faces heeft verlaten om de vertrokken Mick Taylor op te volgen als gitarist bij The Rolling Stones, laat Rod Stewart op 18 December 1975 weten dat ook hij The Faces gaat verlaten. Rod Stewart gaat zich nu helemaal concentreren op zijn solo-carriere. Die begint zeer voorspoedig, in 1976 levert het album A Night On The Town twee hitsingles op: Tonight’s The Night en The Killing Of Georgie.


The Tokens komen op 18 December 1961 op de eerste plaats van de UK Hitlist met The Lion Sleeps Tonight. Het origineel van The Lios Sleeps Tonight is van de Zuid-Afrikaan Solomon Linda, die het nummer in 1939 als Mbube Wimoweh (letterlijk: De Leeuw Slaapt) op de plaat zet met de groep The Evening Birds. Muziekinstrumenetn zijn verboden voor zwarte werkers in de townships van Zuid-Afrika, ze zouden ze wel eens kunnen gebruiken als wapen. Zingen is daarom hun enige uitkomst en de manier waarop Linda’s Evening Birds zingen ontketent een hele stroming onder township-jive groepen met als latere exponent de fameuze Ladysmith Black Mambazo, ondermeer bekend van het album Graceland van Paul Simon. The Tokens hebben na The Lion Sleeps Tonight geen hit meer. Wel gaan zij verder als succesvolle producers met ondermeer The Chiffons (He’s So Fine, One Fine Day, en Sweet Talkin’ Guy), The Happenings (See You In September en My Mammy) en Dawn (Knock Three Times en Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree).


TAFKAP (Prince) neemt op 18 December 1999, in zijn Paisley Park Studios in Minneapolis, Minnesota het evenement Rave Un2 The Joy 2000 op. Gasten zijn Lenny Kravitz, Rosie Gaines, Maceo Parker en Morris Day & The Time. Dit concert wordt in 2000 op video uitgebracht.


William Sagan wordt op 18 December 2006 door verschillende artiesten, waaronder Carlos Santana en leden van Led Zeppelin en The Doors, aangeklaagd. Sagan biedt via zijn website op internet unieke geluidsopnamen en memorabilia zoals foto's, t-shirts en concertposters te koop aan. Het materiaal is afkomstig uit de nalatenschap van de in 1991 overleden Amerikaanse impresario Bill Graham. William Sagan heeft zelf voor deze unieke verzameling bijna vier miljoen euro betaald.


Wanneer opgewonden jongeren in Castricum op 18 December 1956 proberen een fietsenrek op de rijweg te zetten worden zij door de politie uiteengejaagd. Aanleiding voor de commotie is de film Rock Around The Clock die in de Nederlandse bioscopen draait. In Dordrecht en Assen is het al eerder tot botsingen gekomen tussen de politie en "rock’n'roll" roepende jongeren. In Apeldoorn mag Rock Around The Clock niet eens worden vertoond. In Gouda wordt dit wel toegestaan, maar zonder geluid. Niet alleen in Nederland zorgt de film voor ongekende taferelen. In Manchester in Engeland wordt de film twintig minuten stil. In Londen breken er ook rellen uit. Rock Around The Clock is een rolprent met een flinterdun verhaaltje over de doorbraak van een plattelandsorkest, vertolkt door Bill Haley en zijn groep The Comets. Muziek is de hoofdmoot in Rock Around The Clock, want ook Freddie Bell & The Bellboys, The Platters, Ernie Maresca en Alan Freed laten van zich horen.


Op 18 December 1962 beginnen The Beatles in Hamburg in West-Duitsland aan een laatste serie optredens in de Star Club. Op de Grosse Freiheitsstrasse hangt een spandoek met de tekst Willkommen Beatles. Tijdens dit verblijf maakt Kingsize Taylor een bandopname van één van de optredens van The Beatles. Die worden twintig jaar later op LP uitgebracht. Op 31 December 1962 keren The Beatles terug naar Liverpool om een dag later aan een korte tournee door Schotland te beginnen.


The Rolling Stones sluiten op 18 December 1994 het eerste deel van hun Voodoo Lounge World Tour af. Het laatste concert van deze tour is in BC Place in Vancouver, Canada. De tournee door de Verenigde Staten en Canada is op 1 Augustus 1994 met een optreden in het Robert Kennedy Stadium in Washington DC gestart. Na een maand rust wordt op 14 Januari 1995 in Mexico de Voodoo Lounge World Tour vervolgd. Die brengt The Rolling Stones in o.a. Brazilie, Argentinie, Zuid-Afrika, Australie en Europa. Het laatste concert is op 30 Augustus 1995 in de Rotterdamse Kuip.


Op 18 December 1965 staat Barry Sadler in de studio om het nummer The Ballad Of The Green Berets op te nemen. Barry Sadler is tijdens de Vietnam-oorlog sergeant bij een speciale divisie van het Amerikaanse leger die in de volksmond bekend staat als De Groene Baretten. Op 5 Maart 1966 bereikt The Ballad Of The Green Berets de eerste plaats in de Billboard Hot 100. De single staat vijf weken bovenaan. Tijdens de oorlog verliest Staff Sergeant Barry Sadler een been als hij op een landmijn loopt. In 1988 wordt hij bij een roofoverval in zijn huis in Guatemala door het hoofd geschoten. Met ernstig hersenletsel wordt Barry Sadler in het ziekenhuis opgenomen. Barry Sadler overlijdt op 5 November 1989 aan een hartaanval. Hij is 49 jaar geworden.


John Lennon en Yoko Ono laten op een ludieke manier op 18 December 1968 weer van zich horen. Zij huren de Royal Albert Hall in Londen af en zitten anderhalf uur voor het publiek in een grote witte zak. Zij noemen deze vertoning An Alchemical Wedding.


Op 18 December 1993 moet Veronica op last van de rechter de uitzending van de Nederlandse Top 40 staken. Presentator Gijs Staverman heeft een week eerder een feestelijke uitzending gemaakt om het afscheid van de hitparade te vieren. Radio 3 wil stoppen met de hitlijst, omdat zendercoordinator Paul van der Lugt het belachelijk vindt dat sinds 25 Juni 1993 de Top 40 ook door Radio 538 wordt uitgezonden. De Stichting Nederlandse Top 40 spant een kort geding aan wegens contractbreuk. De Stichting wordt door de rechter in het gelijk gesteld. Met ingang van 8 Januari 1994 wordt de Nederlandse Top 40 alleen nog door Radio 538 uitgezonden.


Gilbert Bécaud overlijdt op 18 December 2001 aan de gevolgen van kanker. Gilbert Bécaud wordt als Francois Gilbert Silly op 24 Oktober 1927 geboren in Toulon, Frankrijk. Op zijn vijfde stuurt zijn moeder Gilbert naar pianoles. Later studeert Gilbert Bécaud aan het conservatorium in Nice. Hij wil echter niet de klassieke kant op, maar kiest voor een loopbaan in de amusementsmuziek. In Parijs raakt Gilbert Bécaud in contact met Edith Piaf. Voor haar componeerd Bécaud het nummer Je T’ai Dans La Peau. Dit nummer wordt later beroemd gemaakt door de Everly Brothers als Let It Be Me. Op aanraden van Piaf kiest François Silly de artiestennaam Gilbert Bécaud. Piaf voorziet problemen als hij zich in het buitenland zou presenteren als Silly. Gilbert Bécaud staat met beide benen in de Franse chansontraditie, maar verwerkt hierin ook Amerikaanse invloeden. Hierdoor worden een groot aantal nummers wereldhits. Een groot aantal buitenlandse sterren neent zijn nummers op het repertoire, zoals Shirley Bassey. De bekendste nummers van Gilbert Bécaud zijn onder meer: Et Maintenant, Nathalie, L’Important C’est La Rose, Il Faitd Des Bonds, Quand Il Est Mort Le Poète, Le Jour Ou La Pluie Viendra, Pilou Pilou en Dimanche A Orly. Gilbert Bécaud bezoekt Nederland voor het eerst in 1955. In 1998, drie jaar voor zijn overlijden laat hij voor het laatst in Nederland zien waarom hij Monsieur 100.000 Volt wordt genoemd. Op 15 Juli 2000 geeft Gilbert Bécaud zijn laatste concert in Zwitserland. Zijn laatste dagen brengt hij door op zijn woonboot l’ Aran (Parijs), waar hij zijn slotalbum Le Cap schrijft. Wanneer Gilbert Bécaud begraven wordt gaat de rouwstoet ook langs l’Olympia in Parijs, waar hij zo vaak op de planken heeft gestaan. Gilbert Bécaud wordt begraven op het Parijse kerkhof Père Lachaise, waar ook andere grootheden als Yves Montand, Edith Piaf en Jim Morrison begraven liggen. Zijn laatste album verschijnt postuum op 19 Maart 2002, uit dertig nummers die Bécaud nog opgenomen heeft, kiest zijn zoon Gaya er uiteindelijk vijftien die op het album komen. Elf liedjes gaan over de dood en god. Op enkele nummers is duidelijk te horen dat de stem van Bécaud te lijden heeft gehad onder zijn ziekte. Gilbert Bécaud is 74 jaar geworden.


Op 18 December 1989 koopt de Engelse commerciele zender Granada TV de rechten van één van de zes concerten die The Rolling Stones in Oktober 1989 in het Shea Stadium in New York hebben gegeven. Van de opnamen wordt een twee uur durende televisie-special gemaakt die wereldwijd wordt verkocht. The Rolling Stones zijn vanaf 31 Augustus 1989 aan het toeren door het land van Uncle Sam in het kader van hun Steel Wheels Tour. Op 20 December 1989 is het laatste concert in Atlantic City in New Jersey.


Het concert van U2 in de RAI in Amsterdam op 18 December 1989 wordt na een uur en een kwartier voortijdig afgebroken omdat Bono last heeft van zijn stem. De nummers die U2 tot dan gespeeld heeft zijn: Setlist: Hawkmoon 269, Desire, All Along The Watchtower, All I Want Is You, In God’s Country (stukje) / Where The Streets Have No Name, I Will Follow, I Still Haven’t Found What I’m Looking For / Exodus (stukje), MLK, The Unforgettable Fire, God Part II, Help, Bad, Van Diemen’s Land, New Year’s Day, Pride (In The Name Of Love) en 40. Bono zegt tegen het publiek dat ze het concert maar als een gratis show moeten beschouwen, dit tot wanhoop van organisator Mojo. De concerten van 19 en 20 December in de RAI worden afgelast. Op 5,6,9 en 10 Januari 1990 worden de shows ingehaald, dit keer in de AHOY in Rotterdam met BB King in het voorprogramma. Tijdens een van de concerten loopt Bono tijdens het nummer Bullet The Blue Sky bijna een hele ronde op de (toen nog) wielerbaan in AHOY.


Billie Davis staat op 18 December 1962 in de Olympic Sound Studios in Londen om het nummer Tell Him op te nemen. Op 18 januari 1963 wordt deze single van de Engelse zangeres door Decca Records uitgebracht. Tell Him komt op 7 Februari 1963 de Engelse hitparade binnen, en haalt de tiende plaats.


Op 18 December 2000 is Kirsty MacColl met haar twee zoons aan het zwemmen in de Zuid-Mexicaanse badplaats Cozumel wanneer zij wordt overvaren door een speedboot. De Engelse zangeres is op slag dood. Ooggetuige verklaren dat Guillermo Gonzalez Nova (eigenaar van vele supermarkten in Mexico) aan het roer gestaan heeft. Desondanks wordt in Maart 2002 ene Jose Cenyam (een werknemer van Guillermo Gonzalez Nova en ook aan boord tijdens het ongeluk) veroordeeld wegens moord tot een straf van 2 jaar en tien maanden. De straf wordt echter afgekocht door Nova. Van Jose Cenyam wordt sindsdien niets meer vernomen. Kirsty MacColl wordt op 10 Oktober 1959 in Croydon, Londen geboren als dochter van folkzanger Ewan MacColl en danseres Jean Newlove. Haar carrière bij het platenlabel Stiff Records is niet erg succesvol; ze brengt nooit een album uit op dit label en singles zoals Terry en He’s On the Beach halen het niet. Haar succes wordt vooral tegengewerkt doordat haar podiumangst, wat ze nooit echt te boven komt. In 1981 heeft Kirsty MacColl haar eerste hit met There’s A Guy Works Down The Chipshop Swears He’s Elvis. In Groot-Brittannie bereikt ze in 1985 de zevende plaats in de hitlijst met een cover van Billy Bragg’s A New England, waarvoor Billy op haar verzoek een extra couplet schreef. Het door Kirsty geschreven They Don’t Know bereikte, in de versie van Tracey Ullman, de tweede plaats in de hitparade. Kirsty MacColl doet wel veel sessiewerk als achtergrondzangeres en draagt vaak bij op albums die worden geproduceerd door haar man Steve Lillywhite (waaronder albums van Morrissey, Van Morrison en de Talking Heads). In December 1987 scoort ze opnieuw een hit met A Fairytale Of New York, een duet met Shane MacGowan van The Pogues. Nadat ze in 1989 is bevallen van een zoon komt ze in 1989 terug met het album Kite, een succesvol album met onder andere David Gilmour en Johnny Marr. Ze brengt daarna nog een aantal albums uit waarvan Tropical Brainstorm (dat door wereldmuziek wordt beinvloed) wordt genoemd als haar beste werk. Billy Bragg brengt haar tijdens zijn live-optredens nog steeds een bescheiden hommage door het extra couplet van A New England steevast aan haar op te dragen. Kirsty MacColl is 41 jaar geworden.


Tijdens een herdenking in Chicago van de op 11 December 1964 vermoorde zanger Sam Cooke wordt op 18 December 1964 de limousine van zijn collega James Brown vernield. De soulzanger ziet zich gedwongen de ceremonie te verlaten.


Op 18 December 2000 overlijdt Ruud de Wolff van The Blue Diamonds aan de gevolgen van kanker. Ruud de Wolff wordt op 12 Mei 1941 in Batavia geboren. De familie De Wolff komt in 1949 naar Nederland. In hun woonplaats Driebergen zitten Ruud en zijn broer Riem in diverse schoolbandjes. In navolging van The Everly Brothers gaan Ruud en Riem samen optreden als The Blue Diamonds. Hun eerste single is een cover van ‘Til I Kissed You van Don en Phil Everly. Ramona is in 1960 hun eerste nummer 1-hit, gevolgd door Little Ship in 1962. In 1963 moeten zij in militaire dienst. Zo komt de klad in hun carriere. Zij komen in het schabbelcircuit terecht. Ruud trouwt en verhuist naar Mexico. Na zijn scheiding komt Ruud de Wolff terug naar Nederland. Op 3 November 2000 staan Ruud en Riem de Wolff voor het laatst op het toneel als The Blue Diamonds. Ruud de Wolff is 59 jaar geworden.


Paul de Leeuw geeft op 18 December 2003, onder de naam MetroPaul, een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. De Leeuw wordt begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker. De live-registratie wordt op 23 April 2004 op de dubbel-CD MetroPaul uitgebracht. Paul de Leeuw zingt op dit album nummers als Ik Heb Je Lief, De Steen en Ik Wil Niet Dat Je Liegt. MetroPaul bereikt op 8 Mei 2004 in de Album Top 100, een 35ste plaats als hoogste notering.


Op 18 December 1982 komt Met Kerst Ben Ik Alleen van Andre Hazes op een 25ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Op de B-kant van deze single staat Koningin Van De Zigeuners. Het origineel van Met Kerst Ben Ik Alleen is The Day Before You Came van ABBA. Andre Hazes heeft zelf de vertaling gemaakt. Met Kerst Ben Ik Alleen bereikt de dertiende plaats in de Nederlandse Top 40.


De James Bond film On Her Majesty's Secret Service gaat op 18 December 1969 in de bioscoop draaien. Deze 6e Bond film is de enige waarin de Australische acteur George Lazenby de rol van James Bond speelt. Toch wordt de film door de fans als één van de allerbeste uit de Bond-reeks gezien. De film blijft het verhaal van Ian Fleming zeer trouw en is daarmee een zeer realistische Bond-film geworden. Telly Savalas is zijn rivaal in deze film. Diana Rigg, bekend als Mrs. Peel in de televisieserie De Wrekers, speelt Tracy Bond, de vrouw van geheim agent 007. Het muzikale thema van On Her Majesty's Secret Service is geschreven door Hal David en John Barry. Louis Armstrong is de zanger van We Have All The Time In The World.


De film A Star Is Born gaat op 18 December 1976 in Hollywood in première. De hoofdrollen in deze re-make van A Star Is Born uit 1937, worden gespeeld door Barbra Streisand en Kris Kristofferson. In de originele film zijn deze rollen voor Janet Gaynor en Fredric March. Het thema van de film, Love Theme From A Star Is Born (Evergreen) komt op 11 December 1976 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 3 Maart 1977 drie weken op de eerste plaats.


HET komt op 18 December 1965 op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan. Op de B-kant van deze single staat Alleen Op Het Kerkhof. Zowel Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan als Alleen Op Het Kerkhof zijn geschreven door Bob Bouber, de zanger van ZZ & De Maskers. Bouber is dan net uit deze groep gestapt. Op het label staat zijn vrouw Katinka vermeld als componiste. HET is voortgekomen uit de Amsterdamse groep The Mads, en bestaat uit Adrie de Hont (gitaar), Dennis Witbraat (drums), Jacques Zwart (gitaar/zang) en Pim van der Linden (basgitaar). Bob Bouber bedenkt een promotiestunt die HET in één klap landelijk bekend maakt. De groepsleden rijden begin November 1965 in een groot ledikant tijdens het spitsuur in Amsterdam de Dam op. Na tien minuten worden zij door de politie gearresteerd. Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan bereikt de negende plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 18 December 1988 wordt zanger en gitarist Mike Peters van The Alarm in allerijl naar het ziekenhuis gebracht als er tijdens een optreden in Chester in Engeland een schijnwerper stuk gaat en glasspinters in zij ogen terecht komen. Alle verdere live-data van deze Engelse tournee worden afgelast.


Vanaf 18 December 1967 ligt het album Wild Honey van The Beach Boys in de Amerikaanse platenwinkels. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Aren't You Glad, I Was Made To Love Her, Country Air, A Thing Or Two, Darlin', I'd Love Just Once To See You, Here Comes The Night, Let The Wind Blow, How She Boogalooed It en Mama Says. Wild Honey komt op 30 december 1967 binnen in de albumlijst van Billboard. De LP blijft op 24 steken.


Op 18 December 1971 komt het album Goud Van Out op een 11e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Dit verzamelalbum is samengesteld door Rob Out en Ad Bouman van Radio Veronica. De opbrengst is voor de actie Zwembad Eemeroord. Met deze actie wil de zeezender geld inzamelen voor de aanleg van een therapeutisch zwembad in Eemeroord, een inrichting voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Baarn. Radio Veronica heeft de geneesheer-directeur Eggink van Eemeroord toegezegd dat het radiostation binnen één maand voor veertigduizend gulden zal zorgen. Op Goud Van Out staan Hit The Road Jack van Ray Charles, There Goes My Heart Again van Fats Domino, Who Put The Bomp van Barry Mann, Sealed With A Kiss van Brian Hyland, Runaround Sue van Dion, I Live For The Sun van The Sunrays, I'm Gonna Get Married van Lloyd Price, Good Vibrations van The Beach Boys, California Dreamin' van The Mamas & The Papas, Time Won't Let Me van The Outsiders, Games People Play van Joe South, Dead End Street van Lou Rawls, Eve Of Destruction van Barry McGuire en Come On van Tommy Roe. Goud Van Out staat vanaf 8 Januari 1972 twee weken op de eerste plaats.


De Nederlandse Vengaboys komen op 18 December 1999 binnen in de Engelse hitparade met hun single Kiss (When The Sun Don’t Shine). De Vengaboys bereiken een derde plaats.


Op 18 December 1954 wordt door de VARA op de radio in het amusements-programma De Showboat het laatste avontuur van Willem Parel uitgezonden. Deze Amsterdamse orgeldraaier is een typetje van Wim Sonneveld dat hij in 1953 geregeld op het toneel speelt. De producer Karel Prior vraagt de cabaretier of hij Willem Parel ook op de radio zou willen spelen. Eli Asser wordt ingehuurd als tekstschrijver. Op 10 Oktober 1953 is Willem Parel voor het eerst in De Showboat te horen. Het programma is een gigantisch succes, en elke zaterdagavond zitten miljoenen Nederlanders aan de radio gekluisterd. "Niet Op Reageren Lena" wordt een veelgehoorde kreet op straat. In 1955 wordt Het Wonderlijke Leven Van Willem Parel verfilmd door Gerard Rutten. Wim Sonneveld speelt een dubbelrol. Hij is te zien als zichzelf en als de Amsterdamse orgelman. Andere rollen zijn er voor Femke Boersma, Joop Doderer, Rijk de Gooijer, Lex Goudsmit, Herbert Joeks, Hans Kaart, Thom Kelling en Albert Mol. In tegenstelling tot de radioserie is de bioscoopfilm geen succes. Wanneer de film in 1968 door de TROS op tv wordt uitgezonden, behoren de kijkdichtheid en waardering tot de hoogste van dat jaar.


Vanaf 18 December 1967 ligt de nieuwe single, Darlin' van The Beach Boys in de platenwinkel. Darlin’ komt op 23 December 1967 de Billboard Hot 100 binnen, en blijft steken op de negentiende plaats. Op 13 Januari 1968 komt Darlin' de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt hier de 21ste plaats.


Op 18 December 1737 overlijdt de Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivarius. Hij begint zijn loopbaan in zijn geboorteplaats Cremona. Samen met zijn twee zoons Francesco (1671-1743) en Omobono (1679-1742) experimenteert Stradivarius net zo lang met het geluid dat de viool harder en mooier klinkt. Uiteindelijk komt hieruit de beroemde Stradivarius Cremona-viool voort. De familie Stradivarius heeft sinds 1666 ontelbare violen en cello's gebouwd die nog altijd miljoenen waard zijn. Antonio Stradivarius is 93 jaar geworden.


Bruce Springsteen & The E-Street Band geven op 18 December 1980 een concert in de Madison Square Garden in New York. Ook op 19 December 1980 staat geeft de band een concert in New York. De beide optredens maken deel uit van de Amerikaanse The River Tour die met een concert op 3 Oktober 1980 in de Chrysler Arena in Ann Arbor, Michigan van start is gegaan. De setlist op 18 December 1980 is als volgt: Born To Run, Out In The Street, Spirit In The Night, Who’ll Stop The Rain?, Darkness On The Edge Of Town, Factory, Independence Day, Two Hearts, Prove It All Night, The Promised Land, The Price You Pay, The River, I Fought The Law, Badlands, Thunder Road, Cadillac Ranch, Sherry Darling, Hungry Heart, Fire, Candy’s Room, Because The Night, 4th Of July, Asbury Park (Sandy), For You, Growin’ Up, Stolen Car, Wreck On The Highway, Point Blank, The Ties That Bind, Ramrod, Drive All Night, Rosalita (Come Out Tonight), Santa Claus Is Comin’ To Town, Jungleland, I’m A Rocker en Detroit Medley.


Op 18 December 1959 neemt Rita Reys het nummer Zon In Scheveningen op. Het door Harry de Groot en Willy van Hemert geschreven Zon In Scheveningen is de enige Nederlandstalige plaat in de carriere van de jazz-zangeres.


Muziek Jarige Op 18 December

1938: Chas Chandler (Bryan James Chandler) – The Animals Bas († 17 Juli 1996)
1941: Sam Andrews – Big Brother & The Holding Company Gitaar
1943: Keith Richards – The Rolling Stones Gitaar
1948: Buddy Gask – Showaddywaddy Bas
1948: Bill Nelson – Be Bop DeLuxe Gitaar/Zang
1950: Martha Johnson – Martha & The Muffins Zangeres
1953: Bobby Keys – Saxofonist USA
1953: Elliot Easton – The Cars Gitaar
1958: Geordie Walker – Killing Joke Gitaar
1959: Daddy G. (Grant Marshall) – Massive Attack
1961: Ken Foreman – The Thrashing Doves Zanger/Gitaar
1966: Steve Dullaghan – The Primitives Bas
1966: Tracy Byrd – Country-Zangeres USA
1968: Andy Miller – Dodgy Gitaar
1980: Christina Aguilera – Zangeres USA
1980: Lindsay Armaou – B*Witched Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten