Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 15 December

Sell_out_van_the_whoOp 15 December 1967 wordt in Engeland het album The Who Sell Out van The Who uitgebracht. In de zomer van 1967 begint de The Who met de opnamen van The Who Sell Out. De opnamen vinden tussen Juli en November 1967 plaats in diverse studio's in Londen en New York. De managers Kit Lambert en Chris Stamp komen met het idee het album te laten klinken als een Britse piratenzender. Tussen diverse nummers zijn jingles van Radio London te horen en een aantal nummers hebben commericixc3xable titels, die ook op de foto's op de hoes terug te zien zijn. Het nummer Medac is de gezichtscreme, die John Entwistle op de achterkant van de hoes in zijn gezicht smeert. Heinz Baked Beans is de witte bonen in tomatensaus waarin Roger Daltrey zit op de voorkant van de hoes en Odorono is de deodorant, die Pete Townshend ook op de voorkant van de hoes gebruikt. Het slotnummer van het album is de mini-popopera Rael. De opname van Rael zijn wat problematisch tot stand gekomen. Op het eind van een lange dag laat de groep de band met de opname in de studio slingeren, waarop de werkster de tape in de prullenbak gooide en er ondermeer. limonade en sigarettenas overheen gooit. De volgende dag haalt manager Chris Stamp de tape uit de prullenbak en constateerd dat de eerste 15 seconden beschadigd zijn. Hij verteld het gebeuren aan Pete Townshend met de woorden "I'm sorry Pete, but sometimes these things happen". Townshend loopt kwaad weg, gaat naar de controlekamer en gooit een bureaustoel dwars door een glazen pui. Schade: 12.000 dollar. Townshend's reactie: "Don't worry Chris, sometimes these things happen". De verkoopcijfers van The Who Sell Out vallen wat tegen. Het album haalt een 13e plaats in Engeland en een 48e plaats in de VS.

Op 15 December 1990 komt Deeper Shade Of Soul van de Nederlandse Urban Dance Squad binnen in de Billboard Hot 100. Deeper Shade Of Soul bereikt een 21ste plaats.

In de Lyceum Ballroom in Londen wordt op 15 December 1969 een liefdadigheidsconcert voor UNICEF gehouden onder de titel War Is Over If You Want It. John Lennon treedt op met The Plastic Ono Band die voor deze gelegenheid bestaat uit Eric Clapton, Alan White en Klaus Voormann. Dit is het allerlaatste optreden van John Lennon op Britse bodem. Na dit optreden van The Plastic Ono Band blijft Eric Clapton op het toneel en speelt hij een set met o.a. George Harrison, Billy Preston en Keith Moon. Delaney, Bonnie & Friends treden als laatsten op.

Rod_stewart_rachel_hunterRod Stewart trouwt in Beverly Hills op 15 December 1990 met Rachel Hunter, een model uit New Zealand. Volgens Rod Stewart heeft hij deze keer de juiste vrouw gevonden. "I Found the Girl that I want, I won't be putting my banana in anybody's fruit bowl from now on". Het is het tweede huwelijk voor Stewart, eerder is hij getrouwd geweest met Alana Hamilton. Rod en Rachel Stewart krijgen twee kinderen - Renee in 1992 en Liam in 1994. Begin 1999 wordt Rod Stewart door Rachel Hunter gedumpt. In 2002 heeft zij korte tijd een relatie met Robbie Williams.

Lenspencer_wwwplatenkastweblognlOp 15 December 1914 overlijdt in New York City de zanger Len Spencer. Leonard Garfield Spencer wordt op 12 Februari 1867 in Washington DC geboren, en wordt gezien als xc3xa9xc3xa9n van de pioniers van de fonografie. In 1890 is hij xc3xa9xc3xa9n van de eerste platensterren van Amerika. In 1891 heeft hij een grote hit met Little xe2x80x98Liza Loves You. Andere successen zijn The Old Folks At Home, Dat New Bully, I Donxe2x80x99t Like No Cheap Man en Hello! Ma Baby. Ook neemt hij enkele duetten op met collegaxe2x80x99s als Bill Murray en Ada Jones. Len Spencer is 47 jaar geworden.

Jermaineandhazel_wwwplatenkastwebloDe negentienjarige Jermaine Jackson van The Jackson Five trouwt op 15 December 1973 met Hazel Gordy, de negentienjarige dochter van Motown-eigenaar Berry Gordy jr. Jermaine en Hazel krijgen drie kinderen. In 1986 gaan zij uit elkaar. In December 1986 wordt Jermaine opnieuw vader als zijn vriendin Margaret Maldonado het leven schenkt aan zoon Jeremy. In 1989 trouwen Jermaine Jackson en Margaret Maldonado. Op 5 Januari 1989 wordt hun tweede zoon Jordan geboren. In 1994 is dit tweede huwelijk van Jermaine Jackson voorbij. Op 18 Maart 1995 trouwt hij met Alejandra Oaiaza, de ex-vrouw van zijn broer Randy. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren, Jaffar en Jermajesty. Op 15 November 2004 gaan Jermaine en Alejandra uit elkaar.

Rufus_thomasRhythm & Blues zanger Rufus Thomas overlijdt op 15 December 2001, in het St. Francis Hospital in Memphis aan de gevolgen van een hartaanval. Rufus Thomas wordt op 26 Maart 1917 in Cayce, Mississippi geboren en ontwikkeld zich later als een allround entertainer bij de rondreizende kermisshow The Rabbit Foot Minstrels. Eind jaren 40 wordt Rufus Thomas één van de eerste zwarte diskjockeys in het zuiden van de Verenigde Staten en introduceert als één van de eerste de zwarte soul-muziek op het plaatselijke radiostation WDIA. In 1953 debuteert hij als zanger op het Sun-label met Bear Cat. zijn antwoord op Big Mama Thornton's Hound Dog. Het wordt de eerste hit voor het Sun Records label. In 1960 neemt hij voor het Stax label het duet Cause I Love You op met zijn toen 17-jarige dochter Carla. Latere successen bij Stax zijn ook door de Rolling Stone opgenomen, Walking The Dog en Do The Push And Pull. Rufus Thomas haakt tijdens de discorage in met dansplaten. In de jaren zeventig heeft hij hits met Do The Funky Chicken, (Do The) Push And Pull en The Breakdown. In de jaren tachtig wordt Rufus Thomas gekozen tot ambassadeur van de Memphis-soul. Zijn laatste album verschijnt in 1999: Swing Out With Rufus Thomas. Rufus Thomas was een opmerkelijke performer met een groot danstalent. Rufus Thomas is 84 jaar geworden.

Dave Berry staat op 15 December 1963 in de Decca Studio in Londen om een eigen versie van de Elvis Presley-hit My Baby Left Me op te nemen. Op 9 januari 1964 staat deze single één week op 41 in de Engelse hitparade. Op 23 Januari 1964 komt My Baby Left Me opnieuw binnen. Deze tweede single van Dave Berry komt uiteindelijk niet hoger dan de 37ste plaats.

Magical Mystery Tour van The Beatles bereikt op 15 December 1967 de gouden status in Amerika. Het album is op 27 November 1967 in Amerika is uitgebracht. Naast de zes nummers uit de gelijknamige televisiefilm (Magical Mystery Tour, Your Mother Should Know, I Am The Walrus, Blue Jay Way, Fool On The Hill en Flying) staan op dit album All You Need Is Love, Baby You're A Rich Man, Penny Lane, Strawberry Fields Forever en Hello Goodbye.

Fats_wallerFats Waller overlijdt op 15 December 1943 in Kansas City, Missouri. De zanger/pianist wordt geboren op 21 Mei 1904 in New York en breekt in de jaren twintig door in Amerika. In 1929 is Ain't Misbehavin' zijn eerste hit. Ook heeft hij veel succes met Honeysuckle Rose, Black And Blue en It's A Sin To Tell A Lie. Hij overlijdt vlak na de opnamen van de film Stormy Weather. Fats Waller is 39 jaar geworden.

Op 15 December 1955 wordt door Sun Records de single Folsom Prison Blues van Johnny Cash uitgebracht. Folsom Prison Blues is een bescheiden succes in Amerika. De opvolger, I Walk The Line, doet het beter. Deze singke bereikt op 10 November 1956 de zeventiende plaats in de Amerikaanse hitparade.

Boy George raakt op 15 December 1999 bewusteloos tijdens een optreden in Dorset in Engeland. De zanger van Culture Club verliest zijn bewustzijn wanneer een spiegelbol naar beneden stort en op zijn hoofd terechtkomt.

Rappers_delightThe Sugarhill Gang komt op 15 December 1979 op een 33ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Rapperxe2x80x99s Delight. Deze single is geproduceerd door Sylvia Robinson, ondermeer bekend van de hits Love Is Strange uit 1957 en Pillow Talk uit 1973. The Sugarhill Gang bestaat uit Guy O' Brien (Master G), Michael Wright (Wonder Mike) en Henry Jackson (Big Hank). Voor de basistrack van Rapper' s Delight lenen zij het basloopje van  Good Times van Chic. De componisten van Good Times, Nile Rodgers en Bernard Edwards,  worden door The Sugarhill Gang niet op het label vermeld. Na een rechtszaak wordt The Sugarhill Gang alsnog verplicht beide componisten de eer te gunnen die hen toekomt. Rapper's Delight staat vanaf 2 februari 1980 drie weken bovenaan in de Nederlandse Top 40.

Bonnie St. Claire treedt op 15 December 1978 in het huwelijk met Albert Hol, de gitarist van Unit Gloria. Voor hem is dit zijn tweede huwelijk. In April 1992 gaan Bonnie St. Claire en Albert Hol uit elkaar. De 55-jarige zangeres trouwt op 13 December 2004 met de negentien jaar jongere Anne-Jan Jongebloed. Dit huwelijk wordt gesloten door Imca Marina in het Groningse Midwolda. De plechtigheid wordt rechtstreeks op de televisie uitgezonden in Shownieuws op SBS 6.

Op 15 December 1973 beginnen The Glittermen aan een tournee door Engeland zonder hun zanger Gary Glitter. Niet veel later verandert de groep zijn naam in The Glitter Band.

Bob_geldof_midge_ureDo They Know It's Christmas van Band Aid komt op 15 December 1984 op de eerste plaats van de UK Hitlist. Het nummer is op 25 November 1984 in de S.A.R.M. Studios in Londen opgenomen. De plaat is een initiatief van, en geschreven door, Bob Geldof van The Boomtown Rats en Midge Ure van Ultravox (foto). Een paar dagen voor de opname heeft Bob Geldof op de BBC een documentaire gezien over de hongersnood in Ethiopie. De opbrengst van de single gaat dan ook naar de noodlijdende bevolking van dit Afrikaanse land. Band Aid bestaat uit Bob Geldof, Midge Ure, Phil Collins, Sting, Boy George, Jon Moss, Adam Clayton, Steve Norman, Chris Cross, John Taylor, Paul Young, Tony Hadley, Glenn Gregory, Simon Le Bon, Simon Crowe, Marilyn, Bananarama, Martin Kemp, Jody Watley, Bono, Paul Weller, James Taylor (van Kool & The Gang), George Michael, Martyn Ware, John Keeble, Gary Kemp, Roger Taylor, Andy Taylor, Francis Rossi, Rick Parfitt, Johnny Fingers, Pete Briquette en Nick Rhodes. Do They Know It's Christmas wordt geproduceerd door Trevor Horn. Do They Know It's Christmas Time staat in Engeland vijf weken op nummer 1. Wereldwijd brengt de single bijna dan 14 miljoen dollar op.

Ashlee Simpson stapt op 15 December 2005, tijdens een optreden in Tokio, Japan plotseling van het podium omdat zij zich niet goed voelt. Achter het podium zakt de Amerikaanse zangeres in elkaar. In het ziekenhuis wordt geconstateerd dat Ashlee Simpson oververmoeid is. Simpson is op wereldtournee om haar nieuwe album I Am Me te promoten.

Op 15 December 2001 krijgt Joe Walsh, gitarist van The Eagles, voor zijn muziek een eredoctoraat aan de Kent State University in Ohio uitgereikt.

The_beach_boys_tears_in_the_morningBruce Johnston van The Beach Boys is op 15 December 1970 in Nederland voor promotie. In Studio Bellevue in Amsterdam doet hij een playback-optreden van Tears In The Morning. Deze opname wordt 's avonds in AVRO's TopPop op Nederland 1 uitgezonden. Tears In The Morning bereikt op 9 Januari 1971 de zesde plaats in de NEderlandse Top 40 als hoogste notering.  Naast dit televisieoptreden brengt Bruce Johnston ook een bezoek aan de studio van Radio Veronica in Hilversum, waar hij een jingle opneemt voor de zeezender. Twee dagen later vliegt Bruce Johnston weer terug naar Londen om zich bij de andere Beach Boys aan te sluiten. 's Avonds staat de groep met Magna Carta en The Flirtations in de Royal Albert Hall in Londen tijdens het Save Rave-liefdadigheidsconcert dat ondermeer wordt bijgewoond door prinses Margaret.

Keith_moonThe Who geeft op 15 December 1977 een optreden in de Gaumont State Cinema in Kilburn in Londen. Een vaag radiospotje, die morgen, op Capitol Radio is genoeg om binnen een half uur 800 mensen naar het theater te krijgen. 500 van hen worden maar toegelaten, om bij het optreden van The Who te zijn, wat gebruikt gaat worden voor de film The Kids Are Alright van Jeff Stein. The Who heeft meer dan een jaar niet opgetreden, en dat is te merken. Pete Townshend is in een slechte bui en vindt het filmen een verspilling van tijd en energie. Tegen Jeff Stein zegt hij halverwege de show: "Well this wasn't fuckin' filming Stein. Might as well send the cameramen home!". Ook tegen het publiek gaat hij tekeer: "There's a guitar up here, if any big mouth fucking little git wants to take it from me!". John Entwhistle is tijdens het optreden ook niet echt nuchter. Vreemd genoeg is popjournalist Tony Stewart van New Musical Express, die bij het optreden aanwezig is, behoorlijk onder de indruk. "The energy, the music and the atmosphere have the makings of a classic Who gig". Van het hele concert dat speciaal voor The Kids Are Alright gefilmd werdt is helemaal niets gebruikt. Op 25 Mei 1978 wordt een tweede poging ondernomen. Dat concert blijkt het laatste te zijn van drummer Keith Moon (foto) die op 7 September 1978 overlijdt. De setlist van 15 December 1977 is als volgt: I Can't Explain, Substitute, Baba O'Riley, My Wife, Behind Blue Eyes, Dreaming From The Waist, Pinball Wizard, I'm Free, Tommy's Holiday Camp, Summertime Blues, Shakin' All Over, My Generation, Join Together, Who Are You en Won't Get Fooled Again. In November 2008 verschijnt het optreden alsnog in zijn totaliteit op DVD. Als bonusdisc is daarbij het fameuze optreden van 14 December 1969 in het London Coliseum gevoegd, met daarop een complete uitvoering van hun dan nieuwe album de rock-opera Tommy.

Let_it_be_me_wwwplatenkastweblognlVoor het eerst in hun carriere nemen The Everly Brothers op 15 December 1959 een plaat op buiten Nashville. In de Bell Sound-studio's in New York wordt Let It Be Me opgenomen. Let It Be Me is een vertaling door Sonny Curtis van Je t'Appartiens van Gilbert Becaud, die het in 1955, samen met zijn vaste tekstschrijver Pierre Delanoe, heeft geschreven. Let It Be Me van The Everly Brothers is de laatste single die zij voor het Cadence-label opnemen. Let It Be Me komt op 11 Januari 1960 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 22 Februari 1960 de 7e plaats als hoogste notering.

In_the_country_wwwplatenkastweblognOp 15 December 1966 komt In The Country van Cliff Richard & The Shadows binnen in de Britse hitparade. Op de B-kant staat Finders Keepers. Deze 36ste single van de Britse zanger is de titelsong van de nieuwe bioscoopfilm van Cliff Richard. Zowel In The Country als Finders Keeperes zijn geschreven door Hank B. Marvin, Bruce Welch, Brian Bennett en John Rostill van The Shadows. In The Country bereikt de zesde plaats. In Nederland komt het singletje niet verder dan een twaalfde plaats in de Top 40.

Glenn_millerOp raadselachtige wijze komt Glenn Miller op 15 December 1944 om het leven als zijn vliegtuig boven het Engelse Kanaal van de radar verdwijnt. Hij is van Bedford in Engeland op weg naar Parijs. Het vliegtuig is nooit teruggevonden. Glenn Miller begint zijn muzikale loopbaan in de jaren dertig als trombonist in het orkest van Ben Pollack. In 1937 begint hij zijn eigen orkest. Hiermee haalt hij drieentwintig keer de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade, met o.a. de millionsellers In The Mood, Moonlight Serenade, Tuxedo Junction en Chattanooga Choo Choo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit Glenn Miller dienst te nemen in het Amerikaanse leger. Hij wordt leider van het Army Air Forces Orchestra. Tussen 17 Juli 1943 en 22 Juni 1944 is dit orkest te horen in Sustain The Wings, een radioprogramma dat vanuit Engeland wordt uitgezonden voor de Amerikaanse troepen in Europa. Glenn Miller is 40 jaar geworden.

Vanaf 15 December 1992 ligt het album Incesticide van Nirvana in de platenwinkel. Op dit album staan B-kanten van hun singles en enkele unieke radio-opnamen. Incesticide komt op 2 Januari 1993 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 39ste plaats. In de lente van 1993 bereikt Incesticide de gouden status in Amerika. Op Incesticide staan de volgende nummers: Dive, Sliver, Stain, Been A Son, Turnaround, Molly's Lips, Son Of A Gun, (New Wave) Polly, Beeswax, Downer, Mexican Seafood, Hairspray Queen, Aero Zeppelin, Big Long Now en Aneurysm.

Another Brick In The Wall (Part 2) van het album The Wall van Pink Floyd komt op 15 December 1979 op de eerste plaats in Engeland. In Zuid Afrika wordt het nummer door de regering op 1 Mei 1980 verboden. Zwarte kinderen hebben Another Brick In The Wall geadopteerd als hun lijflied in hun protest tegen het slechte onderwijs in het land.

Spice World The Movie, de eerste film van The Spice Girls gaat op 15 December 1997 in The Empire op Leicester Square in Londen in premiere. De film wordt het volgende jaar voorgedragen als slechtse film tijdens de Golden Raspberry Awards in Santa Monica, California. Spice World The Movie wordt niet verkozen tot slechtste film. Wel winnen The Spice Girls de prijs voor slechtste actrices.

Bob_priddenDe 21 jarige Bob Pridden uit Ickenham in Middlesex wordt op 15 December 1966 aangenomen als road-manager van The Who. Eerder heeft Bob Pridden gewerkt voor The Alan Brown Set. s' Avonds treedt The Who op in The Locarno Ballroom in Zuid-Londen. Het is voor Bob Pridden zijn vuurdoop, en een die hij niet gauw vergeet. "That night they went onstage and i couldn't believe it!. I'd never seen anything like it in my life!. Pete came onstage looking very hip, John was dressed well too, but didn't move all evening. Roger twirled mikes around and Keith's sticks were going everywhere. At the end they just smashed everything to pieces. I thought 'Oh my god', i was in a state of shock. They walked off stage and Roger turned to me and said 'Bobby, get it all fixed by tomorrow!". Bob Pridden werkt anno 2005 nog steed voor The Who. Op de achterkant van het Who album Odds & Sodds uit Oktober 1974 is op de achterkant een foto van Bob Pridden te zien. (foto)

Slade staat op 15 December 1973 op de eerste plaats in de UK Hitlist met het nummer Merry Xmas Everybody. Het is voor de groep hun 6e hit op rij in Engeland, Merry Xmas Everbody is ook een hit in 1981 (32e plaats), 1983 (20ste plaats) en in 1998 (30ste plaats)

Eeuwige_kerst_wwwplatenkastweblognlOp 15 December 1984 komt de single Eeuwige Kerst van Annie Schilder, Het Goede Doel en Kinderen Voor Kinderen op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat een samenvatting van Losprijs, een liefdadigheidsprogramma voor Artsen Zonder Grenzen dat de VARA op 1 Mei 1984 op Hilversum 3 heeft uitgezonden. Eeuwige Kerst is op 27 November 1984 in De Avondspits van de NOS op Hilversum 3 in premiere gegaan. Frits Spits vindt deze Kerstsingle zo goed, dat hij hem binnen één uur twee keer aan zijn luisteraars laat horen. Eeuwige Kerst bereikt de twaalfde plaats.

CherryThe Rolling Stones zijn vanaf 12 December 1974 in Musicland in Munchen bezig aan de opnamen van Black And Blue. Op 15 December 1974 wordt het nummer Cherry Oh Baby opgenomen. Cherry Oh Baby is geschreven door Eric Donaldson, die met het nummer in 1971 op Jamaica het plaatselijke songfestival heeft gewonnen. Het is de eerste opname van The Rolling Stones waarop gitarist Ron Wood meedoet. Wood is in allerijl naar Munchen gekomen nadat gitarist Mick Taylor een dag eerder bekend heeft gemaakt dat hij The Rolling Stones gaat verlaten, omdat hij met Jack Bruce (ex-bassist van The Cream) een nieuwe groep wil oprichten. Ron Wood wordt uireindelijk de nieuwe gitarist van The Rolling Stones, al is Keith Richards daar niet direct van overtuigd. Hij vindt dat de still van Wood wel erg dicht bij die van hemzelf ligt. Mick Jagger en Ian Stewart weten Richards te overtuigen: "It's either going to be Woody or no tour", aldus Mick Jagger.

Agnetha Fxc3xa4ltskog treedt op 15 December 1990 in het huwelijk met Tomas Sonnenfeld. Drie jaar later, in 1993, gaan zij alweer uit elkaar. Agnetha Faltskog is eerder, van 6 Juli 1971 tot 9 Juni 1980, getrouwd geweest met Bjorn Ulvaeus, de zanger/gitarist van ABBA. Uit dit huwelijk worden de kinderen Linda en Christian geboren. Agnetha Faltskog lijdt tegenwoordig een teruggetrokken bestaan op het Zweedse eiland Ekerö.

Davey_grahamIn zijn huis in Londen, Engeland overlijdt op 15 December 2008 de Britse singer/songwriter Davy Graham aan de gevolgen van een beroerte. Slechts enkele weken eerder is bij Graham longkanker vastgesteld. David Michael Gordon Graham wordt op 22 November 1940 in Hinckley, Leicestershire geboren en wordt gezien als de uitvinder van de folk-barok en verwerkt verschillende stijlen in zijn muziek. Graham is een grote inspiratiebron. Muzikanten als Paul Simon, Jimmy Page en gitarist John Martyn zien een voorbeeld in hem. Graham zelf wordt met name bexc3xafnvloed door folk en Arabische klanken. Ook is hij de bedenker van het DADGAD stemsysteem, en componeert het herkenningsmelodietje van de folk revival uit de jaren '60, Anji. Dit nummer verschijnt in 1962 op zijn debuut EP 3/4 AD. Altijd trekt de reislustige Graham zijn eigen plan. Zo is hij ooit op weg naar Australie voor een tour maar stapt in het Indiase Bombay uit het vliegtuig. Een half jaar lang zwerft hij vervolgens rond door het land. Paul Simon vraagt hem vlak voor het Garfunkeltijdperk voor een samenwerking, maar Graham bedankt vriendelijk. Op de site van Davy Grahan stromen na zijn overlijden vele steunbetuiguingen van door hem beinvloede gitaristen binnen: John Renbourn, "A traveling man who had made the fabled journey down to Tangiers when the rest of us still had our sights set on Brighton pier." Bert Jansch, "He's my absolute hero, always will be". En Paul Simon, "Probably England's greatest guitarist." Davy Graham is 68 jaar geworrden.

Trijntje Oosterhuis laat op 15 December 2004 via haar website weten dat de Kerstsingle die zij samen met Candy Dulfer en Do heeft opgenomen platina is geworden. Van de dubbele single Merry Christmas Baby en Everyday Is Christmas zijn dan sinds 10 December 2004 meer dan zestigduizend exemplaren verkocht. 

Twee dagen voordat zij in Saturday Night Live, de tv-show van NBC moeten optreden, mogen The Sex Pistols op 15 December 1977 Amerika niet in omdat alle vier leden een strafblad hebben. Johnny Rotten heeft een verleden van drugsbezit. Paul Cook en Sid Vicious zijn veroordeeld vanwege een zedendelict en Steve Jones heeft een misdaad verleden.

Live_1980_1986_2Joe Jackson geeft op 15 December 1980 in het kader van zijn Beat Crazy Tour een concert in Vredenburg in Utrecht. Hij wordt begeleid door bassist Graham Maby, gitarist Gary Sanford en drummer Dave Houghton. De nummers Beat Crazy, Is She Really Going Out With Him, Don't Wanna Be Like That en Got The Time, die in Utrecht zijn opgenomen, veschijnen in 1988 op het album Live 1980/1986. De plaat komt op 7 Mei 1988 de Nederlandse CD Top 40 binnen, en haalt een vijfde plaats. Live 1980/1986 bereikt de 17 September 1988 de vijfde plaats waar het twee weken blijft staan.

James Brown wordt op 15 December 1988 tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op 24 September 1988 op de vlucht is geslagen voor de politie. Zij achtervolgen hem door twee staten. Agenten hebben 23 schoten gelost op de jeep van James Brown. Zij hebben hierbij twee voorbanden lekgeschoten. Eerder zou The Godfather Of Soul bij een vergadering dreigend hebben gezwaaid met een vuurwapen. Hij zou erop hebben gestaan te horen wie gebruik had gemaakt van zijn privxc3xa9-toilet. James Brown wordt opgesloten in de State Park Prison in Columbia in South Carolina. Op 27 Februari 1991 wordt de soul-zanger wegens goed gedrag op vrije voeten gesteld. In de zomer van 1991 maakt hij zijn comeback met een spetterende show in het Wiltern Theatre in Los Angeles. In het publiek zitten o.a. Quincy Jones, Mick Jagger en MC Hammer.

Op 15 December 1991 overlijdt Wayne Brathwaite aan een bloedvaatziekte. Hij begint zijn loopbaan als bassist bij Herbie Hancock. Later is hij producer van o.a. Stephanie Mills, Jonathan Butler, Will Downing, George Benson en Billy Ocean. Met Billy heeft hij de hit There'll Be Sad Songs geschreven. Wayne Brathwaite laat een vrouw en twee kinderen achter. Hij is 32 jaar geworden.

De King Of Soul, de 71-jarige Amerikaanse zanger James Brown, lijdt aan prostaatkanker en wordt 15 December 2004 geopereerd. "Ik heb al van alles overwonnen in mijn leven. Ook dit kom ik wel te boven", aldus Brown tijdens een persmededeling die door Intrigue Music Management wordt gepubliceerd. "Wij verwachten een volledig herstel. Met de juiste nazorg kunnen wij ook een volledige genezing tegemoetzien", aldus de arts. Na de operatie wacht de zanger, die woensdagavond 8 December 2004 zijn tournee door Canada afsloot, een herstelperiode van drie weken. Daarna zou hij aan de promotie van zijn autobiografie moeten beginnen.

Michael_abramMichael Abram wordt op 15 December 2000 ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgenomen in een inrichting. De 34-jarige man uit Huyton in het noorden van Engeland heeft op 30 December 1999 geprobeerd George Harrison en diens vrouw Olivia om het leven te brengen. Hij is hun huis in Henley-on-Thames in het Engelse Oxfordshire binnengedrongen. Michael Abram is de Harrisons met een mes te lijf gegaan. Bij dit gevecht raakt Olivia Harrison gewond aan haar handen. De ex-Beatle wordt in zijn borst gestoken. Voordat Michael Abram in een psychiatrische inrichting wordt opgenomen, schrijft hij een excuusbrief aan George Harrison.

Whitney Houston botst op 15 December 2004 met haar sportauto tegen de achterkant van een bus. Niemand raakt hierbij gewond, aldus de politie. Het ongeluk gebeurt in Alpharetta, de woonplaats van Whitney Houston en haar man Bobby Brown. Whitney Houston neemt in haar Porsche een bocht naar links. Hierop botst zij tegen de bus. Haar bumper is totaal vernield. De bus heeft blikschade opgelopen. Whitney Houston blijft ongedeerd. De 41-jarige zangeres krijgt van de politie wel een waarschuwing. Zij heeft verzuimd voorrang te verlenen. Alpharetta ligt zo'n veertig kilometer ten noorden van Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia.

Op 15 December 1967 wonen The Beach Boys in Parijs een meditatie-avond van Maharishi Mahesh Yogi bij. De Amerikaanse groep is in Parijs voor een optreden tijdens het liefdadigheidsconcert Noel Des Enfants Du Monde van UNICEF. The Beach Boys brengen God Only Knows, Barbara Ann, Darlin', Good Vibrations en Merry Christmas Baby. Naast The Beach Boys treden ook Lena Horne, Victor Borge, Ravi Shankar en Johnny Hallyday op. Noel Des Enfants Du Monde wordt op 24 December 1967 door TF1 in Frankrijk uitgezonden. Het programma is op 27 December 1967 op de Britse BBC te zien.

Victoria Beckham (Posh Spice) duwt op 15 December 1999 een dolgedraaide fan tegen de vlakte wanneer zij het Londense warenhuis Harrod's verlaat. De man probeert haar zoontje Brooklyn van haar af te nemen.

The_next_time_bachelor_boyOp 15 December 1962 presenteert Brian Matthew een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Hierin ontvangt hij ondermeer Cliff Richard, Mark Wynter, Joyce Blair, Terry Scott, The Tornados, Neil Christian, The Monty Sunshine Band en Lionel Blair & His Dancers. Deze laatste geven een demonstratie van een nieuwe dans, de Bossa Nova. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commercixc3xable omroep ABC. Cliff Richard zingt The Next Time. Deze single is op 7 December 1962 uitgekomen. In Engeland worden dan in één week tijd 250.000 exemplaren van The Next Time, met op de B-kant Bachelor Boy, verkocht. De single staat uiteindelijk drie weken op de eerste plaats in de Engelse hitlijst.

Concertorganisator Mojo maakt op 15 December 2008 vijfhonderd tickets voor het concert van Il Divo op 11 Maart 2009 ongeldig. Mojo wil hiermee handelaren van concertkaarten aanpakken die grote hoeveelheden concertkaarten opkopen om ze tegen hogere prijzen door te verkopen. Volgens Mojo creeren bedrijven als Rang 1 bewust schaarste door kaarten stelselmatig op te kopen en met winst door te verkopen. De concertorganisator adviseert concertgangers die kaarten via Rang 1 hebben gekocht om hun geld terug te eisen. Mojo verzet zich al jaren tegen de handel in concertkaarten door bedrijven als Rang 1, budgetticket.nl, 4 alltickets.nl, worldticketshop.nl en ticketforsale.nl.

In een autopsie-rapport dat op 15 December 2004 wordt uitgebracht, staat te lezen dat de rapper Ol' Dirty Bastard is overleden aan het gebruik van cocaine in combinatie met een voorgeschreven pijnstiller, en dat zelfmoord uitgesloten is. Ol' Dirty Bastard, geboren als Russell Jones, is op 13 November 2004 in een platenstudio in New York dood op de grond neergevallen. "Hij is gestorven aan een mix van cocaine en de pijnstiller Tramadol", licht zijn woordvoerder Ellen Borakove toe. De rapper is een paar dagen voor zijn 36ste verjaardag overleden.

Bb_king_presidential_medal_of_freedB.B. King ontvangt op 15 December 2006 een Presidential Medal Of Freedom. Tijdens de uitreiking van de onderscheiding op het Witte Huis in Washington prijst de Amerikaanse president George W. Bush de bluesgitarist/zanger om de extase waarin hij het publiek met zijn muziek weet te brengen. "For more than half a century, the King Of The Blues and his guitar Lucille have thrilled audiences, with King helping to give the blues its special place in the American musical tradition", aldus George W. Bush. B.B. King laat in zijn dankwoord ondermeer weten: "It's been a long journey, but I've enjoyed every minute of it, bringing the blues to so many enthusiastic audiences." The Presidential Medal Of Freedom is in 1945 door de toenmalige president Truman in het leven geroepen, en wordt uitgereikt aan Amerikaanse burgers met uitzonderlijke verdiensten.

Op weg naar een optreden besluiten country-zanger Hank Williams en zijn vriendin Audrey Mae Sheppard op 15 December 1944 te trouwen. Het huwelijk wordt gesloten bij een benzinestation door bij toeval passerende ambtenaar van de burgerlijke stand. Op 26 Mei 1945 wordt hun zoon Hank jr. geboren. In Mei 1948 gaan Hank Williams en Audrey Mae Sheppard uit elkaar.


Muziek Jarige Op 15 December

1919: Max Yasgur - Eigenaar Woodstock grond († 8 Feb. 1973)
1939: Cindy Birdsong - The Supremes Zangeres
1942: Dave Clark - The Dave Clark Five Drums
1946: Carmine Appice - Vanilla Fudge Drums
1949: Don Johnson - Zanger/Acteur USA
1954: Frank Paardekoper - Dingetje
1955: Paul Simonon - The Clash Bas
1961: Nick Beggs - Kajagoogoo Bas
1979: Edele & Keavy Lynch - B*Witched Zangeressen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten