Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 December

Londoncoloseumdec141969The Who staat op 14 December 1969 in het Coliseum Theatre op St. Martin's Lane in Londen. Het concert is op 14 November binnen een uur uitverkocht. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van het Coliseum Theatre, het thuis van de Sadler's Wells Opera Company, dat er een rockconcert gehouden wordt. Wanneer een toeschouwer dan ook aan het begin van de show opstaat om te dansen op de muziek, wordt hij ogenblikkelijk door het personeel van het theater weer op zijn stoel gezet. Pete Townshend vraagt sarcastisch: "Are the seats comfortable enough?". Het optreden wordt door drie camera's gefilmd, maar wordt nooit volledig gebruikt. Young Man Blues is te zien in de docufilm The Kids Are Alright. I'm Free wordt gebruikt voor het album Who's Better Who's Best, en Happy Jack is te zien in de film Thirty Years Of Maximum R&B. The Times schrijft op 15 December 1969: "A most exhilarating concert". In de Melody Maker van 20 December 1969 schrijft journalist Royston Eldridge over het optreden: "The Who are the best live rock band in Britain. Any doubts to the contrary were dispelled by their performance at London's Coliseum on sunday night... Tremendous !!. De setlist van het concert is Heaven And Hell, I Can't Explain, Fortune Teller, Tattoo, Young Man Blues, A Quick One While He's Away, Happy Jack, I'm A Boy, Overture, 1921, Amazing Journey, Sparks, Eyesight To The Blind, Christmas, The Acid Queen, Pinball Wizard, Do You Think It's Alright, Fiddle About, Tommy Can You Hear Me, There's A Doctor, Go To The Mirror, Smash The Mirror, Miracle Cure, Sally Simpson, I'm Free, Tommy's Holiday Camp, We're Not Gonna Take It, Summertime Blues, Shakin' All Over en My Generation. In November 2008 verschijnt het concert alsnog op DVD als bonusdisc van de 2DVD set The Who At Kilburn 1977.

De Engelse muziekzender Music Choice maakt op 14 December 2002 de geheimen bekend, die moeten leiden tot een nummer 1 hit met Kerst. Music Channel heeft hiervoor alle Kerst Nr 1's van de afgelopen 30 jaar geanalyseerd. Het nummer moet ondermeer slede belletje, kindergezang en kerkklokken bevatten, en de tekst moet over liefde en warmte gaan. Het nummer Mistletoe And Wine van Cliff Richard uit 1988 is volgens Music Choice de perfecte Kertsthit.

Op 14 December 1962 treedt Bill Wyman voor het eerst op met The Rolling Stones. De basgitarist maakt zijn live-debuut in de Ricky Tick Club in het Star & Ganter Hotel in Windsor, voor een publiek wat bestaat uit een mengsel van studenten en enkele Amerikaanse soldaten die de R&B uit Chicago kenden. In December 1992, na 40 jaar trouwe dienst, verlaat Bill Wyman de groep, zijn opvolger is Darryl Jones.

Dinah_washingtonDinah Washington overlijdt op 14 December 1963 aan een overdosis pillen in combinatie met alcohol. Dinah Washingtoin wordt als Ruth Jones geboren op 29 Augustus 1924 in Tuscaloosa, Alabama. Vanaf 1943 tot 1946 zingt Dinah Washington in de band van Lionel Hampton. Gedurende haar carierre werkt Dinah Washington ondermeer samen met Clifford Brown, Clark Terry, Maynard Ferguson, pianist Wynton Kelly, Joe Zawinul en Andrew Hill. Verder werkt ze nog met drummer Max Roach en de saxofonisten Lockjaw Davis en Cannonball Adderley. In 1959 maakt Dinagh Washington de sprong naar de popmuziek met de nummers What A Diff'rence A Day Makes, Unforgettable, This Bitter Earth, September In The Rain en Where Are You. Dankzij een reclamespotje voor Levi-spijkerbroeken wordt haar versie van het Noel Coward-liedje Mad About The Boy in 1992 een grote hit in Nederland. Dinah Washington is 39 jaar geworden.

Simon & Garfunkel nemen op 14 December 1965 in een studio in New York de nummers Homeward Bound, Richard Cory en I Am A Rock op. De nummers zijn bestemd voor de LP Sounds Of Silence die op 17 Januari 1966 door CBS wordt uitgebracht. Sounds Of Silence haalt, mede door het succes van de gelijknamige single, een 21ste plaats in de Billboard albumlijst.

Ahmet_ertegunOp 14 December 2006 overlijdt Ahmet Ertegun. Ertegun ligt vanaf 29 Oktober 2006 in een coma nadat hij met zijn hoofd tegen een muur is gevallen tijdens een speciaal concert van The Rolling Stones ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Ahmet Ertegxc3xbcn wordt op 31 Juli 1923 in Istanbul, Turkije geboren. In 1947 richt hij samen met Herb Abramson in New York het platenlabel Atlantic Records op. Abramson stopt later wegens materiele redenen, waardoor Atlantic Records volledig onder gezag komt van Ahmet Ertegun. Atlantic Records wordt later verkocht aan Warner Bros. Entertainment. Toch behoudt Ertegun een grote invloed binnen Atlantic Records. Tevens optstaan er dochterlabels onder het gezag van Atlantic Records zoals ATCO en Interscope Records. Ahmet Ertegun is ook componist van een groot aantal "classics" waaronder Chains Of Love en Sweet Sixteen. Hij schrijft deze onder zijn pseudoniem A. Nugetre (Erteun achterstevoren). Samen met zijn broer Nesuhi richt hij in 1971 de voetbalclub de New York Cosmos op. Bij de ploeg in New York hebben ondermeer Pele en Franz Beckenbauer gespeeld. Gedurende zijn leven heeft Ahmet Ertegun aan de wieg gestaan van carrieres van ondermeer The Drifters, Aretha Franklin, Otis Redding, Ray Charles, Cream, Led Zeppelin, Eric Clapton, Cher en The Rolling Stones. Ahmet Ertegun is 83 jaar geworden. Led Zeppelin staat als eerbetoon aan hun "ontdekker" op 10 December 2007 op het podium van de O2 in Londen. Het is dan 19 jaar geleden dat de band voor het laatst op het podium heeft gestaan. Gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones en zanger Robert Plant worden bijgestaan door Jason Bonham, de zoon van de op 24 September 1980 op zo tragische wijze om het leven gekomen drummer John Bonham.

Eminem maakt op 14 December 2000 bekend dat hij en zijn vrouw Kim weer bij elkaar zijn. Eerder hebben zij echtscheiding aangevraagd. Zij kennen elkaar sinds hun middelbare schooltijd. In 1999 zijn zij getrouwd. Zij verzoeken de rechter hun aanvraag tot echtscheiding niet in behandeling te nemen. Dit achten zij niet in het belang van hun vijfjarige dochter Hailie.

The Jackson Five zijn op 14 December 1969 voor het eerst landelijk op de Amerikaanse televisie te zien. De vijf broers uit Gary in Indiana, Michael, Marlon, Randy, Toriano en Jackie treden op in aflevering 1016 van The Ed Sullivan Show. Zij zingen Stand, I Wonder Who's Loving You Now en I Want You Back. Andere gasten tijdens deze show zijn onder meer: The Muppets, Topo Gigio, Diana Ross en Guy Marks.

Born_to_boogie_2In Londen gaat op 14 December 1972 de film Born To Boogie in premiere. De semi-documentaire is gemaakt door Ringo Starr en gaat over Marc Bolan en zijn groep T. Rex. In de hoofdrollen zien we Ringo Starr, Marc Bolan, Elton John en Geoffrey Bayldon (Catweazle). Begin jaren 90 verschijnt er een gelimiteerde uitgave op video. Op 16 Mei 2005 verschijnt Born To Boogie als luxe dubbel DVD. Het geluid is spectaculair verbeterd door Tony Visconti, ondermeer bekend van zijn werk met David Bowie en Thin Lizzy. "Marc Bolan made great music in the spirit of every great rock and roller like Chuck Berry or Little Richard or Elvis, Bolan was one of them. He was one of the icons. In the new millennium there are T.Rex sounds everywhere. Every so often you get a new group coming out and 'oh it's a T.Rex sound', it's not glam rock, it's T.Rex! glam rock was something else." aldus Tony Visconti.

Send_me_a_postcard_wwwplatenkastwebSend Me A Postcard van Shocking Blue komt op 14 December 1968 op de 40ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Send Me A Postcard is de eerste single van Shocking Blue met Mariska Veres als zangeres. Veres is de opvolger van Fred de Wilde, die de groep heeft verlaten omdat hij in militaire dienst moet. Fred de Wilde is te horen op de eerste twee Shocking Blue-singles Love Is In The Air en Lucy Brown Is Back In Town. Send Me A Postcard, met op de B-kant het nummer Harley Davidson bereikt op 28 December 1968 de elfde plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering. Mariska Veres overlijdt op 2 December 2006, op 59-jarige leeftijd, aan de gevolgen van lever- en galblaaskanker.

In Londen wordt op 14 December 2004 de jaarlijkse Royal Variety Show gehouden. Het traditionele concert vindt plaats in het Colloseum Theatre in aanwezigheid van Prince Charles, de Britse kroonprins. Ozzy Osbourne en Liza Minnelli zijn de meest opvallende namen in de line-up van artiesten die optreden. Voor Ozzy Osbourne is dit zijn enige Britse live-optreden in 2004. Voor Liza Minnelli is dit de eerste keer dat zij meewerkt aan een Royal Variety Show. Er wordt ook meegewerkt door Elton John, Cliff Richard, Gwen Stefani, Jamelia en Girls Aloud. Brian McFadden, ex-zanger van Westlife, en de Australische Delta Goodrem brengen hun duet Almost Here in de show ten gehore. Een televisieverslag van deze Royal Variety Show wordt op 15 December 2004 uitgezonden op BBC-1.

Anouk is op 14 December 2004 te gast in het ochtendprogramma van Giel Beelen bij de VARA op 3FM. De Haagsche zangeres doet een akoestisch optreden, waarbij zij begeleid wordt door de gitaristen Martijn van Agt en Leendert Haaksma. De techniek wordt gedaan door Michiel Hoogenboezem. Het live opgenomen Fading verschijnt in Februari 2005 als bonus-track op haar single Lost.

U2Op 14 December 2004 wordt tijdens een veiling in Dublin, Ierland  een foto van U2 geveild voor 12.000 euro. De foto is in 1982 genomen door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. De koper wenst anoniem te blijven. De gesigneerde foto toont de vier leden van U2, poserend tussen hoog gras op locatie in Zweden. "Dit is, denken wij, één van de eerste foto's die Anton Corbijn van U2 heeft genomen en die op een veiling wordt aangeboden", aldus een woordvoerder van veilinghuis James Adam & Sons. Steve Averill, een ontwerper van U2, heeft de foto ooit aan de verkoper afgestaan. Zijn/haar identiteit is niet vrijgegeven.

Jamie Cullum neemt op 14 December 2005, met de Haarlemse groep Relax, in Studio Zeezicht in Spaarnwoude het nummer Bitter Sweet op. Bitter Sweet wordt toegevoegd aan het album Odeur De Clochard van Relax. Jamie Cullum is in Juli 2005 tijdens het North Sea Jazz-festival in Den Haag door Relax benaderd voor deze samenwerking. Cullum is in December 2005 in Nederland voor drie optredens in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Tijdens deze concerten verzorgt Relax het voorprogramma.

Het Engelse duo Chad & Jeremy en de Hawaiiaanse acteur Don Ho hebben gastrollen in de aflevering van de televisieserie Batman die op 14 December 1966 door de omroep ABC wordt uitgezonden in Amerika. Chad & Jeremy (Chad Stuart & Jeremy Clyde) hebben in 1963 een kleine hit in Engeland wanneer hun single Yesterday's Gone in November van dat jaar de 38ste plaats haalt.

Seals_crofts_summer_breezeSeals & Crofts krijgen in Amerika op 14 December 1972 een gouden plaat voor Summer Breeze. De in Texas geboren Jim Seals en Dash Crofts ontmoeten elkaar op college. Na met succes het eindexamen te hebben afgelegd, vertrekken ze in 1958 naar Californie en worden lid van de formatie The Champs, die hits scoort met Tequila (waarvan worldwide ruim zes miljoen exemplaren worden verkocht), Limbo Rock en Too Much Tequila. In 1969 gaan Seals & Crofts verder als duo. De commerciele doorbraak voor het duo komt met het door Louie Shelton geproduceerde album Summer Breeze, die behalve het titelnummer ook de hit Hummingbird' bevat. Vanaf dat moment is iedere door Louie Shelton geproduceerde elpee van Seals & Crofts in de Verenigde Staten een gigantisch verkoopsucces. Summer Breeze haalt op 25 November 1972 de zesde plaats in de Billboard Hot 100.

Jan Smit is op 14 December 2005 in De Jaarbeurs in Utrecht blij verrast wanneer voetballer Dirk Kuyt hem tijdens een persconferentie een gouden DVD uitreikt voor Live Op De Bxc3xbchne. Van deze DVD van Jan Smit zijn inmiddels meer dan 40.000 exemplaren verkocht. Dirk Kuyt zegt enorme bewondering voor de Volendamse zanger te hebben. Kuyt heeft volgens eigen zeggen zo'n zes CD's en DVD's van Smit. Jan Smit is niet alleen voor deze uitreiking met een prive-vliegtuig vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. Hij is ook in Utrecht om een contract te tekenen met de theaterproducent Jacques Senf. Vanaf Maart 2006 gaat de Volendamse zanger concerten geven in de grotere hallen in Nederland.

Op 14 December 1985 treedt de dan 37-jarige zanger James Taylor in het huwelijk met de 42-jarige actrice Kathryn Walker. James Taylor is vanaf 3 November 1972 tien jaar getrouwd geweest met zangeres Carly Simon. In 1995 gaan James Taylor en Kathryn Walker uit elkaar. Op 18 Februari 2001 trouwt James Taylor voor de derde keer. Dit keer is Caroline 'Kim' Smedvig de gelukkige. Het paar heeft inmiddels twee kinderen.

Paul McCartney op 14 December 1999 in de Cavern Club in Liverpool een concert te geven, om zijn nieuwe album Run Devil Run te promoten. McCartney wordt hierbij begeleid door gitaristen David Gilmour (Pink Floyd) en Mike Green, drummer Ian Paice (van Deep Purple) en toetsenist Pete Wingfield. Het drie kwartier durende optreden wordt dezelfde avond door BBC Radio 2 uitgezonden, en is ook live te volgen op het internet. Een televisieregistratie wordt op 16 december 1999 op BBC 1 uitgezonden. Paul McCartney stond in 1963 voor het laatst op het podium in The Cavern.

1loveGitarist Noel Gallagher van Oasis neemt op 14 December 2000 een cover versie op van het nummer Merry X-mas Everybody. Het nummer is te zien en te horen in een speciale Kerstaflevering van het comedy programma The Royle Family die wordt uitgezonden op 25 December 2000 op BBC1. Merry Xmas Everybody is in 1973 in Engeland een nummer 1 hit voor Slade. In 2002 wordt Merry Xmas Everybody opgenomen door Oasis voor het album 1 Love, een liefdadigheidsproject van Brian Eno voor War Child. Andere groepen die op het album staan zijn ondermeer Starsailor met All Or Nothing (Small Faces), Feeder met The Power Of Love (Frankie Goes To Hollywood), Sugababes met Killer (Adamski & Seal), Muse met House Of The Rising Sun (The Animals), Stereophonics met Nothing Compares To U (Sinead O'Connor), Elbow met Something In The Air (Thunderclap Newman), Manic Street Preachers met Out Of Time (Chris Farlow), Badly Drawn Boy Feat, Jools Holland & His Rhythm & Blues Orchestra met Come On Eileen (Dexy's Midnight Runners) en The Prodigy met Ghost Town (The Specials).

Vanaf 14 December 1998 ligt de single Het Regent Zonnestralen van Acda & De Munnik in de platenwinkel. Deze opvolger van het hitje Laat Me Slapen (#22 In Top 40) komt op 19 December 1998 op een 29ste plaats de Tipatrade binnen. Na 8 weken genoteerd te hebben gestaan, en op 13 Februari 1999 de derde plaats in de Tipparde gehaald te hebben wordt een notering in de Top 40 net niet gehaald.

Op 14 December 1995 worden geheime documenten van het Witte Huis onthuld, waaruit blijkt dat de federale recherche begin jaren zeventig de gangen van John Lennon heeft nagetrokken en bijgehouden. Zijn stellingname tegen de oorlog in Vietnam en zijn protestacties zijn de FBI een doorn in het oog. In één document laat de recherche zich kritisch uit over de zangkwaliteiten van Yoko Ono.

Saturday_night_feverSaturday Night Fever gaat op 14 December 1977 in New York in premiere. De film is gebaseerd op een artikel van Nik Cohn met als titel Tribal Rites Of The New Saturday Night. John Travolta speelt als Tony Manero de hoofdrol. John Travolta wordt voor zijn rol onderscheiden met een Oscarnominatie en is de doorbraak van Travolta, die zijn status als tieneridool even daarvoor heeft verworven met de televisieserie Welcome back, Kotter en een jaar later definitief doorbreekt met de hitmusical Grease. John Travolta speelt een arbeidersjongen in een Italiaanse wijk in Brooklyn die een carriere in de danswereld ambieert. Zijn vriendin Stephanie wordt gespeeld door de actrice Karen Lynn Gorney. Wat veel mensen niet weten is dat ook Johns moeder en zuster een rolletje hebben in Saturday Night Fever. De 65-jarige Helen Travolta speelt een klant in een schilderswinkel. Ann Travolta is te zien als pizza-verkoopster. John Badham heeft Saturday Night Fever geregisseerd. De productie is verzorgd door Robert Stigwood. De choreografie is in handen van Lester Wilson. David Shire en The Bee Gees zijn verantwoordelijk voor de soundtrack.

Eden_kane_wwwplatenkastweblognlOp 14 December 1961 staat de Engelse zanger Eden Kane in de studio om het nummer Forget Me Not op te nemen. Forget Me Not wordt op 5 Januari 1962 door Decca Records uitgebracht, en komt op 18 Januari 1962 binnen in de Engelse hitparade. Forget Me Not bereikt de derde plaats. Forget Me Not is de derde hit voor deze zanger die op 29 Mei 1942 als Richard Sarstedt in Delhi in India is geboren. Zijn twee jongere broers worden ook professioneel zangers. Peter Sarstedt heeft in 1969 een grote hit met Where Do You Go To My Lovely. De jongste broer, Robin Sarstedt, haalt in 1976 een top tien-hit met My Resistance Is Low.

Nadat hij op 14 December 1996 het programma Top Of The Pops heeft gepresenteerd wordt radio dj John Peel verrast door Michael Aspel die hem verteld dat hij de hoofdpersoon mag te zijn van het programma This Is Your Life.

The_four_topswalk_away_reneeOp 14 December 1964 ontmoet Michael Brown in New York een zekere Renee Fladen. Brown schrijft dezelfde avond, smoorverliefd, nog het liedje Walk Away Renee. In 1966 wordt dit nummer opgenomen door The Left Banke, de groep waarin Michael Brown toetsenist is. Op 10 September 1966 komt Walk Away Renee binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de vijfde plaats in Amerika. In Europa wordt Walk Away Renee in 1968 een hit in de uitvoering van The Four Tops.

Elton John geeft op 14 December 1986 het laatste concert van een uitgebreide tournee door Australie. In het Entertainment Centre in Sydney komen elfduizend mensen kijken. De tournee is in Brisbane van start gegaan. Vervolgens worden in Melbourne, Adelaine en Perth concerten gegeven. Van het laatste optreden in Sydney verschijnt in 1987 een dubbel-LP.

My_sweet_lord_wwwplatenkastweblognlOp 14 December 1970 krijgt George Harrison in de Verenigde Staten een gouden plaat voor My Sweet Lord. Deze single is op 28 November 1970 binnengekomen in de Billboard Hot 100. My Sweet Lord staat vanaf 26 December 1970 vier weken op de eerste plaats. Zes jaar later, op 31 Augustus 1976, verliest George Harrison, in een rechtbank in New York, de rechtszaak die in Februari 1971 tegen hem is aangespannen door Bright Tunes Music Corp, betreffende My Sweet Lord, die volgens Bright Tunes gebaseerd is op de Chiffons hit He's So Fine, waarvan zij het auteursrecht hebben. De rechter geeft Bright Tunes gelijk en vindt George Harrison schuldig aan onbewust plagiaat. De zaak, die zich in hoger beroep nog jaren voortsleept, levert uiteindelijk voor Harrison een forse kostenpost op en voor de auteursrecht wetgeving een krachtig precedent. Een sailliant detail is nog dat ABKCO Music Incorporated, kort voor de uitspraak, de gehele catalogus van het inmiddels failliete Bright Tunes koopt, en daarmee ook de rechten voor He's So Fine. ABKCO is het bedrijf van Allen Klein, de voormalige manager van The Rolling Stones en The Beatles manager, en bovendien Harrison's persoonlijke manager wanneer de zaak in 1971 begint. Overigens is de versie van George Harrison niet de eerste die op plaat werd gezet. George schrijft het nummer tijdens een verblijf in Denemarken in December 1969, en laat het een week later eerst opnemen door Billy Preston, die net bij Apple Music een contract heeft getekend.

In de Lourdes-prive-kliniek in Liverpool overlijdt op 14 December 1996 aan ouderdom Queenie Epstein. De moeder van voormalig Beatles-manager Brian Epstein is 82 jaar geworden.

Liv_taylor_wwwplatenkastweblognlOp 14 December 2004 wordt Steven Tyler, de zanger van Aerosmith, voor het eerst opa. Zijn 27-jarige dochter Liv Tyler schenkt dan in een ziekenhuis in New York het leven aan een zoon. "Moeder en kind maken het fantastisch", aldus de woordvoerder van Liv Tyler. Milo William Langdon weegt ruim zeven pond. Steven Tyler en Royston Langdon, de 32-jarige echtgenoot van Liv Tyler, zouden bij de bevalling aanwezig zijn geweest. Liv Tyler is een dochter van Steven Tyler en fotomodel Bebe Buell. Zij is te zien in de videoclip bij Crazy, de hit van Aerosmith uit 1994. Royston Langdon heeft tot 1993 gezongen in de Britse band Spacehog, en treedt nu op met The Quick.

Cliff Richard sluit op 14 December 1974, met een optreden in Hull, zijn tournee door Groot-Brittannie af. Deze tournee is op 7 November 1974 met een optreden in Birmingham van start gegaan.

Tv_noordzee_remOp 14 December 1964 stoppen de uitzendingen van TV Noordzee vanaf het REM-eiland voor de kust bij Noordwijk. Reden is dat op 12 December 1964 door de Tweede Kamer een noodwet is aangenomen die uitzendingen vanaf een platform geankerd in de Noordzee verbiedt. Radio Noordzee blijft nog uitzenden op 202 meter in de middengolf. Eigenaar Cornelis Verolme is van plan het kunstmatige eiland naar de Engelse kust te verhuizen. Zover komt het niet. Op 17 December 1964 wordt, op last van de Amsterdamse officier van justitie (mr. J. Hartsuiker) het REM-eiland door de Rijkspolitie met marine-helikopters bezet. Alle apparatuur wordt in beslag genomen. Radio Noordzee is op 19 Juli 1964 met uitzendingen begonnen. TV Noordzee heeft vanaf 15 augustus 1964 uitgezonden. Door mr. Henri Minderop, een advocaat uit Den Haag en gedelegeerd commissaris van de Reclame Exploitatie Maatschappij (REM), wordt op 4 November 1964 de Televisie Radio Omroep Stichting (TROS) opgericht. Hij is hiertoe gekomen nadat in de Tweede Kamer het wetsvoorstel (in de volksmond de anti-REM-wet genoemd) is ingediend. De TROS wordt op 1 Oktober 1966 als aspirant-omroep toegelaten tot het publieke bestel. Het REM-eiland wordt in de zomer van 2006 gesloopt.

Lenny Kravitz treedt op 14 December 1989 op in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Dit concert wordt door de KRO opgenomen en op 17 December 1989 tussen tien en elf 's avonds op Radio 3 uitgezonden.

The_beach_boys_1968The Beach Boys zijn op 14 December 1968 in Nederland. In De Brakke Grond in Amsterdam worden opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Twien van de NCRV. Gekleed in witte pakken playbacken Mike Love, Carl en Dennis Wilson, Al Jardine en Bruce Johnston de nummers Do It Again, Friends, California Girls, Wouldn't It Be Nice, Sloop John B., Good Vibrations, God Only Knows en Barbara Ann. Deze opnamen worden op 23 December 1968 en 15 Maart 1969 door de NRCV op Nederland 2 in het programma Twien uitgezonden. Om twaalf uur xe2x80x99s nachts maken The Beach Boys op 14 December 1968 hun Nederlandse podiumdebuut in het Amsterdamse Concertgebouw. De volgende morgen vliegen The Beach Boys naar Parijs, waar op 16 December 1968 in L' Olympia de Europese tournee afgesloten. Deze tour is op 1 December 1968 in Londen van start gegaan.

Op 14 December 1972 is het warenhuis Alexander's Department Store in New York 's avonds nog laat geopend zodat Alice Cooper ook zijn Kerst-inkopen kan doen. Opvallend is de button die de Amerikaanse zanger draagt. Daarop staat Paul Lives.

Spinout, de 22ste film met Elvis Presley in de hoofdrol, gaat vanaf 14 December 1966 draaien in de Amerikaanse bioscopen. Spinout is eerder op 23 November 1966 in premiere gegaan. In Spinout is naast Presley ook Shelley Fabares te zien. Zij spelen de rollen van Mike McCoy en Cynthia Foxhugh. Het script voor Spinout is geschreven door Theodore J. Flicker en George Kirgo. De regie is in handen van Norman Taurog. Elvis Presley zingt negen nummers in de film, die tussen 15 en 17 Februari 1966 zijn opgenomen in de Radio Recorders Studios aan Santa Monica Boulevard in Hollywood.

Killer_queen_wwwplatenkastweblognlOp 14 December 1974 komt Killer Queen van Queen op een 28ste plaats plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het is voor Queen hun eerste notering in de Nederlandse hitlijst. Vanaf 18 Januari 1975 staat Killer Queen twee weken op de derde plaats als hoogste notering. Killer Queen betekent voor Queen ook hun definitieve doorbraak in Europa. Het album Sheer Heart Attack, waarvan Killer Queen afkomstig is bereikt door het succes van de single op 1 Februari 1975 de 6e plaats van de Album Top 50.

Dancing_in_the_cityIn de Hitkrant van 14 December 1978 staat te lezen dat het duo Marshall Hain ieder zijn/haar eigen weg gaat. Twee weken na hun Engelse tournee zijn Julian Marshall en Kit Hain tot dit besluit gekomen. Het duo heeft in 1978 een grote hit wanneer hun single Dancing In The City vanaf 2 September van dat jaar twee weken op een 7e plaats staat. Kit Hain vertrekt naar Amerika en ontwikkelt zich tot songwriter. Zij schrijft ondermeer hits voor Roger Daltrey, Barbara Dickson en Kiki Dee. Later ook nog voor Cher, Peter Cetera en Chaka Khan. In de Benelux levert Kit Hain nummers voor ondermeer Wendy Van Wanten en Trijntje Oosterhuis.

Op 14 December 1956 gaat Don't Knock The Rock in de Amerikaanse bioscopen draaien. De door Fred F. Sears geregisseerde film is de tweede speelfilm met Bill Haley & The Comets. De hoofdrollen worden gespeeld door Alan Dale (Arnie Haines), Patricia Hardy (Francine MacLaine) en Alan Freed. Naast Bill Haley & His Comets zijn er in deze film optredens te zien van Little Richard, Freddie Bell & The Bellboys, Tony Martinez, The Treniers, The Platters en de Italiaanse zanger Adriano Celentano. Het scenario is geschreven door James B. Gordon.

Wereldwijd wordt, op verzoek van Yoko Ono, op 14 December 1980 tien minuten stilte in acht genomen om haar vermoorde man John Lennon te herdenken. Meer dan honderdduizend mensen geven in het Central Park in New York gehoor aan de oproep van Yoko Ono.

Op 14 December 2005 wordt Jimmy Page op Buckingham Palace in Londen onderscheiden als Officer Of The Order Of The British Empire. De gitarist van Led Zeppelin wordt hiermee beloont voor al zijn jaren inzet voor straatkinderen in Brazilie.

Inagaddadavida_van_iron_butterflyOp 14 December 1968 bereikt het album In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly de gouden status in Amerika. De gelijknamige single van de rockgroep uit San Diego in Californie haalt op 26 Oktober 1968 de dertigste plaats in de Billboard Hot 100. Het nummer is geschreven door Doug Ingle, toesenist en zanger van Iron Butterfly. Oorspronkelijk is de titel van het nummer In The Garden Of Eden, Wanneer iemand van de platenmaatschappij de demo ontvangt staat op het label In-A-Gadda-Da-Vida. Men besluit het zo te laten, het klinkt nogal mysterieus en Oosterse spiriualiteit is erg in op dat moment. Het oorspronkelijke nummer duurt ruim 17 minuten, voor de radio wordt het speciaal ingekort tot 3 minuten. In-A-Gadda-Da-Vida is de best verkochte underground-elpee in de Verenigde Staten in de jaren zestig. De plaat blijft liefst twee jaar in de Amerikaanse charts staan en behaalt ook in andere delen van de wereld opvallend goede verkoopresultaten.

Vanaf 14 December 1978 draait de film Watership Down in de Nederlandse bioscopen. In de door Martin Rosen geregiseerde tekenfilm zijn ondermeer de stemmen van John Hurt, Richard Briers en Ralph Richardson te horen. Mike Batt heeft speciaal voor Watership Down het nummer Bright Eyes geschreven, wat wordt gezonden door Art Garfunkel. In Nederland komt Bright Eyes op 5 Mei 1979 op een 31ste plaats de Top 40 binnen en staat vanaf 2 Juni 1979 vijf weken lang op de eerste plaats. In Nederland gaat de film in roulatie onder de titel Waterschapsheuvel.

Omdat hij tijdens twee concerten in Australixc3xab op het podium een sigaret heeft gerookt moet Robbie Williams op 14 December 2006 een boete van 178 euro betalen. Na de eerste keer krijgt de Britse zanger nog een waarschuwing. Premier Peter Beattie van Queensland, de staat waar Robbie Williams heeft opgetreden, belooft de boete te zullen betalen. "Voor Robbie Williams is het roken een onderdeel van zijn act. Toch zullen wij hem als ieder ander behandelen. Maar vanwege de omstandigheden zal ik de boete betalen", aldus Peter Beattie. Robbie Williams laat weten dat roken zijn "enige slechte eigenschap" is. Drugs en alcohol heeft hij al opgegeven.

JoeharrisOp 14 December 1980 viert de Belgische zanger Joe Harris zijn 25-jarig artiestenjubileum met een concert in het Cultureel Centrum in Hasselt. Een live-registratie van deze show wordt in 1981 op LP uitgebracht. In Nederland is de als Georges Lisabeth geboren Joe Harris bekend van zijn enige hit uit 1975 wanneer Drink Rode Wijn de 29ste plaats haalt van de Top 40. Drink Rode Wijn is een vertaling van het Udo Jurgens-nummer Griechischer Wein. Op 1 Juni 2003 wordt Joe Harris dood aangetroffen in Brugge, in het kanaal Gent-Oostende. Volgens de politie heeft de zanger zelfmoord gepleegd. Later bij de autopsie wordt vastgesteld dat Joe Harris is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.

Praatpalen_wwwplatenkastweblognlDe Praatpalen komen op 14 December 1968 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Ome Sjakie (Het Hele Zakie Loopt In Zijn Nakie). De door Peter Koelewijn geschreven single haalt een 23ste plaats als hoogste notering. De Praatpalen zijn Peter Koelewijn, Willem van Kooten en Freddy Haayen. Willem van Kooten werkt bij Radio Veronica als de discjockey Joost den Draayer. Wanneer deze single van de directie vanwege de gewaagde tekst niet op Radio Veronica mag worden gedraaid, dient Willem van Kooten zijn ontslag in. Een paar maanden later gaat hij programma's maken voor de VPRO op Hilversum 3.

Queen_ticketIn het kader van de 20 optredens tellende Crazy Tour door Groot-Brittannie (ter promotie van de nieuwe single Crazy Little Thing Called Love) staat Queen op 14 December 1979 in het Rainbow Theater in Londen. Zanger Freddie Mercury, gitarist Brian May, bassist John Deacon en drummer Roger Taylor spelen de volgende setlist: We Will Rock You (fast version), Let Me Entertain You, Somebody To Love, Mustapha, Death On Two Legs, Killer Queen, I'm In Love With My Car, Get Down Make Love, You're My Best Friend, Save Me, Now I'm Here, Don't Stop Me Now, Spread Your Wings, Love Of My Life, '39, Keep Yourself Alive, Brighton Rock (reprise), Crazy Little Thing Called Love, Bohemian Rhapsody, Tie Your Mother Down, Sheer Heart Attack, We Will Rock You, We Are The Champions en God Save The Queen. 

Brian Matthew presenteert op 14 December 1963 een nieuwe aflevering van het door de Britse commercixc3xable omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als muzikale gasten ondermeer Gene Vincent, Adam Faith, The King Brothers, Winifred Atwell, The Roulettes, Annie Ross, Rolf Harris en The Dave Clark Five. In de rubriek Spin-A-Disc worden door Janice Nicholls en Alan Freeman recentelijk uitgebrachte singles besproken.


Muziek Jarige Op 14 December

1932: Charlie Rich - Zanger USA († 25 Juli 1995)
1938: Gary Usher - Producer USA († 25 Mei 1990)
1943: Frank Allen - The Searchers Bas
1946: Joyce Vincent Wilson - Dawn Zangeres
1946: Jackie McAuley - Them Toetsen
1946: Jane Birkin Zangeres/Actrice Frankrijk
1948: Rink Groenveld - Greenfield & Cook Zanger/Gitaar
1949: Cliff Williams - AC-DC Bas
1958: Mike Scott - The Waterboys Zanger
1958: Peter 'Spider' Stacy - The Pogues Fluiter
1966: Tim Skold - Marilyn Manson Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten