Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 13 December

Ram_jam_josey_van_livin_bluesTijdens een feestje op 13 December 1973 in grillbar De Pepermolen aan de boulevard in Scheveningen wordt het album Ram Jam Josey van Livin' Blues ten doop gehouden. Deze LP is in Oktober 1973 opgenomen in de studio van en met producer Mike Vernon in het Engelse Chipping Norton. Livin' Blues bestaat uit Ted Oberg (gitaar), Ruud van Buuren (bas), Nicko Christiansen (zang), John Lagrand (mondharmonica) en Kenny Lamb (drums). De Engelse sessie-muzikant Pete Wingfield is als pianist te horen op Ram Jam Josey. Ram Jam Josey is het laatste album wat wordt opgenomen met de kern John, Nicko, Ruud en Ted, de bezetting die over het algemeen beschouwd wordt als de 'eerste formatie'. Na een live-optreden voor het Vara televisieprogramma Nederpopzien maakt de groep het uiteenvallen bekend. Ruud Van Buuren gaat naar Long Tall Ernie & The Shakers, John Lagrand is dan al bezig met de groep Water. Kenny Lamb gaat terug naar Engeland en Nicko Christiansen formeert de band Himalaya. Ted Oberg is min of meer verplicht door te gaan onder de naam Livin' Blues vanwege de in 1973 gesloten contracten met Ariola en Grandad Music.

De Amsterdamse Clungels worden na ruzies van Rob de Nijs met The Lords en The Jumping Jewels zijn derde begeleidingsgroep. De Clungels maken op 13 December 1965 voor het eerst kennis met de zanger.

Robert_longOp 13 December 2006 overlijdt Robert Long in een ziekenhuis in Antwerpen, Belgie aan de gevolgen van buikvlieskanker. Robert Long wordt op 22 Oktober 1943 geboren als Jan Gerrit Bob Arend Leverman. Na een korte carriere als etaleur bij de HEMA richt hij onder de artiestennaam Bob Revvel in 1963 de band The Yelping Jackals op. In 1967 stapt hij over naar de Utrechtse band Unit Gloria (aanvankelijk nog onder de naam Gloria). Unit Gloria heeft hits met ondermeer The Last Seven Days, The Storm en Our Father. In 1971 gaat Robert Long solo verder. Bij Unit Gloria wordt hij opgevolgd door Bonnie St Claire (Bonje Cornelia Swart). Als solo artiest bereikt Robert Long met Let Us Try bereikt in 1973 de elfde plaats in de Nederlandse Top 40. Zijn grote doorbraak komt in 1974 met Vroeger Of Later, wat enkele liedjes over politiek- en religieus-gevoelige zaken als homoseksualiteit en politieke hypocrisie bevat. Ook wordt de spot gedreven met de burgerij en haar moraal. Vroeger Of Later en ook Robert Long worden daarom geboycot door omroepen als de EO, NCRV, TROS, AVRO en de KRO. Vroeger Of Later staat desondanks vanaf 10 Augustus 1974 vijf weken lang op de eerste plaats. Van het album worden uiteindelijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ook van zijn tweede album Levenslang gaan er enkele honderdduizenden over de toonbank. In 1977 ontvanft Robert Long de eerste van in totaal zes Edisons. Naderland heeft hij met o.a. Leen Jongewaard veel succes in het theater. Tijdens zijn leven heeft Robert Long talrijke onderscheidingen ontvangen, waaronder De Visser Neerlandiaprijs voor zijn totale ouvre, een Zilveren Harp, een Gouden Harp, een Gouden Palm en de Vlaamse Marnixring. Robert Long is 63 jaar geworden.

The_floodOp 13 December 1969 komt The Flood van Ginger Ale op nummer dertig binnen in de Nederlandse Top 40. The Flood is de eerste single van deze Nederlandse groep die is voortgekomen uit Roek's Family. De melodie van The Flood is afgeleidt van het beroemde duet uit de opera Les pêcheurs de perles (De Parelvissers), gecomponeerd door de Fransman Georges Bizet (1838-1875) in 1863. De tekst van The Flood is Rick Beekman en Will Luikinga. De single van Ginger Ale, met op de B-kant het nummer Gin Fizz, bereikt op 3 Januari 1970 een vierde plaats in de Nederlandse Top 40 als hogste notering.

Tijdens het optreden van Kane op 13 december 2002 in Ahoy' in Rotterdam worden opnamen gemaakt die in 2003 onder de titel Kane Live In Rotterdam op DVD worden uitgebarcht. Ilse de Lange verzorgt een gastoptreden. Samen met Dinand Woesthoff zingt zij het nummer Before You Let Me Go.

Zal_yanovskyOp 13 December 2002 overlijdt thuis op zijn boerderij, Zal Yanovsky aan de gevolgen van een hartaanval. In 1965 wordt Yanovsky gitarist bij The Lovin' Spoonful, met wie hij in 1966 de wereldhit Summer In The City scoort. Na een conflict met de politie van San Francisco over het roken van marihuana besluit hij in 1967 uit de groep te stappen. Zal Yanovsky verhuist naar Kingston in Canada, waar hij aan het meer van Ontario, samen met zijn vrouw, een oude stal uit 1880 verbouwd tot een restaurant dat hij Chez Piggy noemt. Het restaurant is in de wijde omtrek bekend om de voortreffelijke keuken en aangename sfeer. Voor het verbouwingswerk krijgt Zal Yanovsky de Historic Restoration Award. Zal Yanovsky is 57 jaar geworden.

Slash verzorgd tijdens een concert van Billy Joel op 13 December 1993 in Los Angeles een verrassingsoptreden. De gitarist van Guns N' Roses speelt de gitaarsolo wanneer Billy Joel het nummer Shameless zingt.

The Rolling Stones treden op 13 December 1981 op in het Sun Devil-stadion in Phoenix in Arizona. Tijdens Honky Tonk Women komen de vrouwen en vriendinnen Patti Hansen, Jo Wood, Jerry Hall, Shirley Watts en Jane Rose het podium op om mee te zingen.

Vijfentwintig jaar nadat Stand By Me van Ben E. King de vierde plaats bereikt in de Billboard Hot 100 komt de single op 13 December 1986 opnieuw de Amerikaanse top-tien binnen. Dit hernieuwde succes is mede te danken aan de film Stand By Me waarin Will Wheaton en River Phoenix de hoofdrollen spelen.

Baby_dont_you_do_it_uitgebracht_alsThe Who staat op 13 December 1971 in het Civic Auditorium in San Francisco in Californie. De setlist is als volgt: I Can't Explain, Substitute, Summertime Blues, My Wife, Baba O'Riley, Behind Blue Eyes, Bargain, Won't Get Fooled Again, Baby Don't You Do It, Overture, Amazing Journey, Sparks, Pinball Wizard, See Me Feel Me, My Generation, Naked Eye, Going Down en Magic Bus. Bij het aankondigen van het nummer Baba O'Riley zegt Roger Daltrey "We use a tape to put a synthesiser sound on stage, because it was a lot easier than getting someone to play it. Anyway, Pete plays the synthesiser on the tape, so it's just like having two Petes!". waarop Keith Moon roept "Bloody Hell..one's enough!". De complete show wordt opgenomen, maar nooit in zijn geheel uitgebracht. Bargain verschijnt op Who's Missing uit 1987. Going Down staat op Two's Missing uit 1988 en Baby Don't You Do It is uitgebracht als B-side van de single Join Together die op 22 Juli 1972 de 27ste plaats bereikt van de Nederlandse Top 40.

Op 13 December 1958 publiceert de Engelse krant Daily Sketch een artikel waarin gemeld wordt dat Elvis Presley de ster zou zijn geweest tijdens een Kerstshow in Londen. Het verhaal blijkt door één van de journalisten compleet verzonnen te zijn. Elvis Presley heeft nooit in Londen opgetreden.

Golden_earringanother_45_milesGolden Earring komt op 13 December 1969, op een 24ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Another 45 Miles. De single bereikt op 3 Januari 1970 de derde plaats als hoogste notering. Another 45 Miles is de eerste single van gitarist George Kooymans, zanger Barry Hay, bassist Rinus Gerritsen en drummer Sieb Warner waarop zij zich Golden Earring noemen. Na de opnamen van deze single verlaat Sieb Warner de groep. Hij verhuist van Den Haag naar Groningen waar hij zich aansluit bij de Hare Krishna-beweging. Sieb Warner wordt opgevolgd door Cesar Zuiderwijk, de drummer van Livin' Blues.

Het Engelse muziekblad Smash Hits maakt op 13 December 1999 de uitslag bekend van de populariteitspoll die het onder de lezers gehouden heeft. The Backstreet Boys zijn de grote winnaars, met Best Band, Best Single en Best Album vallen ze drie keer in de prijzen. Britney Spears is Best Female Singer, terwijl Robbie Williams Best Male Singer is. Best New Band is volgens de lezers van Smash Hits S Club 7, terwijl The Spice Girls de twijfelachtige eer hebben op Worst Group te zijn.

Cha_cha_2Op 13 December 1979 gaat in het Bellevue-theater in Amsterdam de film Cha Cha in premiere. Speciale gast is Billy Preston. De hoofdrollen in deze film worden gespeeld door Herman Brood, Nina Hagen en Lene Lovich. Bijrollen zijn er voor Ramses Shaffy, Simon Vinkeoog, Dolf Brouwers, Ko van Dijk, Nelly Frijda, Jules Deelder en de Hells Angels van Amsterdam Cha Cha is geregisseerd door Herman Curiel. Cha Cha is een harde Rock & Roll happening, waar naast de fantasie ook de realiteit rond het fenomeen Herman Brood aan bod komt. Herman is in deze film te zien tijdens het hoogtepunt van zijn roemruchte carierre. Cha Cha haalt de voorpagina van alle grote kranten en is het gesprek van de dag. De film gaat eigenlijk over de generatie die na 1945 geboren is, en naar nieuwe leiders zoekt. Herman Brood, de eeuwige verliezer, zorgt daarbij voor een spektakel dat in de Nederlandse popgeschiedenis nog niet eerder is voorgekomen.

The Beatles ondertekenen op 13 December 1961 in de Casbah Club in Liverpool het contract waardoor Brian Epstein officieel hun manager wordt. Dit contract is opgesteld door Rex Malin. Alistair Taylor tekent als getuige. Brian Epstein zelf tekent niet. Later zegt hij dat hij nooit heeft willen tekenen, omdat hij The Beatles niet heeft willen verplichten bij hem te blijven als de zaken onverhoopt minder voorspoedig zouden gaan.

Op 13 December 2004 geeft de dan 55-jarige zangeres Bonnie St. Claire, in een rechtstreekse uitzending van SBS 6 Shownieuws, haar jawoord aan de 36-jarige begrafenis-ondernemer Anne-Jan Jongbloed. Het huwelijk wordt gesloten door Imca Marina in haar trouwkapel in Midwolda in Groningen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de televisie dat het huwelijk van een bekende Nederlander in een rechtstreekse uitzending te zien is.

The Jimi Hendrix Experience maakt op 13 December 1966 haar Engelse televisie-debuut in Ready Steady Go!. Het trio bestaande uit Jimi Hendrix, Noel Redding en Mitch Mitchell speelt in dit muziekprogramma van de Engelse zender ITV hun single Hey Joe. In dezelfde aflevering treden ook Marc Bolan (Hippo Gumbo), The Escorts (Head To Toe), The Four Tops (interview op film), The Merseys (Rhythm Of Love), Keith Relf (van The Yardbirds met Shapes In My Mind), Victor Sylvester (You're Dancing On My Heart), en The Troggs (5-4-3-2-1, Anyway That You Want Me en I Can Only Give You Everything) op.

Venus_van_shocking_blueVenus van Shocking Blue, geschreven door gitarist Robbie Van Leeuwen, komt op 13 December 1969 de Billboard Hot 100 binnen. De Amerikaanse single van deze Haagse groep is uitgebracht op het Colossus-label. Venus staat in de week van 7 Februari 1970 op de eerste plaats. Het is de eerste Nederlandse productie die de top bereikt van de Amerikaanse hitparade. Het Haagse gemeentebestuur huldigt de leden van Shocking Blue door in Februari 1970 Robbie Van Leeuwen de Haagse zilveren penning voor bijzondere verdiensten te geven. Zangeres Mariska Veres, bassist Klaasje van der Wal en drummer Cor van Beek krijgen een herinneringsmedaille.

Live_and_let_dieOp 13 December 1973 gaat de film Live And Let Die ook in de Nederlandse bioscopen draaien. Live And Let Die is dan al een half jaar eerder in Engeland in premiere gegaan. Live And Let Die is de eerste James Bond-film waarin Roger Moore de rol van geheim agent 007 speelt. Het muzikale thema van de film is van de hand van Paul McCartney. George Martin heeft het arrangement van Live And Let Die geschreven. Daarnaast heeft hij de opname ook geproduceerd. De single bereikt op 1 September 1973 in Nederland de 27-ste plaats in de Top 40.

David Vermeulen wordt op 13 December 1972 geboren als zoon van Hans Vermeulen en zijn vrouw Hilde. Voor de zanger van The Sandy Coast en zijn vrouw is David hun tweede kind. Zij hebben al een anderhalf jaar oude zoon, Tim. Net als zijn vader gaat David Vermeulen de muziek in. In 1998 verschijnt zijn eerste album. Tegenwoordig is David Vermeulen producer.

Centerfoldradar_loveRadar Love van Centerfold komt op 13 December 1986 binnen op 31 in de Nederlandse Top 40. Deze versie van de nummer 1-hit van de Golden Earring uit 1973 is geproduceerd door Onno Vandelaak en Rene Meister. Centerfold bestaat uit Cecilia de Bruin, Laura Fygi en Rowan Moore. Radar Love bereikt de vijftiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Lauryn_hillTijdens een benefietconcert in het Vaticaan, op 13 December 2003, heeft Lauryn Hill felle kritiek op de rooms-katholieke kerk. Lauryn Hill onderbreekt haar optreden voor kardinalen, bisschoppen en Italiaanse hoogwaardigheidsbekleders voor een kritische verklaring. De 28-jarige zangeres van The Fugees haalt met name uit naar priesters die misbruik maken van hun ambt. "Ik ben hier niet gekomen om de geboorte van Christus met u te vieren. Ik besef dat ik sommigen van u wellicht beledig met wat ik ga zeggen. Maar wat zeg je tegen de gezinnen die zijn verraden door de mensen die zij geloofden? Geestelijken hebben zich vergrepen aan het leiderschap van God. Ik zou geen aannemelijke verklaring weten voor het verdedigen van de kerk", aldus Lauryn Hill. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica heeft Lauryn Hill niet het liedje gezongen dat is aangekondigd in het programmaboekje. In plaats hiervan brengt zij een song over sociaal onrecht ten gehore.

Op 13 December 2000 maakt het Engelse muziekblad Melody Maker bekend dat de Kerst-editie het allerlaatste nummer zal zijn. Melody Maker heeft dan 74 jaar bestaan, en gaat vanaf 2001 fuseren met New Musical Express.

Sammy Lerner overlijdt op 13 December 1989 in Los Angeles. Lerner heeft in 1932 voor de tekenfilm-serie Popeye het liedje Ixe2x80x99m Popeye The Sailor Man geschreven. Sammy Lerner heeft ooit gezegd dat hij nooit trots op dit liedje is geweest. Zelf wil Sammy Lerner liever herinnerd worden als de componist van Is It True What They Say About Dixie en Falling In Love Again. Sammy Lerner is 86 jaar geworden.

You_aint_seen_nothing_yet_van_bachmOp 13 December 1974 bereikt You Ain't Seen Nothing Yet van Bachman-Turner Overdrive de gouden status in Amerika. De single van de Canadese groep is op 21 September 1974 de Billboard Hot 100 binnengekomen. In de week van 9 November 1974 heeft You Ain't Seen Nothing Yet op de eerste plaats gestaan. Bachman Turner Overdrive ontstaat wanneer leider Randy Bachman na een geval van ziekte en/of ruzie in 1970 de groep The Guess Who verlaat en een instrumentaal solo-album opneemt. Samen met Chad Allan (eveneens ex-Guess Who) komt hij hetzelfde jaar tot de oprichting van Brave Belt, de groep die met C.F. (Fred) Turner en Randy's broertje Rob Bachman een jaar later haar naam verandert in Bachman-Turner Overdrive. Chad Allan heeft dan plaats moeten maken voor een ander Bachman-broertje, gitarist Tim. Tegelijk vindt een stijlverandering plaats: de country-achtige benadering moet wijken voor de wat meer robuuste hard-rock riffs. Een platencontract met Mercury leidt in 1973 tot het debuutalbum Bachman-Turner Overdrive, dat door het feit dat de groep vrijwel continu op tournee is, ten slotte de Billboard-hitlijst weet te halen. De single Blue Collar trekt eveneens veel aandacht. Het tweede album, simpelweg BAchman-Turner Overdrive II genoemd bevat de hitsingle Let It Ride en langzaam maar zeker wordt BTO één van Amerika's topattracties. In 1974 komt Blair Thornton Tim Bachman vervangen en wordt met het album Not Fragile en de hitsingle You Ain't Seen Nothing Yet de status bevestigd. De aanstekelijke energieke charme van de eerste drie albums is daarna met ieder album minder geworden. De groep is duidelijk over haar hoogtepunt heen en houdt in 1978 op als zodanig te bestaan.

Op 13 December 1989 is Tom Jones in Scheveningen om zijn voetafdrukken te zetten in het cement van de Star Boulevard, gelegen aan de strandkant bij het Kurhaus.

Prince is op 13 December 1994 te gast in The Dave Letterman Show. In deze Late Night-show die door CBS wordt uitgezonden zingt Prince het nummer Dolphin.

George_harrison_gerald_ford_2George Harrison (midden) is op 13 December 1974 op bezoek bij President Gerald Ford (rechts) in het Witte Huis in Washington. Hij wordt vergezeld door Billy Preston (links) en Ravi Shankar. Eén van de drie zoons van de president, Jack, is een grote fan van de ex-Beatle. Tijdens de lunch wisselen zij buttons uit. George Harrison krijgt van de president een button met de tekst WIN (Whip Inflation Now). De ex-Beatle geeft Gerald Ford er één met de tekst OM. Dit is een hindoeistische mantra die de schepping uitdrukt.

Paul_mccartney_book_signingPaul McCartney houdt op 13 December 2000, voor de eerste keer in zijn carierre, in de Waterstone Bookstore op 203-206 Piccadilly in Londen een signeersessie voor zijn nieuwe boek Paul McCartney Paintings. Het boek bevat ruim 80 reprodukties van zijn werk, sinds hij begin jaren 80 is gaan schilderen. "I'm very proud of this book and happy to sign copies at Waterstone's. This is a good way for me to meet people. I've never done a signing before, but it's a nice way of saying hello." aldus Paul McCartney.

De echtscheiding tussen Julianne Phillips en Bruce Springsteen wordt op 13 December 1988 officiel uitgesproken. De actrice uit de tv-serie Sisters en de zanger uit New Jersey zijn op 13 Mei 1985 getrouwd in haar geboorteplaats Lake Oswego in Oregon. Julianne Phillips vraagt op 21 Juni 1988 echtscheiding aan nadat zij heeft ontdekt dat haar man een verhouding heeft met gitariste Patti Scialfa.

Op 13 December 1996 gaat de film Jerry Maguire in premiere. De hoofdrollen zijn voor Tom Cruise en Renee Zellweger. Glenn Frey gitarist/zanger van The Eagles heeft als Dennis Wilburn een kleine rol in deze film.

Loyal_to_the_game_van_tupac_shakurVanaf 13 December 2004 ligt het postuum uitgebrachte album Loyal To The Game van Tupac Shakur in de platenwinkel. Voor de omgebrachte Amerikaanse rapper wordt dit het zevende album dat sinds zijn dood in 1996 officieel wordt uitgebracht. Van de zestien nummers zijn er twaalf geproduceerd door Eminem. De overige vier zijn tot stand gekomen onder leiding van Raphael Saadiq, Scott Storch en Red Spyda. Het gaat in alle gevallen om niet eerder uitgebrachte raps van Tupac Shakur. Op de CD staan verder gastbijdragen van hip hop-sterren als 50 Cent, Jadakiss, Nate Dogg en Obie Trice. Ook Ronald Isley van The Isley Brothers is van de partij. Arfeni Shakur, de moeder van Tupac, tekent samen met Eminem voor de algehele productie van Loyal To The Game.

Love_me_tenderOp 13 December 1956 gaat in Londen de film Love Me Tender met in de hoofdrol Elvis Presley draaien. Eén maand eerder is dit bioscoopdebuut van Elvis Presley in New York al in premiere gegaan. Love Me Tender speelt zich af aan het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. Dit is de strijd tussen de zuidelijke staten en de noordelijke Yankees. De opnamen zijn tussen Augustus en Oktober 1956 gemaakt in de San Fernando Valley bij Los Angeles. Naast Elvis Presley spelen Richard Egan en Debra Paget de hoofdrollen. Hij zingt vier songs in de film. Dit zijn Love Me Tender, Let Me, Poor Boy en We're Gonna Move. Deze nummers zijn op 2 Augustus en op 24 September 1956 in Hollywood opgenomen.

The_b52s_love_shackEen uitslaande brand legt het gebouw dat, naar verluidt, The B-52's heeft geinspireerd tot het schrijven van het nummer Love Shack (hun eerste Amerikaanse top tien-hit uit 1989), op 13 December 2004 volkomen in de as. De afgelegen vijfkamerwoning in de buurt van Athens in de Amerikaanse staat Georgia zou de komende week weer worden bewoond. De brandweer noemt de omstandigheden verdacht. Men vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Kortsluiting door defecte elektrische bedrading of een gaslek kan niet de oorzaak zijn geweest. Het huis heeft hier geen aansluitingen voor. Andere onderkomens in de buurt van Athens zijn door de jaren heen eveneens in verband gebracht met Love Shack van The B-52's. Feit is dat Kate Pierson, de zangeres van de groep, in de jaren zeventig in het nu afgebrande huisje heeft gewoond. Haar woordvoerder zegt dat zij geen commentaar wil geven. De nieuwe bewoonster zegt contact te hebben gehad met The B-52's. "Zij zeggen dat dit de echte love shack is. Hier hebben zij ook hun eerste single Rock Lobster geschreven", aldus de vrouw.

Simon_garfunkelmy_little_townMy Little Town van Simon & Garfunkel komt op 13 December 1975 op een twintigste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is My Little Town de Alarmschijf bij de TROS op Hilversum 3. My Little Town is de eerste single van Paul Simon en Art Garfunkel sinds zij in 1970 met ruzie uit elkaar zijn gegaan, en staat op zowel Break Away, het solo-album van Art Garfunkel dat in November 1975 is uitgebracht als op Still Crazy After All These Years van Paul Simon. Deze LP is in Oktober 1975 verschenen. My Little Town bereikt de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Imca Marina wordt op 13 December 2002 door de rechtbank in Groningen bexc3xabdigd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Op 27 December 2002 voltrekt zij in de hoedanigheid haar eerste huwelijk. De als Hendrikje Imca Bijl geboren zangeres heeft in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een aantal hits in de Nederlandse Top 40, waarvan Soerabaja (1963, #1), Harlekino (1964, #2), Santo Domingo (1965, #6) en Vino (1975, #4) de grootste zijn.

Ik_ben_toch_zeker_sinterklaas_niet_Op 13 December 1986 komt Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet van Kinderen Voor Kinderen & Edwin Rutten op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet staat in totaal drie weken in de lijst, en bereikt de 35ste plaats als hoogste notering. Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet is geschreven door Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel voor de zevende aflevering van Kinderen Voor Kinderen die in November 1986 bij de VARA op Nederland 3 is uitgezonden. Edwin Rutten is de presentator van deze aflevering.  Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet  is niet de enige Sinterklaas die Temming en Westbroek hebben geschreven.  In December 1982 hebben zij onder de naam Henk & Henk een hit met Sinterklaas Wie Kent Hem Niet. Deze single, met op de B-kant Het Hoort Met Kerstmis Ook Te Sneeuwen, bereikt een 24ste plaats.

Frank Sinatra neemt op 13 December 1954 het nummer Melody Of Love op. Sinatra wordt hierbij begeleidt door het orkest van Ray Anthony. De melodie van Melody Of Love is al in 1903 gecomponeerd door Hans Englemann. Pas in 1954 heeft Tom Glazer de tekst geschreven. Melody Of Love wordt op 3 Januari 1955 uitgebracht in Amerika, en komt op 22 Januari 1955 de Amerikaanse hitparade binnen. De single bereikt de negentiende plaats.

Op 13 December 2001 dagen Krist Novoselic en David Grohl, de twee nog levende leden van Nirvana, zangeres Courtney Love voor de rechter. Zij zou de nalatenschap van en de herinnering aan Kurt Cobain, haar overleden echtgenoot, hebben misbruikt voor de bevordering van haar eigen carriere.

The_young_ones_cliif_richardIn het Warner Theatre in Londen gaat op 13 December 1961 de film The Young Ones in premiere. The Young Ones is de derde speelfilm met Cliff Richard in de hoofdrol. Cliff Richard is te zien als Nicky, de leider van een jeugdbende. In hun clubhuis vermaken zij zich met muziek maken. Het gebouw is eigendom van de miljonair Hamilton Black, gespeeld door Robert Morley. Die wil het afbreken en er een groot kantoorgebouw neerzetten. Toevallig is zijn dochter Toni (Carole Gray) een vriendin van Nicky. Zij probeert haar vader over te halen van de afbraak af te zien. The Young Ones is in Engeland één van de bestbezochte films van 1962.

Perez Prado en zijn orkest nemen op 13 December 1956 in de RCA Studio in Hollywood het het instrumentale Patricia op. De single komt pas op 16 Juni 1958 de Amerikaanse hitparade binnen. In de week van 28 Juli 1958 staat Patricia op de eerste plaats.

Op 13 December 2008 wordt in Rotterdam een man opgepakt wegens bedreiging van Gerard Joling. De "fan", die de zanger al jaren lastig valt, wordt na een valse bommelding, voorafgaand aan een concert van Joling in Ahoy, Rotterdam aangehouden. Joling staat op 11, 12 em 13 December 2008 in Ahoy in het kader van zijn Stout & Nieuw-concerten. De bommelding komt op 13 December 2008 in de middag binnen. Terwijl veiligheidsmensen daarop Ahoy uitkammen, eist de man via de telefoon dat hij Joling onmiddellijk wil zien. "Het was heel angstig. De politie is gebeld en de man is meteen opgepakt", aldus Joling in een reaktie. Volgens Gerard Joling, die op 14 December 2008 contact heeft met de officier van justitie, wordt de gestoorde fan voorlopig vastgehouden, en volgt er een psychologisch onderzoek.

Op 13 December 2000 wordt bekend gemaakt dat na 74 jaar het Engelse muziek Melody Maker, wat wekelijks verschijnt, zal ophouden te bestaan. De speciale Kerst-editie zal het laatste nummer zijn. Melody Maker gaat samenwerken met NME (New Musical Express) in, wat uiteindelijk moet lijden tot een gevarieerd nieuw muziekblad.

The_principle_of_moments_robert_plaTijdens zijn promotie tour voor het album The Principle Of Moments staat Robert Plant op 13 December 1983 voor de tweede keer binnen 9 dagen op het podium met een bandlid van Led Zeppelin. Dit is sinds de dood van drummer John Bonham op 25 September 1980 niet meer voorgekomen. Tijdens de laatste toegift in de Hammersmith Odeon in Londen stapt gitarist Jimmy Page het podium op om het nummer Treat Her Right van Roy Head samen met Plant te spelen. Negen dagen eerder, op 4 December in Bristol is het bassist John Paul Jones die tijdens de laatste toegift het nummer Little Sister van Doc Pomus meespeelt. De tour eindigt op 24 December 1983, waar de zoon van John Bonham, Jason Bonham het laatste nummer meespeelt. Geruchten over een eventuele reunie, met Jason Bonham op drums, zijn volgens ex-manager Peter Grant volledig uit de lucht gegrepen. Die reunie, met Jason Bonham komt er overigens wel. Op 10 December 2007 staan de drie originele leden (Robert Plant, Jimmy Page en John Paul Jones) met Jason Bonham op het podium van O2 in Londen tijddesn het Ahmet Ertegun Tribute.


Muziek Jarige Op 13 December

1944: Marti Webb - Zangeres Engeland
1948: David O' List - The Nice Gitaar
1948: Jeff 'Skunk' Baxter - The Doobie Brothers Gitaar
1948: Ted Nugent - Gitarist/Zanger USA
1948: Tony Gomez - The Foundations Toetsen
1949: Tom Verlaine - Television Gitaar/Zang
1949: Randy Owen - Alabama Zanger
1951: Tom Hamilton - Aerosmith Bas
1952: Berton Averre - The Knack Gitarist
1954: Steve Forbert - Zanger USA
1959: Paul Torpey - Mr. Big Drums
1974: Nick McCarthy - Franz Ferdinand Gitaar
1975: Tom Delonge - Blink 182 Gitaar
1981: Amy Lee - Evanescence Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten