Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 December

The_beatles_i_want_to_hold_your_handThe Beatles komen op 12 December 1963 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met I Want To Hold Your Hand. Het is voor de Liverpoolse groep hun derde nummer 1 hit. I Want To Hold Your Hand is op 29 November 1963 uitgebracht, en is eerste Beatle single die op een 4 sporen recorder wordt opgenomen, en is ook de eerste single van de groep die in echt stereo wordt uitgebracht. I Want To Hold Your Hand is op 17 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio 2 opgenomen, en is volgens de overlevering geschreven in de kelder van het huis van Jane Asher, de vriendin van Paul McCartney in die tijd. John Lennon over I Want To Hold Your Hand: "We wrote a lot of stuff together, one on one, eyeball to eyeball. Like in I Want To Hold Your Hand, I remember when we got the chord that made the song. We were in Jane Asher's house, downstairs in the cellar playing on the piano at the same time. And we had, 'Oh you-u-u/ got that something...' And Paul hits this chord, and I turn to him and say, 'That's it!' I said, 'Do that again!' In those days, we really used to absolutely write like that both playing into each other's noses."

Pink Foyd geeft op 12 December 1966 een concert in de Royal Albert Hall in Londen. Het betreft het You're Joking (A Benfit Carnival For Oxam) benefietconcert. Oxfam is een liefdadigheidsorganisatie in Engeland. Tijdens het 4 uur durende festival zijn er ook optredens van Peter Cook & Dudley Moore, Alan Price, Chris Farlowe, Barry MacKenzie en Peter & Gordon. Pink Floyd bestaat op dat moment nog uit: Roger Waters (bas/zang), Syd Barrett (gitaar/zang), Nick Mason (drums) en Rick Wright (toetsen).

Dotty Todd overlijdt op 12 December 2000 aan hartproblemen. Samen met haar echtgenoot Art heeft zij in 1958 een grote hit met Chanson D'Amour. Deze compositie van Wayne Shanklin is in 1976 nogmaals een hit in de uitvoering van Manhattan Transfer. Dotty Todd is 87 jaar geworden.

Smokey_robinson_the_miracles_tears_of_a_Smokey Robinson & The Miracles komen op 12 December 1970 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Tears Of A Clown. Het is voor de groep hun 26ste hit maar pas de eerste Nr 1. Het nummer is gebaseerd op de Italiaanse opera Pagliacci, die over een clown gaat die ondanks zijn persoonlijke tragedie (Zijn vriendin/vrouw gaat vreemd) het publiek moet laten lachen. In het laatste couplet zingt Smokey Robinson "Just like Pagliacci did, I try to keep my surface hid. Just like Smiling in the crowd I try, But in a lonely room I cry".

Al Priddy, DJ bij het Amerikaanse radiostation KEX in Portland wordt op 12 December 1957 ontslagen, nadat hij White Christmas heeft gedraaid in de versie van Elvis Presley. De reden van de directie van het radiostation om de DJ te ontslaan: It's not in the spirit we associate with Christmas".

Rudy Bennett, de zanger van The Motions, treedt op 12 December 1967 in Den Haag in het huwelijk met Beppie Ravenstein. Bea Willemstein is het bruidsmeisje. Met haar heeft Rudy Bennett (geboren als Ruud van de Berg) in de jaren tachtig enkele hits als het duo Bennett & Bee. Rudy Bennett en Beppie Ravenstein krijgen twee dochters. Dit zijn Sharon (1969) en Pascal (1973). Sharon trouwt later met producer Jochem Fluitsma. Pascal is getrouwd met Cees Debets, de organisator van het Haagse Crossing Border Festival.

Warehouse_poster_the_doors_5Op 12 December 1970 spelen The Doors in The Warehouse in New Orleans. Het blijkt later het laatste concert van The Doors te zijn met Jim Morrsion als zanger. Het optreden is een ramp, Morrison is in een slechte toestand, loopt met zijn microfoon te gooien, en stort uiteindelijk in elkaar. Het optreden voor de volgende dag In Baton Rouge wordt afgezegd. Drummer John Desmore schrijft later in zijn boek Riders On The Storm: My Life With Jim Morrison And The Doors het volgende over het optreden: "New Orleans was the lowest note yet ... I could smell death. Secretly I believed that Jim's performance had been terrible. I was embarrassed for the couple thousand folks in New Orleans, but they didn't know what it meant to me. We (the band) agreed to cancel the few gigs we had coming up. The next day we had a pretty quiet flight returning to L.A." Jim Morrison overlijdt op 3 Juli 1971 in Parijs op 27- jarige leeftijd.

Op 12 December 1955 zijn Bill Haley & His Comets in de Decca Studio in New York om de single See You Later Alligator op te nemen. See You Later Alligator is geschreven door Robert Guidry die het zelf onder zijn artiestennaam Bobby Charles als eerste op de plaat heeft gezet. De versie van Bill Haley & His Comets komt op 14 Januari 1956 de Amerikaanse hitparade binnen. See You Later Alligator bereikt op 11 Februari 1956 de zesde plaats.

De voorwaardelijke straf in drie zaken tegen Courtney Love wordt op 12 December 2006 door rechter Rand Rubin van een rechtbank in Los Angeles opgeheven. De weduwe van Nirvana-zanger Kurt Cobain barst in de rechtszaal in tranen uit. "Thank you for not taking me into custody. Thank you for giving me an opportunity. You've been a good, fair judge. Sorry for crying," zegt Courtney Love. "Early on in this case Ms. Love, I think you came very close to coming into custody. I think you've done very well. You've shown to me you are interested in a much less destructive lifestyle. I would like to cautiously wish you the best in this matter," aldus de rechter. Courtney Love is in 2005 veroordeeld voor het bezit van drugs, openbare dronkenschap en mishandeling.

Arthur_leeArthur Lee, zanger/gitarist van de legendarische Amerikaanse cult-groep Love wordt op 12 December 2001 vrijgelaten, nadat hij bijna zes jaar cel heeft uitgezeten van een elf jaar durende veroordeling in de Pleasant Valley State Prison in Coalinga in Californie. Arthur Lee heeft in 1996 tijdens een ruzie met zijn buren herhaaldelijk in de lucht geschoten. Omdat Lee al eerder is veroordeeld wegens ondermeer drugsbezit en pogingen tot brandstichting wordt hij nu tot een maximale straf veroordeeld. Over zijn advocaat, die volgens Arthur Lee niets doet zegt hij "As far as I'm concerned, he should have died in his daddy's dick". Na zijn vrijlating begint Arthur Lee in een nieuwe bezetting met Love, en staat daarmee zelfs op het Glastonbury Festival in Engeland.

The Nits treden op 12 December 1974 voor het eerst als groep op tijdens een schoolfeest van de Rietveld Academie in de Amsterdamse Brakke Grond. Deze avond is georganiseerd door Henk Hofstede, die student is aan de Rietveld Academie. Hofstede is zanger/gitarist van The Nits. Deze groep bestaat verder uit bassist Alex Roelofs, gitarist Michiel Peters en drummer Rob Kloet. In 1975 doen The Nits mee aan De Eerste Grote Nederlandse Groepen Presentatie van Oor. Dit levert een contract op met de platenmaatschappij Dureco. Yes Or No, de debuutsingle van The Nits, blijft in Maart 1977 in de Tipparade steken. De eerste hit komt in 1980, wanneer Tutti Ragazzi een 31ste plaats bereikt in de Top 40. Grootste hit voor The Nits is Nescio, dat in het voorjaar van 1983 de achtste plaats in de Top 40 weet te bereiken.

Robert Plant en John Bonham van Led Zeppelin zijn op 12 December 1979 te gast bij een concert van Wings in Birmingham in Engeland. De twee zijn speciaal door Paul McCartney uitgenodigd vanwege het feit dat John Bonham enkele bijdragen heeft geleverd aan het laatste album van Wings, Back To The Egg. Op het album spelen nog meer beroemdheden mee, zoals: David Gilmour (Pink Floyd) en Hank Marvin (The Shadows). Voor Wings blijkt de tour van 1979 de laatste te zijn in Engeland.

Francis_albert_sinatraFrancis Albert Sinatra wordt op 12 December 1915 in Hoboken in New Jersey geboren. Als teenager richt hij The Hoboken Four op. Nadat de groep in 1935 een talentenjacht wint, gaan zij op tournee langs diverse nachtclubs in New Jersey. In 1939 wordt Frank Sinatra zanger bij het orkest van Harry James. Een jaar later zingt hij bij het orkest van Tommy Dorsey. Met dit orkest heeft hij in 1941 met I'll Never Smile Again zijn eerste nummer 1-hit. In 1942 gaat Frank Sinatra solo verder en wordt hij het idool van de Amerikaanse bobbysocks-generatie. 78 toerenplaten als Night And Day, You'll Never Know, I Dream Of You, Oh! What It Seemed To You, Mam'selle en I'm Walking Behind You gaan als warme broodjes over de toonbank. In 1952 krijgt Frank Sinatra problemen met zijn stembanden. Dit bekent bijna het einde van zijn carriere. Voor slechts achtduizend dollar neemt hij in 1953 een rolletje aan in From Here To Eternity. Dit levert hem een Oscar op in de categorie Beste Bijrol. Met zijn vrienden van The Rat Pack (Dean Martin, Sammy Davis Jr. en Peter Lawford) maakt hij enkele succesvolle films. In 1955 staat hij met Learnin' The Blues op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade. Op 13 Februari 1961 richt Frank Sinatra zijn eigen platenmaatschappij Reprise Records op. In 1966 staat hij met Strangers In The Night voor de negende keer in zijn carriere op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Negen maanden later is het duet met zijn dochter Nancy, Somethin' Stupid, zijn laatste nummer 1-notering. Op 23 Maart 1971 maakt Frank Sinatra tijdens een persconferentie in Palm Springs bekend dat hij stopt. Drie maanden later komt hij op dit besluit terug. Ook gaat hij weer op tournee. Op 2 Juni 1975 treedt Frank Sinatra een concert in het Concertgebouw in Amsterdam. Met een grote show in Los Angeles wordt op 19 November 1995 zijn tachtigste verjaardag gevierd. Er zijn optredens van Bruce Springsteen, Little Richard, Ray Charles, Bob Dylan en Tony Bennett. Frank Sinatra zingt tijdens de finale de laatste noten van New York, New York. De zanger is op 14 Mei 1998 aan een hartaanval overleden. Frank Sinatra is 82 jaar geworden.

Op 12 December 1985 viert Dionne Warwick haar 45-ste verjaardag met de onthulling van een eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Dionne Warwick is een nichtje van Whitney Houston. Haar moeder en de moeder van Whitney Houston zijn zusjes. Dionne Warwick heeft als zangeres vooral eind jaren 60, begin jaren 70 veel succes met singles als I Say A Little Prayer, Do You Know The Way to San Jose, This Girl's in Love With You en I'll Never Fall in Love Again, In 1968 en in 1970 krijgt ze een Grammy Award.

Live_peace_in_torontoVanaf 12 December 1969 ligt het album Live Peace In Toronto van John Lennon & The Plastic Ono Band in de platenwinkel. Deze live-LP is op 13 September 1969 opgenomen tijdens het Toronto Peace Festival (And Rock'n'Roll Revival). In The Plastic Ono Band spelen bij deze gelegenheid Eric Clapton, Klaus Voormann en Alan White. Het is het eerste live-optreden van John Lennon sinds het laatste concert van The Beatles op 29 Augustus 1966 in Candlestick Park in San Francisco. Live Peace In Toronto bereikt de tiende plaats in de Amerikaanse albumlijst.

Brian Jones moet op 12 December 1967 in Londen voorkomen voor het bezit van verdovende middelen. De avond tevoren eet de gitarist van The Rolling Stones met wat vrienden in restaurant Tandoori in Chelsea en verteld dat hij doodsbang is dat hij naar de gevangenis moet. Die kans is erg groot, met alle gevolgen van dien voor hem, maar ook voor de band. De volgende dag tijdens de rechtzaak blijkt uit medische rapporten dat Brian Jones door een verblijf in de gegevangenis zelfmoord zou kunnen plegen. Brian Jones wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar, onder voorwaarde dat hij zich laat behandelen. Ook wordt Brian Jones veroordeeld tot de maximale boete van 1000 pond.

Hot_buttered_soulOp 12 December 1969 ontvangt Isaac Hayes in Amerika een gouden plaat voor zijn LP Hot Buttered Soul. De componist, producer, zanger en multi-instrumentalist Isaac Hayes ontwikkelt zich in de jaren zestig tot een belangrijk figuur in de Memphis-Soul. Met partner David Porter schrijft en produceert hij vele hits voor Stax-artiesten Carla Thomas, Johnnie Taylor en vooral Sam & Dave. In 1969 debuteert hij als zanger met een eigen elpee, Hot Buttered Soul, die erg afwijkt van het gangbare Memphis-product en louter uitgesponnen bewerkingen van popsongs bevat. Vaak laat hij een nummer voorafgaan door een lang rap-intro. In de begeleiding is naast de ritmesectie een groot orkest ingezet. Deze symfonische soul slaat erg aan en schept een hele nieuwe "zwarte" elpee-markt.

Les Paul (Geboren op 9 Juni 1915 als Lester William Polsfuss) treedt op 12 December 1949 in het huwelijk met Mary Ford. (Geboren op 7 Juli 1949 als Iris Colleen Summers). Het echtpaar heeft vanaf 1950 hits met o.a. Tennessee Waltz, Mockin' Bird Hill, How High The Moon en Vaya Con Dios. Op 19 Januari 1963 gaan Les Paul en Mary Ford uit elkaar. Mary Ford overlijdt op 1 Oktober 1977, op 53-jarige leeftijd, aan de gevolgenvan suikerziekte.

Op 12 December 1963 blijken er binnen 6 dagen in Amerika ruim vier miljoen exemplaren verkocht te zijn van de langspeelplaat John Fitzgerald Kennedy -  A Memorial Album. Dit album, met een ode aan de op 22 November 1963 vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, kost slechts 99 dollarcent.

Na jarenlang met haar broer Donny tv-shows te hebben gemaakt, is Marie Osmond op 12 December 1980 voor het eerst bij NBC met een eigen programma te zien.

The_rolling_stones_black_and_blueIn Musicland in Munchen beginnen The Rolling Stones op 12 December 1974 met de opnamen van Black And Blue. Fool To Cry is het eerste nummer dat voor deze LP wordt opgenomen. Gitarist Wayne Perkins speelt op 12 December 1974 mee op Fool To Cry, en doet tevens auditie om te kijken of hij de opvolger kan worden voor Mick Taylor. Wayne Perkins is door Bill Wyman geintroduceerd omdat Perkins op zijn solo album Stone Alone heeft gespeeld. Wayne Perkins is behalve op Fool To Cry, ook nog op Hand Of Fate en Memory Hotel te horen. Uiteindelijk wordt niet Perkins maar Ron Wood de opvolger van de vertrekende Mick Taylor. Twee dagen later maakt Mick Taylor zelf bekend dat hij The Rolling Stones gaat verlaten.

Bruce Springsteen geeft op 12 December 1975 een concert in het C.W. Post College in Greenvale in New York. Tijdens deze show zingt Springsteen het kerstliedje Santa Claus Is Coming To Town. De live-opname hiervan wordt in 1985 voor het eerst uitgebracht als B-kant van zijn single Hometown. Deze single komt op 4 Januari 1986 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 23ste plaats.

Op 12 December 1969 gaat The Trouble With Girls, de dertigste bioscoopfilm van Elvis Presley, in premiere. Evis Presley speelt in deze film de rol van Walter Hale, de leider van een rondreizend theatergezelschap die ruzie met de vakbond krijgt. Marlyn Mason is zijn tegenspeelster als Charlene. De film speelt in de jaren twintig. Het script voor The Trouble With Girls is van Dwight V. Babcock en Arnold Peyser. Elvis Presley zingt vijf liedjes in de film. Clean Up Your Own Backyard, Swing Down Sweet Chariot, Signs Of The Zodiac, Almost en de medley The Whiffenpoof Song/Violet zijn op 23 Augustus 1968 bij United Recorders in Los Angeles opgenomen.

Whitesnake, de band rond de voormalig Deep Purple zanger David Coverdale krijgt op 12 December 1987 een platina plaat voor het album Slide It In. Ten tijde van de opname van dit album speelt ook de Nederlandse gitarist Adje Vandenberg in deze Engelse hardrockgroep.

Ian_stu_stewartOp 12 December 1985 overlijdt Ian 'Stu' Stewart in de wachtkamer van de Harley Street Clinic in Londen aan een hartaanval. Hij is in het ziekenhuis voor een onderzoek, omdat hij zich al enige tijd niet lekker voelt. Ian Stewart wordt op 18 Juli 1938 in Pittenweem in Schotland geboren en is eigenlijk zijn leven lang bevriend met The Rolling Stones. Stewart is als toesenist veel te horen op plaatopnamen van de groep, zoals op piano in het nummer Tell Me, op orgel in It's All Over Now, op 2120 South Michigan Avenue, opgenomen tijdens de eerste tour van The Rolling Stones in de Chess Studios in Chicago, op Brown Sugar, waar zijn piano nauwelijks te horen is. op Let It Bleed, It's Only Rock 'n' Roll , Star Star en vele andere nummers. The Rolling Stones zijn kapot van zijn overlijden. Tijdens de begravenis is voor het eerst publiekelijk een huilende Mick Jagger te zien. Alle Stones zijn vol lof over Ian Stewart: "We never went onstage until Stu told us" aldus Bill Wyman. "I think Stu looked on us as overpaid and overindulged, and I suppose he was right, really," zegt drummer Charlie Watts. Tijdens zijn carierre bij The Rolling Stones speelt Stewart alleen op de nummers die hij zelf ook goed vindt. "Stu would decide what songs he wanted to play on and what he didn't, and there was nobody in the band to say 'yea' or 'nay", aldus Keith Richards, en vervolgt de gitarist "The Rolling Stones are Ian Stewart's band". Ian Stewart is 47 jaar geworden.

Een exemplaar van de single In Spite Of All The Danger van The Quarrymen wordt op 12 December 1998 uitgeroepen tot de meest zeldzame grammofoonplaat aller tijden. The Quarrymen zijn John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, pianist John Lowe en drummer Colin Hanton. In Spite Of All The Danger wordt opgenomen in 1958 in een studiootje thuis bij Percy Phillips. Het kost de groep 17 shilling en 6 pence. Van de opname wordt een zgn acetate disc gemaakt. Het is de bedoeling dat elk lid van de groep de plaat een week mag houden. Pianist Lowe is de laatste die de plaat krijgt, en houdt hem vervolgens 25 jaar. In 1981 probeert Lowe de plaat te verkopen, maar Paul McCartney weet dit te voorkomen en krijgt het exemplaar voor een onbekend bedrag in handen. McCartney laat vervolgens experts de plaat opknappen, en laat vervolgens 50 kopieen persen, voornamenlijk voor vrienden en familie. Het Engelse blad Record Collector schat de waarde van het originele acetaat exemplaar in 2004 op £100,000. De 50 exemplaren die McCartney in 1981 heeft laten vervaardigen worden op £10,000 per stuk geschat.

Mick Jagger krijgt op 12 December 1986, in de Wisseloord Studio in Hilversum, uit handen van Ruud Roben en Jos Lauwers van zijn platenmaatschappij CBS een gouden plaat voor de LP Dirty Work. Van dit album van The Rolling Stones zijn in Nederland 50.000 exemplaren verkocht. Mick Jagger is vanaf half November 1986 ruim een maand in Nederland om in de Wisseloord Studio in Hilversum opnamen te maken voor zijn tweede solo-LP Primitive Cool. Hij laat ondermeer Jeff Beck uit Engeland overkomen om enkele gitaarpartijen te spelen. Mick Jagger heeft een groot huis in Bussum gehuurd waar dag en nacht fotografen van de roddelbladen op de loer liggen. Op 12 December 1986 geeft Mick Jagger aan Rob Verhorst toestemming om enkele foto's te maken in de Wisseloord Studio. Deze foto's worden later gepubliceerd in De Hitkrant van 10 Januari 1987.

Rosa_kingNa een televisie-opname in Rome wordt Rosa King op 12 December 2000 getroffen door een hartaanval. Zij overlijdt enige tijd later. De saxofoniste wordt op 14 Maart 1938 geboren in Macon in Georgia, maar zij woont en werkt een groot deel van haar leven in Nederland. Tijdens haar carierre speelt Rosa King ondermeer met Little Richard, Cab Calloway, Ben E. King en Lionel Hampton. In Nederland zijn het ondermeer Candy Dulfer en Saskia Laroo die in haar band de eerste podiumervaring opdoen. Op 9 December 2000 staat zij in Maastricht voor het laatst het toneel. Rosa King is 62 jaar geworden.

Nancy Sinatra trouwt op 12 December 1970, de 55ste verjaardag van haar vader Frank Sinatra, in Las Vegas met danser/choreograaf  Hugh Lambert. Uit dit huwelijk worden twee dochters (Angela Jennifer en Amanda) geboren. Hugh Lambert is op 18 augustus 1985 overleden.

Op 12 December 1992 komt Brand van Sylvia Millecam op een 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Brand bereikt de zeventiende plaats. Deze single is afkomstig van haar album Zoek Je Herrie dat op 28 November 1992 is binnengekomen in de Album Top 100. Zoek Je Herrie blijft op 49 steken. Brand is de Nederlandse vertaling van het door Bruce Springsteen geschreven, en door The Pointer Sisters bekend geworden, Fire.

The Beatles sluiten op 12 December 1965, met een optreden in het Capitol Theatre in Cardiff, hun allerlaatste Britse tournee af. Deze tournee is op 4 December 1965 van start gegaan met een concert in de City Hall in Newcastle.

Mick_jagger_12_december_2003Mick Jagger wordt op 12 December 2003 door Prins Charles op Buckingham Palace tot ridder geslagen. Al op 15 Juni 2002 krijgt Mick Jagger de ridderorde van de Britse koningin. Maar de zanger zegt echt geen tijd te hebben om zijn ridderorde op te halen. De zanger van The Rolling Stones laat na de bekendmaking namelijk weten dat hij dan met The Rolling Stones bezig is met de 40th Anniversary Forty Licks wereldtournee, die in September in Boston van start gaat. Uiteindelijk wordt het dan 12 December 2003. Mick neemt zijn negentig jarige vader Joe en dochters Elizabeth en Karis mee naar Buckingham Palace. Overigens vindt Keith Richards het maar niks dat Mick de orde uberhaupt accepteert. In diverse interviews zegt hij dat hij niet begrijpt dat Mick Jagger waarde hecht aan zo'n onbenullige onderscheiding.

Zangeres Dotty Todd overlijdt op 12 December 2000. Zij heeft al enige tijd problemen met haar hart, en leidt ook aan de ziekte van Alzheimer. In 1958 heeft zij samen met haar echtgenoot Art een grote hit met Chanson D'Amour. Dotty Todd is 77 jaar geworden.

Brian Matthew presenteert op 12 December 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als muzikale gasten The Searchers, Frankie Vaughan, The Miracles, Julie Rogers, Mike Berry, The Naturals, Adam en Mike & Tim.

Lex_en_mies_met_sweet_sixteenLex Karsemeijer overlijdt op 12 December 1991. Alexander Leopold Ferdinand (Lex) Karsemeijer wordt op 28 Augustus 1912 in Amsterdam geboren. In 1952 richt hij samen met zijn vrouw Mies het meisjeskoor Sweet Sixteen op. De groep wordt een begrip en krijgt zelfs een eigen radioprogramma. Er worden diverse singles en LP's gemaakt en in 1960 komt hun grootste succes Peter hoog in de hitparade. Het maakt dat Peter Koelewijn er hetzelfde jaar met zijn Rockets aan refereert in het nummer Ga Peter Ga ("Oh, Sweet Sixteen, we zijn op jullie verliefd.") Lex Karsemeijer is hier niet van gediend en schrijft Koelewijn een boze brief. Sweet Sixteen wordt in de loop der jaren veelvuldig ververst. In de jaren zestig treedt Karsemeijer in dienst bij de NRCV als hoofd van de muziekafdeling. In 1972 besluiten Lex en Mies de groep op te heffen. Van tijd tot tijd komen oud-leden van Sweet Sixteen bij elkaar en wanneer Frits Spits in 1978 zich afvraagt of hij nog Sweet Sixteeners onder zijn luisteraars heeft staat direct de telefoon rood gloeiend. Men wil graag een reunie. Het idee ontstaat om uit de oud-leden, die dan inmiddels allesbehalve sixteen zijn, een nieuw koor samen te stellen:The Sweeties. Lex Karsemeijer is dan niet meer van de partij, hij heeft in 1975 om gezondheidsredenen moeten stoppen. In 1978 zet hij ook een punt achter de leiding van Pro Musica, een ouderen koor dat door hem is opgericht. The Sweeties nemen met Peter Koelijn nog een album op. Peter Koelewijn, die vroeger zelf vaak op de radio naar het koor heeft geluisterd doet zelf de productie. Er worden een hoop nummers uit de oude Sweet Sixteen tijd gekozen en een aantal nieuwe en van al dat materiaal worden medley's samengesteld. De opnamen vinden plaats in de Wisseloord Studio's met technicus Janfred Arendsen. The Sweeties zijn dan Inge Overeem, Sietske Knol, Nicolet v.d. Zande, Wilma Langhout, Karin Schlxc3xbcter, Karen Kevorkian, Alice Clausen, Yvonne v.d. Erve, Suzanne Hendriks, Wilma Schotanus, Lisette Rap, Joke van Homeyer, Ruth Rigters, Jettie Wiss, Ineke Rap, Karin Henning, Willeke Alkema, Lenie Dral, Mieke Griek, Lieke Gijzel, Jos Hoekstra, Madeleine Davidson, Florence de Goey en Marthy de Goey. In de originele Sweet Sixteen heeft ondermeer nieuwslezeres Hennie Stoel gezongen. Lex Karsemeijer is 79 jaar geworden.

Op 12 December 1980 treedt Orchestral Manoeuvres In The Dark op in Rijswijk. Door de KRO worden van het concert opnamen gemaakt, die later op Hilversum 3 worden uitgezonden.

De Amerikaanse acteur Jack Cassidy komt op 12 December 1976 bij een brand in zijn appartement in New York om het leven nadat hij met een brandende sigaret in slaap is gevallen. De vader van zanger/actuer David Cassidy en acteur/zanger Shaun Cassidy is 49 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 12 December

1915: Frank Sinatra - Zanger USA († 14 Mei 1998)
1938: Connie Francis (Concetta RoseMaria Franconero) - Zangeres USA
1941: Dionne Warwick - Zangeres USA
1941: Terry Kirkman - The Association Toetsen
1942: Declan Clusky - The Bachelors Zang/Gitaar
1942: Mike Heron - The Incredible String Band Gitaar/Zang
1942: Tim Hauser - Manhattan Transfer Zanger
1943: Dave Munden - The Tremeloes Drums
1943: Dickey Betts - The Allman Brothers Band Gitaar
1943: Mike Smith -The Dave Clark Five Toesten/Zanger
1943: Grover Washington - Zanger USA († 17 Dec 1999)
1944: Rob Tyner - MC5 Zanger († 17 Sept 1991)
1945: Allan Ward - The Honeycombs Gitaar
1946: Clive Bunker - Jethro Tull Drums
1947: Ralph Scala - The Blue Magoos Toetsen
1948: Ray Jackson - Lindisfarne Gitaar
1950: Barry Blue - Zanger Engeland
1952: Ruud Mulder - Spargo Gitaar
1957: Cy Curnin - The Fixx Zanger/Toetsen
1959: Leo Kenter - Trockener Kecks Drums
1959: Sheila E. - Zangeres/Percussioniste USA
1963: Eric Schenkman - The Spin Doctors Gitaar
1963: Claudia Brucken - Propaganda Zangeres
1964: Jeff Aaron Brown - The Pasadenas Zanger
1965: Double You - Zanger Italie
1968: Danny Boy (Daniel O'Connor) - House Of Pain Rapper
1969: Martha 'Martie' Seidel - The Dixie Chicks Viool
1976: Dan Hawkins - The Darkness Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten