Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 9 November

A_whiter_shade_of_paleDe ruzie over de componisten-credits voor A Whiter Shade Of Pale gaat voor de rechter uitgevochten worden. Dit nieuws wordt op 9 November 2006 bekend gemaakt. Van Whiter Shade Of Pale, de wereldhit van Procol Harum, zijn er sinds 1967 meer dan tien miljoen singles verkocht. Hun zanger Gary Brooker zegt dat hij A Whiter Shade Of Pale heeft gecomponeerd, samen met de tekstschrijver Keith Reid, na het horen van een bewerking van Bachs Ouverture In D in een reclamespot voor de sigarenmerk. Matthew Fisher, de organist van Procol Harum, beweert echter dat de melodie van A Whiter Shade Of Pale zijn werk is. De 60-jarige Fisher, nu een computerprogrammeur uit Zuid-Londen eist één miljoen pond sterling voor zijn aandeel in de auteursrechten en de plaatomzet. Matthew Fisher gaat zijn eis voorleggen aan een Londense rechtbank. Volgens Gary Brooker heeft hij zelf A Whiter Shade Of Pale gecomponeerd voordat Matthew Fisher lid werd van Procol Harum. De rechtbank oordeelt eind December 2006 in het voordeel van Fisher. Hij heeft recht op 40% van de rechten. De eis van 1 miljoen pond is van de hand gewezen. Gary Brooker is zeer ontstemd over de uitspraak. "Als Fishers naam bij de credits komt, mag de mijne eraf", aldus de teleurgestelde zanger.

Op 9 November 1958 overschrijdt het aantal verkochte singles van het nummer Hound Dog van Elvis Presley de drie miljoen exemplaren, waarmee het de derde single in de Amerikaanse muziekhistorie wordt die dit gelukt is. De twee ander singles zijn Whire Christmas van Bing Crosby en Rudolph The Red Nose Reindeer van Gene Autry.

Happy_jack_the_whoThe Who is op 9 en 10 November 1966 in de Regent Sound Studio bezig met de opnamen voor Happy Jack. De zang en mix worden gedaan in de studio van CBS. Het door John Entwistle geschreven nummer I've Been Away wordt voor de B-kant opgenomen. Deze opname duurt slechts 30 minuten. John Entwhistle: "We did that in thirty minutes. It was just me on piano and Keith Moon. The others (Pete Townshend en Roger Daltrey) had gone to the pub, and we did the B-side". Happy Jack wordt op 9 December 1966 uitgebracht. De single had al een week eerder moeten worden uitgebracht maar door technische problemen bij het persen van het plaatje is dit niet gelukt. Polydor in Engeland zet nu extra mensen in om aan de grote vraag te voldoen. Ondanks veel verzoeken besluit The Who de nieuwe single niet te promoten op de televisie. "It's just not a visual number, and in any case they don't want to suffer from overexposure" wordt in een verklaring gezegd. Happy Jack bereikt de derde plaats in de Engelse hitparade. In Nederland is Happy Jack goed voor een zesde plaats in de Top 40.

Ouwe_toppers_wwwplatenkastweblognlNieuwe_toppers_wwwplatenkastweblo_2In de Telegraaf van 9 November 2008 staat een interview met Gerard Joling waarin hij kenbaar maakt uit de Toppers te stappen. "Ik doe geen Songfestival, geen reallifesoap en geen concerten meer. Voor mij is het teleurstelling op teleurstelling. Nadat ik mijn twijfels over de toekomst van De Toppers uitte, is er weer zo veel bagger over me uitgestort. Mijn emmer is overgelopen," aldus Joling. De zanger is tot zijn beslissing gekomen door de opnieuw opgelaaide ruzie met zijn collega Gordon. Gordon en Joling gooien een week eerder over en weer met modder nadat Gordon zijn collega er in het AD van beschuldigd dat hij verantwoordelijk is voor de ziekenhuisopname van Toppers-manager Benno de Leeuw. De stress over het wel of niet doorgaan van een soap rondom de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival zou de manager hebben geveld. SBS6 verbied Joling om deel te nemen aan de soap, omdat die door concurrent Tros wordt uitgezonden. Op 7 November 2008 kondigd Gerard Joling in het SBS6 programma Shownieuws al aan dat hij met het idee soeelt om de stekker uit De Toppers te trekken. "Als het aan mij ligt, gaat er morgen een brief naar de Tros, de NOS en de Toppers dat ik ermee stop." aldus Joling in het programma. Zijn manager Wino Omzigt verklaard daarop echter dat hij niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen. NOS-directeur Gerard Dielissen verklaart op 10 November 2008 in De Telegraaf pas na te gaan denken over een eventuele opvolger voor De Toppers als Nederlandse inzending voor het Songfestival. "Het is nog vroeg genoeg om eventuele problemen te bespreken. De heren zijn ook meesters in stampij maken. Maar we hebben bij de NOS natuurlijk wel de keuze gemaakt voor dit drietal. We gaan niet voor individuele mensen uit de groep." Behalve Joling en Gordon maakt ook Rene Froger deel uit van De Toppers. Op 12 November 2008 wordt bekend dat de Toppers doorgaan met Jeroen van der Boom als vervanger voor Gerard Joling.

Nikita_wwwplatenkastweblognlNikita van Elton John komt op 9 November 1985 op de 29ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 7 December 1985 staat Nikita zeven weken op de eerste plaats. Nikita is de eerste nummer 1-notering voor Elton John in Nederland. Na Nikita bereiken ook Don't Let The Sun Go Down On Me (vanaf 11 Januari 1992 8 weken op #1, duet met George Michael), Candle In The Wind '97 (vanaf 27 September 1997 vijf weken op #1) en Sorry Seems To Be The Hardest Word (vanaf 8 Februari 2003 vijf weken op #1, duet met de boysband Blue) de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Robert_en_maureen_plantRobert Plant en Maureen Wilson trouwen op 9 November 1968. De zanger van Led Zeppelin ontmoet zijn toekomstige vrouw eind 1966, tijdens een concert van Georgie Fame. Robert Plant is ook verliefd op Maureen's zus, Molly, maar wanneer blijkt dat Maureen zwanger is trouwt hij met haar. Robert en Maureen's eerste dochter, Carmen Jane Plant, wordt op 21 November 1968 geboren. Op 18 Mei 1991 trouwt Carmen Jane met Charlie Jones, die dan bassist is van haar vader's band. Op 20 April 1972 wordt hun zoon Karac Pendra Plant geboren. Karac overlijdt op 26 Juli 1977 in het Kidderminster General Hospital aan een virus. Op 21 Januari 1979 wordt zoon Logan Romero Plant geboren. Robert Plant en Maureen gaan in April 1993 uit elkaar, maar blijven goede vrienden. Robert Plant heeft nog verschillende relaties, ondermeer met de Canadese zangeres Alannah Myles (van 1990 tot 1993) en de Indiase zangeres Najma Akhtar (van 1994 tot 1996), die te zien is op de DVD No Quarter. Sinds 1998 is Rober Plant samen met Jessica.

Engelse fans van Madonna zijn op 9 November 2002 hevig teleurgesteld als zij horen dat Swept Away, de nieuwe film van de popdiva en haar echtgenoot Guy Ritchie, niet in Britse bioscopen te zien zal zijn. Men is tot dit besluit gekomen nadat de film in Amerika gigantisch is geflopt. The Washington Post is erg duidelijk over Swept Away en noemt het "As awful as you've heard and as bad as you've imagined."

Paul Simon en Art Garfunkel nemen op 9 November 1969 het titelstuk en So Long Frank Lloyd Wright op voor hun nog te verschijen album Bridge Over Troubled Water. Simon & Garfunkel zijn op 11 Augustus 1969 begonnen met de opnamen voor dit album begonnen. Op 15 November 1969 worden de opnamen afgerond. Vanaf 27 Januari 1970 ligt Bridge Over Troubled Water in de platenwinkel.

Herb_abramsonHerb Abramson overlijdt op 9 November 1999 in Nevada in Amerika. Abramson wordt geboren in 1916 in Brooklyn, New York. In 1947 richt Herb (links op foto met producer Jerry Wexler, Ahmet Ertegun en zanger Clyde McPhatter) samen met zijn vrouw en Miriam en Ahmet Ertegun, platenmaatschappij Atlantic Records op, met Herb Abramson als president en Ahmet Ertegun als vice-president. In 1953 wordt Herb opgeroepen voor het vervullen van zijn dienstplicht. Wanneer hij in 1955 terugkeert is er bij Atlantic Records veel veranderd. Jerry Wexler is aangetrokken, en Ahmet's broer Nesuhi is partner geworden. In de twee jaar van zijn afwezigheid is Atlantic explosief gegroeid. Om Herb toch wat te laten doen wordt het sublabel Atco Records opgericht. In 1958 houdt Herb het voor gezien en verkoopt zijn aandelen aan zijn ex-vrouw Miriam en aan Nesuhi Ertegun. Herb Abramson begint diverse nieuwe platenlabels, waaronder Triumph, Blaze en Festival Records. Zijn grootse succes behaalt hij met het door hemzelf geschreven nummer Hi Heel Sneakers van Tommy Tucker. In 1998 ontvangt Herb Abramson de Pioneer Award van de Rhythm & Blues Foundation. Herb Abramson is 82 jaar geworden.

The Everly Brothers staan op 9 November 1955 in de Old Tulane Hotel-studio's in Nashville in Tennessee om voor het eerst een plaat op te nemen. Binnen 22 minuten worden er vier nummers op de band vastgelegd. The Sun Keeps Shining en Keep A' Lovin' Me worden op single uitgebracht. De plaat is geen succes. Het is de enige single die Don en Phil Everly voor Columbia Records hebben gemaakt. Begin 1957 tekenen de broers een contract bij het Cadence-label van Archie Bleyer en begint hun succesvolle samenwerking met producer Chet Atkins.

Op 9 November 1967 verschijnt in San Francisco, het eerste nummer van het Amerikaanse popblad Rolling Stone, met op de cover John Lennon. Het blad afficheert zich als een tijdschrift niet over louter muziek, maar over zaken en opvattingen die met muziek verband houden. Bij het eerste nummer is een gratis clip bijgesloten om een marihuana joint vast te houden.

Paul Weller wordt op 9 November 1997 gearresteerd in Frankrijk, nadat hij zijn hotelkamer volledig aan puin heeft geslagen. Nadat zijn platenmaatschappij de schade van £4,000 heeft betaald, wordt de zanger de volgende dag weer vrijgelaten.

MiamivicethemeJan Hammer komt op 9 November 1985 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Miami Vice Theme. Miami Vice wordt op 16 September 1984 door NBC voor het eerst op de Amerikaanse televisie uitgezonden. De politieserie speelt zich af in Miami in Florida. Don Johnson is te zien als detective Sonny Crockett en Philip Michael Thomas speelt zijn collega Ricardo Tubbs. Jan Hammer heeft de muziek voor Miami Vice geschreven. In Nederland haalt Miami Vice Theme in Januari 1986 de 23ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op 11 April 1987 komt, het ook uit Miami Vice afkomstige, Crockett's Theme van Jan Hammer de Nederlandse Top 40 binnen. De single staat vanaf 9 Mei 1987 vier weken op nummer 1. De laatste aflevering van Miami Vice wordt op 26 Juli 1989 bij NBC uitgezonden.

Op 9 November 1991 geeft Richard Marx tijdens een Rush In Rush Out Street Tour vijf concerten in vijf verschillende steden op één dag. Achteréénvolgens speelt Richard Marx in Baltimore, New York City, Cleveland, Chicago en op Burbank Airport.

Brian Epstein brengt op 9 November 1961, tijdens zijn lunchpauze, een bezoek aan The Cavern in Liverpool. In deze club heeft de, dan nog in een platenwinkel werkende Epstein, zijn eerste ontmoeting met The Beatles. Brian Epstein is op de groep geattendeerd door een zekere Raymond Jones die op 28 Oktober 1961, in de platenwinkel NEMS van Brian Epstein in Liverpool, naar de single My Bonnie komt vragen. Brian heeft de plaat niet op voorraad, maar hij belooft hem te bestellen. Hij ontdekt dat de single in Duitsland is opgenomen en dat The Beatles een groep uit Liverpool is die geregeld in de plaatselijke club The Cavern optreedt.

Op 9 November 1966 maakt John Lennon kennis met de Japanse kunstenares Yoko Ono tijdens een tentoonstelling van haar werk in de Indica Gallery in de Londense wijk West End. De Indica Gallery is eigendom van John Dunbar, de echtgenoot van Marianne Faithfull. De expositie Unfinished Painting And Objects loopt van 9 tot 12 November 1966.

Harry_belafonte_wwwplatenkastweblogHarry Belafonte staat op 9 November 1955 in de platenstudio om de nummers Jamaica Farewell en Come Back Liza op te nemen. Zowel Jamaica Farewell als Come Back Liza zijn bestemd voor zijn LP Calypso. Dit album komt op 16 Juni 1956 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 8 September 1956 maar liefst 31 weken op de eerste plaats. Jamaica Farewell wordt in Oktober 1956 als single uitgebracht. Op de B-kant staat Once Was. De single komt op 20 Oktober 1956 binnen in de Amerikaanse hitparade. Jamaica Farewell bereikt de veertiende plaats.

Hong_kong_the_rolling_stones_licks_Met een concert op 9 November 2003 in de Tamar Festival Site in Hong Kong sluiten The Rolling Stones hun Licks World Tour af. De Rolling Stones hadden eigenlijk al eind Maart begin April 2003 in het Verre Oosten moeten optreden. De shows op 28 en 29 Maart (Convention Centre, Hong Kong), 1 April (Grand Stage, Shanghai), 4 April (Workers' Gymnasium, Beijing) en 10 April (Impact Arena, Bangkok) worden echter gecancelled vanwege de dan heersende SARS epidemie. De Licks World Tour is op 3 September 2002 in het Fleet Center in Boston van start gegaan. The Rolling Stones hebben op deze tournee 117 optredens gegeven die door ruim tweexc3xabneenhalf miljoen fans zijn bezocht. In de zomer van 2003 hebben The Rolling Stones zes concerten in Nederland gegeven. Op het laatste concert van de Licks World Tour spelen de Stones de volgende nummers: Brown Sugar, Start Me Up, It's Only Rock'n Roll, Don't Stop, Wild Horses, You Can't Always Get What You Want, Monkey Man, Midnight Rambler, Miss You, Tumbling Dice, Slipping Away (Keith), Before They Make Me Run (Keith), Sympathy For The Devil, Gimme Shelter, You Got Me Rocking, Street Fighting Man, Honky Tonk Women, Satisfaction en Jumping Jack Flash.

Mariah Carey arriveert op 9 November 2003 op de internationale luchthaven van Shanghai. De 33-jarige Amerikaanse zangeres laat bij aankomst blij verrast te zijn door het warme welkom van haar fans in Shanghai, de tweede stad van de Volksrepubliek China. Mariah Carey is in Shanghai om op 12 en 14 November 2003 twee live-optredens te geven. De concerten worden gesponsord door de overheid en vinden plaats in een lokaal voetbalstadion. Na de twee shows in Shanghai vertrekt Mariah Carey naar de Filippijnen. Hier geeft zij op 16 November 2003 een concert in de hoofdstad Manilla.

Op 9 November 1989 bereiken, na een jarenlange juridische strijd, de drie nog levende Beatles en de weduwe van John Lennon, Yoko Ono een akkoord met platenmaatschappij EMI over de auteursrechten van The Beatles. Het gaat om een bedrag van ruim 160 miljoen gulden (73 miljoen euro). De betrokken partijen hebben afgesproken geen mededelingen te doen over deze overeenkomst. Een zegsman van EMI laat weten: "De opnamen van The Beatles zijn een unieke nalatenschap aan de geschiedenis van de popmuziek".

Yves_montandDe Franse zanger Yves Montand overlijdt op 9 November 1991 in Senlis, Frankrijk plotseling aan een hartaanval. Yves Montand wordt op 13 Oktober 1921 in Monsummano Alto, een plaatsje vlakbij Florence, Italie geboren als Ivo Livi. Met zijn ouders, die op de vlucht zijn voor het fascistische regime voor Mussolini, vertrekt hij op jonge leeftijd naar Frankrijk. Yves Montand brengt zijn jeugd door in Marseille, waar hij later ondermeer gaat werken als kapper in de kapsalon van zijn oudere zus, als havenarbeider en als nachtclubzanger. Tijdens deze optredens neemt hij de naam Yves Montand aan. Hij bedenkt deze naam door te denken aan wat zijn moeder naar hem roept wanneer hij naaar binnen moet komen om te eten: "Ivo, montes!" (Ivo, kom naar boven!), dat met haar Toscaanse accent klonk als "Ivo, monta!". In 1944 wordt Montand in Parijs ontdekt door de Franse zangeres Edith Piaf, die hem onder haar hoede neemt. Ze krijgen een relatie en samen spelen ze in de film Etoile sans Lumixc3xa8re (1946). Internationale roem komt met de hoofdrol in de film Le Salaire De La Peur (1953) van Georges Clouzot. Op 21 December 1951 trouwt hij met actrice Simone Signoret. Ze zouden tot haar dood in 1985 bij elkaar blijven (Yves Montand hertrouwt later met zijn assistente Carole Amiel van 1987 tot zijn dood, met wie hij één zoon heeft; Valentin Montand). Met Signoret speelt hij in een Franse versie van The Crucible van Arthur Miller, zowel in de toneelversie als in de filmversie Les Sorcieres de Salem uit 1956. In 1959 trekt hij naar de Verenigde Staten. Yves Montand heeft een One Man Show op Broadway en speelt in enkele films, waaronder Let's Make Love (1960), Sanctuary, Goodbye Again (beiden 1961) en My Geisha (1962). Op de set van de musical Let's Make Love krijgt hij een relatie met Marilyn Monroe, die veel aandacht krijgt van de roddelpers. In de jaren zestig begint Montand een samenwerking met de eveneens politiek geengageerde filmmaker Costa-Gravas, wat resulteerd in films als Z (1969), L'Aveu (The Confession, 1970) en Etat de Siege (State of Siege, 1973). In de jaren tachtig speelt Montand een memorabele rol als een hebzuchtige, listige boer in de tweedelige filmsaga Jean de Florette (1986) en Manon des Sources (1986) van Claude Berri. Yves Montand wordt naast zijn eerste vrouw Simone Signoret begraven op Pere Lachaise in Parijs. Yves Montand is 70 jaar geworden. Op 6 November 1997 geeft de rechter toestemming de stoffelijke resten van de zanger op te graven voor een DNA-onderzoek. Dit onderzoek moet uitwijzen of een zekere Aurore Drossard zijn dochter is. De vrouw probeert al een paar jaar te bewijzen dat zij een kind van Yves Montand is. Tijdens zijn leven heeft Yves Montand geweigerd aan het onderzoek mee te werken. Op 3 Juni 1998 wordt de uitslag van het DNA-onderzoek bekendgemaakt. Aurore Drossard is geen dochter van Yves Montand.

Op 9 November 1999 moet Gary Glitter zich in Bristol bij het Bristol Crown Court verantwoorden voor een aanklacht beteffende sexueel misbruik. De als Paul Gadd geboren zanger wordt aangeklaagd door een vrouw die hij in 1980 als veertienjarig meisje seksueel heeft misbruikt.

John Entwistle geeft vanaf 9 November 2001 enkele concerten in Japan. Het eerste optreden is in de hoofdstad Tokio. Op 12 November 2001 speelt de bassist van The Who in Osaka. Het laatste concert van deze A Walk Down Abbey Road Tour is op 14 November 2001 in Japanse Nagoya.

Rave_un2_the_joy_fantasticVanaf 9 November 1999 ligt het album Rave Un2 The Joy Fantastic van Prince in de platenwinkel. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Undisputed, The Greatest Romance Ever Sold, Segue, Hot Wit U, Tangerine, So Far So Pleased, The Sun, The Moon And Stars, Everyday Is a Winding Road, Segue, Man O' War, Baby Knows, I Love U But I Don't Trust U Anymore, Silly Game, Strange But True, 1800 New Funk Ad en Wherever U Go Whatever U Do. Rave Un2 The Joy Fantastic komt op 13 November 1999 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de zeventiende plaats.

Op 9 November 2001 worden in Frankfurt de MTV Europe Awards uitgereikt. Tijdens dit televisieprogramma rondom de MTV Europe Music Awards dat wordt gepresenteerd door Sacha Baron Cohen als Ali G. krijgt Robbie Williams twee Awards; één als beste zanger en één voor het beste nummer (Rock DJ). Craig David wordt onderscheiden als beste R&B-zanger en als beste zanger van Engeland en Ierland. Dido krijgt een MTV Award als beste nieuwe artiest en Anastacia is de beste popartiest.

Maarten Tober treedt op 9 November 1929 in het huwelijk met Els. Zij krijgen drie zoons en één dochter. Op 21 April 1945 wordt hun jongste zoon Ronnie geboren. In 1948 emigreert het gezin naar de Verenigde Staten. Hier begint Ronnie Tober zijn zangcarriere. Tijdens een bezoek aan Nederland treedt hij op 27 December 1963 op in Voor De Vuist Weg, het televisieprogramma van Willem O' Duys. Als zijn single Iedere Avond, een vertaling van Twilight Time van The Platters, een hit wordt, besluit Ronnie Tober in augustus 1964 zich voorgoed in Nederland te vestigen. Maarten en Els Tober zijn beiden in 1995 overleden.

Maria_zamoraMaria Zamora overlijdt op 9 November 1996, in een ziekenhuis in Purmerend, aan de gevolgen van een hartaanval. Maria Zamora wordt op 8 Mei 1923 geboren als Marietje Jansen. Zij heeft twee broers en twee zusjes met wie zij de vis schoonmaakt die hun vader verkoopt in zijn kraam aan de Amsterdamse Lindengracht. Kort voor de Tweede Wereldoorlog wordt zij zangeres bij The Young Rambling Cowboys. Als het zingen in de Engelse taal door de Duitse bezetter wordt verboden, veranderen zij hun naam in Los Magelas en schakelen zij over op het Spaanse en Zuid-Amerikaanse repertoire. Naast Maria Zamora bestaat dit trio uit Tobi Rix en Bob Geskus. Eind 1942 neemt zij in Brussel haar eerste solo-plaat op. Op 8 maart 1943 trouwt Maria Zamora met trombonist Andre Smit. Een jaar later wordt hun zoon Andre jr. geboren. In de jaren vijftig heeft Maria Zamora veel succes met Mambo, El Cajon, Mama El Baion en Pepita De Mallorca. Zij krijgt een geestelijk gehandicapte dochter die nog geen jaar is als Maria Zamora en haar man betrokken raken bij een ernstig verkeersongeval. Na anderhalf jaar keert Maria Zamora in 1959 terug in het artiestenvak. Kort na de productie van haar laatste langspeelplaat besluit zij in 1973 een punt achter haar carriere te zetten. Vier jaar later verlaat Maria Zamora haar man Andre Smit. Bij een aanrijding door een auto breekt zij haar bekken en een heup. De zangeres belandt in een rolstoel. Mede door haar isolement gaat zij steeds meer drinken. Zij verhuist eind jaren tachtig van haar kleine etagewoning in de Amsterdamse Jordaan naar Purmerend. Hier brengt zij de laatste jaren van haar leven door. Maria Zamora is 73 jaar geworden.

Op 9 November 1959 komt Marina van de Italiaanse Belg Rocco Granata binnen in de Billboard Hot 100. Marina bereikt op 21 December 1959 de 31ste plaats. De cover van de Nederlandse zanger Willy Alberti wordt ook een hit in Amerika. Zijn uitvoering blijft op 28 Decemer 1959 op de 42ste plaats steken.

Vanaf 9 November 1962 ligt de single Youxe2x80x98ve Really Got A Hold On Me van The Miracles in de Amerikaanse platenwinkels. wordt op 9 november 1962 op Tamla 54073 uitgebracht. You've Really Got A Hold On Me is geschreven door de zanger van The Miracles, William "Smokey" Robinson. You've Really Got A Hold On Me komt op 8 December 1962 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt op 9 Februari 1963 de 8ste plaats als hoogste notering.

Paul_mccartney_deadPaul McCartney zou op 9 November 1966, om vijf uur 's ochtends, betrokken zijn bij een auto-ongeluk. In 1969 wordt dit aangewezen als het ongeluk waarbij hij om het leven zou zijn gekomen in een wereldomspannende geruchtenstroom. Deze geruchten worden op 12 Oktober 1969 de wereld ingeholpen door discjockey Russ Gibbs van WKNR in Detroit. De bewijzen voor deze theorie zouden te vinden zijn op hoezen en in talloze liedjesteksten van The Beatles. Bijvoorbeeld de hoes van Sergeant Pepper's Lonely Heart Club's Band die een begrafenis voorstelt. Op deze hoes is te zien dat Pauls bas-gitaar op bloemen is gelegd die boven op een doodskist liggen. De basgitaar is voor linkshandigen. Paul is linkshandig. Paul's rugby bekers staan ook bij het graf. De kleine pop in de groene jurk kijkt naar een speelgoedautootje dat in vlammen opgaat. Het lied A Day In The Life gaat over het ongeluk. "He blew his mind out in a car/He hadn't noticed that the lights had changed.", "I'd seen his face before/Nobody was really sure if he was from the House of Paul." Paul's 'vervanger' zingt in het lied With A Little Help From My Friends de regels "What would you think if I sang out of tune/Would you stand up and walk out on me?" Hij verontschuldigt zich bij voorbaat dat hij niet zo goed kan zingen als de echte Paul McCartney. Op het befaamde White Album staan ook aanwijzingen: Vooral het nummer Revolution 9 bevat talrijke hints. Wanneer de eindeloos herhaalde woorden Number Nine in het nummer achteruit gedraaid worden, hoor je "Turn Me On, Dead Man". In de achtergrond is het geluid te horen van een auto ongeluk, vlammen en gegil. Je hoort Paul schreeuwen "Let me out" terwijl hij op een autodeur bonst. Aan het eind is de doodsscene uit King Lear te horen. Aan het eind van het lied I'm So Tired, mompelt John Lennon iets onverstaanbaars. Wanneer dat achteruit gespeeld wordt, hoor je "Paul is dead, miss him, miss him". Ook de poster die bij de plaat hoort, bevat aanwijzingen. Onderaan rechts staat een foto van Billy Campbell, de winnaar van de Schotse Paul McCartney Look-Alike wedstrijd. Campbell verdween 1966, en wordt nooit meer teruggezien. Campbell heeft een litteken op zijn lip, net als Paul McCartney na 1966. Op de hoes van Abbey Road zien we het nummerbord van de Volkswagen Kever (beetle), waarop staat 28 IF. Paul zou nu 28 zijn als (if) hij niet om het leven gekomen zou zijn. Paul McCartney loopt op Abbey Road als enige uit de pas en heeft bovendien een sigaret in zijn rechterhand. Hij is echter linkshandig. De geruchten worden snel opgepikt door de pers. Overal ter wereld worden nieuwe bewijzen gevonden, zodat het gerucht alleen sterker wordt. Paul McCartney heeft zelf altijd ontkend dat hij dood was. Op 7 November 1969 staat Paul McCartney op de cover van Life Magazine. In een interview met het Amerikaanse blad bewijst hij niet dood te zijn. De andere beatles hebben altijd met klem tegengesproken dat Paul dood zou zijn. Sterker nog. Ze heben zelfs ontkend dat er bewust verborgen boodschappen in covers en liedjes te vinden zouden zijn.

Rock And A Hard Place en Cook Cook Blues van The Rolling Stones worden op 9 November 1989 op single uitgebracht. Beide nummers staan op hun album Steel Wheels dat op 29 september 1989 is verschenen. Rock And A Hard Place komt op 9 ecember 1989 binnen in de Top 40. De single komt op 16 December 1989 niet hoger dan de 27ste plaats.

Met een optreden op 9 November 1963 in de Odeon Cinema in Bolton beginnen Tommy Roe, Freddie & The Dreamers, The Searchers en Brian Poole & The Tremeloes aan een gezamenlijke tournee door Groot-Brittannie.

Wilson_pickettDe Amerikaanse soul-zanger Wilson Pickett maakt met een optreden op 9 November 1965 in de club Scotch Of St. James in Londen zijn Engelse live-debuut.Wilson Pickett heeft in 1962 zijn eerste hit als leadzanger van The Falcons met I Found A Love, een van de eerste voorbeelden van het integreren van gospel-elementen in wereldse muziek. In 1963 volgen If You Need Me en It's Too Late, waarin Pickett als solist naar voren treedt. In 1964 wordt hij gecontracteerd door Atlantic. Producer Jerry Wexler laat Pickett opnemen in de Stax-studio's in Memphis. Begin 1965 zijn In The Midnight Hour en Don't Fight It hits. Beide nummers zijn hoogtepunten uit de vroege soulperiode. Picketts intense gospelstijl en de simpele, maar effectieve begeleiding door Booker T. & The MG's zijn uitstekend op elkaar afgestemd. Wexler ontdekt de Fame-studio, waar hits worden gemaakt als Mustang Sally en Land Of Thousand Dances. Pickett gaat later steeds rauwer en ongebondener zingen en vervalt soms in ordinair geschreeuw. Toch blijft het effect behoorlijk opwindend. Pickett wisselt geregeld van producer: Gamble & Huff bezorgen hem in 1970/1971 twee grote hits (Don't Let The Green Grass Fool You en Engine Number 9). Rick Hall produceert een cover van Hey Jude (Beatles, met Duane Allman op slide gitaar) en met Dave Crawford covert hij You Keep Me Hangin' On (Supremes). Dave Crawford en Brad Shapiro produceren zijn laatste grote hit, Don't Knock My Love. Daarna gaat het snel bergafwaarts. Zijn stijl is te beperkt en te weinig flexibel om lang te boeien. Pickett is nog steeds actief en zijn naam blijft een legendarische klank houden.

Van 9 November tot 4 December 1980 is Bob Dylan aan het toeren door Amerika. Dylan wordt tijdens deze Born Again Christian-tournee begeleid door gitarist Fred Tackett, toetsenist Willie Smith, bassist Tim Drummond en drummer Jim Keltner. Clydie King, Carolyn Dennis en Regina Havis zorgen voor de achtergrondvocalen. Het eerste optreden is in het Fox Warfield Theatre in San Francisco in Californixc3xab.

Piano_man_van_billy_joelVanaf 9 November 1973 ligt het album Piano Man van Billy Joel in de platenwinkel. Na het geflopte Cold Spring Harbour uit 1971 is Piano Man het tweede solo album voor de uit New York afkomstige zanger/pianist. Piano Man komt op 5 Januari 1974 binnen in de albumlijst van Billboard en bereikt de 27ste plaats als hoogste notering. Het titelnummer wordt in de Verenigde Staten een singlehit. Een succesvolle Amerikaanse tournee volgt en Billy Joel wordt door het muziekvakblad Cash Box uitverkozen tot de meest belovende nieuwe artiest van 1974. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Travelin' Prayer, Ain't No Crime, You're My Home, The Ballad Of Billy The Kid, Worse Comes To Worst, Stop In Nevada, If I Only Had The Words (To Tell You), Somewhere Along The Line en Captain Jack. Dertien jaar nadat Piano Man is uitgekomen krijgt Billy Joel een platina plaat voor dit album.

Blake_fieldercivil_wwwplatenkastwebBlake Fielder-Civil wordt op 9 November 2007 opgepakt na een inval van de politie in het huis van Amy Winehouse. De echtgenoot van zangeres Amy Winehouse wordt door de politie beschuldigd van belemmering van de rechtsgang. Fielder-Civil moet voorkomen voor het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel aan een barman, met wie op de vuist ging in een Londense pub. Hij het slachtoffer ruim driehonderdduizend euro hebben aangeboden in de hoop dat hij zijn aanklacht intrekt. In totaal worden vijf mannen gearresteerd. Fielder-Civil en de 25-jarige Anthony Kelly worden in staat van beschuldiging gesteld. Amy Winehouse is overgens niet bij de zaak betrokken. Op het moment dat de huiszoeking plaatsheeft, is zij niet thuis.

Cliff Richard maakt op 9 November 1968 bekend dat hij in 1969 een televisieserie krijgt op Tyne Tees, een station van ITV in het noordoosten van Engeland. De Britse zanger wordt bijgestaan door The Settlers. Cliff Richard gaat in deze televisieserie niet alleen zingen, maar ook in diverse sketches zijn acteertalent laten zien. Precies elf jaar later, op 9 November 1977 begint Cliff Richard aan een uitgebreide tournee door Engeland en Schotland die tot 12 december 1977 zal duren. Het eerste optreden is in het Gaumont Theatre in Southampton.

The_beach_boys_christmas_albumVanaf 9 November 1964 ligt The Beach Boys' Christmas Album in de Amerikaanse platenwinkels. Op dit album staan de volgende nummers: Little Saint Nick, The Man With All The Toys, Santa's Beard, Merry Christmas Baby, Christmas Day, Frosty The Snowman, We Three Kings Of Orient Are, Blue Christmas, Santa Claus Is Comin' To Town, White Christmas, I'll Be Home For Christmas en Auld Lang Syne. The Beach Boys' Christmas Album komt op 5 December 1964 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de zesde plaats. The Man With All The Toys en Blue Christmas worden op 9 November 1964 op single uitgebracht. Deze bereiken de derde plaats in de speciale Kersthitparade van Billboard Hot 100.

Jewel_wwwplatenkastweblognlOp 9 November 1997 geeft de Amerikaanse zangeres Jewel een concert in de grote zaal van Paradiso in Amsterdam. Eerder dat jaar is de bovenzaal al te klein voor haar. Dat optreden was, net als nu, snel uitverkocht. Volgens platenmaatschappij Warner is dat niet zo verwonderlijk. Van haar debuutalbum Pieces Of You worden wereldwijd uiteindelijk 6,5 miljoen exemplaren verkocht. Pieces Of You komt op 22 November 1997 op een 50ste plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen. Vanaf 31 Januari 1998 staat het album twee weken op de 11e plaats als hoogste notering. In totaal staat Pieces Of You 80 weken in de Nederlandse Albumlijst genoteerd.

Peter_tetteroo_wwwplatenkastweblognRed Red Wine van Peter Tetteroo komt op 9 November 1968 op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Red Red Wine is in 1966 geschreven door Neil Diamond. De uitvoering van Peter Tetteroo, met op de B-kant I Won't Stand Between Them, bereikt op 7 December 1968 de zesde plaats. I Won't Stand Between Them is geschreven door Peter Koelewijn. Bonnie St. Claire heeft er in 1970 een grote hit mee. Haar uitvoering bereikt op 7 November 1970 een 5e plaats in de Nederlands Top 40.

Rick James wordt op 9 November 1998 met een beroerte in het ziekenhuis opgenomen nadat een ader in zijn nek is gesprongen als hij tijdens een optreden in Denver staat te headbangen. Een arts van het ziekenhuis verklaart dat het een typisch voorbeeld van een rock'n'roll-nek is.

Heaven_van_dj_sammy_yanouHeaven van DJ Sammy & Yanou met zang van zangeres Do komt op 9 November 2002 binnen op de eerste plaats in de Britse hitparade. Deze single staat slechts één week bovenaan. Do is de Nederlandse zangeres Dominique van Hulst, geboren op 7 September 1981 in Valkenswaard, Noord-Brabant en dochter van Henk van Hulst, tennistrainer van ondermeer Sjeng Schalken, Jacco Eltingh, John van Lottum en Paul Haarhuis. Do kan zelf ook behoorlijk tennissen. Op haar vijftiende moet zij kiezen tussen tennissen of zingen, en kiest voor een muziekcarriere. Na haar eerste optreden wordt haar direct een platencontract aangeboden. In de Nederlandse hitparade staat Heaven in drie verschillende versies genoteerd. De versie van DJ Sammy & Yanou en Do komt op 9 februari 2002 binnen. Hij haalt de zestiende plaats. Do neemt vervolgens twee eigen versies op, een Candlelight-mix en een akoestische versie.  Die bereiken begin 2003 respectievelijk de vijfde en de tiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 9 November 1974 komt het nummer Traffic Jam van Sailor op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is Traffic Jam nog de Alarmschijf bij de TROS op Hilversum 3. Traffic Jam bereikt de vierde plaats. Sailor bestaat uit George Kajanus, Phil Pickett, Henry Marsh en Grant Serpell.

The Who geeft op 9 November 1971 een concert in de Green's Playhouse in het Schotse Glasgow. The Who heeft hier eerder al op 21 Oktober 1971 opgetreden. Voor dat concert loopt de ticketverkoop danig uit de hand. 6000 fans vechten voor de 3000 beschikbare kaarten en er breken dan ook rellen uit. The Who gaat dan akkoord met een extra concert dat op 9 November 1971 gegeven gaat worden. Het extra concert betekent echter voor de crew van The Who een enorme extra druk. Oorspronkelijk hadden de concert van 4, 5 en 6 November 1971 in het Rainbow Theater in Londen de laatste concerten moeten zijn in Engeland. The Who begint op 20 November 1971 in het Charlotte Coliseum in Charlotte, North Carolina aan een Amerikaanse Tour. De crew heeft nu 3 dagen minder om alle appartuur op tijd naar Amerika te krijgen.

Egbert_douwe_vader_is_de_daderEgbert Douwe komt op 9 November 1968 op nummer 32 binnen in de Nederlandse Top 40 met Vader Is De Dader. Deze single, met op de B-kant het nummer Melanie, is de derde en tevens ook laatste hit voor Rob Out, de discjockey van Radio Veronica die zich voor deze gelegenheid Egbert Douwe noemt. Kom Uit De Bedstee M'n Liefste bereikt in Maart 1968 de eerste plaats in de Top 40. De opvolger, Mamma O Mamma, blijft in Juni 1968 op twintig steken. Vader Is De Dader is opgenomen in de GTB-studio in Den Haag. De productie is in handen van Peter Koelewijn. Hij is ook de componist van Vader Is De Dader en Melanie. Vader Is De Dader bereikt een 23ste plaats.

In het Beatrix Theater in Utrecht gaat op 9 November 2003 de Nederlandse versie van de ABBA-musical Mamma Mia in premiere. De vertaling is gemaakt door Daniel Cohen en Coot van Doesburgh. Simone Kleinsma, Celine Purcell en Jon van Eerd spelen de hoofdrollen. 's Middags om 3 uur is het geheel verbouwde Beatrix Theater heropend door ex-ABBA-lid Bjorn Ulvaeus. De laatste voorstelling wordt op 12 Februari 2006 gegeven.

Bap_wwwplatenkastweblognlIn heel Duitsland worden in de nacht van 9 op 10 November 1938 vele Joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen geplunderd, beklad of vernield door de nazi's. Bijna honderd mensen worden gedood, 7500 winkels worden verwoest en 267 synagogen branden uit. De brandweer doet geen poging de branden te blussen. Zij zorgen er alleen voor dat het vuur niet overslaat op huizen die niet door Joden worden bewoond. Dertigduizend merendeels rijke Joden worden ingerekend. Hun bezittingen worden geconfisqueerd. Deze nacht gaat de geschiedenis in als Kristallnacht. Deze benaming komt van de nazi's. Hiermee suggereren zij dat er slechts ruiten zijn ingegooid. Op 29 Januari 1983 komt het aangrijpende Kristallnacht van BAP binnen in de Nederlandse Top 40. De single, gezongen in het plat Keuls, bereikt de achtste plaats. BAP is de band rond voorman Wolfgang Niedecken en is rond 1979 opgericht. De bandnaam Bap (Keuls voor Papa) is van de bijnaam van Niedecken afgeleid.

Brian Matthew presenteert op 9 November 1963 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als muzikale gasten ondermeer Billy J. Kramer & The Dakotas, Joe Brown, Freddie & The Dreamers, Dion DiMucci, The Caravelles, Johnny Kidd & The Pirates, The Viscounts en Timi Yuro.

World_music_award_wwwplatenkastweblTijdens de uitreiking van de World Music Awards op 9 November 2008 in Monaco wordt Coldplay onderscheiden met de award voor bestverkopende act ter wereld. Het laatste album Viva La Vida Or Death To All His Friends van de Britse band bereikt ondermeer in landen als Nederland, Groot-Brittannie, Amerika en Japan de eerste plaats. Coldplay wordt ook onderscheiden als rockact van het jaar. Leona Lewis verslaat Madonna en Mariah Carey in de categorie beste vrouwelijke popartiest. De Britse zangeres wint ook een award voor beste nieuwkomer. Kid Rock krijgt twee World Music Awards; beste mannelijke popartiest en beste mannelijke pop/rockartiest. Amy Winehouse krijgt de prijs in dezelfde categorie bij de vrouwen. Alicia Keys wordt uitgeroepen tot beste r&b-artiest, terwijl Lil Wayne tot beste hiphopartiest wordt gekroond. Ringo Starr ontvangt namens The Beatles de Diamond Award. Deze prijs is in het leven geroepen om artiesten te eren die meer dan honderd miljoen albums hebben verkocht. De Nederlandse dj Tiesto grijpt net naast de prijs in de categorie beste dj. Hij moet in de Franse dj Laurent Wolf zijn meerdere erkennen. De Belgische Kate Ryan wordt uitgeroepen tot bestverkopende artiest van de Benelux.

Op 9 November 1951 komt Cry van Johnnie Ray binnen in de Amerikaanse hitparade. Johnnie Ray heeft het door Churchill Kohlman geschreven nummer op 16 Oktober 1951 in New York opgenomen. Vanaf 29 December 1951 staat Cry elf weken op de eerste plaats. In Amerika worden er uiteindelijk meer dan twee miljoen exemplaren van Cry verkocht.


Muziek Jarige Op 9 November

1937: Roger McGough - The Scaffold Zanger
1941: Tom Fogerty - Creedence Clearwater Revival Gitaar († 6 Sept. 1990)
1943: Lee Graziano - American Breed Drums
1944: Phil May - The Pretty Things Zanger
1948: Alan Gratzer - Reo Speedwagon Drums
1948: Joe Bouchard - Blue Oyster Cult Bas
1954: Dennis Stratton - Iron Maiden Gitaar
1956: Michael Mullins - Modern Romance Zanger
1960: Demetra Plakas - L7 Drums
1969: Sandra Denton (Pepa) - Salt 'n' Pepa Rapster
1973: Nicolas Lachey - 98 Degrees Zanger
1978: Mark Andrews - Sisqo Rapper
1984: Delta Goodrem - Zangeres Australie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten