Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 November

Homer_with_the_rolling_stonesMick Jagger, Keith Richards, Tom Petty, Elvis Costello, Lenny Kravitz en Brian Setzer lenen hun stemmen aan de aflevering van The Simpsons die op 10 November 2002 door de Amerikaanse omroep FOX op de televisie wordt uitgezonden. De aflevering How I Spent My Strummer Vacation is de tweede van het inmiddels 14e seizoen van The Simpsons. In de aflevering komt meer muziek voor dan in een normale aflevering van The Simpsons. Zo zijn ondermeer Rip This Joint, Start Me Up, It's Only Rock 'n Roll (But I Like It) en She's So Cold van The Rolling Stones te horen. Van Lenny Kravitz wordt Are You Gonna Go My Way gebruikt en Elvis Costello wordt vertegenwoordigd door Pump It Up. Aan het einde van de aflevering is te zien hoe Homer zijn kinderen Bart en Lisa naar school rijdt, op de achtergrond is dan The Last DJ van Tom Petty te horen.

Op 10 November 1989 worden in het Museum Of American History van het Smithsonian Institute in Washington voor de eerste keer door de Rhythm & Blues Foundation de oeuvreprijzen uitgereikt. De onderscheidingen gaan naar The Clovers, Charles Brown, Etta James, Ruth Brown, Lavern Baker, Jimmy Scott, Mary Wells en Percy Sledge.

Tommy_tedescoTommy Tedesco overlijdt op 10 November 1997 in Nortridge, Californie aan de gevolgen van longkanker. Tommy Tedesco, ook wel The Most Recorded Guitarist In History genoemd, wordt geboren op 3 Juli 1930 in Niagara Falls, New York. Tommy Tedeso werkt ondermeer met Herb Alpert, Phil Spector, Henry Mancini. Frank Sinatra, Barbra Streisand, Sam Cooke, Elvis Presley, Olivia Newton-John, The Fifth Dimension, The Monkees, The Beach Boys, Jan & Dean. Frank Zappa, JJ Cale, The Mamas & The Papas, Doc Severinson, The Everly Brothers, Sarah Vaughan, The Partridge Family, Al Kooper. Ook in verschillende TV tunes is Tedeso te horen, zoals Bonanza, Green Acres, Jaws en The French Connection. Tommy Tedeso is 67 jaar geworden.

Gregg Allman koopt op 10 November 1960 van zijn, met een krantenwijk, verdiende geld een goedkope acoustische gitaar van het merk Sears. Zijn broer, Duane, is alleen maar geintreseerd in motoren, maar na een paar lessen van Gregg krijgt ook hij de smaak te pakken. Via de de Y Teens & The Shufflers (1961), The Escorts (1962) The House Rockers (1963) en de Allman Joys (1965) richten de broers uiteindelijk The Allman Brothers Band op.

Uit de DJ's Poll van het Amerikaanse muziekblad Billboard van 10 November 1956 blijkt dat Elvis Presley de meestgedraaide artiest van het jaar is. Rock And Roll Waltz van Kay Starr is de meestgedraaide plaat in 1956. Moonglow And Theme From Picnic van Morris Stoloff is de favoriete plaat van de Amerikaanse discjockeys. Elvis Presley is hun favoriete country-zanger, Fats Domino hun favoriete R&B-zanger. Songs For Swingin' Lovers van Frank Sinatra is de favoriete LP van de discjockeys in 1956.

Johnny_griffithToetsenist Johnny Griffith overlijdt op 10 November 2002. Johnny Griffith wordt geboren in 1936 in Billmyre, Pennsylvania en krijgt zijn muzikale opleiding aan de Wayne State University en de University Of Detroit. Wanneer de opmars van Motown begint is Johnny Griffith, samen met Joe Hunter en Earl Van Dyke, één van de leden van The Funk Brothers, het studio-orkest van Motown Records in Detroit. In tegenstelling tot Hunter en Van Dyke blijft Griffith freelancer, en is niet in vaste dienst bij Motown, wat hem de gelegenheid geeft ook andere projecten te doen. Johnny Griffith is ondermeer te horen op How Sweet It Is (To Be Loved By You) en op I Heard It Through The Grapevine van Marvin Gaye. Het beroemde. op een electrische Wurlitzer piano. intro is door hem bedacht. Ook op Ain't Too Proud to Beg van The Temptations, Stop In The Name Of Love van The Supremes, Shotgun van Junior Walker & The All Stars is Johnny Griffith te horen. Begin 1973 heeft Griffith voor het RCA label zelf een hit als Johnny Griffith, Inc.'s met het nummer Grand Central Shuffle. "He made a great contribution to the whole Motown era during the '60s and early '70s, We just lost one of our greatest." aldus Motown producer Paul Riser. De dan nog in leven zijnde Funkbrothers laten in een verklaring weten dat: "Johnny was a superior musician and incredibly fluid on his instrument. He was a large contributor to the Motown sound and to the group of musicians proudly known as the Funk Brothers." Johnny Griffith is 66 jaar geworden.

Steve Miller begint op 10 November 1988, met een optreden in Burlington in de Amerikaanse staat Vermont, aan een tour door de Verenigde Staten. Het is voor het eerst in zes jaar  dat Steve Miller weer op tournee gaat.

Op 10 November 1966 worden de eerste foto's gepubliceerd van The Beatles en hun nieuwe image. Zij zijn getooid met snorren. George Harrison heeft zelfs zijn baard laten staan en John Lennon heeft voor het eerst zijn beroemde ziekenfondsbrilletje met ronde glazen op. Ook heeft hij zijn haren kort laten knippen.

Sukiyaki_2De Japanse zanger Kyo Sakamoto wordt op 10 November 1941 geboren. Op 15 Juni 1963 heeft Kyo Sakamoto een nummer 1 hit in de Billboard Hot 100 in Amerika met het nummer Sukiyaki, en is daarmee de eerste Japanner die dit gelukt is. Deze onwaarschijnlijke hit ontstaat wanneer een radiozender in Washington de originele versie begint te draaien van het gelijknamige instrumentaaltje, waarmee Kenny Ball een half jaar eerder in de Engelse top 10 heeft gestaan. Ball heeft het nummer op zijn beurt gekregen van een Engelse muziekuitgever die het uit Japan heeft meegebracht. Sukiyaki is de eerste niet Engelstalige Nr. 1 hit in de Billboard Hot 100 sinds Nel Blu Dipinto Di Blue van Domenico Modugno uit 1958. Kyo Sakamoto komt op 12 Augustus 1985 bij een vliegtuig ongeluk om het leven.

Door platenmaatschappij CBS wordt op 10 November 1985 een set van vijf LP's of 3 cd's uitgebracht onder de titel Bruce Springsteen And The E-Street Band Live 1975-1985. De LP/CD-box gaat als warme broodjes over de toonbank. In Italie wordt zelfs een pallet met albums gestolen. De box komt op 22 November 1986 op nummer 33 binnen in de Nederlandse Lp top 75. Op 6 December 1986 wordt de tweede plaats bereikt waar het album het twee weken uithoudt.

Op 10 November 1977 staat tieneridool Rex Smith in het voorprogramma van heavy metal-zanger Ted Nugent in de Madison Square Garden in New York. De critici vinden het een rare combinatie en schrijven: "Het is net zo gek als Jimi Hendrix die in juli 1967 in het voorprogramma van The Monkees heeft gespeeld".

Vanaf 10 November 1969 gaat de film Change Of Habit in de Amerikaanse bioscopen draaien. De hoofdrollen in Change Of Habit worden vertolkt door Elvis Presley en Mary Tyler Moore. Het is de laatste film waarin Elvis Presley als acteur te zien is. Presley zingt vier nummers in de film; Have A Party, Let's Be Friends, Let Us Pray en Change Of Habit. De nummers zijn op 5 en 6 Maart 1969 in de Decca Recording Studio in Universal City opgenomen.

Nicholas Dunbar wordt op 10 November 1965 geboren als zoon van Marianne Faithfull en John Dunbar. Faithfull en Dunbar zijn op 6 Mei 1965 in het Engelse Cambridge getrouwd. Dit huwelijk houdt niet lang stand, wanneer Marianna Faithfull een verhouding krijgt met Mick Jagger, de zanger van The Rolling Stones.

Bjrn_ulvaeusIn het Duitse tijdschrift Bunte van 10 November 2004 laat Bjorn Ulvaeus weten dat het met ABBA voorgoed afgelopen is. "ABBA komt niet meer bij elkaar. Een reunie van het succesvolle Zweedse kwartet zou fans alleen maar teleurstellen. Ik kan begrijpen dat men terugverlangt naar ABBA, maar diep in mijn hart weet ik dat men zwaar teleurgesteld zal zijn als wij weer op een podium zouden staan. Kijk maar naar onze videoclips. Die pit, die energie, dat enthousiasme... Dat zou je gewoon niet meer zien als wij nu met ons vieren weer op een toneel zouden staan. Het zit er gewoon niet meer in", aldus Ulvaeus. De voormalig zanger en gitarist van de Zweedse groep weet dat hij het voor het geld ook niet hoeft te doen. Een bod om voor bijna 800 miljoen euro weer bij elkaar te komen, hebben de vier ex-leden namelijk al een keer afgeslagen. Op 1 Januari 1982 heeft ABBA in Stockholm, de hoofdstad van Zweden, voor het laatst een gezamenlijk live-optreden gedaan.

Makeba_wwwplatenkastweblognlOp 10 November 2008 overlijdt Miriam Makeba. De Zuid-Afrikaanse zangeres wordt kort na afloop van een anti-maffiaconcert in Castel Volturno in Caserta, Italie ter ondersteuning van de met de dood bedreigde anti-maffiaschrijver Roberto Saviano getroffen door een hartaanval. Miriam Makeba wordt op 4 Maart 1932 geboren in Prospect Township bij Johannesburg. Makeba breekt in de jaren 50 door als jazz-zangeres. Ze treedt op met onder anderen Dizzy Gillespie en Nina Simone. In 1962 zingt ze op het verjaardagsfeestje van de Amerikaanse president John F. Kennedy het nummer Wimoweh, dat later in de uitvoering van anderen bekend wordt als The Lion Sleeps Tonight. Behalve als zangeres is Makeba, wier bijnaam Mama Afrika is, ook bekend door haar strijd tegen de apartheid en voor mensenrechten in het algemeen. In de jaren vijftig ontvlucht ze het blanke minderheidsbewind in haar vaderland. Ze woonde afwisselend in Groot-Brittannie en de Verenigde Staten. Jarenlang wordt haar de toegang tot Zuid-Afrika geweigerd. Het is Nelson Mandela die haar in 1990 na de afschaffing van de apartheid terughaalde naar het land. In 1959 treedt Makeba voor het eerst op in het buitenland. Tijdens het filmfestival van Venetie wordt Come Back Africa vertoond, een tegen de apartheid gerichte documentaire waarin Makeba voorkomt. Haar politiek activisme brengt haar in 1963 bij de Verenigde Naties, waar zij pleit tegen de apartheid. In 1966 ontvangt Makeba een Grammy voor An Evening With Belafonte/Makeba, een samenwerking met Harry Belafonte. Een jaar later scoort ze een wereldwijde hit met het nummer Pata Pata. Makeba treedt vijf keer in het huwelijk, de eerste keer op 17-jarige leeftijd. Op 22 December 1950 krijgt zij haar eerste en enige kind, dochter Bongi. Echtgenoten zijn zanger Sonny Pilay, met wie zij in 1959 zowel trouwt als scheidt, en trompettist Hugh Masekela (1964-1966). Met Black Power-activist Stokely Carmichael is zij van 1968 tot 1978 getrouwd. Het huwelijk leidt tot controverse in de Verenigde Staten, waarop het paar naar Guinee verhuist. De vijfde echtgenoot is Bageot Bah, een airline executive. In 1985 overlijdt haar dochter Bongi in het kraambed. In 1987 doet Makeba mee aan de Graceland-tour van Paul Simon. In December 1990 keert zij op uitnodiging van Nelson Mandela terug naar Zuid-Afrika. In 2005 maakt de zangeres een tournee om haar carriere af te sluiten. Op 24 Mei 2008 neemt zij tijdens een emotioneel optreden op The Hague Jazz expliciet afscheid van haar Nederlandse fans. Op 7 November 2008 treedt ze nog op in het Amsterdamse Paradiso. Miriam Makeba is 76 jaar geworden.

Op 10 November 2004 ontvangt Yusuf Islam, in Rome, een speciale vredesprijs. De Man Voor Vrede-onderscheiding is aan Yusuf Islam, die beter bekend is als zanger Cat Stevens, toegekend door de Gorbatsjov Stichting. Deze stichting is vernoemd naar Michail Gorbatsjov, de voormalige leider van de Sovjet-Unie. Hij overhandigt met de burgemeester van Rome de prijs aan Yusuf Islam, die als Man Voor Vrede onderscheiden wordt omdat hij zich inzet voor de vrede, mensen verzoent en terrorisme veroordeelt. Eerder is onder anderen acteur/regisseur Roberto Benigni deze eer ten deel gevallen.

De vier zangeressen van All Saints worden op 10 November 1998, wanneer zij op weg zijn naar de uitreiking van de vijfde MTV Europe Music Awards in Milaan, zes uur lang in Londen opgehouden door luchtvaartpersoneel. De prijzen worden op 12 November 1998 uitgereikt. All Saints krijgt in Milaan een Award in de categorie Beste Doorbraak Artiest/Groep.

Op 10 November 1999 begint het Britse productie-trio Stock Aitken & Waterman tegenover elkaar een juridische strijd over de rechten van hun songs. Mike Stock en Matt Aitken beweren voor hun aandeel honderdduizenden ponden tegoed te hebben van Pete Waterman.

Soul zangers Sam Cooke en Lou Rawls raken op 10 November 1958 gewond bij een auto-ongeluk in de buurt van Marion in de Amerikaanse staat Arkansas. Hun chauffeur komt hierbij om het leven.

Love_is_in_the_air_wwwplatenkastwebIn Hitweek van 10 November 1967 staat een advertentie voor de eerste single van Shocking Blue. Love Is In The Air, met op de B-kant What You Gonna Do, wordt uitgebracht op Polydor, maar de single is geen succes. Shocking Blue is opgericht door Robbie van Leeuwen. De gitarist heeft op 1 Maart 1967 de Haagse groep The Motions verlaten. Hij wordt opgevolgd door Gerard Romeijn van The Tee Set. Barry Hay van The Haigs wordt benaderd als zanger van Shocking Blue. Die haakt echter af als hij wordt gevraagd Frans Krassenburg op te volgen bij The Golden Earrings. Vervolgens wordt Fred de Wilde van Hu & The Hilltops zanger van Shocking Blue. Lucy Brown Is Back In Town is hun eerste hit. Hij bereikt in Oktober 1968 de 21ste plaats in de Nederlandse Top 40. Kort hierna moet Fred de Wilde in militaire dienst en wordt Mariska Veres zangeres bij Shocking Blue. Zij is voor het eerst te horen op hun derde single, Send Me A Postcard. Die komt op 14 December 1968 de Top 40 binnen. De single blijft op elf steken.

Op 10 November 1967 nemen The Beatles een promotiefilm op voor de single Hello Goodbye. De opnamen worden gemaakt in het Saville Theatre in Londen. Hello Goodbye, met op de B-kant I Am The Walrus, wordt op 24 November 1967 uitgebracht. Op 2 December 1967 komt de single de Veronica Top 40 binnen op nummer 4. Vanaf 16 December 1967 staat Hello Goodbye vier weken op de eerste plaats.

Op 10 November 1981 wordt, door zijn secretaresse Patricia v/d Putte, het ontzielde lichaam van Bart van der Laar gevonden. De producer van ondermeer Luv', Benny Neyman en Lenny Kuhr heeft één kogel door zijn hoofd en één kogel door zijn hart gekregen. De Brabander Bart van der Laar is een geziene gast in homokringen. Van der Laar is niet vies van cocaine en houdt van seksfeesten. Op 6 Februari 1984 wordt een zekere Martin B. schuldig bevonden aan de moord, en wordt tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bart van der Laar is 36 jaar geworden.

Pink_try_this_wwwplatenkastweblognlVanaf 10 November 2003 ligt het album Try This van Pink in de platenwinkel. Negen van de vijftien tracks, op dit derde akbum van de zangeres waaronder haar nieuwe single Trouble, worden omschreven als ruige rockers. Pink heeft op Try This intensief samengewerkt met Tim Armstrong, zanger/gitarist van Rancid, en Linda Perry, de ex-zangeres van 4 Non Blondes. Ook Beck levert een bijdrage als componist. Op het album staan ondermeer de volgende nummers: Tonight's The Night, Unwind (een ode aan Janis Joplin), The Last To Know, Humble Neighborhood, God Is A DJ, Catch Me While I'm Sleeping, Waiting For Love en Love Song (geproduceerd door Damian Elliott, de zoon van Dionne Warwick).

Op 10 November 1970 is het afgelopen met Capital Radio. Deze zeezender begint op 1 Mei 1970 met testuitzendingen vanaf het schip King David. Dit schip is voor de kust bij Noordwik voor anker gegaan. De King David ondervindt grote problemen met de hoepel-antenne die de uitzendingen op 270 meter in de middengolf mogelijk maakt. De antenne begeeft het op 8 Oktober 1970. Binnen twee dagen is Capital Radio terug in de lucht, maar op 10 November 1970 loopt het zendschip tijdens een storm op het strand bij Noordwijk.

Jackson_browne_the_pretender_2Jackson Browne brengt op 10 November 1976 zijn album The Pretender uit. Op zijn vierde album wordt Jackson Browne bijgestaan door drummer Russ Kunkel, Lowell George (van Little Feat), gitarist Fred Tackett en bassist Leland Sklar. Een groot aantal liedjes op deze LP heeft Jackson Browne geschreven rond de zelfmoord van zijn vrouw Phyllis Major op 25 Maart 1976, zoals Sleep's Dark And Silent Gate en Here Come Those Tears Again. The Pretender komt op 20 November 1976 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de vijfde plaats.

Op 10 November 1998 wordt in Santa Monica, Californie, Sam Rayfield Roach geboren als tweede zoon van Susanna Hoffs en haar man Jay Roach. De zangeres van The Bangles en de scenarioschrijver hebben elkaar eind 1991 op een blind-date leren kennen, en treden op 17 April 1993 met elkaar in het huwelijk. Hun eerste zoon Jackson Roach wordt in Februari 1995 geboren. Jay Roach is met hoofdrolspeler Mike Myers de grote man achter de Austin Power-films.

Saxofonist Hans Dulfer wordt op 10 November 1969 onderscheiden met de Wessel Ilcken prijs. De belangrijkste Nederlandse jazz-prijs is vernoemd naar Wessel Ilcken, de grootste Nederlandse jazz-drummer van de twintigste eeuw. Wessel Ilcken overlijdt op 13 juli 1957 op 61-jarige leeftijd.

Op 10 November 2006 treden de originele leden van De Kast op tijdens de Fryske Music Night in het WTC Expo in Leeuwarden. De Kast heeft in 2002 voor het laatst in de originele formatie op het podium gestaan. Naast De Kast treedt hun zanger Syb van der Ploeg tijdens deze Fryske Music Night ook nog op met zijn nieuwe groep Syb & Band.

BusterDe film Buster gaat op 10 November 1988 in de Nederlandse bioscopen draaien. Phil Collins, die de rol van Buster speelt, is bij de premiere in Amsterdam aanwezig. Buster is het levensverhaal van Buster Edwards, één van de misdadigers die in 1963 bij een grote treinroof miljoenen pond buit maakt. Phil Collins is, samen met ondermeer Lamont Dozier, ook verantwoordelijk voor de muziek van deze film. Met zijn vertolking van A Groovy Kind Of Love heeft Phil een grote hit. De single heeft meer succes dan de film, die weinig bezoekers naar de bioscoop lokt.

Op 10 November 1992 wordt Axl Rose schuldig bevonden aan de schade die in 1991 is aangericht tijdens een concert van Guns N' Roses in Maryland Heights in Missouri. De zanger van Guns N' Roses wordt veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke. Bovendien moet Axl Rose $50.000 overmaken aan diverse sociale instellingen.

Gene Autry krijgt op 10 November 1969 een gouden plaat voor Rudolph The Red-Nosed Reindeer. Niet zo opmerkelijk, ware het niet dat het dan twintig jaar geleden is dat Autry deze single de hitparade ingezongen heeft.

Natavia Lowery bekend op 10 November 2007 dat zij op 31 Oktober 2007 de 62-jarige Linda Stein heeft doodgeslagen. De 26-jarige Lowery, de persoonlijk assistente van Linda Stein, bekend dat zij haar werkgeefster uit pure woede en frustatie over haar gedrag heeft doodgeslagen. Na de bekentenis van Lowery laat de dochter van Stein, Samantha Stein-Wells, weten dat haar moeder leed aan een hersentumor waarvoor zij medicijnen kreeg die een fnuikend effect hadden op haar toch al weinig evenwichtige gemoedstoestand. Linda Stein is de ex-vrouw van Seymour Stein, het voormalige hoofd van Sire Records. Dat label lanceert ondermeer de Ramones, Talking Heads en Madonna. In de hoogtijdagen van de Ramomes vormt Linda Stein samen met Danny Fields het management van de groep. Zij brengt de Ramones naar Engeland, waar de band op 4 Juli 1976 een concert geeft dat de inspiratie vormt voor de Britse punkgolf. In 1980 besluit Stein een heel andere carrixc3xa8re te beginnen. Ze wordt makelaar in onroerend goed, met klanten als Sting, Billy Joel, Steven Spielberg en Angelina Jolie.

Ronnie Dyson overlijdt op 10 November 1990 in Philadelphia aan de gevolgen van long- en hartproblemen. Ronnie Dyson wordt op 5 Juni 1950 in Washington geboren en is op 20-jarige leeftijd op Broadway in New York al te zien in de musical Hair. Met (If You Let Me Make Love To You Then) Why Can't I Touch You? uit de musical Salvation heeft Ronnie Dyson in de zomer van 1970 zijn eerste hit in de Billboard Hot 100. Het is zijn enige Amerikaanse top tien-notering. Ronnie Dyson is 40 jaar geworden.

Nights_in_white_satin_wwwplatenkastVanaf 10 November 1967 ligt de single Nights In White Satin van The Moody Blues in de platenwinkel. Nights In White Satin is geschreven door Justin Hayward, de nieuwe zanger van de groep. Justin Hayward is de opvolger van Denny Laine die de groep in 1966 heeft verlaten. Nights In White Satin, met op de B-kant het nummer Cities, komt op 27 December 1967 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de negentiende plaats. In Nederland wordt Nights In White Satin een Top 10-hit. De single komt op 6 Januari 1968 de Veronica Top 40 binnen, en haalt de tweede plaats.

Love_songs_are_back_again_wwwplatenLove Songs Are Back Again van de Nederlandse Band Of Gold bereikt op 10 November 1984 de 24ste plaats in de Billboard Hot 100. Deze productie van Pete Wingfield is op 13 Oktober 1984 binnengekomen. Band Of Gold bestaat uit in Nederland wonende Amerikaanse sessie muziekanten, onder wie een aantal leden van de groep American Gypsy. In Nederland is Love Songs Are Back Again, een medley van oude soul hits, goed voor een 12e plaats in de Top 40.

Op 10 November 1994 overlijdt in Beverly Hills de zangeres Carmen McRae aan de gevolgen een beroerte. Carmen McRae wordt op 8 April 1920 in Harlem, New York geboren en heeft in 1962 veel succes met een gezongen versie van Take Five van Dave Brubeck. Brubeck zelf heeft in 1961 met zijn kwartet een grote hit met de instrumentale vertolking van dit nummer. Op haar versie wordt Carmen McRae begeleid door The Dave Brubeck Quartet. Carmen McRae is 74 jaar geworden.

Madonna_mr_peabodys_applesNadat in September 2003 haar eerste boek, The English Roses, wereldwijd in honderd landen en dertig talen wordt uitgebracht is het op 10 November 2003 tijd voor de publicatie van het tweede kinderboek van Madonna. De titel luidt Mr. Peabody's Apples. In totaal brengt Madonna vijf kinderboeken op de markt. In een radio-interview met de BBC heeft Madonna er bij de Verenigde Staten op aangedrongen hun troepen terug te trekken uit Irak. "Ik wil gewoon geen Amerikaanse militairen in Irak, punt uit. De oorlog in Irak draagt niet bij aan de strijd tegen het terrorisme. Overal is terrorisme - in de straat, om de hoek. Het is absurd te denken dat je het kunt aanpakken door massa's bommen te gooien op onschuldige inwoners van één land", aldus Madonna.

To The Extreme van Vanilla Ice is op 10 November 1990 het eerste album dat de top bereikt van de Billboard-albumlijst en niet op vinyl verkrijgbaar is. To The Extreme staat uiteindelijk zestien weken op de eerste plaats.

Vanaf 10 November 1998 ligt Tracks, een box met vier CD's, van Bruce Springsteen in de platenwinkels. Tracks komt op 21 November 1998 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt slechts de 92ste plaats. Op TRacks staan nummers als Mary Queen Of Arkansas, It's Hard To Be A Saint In The City, Growin' Up, Does This Bus Stop At 82nd Street?, Bishop Danced, Restless Nights, A Good Man Is Hard To Find (Pittsburgh), Roulette, Dollhouse, Where The Bands Are, Cynthia, My Love Will Not Let You Down, This Hard Land, Frankie en TV Movie.

Op 10 November 2002 kiezen de kijkers van de Britse muziekzender VH-1 het nummer I Will Always Love You in de uitvoering van Whitney Houston als de meest romantische popsong aller tijden. Always On My Mind van Elvis Presley staat op de tweede plaats, gevolgd door My Heart Will Go On van Celine Dion.

Kristallnach_van_bapIn heel Duitsland worden in de vroege ochtend van 10 November 1938 vele Joodse winkels, huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen geplunderd, beklad of vernield door de nazi's. Bijna honderd mensen worden gedood, 7500 winkels worden verwoest en 267 synagogen branden uit. De brandweer doet geen poging de branden te blussen. Zij zorgen er alleen voor dat het vuur niet overslaat op huizen die niet door Joden worden bewoond. Dertigduizend merendeels rijke Joden worden ingerekend. Hun bezittingen worden geconfisqueerd. Deze nacht gaat de geschiedenis in als Kristallnacht. Deze benaming komt van de nazixc2xb4s. Hiermee suggereren zij dat er slechts ruiten zijn ingegooid. Op 29 Januari 1983 komt het aangrijpende Kristallnacht van BAP binnen in de Nederlandse Top 40. De single, gezongen in het plat Keuls, bereikt de achtste plaats. BAP is de band rond voorman Wolfgang Niedecken en is rond 1979 opgericht. De bandnaam Bap (Keuls voor Papa) is van de bijnaam van Niedecken afgeleid.

Vanaf 11 November 1961 ligt When The Boy In Your Arms (Is The Boy In Your Heart) van Connie Francis in de platenwinkels. When The Boy In Your Arms (Is The Boy In Your Heart) komt tien dagen later de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de tiende plaats. De originele versie met als titel When The Girl In Your Arms (Is The Girl In Your Heart) wordt door Cliff Richard gezongen in de bioscoopfilm The Young Ones.

Mark Knopfler van Dire Straits treedt op 10 November 1983, in het Kensington Register Office in London, in het huwelijk met Lourdes Salamon.

Wanneer Terence Trent D'Arby hoort dat de Oostenrijkse president Kurt Waldheim een nazi-verleden heeft weigert hij om op 10 November 1987 op te treden in Oostenrijk.

Kate_smith_god_bless_americaKate Smith zingt op 10 November 1938, in haar programma Armistice Day, het nummer God Bless America voor het eerst op de Amerikaanse radio. God Bless America is 22 jaar eerder, tijdens de Eerste Wereldoorlog, geschreven door Irving Berlin voor de soldaten-show Yip Yip Haphank. Uiteindelijk is het God Bless America niet in deze show terechtgekomen. Kate Smith heeft op 21 Maart 1939 God Bless America in de studio van RCA Victor opgenomen. Op 8 April 1939 komt deze 78 toerenplaat de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de tiende plaats. Een jaar later wordt God Bless America opnieuw uitgebracht en haalt nu de vijfde plaats.

Billie Holiday geeft op 10 November 1956 een concert in Carnegie Hall in New York. Het is voor het eerst in drie jaar dat Billie Holiday weer op het toneel staat. Volgens kenners is dit optreden een hoogtepunt in de Amerikaanse jazz-geschiedenis.

Op 10 November 1994 is The Sky Cries Mary uit Seattle de eerste groep die op internet een concert geeft. Het beeld en het geluid zijn slecht. Dit concert is alleen met speciaal geinstalleerde apparatuur te volgen. The Sky Cries Mary bestaat uit het echtpaar Roderick Wolgamott Romero en Anisa Romero. Zij worden bijgestaan door gitarist Mike Cozzi (voormalig Shriekback), toetsenist Gordon Raphael (later producer voor The Strokes) en drummer Ben Ireland.

WeekendEarth & Fire komt op 10 November 1979 op nummer 28 binnen in de Nederlandse Top 40 met  hun dertiende single Weekend. Weekend, met op de B-kant het nummer Answer Me, is de tweede nummer 1-hit voor de groep uit Voorburg. Weekend staat vanaf 15 December 1979 drie weken op de eerste plaats. In 1972 is Memories de eerste nummer 1-notering van Earth & Fire. Ook in het buitenland verkoopt Weekend uitstekend. Vanaf 22 december 1979 staat de single drie weken bovenaan in de Belgische hitparade. In West-Duitsland staat Weekend vanaf 28 april 1980 vier weken op de eerste plaats. Weekend is geschreven door Earth & Fire-toetsenist Gerard Koets, en geproduceerd door Gerrit Jan Leenders.

Kylie Minoque is op 10 November 2007 sinds lange tijd weer te zien samen met Jason Donovan. De voormalige lovers en tegenspelers spelen voor het programma The Kylie Show als parodie een scxc3xa8ne na uit de soapserie Neighbours, waar ze elkaar hebben leren kennen en waarin hun personages uiteindelijk met elkaar trouwen. Kylie Minoque stapt in 1988 uit de soap en gaat verder als zangeres. Met het liedje The Locomotion heeft ze direct een grote hit. Ook het duet met Jason Donovan, Especially For You is een groot succes. The Kylie Show staat in het teken van de muzikale carriere van de Australische zangeres. Het eenmalige programma wordt uitgezonden door de Britse zender ITV1.

Op 10 November 2002 komt Engelen Uitgezonderd van Rob de Nijs binnen in de Nederlandse Album Top 100. Het album bereikt de 32ste plaats als hoogste notering. Op Engelen Uitgezonderd staan naast de titelsong de volgende nummers: Naomi, Toe Maak Me, Kindje, Vader, Boy, Het Paard Dat Over De Maan Springt, Breng Hem Thuis, De Moeite Waard, Juf Larissa, Beatrice, Engelen, Abeer, Langs De Lijn, Kapotte Engel en De Bolderkar.

Stella_mccartne_hmVanaf 10 November 2005 is de collectie van Stella McCartney in meer dan 400 filialen van H&M verkrijgbaar. De collectie met kleding en accessoires voor vrouwen zal in eenderde van winkels van dit Zweedse modehuis in 22 landen te koop zijn. De samenwerking met de dochter van Paul McCartney wordt in Noord-Amerika en Europa ondersteund met een reclamecampagne met foto's van Mario Sorrenti. Stella McCartney is in navolging van Karl Lagerfeld en Elio Fiorucci de derde bekende modeontwerper die voor H&M een collectie heeft gemaakt. In Nederland is haar collectie in vijftien H&M-winkels te koop.

Sam Cooke is op 10 November 1962 te zien in een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Andere gasten in deze aflevering zijn Matt Monro, Shane Fenton & The Fentones, The Viscounts, Carol Deene, Mike Cotton's Jazzmen en Ken Kirkham. Thank You Lucky Stars wordt op de televisie uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Het geplande optreden van The Everly Brothers gaat niet door, omdat Don Everly in oktober 1962 in een Amerikaanse afkickkliniek is opgenomen.

Donda_west_kanye_westOp 10 November 2007 overlijdt Dr. Donda West, de moeder van rapper Kanye West, aan de gevolgen van complicaties bij een cosmetische operatie. De ingreep in het Centinela Hospital in Marina del Rey, Los Angeles bestond uit een borstverkleining en het weghalen van overtollig huid en vet rond de buik. Donda West, die haar baan als hoogleraar Engels aan de University Of Chicago, opgeeft om de zaken van haar zoon te regelen, waren erg close. Zij verschijnen regelmatig samen op feestjes en in interviews prijst Kayne West, die sinds zijn derde alleen door zijn moeder wordt opgevoed, haar regelmatig de hemel in. In het nummer Hey Mama beschrijft de rapper zijn trots en waardering voor zijn moeder. "Hey Mama, I wanna scream so loud for you/ 'Cause I'm so proud of you/ Let me tell you what I'm about to do ... I appreciate what you allowed for me, I just want you to be proud of me." In Mei 2007 verschijnt van Donda West het boek "Raising Kanye: life lessons from the mother of a Hip-Hop star". Na het overlijden van Donda West verschijnt op de website van de Kanye West Foundation namens Kanye en zijn familie een verklaring. De nabestaanden vragen om in plaats van bloemen, een donatie te sturen naar de Kanye West Foundation/Loop Dreams Teacher Training Institute. Dit initiatief heeft als doel om kinderen meer te leren over de hiphopcultuur, om zich op die manier beter te kunnen ontwikkelen. Donda West richt zich na haar carriere in het onderwijs, op het tegengaan van schooluitval onder kinderen. Donda West is 58 jaar geworden.

Daria Rose Wilson wordt op 10 November 1996 geboren als geadopteerde dochter van de 54-jarige Brian Wilson en zijn 48-jarige echtgenote Melinda Kae Ledbetter. Wilson en Ledbetter zijn in Februari 1995 in Palos Verdes in Californie met elkaar getrouwd. Voor de ex-zanger/bassist van The Beach Boys is het zijn 2e huwelijk. Wilson is van 1964 tot 1979 getrouwd geweest met Marilyn Rovell. Brian en Melinda Wilson hebben inmiddels twee geadopteerde dochters (Delanie Rae wordt geboren op 9 januari 1998). Beide meisjes hebben dezelfde moeder. Hun zoon Dylan Douglas Wilson wordt in 2004 geboren.


Muziek Jarige Op 10 November

1928: Ennio Morricone - Componist Italie
1941: Kyo Sakamoto - Zanger Japan († 12 Aug. 1985)
1944: Frank Maudsley - A Flock Of Seagulls Bas
1944: Tim Rice - Tekstschrijver Engeland
1947: Dave Loggins - Logggins & Messina Zanger/Gitaar
1948: Greg Lake - Emerson Lake & Palmer Zanger/Gitaar
1949: Bram Tchaikovsky (Peter Bramall) - The Motors Zanger
1950: Ronnie Hammond - Atlanta Rhythm Section Zanger
1954: Mario Cipollina - Huey Lewis & The News Bas
1957: Chris Joyce - Simply Red Drums
1958: Frank Maudsley - A Flock Of Seagulls Bas
1961: Junior Giscombe - Zanger Engeland
1965: David Hawes - Catherine Wheel Bas
1966: Steve Mackey - Pulp Bassist
1967: Mushroom (Andrew Vowles) - Massive Attack
1969: Paul Leveridge - Black Grape Zanger
1970: Derry Brownson - EMF Toetsen
1970: Warren G (Warren Giffin III) - Rapper USA
1973: Jacqueline Abbott - Beautiful South Zangeres
1978: Eve (Eve Jihan Jeffers) - Rapster USA
1979: Chris Joannou - Silverchair Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten