Zoeken in de muziekgeschiedenis

27 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 28 November

Elton John geeft op 28 November 1974 een concert in de Madison Square Garden in New York. John Lennon verzorgt een gastoptreden, omdat hij een weddenschap met Elton John heeft verloren. Na de opname van de single Whatever Gets You Thru The Night van John Lennon sluit Lennon een weddenschap af met Elton John. Als de single de eerste plaats van de Billboard Hot 100 bereikt, moet John Lennon een gastoptreden verzorgen tijdens de show van Elton John in Madison Square Garden in New York op 28 November 1974. Op 16 November 1974 staat Whatever Get You Thru The Night op nummer 1 in de Billboard Hot 100. Tijdens het concert in Madison Square Garden zingen Lennon en Elton John samen Lucy In The Sky With Diamonds, Whatever Gets You Thru The Night en I Saw Her Standing There. Het blijkt het allerlaatste live-optreden van John Lennon te zijn. Op 8 December 1980 wordt John Lennon vermoord. I Saw Her Standing There wordt drie maanden na de moord, in Maart 1981, in Engeland op single uitgebracht en haalt de de veertigste plaats.


Op 28 November 1961 neemt de Duitse zangeres Conny Froboess het nummer Zwei Kleine Italiener op. Op 18 Maart 1962 zingt Froboess voor Duitsland dit nummer tijdens het Eurovisie Songfestival. Conny Froboess eindigt op de zesde plaats. Commercieel gezien is zij echter de winnaar van het Eurovisie Songfestival. Zwei Kleine Italiener wordt een grote hit in heel Europa. In Nederland komt de single op 27 April 1962 de hitparade binnen. Vanaf 1 Juni 1962 staat Conny Froboess acht weken op de eerste plaats.


Tijdens de uitreikingen van de BIFA’s (British Independent Film Awards) op 28 November 2007 in London valt Anton Corbijn (rechts) vijf keer in de prijzen met zijn film Control over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis. De film van de Nederlandse fotograaf en regisseur was voor tien awards genomineerd. Control wint ondermeer in de categorieën beste film, beste acteur (hoofdrolspeler Sam Riley, links op foto) en beste bijrol (Tony Kebell). Corbijn wint de award voor beste debuterende regisseur. Control is gebaseerd op het boek Touching From A Distance, geschreven door Deborah Curtis, de weduwe van zanger Ian Curtis. Het gaat over de laatste jaren uit het leven van Curtis, die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Crobijn schiet de film in zwartwit en werkt met een relatief klein budget: slechts 4,1 miljoen euro. Op de soundtrack bestaat ondermeer uit muziek van The Killers, David Bowie and New Order. Control heeft eerder al prijzen gewonnen voor beste film en beste acteur op het Edinburgh International Film Festival, de publieksprijs op het Melbourne International Film Festival en twee prijzen tijdens het Filmfestival van Cannes. Anton Corbijn vergaard zijn internationale bekendheid met het fotograferen van popartiesten als David Bowie, U2, Miles Davis, Björk en Herman Brood. Ook ontwerpt hij vele platenhoezen voor onder meer U2 (The Joshua Tree en Achtung Baby), GreenDay, Depeche Mode, Metallica, The Rolling Stones en REM. Voor U2, Metallica, Joy Division, Depeche Mode, Coldplay en Johnny Cash heeft hij ook diverse videoclips geregisseerd.


Het muziekblad Muziek Expres organiseerd op 28 November 1959, in de zaal van de Haagse Dierentuin, een grote teenager-show. Na afloop is er een groot bal. De avond begint op half acht en duurt tot half één. Voor de entree van drie gulden zijn er ook optredens te zien van The Blue Diamonds, Rein de Vries, Harry Dilont, Herman van Keeken, The Peanuts, The Rocking Sensation Boys, en Lydia & Her Melody Strings.


Madonna geeft op 28 November 2000 een concert in de Brixton Academy in Londen. Het is haar eerste concert sinds zeven jaar in Engeland en kaartjes worden op de zwarte markt voor meer dan 1000 pond verkocht. Het concert is slechts voor 2800 fans en genodigden toegangelijk, en wordt via het internet live door MSN. co.uk in samenwerking met MadonnaMusic.com en MSN sites over heel de werld uitgezonden. In de zaal zitten gasten als Mick Jagger, Kylie Minogue, Sting, Ali G, Mel C en Natalie Appleton. Thuis volgen bijna 11 miljoen de slechts twintig minuten durende set. Madonna speelt de volgende 6 nummers: Runaway Lover, Don’t Tell Me, You Don’t Know What It Feels Like, Holiday en Music. De live uitzending is een groot succes. “The world of live events has been redefined by the phenomenal success of Madonna’s webcast. With one show she has reached nearly 11m people – playing live, she would have had to perform at the Brixton Academy every night for 105 years to achieve that same audience." aldus Tracy Blacher, Marketing Manager van MSN. Voordat Madonna optyreedt zijn er nog optredens van Goldie, Sharleen Spiteri van Texas, Richard Ashcroft van The Verve en Liam Howlett van The Prodigy. Als Madonna wordt gevraagd waarom ze geen Amerikaanse artiesten in het voorprogramma heeft staan geeft ze als antwoord: "I tried to put together a whole list of people in New York but nobody was available. Fortunately a lot of people that I asked were available to do this show, and i love Liam and I’m a big fan of Richard Ashcroft, and a huge fan of Sharleen Spiteri – everyone that’s performing is a nutter, honestly!"


David Bowie wordt op 28 November 2000 “gekroond” tot muzikant der muzikanten. Dit is de uitkomst van een enquête onder honderden popmuzikanten, uitgevoerd door het Engelse muziekblad New Musical Express. Er is gevraagd naar de artiest met “de grootste muzikale invloed”. David Bowie eindigt in deze enquête vóór The Beatles en Radiohead.


Mary J. Blige treedt op 28 November 2003 in het huwelijk met de producer Kendu Isaacs. Na jaren van verslaving en verdriet voelt Mary J.Blige zich gesterkt door haar hervonden geloof. Het stel doet niet aan sex voor het huwelijk. “Het is moeilijk, maar ik geloof erin. Als je met elkaar naar bed gaat, verandert er iets. Nu wij trouwen, krijgen wij onze beloning”, aldus de zangeres.


Jerry Edmonton komt op 28 November 1993 bij een auto ongeluk in Californie om het leven. De drummer van de groep Steppenwolf wordt geboren als Jerry McCrohan in Oshawa, Ontario in Canada op 24 Oktober 1946. Tijdens de jaren zestig veranderd Jerry samen met zijn broer Dennis hun achternaam in Edmonton, en gaan zij spelen in de groep The Sparrows. Dennis Edmonton gaat zich Mars Bonfire noemen. In 1965 komen John Kay en Goldie McJohn bij The Sparrows en veranderd de naam van de groep in Steppenwolf. Met het door Mars Bonfire (Dennis Edmonton) geschreven Born To Be Wild breekt de groep internationaal door. Jerry Edmonton is 47 jaar geworden.


Elvis Costello en Caitlin O’Riordan maken op 28 November 2002 bekend dat zij gaan scheiden. De zanger en de bassiste van The Pogues zijn uit elkaar gegroeid. De twee zijn verliefd op elkaar geworden in de tijd dat Elvis Costello het album Rum Sodomy & The Lash voor The Pogues produceert. In het Ierse Dublin wordt op 16 Mei 1986 hun huwelijk gesloten. Op 6 December 2003 geeft Elvis Costello zijn jawoord aan de Canadese pianiste/zangeres Diana Krall. Het is haar eerste huwelijk.


In het Western Springs-stadion in Auckland in Nieuw-Zeeland sluit David Bowie op 28 November 1987 zijn Glass Spider Tour af. Hij is deze wereldtournee op 30 Mei 1987 in de Rotterdamse Kuip begonnen. David Bowie wordt begeleid door de gitaristen Peter Frampton en Carlos Alomar, bassist Carmine Rojas, drummer Alan Childs, toetsenist Erdal Kizilcay en saxofonist Richard Cottle. De dansers tijdens deze tour zijn Melissa Hurley, Constance Marie, Craig Allen Rothwell (aka Spazz Attack), Viktor Manoel en Stephen Nichols. Tijdens de Glass Spider Tour heeft David Bowie in vijftien landen opgetreden, en in totaal 86 shows gegeven.


The Beatles nemen op 28 November 1967 een speciaal Kerstnummer op voor The Official Beatles Fan Club. Christmas Time Is Here Again, de vijfde Kerstsingle voor de fanclub, is de laatste die The Beatles als groep in de Abbey Road Studio opnemen. Christmas Time Is Here Again is in een take opgenomen met John Lennon op Timpani, Paul McCartney op piano, George Harrison op acoustische gitaar en Ringo Starr op drums. De zang is van alle vier The Beatles, samen met George Martin en Victor Spinetti. Het hoesje is ontworpen door John Lennon samen met zijn zoon Julian en Ringo Starr. De single wordt op 15 December 1967 uitgebracht.


The Byrds staan op 28 November 1966 in de Columbia Studio in Los Angeles om het nummer So You Want To Be A Rock And Roll Star op te nemen. So You Want To Be A Rock And Roll Star is geschreven door van Roger McGuinn en Chris Hillman en wordt op 9 Januari 1967 op single uitgebracht. In de week van 18 Maart 1967 staat So You Want To Be A Rock And Roll Star op 40 in de Nederlandse Top 40. Een echt grote hit wordt het niet, een week later is de single alweer verdwenen.


Trijntje Oosterhuis ontvangt op 28 November 2008 in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven een Edison in de categorie jazz vocaal voor haar album Who’ll Speak For Love. De dan 35-jarige zangeres wordt door de stichting geroemd om de volstrekt authentieke manier waarop ze het werk van Burt Bacharach heeft geïnterpreteerd. Oosterhuis verslaat in de categorie Deborah Brown en Raul Midón. In de categorie jazz nationaal krijgt Benjamin Herman een Edison. "Herman is een alleskunner, maar wel eentje die altijd en in elke hoedanigheid exact de juiste snaar weet te raken", aldus de Edison Stichting. Het Brad Mehldau Trio is de gelukkige in de categorie jazz internationaal, terwijl Gé Reinders voor het album Blaos Mich ‘t Landj Door een Edison in de categorie wereldmuziek in de wacht sleept. De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt. Tijdens het gala op 28 November zijn er optredens van diverse winnaars die worden begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Vincent Mendoza.


Op 28 November 2007 verschijnt, voor het eerst sinds 20 jaar, een nieuw album van Mai Tai. Het eerste exmplaar van Onder Voorbehoud, zoals het album genoemd is, wordt aan Mai Tai overhandigd door oud-voetballer Willy van de Kerkhof. Opvallend is dat het een geheel Nederlandstalig album is, omdat Mai Tai in de jaren tachtig juist hits heeft met Engelstalige (dico) nummers als Female Intuition, History, Am I Losing You Forever en Turn Your Love Around. "Het Engelstalige repertoire uit de jaren tachtig was te goed om te overtreffen. En waarom zou je jezelf herhalen? Het is gewoon tijd voor iets nieuws." aldus de Mai Tai zangeressen Jetty Wheels, Marjorie Lammerts en Caroline de Wind. Op Onder Voorbehoud staan behalve eigen nummers ook covers als Stil In Mij van Van Dik Hout en Kronenburg Park van Frank Boeijen, waarvan het origineel destijds al was voorzien van de achtergrondzang van Mai Tai. Voor de albumhoes is Mai Tai, die allemaal in de 40 zijn, zonder problemen uit de kleren gegaan. "We willen laten zien dat leeftijd niet van belang is om er nog goed uit te zien. We mogen er toch nog steeds zijn!? Er is niks om ons voor te schamen, We zijn zoals we zijn!," aldus Mai Tai.


Op 28 November 1962 treedt de Japanse kunstenares Yoko Ono in het huwelijk met de Amerikaanse filmproducent en kunstkenner Tony Cox. Omdat de papieren niet in orde blijken te zijn, wordt dit huwelijk op 1 Maart 1963 onwettig verklaard. Op 6 Juni 1963 staan zij opnieuw voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Hun dochter Kyoko Chan Cox wordt op 8 Augustus 1963 geboren. De echtscheiding tussen Yoko Ono en Tony Cox wordt op 2 Februari 1969 uitgesproken. Dit maakt voor Yoko Ono de weg vrij om te trouwen met John Lennon van The Beatles. Hun huwelijk wordt op 20 Maart 1969 in Gibraltar gesloten.


Na een kort ziekbed overlijdt op 28 November 2002 in Haarlem tekstschrijver Lennaert Nijgh. Lennaert Herman Nijgh, wordt geboren op 29 Januari 1945 in Haarlem. Nijgh maakt naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot, een jeugdvriend met wie hij samen opgroeit in Heemstede. Dat Boudewijn de Groot in de jaren 60 uitgroeit tot troubadour van de flower power en protestzanger heeft hij mede te danken aan de teksten van Lennaert Nijgh. De eerste hit, Welterusten Meneer de President, vestigt de naam van De Groot als protestzanger, iets wat bij de zanger gemengde gevoelens oproept, want hij ziet zichzelf niet alleen als vertolker van maatschappijkritische liedjes. De teksten die Nijgh schrijft ervaart De Groot als steeds minder passend bij zijn imago. Voordat het in 1968 tot een breuk komt, maken ze nog wel grote hits als Land van Maas en Waal en Testament. Lennaert schrijft niet exclusief voor Boudewijn de Groot. Hij schrijft en vertaald musicals en maakt songteksten voor tal van Nederlandse artiesten: Astrid Nijgh, Jasperina de Jong, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Jenny Arean, Flairck en Rob de Nijs. Een kleine greep uit de meest bekende liedjes: Malle Babbe, De Trompetter, Dag Zuster Ursula, Pastorale, Een Meisje van Zestien. Nijgh heeft bijna zijn hele leven geschreven, op periodes na waarin hij lijdt aan een writer’s block. In de omgeving van Haarlem is hij ook bekend geworden door zijn columns in het Haarlems Dagblad. Hij schreef verder een boek over beruchte Nederlandse moordzaken, maar draaide zijn hand ook niet om voor minder in het oog springend werk. Zo beschreef Nijgh drie jaar voor zijn dood onder de titel Met Open Mond de 150-jarige geschiedenis van Van der Pigge, een drogisterij in Haarlem. In 1970 krijgt Lennaer Nijgh de Gouden Harp, in 1974 de Literaire Cultuurprijs van de Gemeente Hilversum en in 1999 wordt Nijgh geriddderd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het nummer Pastorale word in 2000 door radioluisteraars tot het beste Nederlandstalige lied aller tijden verkozen. Over zijn beroep van tekstschrijver zegt Nijgh bij de presentatie van zijn boek Ik Doe Wat Ik Doe in 2000 het volgende: "Ik ben liedjesschrijver. Dat is geen bestaand beroep. Daarom maken ze er meestal "tekstschrijver" van of "tekstdichter". Na 35 jaar weet ik niet veel zinnigs te zeggen als iemand me vraagt waar ik eigenlijk mee bezig ben. Vandaar de titel van dit boek Ik Doe Wat Ik Doe". Lennaert Nijgh is 57 jaar geworden, en wordt op donderdag 5 December 2002 begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan te Heemstede. Op 20 Oktober 2003 verschijnt Het Mooiste Van Lennaert Nijgh, een compilatie met bijdragen van ondermeer Liesbeth List, Joost Nuissl, Rob de Nijs, De Dijk, Marcel de Groot en Boudewijn de Groot. Rond dezelfde tijd wordt een bloemlezing columns die Lennaert Nijgh voor het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant schreef uitgebracht onder de titel Nog Even En Ik Zie De Hemel Weer. In 2004 wordt de geschreven nalatenschap van Lennaert Nijgh ondergebracht bij het Letterkundig Museum in Den Haag. Boudewijn de Groot en zijn vrouw Anja Bak schenken films van Nijgh aan het Filmmuseum. Onder de films o.a. 8mm-opnamen, Vox Humama (1966), De Aanslag (8mm, 1963) en beelden en geluidsmateriaal van de verloren gewaande speelfilm Een Vreemde Vogel uit 1967 met naast De Groot ook rollen voor Martine Bijl, Jan Blokker en Ramses Shaffy. Op 14 Januari 2005 verschijnt het door Leonardo Amuedo geproduceerde album Verdronken Vlinder: Josee Koning Zingt Lennaert Nijgh. De tekst voor het nummer De Rover is speciaal door Nijgh voor zijn echtgenote Josee Koning (zijn derde vrouw) geschreven.


Vanaf 28 November 1966 ligt het album The Beatle Girls van George Martin en zijn orkest in de Engelse platenwinkel. Op dit album van de Beatle producer staat instrumentale uitvoeringen van Beatle nummers als Girl, Eleanor Rigby, Michelle en Anna.


Elvis The Musical gaat op 28 November 1977 in het Astoria Theatre in Londen in première. Shakin´Stevens (Michael Barratt) speelt de rol van de op 16 Augustus 1977 overleden Elvis Presley. De jonge Elvis wordt gespeeld door Tim Whitnall, terwijl PJ Proby Elvis speelt tijdens zijn Las Vegas periode. PJ Proby wordt in Juni 1978 vervangen door Bogdan Kominowski. In het achtergrond koor zingt Tracey Ullman. In 1978 krijgt de musical van de Evening Standard de prijs van Musical Of The Year 1978. De laatste voorstelling van Elvis The Musical vindt plaats op 7 Juni 1979.


Op 28 November 1963 zijn er van de single I Want To Hold Your Hand van The Beatles in de voorverkoop al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Op 29 November 1963 komt I Want To Hold Your Hand officieel uit. I Want To Hold Your Hand is de eerste Beatle single die op een 4 sporen recorder wordt opgenomen, en is ook de eerste single van de groep die in echt stereo wordt uitgebracht. I Want To Hold Your Hand is op 17 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio 2 opgenomen, en is volgens de overlevering geschreven in de kelder van het huis van Jane Asher, de vriendin van Paul McCartney in die tijd. John Lennon over I Want To Hold Your Hand: "We wrote a lot of stuff together, one on one, eyeball to eyeball. Like in I Want To Hold Your Hand, I remember when we got the chord that made the song. We were in Jane Asher’s house, downstairs in the cellar playing on the piano at the same time. And we had, ‘Oh you-u-u/ got that something…’ And Paul hits this chord, and I turn to him and say, ‘That’s it!’ I said, ‘Do that again!’ In those days, we really used to absolutely write like that both playing into each other’s noses."


Het huis van Ringo Starr, in Los Angeles, brandt op 28 November 1979 tot op de grond toe af. De voormalig drummer van The Beatles komt met de schrik vrij, maar bijna zijn hele verzameling van Beatles memorablia is verloren gegaan.


Op 28 November 1964 speelt Willie Nelson voor het eerst in de beroemde Grand Ole Opry in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee.


Jo Vincent overlijdt op 28 November 1989. Jo Vincent wordt op 6 Maart 1898 geboren als Johanna Maria Bos (haar meisjesnaam). Als operazangeres debuteert zij in 1920. Vanaf 1932 treedt Jo Vincent (haar mansnaam) regelmatig op met het Concertgebouworkest van Amsterdam. Op 27 December 1953 neemt Jo Vincent afscheid. Met haar man gaat zij in Monaco wonen, waar zij een teruggetrokken bestaan leidy. Jo Vincent is 91 jaar geworden.


Where Have I Been Wrong van The Cats komt op 28 November 1970 op nummer één in de Nederlandse Top 40. Where Have I Been Wrong is de eerste nummer 1 die is geschreven door zanger Piet Veerman. Voorheen zijn alle hits geschreven door Arnold Muhren, die zich vanaf 1970 nadrukkelijker gaat bezighouden met zijn eigen opname studio in Volendam. Where Have I Been Wrong is tevens het laatste nummer één succes voor het Imperial label waarop de single is verschenen. In 1976 staat de laatste hit van Imperial in de Top 40 en gaat het label op in de nieuwe structuur van EMI. In totaal heeft Imperial 133 hits gehad.


Op 28 November 1985 presenteren Ferry Maat en Erik de Zwart op Hilversum 3 de allerlaatste TROS Top 50. Na zeven jaar heeft de omroep besloten met deze hitlijst te stoppen. Met ingang van 5 December 1985 wordt door de TROS De Nationale Hitparade uitgezonden.


The Blue Diamonds (Ruud en Riem de Wolff uit Driebergen) komen op 28 November 1960 de Billboard Hot 100 binnen met hun single Ramona. De single bereikt op 19 December 1960 de 72ste plaats. Ramona is in 1927 voor de gelijknamige stomme film geschreven door L. Wolfe Gilbert en Mabel Wayne. De hoofdrolspeelster Dolores Del Rio heeft hett liedje opgenomen ter promotie van de film op de radio. Ramona bereikt in de uitvoeringen van Paul Whiteman & His Orchestra en Gene Austin in Mei 1928 de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.


Op 28 November 1966 ontvangt The New Vaudeville Band in Amerika een gouden plaat voor hun single Winchester Cathedral. Deze single is op 29 Oktober 1966 binnengekomen in de Billboard Hot 100. Winchester Cathedral staat vanaf 3 December 1966 drie weken op de eerste plaats. The New Vaudeville Band is een Britse studiogroep onder leiding van Geoff Stephens die Winchester Cathedral heeft geschreven, gezongen (door een megafoon) en geproduceerd. Na het succes van hun single wordt The New Vaudeville Band alsnog opgericht. De bezetting is drummer Henry Watford, gitarist Mick Wisher, trombonist Hugh ‘Shuggy’ Watts, saxofonist Robert ‘Pops’ Kerr, bassist Neil Korner, pianist Stan Heywood en zanger Alan Klein.


Vanaf 28 November 1988 ligt het album Hold Me In Your Arms van Rick Astley in de platenwinkel. Het is voor Rick Astley zijn tweede plaat. Hold Me In Your Arms is geproduceerd door Stock, Aitken & Waterman met bijdragen van Phil Harding, Ian Curnow en Rick Astley zelf. Op 10 December 1988 komt Hold Me In Your Arms de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een twintigste plaats.


Op 28 November 1992 is René Klijn te gast in het televisieprogramma De Schreeuw Van De Leeuw van de VARA. De eens lid van de jongensgroep Bam To Bam Bam geweest zijnde Klijn, blijkt ernstig verzwakt te zijn door aids. Aan het slot van het programma zingt René Klijn Mr. Blue van Yazoo. Het is een nummer dat hem de kracht geeft om door te gaan. Begin 1993 verschijnt een studioversie op cd-single. De opbrengst gaat naar het Aids Fonds. Op 10 April 1993 bereikt Mr. Blue de eerste plaats in de Top 40. Op 5 September 1993 overlijdt René Klijn. Drie dagen later, op zijn geboortedag, wordt hij gecremeerd. Zijn as wordt later door Paul de Leeuw in de Hudsonbaai uitgestrooid. René Klijn is 30 jaar geworden.


Tijdens een veiling op 28 November 2004 worden er zes originele spoelenbanden met meer dan twee uur unieke studio-opnamen van Elvis Presley, gemaakt in de jaren vijftig, te koop aangeboden. De banden zijn afkomstig uit de nalatenschap van wijlen Thorne Nogar, indertijd studiotechnicus bij RCA. Tot de zevenenvijftig tracks behoren ondermeer niet eerder vrijgegeven versies van All Shook Up en Jailhouse Rock, gospels en liedjes voor het eerste Kerstalbum van Elvis Presley. De opnamen dateren van september 1956 tot september 1957. Het betreft de oorspronkelijke, ruwe en niet bewerkte opnamen – inclusief het onderlinge geklets van Elvis Presley met zijn bandleden. Thorne Nogar is overleden in 1994. Zijn 57-jarige zoon, vrachtwagenchauffeur Stephen Nogar, zegt: "We’ve had them for a lot of years, and I think the people should enjoy them. And frankly, we could use the money." De opnamen mogen, eenmaal geveild, niet worden gekopieerd en verhandeld. Het internationale veilinghuis Bonhams & Butterfields verwacht een bod van veertigduizend euro. Andere spullen die onder de hamer komen, zijn o.m. een gitaar van Jimi Hendrix, kostuums van The Beatles en zeldzame filmposters. De tapes worden uiteindelijk niet verkocht omdat het minimum bod van 30.000 euro niet gehaald wordt.


Op 28 November 1997 wordt door MTV Amerika de laatste aflevering van Beavis & Butthead uitgezonden. De eerste aflevering van deze tekenfilmserie van Mike Judge is op 8 Maart 1993 op MTV uitgezonden. Samen met Cher hebben Beavis & Butthead een grote hit met I Got You Babe. De single komt op 25 December 1993 binnen in de Nederlandse Top 40. I Got You Babe bereikt de negende plaats.


Een Britse rechtbank veroordeelt John Lennon op 28 November 1968 tot een boete van 450 pond. De Beatle is schuldig bevonden aan het bezit van verdovende middelen.


Op 28 November 1966 krijgen The Righteous Brothers in Amerika een gouden plaat voor hun LP Soul And Inspiration. Soul And Inspiration is op 30 April 1966 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt uiteindelijk de zevende plaats. Op dit album staan de volgende nummers: LP staan (You’re My) Soul And Inspiration, He Will Break Your Heart, Justine, Bring Your Love To Me, Little Latin Lupe Lu, Go Ahead And Cry, My Babe, Stranded In The Middle Of Noplace, He, Melancholy Music Man en On This Side Of Goodbye.


Up And Down van de uit Nederland afkomstige Vengaboys komt op 28 november 1998 binnen in de Engelse hitparade. Up And Down bereikt de vierde plaats, en is de eerste van negen hits van The Vengaboys in Groot-Brittannië. De andere acht zijn; We Like To Party! (Vengabus) in Maart 1999 een derde plaats, Boom Boom Boom Boom in Juni 1999 op 1, We’re Going To Ibiza! in September 1999 op 1, Kiss (When The Sun Don’t Shine) in December 1999 een derde plaats, Shalala Lala in Maart 2000 een vijfde plaats, Uncle John From Jamaica in Juli 2000 op nummer 6, Cheekah Bow Bow (That Computer Song) in Oktober 2000 op 19 en Forever As One die in Februari 2001 nog maar tot een 28ste plaats komt.


Op 28 November 1990 staat de Canadese groep Heart voor een concert in The Centrum in Worchester in Massachusetts. Opnamen van dit concert worden onder de naam Rock The House Live! uitgebracht. De plaat komt op 12 Oktober 1991 binnen in de Billborad albumlijst, maar komt niet hoger dan een teleurstellende 107de plaats.


Aretha Franklin klaagt op 28 November 2001 een Amerikaans roddelblad aan voor vijftig miljoen dollar. Het blad beweert dat The Queen Of Soul met een drankprobleem heeft.


In Pompano Beach in Florida overlijdt op 28 November 2001 de componist Kal Mann. Mann lijdt dan al jaren aan de ziekte alzheimer. Kal Mann wordt op 6 Mei 1917 in Philadelphia, Pennsylvania geboren als Kalman Cohen. Kal Mann begint zijn carierre als comedy schrijver totdat zijn vriend en songwriter, Bernie Lowe, hem aanmoedigt om ook eens een liedje te schrijven. Samen met Bernie Lowe en Dave Appell is Mann ondermeer verantwoordelijk voor Elvis Presley’s Teddy Bear, Bobby Rydell’s Wild One en Chubby Checker’s Let’s Twist Again. Kal Mann is 84 jaar geworden.


Op 28 November 1992 wordt door het Amerikaanse kabelstation HBO (Home Box Office) een Kerst-show rond Neil Diamond uitgezonden. Neil Diamond zingt in deze show ondermeer Silent Night, The Little Drummer Boy, Santa Claus Is Comin’ To Town, White Christmas, Happy X-Mas (War Is Over), Silver Bells, You Make It Feel Like Christmas en O Holy Night van zijn eerste Kerst-CD. Dit album is geproduceerd door Peter Asher. The Christmas Album is door Neil Diamond in de periode Januari t/m augustus 1992 opgenomen in The Hit Factory in New York, in The Complex en in Studio 55 in Los Angeles. The Christmas Album komt op 24 Oktober 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de achtste plaats.


The Tom Robinson Band maakt op 28 November 1976 haar podiumdebuut in de club Hope And Anchor in het noorden van Londen.


Vanuit The Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee wordt op 28 November 1925 door WSM voor het eerst The Barn Dance uitgezonden. In dit viereneenhalf uur durende radioprogramma treden ondermeer hillbilly- en country-artiesten op. The Barn Dance is al snel één van de populairste radioshows in het zuiden van de Verenigde Staten. Later wordt de naam veranderd in The Grand Ole Opry. De show wordt anno 2006 nog steeds vanuit Nashville uitgezonden.


Op 28 November 1972 beginnen Beach Boys leden Carl Wilson, Blondie Chaplin en Ricky Fataar in de Village Recorders-studio in Los Angeles aan de opnamen van de basisbanden van Sail On Sailor. Aan het einde van de volgende dag worden de achtergrondvocalen opgenomen door Gerry Beckley van de groep America, Tony Martin en Billy Hinsche. Op 30 November 1972 wordt de laatste hand gelegd aan Sail On Sailor in de Brother Studio in Santa Monica. Na twee mislukte pogingen door Dennis en Carl Wilson neemt Blondie Chaplin de leadvocals voor zijn rekening. Sail On Sailor wordt de openingstrack van het album Holland dat op 8 januari 1973 wordt uitgebracht. In februari 1973 verschijnt Sail On Sailor, met op de B-kant Only With You, op single. Hij blijft steken op 79 in de Billboard Hot 100. Twee jaar later bereikt Sail On Sailor alsnog de 49ste plaats. In Nederland blijft Sail On Sailor begin 1973 in de Tipparade steken.


De bandoneonist Carel Kraayenhof krijgt op 28 November 2005 in Buenos Aires de hoogste culturele onderscheiding van de Argentijnse regering bij zijn inzet voor het verspreiden van de tango. Kraayenhof is als Nederlander de eerste buitenlander aan wie deze Argentijnse onderscheiding wordt toegekend. Carel Kraayenhof heeft de beroemde tango Adios Nonino van Astor Piazzolla op 2 februari 2002 gespeeld tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima.


Vanaf 28 November 2005 ligt de single Rain Fall Down van The Rolling Stones in de Nederlandse platenwinkels. Rain Fall Down is, net als hun vorige single Streets Of Love, afkomstig van het album A Bigger Bang. Streets Of Love is zeer succesvol geweest. Deze single heeft het record van (I Can’t Get No) Satisfaction uit 1965 geëvenaard door op een vijfde plaats biinen te komen in de Nederlandse hitparade. Rain Fall Down wordt in een aantal remix-versies uitgebracht. De videoclip van Rain Fall Down is opgenomen tijdens het concert van The Rolling Stones in Atlanta op 15 oktober 2005. Rain Fall Down komt op 3 December 2005 op nummer 31 binnen in de Mega Top 100, maar zakt een week later alweer naar 36.


Gitarist Eelco Gelling stuurt op 28 November 1978 vanuit Boston in Amerika een brief aan de Hitkrant. In deze breif zet hij uiteen waarom hij uit de Golden Earring stapt. Hij schrijft: “Beste mensen, zoals iedereen al weet, speel ik niet meer in de Earring. Op gegeven moment werd duidelijk dat de zaak uit elkaar begon te groeien. Het spelen op zich ging goed, maar voor de mensen was het niet helemaal duidelijk wat nu eigenlijk het gezicht van de band was.” De Golden Earring maakt deze Amerikaanse tournee met vier man af. Eelco Gelling blijft tot het einde van deze tournee in New York. Hij gaat werken aan de solo-LP van Rinus Gerritsen. Ook wil hij enkele nieuwe gitaren kopen. De Golden Earring is in de Verenigde Staten op tournee met Ted Nugent.


Tony Meehan overlijdt op 28 November 2005 in het St Mary’s Hospital in Paddington, West London aan de gevolgen van een ongeluk bij hem thuis. Tony Meehan wordt op 2 Maart 1943 in het New End Hospital in Hampstead, North London geboren en wordt als zeventienjarige jongen in 1959 drummer bij The Drifters, de begeleidingsgroep van Cliff Richard. Later wordt de hun naam veranderd in The Shadows. In Oktober 1961 stapt Tony Meehan uit The Shadows, en treedt hij als arrangeur/producer in dienst bij de platenmaatschappij Decca. In 1963 heeft Tony Meehan met de bassist Jet Harris, die in 1962 uit The Shadows is gestapt, drie hits in Engeland. Dit zijn Diamonds, Scarlett O’Hara en Applejack. Shadows gitarist Bruce Welch laat in een verklaring weten: "It is so tragic. Tony was a hugely influential drummer and a very clever arranger." Cliff Richard zegt het volgende over het overlijden van zijn vroegere drummer: "There’s no doubt that he was a major force in creating The Shadows’ distinctive sound. His innovative drumming was the backbone of the band, and his aggressive yet sparse style was similar to Ringo Starr’s five years later with The Beatles. Affectionately known as The Baron because of his desire for the very best in all aspects of his life, Tony took his commitment to the band hugely seriously." Tony Meehan is 62 jaar geworden.


Jaap de Groot treedt op 28 November 1967, op het stadhuis in Amsterdam, in het huwelijk met Nora Baay. De gitarist van De Maskers en zijn vrouw krijgen twee zoons; Remy en Joery.


Op 28 November 2007 wordt bekend dat Ramses Shaffy songteksten (oa Zing,Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder) en zijn handschrift ter beschikking heeft gesteld voor een schilderij. Initiatiefnemer Pieter-Bas van de Pol van de organisatie Personal-Artist komt met het idee voor de olieverfkunstwerken, die bestaan uit een combinatie van de songtekst en het handschrift van Nederlandse artiesten. Ook Thé Lau (Blauw, KLeine Stille Strijd en Samen), Veldhuis & Kemper (Ik Wou Dat Ik Jou Was) Henk Westbroek (Zelfs Je Naam Is Mooi, Vriendschap) en Ali B (Ik Ben Je Zat, Wat Zou Je Doen) verlenen hun medewerking. De serie schilderijen krijgt als titel "Songs Of Silence" en heeft als doel muziek als tastbare kunstvorm persoonlijk te maken voor liefhebbers. De schilderijen zijn onder meer via de website Personal-Artist.com te bestellen. Vanaf 2008 wordt er regelmatig een nieuwe artiest aan het assortiment toegevoegd, onder wie mogelijk ook internationale sterren. Andere Nederlandse muzikanten die hun songtekst in hun handschrift beschikbaar hebben gesteld zijn Fluitsma & Van Tijn, Syb van der Ploeg en Bennie Jolink.


Brian Matthew presenteert op 28 November 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciële omroep ABC uitgezonden muziekprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer Brenda Lee, The Hollies, Val Doonican, The Hullabaloos, The Three Bells, Dionne Warwick, The Isley Brothers en Marvin Gaye.


Lonely Days van The Bee Gees komt op 28 November 1970 op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Lonely Days is de eerste single van The Bee Gees nadat Barry en Maurice Gibb de ruzie met hun broer Robin hebben bijgelegd. Robin Gibb heeft begin 1969 The Bee Gees verlaten. In de tussenliggende periode heeft hij hits met Saved By The Bell, One Million Years en August October. Lonely Days bereikt de derde plaats in de Nederlandse Top 40.


Muziek Jarige Op 28 November

1929: Berry Gordy Jr. – Oprichter Motown Records
1939: Gary Troxel – The Fleetwoods Zanger
1940: Bruce Channel – Zanger USA
1940: Clen Curtis – The Foundations Zanger
1943: Randy Newman – Zanger USA
1944: R.B. Greaves (Ronald Bertram Aloysius) – Zanger USA
1947: Harmen Veerman – Left Side Zanger
1948: Beeb Birtles – The Little River Band Gitaar
1949: Paul Schaeffer – Orkestleider David Letterman Show
1949: Hugh McKenna – Sensational Alex Harvey Band Toetsen
1954: David Jaynes – Modern Romance Gitaar/Zang
1955: John Spinks – The Outfield Gitaar
1958: David Van Day – Dollar Zanger
1961: Patty Zomer – Dolly Dots Zangeres
1961: Princess (Desiree Heslop) – Zangeres Engeland
1962: Matt Cameron – Soundgarden Drums
1966: Mark Gillespie – Big Fun Zanger
1968: Dawn Cher Robinson – En Vogue Zangeres
1970: Matt Cheslin – Neds Atomic Dustbin Bas
1971: Terence Corso – Alien Ant Farm Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten