Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 25 November

Nirvana_paradisoIn een stampvol Paradiso in Amsterdam, wat in een half uur uitverkocht is, geeft Nirvana op 25 November 1991 een legendarisch concert. Nirvana speelt de volgende nummers: Drain You, Aneurysm, School, Floyd The Barber, Smells Like Teen Spirit, About A Girl, Polly, Lithium, Sliver, Breed, Come As You Are, Been A Son, Negative Creep, On A Plain, Blew, Love Buzz en Territorial Pissings. In het refrein van Lithium schreeuwt Kurt Cobain alle pijn van zich af, en aan het eind van het optreden ramt Nirvana het hele instrumentarium in elkaar. De VPRO maakt tijdens het optreden opname's die een dag later worden uitgezonden. Vier nummers, School, Been A Son, Lithium en Blew, zijn later terug te vinden op het Live album From The Muddy Banks Of The Wishkah, wat in 1996 verschijnt. Van het concert verschijnen ook verschillende bootlegs en ook wordt het concert illegaal op DVD uitgebracht. Aneurysm, Come As You Are, Territorial Pissings, Drain You en Sliver verscijnen in 2006 ook officieel op de DVD Nirvana Live ! Sold Out !!. 

Vanaf 25 November 1992 draait de film The Bodyguard in de Amerikaanse bioscopen. De hoofdrollen worden gespeeld door Whitney Houston en Kevin Costner. The Bodyguard is geregisseerd door Mick Jackson. Het scenario is van Lawrence Kasdan. De soundtrack van de film is één van de bestverkochte albums in 1992. Vanaf 26 December 1992 staat The Bodyguard twaalf weken op de eerste plaats van de Nederlandse LP Top 50.

Kevin_dubrowKevin Dubrow wordt op 25 November 2007 dood aangetroffen in zijn woning in Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada. Autopsie wijst later uit dat de zanger van de heavy-metalband Quiet Riot omstreeks zes dagen eerder overleden moet zijn aan een overdosis cocaine. Kevin DuBrow wordt op 29 Oktober 1955 in Hollywood, Californie geboren. In 1973 richt Kevin Dubrow samen met Randy Rhoads (gitaar), Kelli Garni (bas) en Drew Forsyth (drums) de groep Quiet Riot op. In 1978 wordt Kelli Garni vervangen door Rudy Sarzo. In 1979 verlaat Randy Rhoads de band en wordt gitarist bij Ozzy Osbourne. In 1980 wordt een nieuwe gitarist gevonden, Carlos Cavazo. In 1983 breekt Quiet Riot door met het album Metal Health, dat de eerste plaats van de Billboard Albumlijst weet te halen. Ook de single Cum On Feel The Noize (een cover van Slade) wordt een #1. Metal Health is het eerste album ooit van een metalband dat de hoogste plek van de Amerikaanse albumlijst bereikt. Het volgende album Condition Critical uit 1984 verkoopt echter een stuk minder. In 1985 verlaat Rudy Sarzo de band om bij Whitesnake te gaan spelen. Met Chuck Wright als zijn vervanger wordt in 1986 het album QRIII opgenomen. Wanneer ook dit album slecht verkoopt wordt Kevin Dubrow in 1987 door zijn bandleden ontslagen en vervangen door voormalig Rough Cutt zanger Paul Shortino. In 1989 valt Quiet Riot definitief uit elkaar. In 2005 komt Quiet Riot in de samenstelling Kevin Dubrow, Frankie Banali (drums), Chuck Wright (bas) en Alex Grossi (gitaar) weer bijelkaar en doet een Rock Never Stops Tour met band als Cinderella, Ratt en FireHouse. In 2006 verschijnt er zelfs een nieuw album, Rehab. Kevin Dubrow is 52 jaar geworden.

In Amerika wordt op 25 November 1972 door platenmaatschappij MCA Records de nieuwe single van The Who uitgebracht. The Relay met op de B-kant Waspman wordt in Amerika ruim een maand eerder uitgebracht dan in Engeland, waar de single op 22 December 1972 uitkomt. The Relay haalt een 39ste plaats in de Billboard Hot 100.

Wolter Kroes staat op 25 November 2002 in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam Zuid-Oost. Kroes zingt successen als Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen, De Mooiste Dag, Mag Ik Je Knuffelbeer Zijn, Hier Is Mijn Hart en We Gaan Naar De Kermis. Het hele concert wordt opgenomen. Opnamen van deze show worden begin 2003 op DVD uitgebracht.

Vanaf 25 November 1960 ligt de single I Love You van Cliff Richard & The Shadows in de platenwinkel. I Love You is geschreven door Bruce Welch, de slaggitarist van The Shadows. I Love You komt op 1 December 1960 de Engelse hitparade binnen, en staat vanaf 29 December 1960 twee weken op de eerste plaats.

Nick_drakeNick Drake overlijdt op 25 November 1974. In de nacht van 24 op 25 November 1974 neemt hij een overdosis van zijn anti-depressivum Tryptizol, de volgende ochtend vindt zijn moeder hem dood op zijn bed. Nicolas Rodney Drake wordt op 19 Juni 1948 in Rangoon, Birma geboren en verhuist op zesjarige leeftijd met zijn ouders naar Engeland. Literatuurstudie moet wijken voor de muziek. Nick Drake begint songs te schrijven met een sterk introvert karakter en legt zich toe op een volstrekt eigen (akoestische) gitaarstijl. Hij komt via Ashley Hutchings in contact met manager-producer Joe Boyd, die hem aan een platencontract met Island Records helpt. Drake schuwt de publiciteit en mede daardoor krijgt zijn debuut album Five Leaves Left lang niet de aandacht die het verdient. Pink Moon wordt totaal in eigen beheer opgenomen: Nick, zijn gitaar en de bevriende technicus John Wood. Van 1971 tot 1974 is Nick muzikaal weinig actief. Hij is gedesillusioneerd en depressief en verblijft enige tijd in een psychiatrische inrichting. In de zomer van 1974 neemt hij vier nieuwe songs op, maar korte tijd later verbrandt hij de tape. Nick Drake brengt zijn tijd vooral door op zijn slaapkamer in zijn ouderlijk huis in Tanworth-in-Arden. Hij vult zijn dagen met staren uit het raam. Psychiatrische hulp en anti-depressiva kunnen hem niet meer helpen. Velen vermoeden dat hij zelfmoord gepleegd heeft, maar familie en vrienden spreken dit tegen. Volgens hen heeft hij de laatste maanden minder psychische problemen en is de overdosis een ongeluk. Toch blijft de twijfel, niet in het minst omdat naast zijn bed het boek De mythe van Sisyphus van Albert Camus ligt, een essay over het absurde van het bestaan en de existentieele vraag naar de zin van het leven. Nick Drake is 26 jaar geworden.

Holly Brood wordt op 25 November 1994 in Amsterdam geboren als tweede dochter van Herman en Xandra Brood. Hun eerste dochter, Lola, is in Juni 1985 geboren. Naast Lola en Holly hebben Herman en Xandra een dochter, Brenda, geadopteerd. Zij is in April 1979 in Peru geboren

Caterina Valente treedt op 25 November 1952 in het huwelijk met Erik Aro. Caterina Valente en Erik Aro hebben elkaar in 1950 leren kennen tijdens een optreden in het Hansa Theater in Hamburg. Aro treedt daar op als slagwerkjongleur, Caterina als lid van haar zingende familie. Erik Aro raadt Caterina Valente aan solo-zangeres te worden. Binnen tweeeneenhalf jaar staat zij aan de top van de Duitse hitparade. Haar eerste succesnummer heet Grock.

In Rockford in Illinois overlijdt op 25 November 1997 bluesgitarist Fenton Robinson aan de gevolgen van een hersentumor. Fenton Robinson wordt geboren op 23 Sepetmebr 1935 in Greenwood, Mississippi. Op 11 jarige leeftijd bouwt hij van een houten sigarendoos en wat draad zijn eerste gitaar, en leert nummers te spelen door naar Juke Boxen te luisteren. Een grote invloed op zijn manier van spelen is T-Bone Walker geweest. Fenton Robinson begint zijn muzikale loopbaan in Memphis. Later verhuist hij naar Chicago. Hier speelt hij met blues-sterren als Junior Wells en Otis Rush. Fenton Robinson is 62 jaar geworden.

The_band_the_last_waltzThe Band geeft op Thanksgiving Day, 25 November 1976, haar allerlaatste concert in Bill Graham's Winterland in San Francisco. Er is voor deze locatie gekozen omdat Te Band, acht jaar geleden in 1969 hier hun eerste concert als The Band heeft gegeven. Er zijn gastoptredens van o.a. Ronnie Hawkins, Neil Diamond, Van Morrison, Eric Clapton, Dr. John, Paul Butterfield, Neil Young, Ron Wood, Ringo Starr, Muddy Waters en Bob Dylan (foto midden). Het evenement wordt gefilmd door Martin Scorsese voor de film The Last Waltz, die begin 1978 verschijnt. Ook verschijnt er een dubbel-LP van dit afscheidsconcert van The Band, getiteld The Last Waltz. In 2002 verschijnt een 4CD Box. met niet eerder uitgebrachte opname's van het concert, repetities, jams en studio ideeen.

Op 25 November 1969 stuurt John Lennon zijn Koninklijke lintje als Member Of The British Empire (MBE) terug naar Buckingham Palace. Lennon protesteert hiermee tegen de Britse betrokkenheid bij de oorlog in Biafra en de steun die zijn land geeft aan de Verenigde Staten bij de oorlog in Vietnam. Ook vindt John Lennon het een schande dat zijn single Cold Turkey niet verder dan de veertiende plaats is gekomen in de Engelse hitparade.

BBC-presentator Jonathan Ross en de blues-muzikant John Mayall worden op 25 November 2005 op Buckingham Palace in Londen door de Britse kroonprins Charles onderscheiden als OBE (Officer In The Order Of The British Empire).

Het warenhuis Harrods in Londen is op 25 November 1965 enige uren niet toegankelijk voor het publiek. De directie van het chique warenhuis heeft besloten om The Beatles ongestoord gelegenheid te geven om hun Kerstinkopen te doen.

Lea_the_catsOp 25 November 1967 komt de 19-jarige Lia uit Wervershoof in Noord-Holland om het leven bij een ernstig verkeersongeluk. Enige tijd later horen The Cats dat één van hun trouwste fans is overleden. Arnold Muhren, de bassist van The Cats, weet het adres van de moeder van Lia te achterhalen. Hij stuurt namens de groep een brief met zijn condoleances. De moeder, die drie jaar eerder haar man heeft verloren, is blij met deze reactie van The Cats. Zij laat weten dat zij Goodbye Baby Baby Goodbye van de recentelijk uitgekomen eerste LP van The Cats beschouwt als een afscheidslied voor haar dochter. Het plotselinge overlijden van Lia maakt diepe indruk op de 23-jarige Arnold Muhren. Hij schrijft het liedje Lea. De andere Cats vinden dit prachtig. Zij willen het opnemen voor hun volgende single. Arnold Muhren vindt  dat de moeder van Lia eerst haar goedkeuring moet geven. Met een recorder in de achterbak van zijn auto rijdt Arnold Muhren naar Wervershoof om de demo van Lea te laten horen. Lia's moeder is ontroerd. Op de vraag of zij het aankan als Lea op de radio wordt gedraaid, zegt zij dit moeilijk te vinden. Zij zal zich echter ook getroost voelen, als er maar geen sensatieverhalen in de krant komen over Lia. Arnold Muhren belooft dat hij er alles aan zal doen om dit te voorkomen. Lea van The Cats komt op 9 november 1968 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 23 november 1968 staat deze single twee weken op de eerste plaats. Behalve een berichtje in een lokale krant in Noord-Holland is dit verhaal over Lia niet in de publiciteit gekomen. Pas in 1988, als Arnold Muhren naar de toedracht van Lea wordt gevraagd, vertelt hij dat het liedje over de verongelukte Lia gaat. Als de vrouw van Arnold Muhren in november 2001 overlijdt, komen de inmiddels bejaarde moeder en de zus van Lia hem persoonlijk condoleren. De vrouw vertelt dat zij met de single van The Cats een levend monument voor haar dochter heeft gekregen.

Ademnood van Linda, Roos & Jessica komt op 25 November 1995 op nummer 17 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 9 December 1995 staat deze single zeven weken op de eerste plaats. Linda, Roos en Jessica zijn de types die Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman spelen in de televisieserie Goede Tijden Slechte Tijden. Vanwege het succes van Ademnood gaan de drie actrices ook optreden in het schnabbelcircuit. Na zes singles en één album vinden zij het genoeg. Op 26 Juli 1998 geven Linda, Roos en Jessica een afscheidsconcert in ShowBiz City in Aalsmeer.

Vanaf 25 November 1985 ligt de single It's In Every One Of Us van Cliff Richard in de platenwinkel. Deze inmiddels 96ste single van de Britse zanger is afkomstig uit de musical Time van Dave Clark. Deze musical, met Cliff Richard in de hoofdrol, gaat in April 1986 in Londen in premiere. It's In Every One Of Us komt op 7 December 1985 binnen in de Britse hitparade, en bereikt de 45ste plaats als hoogste notering.

The Kinks brengen op 25 November 1977 voor het eerst in hun bestaan ook een speciale Kerstsingle uit. Father Christmas wordt geen hit

Roland Bunt wordt tijdens een optreden op 25 November 1989 in het Circustheater in Scheveningen voorgesteld als het nieuwe lid van De Frank Boeijen Groep. De saxofonist heeft ervaring opgedaan bij Boulevard Of Broken Dreams.

Paradise_by_the_dashboard_light_van_meatOp 25 November 1978 is Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf één van de binnenkomers in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Vanaf 23 December 1978 staat Paradise By The Dashboard Light vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Lange tijd heeft het er naar uitgezien dat Paradise By The Dashboard Light geen hit zou worden. Het is één van de tracks op het album Bat Out Of Hell van Meat Loaf dat in het najaar van 1977 is uitgebracht. Pas als Veronica de videoclip bij Paradise By The Dashboard Light gaat uitzenden op de televisie komt er vraag naar de single. In de videoclip is Karla DeVito als zangeres te zien. Zij is echter niet op de plaat te horen. Hierop neemt Ellen Foley de vocalen voor haar rekening. Om Paradise By The Dashboard Light voor de radio aantrekkelijk te maken, wordt de versie van ruim 8 minuten door Ad Bouman tot dik 5 minuten ingekort. Het complete verslag van een honkbalwedstrijd van de sportcommentator Phil "Scooter" Rizzuto is op deze single niet te horen. Op 10 September 1988 komt Paradise By The Dashboard Light opnieuw binnen in de Nederlandse Top 40, en blijft nu op negen steken.

Katya Ruby Rose wordt op 25 November 2003 geboren als dochter van Mark Knopfler en Kitty Aldridge. Voor de zanger/gitarist van Dire Straits en zijn (inmiddels) derde vrouw is het hun tweede kind. Zij hebben al een vijfjarige dochter, Isabella. "Katya en Kitty maken het goed. Iedereen is dolblij met deze gezinsuitbreiding", aldus een woordvoerder van Mark Knopfler. Uit zijn tweede huwelijk heeft Mark Knopfler twee zestienjarige zoons, de tweeling Benjamin en Joseph.

Allan_clarke_1Op 25 November 1971 houdt Allan Clarke het voor gezien en stapt op als zanger bij The Hollies. Alan Clarke wordt opgevolgd door de Zweedse zanger Michael Rickfors, die te horen is op hits als The Baby en Magic Woman Touch. In 1973 keert Allan Clarke toch weer terug bij The Hollies. Met The Day That Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee staat de groep vanaf 17 November 1973 twee weken op de eerste plaats in de Nederlandse hitparade. In Oktober 1999 vertrekt Allan Clarke opnieuw uit The Hollies omdat zijn vrouw Jeni ernstig ziek is. Carl Wayne, ex-zanger van The Move, wordt hun nieuwe zanger. Carl Wayne overlijdt op 31 Augustus 2004 aan kanker. Wayne wordt opgevolgd door Peter Howarth.

Ron Brandsteder treedt op 25 November 1983 in het huwelijk met Yvonne Baggen. Brandsteder heeft zijn vrouw op een feestavond ter gelegenheid van Andre Hazes leren kennen. Het is voor Ron Brandsteder zijn tweede huwelijk. Vanaf 31 juli 1979 is hij twee jaar getrouwd met Patty Brard, de zangeres van Luv'. Ron en Yvonne Brandsteder krijgen samen twee kinderen; Rick (1984) en Robert (1986)..

Op 25 November 1949 overlijdt de Amerikaanse tapdanser Bill Robinson aan de gevolgen van hartproblemen. Bill Robinson is vooral bekend als Mr. Bojangles. Bill Robinson heeft op Broadway in New York in musicals gestaan. In de jaren dertig is hij te zien in vier films met Shirley Temple in de hoofdrol. Bill Robinson is 71 jaar geworden.

In Montego Bay op het Caribische eiland Jamaica begint op 25 November 1982 het drie dagen durende World Music Festival. Optredens zijn er van o.a. Joe Jackson, The Clash, The Beat, Black Uhuru, Rita Marley, Peter Tosh, Squeeze, Gladys Knight, Aretha Franklin en Rick James. Dit is voor Squeeze het laatste live-optreden voordat de groep uit elkaar gaat. In 1985 wordt Squeeze heropgericht.

Op 25 November 1961 melden Don en Phil Everly zich bij het Amerikaanse korps mariniers in Camp Pendleton in Californie om hun dienstplicht te vervullen. Op 24 Mei 1962 zwaaien The Everly Brothers weer af.

Alicia_keysNadat Alicia Keys eerder in het jaar een bezoek heeft gebracht aan Afrika, en daar met eigen ogen de rampzalige gevolgen van de aids-crisis heeft gezien, roept zij op 25 November 2004 collega-artiesten op om haar bij te staan in de strijd tegen Aids. "Deze ziekte is meer dan een humanitaire ramp. Het is een morele crisis die complete landen verwoest. Ik vind dit even belangrijk als de strijd tegen het terrorisme, als de wederopbouw van Afghanistan en Irak en als vrede in het Midden Oosten. Wij zouden hier met ons allen bij betrokken moeten zijn. Wij zouden met ons allen een wereldwijde beweging op gang moeten brengen. Anders krijgen wij de naam van de generatie die alles heeft, behalve het gevoel van medeleven", aldus Alicia Keys. Voor 2010 zijn naar schatting honderd miljoen mensen besmet met HIV. Alicia Keys is actief betrokken bij Keep A Child Alive. Deze liefdadigheidsorganisatie steunt anti-aids-projecten in Kenia, Oeganda, Rwanda en Zuid-Afrika. Ook Rod Stewart, Cher, Nelly en Avril Lavigne steunen Keep A Child Alive.

Op 25 November 1968 wordt The White Album van The Beatles in Amerika uitgebracht. Het album is drie dagen eerder al in Europa verschenen. Op deze dubbel-LP staan dertig nummers die tussen 30 Mei en 14 Oktober 1968 in de Abbey Road Studio in Londen zijn opgenomen. Het album is in een eenvoudige witte hoes gestoken. Hier is een poster bijgevoegd met een foto-collage, ontworpen door Richard Hamilton, en losse kleurenfoto's van de vier Beatles. Die foto's zijn in juni 1968 genomen door John Kelly. In de eerste week worden er in Amerika bijna twee miljoen exemplaren van The White Album verkocht. Op The White Album Staan de volgende nummers: Back In The U.S.S.R., Dear Prudence, Glass Onion, Ob-La-Di Ob-La-Da, Wild Honey Pie, The Continuing Story Of Bungalow Bill, While My Guitar Gently Weeps, Happiness Is A Warm Gun, Martha My Dear, I'm So Tired, Blackbird, Piggies, Rocky Raccoon, Don't Pass Me By, Why Don't We Do It In The Road?, I Will, Julia, Birthday, Yer Blues, Mother Nature's Son, Everybody's Got Something To Hide Except Me And My Monkey, Sexy Sadie, Helter Skelter, Long Long Long, Revolution #1, Honey Pie, Savoy Truffle, Cry Baby Cry, Revolution #9 en Good Night.

In de Hitweek van 25 November 1966 staat te lezen dat Peter de Ronde bij The Golden Earrings is opgestapt. De slaggitarist heeft het te druk met een club in Utrecht waar hij eigenaar van is. Na zijn vertrek begint de groep aan de opnamen van hun volgende album Winter Harvest, welke vanaf 26 Januari 1967 in de platenwinkels.

Op 25 November 2000 wordt er ingebroken in het huis van Alice Cooper in Paradise Valley. Er wordt voor 6000 dollar aan schoenen, camera's en kleren gestolen van zijn dochter gestolen. Van Alice Cooper zelf worden er vier gouden platen meegenomen.

Vanaf 25 November 2005 ligt de eerste Kerst-CD van Rob de Nijs in de platenwinkel. Op Licht, zoals het album genoemd is, staan vertalingen van Belinda Meuldijk van bekende klassiekers als White Christmas, Driving Home For Christmas, Winter Wonderland en Stop The Cavalry en nieuwe Kerstliedjes. Dit zijn Kerstmis Van Weleer, Ben Met Kerstmis, Vergeven Niet Vergeten en Daklozen En Engelen. Licht komt op 3 dDcember 2005 binnen op vijftig in de Mega Album Top 100, en bereikt op 17 December 2005 een 20ste plaats.

Do_they_know_its_christmas_door_band_aidOp 25 November 1984 wordt in de S.A.R.M. Studios in Londen het nummer Do They Know It's Christmas door Band Aid opgenomen. De plaat is een initiatief van, en geschreven door, Bob Geldof van The Boomtown Rats en Midge Ure van Ultravox. Een paar dagen voor de opname heeft Bob Geldof op de BBC een documentaire gezien over de hongersnood in Ethiopie. De opbrengst van de single gaat dan ook naar de noodlijdende bevolking van dit Afrikaanse land. Band Aid bestaat uit Bob Geldof, Midge Ure, Phil Collins, Sting, Boy George, Jon Moss, Adam Clayton, Steve Norman, Chris Cross, John Taylor, Paul Young, Tony Hadley, Glenn Gregory, Simon Le Bon, Simon Crowe, Marilyn, Bananarama, Martin Kemp, Jody Watley, Bono, Paul Weller, James Taylor (van Kool & The Gang), George Michael, Martyn Ware, John Keeble, Gary Kemp, Roger Taylor, Andy Taylor, Francis Rossi, Rick Parfitt, Johnny Fingers, Pete Briquette en Nick Rhodes. Do They Know It's Christmas wordt geproduceerd door Trevor Horn. Vanaf 7 December 1984 ligt de single in de winkel. Wereldwijd brengt de single bijna dan 14 miljoen dollar op.

Bobby Brown maakt op 25 November 1985 bekend dat hij de jongensgroep New Edition verlaat. De dan 16-jarige Brown gaat solo verder. Drie jaar later staat hij met My Prerogative bovenaan in de Amerikaanse hitparade. Op 18 Juli 1992 trouwt Bobby Brown met Whitney Houston.

In het Teenager Nieuws van Bovema van 1 November 1962 wordt aangekondigd dat The Everly Brothers op 25 november 1962 in het Amsterdamse Concertgebouw en in het Gebouw Voor K&W in Den Haag concerten zullen geven. Deze optredens worden echter afgelast, omdat Don Everly in een ontwenningskliniek in Amerika is opgenomen. In oktober 1962 hebben The Everly Brothers enkele concerten in Engeland moeten afzeggen, nadat Don Everly op 13 Oktober 1962 op het podium in elkaar is gezakt.

Op 25 November 1997 staan The Zombies in de originele bezetting: Colin Blunstone, Rod Argent, Chris White, Hugh Grundy en Paul Atkinson, voor het eerst in dertig jaar op weer op het podium. Het rexc3xbcnie-optreden vindt plaats in het Jazz Cafe in Londen.

JayzOp 25 November 2003 geeft Jay-Z, in een uitverkocht Madison Square Garden in New York,een bijna drie uur durende show. Op de zwarte markt wordt 680 euro geboden voor een kaartje. Jay-Z brengt onder meer een eerbetoon aan overleden collega's als Aaliyah, Jam Master Jay, Tupac Shakur, Notorious B.I.G. en Lisa "Lefteye" Lopez. Hij presenteert twee cheques xc3xa0 21.000 euro aan Afeni Shakur en Voletta Wallace, de moeders van Tupac en Notorious B.I.G. Het geld is bestemd voor hun liefdadigheidsstichtingen. De twintigduizend fans worden verrast met gastoptredens van o.a. Missy Elliott, Foxy Brown, Mary J. Blige, Beyonce Knowles van Destiny's Child en Pharrell Williams van The Neptunes. De meest enthousiaste respons uit de zaal is voor R. Kelly. Hij brengt een eigen set ten gehore. Samen met Jay-Z doet R. Kelly vijf songs, o.a. Shake Ya Body en The Best Of Both Worlds. Jay-Z sluit de avond met December 4th, een autobiografisch nummer.

The Rolling Stones staan op 25 November 1981 in de Rosement Horizon in Chicago. Dit concert in het kader van hun Still Life Tour wordt opgenomen. Start Me Up is één van de nummers die naderhand op het album Still Life komen te staan. Dit album komt op 12 juni 1982 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Still Life - Americans Concert 1981 staat vanaf 26 juni 1982 vijf weken op de eerste plaats.

Under_my_skinOp 25 November 2004 rondt Avril Lavigne haar Noord-Amerikaanse tournee af. Sinds de release van haar album Under My Skin in Mei 2004 is de Canadese zangeres aan het toeren. Binnenkort begint zij aan de opnamen van een nieuwe CD. "Er komen voortdurend nieuwe liedjes bij mij op. In de toerbus, op mijn hotelkamer. Soms zijn het maar wat gitaarakkoorden. Soms komt er een hele melodielijn boven. Die zet ik dan op mijn voicemail. Als ik geen opname-apparaat bij de hand heb en er een liedje bij mij opkomt, bel ik gewoon mijn 06-nummer en leg ik het op die manier vast", aldus Avril Lavigne.

The Jimi Hendrix Experience maakt op 25 November 1966 hun live-debuut in de Londense club Bag O'Nails. Voor het concert is er een pers conferentie waar Hendrix zijn allereerste officiele interview in Engeland geeft aan Peter Jones voor het blad Record Mirror.

Op 25 November 1969 komt er een einde aan het huwelijk van Neil Diamond en Jaye Posner. De Amerikaanse zanger is in 1963 met zijn jeugdvriendin getrouwd. Uit dit huwelijk worden twee dochters geboren - Marjorie (1962) en Elyn (1966). Op 4 December 1969 hertrouwd Neil Diamond met Marcia Murphey. Ook uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren, ditmaal twee zoons: Jesse Michael Diamond (1970) en Micah Joseph Diamond (1978). In Maart 1995 komt ook aan dit huwelijk van Neil Diamond een einde.

Het album The Man Who Sold The World van David Bowie komt op 25 November 1972 binnen in de Britse albumlijst. David Bowie heeft deze LP al in 1970 uitgebracht. Bij die gelegenheid is de plaat geen succes. The Man Who Sold The World is geproduceerd door Tony Visconti. De plaat bereikt in tweede instantie de 26ste plaats. Naast de titelsong staan op dit album The Width Of A Circle, All The Madmen, Black Country Rock, After All, Running Gun Blues, Saviour Machine, She Shook Me Cold en The Supermen.

Pata_pata_miriam_makeba_1Op 25 November 1967 komt Pata Pata van Miriam Makeba op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40. Pata Pata, met op de B-kant het nummer The Ballad Of The Sad Young Man bereikt de elfde plaats. Miriam Makeba is in Maart 1932 geboren in Zuid-Afrika. Als tegenstander van de apartheid leeft zij vanaf 1959 dertig jaar in ballingschap. In 1990 keert Miriam Makeba op uitnodiging van Nelson Mandela voorgoed terug naar Zuid-Afrika.

Caitlin Ann Cassidy wordt op 25 November 1981 geboren als eerste kind van de zanger/acteur Shaun Cassidy en zijn vrouw Ann Pennington. Zij zijn op 1 December 1979 met elkaar getrouwd. Op 27 Februari 1985 wordt hun zoon Jake geboren. Shaun en Ann Cassidy gaan op 4 Juli 1993 uit elkaar. Shaun Cassisdy, broer van David Cassidy, heeft in 1976/1978 drie kleine hitjes in Nederland met achtereenvolgens Morning Girl, Da Doo Ron Ron en Hey Deanie.

Op 25 November 2006 meldt het Amerikaanse muziekblad Billboard dat de A Bigger Bang Tour van The Rolling Stones sinds het voorjaar van 2005 een recordbedrag van 437 miljoen dollar (335 miljoen euro) heeft opgebracht. Hiermee hebben de Stones de Vertigo-tournee van U2 uit 2005 en 2006 ruimschoots ingehaald. De Vertigo tour heeft meer dan 333 miljoen dollar (255 miljoen euro) opgebracht. Drieeneenhalf miljoen fans hebben één van de tot dan toe 110 optredens van de A Bigger Bang-tournee van The Rolling Stones bezocht.

Alle_13_goed_deel_4Alle 13 Goed! Deel 4 komt op 25 November 1972 op een 6e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 40. Een week later, vanaf 2 December 1972 staat deze verzamelaar zeven weken op de eerste plaats. Op dit vierde deel van Alle 13 Goed! staan de volgende artiesen: Vicky Leandros met Ich Hab' Die Liebe Geseh'n, Don Rosenbaum met Swimming Into Deep Water, Nana Mouskouri met Milisse Mou, Cornelis Vreeswijk met De Nozem En De Non, Sandra & Andres met Mama Mia, Dick Ridder met Een Nieuwe Liefde Een Ander Leven, Cardinal Point met Come And Say It, Mouth & MacNeal met You-Kou-La-Le-Loupi, Rika Zarai met Les Beaux Jours, Demis Roussos met My Reason, Saskia & Serge met La Farola Del Mar, Julio Iglesias met Por Una Mujer en Elton John met Honky Cat.

Op 25 November 1967 is John Lennon te gast in het Radio One-programma Where It's At van Kenny Everett en Chris Denning. Lennon beantwoordt vragen over de dubbel-EP Magical Mystery Tour van The Beatles die vanaf 8 December 1967 in de winkel ligt.

Brian Matthew presenteert op 25 November 1961 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden muziekprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer The John Barry Seven, Joe "Mister Piano" Henderson, Ricky Stevens, Paul Raven en The McGuire Sisters. Paul Raven wordt in de jaren zeventig wereldberoemd als Gary Glitter.


Muziek Jarige Op 25 November

1940: Percy Sledge - Zanger USA
1944: Bev Bevan - Electric Light Orchestra Drums
1944: Bob Lind - Zanger USA
1945: Howard Newcomb - The Casuals Gitaar
1950: Jocelyn Brown - Zangeres USA
1952: Thomas Ledin - Zanger Zweden
1959: Steve Rothery - Marillion Gitaar
1960: Amy Grant - Zangeres USA
1962: Jacquie & Pauline Cuff - Soho Zangeressen
1966: Stacey Lattisaw - Zangeres USA
1967: Rodney Sheppard - Sugar Ray Gitaar
1968: Tunde Baiyewu - Lighthouse Family Zanger
1969: Patricia Kelly - The Kelly Family Harp/Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten