Zoeken in de muziekgeschiedenis

23 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 24 November

Freddie_mercuryEen dag nadat officieel bekend is gemaakt dat hij aids heeft, overlijdt Freddie Mercury op 24 November 1991 rond 19.00 aan de gevolgen van een longontsteking in zijn huis in Holland Park in Londen. Freddie Mercury wordt als Farookh Bulsara geboren op 5 September 1946 in Stone Town, Zanzibar, een eiland voor de kust van India. Op zijn 18e emigreert de familie Bulsara naar Engeland. Farookh gaat studeren aan het Ealing Art College waar hij afstudeert in Kunst en Ontwerp, wat later goed van pas komt bij het door hem ontworpen logo van Queen. Eind 1968 richten de kunstacademiestudenten Brian May, Roger Taylor en Tim Staffel de groep Smile op, waarmee in 1969 de single Earth/Step On Me wordt gemaakt, die uitsluitend in de Verenigde Staten wordt uitgebracht. In 1970 wordt Staffel vervangen door de zich dan Freddie Mercury noemende, Bulsara die de groepsnaam verandert in Queen. In Februari 1971 komt John Deacon de band versterken. Er wordt twee jaar lang veel opgetreden in Londen en omgeving, alvorens men in Maart 1973 bij EMI tekent. Die zomer verschijnt Queen waarvan de single Keep Yourself Alive wordt getrokken. Ondanks duidelijke Led Zeppelin- en Deep Purple-invloeden heeft Queen toch een zeer eigen geluid, wat voornamelijk te danken is aan de vocale kwaliteiten van Mercury en May's aparte spel op zijn zelfgebouwde gitaar. Queen groeit uiteindelijk uit tot één van de meest bekende rockgroepen van de wereld. Vanaf het einde van de jaren 80 verschijnt Freddie Mercury nog maar zelden in de openbaarheid. In 1991 komt de cd Innuendo uit. De begeleidende videoclip geeft vooral computer-animaties te zien. Inmiddels worden de geruchten dat Mercury Aids heeft steeds sterker, mede vanwege het feit dat hij nog maar zelden te zien is. In de zomer van 1991 verschijnt de videoclip van I'm Going Slightly Mad, waarin de zanger weer te zien is. Maar ondanks make-up en pruik is het heel duidelijk, dat Freddie sterk vermagerd is. Hierna komt These Are The Days Of Our Lives uit, waarin Freddie Mercury voor het laatst te zien is in een videoclip. Achteraf wordt bekend dat het maken van deze clip heel veel energie van hem heeft geeist, want Mercury heeft inderdaad aids. Pas op 23 November 1991, één dag voor zijn overlijden, wordt dit officieel bekend gemaakt. Freddie Mercury is 45 jaar geworden. In Montreux is een standbeeld van Freddie Mercury geplaatst, uitkijkend over het meer van Geneve en met zijn rechterhand opgeheven, een houding die Freddy tijdens zijn concerten vaak aanneemt wanneer hij wilde dat het publiek meezingt.

Op 24 November 2004 wordt bekendgemaakt dat Michael Jackson de rechter in zijn ontuchtzaak verzocht heeft om een mentale evaluatie van de veertienjarige jongen die de zanger heeft beschuldigd. Ook diens moeder en jongere broer zouden deze test moeten ondergaan, vindt Michael Jackson. De eerste zitting in deze ontuchtzaak tegen Michael Jackson staat gepland voor maandag 31 Januari 2005. De zanger zou de veertienjarige jongen seksueel hebben misbruikt. Brian Oxman is één van de advocaten van Michael Jackson. Hij heeft om een mentale evaluatie van de jongen en zijn naaste familie verzocht, omdat hem opmerkelijke verschillen zijn opgevallen in hun lezingen van de vermeende ontuchtshandeling. Brian Oxman zijn met name afwijkingen bij de tijdsaanduiding opgevallen. Zodoende is er zonder nadere toelichting een inconsequent beeld ontstaan, aldus de advocaat.

Eric_carrEric Carr overlijdt op 24 November 1991 aan de gevolgen van kanker. De drummer van Kiss is als Paul Charles Caravello geboren op 12 Juni 1950 in Brooklyn, New York. Eric Carr, die eerder gedrumd heeft bij groepen als, Cellarman, Salt and Pepper, Creation, Mother Nature Father Time en Flashe, volgt in 1980 de ontslagen Peter Criss op. De bijnaam en het karakter wta hij krijgt bij Kiss wordt The Fox. Opvolger van Eric Carr wordt Eric Singer (Eric Mensinger) die eerder gedrumd heeft bij Lita Ford, Black Sabbath, Gary Moore, Badlands en Alice Cooper.

Op 24 November 1994 worden in Berlijn de MTV Europe Music Awards voor de allereerste keer uitgereikt. Beste groep is Take That, beste zanger is Bryan Adams, beste zangeres is Mariah Carey, beste nieuwe groep zijn The Crash Test Dummies en beste rockgroep is Aerosmith. Seven Seconds van Youssou N'Dour en Neneh Cherry wordt onderscheiden als beste popsong. Tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending zingt Prince o.a. het nummer Peach. Verder zijn er live-optredens te zien van ondermeer Take That, Prince, George Michael, Roxette, Ace Of Base, Aerosmith, Bjork en Eros Ramazzotti. Tom Jones is presentator van deze eerste MTV Europe Music Awards-uitzending.

Hotel_de_markeDrukwerk geeft op 24 November 1990 een afscheidsconcert in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam. Na 11 jaar vindt de groep het wel genoeg. De afsluitingsavond van de afsheidstour, in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is een emotioneel gebeuren. Het concert is binnen een uur uitverkocht. Voor familie, vrienden, relaties en oud-bandleden zijn er geen kaarten meer te krijgen. "Ik ben toen met de brandweer van Amsterdam gaan praten in verband met het decor. Ik vertelde dat ik op de bxc3xbchne een tribune met 80 man publiek had gepland als decor. Ik had wel eens een opera daar gezien met heel veel figuranten. Dat wilde ik ook graag bij het afscheidsconcert. Zowaar kreeg ik toestemming mits de figuranten door de artiesteningang naar binnen zouden gaan en zich niet zouden mengen onder het publiek. Zo hebben al de mensen die ons dierbaar waren het laatste optreden vanuit ons gezichtspunt kunnen meemaken," aldus Harry Slinger, zanger van Drukwerk. Ter begeleiding van de afscheidstoer wordt een laatste live-cd opgenomen en uitgebracht. Voor de locatie is heel bewust gekozen voor de plek waar Drukwerk voor het eerst als professionele band optrad: Hotel De Marke in Vlagtwedde. Drukwerk Live flopt en haalt de Album Top 100 niet.

Op 24 November 1973 wordt door NBC, twee jaar nadat Frank Sinatra "afscheid" heeft genomen, een televisie-special uitgezonden met als titel Ol' Blue Eyes Is Back. In de Amerikaanse hitparade staat Frank Sinatra op dat moment genoteerd met zijn single Let Me Try Again.

Strawberry_fields_penny_laneThe Beatles beginnen op 24 November 1966 in Abbey Road Studio 2 met het opnemen van Strawberry Fields Forever. John Lennon heeft het liedje in September 1966 geschreven in een huis vlakbij Santa Isabel, tijdens de opnamen van de film How I Won The War in het Spaanse Almaria. Strawberry Fields Forever is de naam van een Salvation Army House in Liverpool, waar John Lennon vroeger vaak in de tuin speelde. "I have only ever written two good songs. Help! and Strawberry Field Forever, the rest are run of the mill", aldus John Lennon. Volgens producer George Martin is Strawberry Fields Forever één van de moeilijkste liedjes die hij ooit heeft opgenomen. Na vijf dagen experimenteren met geluidseffecten en een nieuw instrument, de mellotron die eigendom is van John Lennon maar bespeelt wordt door Paul McCartney, en het achterstevoren of langzaam afspelen van banden is John Lennon tevreden over de opname. Strawberry Fields Forever wordt als Double A-Side Single samen met Penny Lane op 17 Februari 1967 uitgebracht. De single komt op 22 Februari 1967 op nummer 3 de Engelse hitparade binnen, en blijft op de tweede plaats steken omdat Release Me van Engelbert Humperdinck net iets meer verkoopt. In Nederland komt Penny Lane/Strawberry Fields Forever op 25 Februari 1967 de Top 40 binnen. Vanaf 4 Maart 1967 staat de single vier weken op de eerste plaats.

Op 24 November 1964 zijn in Engeland de eerste uitzendingen van Manx Radio te horen, het eerste legale Britse commerciele radiostation dat vanaf land uitzendt. Manx Radio is gevestigd op het eiland Man. Vanaf zendschepen en forten in de Noordzee worden ook uitzendingen verzorgd door commerciele zeezenders als Radio Caroline South en Radio City.

Rick_nelson_garden_partyRick Nelson neemt op 24 November 1972 in Amerika gouden plaat in ontvangst voor Garden Party. Garden Party gaat over zijn mislukte optreden op 15 Oktober 1971 in de Madison Square Garden in New York met bijdragen van artiesten uit de jaren vijftig en zestig. Rick Nelson weigert oude hits als Poor Little Fool en It's Late te zingen. Begeleid door zijn Stone Canyon Band brengt hij nieuw repertoire. Achterin de zaal wordt gevochten. Onder boe-geroep verlaat Rick Nelson het podium. Garden Party komt op 29 Juli 1972 binnen in de Billboard Hot 100. De single haalt de zesde plaats. Garden Party is voor Rick Nelson zijn laatste Top 10-hit.

Op 24 November 1983 wordt Peter Wolf ontslagen als verslaggever bij het tijdschrift Rolling Stone. Naast zijn werk voor het muziekblad is hij al vijftien jaar zanger van The J. Geils Band.

0000005_wwwplatenkastweblognlOp 24 November 2008 wordt een zeldzaam exemplaar van The Beatles van de Beatles via veilingwebsite eBay voor 24.500 euro verkocht. Het dubbelalbum heeft het serienummer 0000005. De eerste vier exemplaren zijn in handen van voormalige bandleden of hun nabestaanden. The Beatles is een dubbel-album van de gelijknamige band en is beter bekend onder de naam The White Album. Deze benaming komt door de hoes die helemaal wit is. Aan delinkerkant, ietwat schuin en in relixc3xabf naar buiten gedrukt staat het opschrift The BEATLES. Daarnaast staat er op de eerste drie miljoen LP's een serienummer. Deze is grijs en staat ietwat schuin op de rechterhoek van de hoes. Het album wordt geleverd met 4 foto's van de verschillende bandleden en een uitklap poster. Op de achterkant van de poster staan de songteksten. De twee LP's zelf zitten in zwarte binnenhoezen. Het album verschijnt op 22 november 1968, precies 5 jaar na hun tweede album genaamd With The Beatles.

Sin_of_pride_wwwplatenkastweblognlWanneer ook met hun nieuwe album The Sin Of Pride het verdiende grote publieke succes achterwege blijft gaat op 24 November 1983 de Ierse groep The Undertones uit elkaar. Zanger Feargal Sharkey vormt samen met Vince Clarke (ex-Depeche Mode, ex-Yazoo) The Assembly, maar het duo lijdt na één single reeds schipbreuk, waarna Sharkey zich op een solocarriere werpt, terwijl de broertjes O'Neill That Petrol Emotion op poten zet. Feargal Sharkey gaat solo verder en heeft begin 1986 in Nederland een nummer 1-hit met A Good Heart.

Op 24 November 1964 treedt James McCartney in het huwelijk met Angela Williams. Voor de vader van Paul McCartney van The Beatles is het zijn tweede huwelijk. James McCartney's eerste vrouw, Mary Patricia Mohin, is op 31 Oktober 1956 op 47-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Unearthed_johnny_cashVanaf 24 November 2003 ligt Unearthed, een 5 CD-box van Johnny Cash. in de platenwinkel. Unearthed bevat 79 nummers, waarvan er 64 niet eerder zijn uitgebracht. De opnamen zijn geproduceerd door Rick Rubin. Op de CD My Mother's Hymn Book zingt Johnny Cash vijftien akoestische versies van gospels. Op een andere CD staan hoogtepunten van de vier albums die Johnny Cash heeft opgenomen voor American Recordings, de platenmaatschappij van Rick Rubin. De overige drie CD's van Unearthed bevatten onder meer duetten van Johnny Cash met een groot aantal collega's. Zo is hij te horen met Willie Nelson (Like A Soldier), Tom Petty (The Running Kind), Carl Perkins (Brown Eyed Handsome Man), Joe Strummer (Redemption Song, een compositie van Bob Marley) en Nick Cave (Cindy). Met Fiona Apple zingt Johnny Cash het nummer Father And Son (van Cat Stevens). In een begeleidend boekwerk van 104 pagina's lichten Johnny Cash en Rick Rubin iedere track toe. Johnny Cash is op 12 September 2003  op 71-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van diabetes.

Op 24 November 1977 staat er in de Hitkrant te lezen dat Stevie Wonder, tijdens televisieopnamen van zijn nieuwe single As in de Crystal Studios in Hollywood, uit handen van Pete Felleman, de Nederlandse labelmanager van zijn platenmaatschappij Motown, een gouden plaat krijgt voor Songs In The Key Of Life. Van dit dubbelalbum zijn in ons land 200.000 exemplaren verkocht.

Vanaf 24 November 1972 ligt in Engeland de single Johnny Don't Do It van 10cc in de platenwinkel. Johnny Don't Do It de tweede single van de groep die bestaat uit Graham Gouldman, Eric Stewart, Lol Creme en Kevin Godley. Deze opvolger van hun hit Donna flopt.

Op 24 November 1967 wordt in de Margriethal van het Jaarbeurs-complex in Utrecht de eerste Nederlandse 'Love In' gehouden. Optredens zijn er onndermeer van The Crazy World Of Arthur Brown.

Big_joe_turnerBig Joe Turner overlijdt op 24 November 1985 in Inglewood, Californie aan de gevolgen van een een hartaanval. Big Joe Turner wordt op 18 Mei 1911 als Joseph Vernon Turner in Kansas City, Missouri geboren. The Boss Of The Blues, zoals zijn bijnaam is begint zijn carriere eind jaren twintig als cabaretzanger in zijn geboortestad Kansas City. In 1938 maakt hij, begeleid door de boogie-woogie-pianist Pete Johnson, furore tijdens het From Spirituals To Swing-concert in New York. Dat zelfde jaar nog heeft hij zijn eerste hit met Roll'Em Pete, dat als een zeer vroege vorm van R&B de geschiedenis ingaat. Een contract met Atlantic in 1951 levert een grote serie hits op waaronder Chain Of Love, Honey Hush en Shake Rattle & Roll, en maakt hem een leidinggevende figuur in de R&B- en rockwereld. Turner toert met Bill Haley, die zijn Shake Rattle & Roll covert. Nummers als T.V. Mama met Elmore James en Boogie Woogie Country Girl zijn hoogtepunten van een schitterende dot muziek. Met het uit de populariteit raken van de Rhythm & Blues in de late jaren vijftig neemt ook Turners succes af, maar hij weet zich te handhaven via optredens in jazzclubs en op diverse festivals. In 1966 en 1971 zijn er Europese tournees en maakt Turner een fors aantal platen. Begin jaren 80 krijgt Big Joe Turner een nierziekte. Big Joe Turner is 74 jaar geworden.

Op 24 November 1958 komt het nummer Donna van Ritchie Valens binnen in de Billboard Hot 100. Donna bereikt op 23 Februari 1959 de tweede plaats. Dit is twintig dagen nadat de op dat moment pas zeventienjarige Ritchie Valens bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen.

Ruben Studdard wordt op 24 November 2004, tijdens een bezoek aan zijn ouders in Alabama, met uitputtingsverschijnselen in een ziekenhuis opgenomen. De 26-jarige Amerikaanse zanger heeft op 20 Mei 2003 de tweede serie van American Idol gewonnen. Zijn eerste single Flying Without Wings komt op de 2e plaats binnen van de Billboard Hot 100.

Something_heavy_going_down_live_from_theSomething Heavy Going Down - Live From The Twilight Zone van de Golden Earring komt op 24 November 1984 binnen in de albumlijst van Billboard. De LP komt niet hoger dan 158. Something Heavy Going Down - Live From The Twilight Zone is een live-registratie van een optreden van Golden Earring in de Groenoordhallen in Leiden. Op dit album staan Long Blond Animal, Twilight Zone, When The Lady Smiles, Future, Something Heavy Going Down, Enough Is Enough, Mission Impossible, Radar Love en Clear Night Moonlight. In Nederland haalt het album een negentiende plaats in de LP Top 50. In het boek Golden Earring wat eind 2005 verschijnt verteld Barry Hay dat Something Heavy Going Down - Live From The Twilight Zone in 2006 wordt uitgebracht op DVD. "Dit concert verschijnt op DVD en het ziet er fantastisch uit. Dick Maas heeft het geregisseerd voor MTV, met zeven camera's. Live spelen we onze nummers altijd wat gejaagder, door de adrenaline. Als je de beelden erbij ziet, valt alles op zijn plaats. Dan komt de energie over, die op zo'n live-plaat altijd moeilijk te vangen is".

Op 24 November 1972 wordt door ABC op de Amerikaanse televisie de eerste aflevering van In Concert uitgezonden. Het programma is een productie van Don Kirshner. In de eerste uitzending zijn live-opnamen te zien van Alice Cooper, Chuck Berry, Blood Sweat & Tears, Poco en The Allman Brothers Band. De sessie met The Allman Brothers Band is opgenomen, net voor de dood van bassist Berry Oakley, die op 11 November 1972 bij een motorongeluk in Georgia om het leven is gekomen.

Cliff Richard produceert van 24 tot 27 November 1982 enkele plaatopnamen van de zangeres Sheila Walsh. De studio waar deze opname plaatsvinden is eigendom van Rick Parfitt, de gitarist van Status Quo, en ligt in het Engelse graafschap Surrey.

Albert_collinsAlbert Collins overlijdt op 24 November 1993 in Las Vegas, Nevada aan de gevolgen van lonkanker. De bluesgitarist en zanger wordt geboren op 1 Oktober 1932 in Houston, Texas. The Iceman, The Razor Blade en The Master Of The Telecaster zijn bijnamen die Collins krijgt vanwege zijn puntige "Icy" toon die hij uit zijn Fender Telecaster haalt. In 1958 heeft hij zijn eerste hit met het nummer Freeze, en in 1962 volgt Frosty. In 1985 krijgt Collins, samen met Robert Cray en Johnny Copeland een Grammy voor het Showdown album. Albert Collins is 61 jaar geworden.

Op 24 November 1998 geeft Metallica een concert in de Roseland Ballroom in New York. Bij deze gelegenheid worden Blitzkrieg en The Prince opgenomen. Deze live-opnamen verschijnen in Februari 1999 als bonus-tracks op hun CD-single Whiskey In The Jar, Metallica's cover van het Thin Lizzy nummer.

Keith Richards begint, met een optreden in het Fox Theatre in Atlanta in Georgia, op 24 November 1988 aan een solo-tournee door Amerika. De gitarist van The Rolling Stones wordt tijdens deze tour begeleid door The X-Pensive Winos. Hierin spelen gitarist Waddy Wachtel, toetsenist Ivan Neville, bassist Charley Drayton, drummer Steve Jordan en saxofonist Bobby Keys. Sarah Dash van LaBelle zorgt voor de achtergrondvocalen. Keith Richards & The X-Pensive Winos zijn te zien in o.a. Memphis, Washington, New York, Philadelphia, Boston, Cleveland, Chicago, Oakland en Los Angeles. Deze tournee wordt op 17 December 1988 afgesloten in de Brendan Byrne Arena in East Rutherford in New Jersey.

Folklore_nelly_furtadoVanaf 24 November 2003 ligt Folklore, het tweede album van Nelly Furtado in de platenwinkel. Vergeleken met Whoa, Nelly!, het debuutalbum uit 2000 van de Canadese zangeres, is deze CD minder bexc3xafnvloed door de straat. "Wij hebben folkloristische instrumenten gebruikt. Alles van de banjo tot de tabla tot de mandoline", licht Nelly Furtado toe. Op 20 September 2003 is Nelly Furtado moeder geworden van een dochter, Nevis. "Het was prettig om, tijdens de zwangerschap, de plaatopnamen als afleiding te hebben. Zodoende werd ik niet teveel in beslag genomen door de lichamelijke aspecten van het zwanger zijn", aldus Nelly Furtado. Nevis is vernoemd naar het gelijknamige Caribische eiland. "Columbus heeft de naam afgeleid van een Latijns woord voor sneeuw. Zo valt het allemaal samen", licht Nelly Furtado toe.

Vanaf 24 November 2003 ligt het nieuwe album, Seven, van Enrique Iglesias in de platenwinkel. Enrique Iglesias heeft elke nummer op dit album helpen componeren en produceren. Addicted is de eerste single die van Seven wordt uitgebracht. In de videoclip bij Addicted is actrice Mischa Barton de tegenspeelster van Enrique Iglesias. Seven is voor de 28-jarige Spaanse zanger de opvolger van Escape uit 2001. Van dit album zijn, alleen al in de Verenigde Staten, bijna drieeneenhalf miljoen exemplaren verkocht.

Koos van Dijk ontvangt op 24 November 2008 de Lifetime Achievement Award voor zijn verdiensten als artiestenmanager. De prijs wordt toegekend  door de belangenorganisatie Music Managers Forum Nederland. Koos van Dijk is vooral bekend als manager van Herman Brood.

Ashley Nicole Lewis wordt op 24 November 1992 in Minneapolis geboren als dochter van de producer Terry Lewis en zijn vrouw, de zangeres Karyn White. Terry Lewis viert op dezelfde dag zijn 36ste verjaardag.

Glen_campbellIn Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona wordt op 24 November 2003 de 67-jarige Glen Campbell aangehouden door de politie. Campbell wordt ervan verdacht te rijden onder invloed. Er zou meer dan het dubbele van de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed zijn aangetroffen. Glen Campbell zou ook zijn doorgereden na een botsing in het centrum van Phoenix. Bovendien zou hij zich agressief hebben gedragen tegen de brigadier die hem op het politiebureau naar een cel heeft begeleid. Glen Campbell wordt de volgende ochtend op borgtocht vrijgelaten. Hij mag Arizona niet verlaten. "Gisteren ben ik gearresteerd en gevangen gezet. Zelfs op mijn leeftijd heb ik een waardevolle les geleerd. Ik bied mijn vrouw, mijn familie, mijn vrienden en mijn fans mijn excuses aan", aldus Glen Campbell. "Dit is wat alcohol kan aanrichten. Men zou voor hem, en voor andere mensen met hetzelfde probleem, moeten bidden", zegt zijn achttienjarige zoon Shannon Campbell.

Cliff Richard & The Shadows staan op 24 November 1963 in de Abbey Road Studio om de nummers I'm The Lonely One en Watch What You Do With My Baby op te nemen. I'm The Lonely One is geschreven door Gordon Mills. Norrie Paramor is de producer van deze single. Watch What You Do With My Baby is een liedje van Bill Gaints. Hij is één van de componisten van Elvis Presley. I'm The Lonely One wordt op 24 Januari 1964 uitgebracht, en komt op 6 Februari 1964 binnen in de Britse hitparade. De single bereikt de achtste plaats.

Op 24 November 1970 geeft T.Rex een concert in de Civic Hall in Guildford in het Engelse graafschap Surrey. Dit is het eerste optreden met Steve Currie als bassist. In 1976 stapt Currie uit de groep. Opvolger is bassist Herbie Flowers. Steve Currie komt op 28 April 1981 bij een verkeersongeluk om het leven. Hij is 34 jaar geworden.

Bij Bonhams in Londen is er op 24 November 1999 een veiling van pop-items. Zo vindt het eerste rijbewijs van Buddy Holly voor bijna 3800 pond sterling een nieuwe eigenaar. Het exemplaar van The White Album van The Beatles uit 1968 met serienummer 00000001 wordt voor 9.775 pond sterling verkocht.

One_more_chance_michael_jacksonOp 24 November 2003 wordt door platenmaatschappij Sony Music het nummer One More Chance als nieuwe single van Michael Jackson uitgebracht. One More Chance, geschreven door R. Kelly is het enige nieuwe nummer op Number Ones, het verzamelalbum van Michael Jackson dat op 17 November 2003 is verschenen. One More Chance van Michael Jackson verschijnt als CD-single met vijf nummers. De opname verschijnt ook op twaalf inch-vinyl. De extra tracks zijn remixen van ondermeer Paul Oakenfold, METRO en Ron G. One More Chance komt op 13 December 2003 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de 23ste plaats.

Op 24 November 2003 wordt in het Festival Theatre in het Schotse Edinburgh de 75ste Royal Variety Show gehouden. Koningin Elizabeth II en Prins Philip kijken naar optredens van ondermeer Jamie Cullum, Gloria Estefan, Westlife, Daniel Bedingfield, Donny Osmond en Luciano Pavarotti. De show wordt gepresenteerd door Cat Deeley.

op 24 November 2000 wordt Jimmy Gulzar door een Engelse rechter op borgtocht vrijgelaten. De ex-man van Mel B van The Spice Girls wordt beschuldigd van het molesteren van Danielle Brown, de zuster van Scary Spice.

Thirty Three And A Third van George Harrison wordt op 24 November 1976 uitgebracht. Op dit album staan de volgende nummers: Woman Don't You Cry For Me, Dear One, Beautiful Girl, This Song, See Yourself, It's What You Value, True Love, Pure Smokey, Crackerbox Palace en Learning How To Love You. Thirty Three And A Third komt op 11 December 1976 de Nederlandse LP Top 75 binnen, en bereikt een 31ste plaats.

Jump_back_the_best_of_1971_1993Jump Back (The Best Of 1971 - 1993) van The Rolling Stones wordt op 24 November 1993 door platenmaatschappij Virgin uitgebracht. Op dit verzamel-album staan hits als Start Me Up, Brown Sugar, Harlem Shuffle, It's Only Rock 'N Roll, Mixed Emotions, Angie, Tumbling Dice, Fool To Cry, Rock And A Hard Place, Miss You, Hot Stuff, Emotional Rescue, Respectable, Beast Of Burden, Waiting On A Friend, Wild Horses, Bitch en Undercover Of The Night. Jump Back (The Best Of 1971 - 1993) komt op 4 December 1993 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de vijftiende plaats.

Op 24 November 1997 overlijdt in een ziekenhuis in Parijs de Franse zangeres Barbara aan de gevolgen van een zware bacteriele vergiftiging. Barbera wordt in 1930 geboren als Monique Serf. In 1953 debuteert zij met liedjes van Georges Brassens en Leo Ferre. Zes jaar later begint Barbera haar eigen chansons te schrijven. Zij heeft ondermeer succes met Ma Plus Belle Histoire D' Amour, La Dame Brune en L'Aigle Noir. Barbara is 67 jaar geworden.

Door de BBC wordt op 24 November 1955 de laatste aflevering van het programma Teleclub uitgezonden. Teleclub is het eerste Britse televisieprogramma dat aandacht besteed aan moderne muziek voor de jeugd. In Oktober 1953 is Teleclub voor het eerst uitgezonden.

The_who_marqueeThe Who is met ingang van 24 November 1964 het nieuwe 'huisorkest' van de Marquee Club in Londen. Promotor Ziggy Jackson biedt The Who na afloop van het matig bezochte eerste optreden in The Marquee Club een contract aan om de komende zestien weken elke dinsdagavond op te treden. The Who speelt op die avonden twee sets; van 20.45 tot 21.15 en van 22.00 tot 23.00. Wanneer blijkt dat The Who meer bezoekers gaat trekken worden de zestien weken nog eens verlengd met zeven weken. Op dezelfde dag brengt het voorprogramma van The Who in de Marquee, The Sneekers, hun versie uit van het door Pete Townshend geschreven en door Shel Talmy (The Who producer) geproduceerde nummer Bald Headed Woman. Bald Headed Woman wordt op 19 December door The Who zelf in Amerika uitgebracht. Op de B-kant staat I Can't Explain. Pas op 15 Januari 1965 wordt deze single in Engeland uitgebracht. Dan is I Can't Explain de A-kant, en Bald Headed Woman de B-kant.

Op 24 November 1965 gaat in Los Angeles de film Harum Scarum in premiere. Harum Scarum is de negentiende bioscoopfilm met in de hoofdrol Elvis Presley. In Harum Scarum speelt Elvis de rol van Johnny Tyronne. Mary Ann Mobley is te zien als Prinses Shalimar. Elvis Presley zingt negen nummers in deze film, die in Februari 1965 in de RCA Studio in Nashville zijn opgenomen.

De single Hello Goodbye van The Beatles wordt op 24 November 1967 door Parlophone uitgebracht. Op de B-kant van Hello Goodbye staat I Am The Walrus. The Beatles beginnen op 2 Oktober 1967 in Abbey Road-studio 2 in Londen met de opname van Hello Goodbye. De werktitel luidt Hello Hello. Op 19 Oktober 1967 wordt de laatste hand aan het nummer gelegd. Hello Goodbye komt op 2 December 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 16 December 1967 vier weken op de eerste plaats.

Let_it_bleed_van_the_rolling_stonesOp 24 November 1969 bereikt het album Let It Bleed van The Rolling Stones in Amerika al de gouden status. Het album moet dan nog uitkomen. Let It Bleed wordt op 29 November 1969 pas in Amerika uitgebracht. Het tiende album van de Britse groep is tussen Februari en Oktober 1969 opgenomen in de Olympic Sound Studio in Londen en de Sunset Recorders en Elektra Studio in Los Angeles. Let It Bleed is de tweede LP die Jimmy Miller voor The Rolling Stones produceert. Het is het laatste album waaraan Brian Jones meewerkt, maar zijn bijdrage is niet groot meer. Het ontwerp voor de hoes is gemaakt door Robert Brownjohn en Viktor Kahn. Op 21 Augustus 1969 heeft Robert Brownjohn aan Keith Richards ontwerpschetsen laten zien voor het nieuwe album, wat dan ook nog Automatic Changer zou kunnen gaan heten. Brownjohn krijgt 1000 pond voor zijn ontwerp. De taart op de foto is gemaakt door Delia Smith, "Ik werkte toen als een soort manusje van alles bij een fotograaf van etenswaren voor advertenties en tijdschriften. Ik kookte alles wat ze maar wilde. Op een dag zeiden ze dat ze een taart nodig hadden voor een platenhoes van The Rolling Stones, gewoon een klusje dat erbij hoorde. Ze wilde die taart zwaar overdreven en zo protserig als het maar kon", aldus Delia Smith. Let It Bleed is het laatste album wat The Rolling Stones voor Decca Records opnemen. Opvallend is dat van het album geen singles worden getrokken. Let It Bleed haalt in Engeland de eerste plaats.

Bij een vliegtuigongeluk met een viermotorige Jumbolino bij Zurich in Zwitserland komen op 24 November 2001 de zangeressen Maria Serrano en Nathaly van den Ende van het trio Passion Fruit en Melanie Thornton, ex-zangeres van La Bouche, om het leven. Debby St. Maarten van Passion Fruit is één van de negen overlevenden. De artiesten zijn vertrokken uit Leipzig in Duitsland om in Zwitserland promotie te doen voor hun nieuwe singles.

Cyndi Lauper treedt op 24 November 1991 in het huwelijk met David Thornton. Het huwelijk van de Amerikaanse zangeres en de acteur wordt in Manhattan in New York gesloten door Little Richard. Op 19 November 1997 wordt hun zoon Declyn Wallace Thornton-Lauper geboren. Hij is vernoemd naar de Britse zanger Elvis Costello (geboren als Declan Patrick MacManus)

MoontanOp 24 November 1973 krijgt Golden Earring een gouden plaat voor Moontan. Moontan, Earring's achtste album, is op 24 Augustus 1973 in Nederland uitgekomen. Op deze LP staan de volgende nummers: Candy's Going Bad, Are You Receiving Me, Suzy Lunacy (Mental Rock), Radar Love, Just Like Vince Taylor en The Vanilla Queen. Moontan komt op 8 September 1973 binnen in de Nederlandse LP Top 20, en bereikt de tweede plaats. In Engeland blijft Moontan in februari 1974 op 24 steken. In de Verenigde Staten is Moontan goed voor een twaalfde plaats. In Amerika is het vooral het nummer Radar Love wat het album meetrekt in haar succes. Barry Hay over Radar Love: "Radar Love speelden we al live voordat we het opnamen. In de studio hebben we daar later blazers bijgehaald. We hadden carte blanche, we konden lekker freaken. Niemand van ons dacht dat Radar Love een single zou worden. Cesar liep helemaal weg met Vanilla Queen: 'Dat is toch een hit ! horen jullie dat dan niet'. We speelden Radar Love en we hadden er succes mee, terwijl de mensen het helemaal niet kenden. Als ze er gelijk al zo op reageren, redeneerden wij, dan heb je ook wat in huis. Felix Meurders schreef in OOR: 'Als de heren denken dat ze hiermee gaan scoren, dan hebben ze het helemaal mis. Dit is een stuk puin'. We kregen een enorme kutrecensie".

Vanaf 24 November 1976 geven The Beach Boys drie uitverkochte concerten in de Madison Square Garden in New York. De eerste twee avonden speelt Brian Wilson ook mee.

Op 24 November 2003 worden door Fox Network in Amerika geheime videobeelden van een vertrouwelijk gesprek tussen Michael Jackson en zijn advocaat, die een week eerder door de charter-maatschappij XtraJet tijdens een vlucht van Las Vegas naar Santa Barbara zijn gemaakt, uitgezonden. De federale politie onderzoekt of XtraJet in overtreding is. "Het op video vastleggen van het overleg met mijn clixc3xabnt is in strijd met de wet en te grof voor woorden. In mijn twintigjarige carrixc3xa8re als advocaat heb ik zelden zoiets schandelijks meegemaakt. Je moet wel lef hebben als je deze opnamen ook nog aan de hoogste bieder wil verkopen", aldus Mark Geragos, de advocaat van Michael Jackson. De zanger komt tijdens de vlucht rustig en ontspannen over, aldus Fox. Het bestaan van de videobanden komt aan het licht als vertegenwoordigers van XtraJet een aantal media ermee benaderen. De twee banden zijn aan boord gevonden. XtraJet zegt de media om advies te hebben gevraagd. XtraJet zou niet weten of verspreiding of verkoop van de banden legaal is. "De benaderde media tonen zich bereid voor de opnamen te betalen. Wij stellen de banden echter niet beschikbaar. Wij hebben alleen geprobeerd te ontdekken wat in dit geval het meest ethisch is. Het belang van Michael Jackson staat bij ons voorop", aldus XtraJet.

Goldeneye_van_tina_turnerIn het Odeon Theatre in Londen is op 24 November 1995 de Europese premiere van de James Bond-film Goldeneye. Hierin maakt de Ierse acteur Pierce Brosnan zijn debuut als geheimagent 007. Famke Janssen is te zien als Xenia Onatopp. De premiere wordt bijgewoond door Prins Charles. Hij wordt na afloop voorgesteld aan de hoofdrolspelers en Tina Turner. Zij zingt de titelsong van Goldeneye, welke is geschreven door Bono en The Edge van U2. Op 13 November 1995 is de wereldpremiere van Goldeneye in het Dorothy Chandler Pavilion in Los Angeles. Goldeneye van Tina Turner bereikt op 23 December 1995 de 14e plaats in de Nederlandse Top 40 als hoogste notering.

Op 24 November 1979 komt de dan 15-jarige Freddie James op zestien binnen in de Nederlandse Top 40 met Get Up And Boogie. Get Up And Boogie is geschreven door Tony Green, en bereikt een derde plaats.  Op de B-kant van deze single staat een instrumentale versie van Get Up And Boogie. Get Up And Boogie is de enige hit voor Freddie James in Nederland. De opvolger, Hollywood, blijft in Januari 1980 in de Tipparade steken.

Howlin_wolf De Amerikaanse blues-zanger Howlinxe2x80x99 Wolf arriveert op 24 November 1961 in Londen voor zijn eerste tournee door Engeland. De als Chester Arthur Burnett op 10 Juni 1910 in West Point, Mississippi geboren Howlin' Wolf, met een van de meest unieke stemmen uit de geschiedenis van de Blues is qua zang, repertoire en gitaarspel beinvloed door Charley Patton. Zijn harmonicaspel door Sonny Boy Williamson. In 1948 wordt Howlin' Wolf prof. Hij vestigt zich in Memphis waar hij in 1951 zijn eerste opnamen maakt voor het Sun-label. How Many More Years wordt een grote hit. Het touwtrekken tussen de platenmaatschappijen is begonnen. Sam Phillips neemt Howlin' Wolf op voor Sun en Ike Turner produceert opnamen voor RPM. In 1952 wordt het pleit in het voordeel van platenmaatschappij Chess beslist en Howlin' Wolf vertrekt naar Chicago. Onder invloed van de studiomuzikanten en producers van Chess wordt zijn muziek strakker. Wolf is een van de weinige bluesartiesten die zich op succesvolle wijze weten aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen op muziekgebied. De blazers en funky ritmes van de jaren zestig (Killing Floor, Spoonful, Wang Dang Doodle) leveren hem geen enkel probleem op. Op 10 Januari 1976 overlijdt de Wolf.

Door de BBC wordt op 24 November 1983 een nieuwe aflevering van Top Of The Pops op de televisie uitgezonden. Eén van de presentatoren is Simon Bates. Gasten zijn ondermeer Paul Young, Tina Turner, Simple Minds en The Smiths. Deze groep uit Manchester in Engeland maakt zijn televisiedebuut, en playbacken het nummer This Charming Man in deze aflevering. This Charming, de debuutsingle van The Smiths is op 12 November 1983 binnengekomen in de Britse hitparade, en bereikt de 25ste plaats als hoogste notering.

Films_about_ghosts_wwwplatenkastwebVanaf 24 November 2003 ligt Films About Ghosts, het eerste verzamelalbum van Counting Crows, in de platenwinkel. Naast hits als A Long December, Mr. Jones en Big Yellow Taxi staan er ook twee nieuwe nummers op  Films About Ghosts. Friend Of The Devil is een cover van The Grateful Dead, terwijl She Don't Want Nobody Near een compleet nieuw nummer is. Als lokkertje voor de fans wordt Einstein On The Beach toegevoegd - een zeldzame opname van Counting Crows die in 1994 alleen is uitgebracht als xc3xa9xc3xa9n van nummers op DGC Rarities Vol. 1. Op Films About Ghosts staan de volgende zestien nummers: Angels Of The Silences, Round Here, Rain King, A Long December, Hangin' Around, Mrs. Potter's Lullaby, Mr. Jones, Recovering The Satellites, American Girls, Big Yellow Taxi, Omaha, Friend Of The Devil, Einstein On The Beach, Anna Begins, Holiday In Spain en She Don't Want Nobody Near.


Muziek Jarige Op 24 November

1939: Jim Yester - The Association Gitaar/Zang
1941: Gary Boyle - Isotope Gitaar
1941: Pete Best - The Beatles Drums (1960-1962)
1941: Donald 'Duck' Dunn - Booker T & The MG's Bas
1942: Billy Connoly - The Humblebums Zanger
1943: Robin Williams - The Incredible String Band Zanger/Gitaar
1945: Lee Michaels - Zanger/Componist USA
1953: Gary Cooper - Sly Fox Zanger
1955: Clem Burke - Blondie Drums
1957: Chris Hayes - Huey Lewis & The News Gitaar
1958: Carmel (Carmel McCourt) - Zangeres Engeland
1962: John Squire - Stone Roses Gitaar
1963: Michael Head - Pale Fountains Zanger/Gitaar
1963: Nancy Boyd - Zangeres Belgie
1964: John Eaton - Ready For The World Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten