Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 November

Peter_grant_ahmut_ertegunPeter Grant, (rechts) de manager van Led Zeppelin, sluit op 23 November 1968 een uiterst lucratief contract af met Atlantic Records in Amerika. Ahmut Ertegun (links) (President van Atlanytic Records), Jerry Wexler (Executive Vice President van Atlantic Records) en Peter Grant komen ondermeer overeen dat de groep een voorschot krijgt van $ 200,000 voor het maken van vijf albums, en dat Led Zeppelin totale creatieve vrijheid behoudt ten aanzien van nummers, albums, artwork, advertenties, foto's en het image van de groep. Ook wordt er voor Led Zeppelin een eigen publishing company opgericht, Superhype Publishing, en tenslotte eist Peter Grant dat de platen worden uitgebracht op het Atlantic Label en niet op het sublabel Atco Records. Led Zeppelin is na Cream, Bee Gees, Julie Driscoll-Brian Auger & The Trinity, The Crazy World Of Arthur Brown, The Marbles, The Magic Lantern, en Jimmy James C The Vagabonds de achtse Engelse band die tekent bij Atlantic Records.

David_bowie_en_cher_wwwplatenkastweDavid Bowie is op 23 November 1975 te gast in het populaire door CBS op de televisie uitgezonden Amerikaanse programma The Cher Show. Bowie zingt zijn laatste hit Fame. Samen met Cher doet Bowie Can You Hear Me en Young Americans. Fame is op 28 Juni 1975 op een 90ste plaats binengekomen in de Billboard Hot 100. De single is geschreven door David Bowie, Carlos Alomar en John Lennon. De ex-Beatle doet de tweede stem op Fame. Vanaf 20 September 1975 staat de single twee weken op de eerste plaats in Amerika. In Nederland komt Fame op 18 Oktober 1975 de Top 40 binnen. en bereikt op 8 November 1975 de vierde plaats als hoogste notering.

Garbage staat op 23 November 1995 voor het eerst op een podium in Engeland. De groep rond zangeres Shirley Manson, met ondermeer top producer Butch Vig (Nevermind van Nirvana) op drums, geeft die dag een concert in The Forum in Kentish Town, London.

Roy_acuffOp 23 November 1992 overlijdt Roy Acuff, één van de pioniers van de Country muziek. Roy Acuff wordt op 15 September 1903 in Maynarsdville, Tennessee geboren. In 1936 neemt hij zijn eerste plaatje op, The Great Speckled Bird. Samen met Fred Rose richt Acuff in 1942 de Acuff-Rose Publishing Company op. Het is één van de eerste publishing company's wiens catalogus alleen uit country muziek bestaat. Eén van de eerste artiesten die tekenen bij Acuff-Rose is Hank Williams. In 1962 verdient Roy Acuff als eerste een plaats in de Country Music Hall Of Fame. Andere onderscheidingen die de King Of The Hillbillies, Backwoods Sinatra, of Caruso Of Mountain Music zoals zijn bijnamen luiden, krijgt zijn ondermeer The Music City News Living Legend Award in 1983, The Grammy Lifetime Achievement Award in 1987, The Music City News Minnie Pearl Award in 1989 en The Grammy Hall Of Fame in 1997. Roy Acuff is 89 jaar geworden en ligt begraven op het Spring Hill Cemetery, Nashville, Davidson County in Tennessee.

Jimmy Somerville krijgt op 23 November 1989 van het Bow St. Magistrates een voorwaardelijke straf opgelegd. De voormalig zanger van Bronki Beat en The Communards is schuldig bevonden aan het versperren van de weg tijdens een Aids demonstratie bij het Australische consulaat in Londen.

Op 23 November 1987 moet Sly Stone zich melden bij het gerechtshof in Los Angeles. De zanger en leider van Sly & The Family Stone wordt verdacht van het bezit van cocaine.

Mary Ann Morales uit Leidschendam is op 23 November 1997 de winnares van de finale van de Hennie Huisman Soundmix Show. In dit RTL 4-showprogramma zingt zij Movie In My Mind uit de musical Miss Saigon een imitatie van Lea Salonga. Audrey van Ebbers Scholte uit Groenlo wordt tweede met haar imitatie van Bonnie Raitt. De derde plaats is voor Jacqueline Kwast uit Borne als Dolores O' Riordan van The Cranberries.

Mtv_europe_music_awardsIn Parijs worden op 23 November 1995 de MTV Europe Music Awards uitgereikt. Michael Jackson wordt uitgeroepen tot beste zanger en Bjork tot beste zangeres van het jaar. Zombie van The Cranberries wint de prijs voor de beste videoclip. Andere winnaars zijn Dog Eat Dog, Take That, Bon Jovi, U2 en Massive Attack. Greenpeace krijgt de Free Your Mind Award. Dit is de tweede keer dat de MTV Europe Music Awards worden uitgereikt. De rechtstreekse televisie-uitzending wordt gepresenteerd door modeontwerper Jean Paul Gaultier.

Op 23 November 1899 wordt de allereerste Juke Box, door The Pacific Phonograph Company, geinstalleerd in het Palais Royal Hotel in San Francisco. Het apparaat is een uitvinding van Lewis Glass die voor The Pacific Phonograph Company werkt. Het afdraaien van een 78 toerenplaat kost vijf dollarcent. Al na anderhalf jaar kan Lewis Glass van de opbrengsten van zijn vinding leven. De gouden jaren van de jukebox liggen tussen 1937 en 1959.

Gary_wrightGary Wright besluit op 23 November 1974 voor de tweede keer uit Spooky Tooth te stappen, deze keer definitief. Niet veel later wordt de groep opgeheven. In 1970 heeft Gary Wright de groep ook al een keer verlaten om een solocarriere te beginnen. Hij maakt twee solo-albums, Extraction en Footprint. Verder doet hij sessiewerk voor o.m. George Harrison, met wie hij goede vrienden wordt en toert met een eigen groep, Wonderwheel, door Europa. Als zijn solocarriere commercieel niet van de grond komt grijpt Gary Wright de gelegenheid om Spooky Tooth nieuw leven in te blazen, met beide handen aan. Na zijn vertrek in 1974 begint Wright onmiddellijk aan de opnamen van een nieuwe solo-elpee, Dreamweaver waarop Wright naast bas, drums en zang alleen maar toetsinstrumenten gebruikt en géén. Met Dreamweaver breekt Gary Wright in de Verenigde Staten op grote schaal door.

Op 23 November 1903 maakt Enrico Caruso zijn Amerikaanse podiumdebuut in het Metropolitan Opera House in New York. De Italiaanse operazanger brengt Verdi's Rigoletto ten gehore.

Chrisbrown_wwwplatenkastweblognlChris Brown is op 23 ovember 2008 de grote winnaar op de door komiek Jimmy Kimmel gepresenteerde American Music Awards. De dan 19-jarige r&b-ster wint awards voor artiest van het jaar, beste mannelijke popartiest en beste mannelijke r&b-artiest. Kanye West wordt verkozen tot beste hiphop-artiest. Bij de vrouwen valt Alicia Keys in de prijzen. Keys draagt de twee awards voor haar album As I Am op aan 'alle supervrouwen die iedere dag moeten vechten'. Rihanna wordt verkozen tot beste vrouwelijke r&b-artiest en beste popartiest. Tijdens de awardshow in Los Angeles zijn er optredens van artiesten als Beyonce, The Pussycat Dolls, Miley Cyrus, Christina Aguilera, Pink, Coldplay en Annie Lennox.

The Rolling Stones arriveren op 23 November 1964 te laat voor opnamen van de BBC-radioprogramma's Top Gear en Saturday Club. De Britse omroep laat de groep weten dat zij op een zwarte lijst worden geplaatst.

Tommy_boyceIn zijn huiskamer in zijn woning in Nashville maakt componist Tommy Boyce op 23 November 1994 een einde aan zijn leven. Hij schiet zichzelf door het hoofd. Omringd door allerlei afscheidsbriefjes wordt het ontzielde lichaam door zijn vrouw Caroline gevonden. Sidney Thomas Boyce wordt op 29 September 1939 geboren in Charlottesville, Virginia. Samen met Bobby Hart (Robert Luke Harshman) heeft Tommy Boyce o.a. Come A Little Bit Closer voor Jay & The Americans, Last Train To Clarksville voor The Monkees, Lazy Elsie Molly voor Chubby Checker, (I'm Not Your) Steppin' Stone voor Paul Revere & The Raiders en Words voor The Leaves, geschreven. In totaal hebben Boyce en Hart meer dan 300 nummers geschreven en meer dan 40 miljoen platen verkocht. In 1968 hebben Tommy Boyce en Bobby Hart samen een hit met Alice Long. In het begin van de jaren zestig heeft Tommy Boyce met Curtis Lee de hits Under The Moon Of Love en Pretty Little Angel Eyes geschreven. Tommy Boyce is 55 jaar geworden.

Bruce_springsteen_rai_1975_wwwplateOp 23 November 1975 geeft Bruce Springsteen & The E Street Band, in de Nieuwe RAI in Amsterdam, zijn eerste concert in Nederland. De setlist is als volgt: Thunder Road, Tenth Avenue Freeze-Out, Spirit In The Night, Lost In The Flood, She's The One, Born To Run, E Street Shuffle, Backstreets, Kitty's Back, Jungleland, Rosalita, 4th Of July Asbury Park (Sandy), Detroit Medley, For You, Quarter To Three en Carol. Opnames van het concert verschijnen later onder de naam Lost In The Flood als bootleg.

Taylor Baxter Burton wordt op 23 November 1997 in Toronto, Canada geboren als dochter van Dolores O'Riordan, de zangeres van The Cranberries. De Ierse groep is in Canada voor het opnemen van een nieuw album.

JuniorwalkerJunior Walker overlijdt op 23 November 1995 thuis in Battle Creek, Michigan aan de gevolgen van kanker. Junior Walker wordt op 14 Juni 1931 als Autry DeWalt geboren in Blytheville Arkansas. De Tenorsaxofonist en zijn All Stars zijn al geruime tijd actief in het Midden-Westen van de Verenigde Staten als ze gecontracteerd worden voor Harvey Fuqua's Harvey-label. De paar singles die uitkomen zijn slechts lokale successen. Als Fuqua in 1964 Harvey verkoopt aan zijn zwager Berry Gordy, eigenaar van Motown, stappen ook Jr. Walker & The All Stars over. In 1965 begint het grote succes met de Top 10 hit Shotgun, in 1966 gevolgd door Roadrunner, een Holland-Dozier-Holland-product. De party-versie van Marvin Gaye's How Sweet It Is doet het ook goed. Later werk is melodischer en met de ballad What Does It Take To Win Your Love staat Walker in 1969 voor het laatst in de Top 10. Begin jaren zeventig maakt Walker, meestal met producer Johnny Bristol, goed in het gehoor liggend werk, dat een beetje braaf is. In live-optredens blijft Walker trouw aan de tenorsax-traditie van de jaren veertig: Walker crexc3xabert een feeststemming met keiharde rhythm & blues. Junior Walker is 64 jaar geworden.

Op 23 November 1968 wordt door de Britse commercixc3xable omroep ITV een televisieshow rond de Franse zangeres Mireille Mathieu uitgezonden. Cliff Richard is één van haar gasten. Samen met Mireille Mathieu zingt hij een duet. Daarnaast zingt Cliff Richard zijn nieuwe single Don't Forget To Catch Me.

Tien uur na zijn laatste arrestatie wordt Jerry Lee Lewis op 23 November 1976 bij het landgoed Graceland van Elvis Presley in Memphis opnieuw gearresteerd. Zwaaiend met een Derringer pistool eist de dronken zanger een gesprek met The King. Jerry Lee Lewis is zojuist uit de gevangenis ontslagen nadat hij eerder is gearresteerd nadat hij stomdronken met zijn Rolls Royce in een greppel is gereden.

Op 23 November 2006 begint Ilse de Lange met een optreden in zaal Lucky & Co in Rijssen aan een nieuwe clubtournee. Tijdens deze tour staat haar album The Great Escape centraal. Na Rijssen treedt de Almelose zangeres nog op in Den Haag (Paard van Troje), Tilburg (013), Utrecht (Tivoli), Groningen (De Oosterpoort) en Haarlem (Patronaat).

Yolanda_charlesYolanda Charles is vanaf 23 November 2004 de nieuwe bassiste van de Haagsche groep Kane. De Britse Yolande Charles heeft eerder van 2000 tot 2003 gespeeld bij Robbie Williams. Charles heeft daarvoor ook nog bas gespeeld bij ondermeer Mick Jagger en Paul Weller. Yolanda Charles komt bij Kane in de plaats van de Amerikaan Dion Murdock, die gaat drummen bij Intwine. Yolanda Charles is moeder van twee kinderen en speelt behalve basgitaar ook nog trompet en klarinet.

De 61-jarige Donald Bohana wordt op 23 November 1998 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Bohana is schuldig bevonden aan de moord op zijn veertigjarige vriendin Delores "Dee-Dee" Martes Jackson. De ex-vrouw van Tito Jackson van The Jacksons en de moeder van Taj, Tito Joseph en Taryll (3T) is op 27 Augustus 1994 dood in het zwembad bij haar huis in Los Angeles gevonden. Na een onderzoek van bijna drie jaar, wordt Donald Bohana gearresteerd op verdenking van moord.

Gi_bluesDe film G.I. Blues is vanaf 23 November 1960 in de Amerikaanse bioscopen te zien. Deze vijfde film met Elvis Presley in de hoofdrol laat een romantisch beeld zien van zijn diensttijd van 24 Maart 1958 tot 5 Maart 1960. Elvis speelt de rol van Tulsa McLean, terwijl Juliet Prowse zijn vriendin Lili speelt. De opnamen van G.I. Blues zijn van 2 Mei tot eind Juni 1960 in Hollywood gemaakt. De nummers voor de soundtrack zijn tussen 27 April en 6 Mei 1960 opgenomen in de RCA Studio en de Radio Recorders Studio in Hollywood. Op 18 Augustus 1960 wordt in het Majestic Theatre in Dallas in Texas een voorvertoning gehouden van de film. Volgens Paramount Pictures is het voor de eerste keer dat er bij een voorvertoning is geapplaudisseerd. De single Wooden Heart (Muss I Denn) komt op 20 Januari 1961 de Nederlandse hitparade binnen, en staat vanaf 24 Februari 1961 vier weken op de eerste plaats.

Op 23 November 1979 wordt Marianne Faithfull op het vliegveld van Oslo aangehouden nadat de Noorse douane een paar gram marihuana in haar bagage heeft aangetroffen.

OcsmithIn zijn huis in Ladera Heights in Californie overlijdt op 23 November 2001 zanger O.C. Smith. Ocie Lee Smith wordt geboren op 21 Juni 1932 in Mansfield Louisiana. Wanneer hij drie jaar oud is verhuist zijn familie naar Los Angeles. Tussen 1953 en 1957 dient O.C. Smith bij de Amerikaanse luchtmacht. In 1956 neemt hij zijn eerste single op voor het Cadence-label. Van 1961 t/m 1963 is O.C. Smith zanger bij het orkest van Count Basie. In 1968 is The Son Of Hickory Holler's Tramp zijn eerste hit. De single komt niet hoger dan de veertigste plaats in de Amerikaanse hitparade. De opvolger, het door Bobby Russell geschreven Little Green Apples, bereikt de tweede plaats. Voor Little Green Apples ontvangt O.C, Smith een Grammy Award. O.C. Smith is 65 jaar geworden.

Rolling_stones_ed_sullivan_show_wwwThe Rolling Stones zijn op 23 November 1969 voor de zesde keer te gast in een aflevering van The Ed Sullivan Show. Het programma is opgenomen in CBS Television City in Los Angeles. The Rolling Stones zijn aan de westkust voor een concert in het kader van hun Amerikaanse tournee. De groep weigert naar New York te reizen voor een optreden in The Ed Sullivan Show. Daarom besluit Ed Sullivan om het programma in Los Angeles op te nemen. The Rolling Stones spelen Gimme Shelter, Love In Vain en Honky Tonk Women. Andere optredens zijn er van Ed Ames en Ella Fitzgerald.

Op 23 November 1981 wordt door de BBC de eerste aflevering van een vierdelige serie over Cliff Richard uitgezonden, waarin aan de hand van archiefopnamen wordt teruggekeken op zijn inmiddels 23-jarige carriere. Daarnaast vertellen collega's en discjockeys als Olivia Newton-John, Adam Faith, Marty Wilde, Kenny Everett, Dave Lee Travis en Mike Read over hun samenwerking met Cliff Richard.

Bob_b_soxx_robert_sheenRobert Sheen overlijdt op 23 November 2000 aan de gevolgen van een longontsteking. Robert Joseph Sheen wordt op 17 Mei 1941 in St. Louis in de Amerikaanse staat Missourri geboren en is het meest bekend als zanger van Bob B. Soxx & The Blue Jeans. Deze groep, bestaande uit Bob B. Soxx (Robert Sheen), Fanita James en Darlene Love, heeft in de jaren zestig hits met Zip A Dee Doo Dah, Why Do Lovers Break Each Other's Heart en Not Too Young To Get Married. De singles zijn geproduceerd door Phil Spector. Robert Sheen is 57 jaar geworden.

Op 23 November 2000 raakt Dhani Harrison betrokken bij een verkeersongeluk. De zoon van de voormalig Beatle George Harrison veroorzaakt het ongeluk met zijn Audi S3 in Oxfordshire in Engeland. Dhani komt er met een paar schaafwonden van af.

Jagger_en_boudewijn_1Boudewijn Buch overlijdt op 23 November 2002 aan de gevolgen van een hartstilstand. Boudewijn Maria Ignatius Buch wordt op 14 December 1948 in Den Haag geboren. De schrijver, verzamelaar en televisiepresentator is vooral bekend geworden door zijn reisprogramma's die door de VARA op Nederland 3 zijn uitgezonden. Zo heeft hij een onvergetelijke serie gemaakt waarin hij plekken uit de popgeschiedenis laat zien. Boudewijn heeft over de Route 66 gelopen, is op zoek gegaan naar Amarillo (de hit van Tony Christie), is bij het graf van Buddy Holly in Lubbock in Texas geweest en hij heeft Nederland laten zien waar het McArthur Park (hit van Richard Harris) ligt. Op 15 September 1987 gaat zijn grootste wens in vervulling wanneer Buch een ontmoeting heeft met Mick Jagger. De zanger van The Rolling Stones is in September 1987 een paar dagen in Nederland om promotie te doen voor zijn tweede solo-album Primitive Cool. Boudewijn Buch is erg zenuwachtig, maar hij wordt door Mick Jagger nog redelijk op zijn gemak gesteld. Het relaas van de ontmoeting wordt in de Nieuwe Revu van 25 September 1987 afgedrukt. Op televisie is een beeldverslag te zien bij de VARA. Boudewijn Buch is 53 jaar geworden.

I_feel_fine_wwwplatenkastweblognlVanaf 23 November 1964 ligt in Amerika de single I Feel Fine van The Beatles in de platenwinkel. In Europa wordt I Feel Fine vier dagen later uitgebracht. Op de B-kant van I Feel Fine staat She's A Woman. Onafhankelijk van elkaar komen zowel I Feel Fine als She's A Woman op 5 December 1964 binnen in de Billboard Hot 100. I Feel Fine staat vanaf 26 December 1964 drie weken op de eerste plaats. She's A Woman komt tot een vierde plaats als hoogste notering.

Michael_jacksonNadat Michael Jackson formeel is aangeklaagd wegens kindermisbruik springen collega's van de veelgeplaagde zanger op 23 November 2003 publiekelijk voor hem in de bres. Michale Jackson moet zich op 9 Januari 2004 verantwoorden voor de rechter. "Ik ben verontwaardigd over de manier waarop de media hem aanpakken. Zij proberen hem door het slijk te halen, vind ik. Om wat hij heeft bijgedragen aan de Amerikaanse cultuur verdient hij beter dan dit. Het gaat om het leven van iemand. Ik vind niet dat hij belachelijk mag worden gemaakt", zegt Alicia Keys. Kelly Osbourne is het met Alicia Keys eens. "Ik vind het commentaar van die onderzoeksrechter nogal onvolwassen en ongepast. Hij zou wat professioneler mogen zijn". Andere artiesten benadrukken het gegeven dat iemand, voor de Amerikaanse wet, onschuldig is totdat zijn schuld is aangetoond. "Het lijkt er veel vaker op dat je schuldig bent totdat je onschuld is bewezen, en dan nog denkt men dat je schuldig bent. Totdat zijn schuld is bewezen, steun ik Michael Jackson in het openbaar", zegt LL Cool J. De rapper noemt de huiszoeking op Neverland met zo'n zeventig agenten zwaar overdreven. "De borgsom van drie miljoen dollar is ook bespottelijk. Zo'n borgtocht krijgen cocainehandelaren en moordenaars niet eens!." "Michael Jackson heeft mij altijd sterk beinvloed. Daarom neem ik het voor hem op. Ik ben bereid voor hem te vechten. Ik bid dat hij het niet heeft gedaan. Anders draai ik misschien zelf nog de gevangenis in", aldus Missy Elliott.

Op 23 November 1944 wordt in Amsterdam het huwelijk gesloten tussen de achttienjarige Carel Verbrugge en de drieentwintigjarige Ria Kuiper. Carel Verbrugge is beter bekend onder de naam Willy Alberti. Omdat zij zwanger is, mag Ria Kuiper van haar moeder niet in het wit trouwen. Het jonge paar krijgt een woning toegewezen in de Tweede Vijzelstraat in Amsterdam. Op 3 februari 1945 wordt hun dochter Willeke Albertina geboren. Hun zoon Tony ziet op 28 januari 1950 het levenslicht. Willy Alberti is op 18 februari 1985 op 58-jarige leeftijd overleden.

Country_joe_mcdonaldCountry Joe McDonald laat op 23 November 1968 zijn groep The Fish in de steek en gaat solo verder. Joe McDonald start zijn carriere in het begin van de jaren zestig als folkzanger, nadat hij er juist vier jaar bij de marine op heeft zitten. Zijn eerste plaatopnamen stammen uit 1964, wanneer hij samen met Blair Hardman de elpee The Goodbye Blues uitbrengt. Joe belandt dan in allerlei groepen, zoals The Berkeley String Quartet en The Instant Action Jug Band, die rond 1965 geleidelijkaan transformeert tot Country Joe & The Fish. Deze groep bestaat dan naast Joe Mcdonald uit Barry Melton (Zang/Gitaar), David Cohen (Orgel), Bruce Barthol (Bas/Harmonika) en Chicken Hirsh (Drums). De titelsong van het album I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die wordt een der bekendste anti-Vietnam-nummers uit die jaren. Na drie zeer populaire en invloedrijke elpees schrompelt de roem ineen, waarop Joe McDonald de groep verlaat en alleen gaat werken. In die hoedanigheid is hij present op het Holland Pop Festival en in het Kralingse Bos in Rotterdam. Een reeks solo-albums volgt, waaronder een huldeblijk aan Woody Guthrie (Thinking Of Woody), een huwelijksalbum (Tonight I'm Singing Just For You), een filmsoundtrack (Quiet Days In Clichy), het in Londen opgenomen Hold On It's Comin', een live-album (Incredible Live! Country Joe) en een in Frankrijk opgenomen en wederom sterk politiek getinte plaat met een nieuw geformeerde groep, die, mede door de aanwezigheid van Dorothy Moskowitz en Anna Rizzo, het strijdbare feminisme in haar vaandel voert (Paris Sessions). Ook deze groep bestaat niet meer als zodanig en Joe treedt met steeds wisselende begeleiders of alleen op. In 1977 laat hij zich verleiden tot het maken van een reunie-album (Reunion) met de oorspronkelijke bezetting van The Fish. McDonald richt hierna zijn eigen label op, Rainlight, waarvoor onder meer Butch Hancock platen maakt. In 1982 duikt een deel van The Fish weer op in The Dinosaurs. In 1986 start Joe opnieuw een nieuw platenlabel annex muziekuitgeverij, Rag Baby Records genaamd, en brengt hij een tijdschrift op geluidscassette uit, Tape Talk, dat viermaal per jaar verschijnt en muziek bevat van o.a. Vietnam-veteranen en feministische componisten.

Op 23 November 1956 krijgt Elvis Presley in een hotel in Toledo rake klappen van Louis Balint. De metaalarbeider verwijt Elvis Presley de breuk met zijn vrouw. Balint is van haar gescheiden, omdat zij volkomen bezeten is van de zanger. Louis Balint krijgt een boete van bijna twintig dollar, en verdwijnt uiteindelijk achter de tralies, omdat hij deze boete niet kan betalen.

Justify_my_love_de_nieuwe_single_vaMTV laat op 23 November 1990 weten dat de omroep de videoclip bij Justify My Love, de nieuwe single van Madonna, niet zal uitzenden. MTV komt tot zijn besluit omdat in de in het Hotel Chelsea opgenomen videoclip beelden te zien zijn van ondermeer gedeeltelijk ontkleden personen, homosexuele handelingen, sado-masochistsiche handelingen en andere sexuele handelingen. Wanneer de video later dat jaar op video uitkomt wordt het een regelrecht verkoopsucces. In de zomer van 2002 wordt Justify My Love door het alternatieve zusje van MTV, MTV2 voor het eerst op deze zender (laat op de avond) uitgezonden in een programma waarin de Top 10 van meest controversiele clips te zien zijn die ooit door MTV zijn uitgezonden. Justify My Love staat hierin op de tweede plaats.

Cloudbusting_wwwplatenkastweblognlCloudbusting van Kate Bush komt op 23 November 1985 op nummer dertig binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Burning Bridge. Cloudbusting bereikt de elfde plaats. Bij deze single heeft Kate Bush een opvallende videoclip gemaakt waarin de Amerikaanse acteur Donald Sutherland in een gastrol haar vader speelt.Speciaal voor de videoclip van Cloudbusting laat Kate Bush haar haren kort knippen.

Richey_edwards_wwwplatenkastweblognRichey Edwards wordt op 23 November 2008 door een Britse rechter officieel dood verklaart. De ouders van de sinds 1995 vermiste gitarist en liedjesschrijver van de Britse band The Manic Street Preachers vragen daarom zodat de nalatenschap van hun vermiste zoon geregeld kan worden. De ouders van Edwards mogen al in 2002, zeven jaar na de vermissing van hun zoon, de rechtbank vragen om Richey dood te verklaren. Ze weigeren omdat ze hopen dat hij nog altijd in leven is. "Ze hebben nu geaccepteerd dat zijn zaken afgehandeld moeten worden. Dat betekent niet dat ze hebben geaccepteerd dat hun zoon dood is," alsus een woordvoerder. Richey James Edwards wordt op 22 December 1967 geboren en groeit op in Blackwood, Wales. Hij studeerd af aan de Universiteit van Swansea in politieke geschiedenis. Van oorsprong is Edwards de chauffeur en roadie van de Manic Street Preachers. Later doet hij mee aan optredens en schrijft hij teksten voor de band. Op het podium doet Edwards doorgaans alsof hij gitaar speelt. Samen met bassist Nicky Wire schrijft hij teksten voor MSP. Dit zijn doorgaans naargeestige teksten met onderwerpen als socialisme, anorexia en moord. Edwards blijkt een chaotische persoonlijkheid. Hij heeft anorexia, is drankverslaafd, depressief en doet aan automutilatie. Dit laatste loopt uit de hand wanneer hij geconfronteerd wordt door een journalist, die vraagt hoe serieus MSP voor hem is. Hierop pakt Edwards een scheermes, en krast 4REAL in zijn arm, waarna zeventien hechtingen nodig zijn. Edwards wordt voor het laatst gezien op 1 Februari 1995. Vanaf twee weken vxc3xb3xc3xb3r zijn verdwijning haalt hij elke dag 200 pond van zijn bankrekening. Hij wordt in de weken na 1 Februari 1995 volgens geruchten nog enkele malen gezien in Newport. Een taxichauffeur beweerd dat hij op 7 Februari 1995 Edward rond heeft geleid door zijn voormalige woonplaats Blackwood, waarna Edwards de rekening netjes betaald. Exc3xa9n week later, op 14 Februari 1995, wordt Edwards auto verlaten gevonden bij een brug over de rivier de Severn. De auto is afgesloten en verder worden geen sporen gevonden. Er wordt er van uit gegaan dat Edwards zelfmoord heeft gepleegd door van de brug te springen, hoewel verschillende mensen die hem goed kennen denken dat hij ondanks zijn depressie niet in staat is/was zelfmoord te plegen. Zes maanden na de verdwijning besluit de groep (met instemming van de ouders van Edwards) met de band verder te gaan. Het eerste album zonder Richey draagt de toepasselijke titel Everything Must Go (1996) en bevat vier nummers waarvan de teksten (deels) door Richey zijn geschreven. Bassist Nicky Wire beschrijft zijn verdriet over de verdwijning in het nummer Australia. Tot op de dag van vandaag is Richey Edwards vermist. Ten tijde van de verdwijning is Edwards 28 jaar oud. In Januari 2002 laten de ouders van Richey James Edwards weten dat zij niet willen dat hun zoon wordt "dood verklaard". Volgens de Britse wetgeving gebeurt dit wanneer iemand zeven jaar verdwenen is. De ouders van Edwards hopen dat hun zoon nog leeft. Op 23 November 2008 laten de ouders van Edwards hun zoon voor de rechter officieel dood verklaren. Zijn vermogen gaat bij het ontbreken van een testament naar zijn ouders. Van het geld (£455,990) blijft na aftrek van allerlei kosten £377,548 over.

Op 23 November 1970 wordt door platenmaatschappij Island Records het album Tea For The Tillerman van Cat Stevens uitgebracht. Op dit album staan ondermeer de hits Wild World en Father And Son. Tea For The Tillerman komt op 28 November 1970 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de 20ste plaats.

Waar_moet_dat_heenOp 23 November 1972 wordt door de VPRO de eerste aflevering van De Barend Servet Show uitgezonden. Dit programma is de opvolger van De Fred Hache Show. IJf Blokker speelt Barend Servet, Dolf Brouwers brengt Sjef van Oekel tot leven, Harry Touw is te zien als Fred Hache en Corty Brak noemt zich Gerrit Dekzeil. De show komt een maand later al bijna aan haar eind wanneer in de decemberaflevering van 1972 een geruchtmakende scene voorkomt waarin Barend Servet een dame interviewt die sprekend lijkt op de toenmalige koningin Juliana en deze rol ook duidelijk speelt: Barend Servet spreekt haar aan met Majesteit en vraagt allerlei zaken over het koningin zijn, terwijl de pseudo-koningin in een voorname kamer zit en bezig is spruitjes schoon te maken ("want dat doet het gewone volk ook"). Deze scene leidt onder het kabinet Biesheuvel tot Kamervragen en bijna wordt de VPRO zendtijd haar afgenomen door de toenmalige Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, P.J.Engels. De Barend Servet Show is uiteindelijk slechts twee seizoenen uitgezonden op de Nederlandse televisie. Begin 1973 heeft Barend Servet met het in zijn show gezongen nummer Waar Moet Dat Heen een klein hitje in de Nederlandse Top 40. Waar Moet Dat Heen bereikt op 3 Maart 1973 een 18e plaats als hoogste notering.

Emerson, Lake & Palmer onthullen op 23 November 1993 hun eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. In 1971 hebben toetsenist Keith Emerson, zanger/bassist/gitarist Greg Lake en drummer Carl Palmer in Nederland hun eerste hit met Lucky Man. Deze single bereikt de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 23 November 1998 wordt met een optreden in het Circustheater in Scheveningen de Bestemming Tour van Marco Borsato afgesloten. De concertreeks is op 28 September 1998 in het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam van start gegaan.

SpinoutVanaf 23 november 1966 draait de film Spinout in de Amerikaanse bioscopen. In deze alweer tweeentwintigste film met Elvis Presley in de hoofdrol speelt hij de rol van Mike McCoy, die als zanger van een groep het hoofd boven water probeert te houden. Shelley Fabares speelt zijn vriendin Cynthia Foxhugh. Elvis Presley zingt negen nummers in deze film. Dit zijn achtereenvolgens Spinout, Stop Look & Listen, Adam & Evil, All That I Am, Never Say Yes, Am I Ready, Beach Shack, Smorgasbord en I'll Be Back. De soundtrack is tussen 15 en 17 Februari 1966 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Elvis wordt tijdens deze opnamen bijgestaan door Scotty Moore, Tiny Timbrell, James Burton (gitaren), Bob Moore (bas), D.J. Fontana, Buddy Harman (drums), Floyd Cramer (piano), Boots Randolph (sax) en The Jordanaires (backingvocals). Voor gitarist James Burton is dit de eerste keer dat hij met Elvis Presley werkt.

Phil_bloom_wwwplatenkastweblognlOp 23 November 1967 wordt door de VPRO de derde, en tevens laatste, aflevering van Hoepla uitgezonden. Hoepla is een geruchtmakend televisieprogramma voor jongeren van Hans Verhagen, Gied Jaspers en Wim van der Linden. De eerste uitzending is op 28 juli 1967. Hoepla raakt in opspraak als Phil Bloom in de tweede aflevering, op 9 oktober 1967, naakt in beeld verschijnt. The Crazy World Of Arthur Brown en The Jimi Hendrix Experience hebben in Hoepla live opgetreden.

HakkhbarHakkuhbar komt op 23 November 1996 op een vijftiende plaats de Nederlandse Top 40 binnen met hun single Gabbertje, een housebewerking van Swiebertje van Joop Doderer. Gabbertje staat vanaf 7 December 1996 drie weken op de eerste plaats. Componist Harry de Groot ziet de humor van deze single wel in. Joop Doderer, die de rol Swiebertje vanaf 1955 twintig jaar heeft gespeeld, is minder te spreken. In het televisieprogramma NOVA zegt hij dat Gabbertje "gebrek aan creativiteit heeft en een belediging voor Swiebertje is". Gabbertje wordt gezongen door Geert Timmers. Hij is bekend als Bob Fosko, de zanger van De Raggende Manne. In de videoclip en bij de live-optredens is de acteur Ruben van der Meer het gezicht van Hakkuhbar.

Op 23 November 2005 verbreekt Robbie Williams een record in het Guinness Book Of Records, wanneer hij op één dag meer dan 1,6 miljoen concertkaartjes verkoopt. Het oude record, op naam van de jongensgroep 'NSync, staat op één miljoen. De fans van Robbie Williams staan massaal in de rij voor het postkantoor om kaartjes te kopen voor zijn komende wereldtournee. De Engelse zanger heeft nog een ander record op zijn naam staan. Robbie Williams heeft de meeste Brit Awards gewonnen.

Het Openbaar Ministerie in Vietnam maakt op 23 November 2005 bekend dat Gary Glitter vier maanden langer zal worden vastgehouden. Hij is aangeklaagd voor het seksueel misbruiken van een kind van twaalf jaar. Volgens de advocaat van Gary Glitter heeft het Openbaar Ministerie geen bewijs. De aanklacht zou louter zijn gebaseerd op roddels.

Teeny_bopper_bandCatapult komt op 23 November 1974 op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Teeny Bopper Band. Het is na Hit The Big Time en Let Your Hair Hang Down de derde hit voor zanger Cees Bergman, gitarist Erwin van Prehn, toetsenist Elmer Veerhoff, bassist/zanger Aart Mol en drummer Geert Jan Hessing uit Leiden. Teeny Bopper Band, met op de B-kant het nummer Nightrake bereikt een tiende plaats als hoogste notering. Catapult ontstaat uit de oud leden van de Leidse bands Axis Purple, Oriental Garden en Forest, wanneer die besluiten in het voorjaar van 1973 op vakantie te gaan naar het Spaanse Lloret Del Mar. Daar worden plannen gemaakt om in hetzelfde jaar als één band op te gaan treden. Golden Earring zanger Barry Hay komt met de naam Catapult en het logo van de band wordt ontworpen door Wim T. Schippers. Als manager wordt Aad van Delft aangetrokken. Als start datum wordt 1 September 1973 gekozen. Op 23 November 1973 speelt de band in het voorprogramma van Golden Earring in sport hal van Maassluis. Oud-Golden Earring drummer Jaap Eggermont produceert de eerste single Hit The Big Time/Let It Be True die over het verblijf in Spanje gaat.

In Everton, Engeland, aan de 2 Court Great Homer Street, wordt op 23 November 1866 Joseph McCartney geboren. De grootvader van Paul McCartney overlijdt in Juni 1942.

Anita_odayAnita Oxe2x80x99Day overlijdt op 23 November 2006 in een ziekenhuis in Los Angeles aan de gevolgen van een longontsteking. Anita O' Day wordt op 18 Oktober 1919 in Chicago, Illinois geboren als Anita Belle Colton. De Amerikaanse jazz-zangeres heeft ondermeer succes met And The Tears Flowed Like Wine, Let Me Off Uptown, Honeysuckle Rose en Sweet Georgia Brown. Vanwege haar drugsgebruik is Anita O' Day een aantal keren tot een gevangenisstraf veroordeeld. Haar verslaving aan heroine en drank levert haar de bijnaam "The Jezebel Of Jazz" op. De laatste jaren van haar leven treedt zij op in kleine clubs in Los Angeles. Anita O' Day is 87 jaar geworden.

Come Sunday van The Cats komt op 23 November 1974 op een 19e plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Op de B-kant van deze single staat Come On Girl, een compositie van Piet Veerman. Come Sunday is geschreven door Lane Caudell en Harry Lloyd. The Cats hebben deze single in Amerika opgenomen. Come Sunday is geproduceerd door Al Capps, en bereikt de zesde plaats in de Nederlandse Top 40.

Silvester_wwwplatenkastweblognlIn zijn huis in Koln in Duitsland overlijdt op 23 November 2008 de Duitse zanger, producent en tekstschrijver Erik Silvester aan de gevolgen van een hartaanval. Erik Silvester wordt op 24 September 1942 in Briesen, Sudetenland (een deel van voormalig Tsjecho-Slowakije het huidige Tsjechie) geboren als Erik Herschmann. Na zijn schooltijd volgt Silvester een driejarige theateropleiding en studeerd nadien muziek (harmonie en compositie). Hij speelt gitaar, bas, piano, drumstel en saxofoon. Zijn eerste single Karina-Lu verschijnt in 1960 en hij componeerd sindsdien verschillende van zijn liedjes zelf. Pas in September 1967 komt hij met de single Dann Fiel Die Ture Zu in de Duiste hitparade. Zijn grootste hits zijn Ich seh' Die Madchen Gern Vorubergehn (1969), Zucker Im Kaffee (1969) en Wenn Die Trommel Ruft (1976). In totaal maakt Silvester 3 LP's en 19 singles, waarvan er in totaal 25 miljoen exemplaren van verkocht zijn. In de jaren 1970 is hij gast in diverse muziekprogramma's op TV. Daarna wordt het rustiger rond Silvester. In de jaren 1990 maakt hij nog een aantal opnames, maar hij kan zijn vroegere successen niet meer evenaren. Erik Silvester is 66 jaar geworden.

Brian Matthew presenteert op 23 November 1963 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als muziklae gastent The Breakaways, Cliff Richard & The Shadows (met Don't Talk To Him), Bobby Rydell, Ronnie Carroll, The Rolling Stones (met I Wanna Be Your Man), Christopher Stanford, Gene Pitney en Don Curtis & The Tremors.


Muziek Jarige Op 23 November

1939: Helen Schaap - The Shepherds Zangeres
1939: Brett Everett - Soul Zangeres USA († 19 Aug. 2001)
1948: Anthony Bourge - Budgie Gitaar
1949: Alan Paul - Manhattan Transfer Zanger
1949: Sandra Stevens - Brotherhood Of Man Zangeres
1954: Marty (Riny Schreijenberg) - Trompettist Nederland
1954: Bruce Hornsby - Bruce Hornsby & The Range Zanger/Piano
1957: Jellybean (John Benitez) - DJ/Producer USA
1962: Chris Bostock - Jo Boxers Bas
1978: Randy - Big Brovaz Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten