Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 22 November

Killer_queen_van_queenQueen vertrekt op 22 November 1974 met een lijnvlucht van Londen naar Schiphol om in Hilversum opnamen te maken voor het televisieprogramma TopPop. Het is de enige keer dat Queen in de studio van TopPop te zien is. Vanaf de volgende single, Now I'm Here, wordt er een videoclip vertoont. Slechts met de single Bicycle Race weet het team van TopPop naast de clip (TopPop opname uit Ahoy, Rotterdam) ook nog een zelf opgenomen interview uit te zenden (1 Februari 1979). Queen komt op 22 November 1974 naar Nederland voor een promotie bezoek voor hun nieuwe single Killer Queen. De Britse groep onderbreekt hiermee even hun Sheer Heart Attack Tour die op 30 Oktober 1974 met een optreden in het Palace Theatre in Manchester van start is gegaan. Op 8 December 1974 staat Queen in het kader van deze tour in de Prins Willem Alexanderzaal (capaciteit 2000 bezoekers) in het Congresgebouw in Den Haag. Met 1300 bezoekers is het concert niet uitverkocht. Het voorprogramma in Den Haag wordt verzorgd door de Nederlandse band Kayak. Manager Frits Hirschland van Kayak levert geheel in de stijl van de tekst van Killer Queen een fles Moet & Chandon in de kleedkamer van Queen af. Toetsenist Ton Scherpenzeel van Kayak over het concert: "Zeker het was rock en roll, maar het was dermate ongenuanceerd hard en van dik hout zaagt men plankenwerk dat ik eigenlijk, doordat ik nummers a la Killer Queen verwachtte, enigszins teleurgesteld was in wat ik te horen kreeg. Killer Queen deden ze maar half en volgens mij nog van tape ook. Toen ik na afloop even aan de praat raakte met drummer Roger Taylor en hij me vroeg wat ik ervan vond, kon ik eigenlijk alleen maar uitbrengen: "Great light show". Hetgeen ik ook inderdaad vond, want een spektakel was het! Heel raar, maar het gesprek was na die tactische bedoelde opmerking ineens heel snel afgelopen". De Sheer Heart Attack Tour wordt op 5 Januari 1975 afgesloten met een concert in het Nippon Budokan in Tokyo, Japan. De opname voor TopPop wordt op vrijdag 6 December 1974 tussen vijf over zeven en half acht bij de AVRO op Nederland 2 uitgezonden.

Mirror_mirror_wwwplatenkastweblognlOp 22 November 1965 staat de Engelse groep Pinkerton's Assorted Colours in de platenstudio om hun debuutsingle Mirror Mirror op te nemen. Pinkerton's Assorted Colours is afkomstig uit Rugby in het graafschap Warwickshire. De groep bestaat uit Samuel Pinkerton Kempe, Barrie Bernard, Tom Long, Dave Holland en Tony Newman. Tony Newman is de componist van Mirror Mirror, welke op 10 December 1965 wordt uitgebracht. Mirror Mirror, met op de B-kant het nummer She Don't Care, komt op 13 Januari 1966 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de negende plaats.

Kees_brouwerKees Brouwer pleegt op 22 November 2002 zelfmoord. Hij komt tot zijn wanhoopsdaad omdat hij prive hopeloos in de knoop zit. Kees Brouwer wordt op 10 Mei 1960 geboren, en speelt in de Bintangs sinds de heroprichting van de band in December 1989. Daarvoor is hij actief als drummer in de Frank Kraaijeveld Band en de Haarlemse popgroep Van Dattum. De overige Bintangs bandleden, roadcrew, management, platenlabel en andere betrokkenen zijn diep geschokt door de zeer trieste gebeurtenis. "We zijn er allemaal helemaal kapot van, we wisten dat Kees een moeilijke periode in zijn privxc3xa9-leven doormaakte maar dit hadden wij echt nooit verwacht". Het afgelopen weekend hebben de Bintangs met Kees Brouwer nog twee maal opgetreden in Hardenberg en Goor en ging alles prima. Het optreden op Zaterdag 16 november 2002 in zaal De Ster in Goor is Kees Brouwer's laatste concert geworden. Kees Brouwer wordt op vrijdag 29 November, tijdens een openbare bijeenkomst, om 14.30 begraven op de Algemene begraafplaats te Heemstede aan de Herfstlaan. Kees Brouwer is 42 jaar geworden. De Bintangs vinden na een rouwperiode een nieuwe slagwerker. Het is de 47 jaar oude Beverwijker Burt van der Meij, die in de periode 1984 - 1985 ook al deel uitmaakte van de Bintangs.

Norman Granz overlijdt op 22 November 2001 in Geneve in Zwitserland aan de gevolgen van kanker. De latere Amerikaanse jazzpromotor Norman Granz wordt op 6 Augustus 1918 in Los Angeles geboren. Vanaf 1944 staat zijn leven in het teken van de jazz. In 1953 richt Norman Granz zijn eigen platen-labels Clef, Nogran en Down Home op. In 1956 bundelt hij deze labels onder de noemer Verve Records. Norman Granz is 83 jaar geworden.

Trckener_kecksOp 22 November 2001 worden in 013 in Tilburg opnamen gemaakt van een optreden van de Trockener Kecks. De Amsterdamse groep heeft bekendgemaakt dat zij in December 2001 stoppen. Na 21 jaar vinden zij het welletjes. Daarom worden alle successen nog één keer live opgenomen. In Maart 2002 wordt het dubbelalbum Meer Niet uitgebracht. Echt succesvol is het album niet. Meer Niet komt op 9 Maart 2002 op nummer 82 binnen in de Album Top 100 en is na een week op 72 te hebben gestaan, na drie weken al weer verdwenen uit de albumlijst. Opmerkelijk is nog dat de hoesfoto van het in 013 in Tilburg opgenomen album, gemaakt is op 24 December 2001 tijdens het concert in Paradiso in Amsterdam. De leden van Trockener Kecks spelen tegenwwordig allemaal ergens anders. Gitarist Phil Tilli speelt samen met ex-leden van Supersub in de nieuwe band Moke. Gitarist Rob de Weerd speelt tegenwoordig in Chelsea Hotel. Theo Vogelaars speelt bas in De Snevo's. Zanger Rick de Leeuw treedt samen met Jan Hautekiet op in Belgische en Nederlandse theaters. Toetsenist Rob van Zandvoort speelt bij Lucretia van der Vloot, en drummer Gerben Ibelings drumt momenteel bij The Bintangs.

Jim Reid wordt op 22 November 1987 door de Canadese politie gearresteerd op verdenking van mishandeling. De zanger van Jesus And Mary Chain wordt er van beschuldigd tijdens een optreden het publiek met een microfoonstandaard aangevallen te hebben. Na het betalen van $2000 borg wordt Jim Reid vrijgelaten.

JapanDe Engelse groep Japan geeft op 22 November 1982 een afscheidsconcert in het Odeon Theater in de Londense wijk Hammersmith. De bandleden beginnen allen solocarrixc3xa8res. Mike Karn probeert iets uit met voormalig Bauhaus-zanger Peter Murphy in de vorm van Dalis Car en maakt twee half geslaagde solo-elpees. Steve Jansen en Richard Barbieri borduren als The Dolphin Brothers zonder veel resultaat voort op Japan middels Catch The Fall. Alleen David Sylvian heeft meer succes. Samen met Ryuichi Sakamoto maakt hij de 12" Bamboo Houses en de single Forbidden Colours, die bestemd is voor de soundtrack van de film Merry Christmas Mr. Lawrence.

Twee van de drie overgebleven originele Doors leden, Ray Manzarek en Robbie Krieger maken op 22 November 2002 bekend dat zij weer platen gaan opnemen en op tournee gaan. Om de groep weer compleet te maken zijn ex-Cult zanger Ian Astbury en voormalig Police drummer Stewart Copeland aangetrokken. De originele drummer van The Doors, John Densmore, doet niet mee vanwege een ooraandoening.

With_the_beatlesWith The Beatles wordt op 22 November 1963 uitgebracht, en is te koop in mono en in stereo. De tweede LP van de Liverpoolse groep is tussen 18 Juli en 30 Oktober 1963 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. Op With The Beatles staan zeven liedjes van John Lennon en Paul McCartney, één van George Harrison en zes covers, waaronder Please Mister Postman, Roll Over Beethoven Devil In Her Heart en Money. Het album is geproduceerd door George Martin. With The Beatles komt op 27 November 1963 in Engeland op de eerste plaats binnen en verdringt daarmee het eerste album van The Beatles, Please Please Me van de eerste plaats. With The Beatles blijft 21 weken op nr 1 staan en staat uiteindelijkt 40 weken in de Top 30. Op de hoes staat een artistieke zwart-wit foto van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr die is gemaakt door Robert Freeman. In eerste instantie is platenmaatschappij EMI niet akkoord met de hoesfoto. maar THe Beatles weten hun zin door te drijven. Robert Freeman zou later ook de hoesfoto's maken voor A Hard Day's Night, Beatles For Sale, Help! en Rubber Soul. In het voorwoord van het boek Yesterday: Photographs Of The Beatles schrijft Paul McCartney over Robert Freeman het volgende: "The photographs which he made of The Beatles with large, grainy prints are as artistic without being pretentious. In my opinion, the photographs taken by Robert Freeman are the best photographs of The Beatles ever taken".

Op 22 November 1955 tekent Elvis Presley een contract met platemaatschappij RCA Victor. De maatschappij heeft zijn contract met Sam Phillips van Sun Records voor 35.000 dollar afgekocht. Elvis krijgt een bonus van vijfduizend dollar van RCA Victor, waarvoor hij een roze Cadillac koopt.

Op 22 November 2008 staat in de L'Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, een artikel waarin John Lennon vergeven wordt. Lennon jaagt in 1966 veel gelovigen tegen zich in het harnas met de uitspraak dat de Beatles populairder zijn dan Jezus. De uitspraak (gedaan in een interview met Maureen Cleace, vriendin van Lennon) wordt op 4 Maart 1966 gepubliceerd in The London Evening Standard: "Christianity will go. It will vanish and shrink. I needn't argue with that; I'm right and I will be proved right. We're more popular than Jesus now; I don't know which will go first - rock 'n' roll or Christianity. Jesus was all right but his disciples were thick and ordinary. It's them twisting it that ruins it for me." Het Vaticaan stelt nu dat de uitspraak van Lennon moet worden gezien als de grootspraak van een jongeman die niet goed wist hoe hij moest omgaan met het plotselinge succes van de band.

Michael_hutchenceMichael Hutchence wordt op 22 November 1997 om 11.50 plaatselijke tijd dood en naakt aangetroffen in zijn kamer in het Ritz Carlton Hotel in Double Bay, een buitenwijk in Sydney, Australie. Naar alle waarschijnlijkheid is de zanger van INXS het slachtoffer geworden van een door hem zelf uitgevoerd macaber sexspel, en door wurging om het leven gekomen. Michael Kelland Frank Hutchence wordt op 22 januari 1960 in Sydney geboren, en raakt als tiener bevriend met de schuchtere Andrew Farriss, met wie hij songs begint te schrijven en briefcontact houdt als hij een jaartje in Los Angeles gaat wonen. Terug in Sydney zijn The Farriss Brothers (met Tim en Jon) een feit. De familie Farriss besluit in '78 terug te keren naar de vroegere woonplaats Perth en aangezien Jon nog naar school gaat, besluiten The Farriss Brothers (dan uitgebreid met Pengilly en Beers) mee te verhuizen. De hele band betrekt een groot huis in Perth. Opgetreden wordt er in kleine mijnstadjes en locale pubs. In '79 wordt de naam omgedoopt in INXS. Michael Hutchence is 37 jaar geworden.

Op 22 November 1981 vindt er in de Checker Board Lounge in Chicago een jam-sessie plaats tussen Muddy Waters, Buddy Guy en drie Rolling Stones, te weten Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood. Het samenzijn wordt gefilmd en is in menige documentaire over The Rolling Stones te zien. Ook verschijnt er een illegale dubbel-LP onder de titel Sweet Home Chicago. The Rolling Stones zijn in Chicago voor twee concerten die zij op 23 en 25 november 1981 geven in de Rosement Horizon.

White_album_beatlesVanaf 22 November 1968 ligt The White Album van The Beatles in de platenwinkel. Op dit eerste dubbel-LP van The Beatles staan dertig nummers die tussen 30 Mei en 14 Oktober 1968 in de Abbey Road Studio in Londen zijn opgenomen. Het eerste nummer wat The Beatles voor het album opnemen is Revolution, het laatse nummer, Julia, wordt op 13 Oktober opgenomen. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat het album de titel A Doll's House zou krijgen. Er bestaat echter al een boek A Doll's House van Henrik Ibsen, en de Beatles zijn bang dat er problemen mee komen, waardoor deze naam uiteindelijk komt te vervallen. Het album is in een eenvoudige witte hoes gestoken. Hierin in zit een poster met een collage foto's, ontworpen door Richard Hamilton, en vier kleurenfoto's van The Beatles. Het is ook Richard Hamilton's idee om het album gewoon The Beatles te noemen. De foto's zijn in Juni 1968 gemaakt door John Kelly, die ook al foto's had gemaakt voor het boekje bij de Magical Mystery Tour LP. John Kelly krijgt later ook de eer om fotograaf te mogen zijn op het huwelijk tussen Paul McCartney en Linda Eastman in 1969. In de eerste week worden er in Amerika bijna twee miljoen exemplaren van The White Album verkocht.

The_little_girl_i_once_knew_wwwplatThe Little Girl I Once Knew van The Beach Boys wordt op 22 November 1965 hin Amerika als single uitgebracht. Op de B-kant staat There's No Other (Like My Baby). The Little Girl I Once Knew is geschreven door Brian Wilson. There's No Other (Like My Baby) heeft Phil Spector in 1961 voor The Crystals geschreven. The Little Girl I Once Knew komt op 27 November 1965 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de twintigste plaats.

Johan Riley Fyodor Taiwo Samuel wordt op 22 November 2006 geboren als tweede zoon van Seal en Heidi Klum. Seal kondigt zijn zoon op zijn website als volgt aan: "To our children, a brother. To our parents, a grandson. To my wife and I, a son. To our family, a blessing." De Britse zanger en het Duitse topmodel hebben al een zoon; Henry Samuel is op 12 September 2005 geboren. Uit haar relatie met de Formule 1-baas Flavio Briatore heeft Heidi Klum een dochter; Leni Briatore geboren op 4 Mei 2004.

A_christmas_gift_for_you_van_phil_sOp 22 November 1963 wordt het Kerstalbum A Christmas Gift For You, van Phil Spector uitgebracht. Aan dit Kerstalbum heeft Phil Spector de hele zomer met zijn artiesten gewerkt in de Gold Star Recording Studio in Hollywood. Op de plaat staan o.a. White Christmas door Darlene Love, Frosty The Snowman door The Ronettes, Santa Claus Is Coming To Town door The Crystals en Here Comes Santa Claus door Bob B. Soxx & The Blue Jeans. Jack Nitzsche tekent voor de arrangementen. Larry Levine doet de techniek en Phil Spector is verantwoordelijk voor de algehele productie. Op 22 november 1963 wordt echter ook de Amerikaanse president John F Kennedy dodelijk verwond door twee geweerkogels, terwijl hij in de presidentiele limousine over Dealey Plaza in Dallas rijdt. Het Amerikaanse publiek zit na deze gebeurtenis niet te wachten op nieuwe kerstmuziek van Phil Spector en A Christmas Gift For You flopt dan ook volledig.

How_to_dismantle_an_atomic_bomb_wwwHow To Dismantle An Atomic Bomb, de nieuwe plaat van U2, komt op 22 November 2004 uit. Om dit te vieren geeft de groep in New York een gratis live-show. Duizenden fans en voorbijgangers zijn getuige van dit optreden in een park bij Brooklyn Bridge. MTV heeft hiervan opnamen gemaakt voor een special die in Amerika op 8 December 2004 wordt uitgezonden. Voor dit optreden rijdt U2, al spelend achterop een vrachtwagen, rond in de straten van Manhattan. Zij spelen All Because Of You, de tweede single van hun nieuwe album. Ook hiervan zijn beeldopnamen gemaakt die worden verwerkt in de videoclip bij de single. How To Dismantle An Atomic Bomb komt op 27 November 2004 binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Twee weken staat de plaat aan de top. Vanaf 12 Februari 2005 staat How To Dismantle An Atomic Bomb opnieuw twee weken op de eerste plaats.

Bob Dylan treedt op 22 November 1965 in New York in het huwelijk met Sara Lownds. De zanger heeft Lownds (geboren als Shirley Marlin Noznisky), een voormalige Playboy Bunny, ontmoet in 1964 op een feestje van hun gezamenlijke vriendin Sally Grossman. Sara Lownds is geboren als Shirley Noznisky. Zij is eerder getrouwd geweest met Hans Lownds. Uit dit huwelijk is dochter Maria geboren. Bob Dylan en Sara Lownds krijgen vier kinderen: Jesse, Anna, Sam en Jakob. Op 1 Maart 1977 gaat het paar uit elkaar.

BostonOp 22 November 1976 bereikt het titelloze debuutalbum van Boston in Amerika de platina-status. Het album is op 25 September 1976 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en behaalt uiteindelijk de tweede plaats. Op dit album staat ondermeer de wereldhit More Than A Feeling. Boston bestaat uit Brad Delp (zang), Tom Scholz (gitaar, orgel), Barry Goudreau (gitaar), Fran Sheenan (bas), en Sib Hassian (drums). Het album is met tussenpozen tussen 1975 en 1976 opgenomen in ondermeer de Foxglove Studios in Watertown, Massachusetts, de Capitol Studios in Hollywood, Californie en The Record Plant in Los Angeles, California. De meeste nummers zijn op een simpele 12-track recorder als demo opgenomen door Tom Scholz. De platenmaatschappij vindt  het echter zo goed dat het in deze vorm ook uitgebracht wordt. Alleen al in Amerika worden er uiteindelijk meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

Billwyman_mandysmith_wwwplatenkastwOp 22 November 1990 laat de dan 54-jarige Bill Wyman weten dat zijn huwelijk met de twintigjarige Mandy Smith is gestrand. De Rolling Stones bassist is op 2 Juni 1989 in Londen met Mandy Smith getrouwd. Drie dagen later volgt de kerkelijke inzegening. Bill Wymans zoon Stephen is getuige. Op 7 Mei 1991 wordt de echtscheiding door een rechter bekrachtigd. In een interview zegt Mandy Smith: "Eigenlijk wist ik van tevoren dat dit huwelijk niets zou worden". Zij krijgt naderhand een verhouding met de Nederlandse voetballer Pat van den Hauwe. Zij trouwen op 19 Juni 1993. Dit huwelijk duurt tot 1997. Bill Wyman trouwt voor de vierde keer op 21 April 1993 met de Amerikaanse Suzanne Accosta. Zij krijgen drie dochters - Katy, Jessica en Matilda.

Lydia_tuinenburg_wwwplatenkastwebloLydia Tuinenburg vertrekt op 22 November 1960 voorgoed naar Amerika. De zangeres van Lydia & Her Melody Strings gaat samen met haar echtgenoot Ruud Doulage en hun zoon Francis Gary, die in September 1960 geboren is, wonen in Costa Mesa in Zuid-Californie. In 1965 komt Lydia Tuinenburg even terug naar Nederland voor twee optredens in Apeldoorn. De organisatoren gebruiken haar roem om er zelf rijk van te worden. Vanaf dat moment moet Lydia Tuinenburg niets meer van de showbusiness weten. Wanneer organisator Jan Vis haar begin 1990 benadert voor de Goud Van Out Shows van de Veronica Omroep Organisatie, weigert zij vriendelijk maar beslist. Lydia Tuinenburg heeft zich tegenwoordig aangesloten bij een kerkelijke gemeenschap.

Elvis_clambake_wwwplatenkastweblognVanaf 22 November 1967 draait de film Clambake in de Amerikaanse bioscopen. Clambake is de 24ste film met Elvis Presley in de hoofdrol. Presley speelt in deze film de rol van Scott Heyward, die hotelgasten in Miami, Florida leert waterskieen. Andere rollen worden vertolkt door Shelley Fabares (als Dianne Carter), Will Hutchins (als Tom Wilson) en Bill Bixby (als James J. Jamison III). Hoewel Clambake zich in Florida afspeelt, is hij in Hollywood opgenomen. Voor de opnamen in Florida hebben de regisseurs Arthur N. Nadel en Ladislav Smocek een dubbelganger van Elvis Presley gebruikt. Op 21 en 22 Februari 1967 worden in de RCA Studios in Nashville de acht liedjes voor de soundtrack opgenomen. Dit zijn Who Needs Money (een duet met Will Hutchins) , A House That Has Everything, Clambake, Hey Hey Hey, The Girl I Never Loved, How Can You Lose What You Never Had, You Don't Know Me en Confidence. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen Scotty Moore, Chip Young en Charlie McCoy, steelgitarist Pete Drake, bassist Bob Moore, de drummers D.J. Fontana en Buddy Harman, de pianisten Floyd Cramer en Hoyt Hawkins en saxofonist Norman Ray. Millie Kirkham en The Jordanaires zorgen voor de achtergrondvocalen. Op 19 September 1967 worden door June Page, Priscilla Hubbard, Dolores Edgin en Millie Kirkham extra vocalen aan de album-versie van Confidence toegevoegd.

Calypso_wwwplatenkastweblognlOp 22 November 1975 komt Calypso van John Denver op een 19e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Calypso, met op de B-kant het nummer I'm Sorry, bereikt de tweede plaats. Opvallend is dat zowel in Amerika als in Engeland het nummer I'm Sorry de A-kant is en Calypso de B-kant. Calypso is de naam van het schip van Jacques Yves Cousteau, ondermeer de uitvinder van de onderwatercamera. Met de Calypso, een omgebouwde Britse mijnenveger, heeft Cousteau de wereldzeeen bevaren om onderwaterfilms te produceren. Jacques Yves Cousteau overlijdt op 25 Juni 1997 op 87-jarige leeftijd. John Denver komt op 12 oktober 1997 bij een vliegtuigongeluk om het leven. Hij is 53 jaar geworden.

Sandy Denny neemt op 22 November 1969 het besluit om uit de groep Fairport Convention te stappen. Gitarist Richard Thompson neemt haar zangpartijen over. Hij stapt in 1971 uit de groep. In 1974 keert Sandy Denny terug bij Fairport Convention. Twee jaar later gaat zij opnieuw solo verder. Op 21 April 1978 overlijdt de zangeres nadat zij in haar huis in een dronken bui van de trap is gevallen. Sandy Denny is 31 jaar geworden.

Tom_clay_1965_wwwplatenkastweblognlTom Clay overlijdt op 22 November 1995 aan de gevolgen van maag en longkanker. Tom Clay wordt als Thomas Clague in 1929 in Detroit geboren. Clay begint zijn carierre als Jack The Bellboy op het radiostation WJKB-AM in Detroit. In 1959 wordt hij ontslagen nadat hij $6000 heeft aangenomen om bepaalde platen meer te draaien. Clay moet naar Canada uitwijken om weer bij een radiostation te kunnen gaan werken. Hij vindt uiteindelijk werk bij CKLW-AM in Windsor, Canada. Na ondermeer bij WWWW-FM, WQTE-AM in Monroe en WTAK-AM in Garden City te hebben gewerkt komt hij in 1971 als invaller terecht in Los Angeles bij KGBS. Daar maakt hij een aangrijpende versie van What The World Needs Now/Abraham, Martin And John. Hierin zijn fragmenten te horen van radio-reportages die zijn uitgezonden na de moorden op Martin Luther King en John en Robert Kennedy. Ook zijn er quotes van de politici zelf te horen. Het door Motown uitgebrachte What The World Needs Now/Abraham, Martin And John komt op 10 Juli 1971 de Amerikaanse hitparade binnen. De single bereikt de achtste plaats. Motown brengt naast de single ook een album onder dezelfde titel uit, wat een 92ste plaats in de Billboard albumlijst haalt. Clay is echter geen zanger en geen entertainer. Er komen derhalve ook geen optredens. De opvolger Whatever Happened To, met op de B-kant Baby I Need Your Loving wordt op 14 Oktober 1971 uitgebracht, maar doet helemaal niets. Ondanks het succes van de eerste single helpt het Tom Clay ook niet aan een vaste baan bij KGBS. Na zijn ontslag bij KGBS is Clay in de jaren 80 en 90 aleen nog te horen als voice-over voor bepaalde programma's. Tom Clay is 66 jaar geworden.

Cliff Richard treedt op 22 November 1976, begeleid door The Brian Bennett Band, op in de Royal Albert Hall in Londen. Cliff Richard zingt ondermeer het nummer Hey Mr. Dream Maker, zijn inmiddels 68ste single die op 4 December 1976 binnenkomt in de Britse hitparade. Hey Mr. Dream Maker blijft op 31 steken. Op de B-kant staat No One Waits, een compositie van Cliff Richard en Martin Isherwood. Hey Mr. Dream Maker is geschreven door Bruce Welch en Alan Tarney.

Arie_maasland_aka_marlando_wwwplateOp 22 November 1980 overlijdt Marlando. De orkestleider en accordeonist wordt op 26 Mei 1908 in Rotterdam geboren als Arie Maasland. In 1939 richt Marlandp zijn Tango Rumba Orkest op. Tussen 1947 en 1979 heeft het orkest een wekelijks radioprogramma bij de VARA. In 1948 heeft Malando een grote hit met Ole Guapa. Sindsdien reist Malando's Tango Rumba Orkest de hele wereld over. Na de dood van Arie Maasland neemt zijn schoonzoon Evert Overweg de leiding van het orkest over. In 2000 draagt hij op zijn beurt het dirigentstokje over aan zijn zoon Danny. Die noemt zich Danny Malando. Evert Overweg is in 2003 overleden.

Chalfont_st_peterOp 22 November 2004, wordt er om vier uur 's ochtends, ingebroken op Chalfont St Peter, het landgoed van Ozzy en Sharon Osbourne in het Engelse graafschap Buckinghamshire. Het landgoed is zwaar beveiligd met elektronisch bestuurde ijzeren hekken, talloze videocamera's en schuttingen met prikkeldraad. Ozzy en Sharon Osbourne zijn thuis ten tijde van de inbraak wordt gepleegd. Ozzy Osbourne betrapt één inbreker op heterdaad. De 55-jarige zanger neemt hem, naar eigen zeggen, een tijdje in een houdgreep. De inbreker weet zich echter te bevrijden en springt uit het raam naar buiten. Een handlanger wacht hem op in een bestelbusje. Een woordvoerder van de Thames Valley Police: "The disturbance awoke the Osbournes and Ozzy grabbed one of the burglars. He eventually struggled free of Ozzy" grip and jumped out of the window before fleeing across the lawn." Bij de inbraak zouden er sieraden en juwelen ter waarde van bijna drie miljoen euro zijn gestolen. Tot de ontvreemde spullen behoren o.a. de verlovingsring en de trouwring van Sharon Osbourne, een cartier horloge die zij als verjaardagsgeschenk van Elton John heeft gekregen en een diamantenketting als huwelijksgeschenk van haar man Ozzy. Ook hebben de dieven haar overlevingsring meegenomen. Dit is de ring die Sharon Osbourne zichzelf heeft geschonken toen zij bleek te zijn genezen van kanker. Ozzy en Sharon Osbourne blijven ongedeerd, maar zijn diep geschokt. De verzekering dekt de scahde niet, omdat Sharon Osbourne de waardevolle spullen niet in een kluis bewaard, maar gewoon in een la in haar slaapkamer. "It's not the money, it's the memories. The moments they have taken from my wife are the things you can't buy, the things that are so precious they are the sum of your life. There is so much love in those things, and these people have taken our love away as if it is worthless. Three years ago I thought my wife was going to die, she had cancer. Sharon is my world and I would do anything for her. We've had so many tragedies, we've worked for everything we've got." aldus Ozzy Osbourne in een reaktie.

Santa Maria van Roland Kaiser komt op 22 November 1980 op nummer 25 binnen in de Nederlandse Top 40. Het origineel wordt gezongen door het Italiaanse duo Oliver Onions. Norbert Hammerschmidt en Roland Kaiser tekenen voor de Duitse vertaling. Santa Maria staat vanaf 20 december 1980 twee weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40.

Bob Dylan is op 22 November 1985 te gast in de Church Studios in London voor de opname van het televisieprogramma The Old Grey Whistle Test. Dylan wordt hierbij begeleid door gitarist David Stewart, drummer Clem Burke, toetsenist Patrick Seymour en bassist John McKenzie. De opnamen worden op 26 November 1985 op BBC 2 uitgezonden.

Hoagy_carmichaelIn Bloomington in de Amerikaanse staat Indiana wordt op 22 November 1899 de latere componist Hoagy Carmichael geboren. Wanneer Carmichael cornettist Bix Beiderbecke hoort spelen, weet hij dat hij zelf ook iets met muziek wil. Hoagy Carmichael besluit dan ook te stoppen met zijn rechtenstudie. In 1927 komt hij in contact met Paul Whiteman. Die vraagt Hoagy Carmichael enkele nummers voor zijn orkest te schrijven. Al snel is Hoagy Carmichael één van de succesvolste componisten van Amerika. Op zijn naam staan o.a. Stardust, Lazy River, Two Sleepy People, Skylark, Georgia On My Mind, Ole Buttermilk Sky, Rockin' Chair, Up A Lazy River, One Morning In May, The Nearness Of You, Lamplighter's Serenade, How Little We Know, Memphis In June en In The Cool Cool Cool Of The Evening. Hoagy Carmichael overlijdt op 27 december 1981 op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Bruce Springsteen debuteert op 22 November 1980 in de Engelse hitparade met Hungry Heart. De single, met op de B-kant Held Up Without A Gun, komt niet hoger dan een 44ste plaats.

Sweet_home_chicago_wwwplatenkastwebOp 22 November 1981 vindt in de Checker Board Lounge in Chicago een jam-sessie plaats tussen Muddy Waters, Buddy Guy en drie Rolling Stones leden, te weten: Mick Jagger, Keith Richards en Ron Wood. Dit samenzijn wordt gefilmd en is in menige documentaire over The Rolling Stones te zien. Ook verschijnt er een illegale dubbel-LP onder de titel Sweet Home Chicago. The Rolling Stones zijn in Chicago voor twee concerten die zij op 23 en 25 November 1981 geven in de Rosement Horizon.

Tom_jerryTom & Jerry maken op 22 November 1957 hun televisiedebuut in American Bandstand. Tom & Jerry zijn de ariesten namen voor Tom Graph en Jerry Landis die later wereldberoemd worden onder hun eigen namen: Paul Simon en Art Garfunkel. Paul Simon en Art Garfunkel groeien samen op in Queens, New York. Als ze beiden vijftien zijn, noemen ze zich Tom & Jerry. Bij Big Records maken ze eerst een singletje (Hey Schoolgirl, sterk bexc3xafnvloed door de muziek van The Everly Brothers) en later een album, dat kortweg Tom & Jerry heet. Van de single worden 100.000 exemplaren verkocht waardoor ze mogen optreden in Dick Clarks American Bandstand. Het volgende plaatje wordt niets, de platenmaatschappij gaat failliet en Tom & Jerry zoeken als Paul en Art de schoolbanken weer op. Onafhankelijk van elkaar proberen ze het nog eens. Een zekere Artie Carr maakt platen op twee labels tegelijk. Paul Simon zingt in de studio demobanden in voor artiesten als Burt Bacharach en zingt lead op het redelijk succesvolle plaatje Motorcycle van Tyco & The Triumphs. Gedurende korte tijd zingt Paul in een duo met Carole Klein (later Carole King). Paul Simon is al een keer naar Engeland geweest en heeft daar redelijk succes geboekt in het folk-circuit. Zijn vroegste songs, gezongen door hem en Art, worden door Columbia op de plaat gezet, maar die plaat, Wednesday Morning 3AM, doet helemaal niets. In 1965 neemt Bob Dylan voor het eerst in het openbaar de elektrische gitaar ter hand. Het is even wennen, maar al snel is de folk-rock een feit. Paul Simon, die onderhand in Greenwich Village de clubs heeft gefrequenteerd, zit weer in Engeland om Jackson C. Frank te produceren en zijn eerste solo-elpee op te nemen. Tom Wilson luistert naar het van Wednesday Morning 3Am afkomstige The Sound Of Silence en besluit er een ritmesectie achter te mixen. In het begin van 1966 is het nummer een nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Simon haast zich terug naar de Verenigde Staten, voegt zich bij de wachtende Garfunkel en het duo kan op tournee. Vanaf het begin is het duidelijk dat Paul Simon met zijn songs de vinger op de pols van de generatie heeft die dan nog de highschool bezoekt. Zijn songs gaan over mensen die praten zonder te spreken, horen zonder te luisteren, over A Most Peculiar Man, ook al iemand met contactarmoede, die op een dag het raam dichtschuift en de gaskraan opendraait. Het zijn steeds een tenor en een contratenor die de melodieuze songs van Simon zingen. Wednesday Morning 3AM wordt opnieuw uitgebracht, en nu met meer succes. Van ieder erop volgend album zal minstens een miljoen exemplaren verkocht worden. In 1968 bevinden zich zelfs vijf Simon & Garfunkel-albums in de Amerikaanse Top 100, waaronder de soundtrack van The Graduate.

Vanaf 22 November 2004 ligt het eerste solo-album van No Doubt-zangeres Gwen Stefani in de platenwinkel. Op Love Angel Music Baby. staan productionele bijdragen van o.a. Andre 3000 van OutKast, Linda Perry van 4 Non Blondes en Nellee Hooper van Soul II Soul. Tony Kanal, de bassist van No Doubt, heeft twee liedjes helpen componeren. Op dit solodebuut van Gwen Stefani staan What You Waiting For?, Rich Girl, Hollaback Girl, Cool, Bubble Pop Electric, Luxurious, Harajuku Girls, Crash, The Real Thing, Serious, Danger en Long Way To Go.

Snoop_dogg_snoop_dogg_rg_rhythm_ganTwee jaar na Paid Tha Cost To Be Tha Bo$$ verschijnt op 22 November 2004 het nieuwe album van Snoop Dogg, Snoop Dogg R&G (Rhythm & Gangsta) - The Masterpiecena. Dit is voor Snoop Dogg zijn eerste CD op het Star Trak-label van The Neptunes. Pharrell Williams (één helft van The Neptunes) heeft een prominente gastrol in Drop It Like It's Hot, de eerste single van het album. Snoop Dogg heeft zich voor zijn nieuwe CD verzekerd van de medewerking van collega's als Justin Timberlake, 50 Cent, Nelly en Bootsy Collins. Justin Timberlake is, met zanger/drummer Charlie Wilson van The Gap Band, te horen in Signs. 50 Cent rapt mee in Oh No. Nelly werkt mee aan Girl Like U. Bootsy Collins helpt Snoop Dogg in twee tracks - Can I Get A Flicc Witchu en No Thang On Me.

Carmen_dave_wwwplatenkastweblognlDave Navarro treedt op 22 November 2003 in het huwelijk met Carmen Electra. De gitarist, die van 1993 tot 1998 in de Red Hot Chili Peppers heeft gespeeld, heeft de actrice tijdens een blind date leren kennen. De huwelijksplechtigheid wordt gefilmd door MTV voor de serie Till Death Do Us Part: Carmen & Dave. Op 18 Juli 2006 besluiten Dave Navarro en Carmen Electrica uit elkaar te gaan. Dave Navarro is sinds 2004 de gitarist van The Panic Channel.

Sam & Dave bereiken op 22 November 1967 de gouden status in de Verenigde Staten met hun single Soul Man. Soul Man is op 9 september 1967 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt de tweede plaats.

Jerry Lee Lewis wordt op 22 November 1976 gearresteerd nadat hij in een dronken bui zijn Rolls Royce in een sloot heeft gereden. De rocker moet de nacht in de gevangenis doorbrengen om zijn roes uit te slapen.

Beatles_pakkenOp 22 November 2004 worden tijdens een veiling in Los Angeles de kostuums die The Beatles dragen op de hoesfoto van hun debuutalbum Please Please Me uit 1963 geveild voor 85.000 euro. Het middelpunt van deze popveiling, georganiseerd door Bonhams & Butterfields, vormen de authentieke spoelenbanden met bijna vijftig jaar oude studio-opnamen van Elvis Presley. Deze banden zijn ter veiling aangeboden door de erfgenamen van de technicus die de opnamen indertijd heeft gemaakt. De geschatte waarde van deze niet eerder vrijgegeven studio-opnamen wordt geschat op circa veertigduizend euro. De zes banden worden van de veiling teruggetrokken als het door de verkoper vereiste minimumbedrag niet blijkt te worden geboden. De hoogte van deze bodemprijs is niet bekendgemaakt. Andere kavels van Elvis Presley worden op deze veiling wel verkocht. Een gesigneerd vaantje van zijn film Stay Away Joe uit 1968 brengt 2700 euro op. Een door Elvis Presley gesigneerde foto wordt afgehamerd op ruim 1600 euro.

Kadanz neemt op 22 November 1982 in eigen beheer het nummer In 't Donker op. De single van de uit Utrect afkomstige band wordt op 28 December 1982 uitgebracht. In 't Donker komt op 12 Februari 1983 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de 23ste plaats.

Op 22 November 1976 wordt door platenmaatschappij Atlantic het nummer Hey Baby van Ringo Starr op single uitgebracht. Hey Baby is de tweede single van zijn album Rotogravure, en komt niet hoger dan 62 in de Billboard Hot 100. In Nederland bereikt Hey Baby in januari 1977 slechts een notering in de Tipparade.

With_the_lights_outOp 22 November 2004 wordt door platenmaatschappij Geffen Records een nieuw verzamelalbum van Nirvana uitgebracht. With The Lights Out bevat drie CD's en één DVD. In totaal staan er 81 tracks op de CD's. Hiervan zijn er 68 niet eerder officieel uitgebracht. Voor het eerst zijn demo's van zanger Kurt Cobain, live-tracks en restopnamen van studio-sessies te horen. Op de DVD zijn o.a. beeldopnamen te zien van een live-optreden van Nirvana tijdens een feestje in 1987 en van repetities. With The Lights Out zou aanvankelijk voor Kerstmis 2001 zijn uitgebracht. De release zou indertijd samenvallen met het tienjarig jubileum van Nevermind, het eerste succes-album van Nirvana uit 1991. Courtney Love, de weduwe van Kurt Cobain, maakt hier bezwaar tegen. In september 2002 is zij een schikking overeengekomen met Dave Grohl en Krist Novoselic, de twee nog levende leden van Nirvana.

Prince brengt op 22 November 1994 in een gelimiteerde oplage The Black Album alsnog uit. Op 3 december 1994 komt deze CD binnen in de Nederlandse Album Top 100. The Black Album komt niet hoger dan 39, omdat Prince het album na ruzie met zijn platenmaatschappij uit de handel haalt. Prince heeft deze LP al in 1987 opgenomen. Deze plaat zou in november 1987 worden uitgebracht. Nadat de release een maand wordt uitgesteld, besluit Prince om dit album terug te trekken. Op The Black Album staan Le Grind, Cindy C., Dead On It, When 2 R In Love, Bob George, Superfunkycalifragisexy, 2 Nigs United 4 West Compton en Rockhard In A Funky Place.

Heb Je Even Voor Mij van Frans Bauer komt op 22 November 2003 op 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 6 December 203 staat deze single twee weken op de eerste plaats.

Blue_hawaiiVanaf 22 November 1961 draait de door Norman Taurog geregisseerde film Blue Hawaii in de Amerikaanse bioscopen. In deze achtste film met Elvis Presley zijn de hoofdrollen naast Elvis (als Chad Gates) voor Joan Blackman (als Maile Duval) en Angela Lansbury (als Sarah Lee Gates). Het scenario van Blue Hawaii is van Alan Weiss en Hal Kanter. De opnamen van Blue Hawaii zijn op 17 Maart 1961 van start gegaan en duren tot 17 April 1961. Het grootste gedeelte van Blue Hawaii is op locatie op Hawaii opgenomen. De soundtrack is op 21, 22 en 23 Maart 1961 opgenomen in de Radio Recorders Studio in Hollywood. Op 23 Maart 1961 neemt Elvis Presley onder meer de single-versie van Canxe2x80x99t Help Falling In Love op, welke in November 1961 wordt uitgebracht. Can't Help Falling In Love komt op 4 December 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tweede plaats. Can't Help Falling In Love is voor Elvis Presley zijn 52ste hit in Amerika.

Mtv_africa_music_awards_wwwplatenkaTijdens de eerste MTV Africa Music Awards, op 22 November 2008 in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, zijn het vooral Nigeriaanse artiesten die domineren. Zanger D'banj sleept de prijs voor beste artiest van het jaar in de wacht, terwijl Naeto C wordt verkozen tot beste nieuwe Afrikaanse act. Van de tien awards gaan er zes naar Nigeriaanse artiesten. Naast D'banj en Naeto C vallen onder anderen de Keniaanse zangeres Wahu en de Zuid-Afrikaanse hiphoppers Jozi in de prijzen. Tijdens de awrds show zijn er ook optredens van Amerikaanse artiesten als The Game, Flo-Rida en Kelly Rowland. MTV trekt met het regionale muziekkanaal MTV Base bijna vijftig miljoen kijkers in 48 Afrikaanse landen.

Whats_up_wwwplatenkastweblognlChrista Hillhouse, Linda Perry, Roger Rocha en Dawn Richardson van The 4 Non Blondes krijgen op 22 November 1993, na hun concert in Vredenburg in Utrecht, goud en platina voor What's Up. Van deze single zijn in ons land inmiddels 75.000 exemplaren verkocht. What's Up is op 6 juni 1993 uitgebracht. Deze single komt op 10 juli 1993 binnen in de Nederlandse Top 40. What's Up staat vanaf 7 augustus 1993 tien weken op de eerste plaats. Het is in Nederland de bestverkochte single van 1993.


Muziek Jarige Op 22 November

1940: Frank Duval - Zanger Duitsland
1941: Ron McClure - Blood Sweat & Tears Bas
1941: Terry Stafford - Zanger USA
1943: Floyd Sneed - Three Dog Night Drums
1946: Aston Barrett - The Wailers Bas
1949: Steven Van Zandt - The E-Street Band Gitaar
1950: Tina Weymouth - Talking Heads/Tom Tom Club Bas
1953: Art Sullivan (Marc Liénart van Lidth de Jeude) - Zanger Frankrijk
1957: Sharon Bailey - Amazulu Zangeres
1960: Eg White - Brother Beyond Zanger
1960: Jim Bob (James Morrison) - Carter The Unstoppable Sex Machine
1962: Neil Fraser - Tindersticks Gitaar
1962: Steve Alexander - Brother Beyond Drums
1968: Rasa Don - Arrested Development
1979: Scott Robinson - Five Zanger
1981: Ben Adams - A1 Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten