Zoeken in de muziekgeschiedenis

20 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 21 November

Peter_grantPeter Grant overlijdt op 21 November 1995 aan een hartaanval. Peter Grant wordt geboren op 5 April 1935 in South Norwood, Surrey. Na ondermeer worstelaar en acteur geweest te zijn wordt Peter Grant in 1963 door promoter Don Arden (vader van Sharon Osbourne-Arden) gevraagd om tourmanager te worden van oa Bo Diddley, The Everly Brothers, Little Richard, Brian Hyland, Chuck Berry, Eddie Cochran, Gene Vincent, en The Animals. In 1964 begint Grant zelf zijn eigen managmentbureau met artiesten als The Nashville Teens, The Flintstones, She Trinity, The New Vaudeville Band, Jeff Beck en Terry Reid. Grant's kantoor is gevestigd op 155 Oxford Street, hetzelfde adres waar ook zijn vriend Mickie Most zijn werk doet. Samen zetten ze het uiterst succevolle RAK Records label op, waarop vooral in de jaren 70 veel successen plaatvinden. Eind 1966 wordt Peter Grant door Simon Napier-Bell gevraagd het managment over te nemen van The Yardbirds, die in grote financliele problemen verkeren. Het is te laat om de groep te redden, maar het geeft Peter Grant wel een idee hoe voortaan om te gaan met promoters en organisatoren van concerten. Wanneer The Yardbirds uiteindelijk opgaan in Led Zeppelin blijft Peter Grant manager van de nieuwe groep. Grant wordt ook wel het vijfde lid van Led Zepplin genoemd zonder zijn leiding zou de groep niet uitgegroeid zijn tot een wereldact. Handje contantje is zijn motto, en kan het niet goedschiks dan maar kwaadschiks waarbij zijn ervaring als worstelaar goed van pas komt. In 1969 richt Peter Grant Led Zeppelin's eigen publishing company op, Superhype en in 1974 een eigen platenlabel Swan Song waardoor Led Zeppelin nog meer financiele en artistieke controle krijgt over hun eigen werk. In 1975 wijst Peter Grant een aanbod af om manager van Queen te worden, en in 1977 wordt hij door Colonel Tom Parker gevraagd om een Europese tour van Elvis Presley te gaan doen. Juist wanneer de voorbereidingen beginnen overlijdt Elvis Presley op 16 Augustus 1977. Wanneer gevraagd wordt naar zijn grote geheim om een goed manager te zijn antwoordt Peter Grant "Know when to say no". In de middag van 21 November 1995, wanneer Peter Grant, samen met zijn zoon Warren Grant, op weg is naar zijn huis Horselungs Manor in Sussex, wordt hij getroffen door een fatale hartaanval. Peter Grant wordt begraven op 4 December 1995 op de St. Peter And St. Paul's Churchyard in Hellingly, Sussex. Peter Grant is 60 jaar geworden.

The Partridge Family, met zanger David Cassisdy, komt op 21 November 1970 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met I Think I Love You. Het nummer wordt gezongen in de eerste aflevering van de TV serie over The Partridge Family, met naast David Cassisdy ondermeer Shirley Jones in de hoofdrol. The Partridge Family is gemaakt en bedacht door hetzelfde team dat ook de TV serie The Monkees heeft gemaakt.

The Stone Roses komen na een stilte van vijf jaar op 21 November 1994 eindelijk weer met een nieuwe single Love Spreads. Geheel volgens de oude Stone Roses traditie wijst de groep een verzoek om op te treden in het BBC 1 TV programma Top Of The Pops van de hand. De heren hebben geen zin om de single te gaan promoten.

Twee maanden nadat Jimi Hendrix op 18 September 1970 overleden is komt de gitarist op 21 November 1970 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Voodoo Chile. Het is postuum Jimi's eerste en enige nummer 1 in Engeland.

Outrider_tourJimmy Page begint op 21 November 1988 in The Hummingbird in Birmingham, aan zijn allereerste solo tour door Engeland na het uiteengaan van Led Zeppelin als voorbereiding op een tour door Amerika, en ter promotie van zijn nieuwe album Outrider. Page speelt voornamelijk in kleine zalen. Achtereenvolgens worden na Birmingham, Newcastle, London en Manchester aangedaan. Page wordt begeleidt door zanger John Miles, Jason Bonham (zoon van John Bonham) drums en Durban Laverde op bas. De setlist bestaat, naast werk van zijn nieuwe album, uit Zeppelin classics als Custard Pie, In My Time Of Dying, Over The Hills And Far Away en Stairway To Heaven. "It was strange but it was also exciting to be on my own," aldus Jimmy Page.

Nadat Meat Loaf op 17 November 2003 tijdens een concert in de Wembley Arena in Londen, op toneel is ingestort, wordt hij op 21 November 2003 in een zieknuis in Londen aan zijn hart geopereerd. De 56-jarige Amerikaanse zanger lijdt aan het Wolff-Parkinson-White-syndroom. Specialisten hebben Meat Loaf voor deze "lichte hartafwijking" behandeld. De ingreep duurt circa twee uur. Meat Loaf wordt een dag later uit het ziekenhuis ontslagen. Hij herstelt in een Londens hotel. Meat Loaf hoopt op 30 november 2003 zijn Britse tournee te kunnen hervatten. Voor die avond staat een concert in Manchester gepland.

Matthew Ashman, ex-gitarist van Adam & The Ants en Bow Wow Wow, overlijdt op 21 November 1995. Ashman lijdt al enige tijd aan suikerziekte. Matthew Ashman is 35 jaar geworden.

De Amerikaanse komiek Allan Sherman overlijdt op 21 November 1973. Sherman heeft in 1963 een hit met Hello Muddah, Hello Faddah. Eli Asser heeft dit vertaald voor Rijk de Gooyer als Brief Uit La Courtine (Beste Ouders, Lieve Ine). Allan Sherman is 48 jaar geworden.

Delicate_sound_of_thunder_van_pink_floydDelicate Sound Of Thunder van Pink Floyd ligt vanaf 21 November 1988 in de platenwinkel. Deze live opgenomen dubbel-CD van de A Momentary Lapse Of Reason tour, komt op 3 December 1988 de Nederlandse Album Top 100 binnen. De live opnames zijn gemaakt tijdens de de concerten op 21 en 22 Juni 1988 in het Place d'Armes Du Chateau De Versailles in Versailles, Frankrijk en op 19 t/m 23 Augustus tijdens de concerten in het Nassau Coliseum in Long Island, New York. Delicate Sound Of Thunder bereikt de zesde plaats. Op de dubbel-CD staan Shine On You Crazy Diamond, Learning To Fly, Yet Another Movie, Round And Round, Sorrow, The Dogs Of War, On The Turning Away, One Of These Days, Time, Wish You Were Here, Us & Them, Money, Another Brick In The Wall Part II, Comfortably Numb en Run Like Hell. David Gilmour, Nick Mason en Richard Wright worden tijdens deze tour bijgestaan door Tim Renwick (gitaar/zang), Scott Page (saxofoon), Jon Carin (keyboards/zang), Guy Pratt (bas/zang), Gary Wallis (percussie) en Margret Taylor, Rachel Fury, Durga McBroom (achtergrondzang).

Op 21 November 1970 komt Hello Darkness van Shocking Blue op een dertiende plaat de Nederlandse Top 40 binnen. Op de B-kant van deze single staat het nummer Picking Tomatoes. Zowel Hello Darkness als Picking Tomatoes zijn geschreven door hun gitarist Robbie van Leeuwen. Hello Darkness bereikt de zesde plaats.

Maria Everdina Reijs treedt op 21 November 1945 in het huwelijk met Wessel Ilcken. De zangeres, beter bekend als Rita Reijs, en de jazz-drummer vestigen zich in Loosdrecht, waar in April 1954 hun dochter Leila wordt geboren. Wessel Ilcken is vaak op de Loosdrechtse Plassen te vinden en wordt zelfs Nederlands kampioen waterskieen. Vlak daarna krijgt hij een hersenbloeding. Wessel Ilcken overlijdt op 13 Juli 1957, op 33-jarige leeftijd, in een ziekenhuis in Utrecht. In 1963 is de jaarlijkse Nederlandse Jazz-prijs naar hem vernoemd.

Op 21 November 1963 gaat de film Fun In Acapulco in premixc3xa8re. Zes dagen later is deze film met Elvis Presley en Ursula Andress in veel Amerikaanse bioscopen te zien. Voor de film zijn in Acapulco in Mexico enkele opnamen op locatie gemaakt. Het leeuwendeel is echter in Hollywood opgenomen. In de film zingt Elvis Presley ondermeer I Think I'm Gonna Like It Here, Mexico, You Can't Say No In Acapulco en Bossa Nova Baby. De nummers zijn op 22 en 23 Januari en op 27 Februari 1963 opgenomen in de studio van Radio Recorders in Hollywood.

De groep Chelsea staat op 21 November 1976 in The Nashville in Londen in het voorprogramma van The Stranglers. Het is voor zanger Billy Idol van chelsea zijn laatste optreden met de groep. Idol stapt over naar Generation X.'

The_jackson_fiveOp 21 November 1967 tekent Gordon Keith uit Gary, Indiana een contract met The Jackson Five. Binnen een paar weken neemt de groep in zijn studio dertien nummers op. Big Boy, met op de B-kant You've Changed, wordt als eerste single van The Jackson Five op zijn Steeltown-label onder catalogusnummer Steeltown 681 uitgebracht. Berry Gordy jr. koopt op 11 Maart 1969 het contract van The Jackson Five met Steel-Town af. De broertjes Jackson uit Gary nemen vanaf dat moment hun platen op voor het label van Berry Gordy jr., Motown Records. Meteen begint Motown een grote publiciteitscampagne om The Jackson Five groots te lanceren. Er wordt beweerd dat de groep is ontdekt door Diana Ross. In werkelijkheid zijn het echter Gladys Knight en Bobby Taylor geweest. Berry Gordy jr. vindt het voor de PR beter om Diana Ross als "ontdekker" van The Jackson Five naar voren te schuiven.

De Canadese zangeres Joni Mitchell treedt op 21 November 1982 in Malibu, Californie in het huwelijk met de bassist/producer Larry Klein. Het huwelijk houdt stand tot de opnamen van Mitchell's album Turbulent Indigo uit 1994. Joni MItchell is nooit hertrouwd.

Dertien jaar nadat het album is verschenen, krijgt Billy Joel op 21 November 1986 platina voor Piano Man. Dit album is op 9 November 1973 uitgekomen. Piano Man komt niet hoger dan 27 in de albumlijst van Billboard. Naast de titelsong staan op dit album Travelin' Prayer, Ain't No Crime, You're My Home, The Ballad Of Billy The Kid, Worse Comes To Worst, Stop In Nevada, If I Only Had The Words (To Tell You), Somewhere Along The Line en Captain Jack.

Op 21 November 1989 geeft Stevie Nicks een concert in Ahoy in Rotterdam. Omdat het optreden niet is uitverkocht, wordt op het laatste moment besloten om Richard Marx in het voorprogramma te laten optreden. Marx is op dat moment bijzonder populair in Nederland omdat hij met Right Here Waiting een grote hit heeft.

Mick_jagger_en_jerry_hallMick Jagger en Jerry Hall besluiten op 21 November 1990 op het romantische eiland Bali met elkaar te trouwen. De zanger van The Rolling Stones en het voormalog fotomodel wonen dan al ruim dertien jaar samen. Hun kinderen Elisabeth en James zijn bruidsmeisje en bruidsjonker. Rolling Stones-tourmanager Alan Dunn is getuige tijdens de zes uur durende ceremonie. In 1992 heeft Mick een relatie met de 25-jarige Italiaanse actrice Carla Bruni. Jerry Hall is ziedend en vraagt echtscheiding aan. De Rolling Stones-zanger verbreekt de relatie met Carla Bruni en blijft bij zijn vrouw. Op 16 Oktober 1996 verschijnen berichten in de krant dat Jerry Hall wederom wil scheiden. Ook nu gaat een scheiding niet door. Ze raakt zelfs weer in verwachting. Op 9 December 1997 wordt Gabriel Jagger geboren. Als blijkt dat de Braziliaanse actrice Luciana Giminez Morad een kind van Mick Jagger verwacht, vraagt Jerry Hall opnieuw echtscheiding aan. Op 16 Mei 1999 is Luciana Giminez Morad bevallen van een zoon die zij Lucas Morad Jagger noemt. Op 13 Augustus 1999 wordt in een Londense rechtbank het huwelijk "Null And Void" verklaard wat betekent dat Mick Jagger en Jerry Hall niet officieel voor de wet zijn getrouwd, omdat er op Bali geen documenten zijn getekend tijdens de plechtigheid.

Op 21 November 2005 wordt, bij het veilinghuis Christie's in New York, een verzameling gedichten die Bob Dylan in 1960 heeft geschreven geveild voor 78.000 dollar. Bij het schrijven van de zestien gedichten gebruikt Robert Zimmerman voor het eerst het pseudoniem Dylan. De gedichtenbundel is niet het enige dat wordt aangeboden op deze veiling van rock-memorabilia. Ook een gitaar van Eric Clapton, een songtekst van Jim Morrison en een medaillon dat Jimi Hendrix heeft gedragen tijdens een festival in 1967 gaan onder de hamer. Tevens wordt een exemplaar van The White Album van  The Beatles, gesigneerd door John Lennon en Yoko Ono, te koop aangeboden.

The Who is op 21 November 1968 te gast in het programma Crackerjack, een populair BBC 1 TV kinderprogramma wat wordt gepresenteerd door Michael Aspel. Tot nu toe is het The Who altijd gelukt om aan dit soort programma's te ontkomen. Met enige wanhoop staat The Who het nummer Magic Bus dan ook te playbacken voor een publiek van alleen maar jonge kinderen. De aflevering van Crackerjack, opgenomen in het Television Theatre in Sheperd's Bush wordt op 22 November 1968 van 16.66 tot 17.40 uitgezonden op BBC 1.

Dangerous_de_nieuwe_cd_van_michael_jacksDangerous, de nieuwe CD van Michael Jackson, wordt op 21 November 1991 wereldwijd uitgebracht. De platenmaatchappij van Jackson heeft strenge voorzorgsmaatregelen laten treffen. Vanaf tien uur 's morgens rijden in Nederland auto's van de PTT-besteldienst EMS om de albums bij winkels af te leveren, zodat overal de verkoop niet eerder kan beginnen. Op Dangerous staan veertien nummers waaronder Jam, In The Closet, Remember The Time, Black Or White, Who Is It, Will You Be There en Gone Too Soon. Dangerous komt op 14 December 1991 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de derde plaats.

Op 21 November 2005 wordt Bob Geldof in de Portugese hoofdstad Lissabon onderscheiden met een Europese prijs voor de mensenrechten. Geldof krijgt deze onderscheiding voor zijn pogingen armoede de wereld uit te helpen. De 54-jarige zanger staat bekend als de organisator van de Live Aid/Live 8-concerten, die wereldwijd aandacht hebben gevraagd voor de armoede in Afrika. Bob Geldof krijgt de Noord-Zuid Prijs uit handen van de voorzitter van het Portugese parlement, Jaime Gama. Bob Geldof moet wel de eer delen met de Ethiopier Bogaletch Gebre, die zich inzet voor vrouwenrechten. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Raad van Europa.

Tijdens de presentatie van de nieuwe dubbel-DVD The Silent Force Tour krijgt Within' Temptation op 21 November 2005 in het Omniversum in Den Haag een platina plaat voor de verkoop van 80.000 exemplaren van hun album The Silent Force. Deze CD is in november 2004 verschenen. Op de dubbel-DVD The Silent Force Tour staan onder meer het concert dat Within' Temptation in de zomer van 2005 op het Java Eiland in Amsterdam heeft gegeven, hun optreden tijdens Rock Werchter 2005, een concert in Finland en ruim drie uur beelden van achter-de-schermen, interviews en videoclips van de afgelopen drie jaar.

Op 21 November 1997 wordt Coolio en zeven man van zijn begeleidingsband in Frankfurt, Duitsland gearresteerd op verdenking van openlijke geweldpleging. De Amerikaanse rapper zou een verkoopster van een kledingwinkel in Stuttgart een stomp in haar maag hebben gegeven. Hierop zou hij zonder te betalen de winkel willen verlaten met sportkleding ter waarde van bijna vijfduizend gulden. Eerder die dag heeft Coolio nog handtekeningen uitgedeeld in de winkel. Hij wordt op borgtocht vrijgelaten.

Quentin_crispAan de vooravond van een nieuwe tournee wordt de negentigjarige Quentin Crisp op 21 November 1999, dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Chorlton-cum-Hardy, Manchester. Quentin Crisp wordt op 25 December 1908 in Sutton, Surrey geboren als Denis Charles Pratt. Crisp is sinds 1968 een icoon in de homo-scene nadat zijn boek The Naked Civil Servant is verschenen. Hierin vertelt Quentin Crisp over de jaren dertig en hoe zwaar die zijn voor een homoseksueel. Sting wordt in 1987 door hem geinspireerd bij het schrijven van Englishman In New York. Quentin Crisp speelt een rol in de videoclip van dit nummer. De single komt op 27 Februari 1988 de Nederlandse Top 40 binnen. Englishman In New York bereikt de negende plaats.

Tijdens een optreden van Limp Bizkit in New York, op 21 November 2003, raakt zanger Fred Durst gewond wanneer hij tijdens het nummer Eat You Alive op het toneel getroffen wordt door een niet nader omschreven object, wat vanuit de zaal naar hem gegooid wordt. Fred Durst heeft na het incident, al bloedend, nog twee nummers gezongen. Na het optreden is hij voor behandeling opgenomen in een ziekenhuis. Hier zijn in zijn gezicht zeven hechtingen aangebracht. Limp Bizkit is sinds 10 November 2003, samen met Korn, op tournee in Noord-Amerika. De laatste live-datum is op 28 November 2003 in het Canadese Toronto.

Moe_steven_tyler_aerosmithAerosmith is te gast in aflevering 8F08, getiteld Flaming Moe's, van het derde seizoen van The Simpsons die op 21 November 1991 wordt uitgezonden. Andere gasten in deze aflevering zijn Phil Hartman, Marcia Wallace en Catherine O'Hara. Aerosmith speelt in de aflevering het nummer Walk This Way (samen met Moe). Tijdens de aftiteling is een speciaal door Aerosmith opgenomen live versie van het nummer Young Lust te horen. Op de video Big Ones van Aerosmith zijn ondermeer opnames te zien waar Aeosmith bezig is met hun aandeel voor deze Simpsons aflevering. Het titelnummer, Flaming Moe's, wordt overigens gezongen door Kipp Lennon, de zanger van Venice.

Vanaf 21 November 1995 ligt het eerste Anthology-album van The Beatles in de platenwinkel. Op dit album staan zestig nummers, waaronder de "nieuwe" single Free As A Bird en unieke opnamen uit de begintijd van The Beatles. Anthology 1 komt op 2 December 1995 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een tweede plaats als hoogste notering.

Stay_close_1Op 21 November 2004 wordt er op het Museumplein in Amsterdam het Stay Close concert gehouden. Dit "verbroederingsconcert" is door MOJO Concerts georganiseerd. Meewerkende artiesten zijn ondermeer Blof, Kane, Krezip, Ali B, Lange Frans en Baas B, Kasba, K-Liber, Frank Boeijen en Thxc3xa9 Lau. De gemeente Amsterdam steunt het initiatief. Stay Close wil er bij jongeren uit alle gemeenschappen van Amsterdam op aandringen vooral bij elkaar te blijven. Aanleiding voor deze oproep vormen de interculturele spanningen die zijn ontstaan als gevolg van de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november 2004. Stay Close wordt gepresenteerd door Dolf Jansen en Howard Komproe.

Brian Matthew presenteert op 21 November 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt Freddie & The Dreamers, Alma Cogan, Sounds Incorporated, The Karl Denver Trio, Francoise Hardy en Tommy Quickly. Speciale gasten zijn The Beatles. De Liverpoolse groep speelt I Feel Fine, She's A Woman, I'm A Loser en Rock And Roll Music.

Het radioprogramma LosVast, dat sinds de jaren zeventig door de NCRV op Hilversum 3 wordt uitgezonden, beleeft op 21 November 1981 haar 400ste aflevering. LosVast wordt dan gepresenteerd door voormalig Long Tall Ernie & The Shakers pianist Jan Rietman. Govert van Brakel is de eerste presentator. In 1976 neemt Eddy Becker de presentatie over. Hij wordt op zijn beurt opgevolgd door Jan Rietman die LosVast tot één van de succesvolste live-radioprogramma's van de jaren tachtig maakt.

Willem_bielerOp 21 November 2000 overlijdt Willem Bieler aan de gevolgen van een hartaanval wat het definitieve einde betekent van de Haagsche groep Q65. De zanger van Q65 moet het van de dokter al rustig aan doen als hij in de jaren negentig enkele hartaanvallen krijgt. Q65 wordt in JAnuari 1965 opgericht door Willen Bieler, samen met de gitaristen Joop Roelofs en Frank Nuyens. Omdat hun totaalgeluid iets te dun klinkt komen basgitarist Peter Vink (ex-The North Stars) en drummer Jay Baar, beiden afkomstig uit Leadbelly's Ltd., erbij om de band versterken. In de zomer van 1965 is de band stevig aan het repeteren. Ze vinden hun inspiratie in Rhythm and Blues-traditionals en materiaal van Robert Johnson en Willie Dixon. Daarnaast spelen ze de in die tijd gebruikelijke Kinks, Animals en Rolling Stones-covers. De oorsprong van de naam Q65 ligt in twee nummers van the Stones: Susie Q en Route 66. Q66 ligt niet lekker in de mond en de band kiest voor Q65. Op 21 mei geeft Q65 haar eerste optreden in de UTS te Scheveningen voor een gage van 10 gulden en een onkostenpost van 20 gulden. Gevraagd naar Willem Bieler's doel in het leven geeft de bijna 2 meter lange zanger als antwoord, "Een lange vrouw in een kort hemd". Tijdens een emotionele uitvaart op de Haagse begraafplaats Nieuw Eykenduynen brengt de achterban Bieler een laatste groet. Er klinkt harde muziek, er zijn veel tranen en na afloop is er bier. In 2001 verschijnt er postuum een door Bieler in het Haags gezongen Bruce Springsteen-cover (Born In De Schilderswijk) op de door Sjaak Bral samengestelde verzamelcd Alle 13 Haags. Willem Bieler is 53 jaar geworden.

Billy Preston wordt op 21 November 2005 met hoge bloeddruk en medische complicaties, waaronder een nierinsufficientie, in een ziekenhuis in Scottsdale in Arizona opgenomen. Billy Preston raakt in een coma waaruit hij niet meer zal bijkomen, en komt op 6 Juni 2006, op 59-jarige leeftijd te overlijden. Billy Preston heeft in zijn muzikale loopbaan ondermeer samengewerkt met Ray Charles, Bob Dylan, The Beatles en The Rolling Stones. In de jaren zeventig heeft de organist/zanger grote hits met ondermeer Outta Space, Will It Go Round In Circles en Nothing From Nothing. Met Syreeta Wright scoort hij in 1980 twee grote hits in ons land met It Will Come In Time en With You I'm Born Again.

Op 21 November 1974 wordt Wilson Pickett door de politie van Andes in de staat New York gearresteerd wegens het bezit van een gevaarlijk wapen. Bij een ruzie trekt de soulzanger een pistool.

Teddy_randazzo_1Teddy Randazzo overlijdt op 21 November 2003 in zijn slaap in zijn huis in Orlando, Florida. Teddy Randazzo wordt op 13 Mei 1935 in Brooklyn, New York geboren als Alessandro Randazzo en begint zijn muzikale loopbaan in de jaren vijftig als zanger van de groep The Three Chuckles. Samen met Bob Weinstein schrijft hij ondermeer Pretty Blue Eyes voor Steve Lawrence, Goin' Out Of My Head voor Little Anthony & The Imperials en Hurt So Bad dat door The Lettermen en Linda Ronstadt is opgenomen. Als zanger haalt Teddy Randazzo drie keer de Billboard Hot 100, in 1958 met Little Serenade, in 1960 met The Way Of A Clown en in 1963 met Big Wide World. Teddy Randazzo is 68 jaar geworden.

Billie Joe Armstrong krijgt op 21 November 1995 een boete van $141. De zanger/gitarist van Green Day heeft tijdens een optreden in Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn broek laten zakken.

The Ghost Of Tom Joad, van Bruce Spingsteen wordt op 21 November 1995 uitgebracht. Het dertiende album van Springsteen komt op 2 December 1995 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de zestiende plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Straight Time, Highway 29, Youngstown, Sinaloa Cowboys, The Line, Balboa Park, Day Lightning, The New Timer, Across The Border, Galveston Bay en My Best Was Never Good Enough.

Op 21 November 1975, aan het begin van een speciale Elton John week, wordt in Los Angeles door de Britse zanger zelf zijn eigen bronzenster op de Hollywood Walk Of Fame onthult.

Black_blue_van_the_backstreet_boysVanaf 21 November 2000 ligt het album Black & Blue van The Backstreet Boys in de platenwinkel. Alleen in AMerika al worden er ruim zes miljoen exemplaren aan de platenwinkels uitgeleverd. Om het verschijnen van Black & Blue te vieren, geven The Backstreet Boys een groot feest op Times Square in New York. MTV maakt hiervan opnamen voor het programma Total Request Live. Op Black & Blue staan The Call, Shape Of My Heart, Get Another Boyfriend, Shining Star, I Promise You (With Everything I Am), The Answer To Our Life, Everyone, More Than That, Time, Not For Me, Yes I, It's True en How Did I Fall In Love With You. Black & BLue staat vanaf 9 December twee weken op de eerste plaats van de Billboard albumlijst.

Bij de 34ste uitreiking van de American Music Awards, op 21 November 2006, zijn The Black Eyed Peas met drie prijzen de grote winnaars. The Black Eyed Peas  krijgen de prijzen voor Best Band Soul-R&B, Best Album Rap/Hip-Hop voor Monkey Business en Best Band Rap/Hip-Hop. Andere winnaars zijn o.a. Kelly Clarkson, The Red Hot Chili Pepers, Jamie Foxx, Mary J. Blige, Eminem, Faith Hill, Sean Paul en Shakira. Grote verliezer is Mariah Carey. Nam zij in 2005 uit 4 nominaties nog 1 prijs mee naar huis, deze keer wordt uit drie nominaties helemaal niets gewonnen.

Nick & Simon krijgen op 21 November 2007 voor hun nieuwe album Vandaag een Originele Rembrandt toegekend. Het Volendamse duo hoort dat nieuws tijdens het programma NL Top 20 van Radio Rembrandt. Opmerkelijk is dat Nick & Simon de prijs ook al kregen voor hun debuutalbum, dat in 2006 verscheen. Zij zijn daarmee de eersten die voor twee opeenvolgende albums worden vereerd met een Originele Rembrandt. Ook Wouter Hamel voor zijn album Hamel, Thomas Berge voor Geloof In Je Dromen en de 3Js voor Watermensen komen voor de Originele Rembrandt in aanmerking. De Originele Rembrandts worden door de Stichting Nederlandse Muziek toegekend aan albums die zich onderscheiden door oorspronkelijke Nederlandse teksten en composities. De Originele Rembrandts worden op 21 Januari 2008 in Studio Cxc3xa9 in Almere uitgereikt.

Op 21 November 2001 wordt Jonathan King tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld. Tussen 1983 en 1989 zou King zes minderjarige jongens seksueel hebben misbruikt. Jonathan King wordt op 24 Maart 2005 vervroegd op vrije voeten gesteld.

MandelaVanaf 21 November 2003 kan Invincible Hope, een nieuwe opname van Queen, beluisterd en tegen betaling worden gedownload op www.46664.com, de officiele website van de gelijknamige anti-aids-campagne van Nelson Mandela. Invincible Hope bevat fragmenten van toespraken van Nelson Mandela, en wordt gezongen door Roger Taylor, de drummer van Queen. 46664 is een verwijzing naar zijn celnummer op Robbeneiland, even buiten Kaapstad in Zuid-Afrika. Nelson Mandela heeft hier achttien jaar gevangen gezeten om zijn opvatttingen over de toenmalige apartheid in zijn land. Op de website worden ook andere speciaal voor de campagne geschreven en opgenomen songs aangeboden. Whole Life van Paul McCartney en Dave Stewart, 46664 (Long Road To Freedom) van Bono, Dave Stewart en Youssou N'Dour, People van Sting en Jimmy Cliff en Amandla van Queen, Dave Stewart en Anastacia zijn tegen betaling te downloaden.

Op 21 November 1980 wordt Don Henley door de politie van Los Angeles gearresteerd nadat er bij hem thuis een naakt 16 jarig meisje wordt aangetroffen die duidelijk lijdt aan de symptomen van een drugs overdosis. De drummer/zanger van The Eagles wordt veroordeeld tot het betalen van een boete van $2000 en krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar opgelegd.

Harry James staat op 21 November 1944 samen met zijn orkest in de platenstudio om het nummer I'm Beginning To See The Light op te nemen. I'm Beginning To See The Light wordt gezongen door de dan 18-jarige Kitty Kallen. I'm Beginning To See The Light komt op 27 Januari 1945 de Amerikaanse hitparade binnen. De 78 toerenplaat staat vanaf 14 April 1945 twee weken op de eerste plaats.

Op 21 November 1987 gaat in De Kolk in Assen de theatershow Het Meisje Van De Slijterij van Herman Finkers in premiere. De voorstellingen op 13 en 14 September 1989 worden opgenomen in Het Casino in Den Bosch. Eind November 1989 wordt Het Meisje Van De Slijterij op CD uitgebracht. De registratie komt op 23 December 1989 op een 82ste plaats binnen in de Album Top 100. Op 20 Januari 1988 bereikt Het Meisje Van De Slijterij de 42ste plaats als hoogste notering.

Girls_girls_girlsVanaf 21 November 1962 draait de film Girls Girls Girls in de Amerikaanse bioscopen. De hoofdrollen in deze door Norman Taurog geregisseerde film zijn voor Elvis Presley (als Ross Carpenter), Stella Stevens (als Robin Gatner) en Ginny Tiu (als Mai Ling). Het scenario is van Allan Weiss en Edward Anhalt, en Hal Wallis is de producent. De nummers voor de soundtrack zijn eind Maart 1962 in de studio van Radio Recorders in Hollywood opgenomen. Return To Sender, met op de B-kant Where Do You Come From, wordt als single uitgebracht. Return To Sender komt op 20 Oktober 1962 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de tweede plaats. Where Do You Come From staat één week genoteerd op 99. In Nederland is Return To Sender goed voor een vierde plaats.

Op 21 November 1958 komt High Class Baby van Cliff Richard & The Drifters binnen in de Britse hitparade. Dit is hun tweede single. High Class Baby, met op de B-kant My Feet Hit The Ground, bereikt de zevende plaats.


Muziek Jarige Op 21 November

1907: Samuel 'Buck' Ram - Manager/Pianist The Platters († 1 Jan. 1991)
1940: Dr. John (Malcolm John Rebennack) - Zanger USA
1948: Lonnie Jordan - War Zanger
1949: Randy Zehringer - The Mccoys Drums
1950: Livingston Taylor - Zanger USA
1965: Bjork (Bjork Gudmundsdottir) - Zangeres IJsland
1967: Margret Ornolfsdottir - The Sugarcubes Toetsen
1968: Alex James - Blur Bas
1970: Francis MacDonald - Teenage Fanclub Drums
1974: Joost Marsman - I.O.S Zanger
1982: Chantal Brummelen - Bad Candy Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten