Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 November

EgmondDe allereerste gitaar van George Harrison wordt op 20 November 2003, op een veiling in Londen, verkocht voor 395.000 euro. De Egmond-gitaar is van Nederlandse makelij. George Harrison hoort dat Raymond Hughes, die bij hem op Dovedale zit, een gitaar heeft en die wil verkopen voor drie pond en tien shilling. Van zijn moeder krijgt George het geld en koopt de gitaar. "Het was een afschuwelijk goedkoop gitaartje, maar toen vond ik het prima. Ik zag dat er in de hals een schroef zat. Uit nieuwsgierugheid pakte ik een schroevendraaier en draaide ik hem eruit, waardoor de hele hals eraf viel. Ik kon die niet meer goed op zijn plaats krijgen, dus heb ik de gitaar in twee stukken in de doos gelegd en daar laten liggen. Uiteindelijk heft mijn broer Pete hem weer voor me in elkaar gezet. Toen had de gitaar een kromme hals, dus je kon er op zijn hoogst een paar akkoorden uit krijgen. Alle frets trilden en de snaren raakten de frets". aldus George Harrison. Een tweede gitaar van George Harrison is door Cooper Owen geveild voor 25.000 euro. Deze Fender Stratocaster is een geschenk van de komiek Spike Milligan. Op de veiling is ook 25.000 euro betaald voor een gesigneerde uitnodiging voor het feestje na afloop van de premiere van A Hard Day's Night, de eerste bioscoopfilm van The Beatles uit 1964. Op de invitatie staat een persoonlijke opdracht van John Lennon aan acteur Victor Spinetti.

In de RCA Studio in New York neemt Kay Starr op 20 November 1955 het nummer The Rock And Roll Waltz op. Kay Starr wordt hierbij begeleid door het koor en het orkest van Hugo Winterhalter. The Rock And Roll Waltz komt op 31 December 1955 de Amerikaanse hitparade binnen. Kay Starr staat vanaf 18 februari 1956 met deze single zes weken op de eerste plaats.

Op 20 November 1928 wordt in de Opera van Parijs de Bolero van Maurice Ravel (1875-1937) opgevoerd. Het muziekstuk wordt juichend ontvangen. Uit een in 1997 verschenen onderzoek zou blijken dat de componist destijds "geestelijk gestoord" zou zijn wanneer hij de Bolero componeert.

It_was_youLook At Me Now, met op de B-kant It Was You, wordt op 20 November 1964 als nieuwe single van The Naturals op het Parlophone label uitgebracht. De B-kant is geschreven door Pete Townshend, en is een van zijn allereerste composities. Op het singletje staan de credits vermeld als Townshend/Parker/Gray, dit als gevolg van het contract dat op 14 Oktober 1964 is getekend, dat Parker en Gray van The Naturals altijd allebei 25% van de royalties krijgen. Als minderjarige moet Pete's vader Cliff Townshend ook het contract ondertekenen.

Willy Derby verblijft van 7 Mei t/m 20 November 1931 in Nederlands-Indie. Uit deze periode stammen de liedjes als Hallo Bandoeng, Vergeet Mij Niet, Jan Fuselier en Slamattidoer van de Nederlandse smartlappenzanger.

In het Koninklijk Theater Carre in Amsterdam worden tussen 20 en 24 November 2001 opnamen gemaakt van De Wereld Draait Door van Youp van 't Hek. De televisieregistratie wordt eind December 2001 door de VARA op Nederland 3 uitgezonden. Begin 2002 verschijnt er een album van De Wereld Draait Door. Deze CD komt op 5 Januari 2002 op een 55ste plaats binnen in de Album Top 100. De Wereld Draait Door bereikt op 19 Januari 2002 de 26ste plaats als hoogste notering.

Op 20 November 1987 treedt Free Record Shop-eigenaar Hans Breukhoven in het huwelijk met Conny Witteman. Zij is beter bekend als de zangeres Vanessa die tussen 1981 en 1985 negen singles de hitlijst "inzingt". Vanessa's grootste hit is Upside Down die op 13 Maart 1982 de tweede plaats van de Nderlandse Top 40 bereikt.

Isaac_hayes_theme_from_shaftIsaac Hayes komt op 20 November 1971 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Theme From Shaft. Het nummer komt uit de gelijknamige film Shaft met Richard Roundtree in de hoofdrol. Op Theme From Shaft worden de instrumenten bespeeld door The Bar-Keys, die ook een tijdje hebben gespeeld als de begeleidingsband van Otis Redding. De achtergrond vocalen worden gedaan door Hot Buttered Soul, die ook ondermeer te horen zijn op Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak Tree van Tony Orlando & Dawn, en op Disco Duck van Rick Dees. Isaac Hayes krijgt voor Theme From Shaft twee Grammy's: Best Instrumental Arrangement en Best Original Score, is daarmee de eerste Afro-Amerkaan die dit lukt. In 2000 wordt er een remake gemaakt van de film Shaft met in de hoofdrol Samuel L. Jackson, waarin ook Isaac Hayes even in verschijnt.

Vanaf 20 November 1990 ligt het album Tripping The Live Fantastic Highlights van Paul McCartney in de platenwinkel. Op dit album staan de hoogtepunten van het dubbelalbum Tripping The Live Fantastic dat op 29 Oktober 1990 is uitgebracht. Dit album is opgenomen tijdens de wereldtournee die de ex-Beatle van 26 September 1989 tot 21 April 1990 heeft ondernomen.

Op 20 November 2000, tijdens een intervieuw in de Frank Skinner Show die wordt uitgezonden door de Engelse TV zender ITV, maakt Mel. C bekend dat zij de Spice Girls gaat verlaten.

ApemanRay Davies moet op 20 November 1970 van Amerika naar Londen vliegen om één woord te veranderen voor een nieuwe single van The Kinks. Het is voor de zanger van The Kinks de tweede keer binnen een jaar dat dit hem overkomt. De regel "The Air Pollution Is A-Fucking Up My Mind", in het nummer Apeman, moet worden veranderd in "Foggin' Up My Mind". Op 3 Juni 1970 vliegt Ray Davies ook al de 6000 kilometer heen en weer tussen New York en Londen om een woord opnieuw in te zingen voor het nummer Lola. Om te voorkomen dat de BBC de plaat in de ban zou doen, als een ongeoorloofde reklame uiting, moet Coca-Cola in de tekst worden vervangen door Cherry Cola. De zin: "I met her in a club down in North Soho where you drink champagne and it tastes just like Coca Cola C-O-L-A Cola" wordt dus verander in: "and it tastes just like cherry cola C-O-L-A Cola".

Alan Freed weigert op 20 November 1959 een verklaring te ondertekenen waarmee hij zou bevestigen dat hij nooit steekpenningen heeft aangenomen voor het draaien van grammofoonplaten. Het gevolg is dat de Amerikaanse Discjockey onmiddellijk wordt ontslagen door de zenders waarvoor hij werkt. In 1962 wordt Alan Freed veroordeeld tot een boete van 300 dollar en een voorwaardelijke straf, nadat hij op twee punten heeft toegegeven schuldig te zijn aan omkoping. Op 20 Januari 1965 overlijdt hij als een gebroken man. Alan Freed is 42 jaar geworden.

Op 20 November 1964 staan The Rolling Stones voor de achtste keer in het Engelse televisieprogramma Ready Steady Go!. Zij spelen Little Red Rooster, Around And Around, Everybody Needs Somebody To Love en Off The Hook.

The Kinks spelen op 20 November 1965 om kwart over drie 's middags in de Houtrusthallen in Den Haag en om acht uur 's avonds in de veilinghal in Tiel. Een dag later spelen The Kinks om half drie 's middags in V&B-garage in Beverwijk en 's avonds om acht uur in Winterswijk. The Golden Earrings en The Bintangs verzorgen het voorprogramma. Radio Veronica-discjockey Jan van Veen is de presentator. Bij alle optredens bedraagt de entreeprijs zes gulden.

Scott_halpinTijdens de openingsavond van de Noord Amerikaanse Ouadrophenia tour van The Who valt Keith Moon (foto: vlak voor hij het bewustzijn verliest) op 20 November 1973 in het Cow Palace in San Francisco halverwege het nummer Won't Get Fooled Again bewusteloos op zijn drumstel. Voor het optreden krijgt Keith zijn dagelijke backstage drankje, waar deze keer ook een zwaar verdovingsmiddel inzit. Keith Moon wordt door drum technicus Mick Double en Skip Johnson van Heil Sound PA Systems van het podium gedragen. The Who verlaat het podium voor vijftien minuten, en nadat Keith Moon weer een beetje bijgekomen is komt de groep weer terug. Aan het eind van Magic Bus stort Keith Moon opnieuw in. In plaats van de show te beeindigen vraagt Pete Townshend of er een drummer in de zaal is. De 19-jarige Scott Halpin uit Muscatine, Iowa meldt zich en speelt drie nummers mee: Smokestack Lightning, Spoonful en Naked Eye. In een interview met Rolling Stone zegt hij na afloop van zijn gastoptreden: "Ik bewonder hun uithoudingsvermogen. Al na drie nummers was ik kapot". Het concert wordt uitgezonden door KSAN San Francisco, KOME San Jose en KZAP Sacramento en wordt onofficieel op zwart/wit flim opgenomen voor het prive archief van organisator Bill Graham. Fragmenten worden later gebruikt in de docufilm Thirty Years Of Maximum R&B Live. Keith Moon slaapt nadat hij weer terug is in het St. Francis Hotel meer dan 10 uur, en brengt de volgende dag door in bed met slapen en TV kijken.

Op 20 November 1979 start The Jam, met een optreden in Manchester , een tournee door Groot-Brittannie. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Vapors, een groep die Bruce Foxton als manager heeft. Bruce Foxton is ook de bassist van The Jam.

Lana_en_philPhil Spector (foto) wordt op 20 November 2003 in Californixc3xab formeel aangeklaagd voor de moord op actrice/fotomodel Lana Clarkson (foto). De veertigjarige vrouw is op 3 februari 2003 dood aangetroffen in een fauteuil in de foyer van de villa van Phil Spector in Alhambra, een buitenwijk van Los Angeles. Na zijn arrestatie is Phil Spector op borgtocht vrijgelaten. Na een uitgebreid sporenonderzoek door de technische recherche hebben de autoriteiten in Californie vastgesteld dat Lana Clarkson is doodgeschoten door Phil Spector. Phil Spector heeft in Juni 2003 in een interview beweerd dat de vrouw zelfmoord heeft gepleegd. De avond voor haar dood hebben zij met elkaar kennisgemaakt in The House Of Blues, een nachtclub in Hollywood. Lana Clarkson is hier werkzaam als gastvrouw. Indien Phil Spector schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Op 20 November 1991 wordt Randy Jackson, één van The Jacksons, tot een maand gevangenisstraf veroordeeld. Randy Jackson zou in Januari 1991 zijn vrouw in elkaar hebben geslagen.

The Rolling Stones sluiten op 20 November 1991, voor een bedrag van $45 miljoen, een platencontract af met Virgin Records. Dit contract maakt de Stones op dat moment de bestbetaalde popgroep ter wereld. In het contract staat ondermeer dat The Rolling Stones voor dit bedrag in zes jaar tijd tenminste drie albums moeten afleveren.

Damon_albarnTijdens een demonstratie op 20 November 2003 in het centrum van Londen tegen het officiele staatsbezoek van de Amerikaanse president George W. Bush, sluit ook Damon Albarn (foto), de zanger van Blur, sluit aan. "Wij zijn nog altijd in oorlog. Wat zegt het kijken naar oorlog over onszelf? Hoe leidt oorlog naar vrede? Hoe leidt het kijken naar oorlog naar vrede? Twee miljoen mensen stelden op 15 februari 2003 een vraag. Waarom oorlog? Op die vraag hebben wij nog steeds geen antwoord gekregen", aldus Damon Albarn. Ook Fran Healey, de zanger van Travis, Thom Yorke, de zanger van Radiohead, en Robert Del Naja van Massive Attack hebben zich uitgesproken tegen de Amerikaans/Britse politiek met betrekking tot Irak.

Danny Harrison wordt op 20 November 2005, zijn 57ste verjaardag, tijdens een ruzie in New York doodgeslagen. Harrison is de manager geweest van o.a. Billy Joel en Paul Simon.

Free_as_a_bird_van_the_beatlesFree As A Bird van The Beatles is op 20 November 1995 voor het eerst wereldwijd op diverse radiostations te beluisteren. Free As A Bird is de eerste nieuwe single van de Liverpoolse groep sinds 1970. Free As A Bird is door John Lennon vlak voor zijn dood in 1980 geschreven. De demo is door Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr bewerkt voor de single. Free As A Bird wordt op 12 December 1995 uitgebracht op Apple R 6422. De single komt op 16 December 1995 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tiende plaats.

Tussen Jou En Mij van Rob de Nijs komt op 20 November 1993 op een 65ste plaats binnen in de Nederlandse Album Top 100. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Balaena Mysticitus, Weet Je Nog, De Hemel Die Mij Draagt, Water En Vuur, Zal Je Van Mij Houden, Een Wereld Van Verschil, De Jas Die Jij Toen Droeg, Highland Park, Iedere Keer, Jongen Van Tien en Het Lied Van De Walvis. Tussen Jou En Mij bereikt op 25 December 1993 een 40ste plaats in de Album Top 100 als hoogste notering. In totaal staat Tussen Jou en Mij veertien weken genoteerd.

Op 20 November 2001 wordt Charlie Daniels in Nashville, Tennessee met succes geopereerd aan prostaatkanker. Charlie Daniels is vooral bekend met zijn Charlie Daniels Band en de hit The Devil Went Down To Georgia.

Michael_jacksonOnder massale belangstelling van de media geeft Michael Jackson zichzelf op 20 November 2003, aan bij de politie van Santa Barbara in Californie. Michael Jackson wordt verdacht van kindermisbruik. De 45-jarige zanger is formeel in staat van beschuldiging gesteld. Michael Jackson wordt, met handboeien om, het politiebureau van Santa Barbara binnengeleid. Hier worden zijn vingerafdrukken genomen. Voor het dossier wordt een foto van de zanger gemaakt. Ook moet Michael Jackson zijn paspoort afgeven. Nog geen drie kwartier later staat hij, na het betalen van een borgsom van drie miljoen dollar, weer buiten. Met zijn entourage vliegt hij terug naar Las Vegas. Michael Jackson zal op vrijdag 9 Januari 2004 worden voorgeleid. Dan wordt duidelijk waar hij precies van wordt beschuldigd.

Vanaf 20 November 2001 ligt het album Goddess In The Doorway van Mick Jagger in de platenwinkel. Op de eerste dag worden er in Engeland slechts 954 exemplaren van Goddess In The Doorway verkocht. Het album weet de Engelse hitlijst dan ook niet te bereiken. In Nederland komt Goddess In The Doorway op 1 December 2001 de Album Top 100 binnen, en bereikt op 8 December 2001 de elfde plaats als hoogste notering. Op Goddess In The Doorway staan de volgende numemrs: Visions Of Paradise, Joy, Dancing In The Starlight, God Gave Me Everything, Hideaway, Don't Call Me Up, Goddess In The Doorway. Lucky Day, Everybody Getting High, Gun, Too Far Gone en Brand New Set Of Rules.

Alice May treedt op 20 November 1996 in het stadhuis van Gouda in het huwelijk met zakenman Rob van Wijk. Alice May is vooral bekend van het duo Maywood, waarin ze samen zong met haar zus Karin.  Aan jhet geluk van Alice en Rob van Wijk komt op 29 December 2000 een eind wanneer Rob van Wijk dood in zijn kantoor wordt gevonden. Hij blijkt te zijn overleden aan een hartstilstand. Rob van Wijk is 64 jaar geworden.

Bob_dylans_american_journey_1956196In Seattle wordt op 20 November 2004 een expositie geopend over het begin van de carriere van Bob Dylan. Onder de titel Bob Dylan's American Journey 1956-1966 is de tentoonstelling onderdeel van het Experience Music Project, een initiatief van Microsoft-oprichter Paul Allen. Het is voor het eerst dat er zoveel uniek materiaal over Bob Dylan onder één dak wordt geexposeerd, aldus de curator. De tentoonstelling behandelt met name de beginjaren van Bob Dylan in New York. Hier heeft hij folk-zanger Woody Guthrie, zijn idool, ontmoet. Ook heeft hij hier zijn eerste albums opgenomen. Bezoekers volgen in het museum een chronologisch ingedeeld traject dat begint met het jaarboek van zijn middelbare school en eindigt met Bob Dylans motorongeluk in 1966. Te zien zijn onder meer de handgeschreven songteksten van Blowin' In The Wind en Like A Rolling Stone, de tamboerijn die de inspiratie is geweest voor zijn compositie Mr. Tambourine Man, zijn aan flarden gelezen exemplaar van Woody Guthrie's biografie Bound For Glory, instrumenten, manuscripten en concertaankondigingen. Bezoekers kunnen luisteren naar een opname van Bob Dylans eerste concert in New York. Deze opnamen duren 24 minuten en zijn niet eerder officieel vrijgegeven. Via zijn manager heeft Bob Dylan persoonlijk zijn medewerking aan deze tentoonstelling verleend. Een groot aantal items is afkomstig uit prive-verzamelingen.

Leo Reisman & His Orchestra staan op 20 November 1929 in de platenstudio om het nummer Happy Days Are Here Again op te nemen. Happy Days Are Here Again is afkomstig uit de film Chasing Rainbows, en komt op 1 Februari 1930 de Amerikaanse hitparade binnen. De 78 toerenplaat bereikt een derde plaats. Happy Days Are Here Again is in 1932 de herkenningsmelodie van de verkiezingscampagne van  Franklin D. Roosevelt voor het Amerikaanse presidentschap. Roosevelt verslaat uiteindelijk de zittende president Herbert Hoover.

CabaretIn New York gaat op 20 November 1966, in het Broadhurst Theatre op Broadway, de musical Cabaret van Joe Masteroff, Fred Ebb en John Kander in premiere. Het verhaal van Cabaret speelt zich af in Berlijn aan de vooravond van Het Derde Rijk. Hier woont de homoseksuele Amerikaan Clifford Bradshaw in een pension waar ook Sally Bowles haar intrek heeft genomen. Bowles werkt als zangeres in de obscure Kit Kat Club en wordt verliefd op Clifford Bradshaw. Jill Haworth speelt de rol van Sally Bowles, Bert Convy is Clifford Bradshaw, Jack Gilford kruipt in de huid van Herr Schultz en Lotta Lenya is te zien als de hospita Fraulein Schneider. Cabaret speelt tot 4 Maart 1967 in het Broadhurst Theatre. Van 7 Maart 1967 tot 2 Oktober 1968 staat de musical in New York in het Imperial Theatre. Van 7 Oktober 1968 tot 6 September 1969 wordt Cabaret opgevoerd in het Broadway Theatre in New York. In totaal wordt Cabaret 1165 keer op de planken gebracht.

Op 20 November 1959 gaat in het Carlton Theatre in Londen de film Expresso Bongo in premiere. Expresso Bongo is de tweede film waarin Cliff Richard een rol speelt. Hij zingt deze film ondermeer Shrine On The Second Floor en A Voice In The Wilderness. Ook zijn begeleidingsband The Shadows spelen in de film. Zij zijn te horen met Bongo Blues. De Engelse critici zijn niet bijster enthousiast over Expresso Bongo. Zij vinden de film niet professioneel genoeg en er zitten te weinig liedjes in. Bovendien is de film ook nog eens in zwart-wit. Precies twee jaar later, op 20 November 1961 keren Cliff Richard & The Shadows terug in Engeland van een 35 dagen durende tournee door Maleisie, Australie en Nieuw-Zeeland. Volgens Cliff Richard hebben zij zo'n 28 verschillende binnenlandse vluchten tijdens deze tournee gemaakt.

Michael Jackson is op 20 November 1984 de 1793ste artiest die een ster krijgt op de Hollywood Walk Of Fame. Niet eerder komen er zoveel mensen de onthullingplechtigheid af.

The_sounds_of_silence_van_simon_garOp 20 November 1965 komt The Sounds Of Silence van Simon & Garfunkel binnen in de Billboard Hot 100. Paul Simon en Art Garfunkel hebben op 10 April 1964 in de Columbia Studio in New York de akoestische versie van The Sounds Of Silence opgenomen wat bestemd is als één van de liedjes voor hun debuut-LP Wednesday Morning 3 AM. Het album wordt geen succes en Paul Simon vertrekt naar Engeland. Art Garfunkel besluit zijn studie weer op te nemen. Ondertussen wordt The Sounds Of Silence opgepikt door een radiostation in Boston. Bij hun platenmaatschappij Columbia komt vraag naar het nummer. Hun producer Tom Wilson heeft sterk het gevoel dat The Sounds Of Silence een hit kan worden wanneer er elektrisch versterkte instrumenten aan worden toegevoegd. Na de opname van Like A Rolling Stone van Bob Dylan vraagt Tom Wilson op 15 Juni 1965 aan de muzikanten of zij de orkestband bij The Sounds Of Silence willen inspelen. De nieuwe versie, met op de B-kant We've Got A Groovey Thing Goin', staat vanaf 1 Januari 1966 twee weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Art Garfunkel breekt zijn studie af en Paul Simon keert in allerijl uit Engeland terug naar Amerika.

In de Bellmont Hall Recording Studio in Bellmont, Indiana neemt Bob Dylan op 20 November 1989 het nummer People Get Ready op. People Get Ready is bestemd voor de soundtrack van de bioscoopfilm Flashback die op 30 Januari 1990 in roulatie gaat. De hoofdrollen in deze film van Franco Amurri zijn voor Dennis Hopper, Kiefer Sutherland en Carol Kane de hoofdrollen.

My_generation_the_who_dutch_sleeveMy Generation van The Who komt op 20 November 1965 op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het door gitarist Pete Townshend gescheven nummer is op 13 en 14 Oktober 1965 in de IBC-Studio in Londen opgenomen. My Generation is op 28 oktober 1965 op Brunswick 05944 uitgebracht. My Generation, met op de B-kant Shout And Shimmy, bereikt op 22 Januari 1966 de vijfde plaats van de Nederlandse Top 40 als hoogste notering. Op 11 November 2000 komt Limp Bizkit met hun versie van My Geneartion op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze coverversie komt op 25 November 2000 niet verder dan de 12e plaats. Opvallend is dat Limp Bizkit in 2003 opnieuw een Who-cover opneemt. Het van het Who album Who's Next afkomstige Behind Blue Eyes staat in de uitvoering van Limp Bizkit vanaf 20 December 2003 twee weken op een vierde plaats in de Nederlandse Top 40.

Still I'm Sad van The Yardbirds komt op 20 November 1965 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Still I'm Sad is geschreven door bassist Paul Samwell-Smith en drummer Jim McCarty. Op de B-kant staat Evil Hearted You, een compositie van Graham Gouldman. Still I'm Sad bereikt de zestiende plaats.

Jim Dale presenteert op 20 November 1965 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt  als muziklae gasten ondermeer Frank Ifield, Billy J. Kramer & The Dakotas, Joe Brown, Cleo Laine, Sounds Incorporated, Lynn Holland en The Majority.


Muziek Jarige Op 20 November

1941: Aubrey Lee Cordova - String-A-Longs Bas
1942: De Lisle Harper - Juicy Lucy Bas
1942: Norman Greenbaum - Zanger USA
1946: Duane Allman - The Allman Brothers Band Gitaar († 29 Okt. 1971)
1946: Ray Stiles - Mud Gitaar
1947: Joe Walsh - The Eagles Gitaar
1947: George Grantham - Poco Drums
1956: Robert Poss - Band Of Susans Gitaar/Zang
1957: Jim Brown - UB40 Drums
1960: Paul King - King Zanger
1962: Steve Alexander - Brother Beyond
1965: Mike D. (Mike Diamond) - The Beastie Boys Rapper
1965: Sen Dog (Senen Reyes) - Cypress Hill Rapper
1970: Q Tip (Jonathan Davis) - Rapper USA
1981: Kimberley Walsh - Girls Aloud Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten