Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 17 November

John_glascockOp 17 november 1979 overlijdt John Glascock, bassist van Jethro Tull, aan complicaties na een openhart operatie. John Glascock wordt op 2 Mei 1951 in Islington, Londen geboren, en heeft bij zijn geboorte al een aangeboren hartafwijking. Glascock speelt tijdens zijn muzikale carierre als bassist ondermeer bij The Gods, Toe Fat, The Bee Gees en tussen 1975 en 1979 bij Jethro Tull. Zijn broer Brian Glascock is drummer in de drie eerstgenoemde bands. John Glascock is op de volgende Jethro Tull albums te horen; Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die!, Songs From The Wood, Heavy Horses, Live: Bursting Out en Stormwatch. Voor dat laatste album is Jethro Tull net bezig met de opname begonnen. De resterende baspartijen worden ingespeeld door zanger/fluitist Ian Anderson. Als nieuwe bassist wordt later Dave Pegg, voormalig basgitarist van Fairport Convention, aangetrokken. John Glascock is 28 jaar geworden.

John Weightman, hoofdonderwijzer van de Surrey Grammer School, stuurt op 17 November 1963 alle leerlingen naar huis die het haar net zo dragen als The Beatles. "This ridiculous style brings out the worst in boys physically. It makes them look like morons", aldus John Weightman.

Britney_spears_hollywood_walk_of_faBritney Spears krijgt op 17 November 2003 haar eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. De 21 jarige Britney is daarmee de jongste zangeres ooit die dit gelukt is. De enige andere 21 jarige die ook een eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame heeft is actrice Melissa Gilbert, bekend van Little House Of The Prairie. Op dezelfde dag wordt ook Get In The Zone, het vierde album van Britney Spears uitgebracht. Zeven van de dertien nummers zijn mede gecomponeerd door Britney Spears. Op Get In The Zone staan ondermeer bijdragen van Moby (Early Mornin'), R. Kelly (Outrageous), P. Diddy (The Answer), The Matrix (Shadow) en The Neptunes. Andere titels zijn Brave New Girl, Touch Of My Hand en Breathe On Me. De eerste single van Get In The Zone is Me Against The Music, een duet met Madonna.

Op 17 November 1959 gaan The Quarrymen uit elkaar. John Lennon, Paul McCartney en George Harrison richten in December 1959 The Silver Beatles op. John Lennon haalt Stuart Sutcliffe, een vriend van de kunstacademie, over lid van de groep te worden als bassist. Stuart heeft, op verzoek van John, van zijn spaarcenten een Hofner basgitaar gekocht. Intussen neemt de zestienjarige George Harrison een baantje als elektricien.

Jeff_buckleyDe Amerikaanse singer/songwriter Jeff Buckley wordt op 17 November 1966 in Orange County, Californie geboren. Zijn vader is Tim Buckley, die heeft hij echter amper gekend. Jeff is nauwelijks zes maanden als zijn ouders besluiten uit elkaar te gaan en hij kent zijn natuurlijke vader uitsluitend van een weekend in 1975 dat zij samen doorbrengen, enkele maanden voordat Tim Buckley aan een fatale combinatie van heroine en morfine op 25 Juni 1975 aan een overdosis heroine overlijdt overlijdt. Jeff wordt opgevoed door zijn moeder, een klassiek opgeleid pianiste en celliste, en zijn stiefvader, een automonteur die mede zijn muzikale smaak bepaalt. Al in zijn vroegste tienerjaren zingt Jeff thuis op feestjes tussen de schuifdeuren. Met liefst negentien verhuizingen en niet veel minder schoolbandjes achter de rug verlaat hij op zijn zeventiende het ouderlijk huis om in zijn geboorteplaats Los Angeles de kost bij elkaar te gaan spelen. Hij begeleidt reggaesterren als U-Roy en Judy Mowatt en doet sessiewerk. In 1990 verhuist hij naar New York, waar hij ex Captain Beefheart-gitarist Gary Lucas leert kennen en met diens groep Gods And Monsters het clubcircuit afschuimt. Maar de samenwerking stokt snel en op basis van zijn liefde voor Led Zeppelin en vooral The Smiths ontwikkelt Jeff zijn eigen stijl, die hij op Live At Sin-E, een mini-live-album, voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Op het album Grace, werkt hij met een eigen groep, bestaande uit Michael Tighe (gitaar), Mick Grondahl (bas) en Matt Johnson (drums). Buckley toont zich hierop een meester van stijlen: van bijna fluisterend gezongen, zoetgevooisde ballades tot stevige rockers, waarin hij Robert Plant naar de kroon lijkt te willen steken. Het werk aan de opvolger van Grace blijkt meer tijd te vergen dan voorzien. Parker Kindred vervangt Grondahl op drums. Aanvankelijk wordt Tom Verlaine (ex-Television) aangetrokken als producer, maar later kiest Jeff toch voor dezelfde man die ook Grace heeft gedaan: Andy Wallace. Op 29 Mei 1997, vlak voor de officiele opnames in de Easely-studio in Memphis een aanvang nemen, verdwijnt Buckley bij een spontane zwempartij in de jachthaven van die stad aan de Mississippi. Zijn zielloze lichaam wordt vier dagen later, op 2 Juni 1997 gevonden. Een ongeluk, zo blijkt, dat een voortijdig einde maakt aan een mogelijk glorieuze carriere. Tijdens een herdenkingsdienst op 1 Augustus geven Marianne Faithfull, Patti Smith en Elvis Costello acte de presence. In Juli 2003 vertoont de BBC een film over zijn leven getiteld Everybody Here Wants You en vindt in de Rock & Roll Hall Of Fame and Museum in Cleveland een Jeff Buckley Fan Gathering And Tribute Concert plaats. Er is inmiddels ook een ster naar Jeff Buckley genoemd, gelegen in het vele lichtjaren verwijderde Aquila-stelsel. Jeff Buckley is 30 jaar geworden.

Honky_tonk_women_wwwplatenkastwebloThe Rolling Stones beginnen op 17 November 1968 in de Olympic Studios in Londen met de opname van You Can't Always Get What You Want. Op 28 November 1968 wordt er, onder productionele leiding van Jimmy Miller, verder gewerkt aan dit nummer waarvoor op 15 en 29 Mei 1969 nog twee opname-dagen nodig zijn. Op You Can't Always Get What You Want is een zestigkoppig koor te horen. Al Kooper speelt piano, vleugel en hoorn. Jack Nitzsche heeft het arrangement gemaakt. Op 4 Juli 1969 wordt You Can't Always Get What You Want in Engeland uitgebracht als B-kant van Honky Tonk Women. Het is de veertiende single van The Rolling Stones.

Let_it_be_naked_van_the_beatlesVanaf 17 November 2003 ligt het album Let It Be... Naked van The Beatles in de platenwinkel. Deze heruitgave van de Beatles-LP Let It Be uit 1970 is niet alleen muzikaal, maar ook visueel aangepast aan het oorspronkelijke concept achter het project. De naderhand toegevoegde productionele bijdragen van Phil Spector zijn verwijderd. De voor de Amerikaanse producer zo typerende strijkers, blazers en koren zijn weggelaten op Let It Be... Naked. Met name Paul McCartney heeft zijn ergernis over Phil Spectors nabewerking nooit onder stoelen of banken gestoken. De hoes van Let It Be... Naked toont de oorspronkelijke hoesfoto's van de vier Beatles als zwart-wit-negatieven tegen een grijze achtergrond.

Rainbow_bridge_wwwplatenkastweblognJimi Hendrix is op 17 November 1969 in de Record Plant Studio in New York om het nummer Room Full Of Mirrors op te nemen. Hendrix wordt hierbij begeleid door The Band Of Gypsies die bestaat uit drummer Buddy Miles en bassist Billy Cox. Samen met All Along The Watchtower en May This Be Love is Room Full Of Mirrors het enige nummer waarop Jimi Hendrix bottleneck slide-gitaar speelt. Omdat hij geen 'slide' heeft, gebruikt hij één van de ringen om zijn vingers. Room Full Of Mirrors wordt na zijn dood op het album Rainbow Bridge in Oktober 1971 uitgebracht.

Kylie_paul_de_leeuw_wwwplatenkastweKylie Minogue is op 17 November 2007 te gast bij Mooi! Weer de Leeuw, de talkshow van Paul de Leeuw. De Australische zangeres zingt in de door de VARA uitgezonden tv-show ondermeer haar nieuwe single 2 Hearts. Kylie Minogue is op dat moment bezig aan een promotie tournee voor haar single en het nieuwe studioalbum X, dat vanaf 23 November 2007 in de platenwinkels ligt.

Alice_cooper_schools_out_tourAlice Cooper geeft in het kader van de School's Out Tour, op 17 November 1972 een optreden in De Doelen in Rotterdam. De School's Out tour is op 12 Juli 1972 van start gegaan met een optreden in The Field House in Wichita, Kansas. Alice Cooper wordt begeleidt door Michael Bruce (gitaar/zang), Neal Smith (drums/zang), Dennis Dunaway (bas/zang), en Glen Buxton (lead gitaar). Alice Cooper speelt de volgende nummers: Public Animal #9, Caught In A Dream, Under My Wheels, Be My Lover, I'm Eighteen, Is It My Body, Halo Of Flies, Gutter Cat Vs, The Jets, Street Fight, Killer, Elected (tijdens de Amerikaanse concerten wordt Long Way To Go gespeeld) en School's Out. Een dag later staat Alice Cooper met dezelfde show in het Concertgebouw in Amsterdam. De School's Out tour wordt afgesloten op 26 November 1972 met een optreden in de Mehrzweckhalle in Zufingen, Zwitserland.

Pink Floyd brengt op 17 November 1967 in Engeland hun derde single, Apples And Oranges, uit. Na Arnold Layne en See Emily Play is dit de eerste single die de hitlijsten niet haalt.

Abba_1974_europa_tourOp 17 November 1974 begint de allereerste tournee van Abba door Europa. Abba heeft speciaal voor deze tour van 6 tot 14 November 1974 elke dag gerepeteerd. Het eerste concert geven de winnaars van het Eurovisie Songfestival in het Kalkonertheater in Kopenhagen in Denemarken. De tour verloopt moeizaam. Twee optredens (27 Nov. Zurich en 28 Nov. Dusseldorf) worden afgezegd vanwege ziekte van Frida. De korte tour wordt op 30 November 1974 afgesloten met een concert in de Musikhalle in Hamburg, West-Duitsland.

Spacer_wwwplatenkastweblognlSpacer van Sheila & Black Devotion komt op 17 November 1979 op een 34ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Spacer bereikt de negentiende plaats. Het nummer is geschreven en geproduceerd door Nile Rodgers en Bernard Edwards. Een sample van Spacer wordt in 2001 gebruikt in Crying At The Discoteque van het Zweedse trio Alcazar. Deze single is een productie van Alexander Bard van The Army Of Lovers. Crying At The Discoteque bereikt de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Ruth_brownOp 17 November 2006 overlijdt in het St. Rose Dominican Hospital in Henderson, een voorstad van Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada de Rhythm & Blues zangeres Ruth Brown aan de gevolgen van een hartaanval, nadat zij eerder is getroffen door een beroerte. Ruth Brown wordt op 12 Januari 1928 als Ruth Alston Weston in Portsmouth, Virginia geboren. In 1949 heeft Ruth Brown haar eerste grote hit in de Verenigde Staten met So Long. Hierna volgen onder meer Teardrops From My Eyes (1950), Wild Wild Young Man (1953), Mambo Baby (1954), Lucky Lips (1957) en Jack O' Diamonds (1959). Wanneer de populariteit van de Rhythm & Blues aan het eind van de jaren vijftig afneemt, ziet ze zich gedwongen op andere manieren aan de kost te komen. Zo werkt Ruth Brown ondermeer als huishoudelijke hulp, chauffeuse van een schoolbus en onderwijzeres, tot haar carriere halverwege de jaren zeventig weer opbloeid.  Ze legt zich toe op blues en jazz en gaat ook acteren. In 1988 krijgt Ruth Brown een Tony Award voor haar rol in de Broadway-revue Black And Blue en speelt ze de rol van diskjockey in de film Hairspray van John Waters. Een jaar later krijgt Ruth Brown een Grammy in de categorie vocale jazz voor haar album Blues On Broadway. In 1993 wordt zij opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ruth Brown is 78 jaar geworden.

Op 17 November 1965 overlijdt in zijn woonplaats Hilversum de organist Cor Steyn. Cor Steyn is op 22 December 1906 in Leiden geboren als Cornelis Gerard Hendrik Steyn. Cor Steyn maakt muziek in Haagse horecagelegenheden. In 1932 gaat hij bij de VARA werken. Beroemd is zijn programma met community singing dat op 16 januari 1938 voor het eerst wordt uitgezonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Cor Steyn orkestleider bij De Snip & Snap Revue. In de jaren vijftig wordt hij de vaste begeleider van Dorus, een creatie van Tom Manders.

Platenmaatschappij Decca brengt op 17 November 1967 het nummer Ixe2x80x99m Coming Home van Tom Jones op single uit. De zanger uit Wales heeft I'm Coming Home op 1 November 1967 opgenomen. Op 24 November 1967 komt I'm Coming Home de Engelse hitparade binnen, en bereikt de tweede plaats. In Nederland komt de single op 16 december 1967 de Top 40 binnen. I'm Coming Home blijft steken op de twaalfde plaats.

Peter_gabriel_man_of_peace_awardOp 17 November 2006 wordt Peter Gabriel in Rome, Italie' onderscheiden met The Man Of Peace Award, de jaarlijkse vredesprijs van de Gorbatsjov Stichting. Om gezondheidsredenen moet Michail Gorbatsjov, de voormalige president van de Sovjet Unie, zelf verstek laten gaan. De 56-jarige Gabriel krijgt de Man Of Peace Award overhandigd aan het begin van een bijeenkomst van Nobel-vredesprijswinnaars. De samenkomst wordt jaarlijks georganiseerd door de stad Rome en de Gorbatsjov-stichting. Bij de plechtigheid zijn ondermeer Nobelprijswinnaars Lech Walesa en Mairead Corrigan Maguire en de Romeinse burgemeester Walter Veltroni aanwezig. Walesa ontving de vredesprijs in 1983 en Maguire in 1977. Bob Geldof, Yusuf Islam (Cat Stevens) en Roberto Benigni zijn eerder met The Man Of Peace Award onderscheiden.

Gary Barlow is op 17 en 18 November 1997 in Nederland voor de promotie van zijn nieuwe single Are You Ready Now. Deze single is op 10 November 1997 alleen in Nederland uitgebracht. Het nummer is afkomstig van Open Road, de eerste solo-CD van de voormalige Take That-zanger. Are You Ready Now wordt geen hit.

Jazz_van_queenOp 17 November 1978 verschijnt in Nederland het album Jazz van Queen. Op Jazz staan ondermeer de volgende nummers: Mustapha, Fat Bottomed Girls, More Than Jazz, Don't Stop Me Now en Bicycle Race. Jazz komt op 25 November 1978 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de vierde plaats. Het album is tussen Juli en Oktober 1978, onder productionele leiding van Roy Thomas Baker opgenomen. Geoff Workman is verantwoordelijk voor de techniek. In Engeland wordt Jazz goud geworden, en in Amerika zelfs platina.

Vanaf 17 November 1980 ligt het album Double Fantasy van John Lennon en Yoko Ono in de platenwinkel. Double Fantasy is het eerste album van de ex-Beatle in vijf jaar. Lennon heeft in die jaren zijn zoon Sean opgevoed. Op Double Fantasy staan acht nummers van John Lennon, afgewisseld met acht van Yoko Ono. Double Fantasy is in de zomer van 1980 in ondermeer de Hit Factory en de Sterling Sound Studio in New York opgenomen. Het album komt op 29 November 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen, enj bereikt de vijfde plaats.

Rob_rehorst_2Rob Rehorst overlijdt op 17 November 2002. De eigenaar van de Holland Spoor Studio in Den Haag wordt een maand voor zijn dood met acute leukemie in het Haagsche Leyenburg ziekenhuis opgenomen. Chemotherapie blijkt niet meer te helpen. In zijn studio's, die eerst in Rijswijk en later boven het Haags Pop Centrum in Loosduinen zijn gevestigd, werkt Rehorst met honderden voornamelijk Haagse artiesten, waaronder Golden Earring, Gruppo Sportivo, Lex Triplex, Ma'china, Plackband, Parlour, The Flesh Merchants, Noisy Act Of Protest, Jeffrey Huf, Alle 13 Haags, The Clarks, Nicko C Band en Broshim. Rob Rehorst is 45 jaar geworden.

Jimmy Merchant en Herman Santiago, twee ex-leden van The Teenagers, krijgen op 17 November 1992 na een langdurige juridische strijd vier miljoen dollar aan royalties voor Why Do Fools Fall In Love. Merchant en Santiago zijn mede-componisten van Why Do Fools Fall In Love wat geschreven is door Frankie Lymon. Labelbaas George Goldner eist echter ook zijn credits, terwijl hij niets heeft bijgedragen aan het het nummer. Het orgineel stamt uit 1956 in de uitvoering van Frankie Lymon & The Teenagers. In 1981 is Why Do Fools Fall In Love een nummer 1 hit voor Diana Ross.

Mtv_unplugged_van_bob_dylanOp 17 en 18 November 1994 worden in de Sony Music Studios in New York opnamen gemaakt van twee MTV Unplugged concerten van Bob Dylan. In 73 minuten tijd zingt Dylan de nummers Tombstone Blues, Shooting Star, All Along The Watchtower, The Times They Are A Changin', John Brown, Desolation Row, Rainy Day Women # 12 & 35, Love Minus Zero/No Limit, Dignity, Knockin' On Heaven's Door, Like A Rolling Stone en With God On Our Side. De opnamen van 17 November 1994 worden door MTV uitgezonden. In 1995 worden deze opnamen op CD uitgebracht. Unplugged komt op 29 April 1995 op een 51ste plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt op 20 Mei 1995 de 21 plaats als hoogste notering. Op 29 Maart 2004 verschijnt het hele concert op DVD.

The Wanderer van Status Quo komt op 17 November 1984 op 26 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van The Wanderer staat Can't Be Done. The Wanderer is geschreven door Ernie Maresca, en wordt door Dion DiMucci in 1961 als eerste opgenomen. The Wanderer van Status Quo bereikt in Nederland land de vierde plaats.

Perfect_dayTer gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de BBC wordt in Engeland op 17 November 1997 het nummer Perfect Day uitgebracht. Op deze nieuwe versie van het in 1972 door Lou Reed geschreven Perfect Day zijn ondermeer bijdragen te horen van David Bowie, Elton John, Bono, Tom Jones, Tammy Wynette, Joan Armatrading, Emmylou Harris, Dr. John en Boyzone. Ook auteur Lou Reed werkt mee aan deze versie. De opbrengst van Perfect Day gaat naar kinderen die lijden aan de ziekte van Duchenne. Perfect dat staat vanaf 29 November 1997 twee weken op de eerste plaats van de Engelse hitlijst. De single wordt ook in Nederland uitgebracht. Perfect day komt op 6 December de Top 40 binnen en staat vanaf 10 Januari 1998 twee weken op een zevende plaats als hoogste notering.

In de Engelse kranten staat op 17 November 2000 een artikel te lezen over Andy White. White is in 1962 te horen als drummer op Love Me Do van The Beatles. Andy White blijkt in 2000 een berooid man te zijn. In het artikel verteld hij dat hij niet eens geld heeft om de nieuwe verzamel-cd Beatles 1, waarop 27 nummer 1-hits van de groep staan, te kopen. Voor de opname van Love Me Do heeft White destijds een bedrag van zeven pond ontvangen.

Arthur_conley_2In zijn woonplaats Ruurlo overlijdt op 17 November 2003 soulzanger Arthur Conley aan de gevolgen van kanker. Arthur Conley wordt op 4 Januari 1946 in McIntosh, Georgia geboren, en begint zijn carriere in 1959 als zanger van Arthur & The Corvets. Met deze groep brengt hij in 1963 en 1964 drie singles uit. In 1964 verhuist hij van platenlabel en brengt het nummer I'm a Lonely Stranger uit. Wanneer Otis Redding dit nummer hoort, vraagt hij aan Conley om een nieuwe versie op te nemen, die vervolgens wordt uitgebracht op het label Jotis Records. Conley ontmoet Otis Redding pas in 1967 in levende lijve, maar deze ontmoeting veranderd wel zijn leven. Redding neemt Conley onder zijn hoede en leert hem de fijne kneepjes van de muziekbusiness. Samen herschrijven ze het Sam Cooke-nummer Yeah Man naar Sweet Soul Music, dat een nummer-twee notering in de Billboard Hot 100 haalt. In Otis Redding's productie vallen de typerende blazersfiguurtjes van de Memphis Horns op. Voor velen is Sweet Soul Music een soort herkenningsmelodie voor zestiger jaren Memphis Soul. De onverwachte dood van Otis Redding op 10 December 1967 (vliegtuig ongeluk) heeft Conley nooit echt kunnen verwerken. Een cover van Joe Turner's Shake Rattle And Roll is Conley's tweede hit. In 1969 scoort hij een laatste kleine hit met een reggae-achtige versie van het Beatles-nummer Ob La Di Ob La Da. Hoewel hij eerst nog geruime tijd blijft opnemen en toeren, vestigt hij zich uiteindelijk in het Gelderse dorp Ruurlo (Achterhoek), onder de naam Lee Roberts. Daar houdt hij zich bezig met het promoten van aankomende bands via zijn bedrijf Art-Con Productions. Verder is hij actief als ontwerper van tapijten en meubilair. In 1980 neemt hij zijn hits nog eens live op in het Cultureel Centrum van Ganzenhoef in de Amsterdamse Bijlmermeer. Arthur Conley is 57 jaar geworden.

Elton John zingt op 17 November 1970 zeven liedjes in de A&R Studio in New York die rechtstreeks op WABC-FM worden uitgezonden. Hij wordt begeleid door bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson. Tegelijkertijd worden er bandopnamen gemaakt. Die verschijnen begin 1971 op een LP met als titel 11-17-70. Het is voor het eerst dat een artiest op deze manier een live-album opneemt. Op 11-17-70 staan de volgende nummers: Bad Side Of The Moon, Amoreena, Take Me To The Pilot, Sixty Years On, Honky Tonk Women, Can I Put You On en de medley Burn Down The Mission/My Baby Left Me/Get Back. Deze LP komt op 29 Mei 1971 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de elfde plaats. In Nederland komt 11-17-70 tot een 32ste plaats als hoogste notering.

The_concert_for_georgeVanaf 17 November 2003 ligt de dubbel-DVD van The Concert For George, het muzikale eerbetoon aan George Harrison, in de platenwinkel. The Concert For George heeft op 29 November 2002 plaatsgevonden in de Royal Albert Hall in Londen, precies een jaar na het overlijden van George Harrison. Artiesten die eer betonen aan de voormalige Beatle zijn ondermeer Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Jeff Lynne, Tom Petty & The Heartbreakers, Jools Holland en Billy Preston. Zij hebben uitsluitend composities van George Harrison gezongen en gespeeld, waaronder Something, Taxman, For You Blue, Handle With Care, All Things Must Pass en Give Me Love (Give Me Peace On Earth). Alle baten uit de verkoop van de dubbel-DVD komen ten goede aan The Material World Charitable Foundation, de liefdadigheidsstichting van de overleden ex-Beatle.

Op 17 November 1963 worden televisieopnamen gemaakt voor Thank Your Lucky Stars. The Breakaways, Cliff Richard & The Shadows, Bobby Rydell, Ronnie Carroll, Christopher Stanford, Gene Pitney, Don Curtis & The Tremors, Janice Nicholls en The Rolling Stones treden op in dit programma van de Britse commercixc3xable omroep ABC. Thank Your Lucky Stars wordt gepresenteerd door Brian Matthew. The Rolling Stones brengen hun nieuwe single I Wanna Be Your Man ten gehore. Het programma wordt op 23 November 1963 uitgezonden.

Don_gibsonIn het Baptist ziekenhuis in Nashville overlijdt op 17 November 2003 country-zanger Don Gibson. Donald Eugene Gibson wordt op 3 April 1928 in Shelby, North Carolina geboren. Zijn middelbare school maakt hij niet af, nadat hij al snel in de gaten krijgt dat alleen muziek hem interesseerd. In de jaren veertig treedt Gibson op met de Sons Of The Soil. In 1948 krijgt deze groep een eigen radioshow bij het station WHOS. Aan het begin van de jaren vijftig verhuist Don Gibson naar Knokville in Tennessee, waar hij wordt opgemerkt door de muziekuitgever Wesley Rose. In 1955 krijgt Don Gibson een platencontract bij MGM en binnen een jaar heeft hij zijn eerste hit met Sweet Dreams. Dit nummer wordt later door vele artiesten gecovered, waaronder Faron Young en Patsy Cline. Desondanks heeft Gibson midden jaren vijftig weinig geld en woont in een caravan net buiten Knoxville. Zijn ellende inspireert hem tot het schrijven van twee latere succesnummers I Can't Stop Loving You en Oh Lonesome Me. Don Gibson neemt deze nummers zelf op met Chet Atkins achter de knoppen. Neil Young covered Oh Lonesome Me in 1970 voor zijn After The Goldrush album. In 1967 vestigt  Gibson zich in Nashville. Hij schrijft tijdens zijn carierre ongeveer 350 liedjes, waarvan er 23 in Amerika een notering in de toptien halen. Tussen 1956 en 1976 staat hij 86 keer genoteerd in de Amerikaanse country-hitlijst. De nummers van Don Gibson worden vooral bekend in uitvoeringen van ondermeer Elvis Presley, Frank Sinatra, Emmylou Harris, Van Morrison en Ike & Tina Turner. In 1973 wordt Don Gibson geintroduceerd in The Nashville Songwriters Hall Of Fame. In 2001 gebeurd hetzelfde in de The Country Music Hall Of Fame. Don Gibson is 75 jaar geworden.

David Crosby breekt bij een motorongeluk met zijn Harley Davidson, op 17 November 1990, in Los Angeles zijn been, enkel en zijn schouder. Volgens een politieagent die getuige was van het ongeluk heeft de zanger geluk gehad. David Crosby draagt bij het ongeluk geen helm.

WaitingIn Amerika wordt op 17 November 1981 het nummer Waiting On A Friend van The Rolling Stones op single uitgebracht. Tien dagen later volgt Europa. Waiting On A Friend is de tweede single van het album Tattoo You. Waiting On A Friend komt op 5 December 1981 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de dertiende plaats. In Nederland komt Waiting On A Friend ook op 5 December 1980 de Top 40 binnen, en bereikt de negende plaats.

Op 17 en 18 November 1989 geven The Bee Gees, in het National Tennis Centre in Melbourne, Australie twee uitverkochte concerten. The Bee Gees spelen al hun grote hits. Van het concert worden filmopnamen gemaakt die in 1990 de hele wereld overgaan als een tv-special. De nummers You Win Again en Massachusetts, die tijdens dit concert op de band zijn vastgelegd, verschijnen in 1991 als bonus-tracks op de cd-singles van When He's Gone en The Only Love.

Michael_jacksonVanaf 17 November 2003 is het nieuwe verzamelalbum van Michael Jackson te verkrijgen. Number Ones telt achttien nummers, en wordt in vier verschillende hoezen uitgebracht. Tien van de nummers op dit album stonden ook al op HIStory - Past, Present And Future Book I uit 1995. Eén opname, One More Chance is niet eerder uitgebracht. One More Chance, ook de nieuwe single van Michael Jackson, is geschreven door R. Kelly. Anders dan de titel doet vermoeden, staan er niet uitsluitend nummer één-successen op Number Ones. De singles Smooth Criminal uit 1988 en You Rock My World uit 2001 hebben noch in de Verenigde Staten, noch in Groot Brittannie de eerste plaats bereikt. Break Of Dawn is een nummer van het album Invincible uit 2001. One More Chance moet zijn top-notering dan nog bewijzen. One More Change komt in Engeland in December 2003 tot een vijfde plaats. In Nederland komt One More Change op 20 December 2003 slechts tot een 28ste plaats. Afwezig op Number Ones zijn twee singles van Michael Jackson die wel op nummer 1 hebben gestaan; Blood On The Dancefloor uit 1997 en Say Say Say, zijn duet met Paul McCartney uit 1983. Blood On The Dancefloor is, als videoclip, wel vertegenwoordigd op de DVD van Number Ones.

Tijdens een concert in de Wembley Arena, Londen op 17 November 2003 stort Meat Loaf in. Volgens zijn woordvoerder is hij uitgeput "als gevolg van een langdurige virale infectie". In een ziekenhuis in Londen ondergaat Meat Loaf op 21 November 2003 een hartoperatie. De 56-jarige Amerikaanse zanger lijdt aan het Wolff-Parkinson-White-syndroom. Specialisten zullen Meat Loaf voor deze lichte hartafwijking behandelen in een twee uur durenende ingreep, die succesvol verloopt.

Whitney_houston_one_wish_the_holidaDe eerste Kerstplaat van Whitney Houston, One Wish - The Holiday Album, wordt op 17 November 2003 uitgebracht. Exc3xa9n van de elf nummers is Little Drummer Boy, wat Whitney Houston samen met haar 10-jarige dochter Bobbi Kristina zingt. Acht van de elf nummers zijn geproduceerd door Mervyn Warren, die in 1996 ook betrokken is geweest bij de productie van de soundtrack bij de film The Preacher's Wife. Naast een groot aantal traditionele Kerstliedjes, zoals The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire), The First Noxc3xabl en Have Yourself A Merry Little Christmas, zingt Whitney Houston ook nieuw repertoire. In One Wish (For Christmas), de titelsong, wordt zij begeleid door een 23-koppig strijkorkest. "Ik heb al heel lang een Kerstplaat willen maken. Volgens mij zing ik hierop een paar van de mooiste songs die ooit zijn geschreven over deze heerlijke tijd van het jaar. Ik hoop dat iedereen dit ook zal waarderen", aldus Whitney Houston.

Like_a_rolling_stone_wwwplatenkastwUit een lijst in het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone van 17 November 2004 blijkt dat Like A Rolling Stone van Bob Dylan is gekozen tot beste lied aller tijden. Het nummer uit 1965 van de destijds 24-jarige zanger staat op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat (I Can't Get No) Satisfaction van The Rolling Stones. De derde plaats wordt bezet door Imagine van John Lennon. Aan de stemming hebben 172 schrijvers en artiesten meegedaan, waaronder Joni Mitchell, Elvis Costello en k.d. Lang.

Jack_othe_green_jools_hollandVanaf 17 November 2003 ligt Jack O'The Green, het derde deel in de reeks Small World Big Band-albums van Jools Holland in de platenwinkel. De 45-jarige Engelse pianist/orkestleider wordt op deze nieuwe CD ondermeer bijgestaan door Eric Clapton, Peter Gabriel, Ringo Starr, Ron Wood, Smokey Robinson en The Sugababes. Eric Clapton is op gitaar te horen in Message To My Son en Mabel, dat wordt gezongen door Solomon Burke. De bijdrage van Peter Gabriel is Washing Of The Water. Ringo Starr brengt een nieuwe vertolking van Boys, het liedje dat hij in 1963 zong op de LP Please Please Me van The Beatles. Ron Wood, de gitarist van The Rolling Stones, speelt mee in Ooh La La. Dit is een remake van de titelsong van de LP van zijn groep The Faces uit 1973. The Sugababes zingen Please Can I Talk.

Vanaf 17 November 1971 ligt Bob Dylan's Greatest Hits Vol. 2 in de platenwinkel. Op dit verzamel album staan ondermeer de hits All I Really Want To Do, Lay Lady Lay, Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn), My Back Pages, All Along The Watchtower, It's Not For You en Watching The River Flow. In Engeland bereikt het album de twaalfde plaats in de Albumlijst.

Its_still_okay_to_dreamOp 17 November 2003 wordt het benefietalbum Itxe2x80x99s Still Okay To Dream uitgebracht. De opbrengst uit de verkoop van deze CD is bestemd voor Save The Children. Artiesten die een nummer aan dit album afstaan zijn ondermeer Sting, Celine Dion, Eric Clapton en Barbra Streisand. De titelsong wordt vertolkt door Babyface. Hij heeft It's Still Okay To Dream geschreven met Carole Bayer Sager, de uitvoerend producente van het album. It's Still Okay To Dream telt veertien nummers. Prayer is een duet van Celine Dion en Andrea Bocelli. Barbra Streisand zingt I Believe/You'll Never Walk Alone. Van Sting staat Let Your Soul Be Your Pilot op het album. Eric Clapton, Carly Simon en James Taylor zijn te horen in bijzondere live-opnamen. De overige nummers zijn van Paul Simon, Carole King, Barry Manilow, Jewel, Sarah McLachlan, Don Henley en Eva Cassidy.

Rene Froger, Gerard Joling en Gordon kondigen op 17 November 2004 tijdens een persconferentie officieel aan dat zij op 14 Mei 2005 gezamenlijk gaan optreden in de Amsterdam ArenA. Het idee voor dit optreden is gegroeid uit de medley die zij tijdens de ArenA-concerten van  Rene Froger hebben gezongen. Als voorproefje komt deze medley op 18 November 2004 op single uit. De hele opbrengst gaat naar de stichting Orangebabies. Vlak voor deze officiele aankondiging krijgt Rene Froger nog een gouden DVD voor zijn DVD Live In De ArenA 2004.

Vanaf 17 November 2006 ligt het album LOVE van The Beatles in de platenwinkel. Op dit album zijn 26 songs van The Beatles bewerkt door hun vroegere producer George Martin en zijn zoon Giles. LOVE is de soundtrack van de nieuwe show van Cirque Du Soleil in Las Vegas. LOVE van The Beatles komt op 25 November 2006 op een vierde plaats de Mega Album Top 100 binnen, wat tegelijkertijd de hoogste notering is van het album.

U2_go_homeDe DVD U2 Go Home ligt op 17 November 2003 in de winkel. Hierop staat het concdert dat U2 op 1 September 2001 heeft gegeven in Slane Castle in Ierland. U2 heeft voor deze lokatie gekozen omdat de lokatie twee keer een belangrijke rol in hun carierre heeft gespeeld. In 1981 staat U2 in Slane Caste in het voorprogramma van een andere Iesre band, Thin Lizzy. En in 1984 neemt U2 op Slane Castle het album The Unforgetable Fire op. De show op 1 September 2001 is ter afsluiting van hun Elevation-wereldtournee. Op de DVD staan de volgende nummers: Elevation, Beautiful Day, Until The End Of The World, New Year's Day, Out Of Control, Sunday Bloody Sunday, Wake Up Dead Man, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Kite, Angel Of Harlem, Desire, Staring At The Sun, All I Want Is You, Where The Streets Have No Name, Pride (In The Name Of Love). Bullet The Blue Sky, With Or Without You, One en Walk On. Als bonus staat op U2 Go Home ook een documentaire over de productie van The Unforgettable Fire.

Op 17 November 1973 komt Live At The Rainbow van Focus binnen in de Amerikaanse albumlijst van Billboard. Live At The Rainbow blijft op 132 steken. Focus heeft het live album op 5 Mei 1973 tijdens een concert in het Londense Rainbow Theatre opgenomen.

Brian Matthew presenteert op 17 November 1962 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden muziekprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer Max Bygraves, Pat Boone, The Kaye Sisters, Joe Brown, Johnny Kidd & The Pirates en Mickey Ashman's Ragtime Jazz Band.

Alle_13_goed_deel_6Op 17 November 1973 komt het verzamelalbum Alle 13 Goed Deel 6 op een 14e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op 1 December 1973 bereikt Alle 13 Goed Deel 6 voor een week de eerste plaats. In totaal staat het zesde deel van de populaire serie veertien weken genoteerd. Op Alle 13 Goed Deel 6 staan de volgende artiesten: Barry White met Bring Back My Yesterday, Boudewijn de Groot met Jimmy, Vicky Leandros met Meine Freunde Sind Die Trxc3xa4ume, Left Side met (Like A) Locomotion, Ria Valk met Moeder Ik Ben Zo Bang, Saskia & Serge met Zachte Zuidenwind, The Syd Lawrence Orchestra met On The Sunny Side Of The Street, Rob de Nijs met Dag Zuster Ursula, Demis Roussos met My Friend The Wind, Maureen McGovern met The Morning After, Elton John met Goodbye Yellow Brick Road, Peter & Zijn Rockets met Angeline (M'n Blonde Sexmachine) en De Bouwmeesters met Jongen Waarom Ben Je Toen Uit Mokum Weggegaan.


Muziek Jarige Op 17 November

1937: Geoff Goddard - The Tornados Toetsen († 15 Mei 2000)
1938: Gordon Lightfoot - Zanger Canada
1942: Bob Gaudio - The Four Seasons Toetsen
1944: Gene Clark - The Byrds († 24 Mei 1991)
1946: Martin Barre - Jethro Tull Gitaar
1947: Rod Clements - Lindisfarne Bas
1947: Robert Antoni - Todd Rundgren's Utopia Zanger
1947: Ton Op 't Hof - Drummer Nederland
1948: Iain Sutherland - Sutherland Brothers & Quiver Zanger/Gitaar
1955: Peter Cox - Go West Zanger
1957: Jim Babjak - The Smithereens Gitaar
1963: Ingrid Simons - Ebonique Zangeres
1966: Jeff Buckley - Zanger USA († 29 Mei 1997)
1967: Ronald Devoe - New Edition Zanger
1975: Caroline Hoffman - Treble Percussie
1980: Isaac Hanson - Hanson Toesten
1981: Maud (Mulder) - Zangeres Nederland
1981: Sarah Harding - Girls Aloud Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten