Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 18 November

Catch_bull_at_fourCatch Bull At Four, van Cat Stevens, komt op 18 November 1972 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst. Op Catch Bull At Four werkt Cat Stevens, die doorgaans acoustisch bezig is, elektrischer dan ooit tevoren. Zijn band bestaat uit gitarist Alun Davies, bassist Alan James, pianist Jean Roussel en drummer Gerry Conway. Cat Stevens zelf experimeert met de synthesizer, een instrument dat nog maar zeer beperkt wordt gebruikt in de popmuziek, maar wel op doorbreken staat. Het album, op één samenwerking na geheel gevuld met eigen werk, stelt commercieel niet teleur. In Engeland miste het maar net de eerste plaats in de hitlijsten, in Amerika staat Catch Bull At Four drie weken bovenaan en in Nederland komt Catch Bull At Four op 7 Oktober 1972 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de derde plaats.

Op 18 November 1956 zijn Fats Domino en Guy Mitchell te gast in een aflevering van The Ed Sullivan Show. Fats Domino zingt Blueberry Hill, terwijl Guy Mitchell Singin' The Blues ten gehore brengt. Verder laat presentator Ed Sullivan in dit televisieprogramma van de Amerikaanse omroep CBS beelden zien uit Love Me Tender, de eerste bioscoopfilm van Elvis Presley die drie dagen eerder in premiere is gegaan.

Bruce Springsteen maakt op 18 November 1975 samen met The E Street Band zijn podiumdebuut in Engeland met een optreden in de Hammersmith Odeon in Londen. Dertig jaar later, op 10 November 2005, verschijnt het optreden als onderdeel van de 30th Anniversary uitgave van het album Born To Run op DVD.

Danny_whittenOp 18 November 1972 overlijdt Danny Whitten in Los Angeles aan een overdosis heroine. Danny Ray Whitten wordt op 8 Mei 1943 geboren in Columbus, Georgia en is het meest bekend als gitarist van Crazy Horse, de begeleidingsband van Neil Young. Ook is Whitten bekend door het door hem geschreven nummer I Don't Wanna Talk About It, wat een grote hit is voor Rod Stewart. Het Neil Young album Tonight's The Night is opgedragen aan de gitarist. Danny Whitten is 29 jaar geworden.

R.E.M. doet op 18 November 1983 voor het eerst een optreden buiten Amerika, wanneer zij verschijnen in het Engelse TV programma The Tube op Channel 4. De volgende dag maakt R.E.M. hun live debuut in Engeland met een optreden in Dingwalls in Londen.

In de vroege ochtend van 18 November 2005 krijgt Marco Rietbergen, beter bekend als Starkoo, een auto-ongeluk bij de afslag Hilversum op de A27. Dit ongeluk is het gevolg van de gladheid. De zanger raakt in een slip en slaat vervolgens twee keer over de kop. Nadat de auto een boom heeft geraakt, botst hij tegen een lantaarnpaal. Marco Rietbergen wordt met spoed in het ziekenhuis opgenomen.

Bart_van_leeuwen_war_of_the_worlds_Vanaf negen uur 's avonds wordt op 18 November 2005 door Radio Veronica voor het eerst in 27 jaar de Nederlandse versie van War Of The Worlds van Jeff Wayne uitgezonden. Aanleiding is het uitkomen van de DVD War Of The Worlds van Steven Spielberg. De Nederlandse versie is op 30 Oktober 1978 voor het eerst door de Veronica Omroep Organisatie op Hilversum 1 's avonds van vijf voor elf tot half één uitgezonden. De Engelse tekst is vertaald door Tineke Bakz, Ad Bouman en Bart van Leeuwen (foto). Het muziekverhaal is naar het gelijknamige boek van H.G. Wells bewerkt door Jeff Wayne. Wayne schrijft in 1978 de muziek bij het verhaal van H.G. Wells en geeft toestemming aan Bart van Leeuwen en producer Ad Bouman om zijn muziek te gebruiken voor de Nederlandstalige versie. Jan van Veen is de verteller, Willem Duyn speelt de soldaat, Peter Koelewijn is de dominee en Patricia Paay speelt zijn vrouw. De Nederlandse productie is gemaakt in de Sound Push Studio in Blaricum.

52nd_streetBilly Joel komt op 18 November 1978 op de eerste plaats in de Billboard albumlijst met 52nd Street. Het album is de opvolger van The Stranger, het doorbreekalbum van eind 1977. Hoewel de verleiding groot is om een gelijksoortig album te maken, volgt Joel zijn gevoel, door juist risico te nemen en instinctief te werk te gaan. Negen songs op het album, die niets met elkaar gemeen hebben, behalve dat ze op hetzelfde adres zijn genomen, de A&R studio's gevestigd in 52nd Street in New York. De titel van het album is een knipoog naar Abbey Road van The Beatles. Tevens heeft 52nd Street een grote muzikale betekenis, omdat alle jazzgrootheden er hebben opgetreden in de verschillende kroegen. Niet voor niets staat 52nd Street bekend als Swing Street. Op het album 52nd Street zijn de jazzinvloeden behalve in de titelsong ook terug te vinden in het nummer Zanzibar, waarop jazztrompetist Freddie Hubbard te horen is. 52nd Street overtreft het succes van zijn voorganger The Stranger. Het album staat uiteindelijk acht weken op de bovenste plaats van de Amerikaanse albumlijst staan en is uiteindelijk het succesvolste Joel-album. Billy Joel ontvangt bij de uitreiking van de Grammy Awards op 27 Februari 1980 twee Grammy Awards, als beste zanger en als het album van het jaar. Het nummer Rosalinda's Eyes is opgedragen aan zijn moeder Rosalind. Het album brengt drie hits voort, het uptempo My Life (met Chicago zanger Peter Cetera als achtergrondzanger), het ingetogen Honesty en het stevige Big Shot. Het nummer Until The Night (in Engeland nog een hele kleine singlehit) is opgedragen aan The Righteous Brothers.

Meer dan 500 Britney Spears fans blijven op 18 November 2003 overnachten voor de deuren van The Virgin Megastore in New York. De volgende dag is er een signeersessie van Britnet Spears als promotie voor haar nieuwe album In The Zone.

Op 18 November 1952 treedt Bill Haley in het huwelijk met zijn vriendin Joan Barbara Cupchak omdat zij zwanger is. Dit huwelijk is slechts vier dagen nadat hij van zijn eerste vrouw gescheiden is. Haley is met zijn eerste vrouw, Dorothy Crowe op 11 December 1946 in Brattleboro, Vermont getrouwd. Met haar heeft de zanger al twee kinderen. Met Joan Barbara Cupchak krijgt Haley nog eens vijf kinderen. In 1960 gaan zij uit elkaar. Bill Haley treedt in 1963 voor de derde keer in het huwelijk. Nu met Martha Velaesco met wie hij nog eens drie kinderen op de wereld zet. Met Martha Velaesco blijft Bill Haley getrouwd tot zijn overlijden op 9 Februari 1981.

Michael_kamenComponist en arrangeur Michael Kamen overlijdt op 18 November 2003 aan de gevolgen van een hartaanval. Michael Kamen wordt geboren op 15 April 1948 in New York. Wanneer hij Oboe studeert op Juilliard begint hij onder de naam New York Rock And Roll Ensemble een Rock-Classical-Fusion band. Dit gezelschap staat op het eerste Young People's Concerts met het New York Philharmonic, onder leiding van Leonard Bernstein. Het is ook Leonard Bernstein die Michael Kamen aanmoedigt om Symphonische muziek te gaan schrijven en arrangeren. Michael Kamen groeit uit tot xc3xa9xc3xa9n van de bekendste componisten in Hollywood. Hij verzorgt de muziek voor onder andere de reeks Lethal Weapon films, Die Hard, Robin Hood: Prince Of Thieves, X-men, Band Of Brothers, Open Range en de James Bond-film Licence to Kill. In de popmuziek is hij betrokken bij The Wall van Pink Floyd en begeleidt hij het San Francisco Orchestra bij het wereldberoemde S&M-concert van Metallica. In 1996 wordt bij Michael Kamen multiple sclerosis geconstateerd, wat hij tot September 2003 geheim weet te houden. Michael Kamen is 45 jaar geworden.

Goldeneye_wwwplatenkastweblognlOp 18 November 1995 komt Goldeneye van Tina Turner op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Goldeneye is geschreven door Bono en The Edge van U2 voor de soundtrack van de gelijknamige James Bond-film. Hierin maakt de Ierse acteur Pierce Brosnan zijn debuut als geheimagent 007. Goldeneye is op 13 November 1995 in het Dorothy Chandler Pavilion in Los Angeles in wereldpremiere gegaan. De Europese premiere is op 24 november 1995 in het Odeon Theatre in Londen. Tina Turner bereikt met de titelsong op 23 December 1995 de 14e plaats als hoogste notering.

Marty Wilde en Joyce Baker krijgen op 18 November 1960 een dochter die zij Kim noemen. De 21-jarige Engelse zanger en de zangeres van The Vernon Girls zijn in December 1959 met elkaar in het huwelijk getreden. Hun dochter Kim heeft in 1981 haar eerste hit met Kids In America, welke geschreven en geproduceerd wordt door haar vader Marty en haar jongere broer, Ricky.

Hugo_montenegro_the_good_the_bad_anOp 18 November 1967 wordt door het orkest van Hugo Montenegro het nummer The Good The Bad And The Ugly opgenomen. Het thema van de gelijknamige film is geschreven door Ennio Morricone. In deze door Sergio Leone geregisseerde spaghetti-western zijn de hoofdrollen voor Clint Eastwood en Lee van Cleef. The Good The Bad And The Ugly van Hugo Montenegro komt op 1 Juni 1968 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de negentiende plaats. In Engeland is The Good The Bad And The Ugly goed voor de eerste plaats.

Ronnie Van Zant treedt op 18 November 1972 in het huwelijk met Judy Seymour. Op 19 September 1976 wordt hun dochter Melody geboren. Uit zijn eerste huwelijk met Nadine Incoe is op 30 juli 1966 zijn eerste dochter Michelle geboren. De zanger en leider van de Southern Rock formatie Lynyrd Skynyrd komt op 20 Oktober 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven. Bij dit ongeluk bij Gillsburg in Mississippi stort een gehuurd vliegtuig van de groep neer in een moeras. Naast Ronnie Van Zant komen ook hun gitarist Steve Gaines, hun zangeres Cassie Gaines (zus van Steve Gaines) en drie leden van de roadcrew om het leven.

Op 18 November 1990 wordt tijdens een veiling bij Christie's in Londen het geboortebewijs van Paul McCartney aangeboden. Een onbekend gebleven verzamelaar heeft er $18.000 dollar voor over.

Na een huwelijk van dertien jaar gaan Jerry Lee Lewis en zijn achternicht Myra Gale Brown op 18 November 1970 uit elkaar. Het huwelijk heeft indertijd nogal wat voeten in de aarde gehad, omdat Myra Gale toen pas dertien jaar oud was. Volgens Myra Gale heeft het huwelijk haar meer ongeluk dan geluk gebracht. Zo is hun zoon Steve Allen met Pasen 1962 verdronken in hun prive-zwembad en is Jerry Lee haar regelmatig ontrouw. Hij heeft meermalen een bord met spaghetti naar haar hoofd gesmeten.

Junior_parkerOp 18 November 1971 overlijdt blueszanger en mondharmonicaspeler Junior Parker tijdens een hersenoperatie. Junior Parker wordt op 27 Mei 1932 in Clarksdale, Mississippi geboren als Herman Parker Jr. Tijdens zijn jeugd speelt hij al samen met blues muzikanten als Sonny Boy Williamson (zijn mentor) en Howlin'Wolf. In 1952 wordt Junior Parker ontdekt door Ike Turner die ervoor zorgt dat hij een contract krijgt bij platenmaatschappij Modern Records. Hier verschijnt één single; You're My Angel. IN 1953 tekebt Junior Parker met zijn band, The Blue Flames, bij Sun Records, waar hij drie singles uitbrengt; Feelin' Good, My Baby en Mystery Train. In April 1955 neemt Elvis Presley zijn versie van Mystery Train op, wat de elfde plaats in de Amerikaanse country-hitparade bereikt. Junior Parker is 44 jaar geworden.

De Vara zendt op 18 November 1967 de tweede aflevering uit van het programma Bij Dorus Op Schoot. Bij Dorus Op Schoot is opgenomen in de club van Tom Manders in Rotterdam. In deze uitzending is ondermeer de 3-jarige Corrina Konijnenburg uit Pernis te zien die vol overgave een geheel eigen versie van Poesje Mauw zingt. Haar Poesie Mauw slaat zo aan dat het zelfs op single wordt uitgebracht. Corrina Konijnenburg overlijdt op 31 Juli 2002 aan de gevolgen van kanker. In haar rouwadvertentie staat dat "Poesie Mauw is overleden". Corrina Konijnenburg is 37 jaar geworden.

Op 18 November 1990 besluit Pia, de vrouw van Mark King van Level 42, om te gaan scheiden van haar man. De bassist zou overspel hebben gepleegd met hun Nederlandse kindermeisje, Ria van de Brom. Mark en Pia King hebben drie kinderen - Joly, D'Arcy en Florrie. Uit Mark Kings huwelijk met Ria van de Brom wordt dochter Marly geboren.

Tom_evans_2Tom Evans, de bassist van Badfinger, pleegt op 18 November 1983 zelfmoord door zich te verhangen. Acht jaar eerder heeft ook zijn collega Pete Ham zich in zijn garage op deze manier van het leven beroofd. Tom Evans en Pete Ham zijn samen de schrijvers van Without You. De originele versie staat op No Dice, het eerste album van Badfinger uit 1970. Harry Nilsson heeft het in 1971 de hitparade ingezongen. Tom Evans is 36 jaar geworden. Op 4 Oktober 2005 is Mike Gibbins, de drummer van Badfinger, op 56-jarige leeftijd overleden. Van Badfinger leeft nu alleen gitarist Joey Molland nog. Hij is op 21 Juni 2007 60 jaar geworden.

Op 18 November 1975 bereikt I'm Sorry van John Denver de gouden status in Amerika. I'm Sorry is op 16 Augustus 1975 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en staat in de week van 27 September 1975 op de eerste plaats. De B-kant, Calypso, bereikt de tweede plaats

Actrice Julie Cypher en zangeres Melissa Etheridge krijgen op 18 November 1998 een zoon die zij Beckett Cypher noemen. Het lesbische paar heeft al een dochter. Bailey Jean Cypher is op 10 Februari 1997 geboren. Julie en Melissa willen niet zeggen wie de vader van beide kinderen is. In januari 2000 staat op het omslag van Rolling Stone een foto van het gezin - met de vader. Dit blijkt zanger David Crosby te zijn. Hij heeft voor de kunstmatige inseminatie gezorgd. In September 2000 zijn Julie Cypher en Melissa Etheridge uit elkaar gegaan.

Tony_moreTony More (midden) overlijdt op 18 November 1985 aan de gevolgen van een hartinfarct. De zanger van het Cocktail Trio is in 1922 in Amsterdam geboren als Anton Knollenburg. In de oorlog laat hij zijn eerste liedjes op de mensheid los. Hij wordt muzikant, ook al wordt hij gezocht door de nazi's. Hij wordt opgepakt en overleeft enkele concentratiekampen. Na de oorlog wordt hij zanger bij het orkest van Carl Alberts sr. Met diens zoon Carl jr. en Ad van der Gein richt hij in de jaren vijftig het Cocktail Trio op. Succes hebben zij met liedjes als Batje Vier, Hup Hup Hup, Geen Bier Geen Borrel Geen Wijn, Vlooiencircus, Grote Beer en Wie Heeft De Sleutel Van De Jukebox Gezien. Tony More is 63 jaar geworden.

Tijdens een concert in Los Angeles verzorgen de leden van U2 op 18 November 1987 hun eigen voorprogramma! Zij noemen zich The Dalton Brothers en spelen country-rock.

Vanaf 18 November 1970 maakt Cliff Richard een korte tournee van vier dagen door Groot-Brittannie, waarbij hij begeleid wordt door Marvin Welch & Farrar. Dit zijn de voormalige Shadows Hank B. Marvin en Bruce Welch en de Australische zanger/componist John Farrar. Cliff Richard en Marvin Welch & Farrar hebben vanaf 11 November 1970 ook al gezamenlijk vier live-optredens gegeven.

In de Sony Studio in New York wordt op 18 November 1993 een akoestisch concert van Nirvana opgenomen. De show is op 16 December 1993 voor het eerst te zien in MTV Unplugged. Na de dood van zanger Kurt Cobain, in April 1994, wordt het optreden op 1 November 1994 op cd uitgebracht. Op het album staan twee nummers die de tv-uitzending niet hebben gehaald.

Outkast_andre_3000In Rome worden op 18 November 2004 voor de elfde keer de MTV Europe Music Awards uitgereikt. Kane wordt onderscheiden voor beste act uit Nederland en Belgie. De overige genomineerden in deze categorie zijn DJ Tiesto, The Sheer, Soulwax en Novastar. Het is de derde keer dat Kane een MTV Award mee naar huis neemt. Ook in 2000 en in 2001 heeft de Haagse groep deze prijs gewonnen. "Tiesto is ook populair, maar wij zijn de afgelopen jaren erg gegroeid. Ik gebruik mijn muziek als therapie. Het is prettig dat dit zijn vruchten afwerpt", aldus zanger Dinand Woesthoff. Tijdens deze editie van de MTV Europe Music Awards  domineren de Amerikaanse artiesten. Big Boi en Andre 3000 (foto) van OutKast zijn de grote winnaars. Zij krijgen drie prijzen; Beste Groep en voor Hey Ya! als Beste Liedje en als Beste Videoclip. Usher valt twee keer in de prijzen; als Beste Zanger en voor Confessions als Beste Album. Er zijn ook MTV Europe Music Awards 2004 voor Alicia Keys, Britney Spears, Maroon 5, D12, Linkin Park en Black Eyed Peas. De enige bekroonde Britse act is Muse. Het muziekspektakel is wereldwijd uitgezonden in 56 landen. De presentatie in Rome is in handen van rapper Xzibit en actrice Sarah Michelle Gellar.

Applesandoranges_wwwplatenkastwebloApples And Oranges wordt op 18 November 1967 als derde single van Pink Floyd uitgebracht. Apples And Oranges is geschreven door de zanger van Pink Floyd, Syd Barrett. Op de B-kant staat Paintbox, een compositie toetsenist Rick Wright. Apples And Oranges is op 2 November 1967 in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen. De productie is in handen van Norman "Hurricane" Smith. Apples And Oranges wordt geen hit.

The Beach Boys sluiten op 18 November 1964 hun tweede Europese promotietournee af met een optreden in L' Olympia in Parijs. Hoogtepunten van deze show worden op 14 december 1964 uitgezonden door het radiostation Europe 1. The Beach Boys zijn sinds 1 november 1964 door Europa aan het toeren. Zij bezoeken Engeland, Ierland, West-Duitsland, Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Op 19 november 1964 keren The Beach Boys terug naar de Verenigde Staten.

I_can_see_for_miles_wwwplatenkastweI Can See For Miles van The Who komt op 18 November 1967 op een 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het door gitarist Pete Townshend geschreven I Can See For Miles is in September 1967 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood opgenomen. De mixage is in de CBS-studio's in Londen gedaan. Op de B-kant van deze single staat Someone's Coming, geschreven door John Entwistle, de bassist van The Who. I Can See For Miles bereikt de 28ste plaats.

Alan_hull_2Alan Hull overlijdt op 18 November 1995 aan een hartstilstand. Alan Hull wordt geboren op 20 Februari 1945 in Newcastle en is het meest bekend als zanger van Lindisfarne. Deze groep wordt in 1967 in Newcastle als The Downtown Faction opgericht, maar de naam verandert herhaaldelijk. In 1968 wordt Lindesfarne door Charisma Records gecontracteerd. Lindesfarne bestaat dan uit Alan Hull (gitaar en zang), Ray Jackson (mondharmonica, mandoline en zang), Simon Cowe (gitaar), Rod Clements (bas) en Ray Laidlaw (drums). Het eerste album Nicely Out Of Tune wordt alleen door de critici goed ontvangen. Het tweede album, Fog On The Tyne, oogst aanzienlijk meer succes. Dit folkgetinte album, geproduceerd door Bob Johnston, haalt zelfs enorme verkoopresultaten in Engeland. De eerste twee platen leveren twee hitsingles op, Meet Me On The Corner en Lady Eleanor (1972). Opvallend is het mandolinespel van Ray Jackson, die dan ook door Rod Stewart wordt gevraagd om (onder de naam Stanley Matthews!) te spelen op het album Every Picture Tells A Story. Begin 1973 gaat de groep uit elkaar. Clements, Cowe en Laidlaw formeren de groep Jack The Lad. Alan Hull richt een nieuwe Lindisfarne op, maar beide initiatieven houden het niet lang vol. Lindisfarne wordt in 1975, kort na het verschijnen van het album Happy Daze definitief ontbonden. De oude bezetting van de groep komt in 1978 weer bij elkaar en heeft aardig wat succes met de single Run For Home. Na het verschijnen van het album The News (1979) wordt van Lindisfarne niets meer vernomen. Alan Hull is 50 jaar geworden.

Na een vriendschap van twaalf jaar besluiten Queen-gitarist Brian May en East Enders-actrice Anita Dobson om op 18 November 2000 met elkaar in het huwelijk te treden. Het huwelijk wordt gesloten in het Richmond Register Office in Londen in het bijzijn van twintig familieleden en vrienden, waaronder drummer Roger Taylor en bassist John Deacon van Queen.

UB 40 komt op 18 November 1989 op een 28ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Homely Girl. Vanaf 6 Januari 1990 staat Homely Girl drie weken op een tweede plaats. De single wordt van de eerste plaats afgehouden door All Around The World van Lisa Stansfield. Zij staat met haar debuutsingle vanaf 6 Januari 1989 vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Homely Girl is geschreven door Eugene Record, de zanger van The Chi-Lites. Hun versie is in 1974 een kleine hit in Amerika.

Michelle_williams_adaMichelle Williams voegt zich op 18 November 2003 bij de cast van de Walt Disney-musical Aida op Broadway in New York. De 23-jarige zangeres van Destiny's Child treedt hiermee in de voetsporen van Toni Braxton. Voor Toni Braxton is op 16 November 2003 na vier maanden het doek gevallen. "Volgens mij droomt iedere artiest ervan ooit eens op de planken van Broadway te staan. Voor mij is Aida een droom die uitkomt. Ik ben erg blij met deze kans. Aida is een vrouw met zoveel kracht. Zij heeft zoveel eigenschappen waarin ik mijzelf herken. Ik verheug mij er enorm op", aldus Michelle Williams. Elton John en Tim Rice zijn verantwoordlijk voor de muziek in Aida.

Courtney Love hoeft niet langer achter slot grendel voor haar drugsverslaving worden behandeld. Een rechter in Los Angeles bepaalt op 18 November 2005 dat zij deze behandeling in een relatief open centrum kan voortzetten. Volgens de rechter maakt Courtney Love grote vorderingen. Zij is veroordeeld tot 180 dagen in een gesloten inrichting nadat zij eerder dit jaar heeft bekend drugs te hebben gebruikt tijdens haar voorwaardelijke vrijheid. Deze voorwaardelijke straf is de weduwe van Kurt Cobain eerder wegens poging tot mishandeling ongelegd.

Op 18 November 1957 staat Ricky Nelson in de platenstudio om het nummer Stood Up op te nemen. Stood Up, met op de B-kant Waitinxe2x80x99 In School, komt op 30 December 1957 de Billboard Top 100 binnen en bereikt de tweede plaats. Waitin' In School haalt eveneens de Billboard Top 100, maar komt niet hoger dan een 18e plaats.

The Beatles krijgen op 18 November 1963 in Engeland een zilveren plaat, omdat er van hun LP Please Please Me meer dan een kwart miljoen exemplaren zijn verkocht. Please Please Me staat vanaf 11 Mei 1963 dertig weken op de eerste plaats in de Britse albumlijst. Naast het titelnummer staan op dit album de volgende nummers: I Saw Her Standing There, There's A Place, Misery, Do You Want To Know A Secret, Anna (Go To Him), Chains, Boys, Baby It's You, A Taste Of Honey, Twist And Shout, Love Me Do, P.S. I Love You en Ask Me Why.

In_concert_with_the_edmonton_symphoProcol Harum neemt op 18 November 1971 in The Jubilee Auditorium in Edmonton in de Canadese provincie Alberta, een live album op met het Edmonton Symphony Orchestra en de Da Camera Singers, dat pas in 1972 wordt uitgebracht. Na het succesvolle Broken Barricades album, verlaat gitarist Robin Trower Procol Harum. Zijn muzikale ontwikkeling als songschrijver, maar vooral als gitaarheld, past steeds minder in het concept van Procol Harum. Robin Trower begint aan een solocarrixc3xa8re die in de de Verenigde Staten succesvoller verloopt dan in Europa. Bij Procol Harum neemt Dave Ball de plaats in van Trower en met hem en bassist Alan Cartwright wordt dan ook In Concert With The Edmonton Symphony Orchestra opgenomen. Naast Ball en Cartwright bestaat Procol Harum dan uit Gary Brooker (piano/zang), B.J. Wilson (drums), Chris Copping (orgel) en tekstschrijver Keith Reid. Naar een idee van Gary Brooker werkt Procol Harum tijdens dit concert met een volledig symfonie-orkest, iets wat vooral de echte Procol-fans hem niet in dank afnemen. Van de prachtige, melancholieke songs, die in hun originele uitvoering nog zo authentiek klinken, zijn de scherpe kantjes afgehaald en het geheel klinkt plotseling een stuk gepolijster en commercieler. In Concert With The Edmonton Symphony Orchestra wordt dan ook Procol Harum's best verkopende elpee tot dan toe, de live-uitvoering van Conquistador wordt een hit en in de Verenigde Staten haalt het album zelfs de vijfde plaats van de album Top 10. In Nederland bereikt het album een derde positie, en de single Conquistador komt tot de achtste plaats.

Omdat zowel Barry als Robin Gibb last hebben van een ontsteking aan de amandelen wordt een tournee van The Bee Gees door West-Duitsland op 18 November 1968 afgezegd.

Justin Timberlake wordt op 18 November 2007 bij de 35ste editie van de American Music Awards in Los Angeles gekozen tot beste popzanger. Ook wordt zijn album FutureSex/LoveSounds bekroond tot beste Soul en R&B-album. De Award voor Populairste Amerikaanse artiest gaat naar Beyonce, die de prijs overhandigd krijgt van Usher. Optredens tijdens de American Music Awards zijn er ondermeer van Cxc3xa9line Dion (Taking Chances), Lenny Kravitz (I'll Be Waiting) en Duran Duran (Falling Down en Hungry Like The Wolf). De American Music Awards staan in het teken van vrijwel alle muziekgenres, van pop en rock tot r&b en latin. De genomineerden worden geselecteerd op basis van verkoopcijfers en radiozendtijd. Het is voor de eerste keer dat de winnaars worden gekozen door het publiek.

Mariah Carey laat zich op haar nieuwe album van haar kwetsbare kant zien. Dit komt al tot uiting in de titel; The Emancipation Of Mimi. Mariah Carey laat dit op 18 November 2004 weten via haar officiele website. Mimi is haar koosnaam onder familie en vrienden. Mariah Carey tekent erbij aan dat zij deze titel nu al toelicht, omdat de pers er lang voordat dit de bedoeling is lucht van heeft gekregen.The Emancipation Of Mimi wordt pas vier maanden later, op 21 Maart 2005 uitgebracht.

Madonna_die_another_dayOp 18 November 2002 gaat in de Royal Albert Hall in Londen de 20ste James Bond film, Die Another Day, in premixc3xa8re. Koningin Elizabeth is bij deze eerste vertoning aanwezig. Na afloop maakt zij kennis met de hoofdrolspelers Pierce Brosnan, Halle Berry, John Cleese en Anna Edwards. Ook wordt Koningin Elizabeth voorgesteld aan Madonna en haar echtgenoot Guy Ritchie. Madonna zingt het thema van Die Another Day. In Nederland gaat deze James Bond-film op 3 Januari 2003 in premiere. Die Another Day van Madonna bereikt in Engeland de derde plaats in de hitlijst. In Nederland bereikt Die Another Day op 16 November 2002 een vierde plaats als hogste notering.

Spies Like Us van Paul McCartney wordt op 18 November 1985 wereldwijd uitgebracht. Spies Like Us is de titelsong van de gelijknamige film waarin Chevy Chase en Dan Aykroyd de hoofdrollen spelen. In Amerika komt Spies Like Us op 23 November 1985 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de zevende plaats. In Nederland blijft Spies Like Us in de tipparade steken.

Gert_hermien_wwwplatenkastweblognlGert & Hermien Timmerman komen op 18 November 1972 op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Shalalie Shalala (Alle Duiven Op De Dam). Deze single blijft op 23 steken. In 1992 nemen Gert & Hermien Timmerman een house-versie van Shalalie Shalala (Alle Duiven Op De Dam) op. In deze versie wordt Shalalie Shalala (Alle Duiven Op De Dam) geen hit.

Liam Gallagher, de zanger van Oasis, en Nicole Appleton van All Saints laten op 18 November 2000 weten dat zij samen een kind verwachten. Gene Appleton Gallagher wordt op 2 juli 2001 geboren.

Doug_sahmDoug Sahm, bijgenaamd The Texan Tornado, overlijdt op 18 November 1999 in een hotelkamer in Taos in New Mexico. Douglas Wayne Sahm wordt op 6 November 1941 geboren in San Antonio, Texas. Tussen 1965 en 1969 heeft hij met zijn Sir Douglas Quintet vier hits in de Amerikaanse hitparade. Dit zijn achtereenvolgens She's About A Mover, The Rains Came, Mendocino en Dynamite Woman. In Nederland is Mendocino de grootste hit voor het Sir Douglas Quintet. Op 10 Mei 1969 bereikt deze single een 5e plaats in de Nederlandse Top 40. Sinds 1970 trekt hij als solo-zanger de wereld rond. Doug Sahm is 58 jaar geworden.

Stoned_wwwplatenkastweblognlIn Engeland gaat op 18 November 2005 de film Stoned in premixc3xa8re. Stoned gaat over het leven van Brian Jones, de gitarist van The Rolling Stones, en is geregisseerd door Stephen Woolley. Het scenario is van Neal Purvis en Robert Wade. Leo Gregory vertolkt de hoofdrol als Brian Jones. Paddy Considine is Frank Thorogood. In de vroege ochtend van 3 Juli 1969 wordt Brian Jones bewusteloos in het zwembad van zijn huis in Cotchford in het Engelse graafschap Sussex gevonden. In paniek proberen zijn Zweedse vriendin Anna Wohlin en de gasten Frank Thorogood en Janet Lawson hem te reanimeren. Dit mag niet baten. Brian Jones is 27 jaar geworden. In juli 1997 bekent Frank Thorogood op zijn sterfbed dat hij Brian Jones onder water heeft geduwd. De twee hebben ruzie gekregen, omdat Frank Thorogood nog geld van de ex-Rolling Stone tegoed heeft.

Op 18 November 1984 geeft Drukwerk een concert in Theater Carre in Amsterdam. In 2001 wordt het nummer Je Loog Tegen Mij, hun nummer 1-hit uit 1981, opnieuw op CD-single uitgebracht. De live opgenomen versie van Carrxc3xa9 staat als bonus-track op deze CD-single. De single wordt geen succes.

Cab_callowayIn een verzorgingshuis in Delaware overlijdt op 18 November 1994 de Amerikaanse entertainer Cab Calloway aan de gevolgen van een zware beroerte die hij op 12 Juni 1994 heeft gekregen. Cab Calloway wordt op 25 December 1907 in Rochester, New York geboren als Cabell Calloway III. Cab Calloway is vooral bekend geworden om zijn excentrieke manier van scat-zang (wat hij heeft geleerd van Louis Armstrong) en wordt ook wel de 'hi-di-ho' man genoemd. Bekende hits vban Calloway zijn ondermeer Minnie The moocher en Lady With The Fan. Calloway is ook te zien in de rol van Curtis in de in 1989 verschenen muziekfilm The Blues Brothers. Cab Calloway is 86 jaar geworden.

In Amerika wordt op 18 November 1963 het nummer Drag City van Jan & Dean uitgebracht. Drag City komt op 7 December 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de tiende plaats.

Salvatore Acquaviva wint op 18 November 2005 een rechtzaak van Madonna wegens plagiaat. Een rechter bepaalt dat Frozen van Madonna is gebaseerd op Ma Vie Fout Le Camp van de relatief onbekende Belgische zanger. Ook mag Madonna's Frozen niet meer op de Belgische radio en televisie worden gespeeld. Madonna kan in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. Zij zou Salvatore Acquaviva kennen sinds 1979 toen zij in Belgie achtergrondzangeres was van Patrick Hernandez.

Alquin staat op 18 November 1995 voor een succesvol reunieoptreden in het Delftse jongerencentrum De Eland. Alquin bestaat bij deze gelegenheid uit zanger Michel van Dijk, toetsenist Dick Franssen, gitarist Ferdinand Bakker, drummer Job Tarenskeen, saxofonist/fluitist Ronald Ottenhof en bassist Dick Schulte-Nordholt. Alquin gaat in 1977 uit elkaar. De rexc3xbcnie leidt er uiteindelijk toe dat in September 2003 de DVD One More Night, een registratie van een optreden van 13 Juni 2003 in De Boerderij in Zoetermeer verschijnt. In September 2005 verschijnt er na bijna 30 jaar weer een nieuwe album, Blue Planet.

Like_a_rolling_stone_van_the_rollinOp 18 November 1995 komt een single-edit van Like A Rolling Stone van The Rolling Stones de Nederlandse Top 40 binnen. The Rolling Stones nemen het door Bob Dylan geschreven nummer op 19 Juli 1995 op in de Brixton Academy in Londen. Like A Rolling Stone staat in een langere versie ook op hun album Stripped. Deze CD ligt op 13 November 1995 in de winkels. De single-edit bereikt een veertiende plaats in de Nederlandse Top 40. Op 18 November 1995 is ook een optreden van The Rolling Stones vanuit Dallas rechtstreeks via internet te volgen. De digitale techniek staat nog in zijn kinderschoenen, waardoor het geluid en het beeld slecht zijn. Daarom wordt het live-verslag van dit Rolling Stones-optreden na twintig minuten gestaakt.

Vanaf 18 November 1983 ligt de single What Is Love van Howard Jones in Engeland in de platenwinkel. uitgebracht. What Is Love is de tweede single van de 28-jarige zanger uit Southampton, en komt op 26 November 1983 de Engelse hitparade binnen. What Is Love bereikt de tweede plaats.

Brian Matthew presenteert op 18 November 1961 op de Britse televisie een nieuwe aflevering van het door de commerciele omroep ABC uitgezonden programma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Billy Fury, Emile Ford, Bob Wallis & His Storyville Jazzmen, Alan Fielding, Johnny Crawford en The Kaye Sisters.

Champagne_1976Jan Vredenburg laat op 18 November 2006 in het door Rob van Hoogenhuizen gepresenteerde programma Ik Hou Van Holland op Radio West weten dat Champagne in de originele (foto) samenstelling weer gaat optreden. Champagne wordt als vocale groep in 1976 in Rotterdam opgericht door vier muzikanten die dan hun sporen in de popmuziek al ruime verdiend hebben. Het idee is een Nederlandse variant op Abba te creeren. Champagne bestaat dan uit Paulette Bronkhorst (ex-Johnny Kendall Machine en Spanish Fly), Trudie Huysdens (ex-Flashback en Groupies Delite), Jan Vredenburg (ex-Johnny Kendall Machine) en Bert van der Wiel (ex-Ander & Half, Actions, Tiepies en Soul Serenade). Met Wally Tax en Martin Duiser als belangrijkste songschrijvers begint de hitmachine op volle toeren te draaien. De eerste single Rock 'n Roll Star, die in December 1976 uitkomt, staat vanaf 15 Januari 1977 twee weken op de tweede plaats van de Nederlandse Top 40. Daarna volgen ondermeer Oh Me Oh My Goodbye (#3 in Top 40), Valentino (#5) en Light Up My Eyes (#11). In 2007 gaat Champagne op theatertournee. Tijdens deze tour worden op het podium geen oude hits gebracht, maar een avondvullende show waarin het publiek door middel van beelden, interactie, humor en uiteraard heel veel liedjes mee teruggenomen wordt naar de 50er jaren.

Op 18 November 1970 worden in het televisiecentrum van de BBC in West-Londen opnamen gemaakt voor de aflevering van Top Of The Pops van 19 November 1970. The Beach Boys staan voor de vierde keer in dit programma, en spelen hun nieuwe single Tears In The Morning. Voor dit televisieoptreden krijgen The Beach Boys tweehonderd pond uitbetaald. Een dag later beginnen zij aan een Europese tournee die op 20 December 1970 met een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw wordt afgesloten.

Shania Twain ontvangt op 18 November 2005, uit handen van Michaelle Jean, de gouverneur van Ottawa, The Order Of Canada. Twain krijgt deze hoogste Canadese burgelijke onderscheiding voor haar strijd tegen de armoe onder kinderen. "Ik ben er niet eens zeker van dat ik hem wel verdien", reageert Shania Twain na de uitreiking. Michaelle Jean roemt de zangeres om haar route van armoede naar de top van de entertainment-industrie, waarmee zij andere muzikanten heeft gexc3xafnspireerd. Ondanks dit succes blijft zij trouw aan haar wortels.

Op 18 November 2005 begint de Vietnamese politie een onderzoek naar Gary Glitter. De als Paul Gadd geboren zanger zou zich onzedelijk hebben gedragen met een minderjarige. De 61-jarige Glitter woont sinds maart 2005 in het Vietnamese Vung Tau. Hij wordt door de politie ondervraagd nadat eerder deze week een meisje van vijftien jaar in zijn huis is aangetroffen. Gary Glitter wordt op 3 Maart 2006 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. 


Muziek Jarige Op 18 November

1936: Don Cherry - Jazz Muzikant USA († 19 Okt. 1995)
1936: Hank Ballard - Zanger USA († 2 Maart 2003)
1940: Willy De Jong - The Young Sisters Zangeres
1941: Con Clusky - The Bachelors Zanger
1946: Amanda Lear (Amanda Tapp) - Zangeres Duitsland
1949: Bonnie St. Claire (Bonje Cornelia Swart) - Zangeres Nederland
1949: Herman Rarebell - The Scorpions Drums
1950: Graham Parker - Graham Parker & The Rumour Zanger
1950: Rudy Sarzo - Whitesnake Bas
1952: Bill Sharpe - Shakatak Toetsen
1952: Erik Visser - Flairck Gitaar
1953: John Mcfee - The Doobie Brothers Gitaar
1954: John Parr - Zanger Engeland
1954: Charles Williams - KC & The Sunshine Band Trombone
1960: Kim Wilde - Zangeres Engeland
1962: Kirk Hammett - Metallica Gitaar
1971: Romy Van Ooijen - 2 Unlimited 98 Zangeres
1972: Matt Knight - Toploader Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten