Zoeken in de muziekgeschiedenis

14 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 15 November

John_bonham15 November 1980 had de laatste dag moeten zijn van vijf concerten die Led Zeppelin zou geven in het Chicago Stadium in Chicago als afsluiting van eerste Amerikaanse tour sinds 1977. De tour zou uit 21 shows bestaan en negen steden aandoen, waaronder Philadelphia, Cleveland, Detroit, Pittsburgh en Washington D.C. Twee dagen na het overlijden van drummer John Bonham (25 September 1980) wordt op 27 September 1980 het besluit genomen de tour te cancellen. Op dezelfde dag van het overlijden van John Bonham, staan meer dan 1000 fans in de rij bij de Chicago Tribune om kaartjes te kopen voor de komende concerten, door het tijdsverschil is het nieuws nog niet doorgedrongen tot de fans in Amerika.

Op 15 November 1959 heeft in het Hippodrome Theatre in Manchester, Engeland de finale plaats van de televisietalentenjacht van Carrol Levis. The Quarry Men, die zich voor deze gelegenheid Johnny & The Moondogs noemen, vallen niet in de prijzen. Deze talentenjacht is op 31 Oktober 1959 van start gegaan.

Ray Pablo Falconer komt op 15 November 1987 bij een auto ongeluk om het leven. De Reggae producer zit bij zijn broer Earl Falconer, de bassist van UB40, in de auto, die tegen een muur van een fabriek in het Britse Birmingham rijdt. Ray Pablo Falconer, die ondermeer ook UB40 produceert, is op slag dood. Earl Falconer wordt op 24 Juni 1988 tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de rechter is hij schuldig aan de dood van zijn broer. Ray Falconer is 26 jaar geworden.

Ultimate_kylieVanaf 15 November 2004 ligt het verzamelalbum Ultimate Kylie van Kylie Minogue in de platenwinkel. Na Greatest Hits uit 1992, Hits Plus uit 2000 en Greatest Hits 87-92 uit 2002 is dit voor Kylie Minogue het eerste album met een compleet carrixc3xa8re-overzicht. Ultimatie Kylie is een dubbel-album met 33 nummers. Alle 31 hitsingles staan erop, inclusief haar duetten met Robbie Williams (Kids), Jason Donovan (Especially For You) en Nick Cave (Where The Wild Roses Grow). Deze collectie hits begint met I Should Be So Lucky uit 1987 en sluit af met Chocolate uit 2004. Voor het eerst zijn haar hits voor drie verschillende platenmaatschappijen (PWL, De-Construction en Parlophone) verzameld op één album. Op Ultimate Kylie staan twee nieuwe nummers. I Believe In You heeft Kylie Minogue in de zomer van 2004 opgenomen met The Scissor Sisters. De tweede nieuwe track is Giving You Up. Ook deze twee nieuwe nummers worden hits. I Believe In You komt in December 2004 tot een tweede plaats in de Engelse hitlijst (Nr 8 in Nederland) en Giving You Up bereikt in April 2005 in Engeland de 6e plaats (In Nederland 26).

Buddy Holly staat op 15 November 1956 in de Decca-studio in Nashville om de nummers Rock Around With Ollie Vee, Modern Don Juan en You Are My One Desire op te nemen. Buddy Holly wordt hierbij begeleid door enkele sessie-muzikanten waaronder saxofonist Boots Randolph, gitarist Grady Martin en pianist Owen Bradley. Platenmaatschappij Decca keurt deze opnamen af en verbreekt het contract met de zeventienjarige zanger uit Lubbock in Texas.

Op 15 November 1969 wordt Sharon van de Berg geboren als dochter van Rudy Bennett, de zanger van The Motions, en zijn vrouw Beppie. Sharon van de Berg is tegenwoordig getrouwd met de producer Jochem Fluitsma. Samen hebben zij twee kinderen; Sammy en Charlie.

Brian Jones wordt op 15 November 1964 ontslagen uit het Passavant Hospital in Chicago. De gitarist van de Rolling Stones is daar opgenomen op 10 November 1964 met hoge koorts, bronchitus en is totaal uitgeput. "Brian is beslist het zwakst van ons allemaal, en is de eerste bij wie de spanning zich wreekt", aldus Bill Wyman. The Rolling Stones moeten door de ziekte van Brian Jones, het drie concerten zonder de gitarist doen. Bij het laatste concert in Amerika, op 15 November 1964 in het Arie Crown Theatre in Chicago is hij weer van de partij.

Love_me_tender_elvis_presleyOp 15 November 1956 gaat in het Broadway Theater in New York de fim Love Me Tender in premiere. Love Me Tender, is het filmdebuut van Elvis Presley. Fans raken door het dolle heen als zij een zestien meter hoge afbeelding van hun idool op de gevel van het theater zien. Vanaf 21 November 1956 gaat Love Me Tender in heel Amerika in roulatie. De film speelt zich af aan het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. Dit is de strijd tussen de zuidelijke staten en de noordelijke Yanks. De opnamen zijn tussen Augustus en Oktober 1956 gemaakt in de San Fernando Valleyin de buurt van Los Angeles. Naast Elvis spelen Richard Egan en Debra Paget de hoofdrollen. Elvis Presley zingt in deze film vier nummers: Love Me Tender, Let Me, Poor Boy en We're Gonna Move. Alle vier de nummers zijn op 2 Augustus en op 24 September 1956 in Hollywood opgenomen.

Ozzy Osbourne kondigd op 15 November 1992 zijn pensioen aan, de ex-xanger van Black Sabbath wil stoppen met touren. "Who wants to be touring at 46'', aldus Ozzy Osbourne. Drie jaar later, in 1995, gaat Ozzy Osbourne na het uitbrengen van het album Ozzmosis weer op tournee.

Berlin_wwwplatenkastweblognlOp 15 November 1986 bestaat de complete Top 5 van de Engelse hitlijst voor de eerste keer in de geschiedenis compleet uit zangeressen. Nummer 5 staat Corinne Drewery de zangeres van Swing Out Sister met Break Out, op nummer 4 staan Mel & Kim met Showing Out (Get Fresh For The Weekend), nummer 3 zijn The Bangles met Walk Like An Egyptian, nummer 2 is Kim Wilde met You Keep Me Hangin'On en op nummer 1 staat Terri Nunn, de zangeres van Berlin met Take My Breath Away.

In Amerika wordt op 15 November 1969 het album Offering van The Carpenters uitgebracht. Offering is het debuutalbum van Karen en Richard Carpenter en is geen succes. Een bewerking van het Beatles-liedje Ticket To Ride wordt begin 1970 op single uitgebracht. Ticket To Ride komt in de Billboard Hot 100 niet hoger dan 54. Hun tweede album, Close To You, betekent de doorbraak voor broer en zus Carpenter.

Neil_young_greatest_hitsOp 15 November 2004 verschijnt er, voor het eerst in 27 jaar, een nieuw verzamelalbum van Neil Young uit. De plaat bevat, naast hoogtepunten uit zijn solocarriere, ook twee opnamen van Crosby Stills Nash & Young. Dit zijn Helpless (van Deja Vu) en Ohio, beide uit 1970. In totaal staan er op deze Best Of Neil Young-CD zestien tracks. De nummers zijn gekozen op basis van verkoop, airplay en download geschiedenis. Het album is ook te verkrijgen als CD&DVD combo pak. Op de DVD staat het hele album in super-saturated stereo en zijn er beelden te zien van een platenspeler die in real-time het originele nummer van de originele lp afspeelt. Op dit album staan de volgende nummers: Down By The River, Cowgirl In The Sand, Cinnamon Girl, Helpless, After The Goldrush, Only Love Can Break Your Heart, Southern Man, Ohio, The Needle And The Damage Done, Old Man, Heart Of Gold, Like A Hurricane, Comes A Time (van The Stills-Young Band), Hey Hey My My (Into The Black), Rockin' In The Free World en Harvest Moon.

With_the_eyes_of_a_child_wwwplatenkVanaf 15 November 1969 ligt in Engeland de 48ste single van Cliff Richard, With The Eyes Of A Child in de platenwinkel. With The Eyes Of A Child, met op de B-kant So Long komt op 6 December 1969 binnen in de Britse hitparade en bereikt de twintigste plaats als hoogste notering. Precies dertien jaar later, op 15 November 1982 brengt Cliff Richard, in de hoop met Kerstmis 1982 de felbegeerde eerste plaats van de Britse hitparade te halen, de single Little Town (Of Bethlehem) uit. Little Town (Of Bethlehem), de inmiddels 85ste single van Cliff Richard komt op 4 December 1982 binnen en komt niet vedre dan de elfde plaats.

Op 15 November 2006 ontvangen Rach-L van den Hoogen, Cilla Niekoop, Peter Rost en Kevin Hellenbrand van Ch!pz uit handen van Gerard Joling een gouden plaat voor Past Present Future Part One. Van dit album zijn dan ruim 35.000 exemplaren verkocht.

Jefferson_airplane_somebody_to_loveJefferson Airplane neemt op 15 November 1966 het nummer Somebody To Love op. De single komt op 1 April 1967 binnen in de Billboard Hot 100. Somebody To Love bereikt de vijfde plaats. In ons land wordt Somebody To Love pas drie jaar later een hit. Met White Rabbit is deze heruitgave een single met een dubbele A-kant. Hij komt op 25 juli 1970 binnen in de Top 40. White Rabbit/Somebody To Love bereikt de derde plaats. Beide nummers zijn geschreven door de zangeres van Jefferson Airplane, Grace Slick, en stammen uit de tijd dat Grace Slick nog bij haar vorige band, The Great Society zingt.

The Tragically Hip geeft op 15 November 1991 een uitverkocht concert in Paradiso, Amsterdam. Het concert wordt door de KRO opgenomen en later op Radio 3 uitgezonden. The Tragically Hip bestaat uit zanger Gordon Downie, gitarist/zanger Paul Lamglois, bassist/zanger Gord Sinclair en drummer Johnny Fay. De band is afkomstig uit Kingston, halverwege Toronto en Montreal in Canada.

Op 15 November 2008 wordt de zesde editie van de Urban Music Awards in Londen voortijdig bexc3xabindigd wegens een steekpartij. Een man wordt neergestoken bij een opstootje in het stadion The O2 en wordt in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Een ander persoon wordt in een plaatselijk ziekenhuis behandeld wegens lichte verwondingen. Volgens ooggetuigen van de vechtpartij vliegen nadat de Awardshow anderhalf uur aan de gang is plotseling stoelen en champagneflessen in het rond. Zo'n driehonderd bezoekers van het muziekgala worden door de politie tot in de vroege uren van de volgende ochtend gedwongen in het stadion te blijven voor verhoor. Uiteindelijk wordt één man gearresteerd.

Jacques_moraliOp 15 November 1991 overlijdt Jacques Morali in een aids-kliniek in Parijs. Morali begint zijn loopbaan in de jaren zestig als liedjesschrijver voor o.a. Herve Villard, Michele Torr en Christophe. In de jaren zeventig verhuist hij naar New York, Amerika. Daar produceert hij platen voor o.a. The Ritchie Family. Het meest bekend is Jacques Morali geworden met The Village People, samen met Henri Belolo is hij de bedenker hiervan. Jacques Morali ontmoet in een homobar in Greenwich Village Felipe Rose, een danser die verkleed als indiaan optreedt. Morali krijgt het idee om een groep op te richten met machomannen die homo's moet aanspreken. Met een aantal sessiezangers neemt hij de singles San Francisco, In Hollywood en Macho Man op. In Hollywood haalt in de zomer van 1978 de Nederlandse Top 40, Macho Man haalt in de Verenigde Staten een 25e plek en levert goud op. Omdat de nieuwe act gevraagd wordt voor TV-optredens, neemt Morali fotomodellen aan om Village People een gezicht te geven. Na het eerste (mislukte) optreden ontslaat hij op één na alle leden. Met de nieuwe bezetting ontstaat ook de gimmick van de verschillende outfits. Victor Williams is de politie-agent, Alex Briley de sportman, David Hodo de bouwvakker, Randy Jones de cowboy, Glenn Hughes de leernicht en Felipe Rose uiteraard de Indiaan. Met dit zestal neemt Morali eind 1978 de single YMCA op, over de Young Man Christian Association (een organisatie die over de hele wereld opvangcentra voor jongeren heeft). Het nummer haalt begin 1979 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en staat 14 weken in de lijst. Ook in de Verenigde Staten is het nummer een groot succes. YMCA staat drie weken op de tweede plaats van de Billboard Hot 100 en levert een platina single op. Met In The Navy scoren de Village People opnieuw een nummer 1-hit in Nederland. In de Verenigde Staten is de single goed voor goud. In 1979 scoort Village People een minder grote hit met Go West (wat in 1993 door de Pet Shop Boys wordt gecoverd). De discofilm Can't Stop The Music die het jaar erop verschijnt, flopt genadeloos. Het succes van de groep is dan ook snel afgelopen. Opgeheven wordt Village People nooit, maar na 1981 verschijnt er nooit meer een album. Oprichter en producer Jacques Morali overlijdt in 1991 aan de gevlogen van AIDS. Jacques Morali is 44 jaar geworden.

Met een optreden in kasteel Christinehof in het Zweedse Andarum begint Bob Dylan op 27 Mei 1989 aan een uitgebreide wereldtournee die op 15 November 1989 eindigt in het Performing Arts Centre in Tampa in Florida. Op 10 Juni 1989 staat hij in de Statenhal in Den Haag. Op deze tournee wordt Bob Dylan begeleid door gitarist G.E. Smith, de bassisten Kenny Aaronson en Tony Garnier en drummer Christopher Parker. Tijdens deze tour staan ondermeer de volgende nummers op de setlist: Don't Think Twice It's All Right, Masters Of War, Positively 4th Street, I'll Be Your Baby Tonight, Highway 61 Revisited, Visions Of Johanna, Song To Woody, Everything Is Broken, What Good Am I?, Most Of The Time, Man In The Long Black Coat, Like A Rolling Stone en All Along The Watchtower.

Op 15 November 1972 worden er op Kasteel Sypesteyn in Nieuw-Loosdrecht opnamen gemaakt voor een televisieshow rond The Cats. De televisie special wordt op 24 November 1972 door de TROS uitgezonden.

Destiny_fulfilledVanaf 15 November 2004 ligt Destiny Fulfilled, de nieuwe CD van Destiny's Child, in de platenwinkel. Voor Beyonce Knowles, Kelly Rowland en Michelle Williams is dit hun vierde studio-album. Lose My Breath is de nieuwe single van Destiny's Child. Deze opname is geproduceerd door Rodney Jerkins. Die heeft eerder hits geproduceerd voor o.a. Jennifer Lopez en Mary J. Blige. Een andere track op het album is Love. "Het gaat over hoe liefde ons heeft geinspireerd. Mijn broer Aaron heeft het geproduceerd. De samenzang is echt waanzinnig", zegt Michelle Williams.

Op 15 November 1970 begint Paul McCartney, samen met zijn manager/schoonvader John Eastman, een proces tegen Apple, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. Paul McCartney wil The Beatles officieel laten ontbinden. Ruin vier jaar later, op 9 Januari 1975, wint hij deze rechtszaak. De groep wordt dan officieel door de rechter ontbonden.

Abba sluit op 15 November 1979 een drie maanden durende tournee af met een optreden in de R.D.S. Main Hall in Dublin, Ierland. De tournee is op 15 September 1979 met een show in de P.N.E in Vancouver, Canada van start gegaan. Op 24 Oktober 1979 doet ABBA Nederland aan. ABBA arriveert op vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam, waar Bjorn door Ad Visser voor het programma TopPop wordt geinterviewd over de single Chiquitita. Die avond geeft het Zweedse viertal een concert in Ahoy in Rotterdam.

Op 15 November 1977 begint de Golden Earring aan een tournee door Amerika. De Haagse groep staat veertig keer in het voorprogramma van Ted Nugent en Aerosmith.

Doe Maar gaat vanaf 15 November 1982 een maand de studio in voor de opnamen van een nieuwe single en een nieuw album. In Januari 1983 verschijnt de single Pa. Het album 4US ligt in Maart 1983 in de winkel, en staat vanaf 2 April 1983 vijf weken op de eerste plaats in de Nederlandse Albumlijst.

Paul_is_live_van_paul_mccartneyOp 8 November 1993 wordt in Amerika het verzamel-album Paul Is Live van Paul McCartney uitgebracht. Op 4 December 1993 komt het album de Amerikaanse album Top 100 binnen, en bereikt de 78ste plaats als hoogste notering. In Europa verschijnt Paul Is Live een week later, op 15 November 1993. In Engeland komt het album niet hoger dan de 37-ste plaats. In Nederland komt Paul Is Live op 23 November 1993 de Album Top 100 binnen, en bereikt uiteindelijk de 63ste plaats. Op de hoes zien we Paul McCartney die samen met zijn hond Abbey Road oversteekt.

Janis Joplin wordt op 15 November 1969 in Tampa in Florida gearresteerd nadat zij eerst een politieagent heeft staan uitschelden, en daarna weigert om het publiek te verzoeken om te gaan zitten.

Op 15 November 2003 heeft in Kopenhagen, Denemarken, het eerste Junior Eurovisie Songfestival plaats. Winnaar is Kroatie. Evenals de zestien overige kandidaten, in leeftijd varierend van acht tot vijftien jaar, heeft Dino Jelusic (11) het winnende nummer Ti Si Moja Prva Ljubav zelf geschreven. Ti Si Moja Prva Ljubav betekent Je Bent Mijn Enige Echte Liefde. De 15-jarige Roel Felius uit Goes vertegenwoordigt Nederland in Kopenhagen en wordt elfde met Mijn Ogen Zeggen Alles.

100000000_bon_jovi_fans_cant_be_wroVan Bon Jovi verschijnt er op 15 November 2004 een 5 CD-box met uniek materiaal. Op 100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong, die de periode 1985-2003 beslaat, staan ondermeer zeldzame B-kantjes van singles, die niet eerder op een Bon Jovi-album hebben gestaan, demo-opnamen en bijdragen aan soundtracks van films. Nog interessanter zijn niet eerder vrijgegeven restopnamen van sessies voor Bon Jovi-albums. Ook uniek is If I Can't Have Your Love, een solo-track van gitarist Richie Sambora. Op deze box zijn in totaal 38 tracks nooit eerder officieel uitgebracht. Songtitels zijn o.a. I Get A Rush, Miss Fourth Of July en Garageland. Rich Man Living In A Poor Man's House is een compositie van Jon Bon Jovi en Dave Stewart (van The Eurythmics). Andere bijzondere tracks zijn Why Aren't You Dead, The Radio Saved My Life Tonight, Outlaws Of Love en We Rule The Night. Bij de set is een boekwerk van 64 pagina's gevoegd. Hierin staan onder meer persoonlijke getuigenissen, anekdotes en meningen van fans.

Op 15 November 2005 overlijdt Valda DeVere Perkins, de weduwe van Carl Perkins, in Jackson, Tennessee. Valda DeVere Perkins is 74 jaar geworden. Eén dag na haar begrafenis, op 17 November 2005, overlijdt haar jongste zoon Gregory Jay Perkins aan kanker. Greg Perkins speelt van 1976 tot 1997 basgitaar in de begeleidingsgroep van zijn vader. Greg Perkins is 46 jaar geworden.

Simon en Garfunkel nemen op 15 November 1969 ,voor het album Bridge Over Troubled Water, het laatste nummer op. The Only Living Boy In New York heeft Paul Simon geschreven wanneer Art Garfunkel bezig is met de opnamen van de film Catch 22 en hij zich eenzaam voelt in New York. Bridge Over Troubled Water ligt vanaf 26 Januari 1970 in de platenwinkel.

Mantovani_wwwplatenkastweblognlOp 15 November 1905 wordt in het Italiaanse Venetixc3xab de later orkestleider Annunzio Paolo Mantovani geboren. Voordat Mantovani in 1934 zijn beroemde orkest formeert, speelt hij klassiek viool. Meer dan twintig jaar heeft Mantovani voor zijn veertigkoppige strijkorkest gestaan. Van zijn bewerking van Charmaine zijn in 1950 miljoenen platen over de toonbank gegaan. Annunzio Paolo Mantovani overlijdt op 29 Maart 1980 in Tunbridge Wells in Engeland. Mantovani is 74 jaar geworden.

Cary_lynn_javes_wwwplatenkastweblogCary Lynn Javes van Zager & Evans komt op 15 November 1969 op een 39ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Cary Lynn Javes is de opvolger van hun nummer 1-hit In The Year 2525. Cary Lynn Javes, met op de B-kant het nummer Mr. Turnkey, staat drie weken in de Nederlandse Top 40, en bereikt een 30ste plaats als hoogste notering. Zager & Evans zijn Denny Zager en Rick Evans. Tegenwoordig is Denny Zager muziekleraar en geeft gitaarles. Rick Evans is vioolbouwer.

Dansez_maintenant_wwwplatenkastweblDansez Maintenant van Dave staat vanaf 15 November 1975 twee weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Dansez Maintenant is op 25 Oktober 1975 op een 12e plaats binnengekomen. De melodie van Dansez Maintenant is die van Moonlight Serenade van Glenn Miller uit 1939. De Franse tekst is van Patrick Loiseau. Deze single van Dave is geproduceerd door Jean Jacques Souplet. Dave wordt in mei 1944 in Amsterdam geboren als Wouter Otto Levenbach. Met Natalie heeft hij in 1969 zijn eerste Nederlandstalige hit in ons land. In 1967 verhuist Dave naar Frankrijk. Hier heeft hij in 1974 zijn eerste hit met Trop Beau, een Franse vertaling van Sugar Baby Love van The Rubettes.

Only_you_the_plattersOnly You, met op de B-kant The Great Pretender, van The Platters wordt op 15 November 1956 op een 78 toerenplaat uitgebracht door platenmaatschappij Mercury. Binnen drie weken zijn er in Nederland vijftigduizend exemplaren van deze single verkocht. Only You (And You Alone) zoals de officiele titel luidt, is geschreven door de manager en pianist van The Platters, Buck Ram, samen met Ande Rand. Platenmaatschappij Federal, waar The Platters in 1954 onder contract staan, wil Only You in eerste instantie niet als single uitbrengen. Zwarte zanggroepen zijn op dat momeny niet in, en bovendien klinkt de eerste versie van The Platters van dit nummer allesbehalve goed. The Platters worden dan ook door platenbaas Syd Nathan van Federal ontslagen, en vertrekken naar het platenlabel Mercury. Op dat moment beginnen zwarte zanggroepen door te breken, en scoren The Penguins, waarvan Buck Ram ook manager is, een grote hit met Earth Angel. Only You van The Platters wordt opnieuw uitgebracht en bereikt zonder moeite de eerste plaats in de R&B hitlijsten in Amerika.

Op 15 November 2004 vraagt Jermaine Jackson echtscheiding aan van zijn vrouw Alejandra. Jermaine en Alejandra zijn op 18 Maart 1995 getrouwd. Onoverkomelijke verschillen van mening worden als reden genoemd. Jermaine Jackson wil dat hun kinderen, Jaafar (8) en Jermajesty (4), bij hun moeder gaan wonen. Het gezin woont in Encino in Californie. Jermaine Jackson heeft nog drie kinderen uit zijn huwelijk met Hazel Gordy, de dochter van Motown-oprichter Berry Gordy. Hij heeft ook twee kinderen bij een andere vrouw.

Brothers In Arms van Dire Straits is op 15 November 1987 de eerste LP in de Britse muziekgeschiedenis waarvan er drie miljoen exemplaren zijn verkocht. Brothers In Arms is op 25 Mei 1985 op de eerste plaats binnegekomen in de Britse albumlijst, en staat twee weken aan de top. Vanaf 4 Augustus 1985 staat het album nogmaals twee weken bovenaan. Brothers In Arms staat daarna vanaf 18 Januari 1986 maar liefst tien weken op de eerste plaats. In totaal staat Brothers In Arms 228 weken in de Britse albumlijst. Naast de titelsong staan op deze LP So Far Away, Money For Nothing, Walk Of Life, Your Latest Trick, Why Worry, Ride Across The River, The Man's Too Strong en One World.

You_can_make_me_dance_sing_or_anythOp 15 November 1974 wordt door platenmaatschappij Warner Brothers de single You Can Make Me Dance, Sing Or Anything (Even Take The Dog For A Walk, Mend A Fuse, Fold Away The Ironing Board Or Any Other Domestic Shortcomings) van The Faces uitgebracht. Voor een single is dit één van de langste titels uit de popgeschiedenis. You Can Make Me Dance, Sing Or Anything (Even Take The Dog For A Walk, Mend A Fuse, Fold Away The Ironing Board Or Any Other Domestic Shortcomings) komt op 7 December 1974 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de twaalfde plaats.

Chuck Berry neemt op 15 November 1963 in de Chess Studio in Chicago de door hemzelf geschreven nummers You Never Can Tell en Brenda Lee op. Deze single wordt op Chess 1906 uitgebracht. Op 1 Augustus 1964 komt You Never Can Tell de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de veertiende plaats. Op 7 Mei 1977 bereikt country zangeres Emmylou Harris met de dan tot You Never Can Tell (Ces't LA Vie) omgedoopte titel een vierde plaats in de Nederlandse Top 40.

Bono_met_stetsonDe leden van U2 winnen op 15 November 2006 uiteindelijk in hoger beroep de rechtszaak tegen hun voormalige styliste Lola Cashman. Eerder heeft rechter Matthew Deery in het Circuit Civil Court in Dublin, Ierland op 5 Juli 2005 ook al een uitspraak gedaan in de zaak die U2 heeft aangespannen tegen Lola Cashman, voormalig styliste in dienst van U2. Die uitspraak is dat U2 de spullen terugkrijgt die zijn gestolen tijdens de Joshua Tree Tour in 1987. Het gaat onder meer om een zogeheten stetsonhoed (foto) die Bono draagt tijdens de optredens. Cashman was destijds verantwoordelijk voor de diefstal. Zij wilde de spullen laten veilen bij Christie's in New York. De waarde wordt geschat op vijfduizend euro. U2 stapte daarop naar de rechter. Cashman, beweerde vervolgens dat ze de memorabilia van Bono cadeau had gekregen. Volgens haar kreeg ze de spullen na een optreden van een in zijn onderbroek rondrennende zanger. De rechter vond het verhaal ongeloofwaardig en beslist dat alle items binnen een week moeten worden teruggegeven. Cashman heeft twee jaar gewerkt als styliste van U2. In 2003 brengt zij tot groot ongenoegen van de bandleden een boek uit over haar voormalig werkgever. De rechter benadrukt dat het 'opmerkelijk' is dat nergens in het boek staat wanneer en hoe Cashman de spullen cadeau heeft gekregen. Als toevoeging zegt de rechter Matthew Deery: "This case was brought very reluctantly, in the context of a larger dispute which we never invited. The point of principle involved was of much greater significance to us than any item of memorabilia."  Lola Cashman is het met de uitspraak niet eens en gaat in beroep. Het High Court in Engeland stelt op 15 November 2006 opnieuw U2 in het gelijk.

Op 15 November 1971 gaat in Rome, Italie de film Blindman in premiere. In deze door Ferdinando Baldi geregisseerde spaghetti-western zijn de hoofdrollen voor Tony Anthony (Blindman) en Ringo Starr (Candy).


Muziekjarige van 15 November

1905: Mantovani (Annunzio Paolo Mantovani) - Orkest leider Italie († 30 Maart 1980)
1929: CW McCall (Bill Fries) - Country Zanger USA
1932: Petula Clark - Zangeres Engeland
1933: Clyde McPhatter - The Drifters († 13 Juni 1972)
1941: Rick Kemp - Steeleye Span Bas
1945: Frida Lyngstad - Abba Zangeres
1949: Steve Fossen - Heart Bas
1954: Tony Thompson - Chic († 12 Nov 2003)
1957: Joe Leeway - The Thompson Twins Percussie
1968: Ol' Dirty Bastard (Russell Tyrone Jones) - Rapper USA († 13 Nov. 2004)
1974: Chad Kroeger - Nickelback Zanger/Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten