Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 nov. 2012

Muziekgeschiedenis van 11 November

Berry_oakleyBerry Oakley overlijdt op 11 November 1972 in Macon, Georgia aan de gevolgen van een motor ongeluk eerder op de dag. De bassist van The Allman Brothers Band is samen met Kim Payne, van de Allman road crew een tochtje aan het maken als hij een bocht te snel neemt en tegen een tegemoetkomende bus rijdt. Toeval wil dat een jaar eerder op 29 Oktober 1971, op vrijwel dezelfde plek en onder dezelfde omstandigheden Duane Allman, gitarist van The Allman Brothers Band om het leven gekomen is. Raymond Berry Oakley wordt geboren op 4 April 1948 in Chicago, Illinois. Via The Shanes en The Roemans (Tommy Roe's backup band) belandt Berry Oakley uiteindelijk bij The Allman Brothers Band. Berry Oakley is 24 jaar geworden.

Op de BBC wordt op 11 November 1971 de 400ste uitzending van het popprogramma Top Of The Pops uit gezonden. De jubileum uitzending wordt gepresenteerd door Tony Blackburn, met als gasten: Tom Jones, Dana, John Kongos, Cher, Slade, Cilla Black, The Piglets, Clodagh Rodgers en The Newbeats.

Love_is_all_around_wwwplatenkastwebLove Is All Around, met op de B-kant het nummer When Will The RAin Come, van The Troggs komt op 11 November 1967 op een 34ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Love is All Around is geschreven door Reg Presley, de zanger van The Troggs. Op 2 Juli 1994 komt Love is All Around opnieuw de Nederlandse Top 40 binnen, ditmaal in de uitvoering van Wet Wet Wet. Deze versie staat vanaf 20 augustus 1994 vier weken op de eerste plaats. Love Is All Around van The Troggs bereikt op 25 November 1967 de negentiende plaats als hoogste notering.

The Cars brengen op 11 November 1978 de allereerste commercieel bedoelde picture-disc single in Engeland uit. My Friend's Girl haalt uiteindelijk de 3e plaats in de Engelse hitlijst.

Two_virgins_van_john_lennon_en_yokoVanaf 11 November 1968 ligt het album Two Virgins van John Lennon en Yoko Ono in de platenwinkel. Op de hoes van deze eerste solo-LP van de Beatle staan hij en zijn Japanse vriendin naakt afgebeeld. Veel platenwinkels weigeren dan ook Two Virgins in de platenbakken te zetten. Als compromis gaan John en Yoko akkoord met het voorstel de LP in een bruine zak in de schappen te presenteren. In die zak zit een gat waardoor hun hoofden zichtbaar zijn. In de muziekpers wordt Two Virgins met de grond gelijk gemaakt. Vooral voor Yoko Ono, die alleen maar schreeuwt op de plaat, hebben journalisten geen goed woord over.

Op 11 November 1970 gaat de film Elvis - That's The Way It Is in de Amerikaanse bioscopen draaien. Elvis - That's The Way It Is is in Juli en Augustus 1970 opgenomen tijdens de voorbereidingen en de concerten die Elvis Presley in het International Hotel in Las Vegas geeft. Elvis Presley wordt begeleid door de gitaristen James Burton, John Wilkinson en Charlie Hodge, bassist Jerry Scheff, pianist Glen Hardin en drummer Ronnie Tutt. Millie Kirkham, The Imperials en The Sweet Inspirations verzorgen de achtergrondvocalen.

Vanaf 11 November 1970 maakt Cliff Richard een korte tournee van vier dagen door Engeland. De Britse zanger wordt begeleid door Marvin, Welch & Farrar. Dit zijn de voormalige Shadowsleden Hank B. Marvin en Bruce Welch en de Australische zanger/componist John Farrar. Precies 13 jaar later geeft Cliff Richard een concert in het Apollo Theatre in Londen. Na  de show Richard met de Britse prinses Anne en de tekstschrijver Tim Rice.

George Kooymans, Rinus Gerritsen, Eelco Gelling en Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring vertrekken op 11 November 1977 van Schiphol naar de Verenigde Staten. Barry Hay is een dag eerder vertrokken, hij maakt een tussenstop in Londen waar nog enkele zaken moeten worden regelen. De Earring gaat in de Verenigde Staten op tournee met Aerosmith en Ted Nugent.

Jerome_kernJerome Kern overlijdt op 11 November 1945 aan de gevolgen van een hersentumor. Jerome David Kern wordt op 27 Januari 1885 in New York City geboren en  studeert aan het begin van de vorige eeuw piano, harmonie en compositie aan het College Of Music in New York en aan het beroemde conservatorium in het Duitse Heidelberg. In 1905 is How'd You Like To Spoon With Me het eerste succes voor de Amerikkanse componist. Vervolgens neemt zijn carriere een vogelvlucht. In 1927 schrijft Jerome Kern voor de musical Show Boat. Jerome Kern is ondermeer de componist van hits als A Fine Romance, Ol' Man River, All The Things You Are en Smoke Gets In Your Eyes. Jerome Kern is 60 jaar geworden.

Op 11 November 1973 wordt op dertig Amerikaanse radiostations een concert van Mott The Hoople live uitgezonden. Althans dat denkt men, in werkelijkheid staat de groep in de studio te spelen, en wordt het applaus ingedubt.

Brandy wordt op 11 November 1999 in een ziekenhuis opgenomen. Volgens haar behandelend arts is de Amerikaanse R&B zangeres overspannen en moet zij enige tijd rust houden.

Joe_en_mick_jagger_wwwplatenkastwebOp 11 November 2006 overlijdt Joe Jagger aan de gevolgen van een longontsteking. De vader van Mick Jagger is een week eerder in een ziekenhuis in het Engelse graafschap Surrey opgenomen nadat hij thuis ten val is gekomen. De zanger van The Rolling Stones heeft op 10 November 2006 afscheid genomen van zijn vader. Op dezelfde dag vliegt hij alweer terug naar Las Vegas voor een optreden in het kader van de A Bigger Bang-tournee van The Rolling Stones. Joe Jagger wordt in besloten kring begraven, en is 93 jaar geworden.

Charles Augustus Robinson wordt op 11 November 2002 geboren als zoon van Emily Robinson (geboren als Emily Burns Erwin) en haar man Charles. De gitariste van The Dixie Chicks en de country zanger zijn op 1 Mei 1999 met elkaar getrouwd. Tegenwoordig hebben Emily en Charles Robinson drie kinderen. Na hun eerste zoon volgt op 14 April 2005 de tweeling Julianna Tex en Henry Benjamin.

Only_you_and_you_alone_van_ringo_stOp 11 November 1974 wordt de single Only You (And You Alone) van Ringo Starr uitgebracht. Op Only You (And You Alone) zijn Harry Nilsson en John Lennon te horen als achtergrond zangers. De single, met op de B-kant het nummer Call Me, komt op 16 November 1974 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de zesde plaats. In ons land blijft Only You (And You Alone) in de tipparade steken. Only You is geschreven door Buck Ram en Ande Rand. The Platters hebben in 1954 als eersten een hit met Only You.

Vanaf 11 November 1970 ligt het eerste boek van Bob Dylan, Tarantula, in de boekenwinkel. De bundel bevat een selectie gedichten, krabbels en overpeinzingen van de Amerikaanse dichter/zanger.

Op 11 November 1997 wordt de 22-jarige Jake Platt uit Seattle in het museum voor moderne kunsten in Cincinnati gearresteerd nadat hij schilderijen van Yoko Ono met een rode viltstift heeft bewerkt. De weduwe van John Lennon heeft de zwartwit-werken in bruikleen afgestaan aan het museum. De schade wordt geschat op bijna honderdduizend gulden (zo'n 45.000 euro). Volgens de advocaat van Jake Platt berust alles op een misverstand. Zijn clixc3xabnt was in de veronderstelling dat het mocht, omdat Yoko Ono bij de entree een bord heeft gehangen met de tekst "Niemand kan je verbieden kunst aan te raken". Zij heeft de tentoonstelling laten sluiten en de schilderijen terug gebracht naar New York om de schade te taxeren.

Franck_pourcelDe Franse orkestleider Franck Pourcel overlijdt op 11 November 2000 aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Franck Pourcel wordt op 11 Augustus 1913 in Marseille, Frankrijk geboren en is tussen 1956 en 1972 de vaste dirigent bij de Franse inzending naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Daarnaast speelt Franck Poursel met zijn orkest honderden albums vol met instrumentale versies van internationale hits. Franck Pourcel is 85 jaar geworden.

Twist_wwwplatenkastweblognlHank Ballard & The Midniters staan op 11 November 1958 in de King Studio in Cincinnati, Ohio om de nummers nummers Teardrops On Your Letter en The Twist op te nemen. Op 9 Maart 1959 komt de single de Amerikaanse hitparade binnen. Teardrops On Your Letter, de A-kant komt niet verder dan de 87-ste plaats. De B-kant The Twist doet niets en blijft onbekend, totdat Chubby Checker het in 1960 opneemt en het naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade zingt. Het is het begin van de wereldwijde twist-rage. De originele versie The Twist van Hank Ballard & The Midniters wordt als A-kant opnieuw uitgebracht, en bereikt deze keer de 28-ste plaats.

Tom Jones neemt op 11 November 1964 in Londen de single It's Not Unusual op. It's Not Unusual is geschreven door zijn manager Gordon Mills en zijn producer Les Reed. Op 22 Januari 1965 wordt de single door platenmaatschappij Decca uitgebracht. It's Not Unusual komt op 11 Februari 1965 de Engelse hitparade binnen, en staat in de week van 18 Maart 1965 op de eerste plaats.

Mtv_europe_music_awards_britney_spIn Dublin, Ierland worden op 11 November 1999 voor de 6e keer de MTV Europe Music Awards uitgereikt. Grote winnaar op het door Boyzone-zanger Ronan Keating gepresenteerde rechtstreeks uitgezondent televisiespektakel is Britney Spears die met vier onderscheidingen naar huis gaat. Britney Spears krijgt de Awards voor: Beste Vrouwelijke Artiest, Beste Pop Act, Beste Nummer (Baby One More Time) en Beste Doorbraak Artiest/Groep. Andere winnaars zijn: Will Smith (Beste Mannelijke Artiest), Backstreet Boys (Beste Groep), The Offspring (Beste Rock), Whitney Houston (Beste R&B), Eminem (Beste Hip Hop), Fatboy Slim (Beste Dance), Blur (Beste Video voor Coffee And TV), Boyzone (Beste Album voor By Request), Xavier Naidoo (Beste Duitse Act), Lene Marlin (Beste Scandinavische Act) en Elio e le Storie Tese (Beste Italiaanse Act). U2-zanger Bono wordt onderscheiden met de Free Your Mind-Award.

Op 11 November 1969 wordt Jim Morrison samen met een vriend na een vlucht van Los Angeles, op het vliegveld van Phoenix in Arizona door de FBI gearresteerd. Tijdens de vlucht heeft de zanger van The Doors in een dronken bui stewardessen beledigd. De aanklacht tegen Morrison wordt weer later ingetrokken. Jim Morrison is naar Phoenix gekomen om een concert van The Rolling Stones bij te wonen.

Het concert van David Bowie op 11 November 2003 in Toulouse, Frankrijk gaat niet door. Bowie heeft last van een strottenhoofdontsteking. Een dag eerder krijgt Bowie al problemen met zijn stem tijdens een concert in de Zuid-Franse stad Nice. Bij het zingen van Ziggy Stardust raakt hij zijn stem kwijt, en verlaat zonder nadere toelichting het toneel.

De CD-serie Ik Zou Je Het Liefste In Een Doosje Willen Doen is vanaf 11 November 1997 te verkrijgen in de platenwinkel. De serie biedt een overzicht van honderd jaar cabaret in Nederland en is samengesteld door Kick van der Veer en Jacques Kloters. Zij worden beide voor dit werk onderscheiden met een ere-Edison.

Trevor_hornVijfentwintig jaar na hun nummer één -hit Video Killed The Radio Star doen The Buggles op 11 November 2004 in Londen voor het eerst een live-optreden. Deze unieke gebeurtenis is ter gelegenheid van Produced By Trevor Horn, het jubileumfeest van Trevor Horn (foto). De 55-jarige Engelse producer is de ene helft van The Buggles, de ander is Geoff Downes. Samen hebben zij in de jaren tachtig ook deel uitgemaakt van Yes. Een aantal gedenkwaardige hits die het stempel van Trevor Horn dragen, zijn onder meer Relax en Two Tribes van Frankie Goes To Hollywood, Owner Of A Lonely Heart van Yes en Kiss From A Rose van Seal. Trevor Horn viert zijn 25-jarig jubileum als platenproducer met een benefietconcert in de Wembley Arena in Londen. Een groot aantal artiesten brengt tijdens dit evenement een eerbetoon aan Trevor Horn, zoals Seal, Yes, The Pet Shop Boys, Frankie Goes To Hollywood, Simple Minds, Belle & Sebastian, The Art Of Noise, ABC en Lisa Stansfield. Alle baten van dit concert zijn bestemd voor The Prince's Trust, een liefdadigheidsinstelling met de Britse kroonprins als beschermheer.

Op 11 November 1972 komt het album Moving Waves van Focus de Engelse Album Top 30 binnen. Focus bestaat in 1972 uit gitarist Jan Akkerman, bassist Bert Ruiter, drummer Pierre van der Linden en toetsenist/zanger Thijs van Leer. Het verzamelalbum Moving Waves bereikt de tweede plaats. Op Moving Waves staat ondermeer de hit Hocus Pocus.

Mull_of_kintyre_van_wingsVanaf 11 November 1977 ligt de single Mull Of Kintyre van Wings in de platenwinkel. Mull Of Kintyre is geschreven door Paul McCartney en Denny Laine. Op de B-kant staat Girl's School. Mull Of Kintyre komt op 19 November 1977 de Engelse hitparade binnen, en staat vanaf 3 December 1977 negen weken op de eerste plaats. Mull Of Kintyre is één van de bestverkochte singles uit de Britse muziek-geschiedenis. Op 3 December 1977 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 24 December 1977 vijf weken op de eerste plaats. In Amerika is Girl's School de A-kant. Girl's School komt op 19 November 1977 de Billboard Hot 100 binnen en bereikt de 33ste plaats.

Listen_to_the_music_wwwplatenkastweOp 11 November 1972 komt Listen To The Music van The Doobie Brothers op een 36ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze single bereikt op 2 December de twaalfde plaats als hoogste notering. Op 15 Februari 1975 komt Listen To The Music opnieuw binnen in de Nederlandse Top 40. Nu wordt op 8 Maart 1976 de achtste plaats gehaald.

Frank Sinatra staat op 11 November 1940 in de platenstudio om het nummer Stardust op te nemen. Op dit door Hoagy Carmichael geschreven nummer wordt Sinatra bijgestaan door The Pied Pipers en het orkest van Tommy Dorsey. De 78 toerenplaat wordt uitgebracht door het platenlabel Victor en komt op 4 Januari 1941 de Amerikaanse hitparade binnen. Stardust bereikt de zevende plaats.

Op 11 November 1943 treedt Jan Musscher, in Amsterdam, in het huwelijk met Jannetje de Graaff. Uit dit huwelijk wordt één dochter geboren. In de jaren vijftig wordt Jan Musscher wereldberoemd in Nederland en Belgie als Johnny Jordaan. Op 7 oktober 1982 wordt het huwelijk ontbonden. Johnny Jordaan woont al jaren samen met Ton Slierendrecht sinds hij zijn homoseksuele gevoelens niet langer voor zichzelf wil houden.

RoustaboutDe film Roustabout gaat vanaf 11 November 1964 in de Amerikaanse bioscopen draaien. In deze door John Rich geregisseerde film zijn de hoofdrollen voor Elvis Presley (als Charlie Rogers) en Barbara Stanwyck (als Maggie Morgan). Richard Keil is te zien als "sterke man" op de kermis. Keil is wordt later vooral bekend door zijn rol als Jaws in de James Bond-film The Spy Who Loved Me (1977). Raquel Welch is kort in de eerste scene van Roustabout te zien. Het scenario van Roustabout is van Allan Weiss en Anthony Lawrence. Tussen 24 Februari en 6 Maart 1964 wordt in de Radio Recorders in Hollywood de soundtrack opgenomen van Roustabout. Het gaat om Big Love Big Heartache, Carny Town, Hard Knocks, It's A Wonderful World, It's Carnival Time, Little Egypt, One Track Heart, Poison Ivy League, Roustabout, There's A Brand New Day On The Horizon en Wheels On My Heels. Op 9 maart 1964 wordt begonnen met de filmopnamen.

Op 11 November 1964 treden The Rolling Stones in het Auditorium in Milwaukee, Wisconsin op zonder gitarist Brian Jones. Jones is een dag eerder opgenomen in het Pasavant-ziekenhuis in Chicago omdat hij last heeft van hoge koorts en bronchitis. Brian Jones is volkomen uitgeput. Vier dagen later mag de gitarist het ziekenhuis verlaten om in het Arie Crown Theatre in Chicago mee te spelen tijdens het laatste optreden van The Rolling Stones tijdens deze korte Amerikaanse tournee die op 24 Oktober 1964, met een concert in de Academy Of Music in New York (twee optredens), van start is gegaan.

The_velvet_underground_in_1966The Velvet Underground maakt op 11 November 1965 hun podiumdebuut tijdens een dansavond op een middelbare school in Summit in New Jersey. De Velvet Underground bestaat dan uit Lou Reed (zang/gitaar), John Cale (zang/toetsen), Sterling Morrison (bas) en Angus McLise (drums), Voor het optreden krijgt de groep $75 uitbetaald. Al snel wordt de groep ontdekt door pop-art kunstenaar Andy Warhol, die ze in 1966 door de Verenigde Staten mee op tour neemt als onderdeel van zijn multimediashow The Exploding Plastic Inevitable. Wanneer de band in 1967 haar debuutplaat opneemt is The Velvet Underground inmiddels versterkt door drummer Moe Tucker en, op advies van Warhol, het Duitse fotomodel Nico. De debuutplaat, simpelweg The Velvet Underground & Nico getiteld (met de beroemde banaanhoes van Andy Warhol), wordt achteraf beschouwd als een van de belangrijkste popplaten ooit. Niet door de Chuck Berry-achtige rock 'n roll, maar meer door de avant-gardistische lagen die er op zijn aangebracht, en door de harde teksten over drugs, perversie en moord. Kort hierna verlaat Nico de band, en neemt haar nieuwe minnaar John Cale met zich mee. Later verlaat ook Lou Reed de band en wordt de inmiddels aangetrokken Doug Yule als nieuwe ster gepresenteerd. Wanneer het succes in deze nieuwe bezetting uitblijft, doekt de band zichzelf op, en werken Lou Reed, Moe Tucker, John Cale en Nico met wisselend succes solo verder. In 1972 wordt een eenmalig optreden door Reed, Cale en Nico gegeven. Nadat eind jaren tachtig zowel Warhol als Nico overlijden, besluiten Reed en Cale weer samen te gaan werken. Samen maken ze het album Songs For Drella als herinnering aan Warhol. Na enkele andere samenwerkingen tussen oud-Velvet Underground-leden wordt de band in 1993 opnieuw opgericht. The Velvet Underground geeft twee concerten in Nederland (Paradiso en Ahoy). Reed en Cale krijgen echter snel weer ruzie waardoor de geplande Amerikaanse tour en een nieuw album nooit gerealiseerd worden.

Van 11 t/m 20 November 1965 worden in San Diego en Los Angeles de eerste proefaflevering van de televisieserie The Monkees opgenomen. Uit een auditie die begin November 1965 in Los Angeles is gehouden zijn uiteindelijk Davy Jones, Mike Nesmith, Peter York en Micky Dolenz overgebleven om gestalte te geven aan The Monkees te spelen. De opgenomen proefaflevering wordt naderhand als de tiende aflevering uitgezonden.

Op 11 November 2006 geeft Kylie Minogue een concert in Sydney, Australixc3xab. Het is de eerste show in haar geboorteland sinds bij haar in 2005 borstkanker is ontdekt. Volgens de Australische krant The Sun-Herald danst Kylie Minogue minder dan normaal in een show. Zij begint haar optreden met Better The Devil You Know, gevolgd door onder meer On A Night Like This, Spinning Around en Can't Get You Out Of My Head. Speciaal voor haar vader, die tussen de tienduizend fans zit, zingt een geemotioneerde Kylie Minogue haar grote succes Especially For You.

Rod_stewart_bandRod Stewart begint op 11 November 1981 met een concert in Greensboro, South Carolina aan een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten en Canada. Het laatste concert van deze "Worth Leavin' Home For - Le Grand Tour - 1981/82" is op 15 Febrauri in Montreal, Canada. Rod Stewart wordt op deze tour op het podium bijgestaan door (vlnr) Jim Cregan (gitaar/zang), Jay Davis (bas/zang), (Rod Stewart zelf), Robin Le Mesurier (gitaar/zang), Kevin Savigar (toetsen), Jimmy Zavala (Saxofoon), Wally Stocker (gitaar) en  Tony Brock (drums/zang). Tijdens deze tour worden de volgende nummers gespeeld: Gi'Me Wings, Sweet Little Rock'n'Roller, Tear It Up, Tonight's The Night, Passion, She Won't Dance With Me/Little Queenie, Rock My Plimsoul, You're In My Heart, Hot Legs, Get Back, If Lovin' You Is Wrong, Tora Tora Tora (Out With The Boys), Tonight I'm Yours, Young Turks, Gasoline Alley, (I Know) I'm Losing You, Maggie May, Da' Ya' Think I'm Sexy?, I Was Only Joking, You Wear It Well en Stay With Me.

Keith Fordyce en Brian Matthew presenteren op 11 November 1961 een door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. De twee presentatoren ontvangen als muziklae gasten ondermeer Petula Clark, The Big Ben Trad Band, Ricky Valance, Danny Davis, Frank Ifield, Rose Brennan en Gene Vincent. 

Lee Starkey wordt op 11 November 1970 geboren als dochter van Ringo Starr en zijn vrouw Maureen Cox. Lee is de jongste van de drie kinderen van de drummer van The Beatles en zijn vrouw. Hun zoons Zak en Jason zijn geboren in 1965 en 1967. Zak treedt in de voetsporen van zijn vader en is anno 2007 drummer bij de Britse band The Who.


Muziek Jarige Op 11 November

1927: Mose Allison - Zanger USA
1929: Lavern Baker - Zangeres USA († 10 Maart 1997)
1938: Roger Lavern - The Tornados Toetsen
1943: John Maus - The Walker Brothers Zanger
1944: Jesse Colin Young - The Youngbloods Gitaar/Zanger
1943: Mac Kissoon - Zanger Engeland
1943: Peter Hollestelle - Cashmere Zanger
1945: Vince Martell - Vanilla Fudge Gitaar
1945: Chris Dreja - The Yardbirds Bas
1946: Chip Hawkins - The Tremeloes Zanger
1947: Pat Daugherty - Black Oak Arkansas Bas
1950: Jim Peterik - Survivor Gitaar/Toetsen
1952: Paul Cowsill - The Cowsills Gitaar
1953: Andy Partridge - XTC Zanger/Gitaar
1956: Ian Craig Marsh - Heaven 17 Toetsen
1957: Mike Mesaros - The Smithereens Bas
1962: Mic Michaeli - Europe Toetsen
1964: Kid Coco (Marc Michel Dierickx) - Zanger Belgie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten