Zoeken in de muziekgeschiedenis

2 dec. 2012

Muziekgeschiedenis van 2 December

Black_dog_van_led_zeppelinOm de LP verkoop in Amerika te stimuleren wordt op 2 December 1971 het nummer Black Dog van Led Zeppelin door platenmaatschappij Atlantic op single uitgebracht. Black Dog is in een verkorte, 3 minuten en 35 seconden versie op single gezet, oorspronkelijk duurt Black Dog 4.57. Het is de vierde single van Led Zepplin die in Amerika wordt uitgebracht, op de b-kant staat Misty Mountain Hop. Black Dog haalt de 15e plaats in de Billboard Hot 100. Manager Peter Grant is furieus dat de single tegen zijn wil wordt uitgebracht. In Engeland werkt zijn No Singles politiek wel, maar dat is mede te danken aan Phil Carson, de baas van Atlantic in Engeland, die het idee van Peter Grant steunt. Volgens Peter Grant verkoopt een album juist meer als daarop je favouriete nummer staat, wat niet op single is te krijgen.

Tijdens een concert van Delaney Bonnie & Friends, op 2 December 1969 in Bristol in Engeland stapt George Harrison plotseling het toneel op voor een verrassingsoptreden. In Delaney Bonnie & Friends speelt ondermeer Harrison's vriend Eric Clapton.

Odetta_wwwplatenkastweblognlOp 2 December 2008 overlijdt in New York City de Amerikaanse gitariste en blues- en folkzangeres Odetta aan de gevolgen van hartproblemen. Odetta wordt op 31 December 1930 in Birmingham, Alabama in AMerika geboren als Odetta Holmes, maar is ook bekend als Odetta Felious en Odetta Gordon. De Afrikaans-Amerikaanse Odetta heeft niet alleen een naam in de wereld van blues en folk, ook is ook jazz-vocaliste en zingt zelfs spirituals. Buiten haar carierre als zangeres is Odetta actief als mensenrechtenactiviste. Haar bijnaam is The Voice Of The Civil Rights Movement. In de jaren vijftig en zestig heeft Odetta een belangrijk aandeel in de wederopstanding van de Amerikaanse folk. Ze wordt een inspiratiebron voor latere popsterren als Bob Dylan, Joan Baez, Mavis Staples en Janis Joplin. In Maart 2007 wordt Odetta tijdens een speciaal Tribute Concert geeerd door artietsen als Pete Seeger, Janis Ian, Peter, Paul & Mary, Jesse Winchester en Roger McGuinn. Op 4 Oktober 2008 geeft Odetta haar laatste grote concert, wanneer ze voor duizenden fans optreed op het Hardly Strictly Bluegrass Festival in San Francisco. Een maand later wordt ze opgenomen in het Lenox Hill Hospital in New York. Odetta is 77 jaar geworden.

Op 2 December 2002 wordt Liam Gallagher gearresteerd en meegenomen, nadat hij in het luxe hotel Bayerischer Hof in Munchen een politieagent met Kung Fu schoppen zou hebben mishandeld. Tijdens de vechtpartij verliest de zanger van Oasis zijn twee voortanden, en raakt een lijfwacht van Liam Gallagher buiten westen.

The_who_amerika_1973Een aftershow pressparty voor The Who, gegeven door platenmaatchappij MCA, loopt op 2 December 1973 volledig uit de hand. In een kamer van het Bonaventure Hotel in Montreal waar de aftershow press party gehouden wordt begint het gedonder wanneer Keith Moon een schilderij van de muur haalt, het doek eruit scheurt en met tomatenketchup zijn eigen schilderij maakt. Daarna is het hek van de dam. Keith Moon pakt samen met Pete Townshend een marmeren tafel en gooien hem dwars door een muur, daarna wordt de tafel naar buiten gegooid, gevolgd door het televisie toestel. De volledige kamer wordt daarna vakkundig gesloopt. De volgende morgen worden alle zestien aanwezige tijdens de party door de The Canadian Mounted Police opgepakt en meegenomen naar Station Police Numero 10. Alleen zanger Roger Daltrey wordt niet meegenomen, hij is niet meegegaan naar de party en is vroeg gaan slapen om zijn stem te sparen. Na zeven uur in de cel te hebben gezeten, en nadat organisator Donald Tarlton $6000 heeft betaald voor alle schade wordt iedereen vrijgelaten, en kan nog net op tijd een nieuwe vlucht worden geboekt naar Boston waar het volgende optreden van The Who is. Bassist John Entwistle geeft zijn kijk op het gebeuren weer in het nummer Cell Number 7 wat staat op zijn Mad Dog album uit 1975.

Op 2 December 1960 koopt Cliff Richard zijn contract met de filmproducent Mickey Delemar af. Naar verluidt zou het bedrag dat de Britse zanger moet betalen rond de vijftigduizend pond sterling zijn. Precies 19 jaar later, op 2 December 1979, is Cliff Richard één van de artiesten die optreden tijdens een avond die in het teken staat van Het Internationale Jaar Van Het Kind in Camberley in het Engelse graafschap Surrey.

De Amerikaanse Folk zanger David Blue overlijdt op 2 December 1982 aan de gevolgen van een hartaanval, tijdens het joggen in het Washington Square Park in New York. Blue was ondermeer lid van de Rolling Thunder Revue van Bob Dylan aan het eind van de jaren 70. David Blue is 41 jaar geworden.

Michael_jackson_thrillerMTV zendt op 2 December 1983 voor de eerste keer de volledige, 14 minuten durende, videoclip van Thriller uit, de nieuwe single van Michael Jackson. In Februari 2005 wordt Thriller door de Britse tv-zender Channel 4 uitgeroepen tot Beste Videoclip Ooit Gemaakt. Thriller, die meer weg heeft van een kleine speelfilm, wordt in 1983 gemaakt door regisseur John Landis, bekend van de film American Werewolf In London. In Thriller speelt Ola Ray de vriendin van Michael Jackson. Bijrollen zijn er voor John Command, Michael Peters, Mike C. Brando, Greg Cannon en Forrest J. Ackerman. Zij spelen de zombies op het kerkhof. Naast Thriller staat Michael Jackson ook met Billie Jean in de lijst op een zevende plaats. De Top 5 van Beste Videoclips Allertijden is 1. Michael Jackson (Thriller), 2. Peter Gabriel (Sledgehammer), 3. A-ha (Take On Me), 4. Queen (Bohemian Rhapsody) en 5. Madonna (Like A Prayer).

CharliebyrdJazz gitarist Charlie Byrd overlijdt op 2 December 1999 aan de gevolgen van kanker. Charlie Lee Byrd wordt op 16 September 1925 geboren in Suffolk, Virginia. Van zijn vader leert Charlie Byrd op vroege leeftijd al gitaar spelen. In de jaren veertig trekt Charlie Byrd naar de Amerikaanse oostkust. Tijdens zijn carierre speelt Byrd ondermeer samen met Woody Herman en Stan Getz. Charlie Byrd is 74 jaar geworden.

Tijdens het concert van The Rolling Stones op 2 December 1997 in het Pontiac Silverdome in Michigan valt de 31 jarige Eric Zylema tien meter naar beneden, hij wordt met spoed naar het POH Medical Center gebracht, waar hij om 23.30 dood wordt verklaard. Het is het eerste dodelijke ongeluk in de Pontiac Silverdome sinds de opening in 1975. Zylema, die met zijn broer en enkele vrienden naar het concert gekomen is, valt van de tweede ring naar beneden als hij uitglijdt terwijl hij aan het dansen is op de leuning. Ooggetuigen zeggen dat ze Zylema meer hebben zien dansen op de leuning voordat hij naar beneden valt. Politie en veiligheidsmensen zeggen niets gezien te hebben, omdat de lichten tijdens het concert uit zijn. "He was kind of like a free spirit, He enjoyed life...I could see Eric doing this" aldus zijn bedroefde moeder.

Justin Hawkins, de zanger van de Engelse groep The Darkness, wordt op 2 December 2003 op JFK Airport in New York twee uur lang vastgehouden, omdat hij dezelfde naam, en het uiterlijk heeft van een gezocht misdadiger. De luchthaven politie denkt met de arrestatie van Hawkins de gezochte misdadiger te hebben gearresteerd. Nadat Manager Sue Whitehouse een tourschema kan laten zien, waaruit blijkt dat Justin Hawkins op 4 Juli 2003, de datum van de gepleegde misdaad, in Engeland was voor concerten, geeft de luchthaven politie toe dat er een fout is gemaakt.

Diana_princess_of_wales_tributeVanaf 2 December 1997 ligt Diana, Princess Of Wales - Tribute, in de platenwinkel. Diana, Princess Of Wales - Tribute is een dubbel-CD met oude en nieuwe opnamen van ondermeer Sinead O'Connor, Rod Stewart, Eric Clapton, Mariah Carey, Queen, George Michael, U2, Paul McCartney, REM, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Barbra Streisand, Michael Bolton & Placido Domingo, Bryan Ferry en Whitney Houston. Diana, Princess Of Wales - Tribute komt op 13 December 1997 binnen in de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de derde plaats.

De_oude_jacob_wwwplatenkastweblognlLeen Jongewaard komt op 2 December 1967 op een 39ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer De Oude Jacob. Leen Jongewaard heeft het nummer in zijn rol van opa gezongen in een aflevering van Ja Zuster Nee Zuster die op 7 November 1967 is uitgezonden. De Oude Jacob, met op de B-kant Met U Onder Een Paraplu, bereikt de zevende plaats. Op 3 September 1966 wordt door de VARA op Nederland 2 de eerste aflevering van Ja Zuster Nee Zuster uitgezonden. Deze serie over "een rusthuis vol herrie" is geschreven door Annie M.G. Schmidt, met muziek van Harry Bannink. De hoofdrol wordt gespeeld door Hetty Blok, die Zuster Klivia is. Leen Jongewaard speelt Gerrit en diens opa, Dick Swidde is "de boze buurman" Boordevol, Carla Lipp speelt Jet, John Kuppers is Bobby en Barry Stevens kruipt in de huid van Bertus. De laatste aflevering van Ja Zuster Nee Zuster wordt op 7 September 1968 uitgezonden.

In_another_land_in_amerika_bill_wymHet nummer In Another Land in Amerika wordt op 2 December 1967 als solo-single van Bill Wyman uitgebracht. Op de B-kant staat The Lantern van The Rolling Stones. In de lente van 1967 zit Bill Wyman, thuis op zijn Thomas-orgel, wat te spelen als het liedje In Another Land bij hem opkomt. Hij maakt er een demo van. Op 13 Juli 1967 zijn Bill, drummer Charlie Watts en studio-pianist Nicky Hopkins in de Olympic-studio in Londen. Er is niet veel te doen. Iedereen besluit te vertrekken. Technicus Glyn Johns vraagt aan Bill of hij niet een liedje heeft dat zij nog even zouden kunnen opnemen. Bill laat In Another Land horen. Dit besluiten zij op te nemen. Bill is niet tevreden over zijn zangpartij. Hij vraagt Steve Marriott van The Small Faces, die in een andere ruimte van de Olympic-studio aan het opnemen is, hem te assisteren. In Another Land komt op 16 December 1967 de Amerikaanse Hot 100 binnen, en bereikt de 87-ste plaats.

Op 2 December 1969 wordt Cindy Birdsong ontvoerd door de klusjesman van het appartementencomplex waar zij woont. De zangeres van The Supremes weet te ontsnappen door op de San Diego Freeway uit de auto te springen. Hierbij loopt zij niet meer dan een paar schaafwonden op.

Stan_haagStan Haag overlijdt op 2 December 2001. Stan Haag wordt op 16 Juli 1920 in Amsterdam geboren als Jacob Pieter Constantijn Haag. De programmamaker, radiopresentator, diskjockey en liedjesschrijver  begint zijn carierre in de jaren veertig begint als tekstschrijver. Haag maakt vooral vertalingen van Amerikaanse hits voor ondermeer Eddy Christiani, Willy Alberti, Anneke Gronloh, Willeke Alberti, Rob de Nijs en De Fouryo's. Zijn bekendste hits zijn wel Ik sta op wacht (Joop de Knegt - 1957) en Soerabaja (Anneke Gronloh - 1963). Daarnaast presenteert hij Nederlandstalige programma's op Radio Luxemburg. In 1968 treedt Stan Haag in dienst van Radio Veronica als presentator van het dagelijkse verzoekplatenprogramma Jukebox. In Februari 1975 verhuist Stan Haag naar het Spaanse Playa de Aro waar hij programma's voor Radio Mi Amigo maakt. De laatste jaren van zijn leven werkt hij voor enkele vrije radiostations in Belgixc3xab. Stan Haag is 81 jaar geworden.

Bananenlied_wwwplatenkastweblognlHet Bananenlied van Andre van Duin komt op 2 December 1972 op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. De single bereikt de derde plaats. Het Bananenlied is een bewerking door Andre van Duin zelf van Banana Boat Song (Day-O) van Harry Belafonte. Die heeft zijn originele versie op 20 oktober 1955 in New York op de plaat gezet. Harry Belafonte wordt begeleid door het koor en het orkest onder leiding van Tony Scott. Banana Boat Song (Day-O) staat vanaf juni 1957 twee maanden op de eerste plaats in de Nederlandse Top 10 van Elsevier.

Het traditionele ontsteken van de kerstverlichting op Manhattan's Rockefeller Center in New York wordt op 2 December 1998 gedaan door de country-zanger Garth Brooks en de Amerikaanse presidentsvrouw Hillary Clinton.

Kevin_coyneIn het Zuid-Duitse Neurenberg overlijdt Kevin Coyne op 2 December 2004. Kevin Coyne wordt geboren op 27 Januari 1944 in Derby, Engeland. Na de middelbare school en een paar jaar kunstacademie gaat Coyne als sociaal therapeut werken in een psychiatrische inrichting. Muziek en songschrijven heeft hij als hobby, tot hij in 1969 met Dave Clague (ex-Bonzo Dog Doo Dah Band), Nick Cudworth, Mick Gratton en Tat Meager in de groep Siren verzeild raakt. Deze band maakt twee albums met Coyne als zanger. Hij blijft nog een aantal jaren part-time sociaal werk verrichten tot hij in 1972 het aanbod krijgt een soloplaat te maken. Het album Case History trekt echter nauwelijks aandacht. In 1973 tekent hij voor het Virgin-label en maakt het bijzonder eigenzinnige dubbelalbum Marjory Razorblade, dat door de critici met veel gejuich wordt ingehaald, maar door zijn moedwillig a-commercixc3xable geluid geen bestseller wordt. In de jaren 1974-1976 trekt hij met een regelmatig van bezetting wisselende begeleidingsgroep door Engeland en een groot deel van Europa. Gordon Smith, Tony Cousins, Rick Dodd, Tim Penn, Terry Slade, Archie Leggett, Zoot Money, Peter Woolf, Steve Thompson en Andy Summers zijn de namen die hier genoemd dienen te worden. In de punkbeweging eind jaren zeventig herkent hij de venijnige strijdbaarheid, hetgeen terug te vinden is in het titelnummer van het album Dynamite Daze. Met toneelschrijver Snoo Wilson schrijft Coyne de theaterproductie England England, gebaseerd op het leven van de gebroeders Kray, een beruchte Londense gangster-tweeling. Daarnaast speelt hij in een korte film van Ian Breakwell: The Institution. In de periode 1978-1981 werkt hij nauw samen met producer/gitarist Bob Ward. OP het album Sanity Stomp blijkt de samenwerking met Bob Ward alweer verbroken: op dit dubbelalbum wordt Coyne op de ene plaat begeleid door de punkband Rats D.C., op de andere plaat door een nieuwe begeleidingsgroep, GLS genaamd, met gitarist Brian Godding (ex-Blossom Toes). Na een geestelijke inzinking en een korte flirt met oosterse religie komt hij in 1981 weer tot zichzelf met het album Pointing The Finger. Vervolgens ontbindt hij GLS en komt er ook een einde aan de lange relatie met Virgin. Het album Politicz verschijnt op het kleine Cherry Red-label, maar in Nederland nog altijd bij Ariola. In 1985 vertrekt Coyne voorgoed naar Neurenberg (Duitsland) alwaar hij met de Duitse Paradise Band een nieuwe start maakt, zonder drank. Coyne woont de laatste twintig jaar van zijn leven in Duitsland waar hij naast muziek ook schilderijen maakt. Verder gaat Kevin Coyne de geschiedenis in als de man die niet de rol van Jim Morrison in The Doors wilde overnemen omdat 'hij geen leren broek wilde dragen'. Kevin Coyne is zestig jaar geworden.

Op 2 December 1974 wordt Ravi Shankar in een ziekenhuis in Chicago opgenomen met hevige pijn in zijn borst. De Indiase sitarspeler is op tournee met George Harrison. Een week later is Ravi Shankar voldoende hersteld om zich weer bij de tournee te voegen.

Bluebirds_over_the_mountain_van_theVanaf 2 December 1968 ligt in Amerika de single Bluebirds Over The Mountain van The Beach Boys in de platenwinkel. Op de B-kant staat het door Beach Boys-Dennis Wilson geschreven Never Learn Not To Love, dat op 11 September 1968 bij Brian Wilson thuis in Bel Air is opgenomen. Als Charles Manson, een vriend van Dennis Wilson, Never Learn Not To Love voor het eerst hoort is hij des duivels. Dennis Wilson heeft de tekst veranderd. Charles Manson wordt als medeauteur niet op het label vermeld. Charles Manson wordt in Augustus 1969 gearresteerd op verdenking van de meervoudige moord op filmster Sharon Tate en enkele van haar vrienden. Bluebirds Over The Mountain is geschreven door Ersel Hickey. Zijn origineel bereikt in 1958 de 75ste plaats in de Amerikaanse hitparade. The Beach Boys hebben hun versie op 14 November 1968 in de Bell Sound Studio in New York opgenomen. Als basis-track wordt een demo van Bruce Johnston, gemaakt op 29 September 1967, gebruikt. Bluebirds Over The Mountain komt op 14 December 1968 de Amerikaanse hitparade binnen. Deze single van The Beach Boys komt niet verder dan de 61ste plaats. In Nederland doet de single het stukken beter. Op 28 December 1968 komt Bluebirds Over The Mountain de Top 40 binnen, en bereikt de negende plaats.

Renxc3xa9 Sleeswijk treedt op 2 December 1968 in het huwelijk met Corry Brokken. De zangeres heeft in 1960 een grote hit in Nederland met het nummer Milord waarmee zij zestien weken op de eerste plaats staat. Voor theaterproducent Sleeswijk is het zijn tweede huwelijk. Hij is eerder getrouwd geweest met Maria de Haas. Uit dit huwelijk worden hun zoons Hans en Rene Jr. geboren. Ook Corry Brokken is eerder getrouwd geweest met de drummer Cees See. Zij krijgen een dochter, Nancy. In 1977 gaan Rene Sleeswijk en Corry Brokken uit elkaar. Corry Brokken treedt op 11 Maart 1978 in het huwelijk met haar rechten-studie vriend Jan Meijerink met wie zij later een eigen advocatenbureau begint.

Ben_wwwplatenkastweblognlBen van Michael Jackson komt op 2 December 1972 op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40. Ben bereikt de tweede plaats. Het nummer gaat over een rat, en is de titelsong van de gelijknamige horror-film. Het scenario is van Gilbert Ralston. Phil Karlson is de regisseur. De hoofdrollen in Ben worden vertolkt door Lee Montgomery (David Garrison), Joseph Campanella (Cliff Kirtland), Arthur O'Connell (Bill Hatfield) en Rosemary Murphy (Beth Garrison). Begin 1973 winnen Walter Scharf en Don Black, de componisten van Ben, een Oscar voor hun song. Ook winnen zij voor Ben een Golden Globe.

Valerie_jonesOp 2 December 2001 overlijdt in het huis van haar moeder in Detroit de zangeres Valerie Jones (midden). Valorie Denise Jones wordt op 17 April 1956 geboren in Detroit, Michigan. Samen met haar zusters Shirley en Brenda is zij vooral bekend als zangeres van het trio The Jones Girls (foto). Zij zorgen voor de achtergrondvocalen op platen van ondermeer Lou Rawls, Teddy Pendergrass en Aretha Franklin. Van 1975 tot 1978 zijn The Jones Girls achtergrondzangeressen bij Diana Ross. In 1979 hebben zij een kleine hit in Amerika met You Make Me Love Somebody Else. In April 1982 hebben The Jones Girls een kleine hit in Nederland wanneer (I Found) That Mine Of Mine de tipparade weet te bereiken. Valerie Jones kampt haar leven lang met hartproblemen. Valerie Jones is 45 jaar geworden.

A Brand New Song van Cliff Richard wordt op 2 December 1972 als zijn 52ste single uitgebracht. Op de B-kant van A Brand New Song staat het nummer The Old Accordion. A Brand New Song is de eerste plaat van Cliff Richard die geen hit wordt. "Ik begrijp er niets van. Ik heb het liedje aan mijn moeder laten horen. Zij was er van overtuigd dat A Brand New Song een hit zou worden", aldus de 32-jarige zanger.

Hello_goodbye_wwwplatenkastweblognlOp 2 December 1967 komt Hello Goodbye van The Beatles op een 4e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Hello Goodbye is door The Beatles van 2 Oktober tot 19 Oktober 1967 in EMI-studio 2 aan Abbey Road in Londen opgenmen. De single wordt op 24 November 1967 uitgebracht. Op de B-kant staat I Am The Walrus, één van de nummers uit de televisiefilm Magical Mystery Tour. Vanaf 16 december 1967 staat Hello Goodbye vier weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Moe en gefrustreerd van alle problemen tijdens shows en moeilijkheden rond de band verlaat gitarist Izzy Stradlin op 2 December 1991 de groep Guns 'n' Roses. Zijn opvolger wordt de uit Kill For Thrills afkomstige Gilby Clarke. Izzy Stradlin begint een solo carierre, en maakt twee sympatieke maar weinig succesvolle gitaarplaten Izzy Stradlin & The Ju Ju Hound en 117 Degrees. Gilby Clarke houdt het 4 jaar uit bij Guns 'n' Roses, in Januari 1195 wordt hij door Axl Rose ontslagen.

Alice_cooper_hollywood_walk_of_fameToegejuicht door meer dan driehonderd fans onthult Alice Cooper op 2 December 2003 zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame in Hollywood. De bronzen ster van Alice Cooper, verzonken in een stoeptegel op Hollywood Boulevard, ligt naast die van Playboy-oprichter Hugh Hefner. "Ik beloof dat ik, elke keer als ik op deze stoep loop, die kleine ster zal poetsen", aldus Alice Cooper. In het begin van zijn carriere zijn hij en zijn band-leden te arm om te kunnen eten in de restaurants van Hollywood. "Wij liepen over de sterren van Vincent Price, Boris Karloff en Bela Lugosi. Wij konden ons niet indenken dat wij ooit zelf op de Walk Of Fame terecht zouden komen. Het is een groot voorrecht om hier te zijn", zegt Alice Cooper in zijn dankwoord.

Well_all_right_wwwplatenkastweblognWell All Right van Santana komt op 2 December 1978 op 29 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat het nummer Wham!. Well All Right bereikt een 22ste plaats. De originele versie is van Buddy Holly. Hij heeft Well All Right in februari 1958 opgenomen in de NorVaJak-studio van zijn producer Norman Petty in Clovis in New Mexico. Buddy Holly wordt begeleid door bassist Joe Mauldin, drummer Jerry Allison en pianiste Violet Petty. De versie van Buddy Holly wordt geen hit in Nederland.

Op 2 December 1985 gaat in het Imperial Theatre in New York de musical The Mystery Of Edwin Drood in premiere. Deze musical is geschreven door Rupert Holmes. Holmes is in Nederland vooral bekend van zijn hits Escape (The Pina Colada Song) die vanaf 23 Februari 1980 drie weken op een 13e plaats in de Nederlandse Top 40 staat en Him (op 19 April 1980 op een 18e plaats). De laatste voorstelling van The Mystery Of Edwin Drood is op 16 Mei 1987.

Alanis_morissette_in_the_exoneratedAlanis Morissette speelt van 2 t/m 7 December 2003 in een theater op Bleecker Street in New York een rol in The Exonerated. De Canadese zangeres pakt hiermee de draad op van haar parttime-carriere als actrice. The Exonerated is gebaseerd op verhalen van ter dood veroordeelde gevangenen die na verloop van tijd al dan niet zijn vrijgesproken. De executie van sommige ter dood veroordeelden is tweexc3xabntwintig jaar uitgesteld. Alanis Morissette speelt Sunny Jacobs. Deze vrouw is ter dood veroordeeld voor de moord op twee politieagenten. Na zestien jaar achter de tralies is zij in vrijheid gesteld. Haar man Jesse is geexecuteerd. Later komen feiten naar voren die zijn onschuld aantonen. Sunny Jacobs reist nu door de Verenigde Staten om lezingen te geven over onrecht in het Amerikaanse rechtssysteem.

Op 2 December 1959 wordt in de Londense wijk Greenwich het huwelijk gesloten tussen de zanger Marty Wilde en Joyce Baker van The Vernons Girls. Op 18 November 1980 wordt hun dochter Kim geboren, gevolgd door zoon Ricky in November 1961, dochter Roxanne in 1979 en nog een zoon Marty jr. Ricky Wilde heeft als elfjarig jongetje een hitje in Engeland met I Am A Astronaut. Kim Wilde heeft in 1981 haar eerste hit met Kids In America, die is geschreven en geproduceerd door haar vader Marty en haar broer Ricky.

Britney Spears maakt op 2 December 2003, haar tweexc3xabntwintigste verjaardag, de data bekend van haar volgende Noord-Amerikaanse tournee. Deze tour gaat op 2 Maart 2004 van start met een optreden in San Diego in Californie. In totaal staan er vijfentwintig Noord-Amerikaanse steden op het programma, waarvan twee in Canada. De tournee van Britney Spears wordt afgesloten in New York op Tweede Paasdag, 12 April 2004. Een deel van de opbrengst uit de kaartverkoop is bestemd voor de Britney Spears Foundation. Een recent onderzoek op Google heeft uitgewezen dat er op internet bijna drie keer zoveel websites tegen Britney Spears zijn als tegen Saddam Hoessein. De verdreven president van Irak heeft er 744, Britney Spears tweeduizend. Dit aantal heeft de nu 22-jarige zangeres volgens moviecitynews.com  te wijten aan zichzelf. "Britney Spears was altijd jong en hip. Nu probeert zij een beetje sloerig over te komen, maar daar slaagt zij niet in. Als men denkt dat je anders bent dan je je voordoet, krijg je een negatieve reactie", aldus redacteur David Poland. Uit het onderzoek komt niet naar voren hoeveel positieve websites er voor Britney Spears zijn op internet. Haar ex-vriend Justin Timberlake heeft er 686. Hier staan 206 anti-Justin Timberlake-sites tegenover.

The Beatles zijn op 2 December 1963 te gast in het komische Engelse televisieprogramma The Morecambe And Wise Show van Eric Morecambe en Ernie Wise. The Beatles spelen de volgende nummers: This Boy, I Want To Hold Your Hand en Moonlight Bay.

Op 2 December 1979 wordt de echtscheiding uitgesproken van Kris Kristofferson en Rita Coolidge. Zij zijn op 19 Augustus 1973 in Malibu getrouwd. Het huwelijk is gesloten in de kerk waar de vader van Kris Kristofferson dominee is.

Lee_dorseyLee Dorsey overlijdt op 2 December 1986. Irving Lee Dorsey wordt geboren op 24 December 1924 in New Orleans, Louisiana en heeft al een carriere als marinier en professioneel bokser achter de rug wanneer hij in 1961 voor Bobby Robinson, de baas van het Fury-label, het nummer Ya Ya opneemt. Ya Ya wordt een grote hit in de States (nr. 7) en Lee Dorsey is op zijn 37ste ineens een ster. De in dezelfde stijl gemaakte follow-up Do-Re-Mi doet het in dat zelfde jaar ook nog wel aardig, maar verder succes bij Fury blijft uit. In 1965 komt Dorsey echter in contact met Allen Toussaint onder wiens produktie hij een reeks hits maakt voor het Amy-label van Marshall Sehorn. Ride Your Pony en Get Out Of My Life Woman,respectievelijk uit 1965 en 1966, zijn typische dansplaten, terwijl Workin' In A Coalmine en Holy Cow (in Engeland nog grotere hits dan in Amerika) meer dramatiek uitstralen, doordat de mogelijkheden van de wat neuzelige, klagerige stem van Dorsey door Allen Toussaint voor de volle honderd procent zijn uitgebuit. In 1967 volgen nog een paar aardige nummers in hetzelfde genre, zoals Go Go Girl en My Old Car, terwijl Dorsey in 1969 nog één keer de hitparade haalt met het Toussaint-nummer Everything I Do Gotta Be Funky. Na een mislukte come-back met de eveneens door Toussaint geproduceerde elpee Yes We Can in 1970, duurt het zeven jaar voor hij weer op een plaat te horen is: New Orleans Festival, een live-plaat met vele New Orleans-artiesten, waarop Sweet Lee zijn twee grootste successen, Workin' In A Coalmine en Holy Cow, nog eenmaal ten gehore brengt. In 1978 wordt de tandem Dorsey-Toussaint herenigd voor het album Night People, aangename New Orleans-soul, geknipt voor chique bars en nachtclubs. Het titelnummer wordt later gecoverd door Robert Palmer en Allen Toussaint zelf. In het nummer Sure Shot van The Beastie Boys wordt Lee Dorsey nog even genoemd: "Everything I do is funky like Lee Dorsey." Lee Dorsey is 61 jaar geworden.

Andy Williams staat op 2 December 1962 in de platenstudio om het nummer Can't Get Used To Losing You op te nemen. Can't Get Used To Losing You komt op 2 Maart 1963 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 13 April 1963 vier weken op de tweede plaats.

Op 2 December 1986 meldt Jerry Lee Lewis zich bij de Betty Ford-kliniek in Californixc3xab om van zijn verslaving aan pijnstillers af te komen.

In Los Angeles overlijdt op 2 December 1995 actrice Roxie Roker aan borstkanker. Roker is vooral bekend van de komische televisieserie The Jeffersons. Roxie Roker is van 1962 tot 1985 getrouwd met Sy Kravitz. Op 26 Mei 1964 wordt hun zoon Lenny Kravitz geboren. Roxie Roker is 66 jaar geworden.

Bravo_rolling_stonesOp 2 December 1965 verschijnt het West-Duitse televisieblad Hor Zu met een wel zeer bijzondere bijlage. Dit is de speciaal samengestelde verzamel-LP Bravo Rolling Stones. Op dit album staan ondermeer de volgende nummers: (I Can't Get No) Satisfaction, I'm Alright, I'm Free, Get Off Of My Cloud en Come On. Een gaaf exemplaar van deze langspeelplaat is tegenwoordig zo'n 140 euro waard.

Ringo Starr komt op 2 December 1967 aan in Rome. De drummer van The Beatles is in de Italiaanse hoofdstad voor opnamen van de film Candy. Hierin speelt heeft hij de bijrol van Emmanuel. Hoofdrolspelers zijn Charles Aznavour, Marlon Brando, Richard Burton, James Coburn, John Huston en Walter Matthau. Candy wordt geregisseerd door Christian Marquand. Het scenario is van Buck Henry naar een roman van Mason Hoffenberg.

Denim Cole Baxter Lewis wordt op 2 December 2001 geboren als zoon van de zangeres Toni Braxton en haar man Keri Lewis, de toetsenist van Mint Condition.

Farce_majeurFred Benavente (links op foto) overlijdt op 2 December 2005, tijdens een vakantie in Le Caylar in Frankrijk, in zijn slaap aan de gevolgen een hartstilstand. Alfred Benavente wordt op 24 November 1926 in Haarlem geboren en is vooral bekend als één
van de teamleden van het televisieprogramma Farce Majeure (foto) van de NCRV. Hierin neemt hij vanaf 1966 samen met Ted de Braak, Alexander Pola, Jan Fillekers en Henk van der Horst de politiek en de samenleving op de hak. Farce Majeur staat met het album Dat Is Uit Het Leven Gegrepen in de zomer van 1971 zeven weken genoteerd in de Nederlandse Album Top 50. Hun grootste succes behaalt Farce Majeur wanneer de single Kiele Kiele Koeweit op 9 Februari 1974 de derde plaats van de Nederlandse Top 40 bereikt. Naast zijn medewerking aan Farce Majeure is Fred Benavente de regisseur van televisieprogramma's als Zeskamp en Spel Zonder Grenzen. Op 29 april 2004 wordt Benavente benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Fred Benavente is 79 jaar geworden.

Tijdens een concert van The Eurythmics in Birmingham, Engeland, op 2 December 1986, trekt zangeres Annie Lennox voor de ogen van tienduizend fans haar beha uit onder het zingen van de hit Missionary Man.


Muziek Jarige Op 2 December

1941: Tom Mcguinness - Mcguinness Flint Zanger/Gitaar
1942: Ted Bluechel - The Association Drums/Zanger
1947: Polle Eduard - Zanger/Gitarist Nederland
1960: Rick Savage - Def Leppard Bas
1960: Sydney Youngblood - Zanger USA
1968: Nate Mendel - The Foo Fighters Bas
1971: Donna Matthews - Elastica Gitaar
1978: Nelly Furtado - Zangeres Canada/Portugal
1981: Britney Spears - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten