Zoeken in de muziekgeschiedenis

26 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 27 Oktober

Tom_dowdTom Dowd overlijdt op 27 Oktober 2002. Tom Dowd wordt in 1925 geboren in New York. Hij is de zoon van een theaterproducent en groeit op in Manhattan. Reeds op vroege leeftijd leert hij piano, viool en tuba spelen, maar voelt later niets voor een leven als muzikant. In plaats daarvan kiest hij na de middelbare school voor een technische opleiding op de Columbia Universiteit. Later raakt Tom Dowd betrokken bij de ontwikkeling van de atoombom in Los Alamos, New Mexico. Wanneer dit project volbracht is, kan Tom Dowd echter geen werk vinden als natuurkundige en gaat hij als technicus aan de slag in de muziekindustrie. Bij Atlantic Records is hij betrokken bij opnamen van jazz-grootheden als Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Hij bouwt snel een reputatie op als vernieuwer. Tom Dowd gebruikt als een van de eersten de bandrecorder, in plaats van de tot op dat moment gebruikelijke vinyl-plaat. Ook stereo wordt door hem onmiddellijk gebruikt. Later volgt de meersporenrecorder, waardoor de instrumenten en zang onafhankelijk van elkaar kunnen worden opgenomen. Als een muzikant een fout maakte, kon deze fout gemakkelijk worden rechtgezet, zonder dat de overige partijen ook opnieuw moesten worden gespeeld. De mix, de balans tussen de instrumenten, kon nu ook later worden verzorgd. Tijdens zijn 50-jarige loopbaan in de muziek werkte Tom Dowd met muzikanten uit verschillende genres: James Brown, Ray Charles, Eric Clapton, The Coasters, John Coltrane, Aretha Franklin, Charles Mingus, Lynyrd Skynyrd, Wilson Picket, Otis Redding, Diana Ross, en Rod Stewart. Onder zijn leiding komen bekende hits als Layla (Clapton / Derek & The Dominoes) en Son Of A Preacher Man (Dusty Springfield) tot stand. Dowd wordt ook geroemd om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Southern-Rock met bands als The Allman Brothers Band en Lynyrd Skynyrd. Begin 2002 wordt aan Tom Dowd een Grammy verleend, vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de populaire muziek. Vlak voor zijn dood heeft hij het album Give Out But Don't Give Up van Primal Scream geproduceerd. Tom Dowd is 77 jaar geworden.

Spanish_harlem_wwwplatenkastweblognOp 27 Oktober 1960 staat Ben E. King in de Atlantic Studio in New York om onder productionele leiding van Jerry Leiber en Mike Stoller de nummers Spanish Harlem en Stand By Me op te nemen. Het is zijn eerste solo-werk nadat hij in Mei 1960 de groep The Drifters heeft verlaten. Spanish Harlem wordt als eerste op single uitgebracht, en komt op 31 December 1960 de Amerikaanse hitparade binnen. Spanish Harlem bereikt een tiende plaats. Stand By Me komt op 8 Mei 1961 de lijst binnen. Hij bereikt de vierde plaats.

Come_see_about_me_wwwplatenkastweblVanaf 27 Oktober 1964 ligt de single Come See About Me van The Supremes in de platenwinkel. Op de B-kant staat Always In My Heart. Come See About Me is geschreven en geproduceerd door Holland Dozier & Holland. De single komt op 14 November 1964 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat op 19 December 1964 een week op de eerste plaats. Op 16 Januari 1965 bereikt Come See About Me opnieuw voor een week de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Het is voor The Supremes de derde single op rij die de nummer 1-positie bereikt in de Billboard Hot 100. Eerder staan Where Did Our Love Go en Baby Love al op de eerste plaats. Na Come See About Me halen ook de volgende singles Stop! In the Name of Love en Back in My Arms Again de eerste plaats, waarmee The Supremes vijf nummer een hits op rij scoren. Come See About Me wordt in 2001 gecovered door de uit Detroit afkomstige zangeres Freda Payne. Haar zus Scherrie Payne wordt in 1973 de lead zangeres van The Supremes als opvolgster van Jean Terrell.

Op 27 Oktober 1995 treedt Gloria Estefan op in Vaticaanstad tijdens het vijftigjarig priester-jubileum van Paus Johannes Paulus II.

Jermaine_jackson_wwwplatenkastwebloJermaine Jackson maakt op 27 Oktober 2008 bekend dat de Jackson Five in de originele line-up, dus met Michael Jackson, in 2009 een reunie tour ondernemen. "It is going to be more like a family affair. My sister Janet's going to open and, of course, the original Jackson 5 , Michael, Randy and the whole family we're in the studio, we're planning on being out there next year," aldus Jermaine Jackson. Een paar dagen later, op 31 Oktober 2008 wordt het plan door Michael Jackson al ontkent. "My brothers have my full love and support, and we've certainly shared many great experiences, but at this time I have no plans to record or tour with them". The Jackson Five wordt naast Jermaine en Michael gevormd door hun broers Jackie, Tito en Marlon Jackson. In de jaren zeventig heeft de groep zijn hoogtijdagen met hits als I Want You Back, ABC en later Can You Feel It. Op de laatste avond van hun tournee in 1984, ter ere van het album Victory, kondigd Michael Jackson aan de groep te verlaten.

Ronald Renell Turner wordt op 27 Oktober 1960 geboren als zoon van Ike Turner en zijn vriendin Anna Mae Bullock (Tina Turner). Uit haar relatie met Raymond Hill, de saxofonist van The Kings Of Rhythm (de band van Ike Turner), heeft Tina Turner een zoon, Craig (geboren op 20 Augustus 1958). Ike en Tina Turner trouwen met elkaar in 1962. In oktober 1976 gaat het paar uit elkaar.

Steve_peregrin_tookPercussionist Steve Peregrin Took overlijdt op 27 Oktober 1980 in zijn huis in Ladbroke Grove, Londen. Took verslikt zich in een kersenpit en stikt. Steve Peregrin Took wordt op 28 Juli 1949 in Eltham, Zuid London geboren als Stephen Ross Porter. Zijn artiesten naam is afkomstig van de hobbit Peregrin Took uit Tolkien's Lord Of The Rings. In 1967 richt Took samen met de van John's Children afkomstige Marc Bolan in Londen een folkband op, die zij Tyrannosaurus Rex noemen. De eerste paar jaren staat de band voornamelijk bekend als een hippiegroep met komische psychedelische teksten. In 1968 begint de band een samenwerking met producer Tony Visconti. Tyrannosaurus Rex brengt een eerste single uit; Debora, en de eerste twee albums, My People Were Fair and Had Sky in Their Hair... But Now They're Content to Wear Stars on Their Brow en Prophets, Seers & Sages, the Angels of the Ages. worden uitgebracht. Met Steve Peregrin Took neemt Marc Bolan nog één album op, Unicorn, maar na een rampzalige tournee door de Verenigde Staten gaan de twee in 1970 uit elkaar.  Opvolger van Took wordt bongo speler Mickey Finn. Steve Peregrin Took is 31 jaar geworden.

Op 27 Oktober 1987 presenteert Rob Stenders voor de laatste keer de Verrukkelijke Vijftien bij de VARA op Radio 3. Stenders vertrekt naar Radio Veronica om de plaats van Adam Curry in te nemen. Curry op zijn beurt vertrekt naar Amerika, waar hij gaat werken voor MTV. Rob Stenders heeft de Verrukkelijke Vijftien ruim één jaar gepresenteerd. Stenders opvolger is Pieter Jan Hagens.

In_time_the_best_of_rem_19882003Vanaf 27 Oktober 2003 ligt het album In Time - The Best Of REM 1988-2003, de verzamel-CD van REM, in de platenwinkel. Tegelijkertijd wordt ook een DVD met 22 videoclips onder de naam In View - The Best Of REM 1988-2003 uitgebracht. Naast videoclips bij hits als Everybody Hurts, Stand, Daysleeper, Man On The Moon en Losing My Religion bevat de DVD extra materiaal, zoals beelden van hun live-optreden op Trafalgar Square in Londen. De leden van REM geven persoonlijk commentaar bij iedere clip. Ook is de videoclip bij Bad Day, de nieuwe single van REM, te zien. In Time - The Best Of REM 1988-2003 bereikt op 15 November 2003 een 7e plaats in de album Top 100 als hoogste notering.

Op 27 Oktober 1989 wordt Adam Clayton in Dublin, Ierland veroordeeld tot een boete van vijfhonderd pond sterling. De bassist van U2 heeft dronken achter het stuur gezeten. Naast de opgelegde boete wordt ook zijn rijbewijs voor een jaar ingetrokken.

Vanaf 27 Oktober 1986 ligt de single Pretty Little Head van Paul McCartney in de platenwinkel. Het van het album Press To Play afkomstige nummer wordt alleen in Engeland op single uitgebracht. Pretty Little Head wordt geen hit.

December_van_the_moody_bluesHet eerste Kerstalbum ooit van The Moody Blues, December wordt op 27 Oktober 2003 uitgebracht. Op December staan elf nummers, waarvan er vijf door The Moody Blues zelf geschreven zijn. The Spirit Of Christmas is een compositie van zanger/gitarist Justin Hayward. De tekst gaat over de gespannen situatie in het Midden Oosten. De overige zes zijn bewerkingen van traditionele Kerstliedjes. De oudste zijn When A Child Is Born en In The Bleak Midwinter. Ook hebben The Moody Blues covers opgenomen van Happy Xmas (War Is Over) van John Lennon en A Winter's Tale van Mike Batt en Tim Rice. Het origineel hiervan is in 1982 een hit geweest voor David Essex. The Moody Blues hebben December opgenomen in Italie. Zij worden begeleid door een orkest uit Genua.

The Everly Brothers zijn vanaf 27 Oktober 1988 voor concerten in Nederland. Het is voor het eerst in zestien jaar dat Don en Phil Everly Nederland weer aandoen. Het eerste optreden is in de Ericahal in Apeldoorn. Op 28 Oktober 1988 staat het duo in de Frieslandhal in Leeuwarden. Op 29 Oktober 1988 zijn zij in Ahoy in Rotterdam en op 1 November 1988 treden The Everly Brothers op in de Veemarkthal in Utrecht. Op 3 November kunnen de fans nog naar De Maaspoort in Den Bosch. Het laatste concert is op 4 November 1988 in de Veilinghal in Alkmaar. Het voorprogramma van alle concerten wordt verzorgd door Ralph McTell. In de jaren zeventig heeft hij een hit met Streets Of London.

Infidels_van_bob_dylanVanaf 27 Oktober 1983 ligt het album Infidels van Bob Dylan in de platenwinkels. Dylan heeft Infidels samen met Mark Knopfler geproduceerd. De opnamen zijn gemaakt in de Power Station-studio in New York. Bob Dylan wordt begeleid door drummer/percussionist Sly Dunbar, bassist Robbie Shakespeare, ex-Rolling Stones-gitarist Mick Mick Taylor, gitarist Mark Knopfler en toetsenist Alan Clark. Samen met Clydie King zingt Bob Dylan het nummer Union Sundown. Andere tracks op deze LP zijn Jokerman, Sweetheart Like You, Neighborhood Bully, License To Kill, Man Of Peace, I And I en Don't Fall Apart On Me Tonight. Op 12 November 1983 komt Infidels de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de twaalfde plaats. In Amerika bereikt het album een 20ste plaats in de Billboard-albumlijst, terwijl in Engeland het album goed is voor een negende plaats.

Op 27 Oktober 1974 wordt er in het Palladium in Londen een herdenkingsconcert gehouden ter nagedachtenis van Colin Charman, de onlangs overleden televisieproducer van de BBC. Charman heeft enkele jaren Top Of The Pops geproduceerd. Voor het eerst sinds jaren staan Cliff Richard en The Shadows speciaal voor dit herdenkingsconcert weer gezamenlijk op het podium. Zij spelen Willie And The Hand Jive, Bachelor Boy, Don't Talk To Him, A Matter Of Moments en Power To All Our Friends. Naast Cliff Richard en The Shadows zijn er ook optredens van The Two Ronnies, Bruce Forsyth, Harry Secombe, Dana en Cilla Black.

Wes_berggrenWes Berggren, gitarist en pianist van Tripping Daisy uit Dallas, Texas wordt op 27 Oktober 1999 in zijn appartement in Dallas 'smorgens dood aangetroffen door zijn vrouw Melissa Berggren. Na lijkschouwing worden er sporen van cocaine, propoxyphene en benzodiazepine gevonden, en blijkt Berggren te zijn overlden aan een overdosis. Wes Berggren wordt geboren op 3 April 1971 in Dallas, Texas en is vooal bekend als gitarist en pianist van de band Tripping Daisy. Deze groep wordt in 1991 door Berggren opgericht samen met zanger Tim DeLaughter en bassist Mark Pirro. Met de toevoeging van drummer Bryan Wakeland wordt het album Bill opgenomen voor het platenlabel Dragon Street Records. In 1992 krijgt Dripping Daisy een contract aangeboden van het grote Island Records.  BIj Island verschijnen twee albums; I Am An Elastic Firecracker (1995), met daarop de hit I Got A Girl, en Jesus Hits Like The Atom Bomb (1998). Datzelfde jaar wordt de groep door Island aan de kant gezet. Tripping Daisy begint daarop begin 1999 haar eigen label, Good Records, en begint aan het vierde album te werken dat begin 2000 moet uitkomen. Wes Berggren is 28 jaar geworden.

Tina Turner maakt op 27 Oktober 1999, tijdens een persconferentie in Parijs, bekend dat zij een grote afscheidstournee langs zeventig Amerikaanse en Europese stadions zal maken. Het Europese deel van haar Millennium 2000 Twenty Four Seven Tour start op 30 Juni 2000 in Zurich in Zwitserland. Op 18 Juli 2000 is Tina Turner in het Stadspark in Groningen. In het voorprogramma staat ex-Creedence Clearwater Revival-zanger John Fogerty.

Charity_whatmoreTijdens de uitreiking van de Radio Music Awards in Las Vegas, op 27 Oktober 2003, vindt de televisie-premiere van de videoclip bij What More Can I Give?, de benefietsingle van Michael Jackson, plaats. De show wordt rechtstreeks uitgezonden op de Amerikaanse televisie. In de televisie-uitzending leidt Michael Jackson de videoclip van What More Can I Give? persoonlijk in. Ook beelden van achter-de-schermen, gemaakt tijdens de opname-sessie, zullen worden getoond. Aan de opname van What More Can I Give? is meegewerkt door sterren als Mariah Carey, Beyonce Knowles, Justin Timberlake en Cxc3xa9line Dion. Het lied is twee jaar geleden opgenomen naar aanleiding van de aanslagen op 11 September 2001. Volgens Michael Jackson is What More Can I Give? niet eerder uitgebracht, omdat zijn platenmaatschappij Sony Music tegen hem zou samenzweren. Nu zijn contract met Sony Music op het punt staat te worden ontbonden, heeft Michael Jackson alsnog toestemming gekregen voor de release. Alle baten komen ten goede aan liefdadigheidsinstellingen.

Hey_ya_wwwplatenkastweblognlOp 27 Oktober 2004 wordt door de Amerikaanse muziekindustrie voor het eerst gouden en platina awards toegekend voor de verkoop van digitale muziekopnamen via internet. iTunes, de muziekwinkel van Apple, heeft sinds de introductie in het voorjaar van 2003 meer dan 125 miljoen liedjes à één dollar verkocht. Andere betaalde download-diensten worden aangeboden door onder meer Napster en RealNetworks. De Digital Sales Awards zijn platina voor 200.000 downloads en goud voor 100.000 downloads van één verkocht.opname. In de eerste ronde zijn 45 gouden en zes platina onderscheidingen uitgereikt. Eén multi-platina award is er voor Hey Ya! van OutKast. Die is tenminste 400.000 keer tegen betaling gedownload. OutKast is bovendien met platina bekroond voor The Way You Move en Roses. Verder is er platina voor My Band van D12, The Reason van Hoobastank en This Love van Maroon 5. Usher, Beyonce en Black Eyed Peas hebben voor hun betaalde downloads goud ontvangen. "De muziekindustrie geeft met deze onderscheidingen aan dat klantvriendelijke, legale digitale diensten serieus worden genomen. Ook blijkt er de behoefte uit die de consument heeft voor muziek van hoge kwaliteit", aldus de voorzitter van de overkoepelende organisatie Recording Industry Association of America.

Dylan_thomasIn Swansea, Wales wordt op 27 Oktober 1914 de latere schrijver Dylan Thomas geboren. Thomas debuteert in een plaatselijke krant met een gedicht dat hij letterlijk heeft overgeschreven. In 1936 verschijnt Twenty-Five Poems waarmee hij zijn naam als dichter vestigt. Naast gedichten schrijft Dylan Thomas korte verhalen. In de oorlogsjaren verdient hij de kost met het schrijven van filmscenario's in opdracht van het Britse Ministerie van Propaganda. Hij woont in Londen met zijn vrouw, de danseres Caitlin Macnamara. Na de oorlog verschijnt de dichtbundel Deaths And Entrances. Dylan Thomas wordt gevraagd om spreekbeurten te houden op Amerikaanse universiteiten. Die zijn uiterst succesvol, maar ook uitputtend. Tijdens zijn vierde bezoek aan de Verenigde Staten bezwijkt Dylan Thomas op 9 November 1953 in New York aan zijn overmatig drankgebruik. Thomas wordt begraven in Laugharne. Uit bewondering voor Dylan Thomas verandert de Amerikaanse zanger Robert Zimmerman, begin jaren zestig, zijn naam in Bob Dylan.

Jesus_christ_superstar_wwwplatenkasIn Amerika wordt op 27 Oktober 1970 de dubbel-LP van Jesus Christ Superstar uitgebracht. Componist Andrew Lloyd Webber en tekstschrijver Tim Rice lanceren het album in de Lutherse St. Pieterskerk in New York. Aan Jesus Christ Superstar wordt meegewerkt door Murray Head, Yvonne Elliman en Deep Purple-zanger Ian Gillan. Dit uitstapje van Ian Gillan is er indirekt de reden van dat de zanger even later opstapt bij Deep Purple.

Bruce Springsteen presteert het in Amerika om op 27 Oktober 1975 op zowel de cover van Newsweek te staan, als op de cover van Time Magazine. Springsteen is hiermee de eerste pop artiest die dit voor elkaar krijgt.

Stop_and_smell_the_roses_van_ringo_Vanaf 27 Oktober 1981 ligt het album Stop And Smell The Roses van Ringo Starr in de platenwinkel. Op dit album staan de nummers Private Property, Wrack My Brain, Drumming Is My Madness, Attention, Stop And Take The Time To Smell The Roses, Dead Giveaway, You Belong To Me, Sure To Fall (In Love With You), You've Got a Nice Way, een nieuwe versie van Back off Boogaloo, Wake Up, Red And Black Blues, Brandy, You Can't Fight Lightning en Hand Gun Promos. George Harrison, Paul McCartney en Stephen Stills tekenen voor de productie van dit album. Stop And Smell The Roses is geen succes. In de albumlijst van Billboard komt de plaat niet verder dan 98. De single Wrack My Brain komt op 7 November 1981 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een 38e plaats.

Brian Matthew presenteert op 27 Oktober 1962 een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt als muzikale gasten ondermeer Frank Ifield, The Temperance Seven & Mr. Paul McDowell, Jess Conrad, The Avons, Buzz Clifford en Ketty Lester. Thank Your Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.

Op 27 Oktober 1968 zijn ondermeer Mary Hopkin en Gary Lewis & The Playboys te gast in The Ed Sullivan Show. In aflevering 969 van deze Amerikaanse tv-show zingt Mary Hopkin haar hit Those Were The Days en ook nog het nummer Morning Of My Life. Gary Lewis & The Playboys spelen hun nieuwe single Mainstreet.

Kelly_osbourne_2Kelly Osbourne wordt op 27 Oktober 1984 geboren als tweede dochter van Ozzy Osbourne en zijn vrouw Sharon. Kelly raakt bekend door de reality-televisieserie The Osbournes, die vanaf Maart 2002 op het scherm verschijnt. De laatste aflevering wordt in Maart 2005 uitgezonden. Kelly maakt daarnaast deel uit van een groep jonge artiesten, die de punk in  begin 2000 een tweede leven geeft met hun pseudo-punk kleding en anti-gezag houding. In 2002 brengt ze haar eerste album Shut Up uit. Vooral door de cover van Madonna's Papa don't preach krijgt dit album de nodige bekendheid. In 2003 neemt Kelly een duet met haar vader op. Het nummer Changes (oorspronkelijk een nummer van Black Sabbath) wordt een grote hit in Engeland. Changes wordt daarop toegevoegd aan het album Shut up, alsmede ook enkele live-opnames, waarna het album de nieuwe naam Changes krijgt. In 2004 krijgt Kelly Osbourne een rol in de televisieserie Life As We Know It , een highschool tiener-dramaserie, die echter geen lang leven beschoren is. In 2005 komt haar tweede soloalbum Sleeping In The Nothing uit.

De 62-jarige country-zanger Jimmy Dean treedt op 27 Oktober 1991 in het huwelijk met de 38-jarige Donna Meade. De plechtigheid vindt plaats in het huis van Dean in James River, een dorp in de buurt van Richmond in Virginia. Tijdens de receptie zingt het echtpaar een liefdesduet.

Xavier_cugatOp 27 Oktober 1990 overlijdt in Barcelona, Spanje orkestleider Xavier Cugat aan de gevolgen van een hartaanval. Xavier Cugat wordt op 1 Januari 1900 geboren in Girona, Spanje geboren als Francisco De Asis Javier Cugat Mingall De Bru Y Deulofeo. Op vijftienjarige leeftijd verhuist Cugat naar Amerika. Met zijn Latijns-Amerikaanse orkest heeft Xavier Cugat voor de Tweede Wereldoorlog veel succes. In 1983 keert hij terug naar zijn geboorteland om zich voornamelijk met schilderen bezig te houden. In verschillende media wordt Cugat geeerd. Zo wordt hij genoemd in het Nummer Joe Le Taxi van de Franse zangeres Vanessa Paradis ("Dans la nuit vers l'amazone, Joe le taxi,Et Xavier Cugat, Joe le taxi"). In een aflevering van de Amerikaanse televisie Serie The Simpsons besteld Lisa een ijsje met de naam Xavier Nougat, waarop Homer reageert met "No...I don't want nothin' made o'dead guys!". Xavier Cugat is 90 jaar geworden.

Born_to_be_wild_wwwplatenkastweblogBorn To Be Wild van Steppenwolf komt op 27 Oktober 1990 opnieuw binnen in de Nederlandse Top 40. Dit keer bereikt de single de vierde plaats. Born To Be Wild is twee keer eerder een hit geweest in Nederland. In 1968 komt de single met op de B-kant Everybody's Next One, niet hoger dan een 32e plaats. In 1973 is de 16e plaats de hoogste notering voor Born To Be Wild.

Lonnie Donegan krijgt op 27 Oktober 2000, op Buckingham Palace in Londen, door Koningin Elizabeth II zijn MBE-onderscheiding opgespelt. In de jaren vijftig heeft de Skiffle zanger grote hits met Rock Island Line, My Old Man's A Dustman en Does Your Chewing Gum Lose It's Flavor On The Bedpost Overnight?. Lonnie Donegan overlijdt op 3 November 2002 op 61-jarige leeftijd.

Prince_1999Op 27 Oktober 1982 wordt door platenmaatschappij Warner Brothers het album 1999 van Prince uitgebracht. Naast de titelsong staan op dit dubbelalbum de volgende nummers; Little Red Corvette, Delirious, Let's Pretend We're Married, D.M.S.R., Automatic, Something In The Water (Does Not Compute), Free, Lady Cab Driver, All The Critics Love U In New York en International Lover. 1999 betekent in Amerika voor Prince zijn grote doorbraak. Op de eerste plaatkant is Prince nog nooit zo ver van zijn Afro-Amerikaanse wortels af geweest en vooral Little Red Corvette doet het dan ook erg goed onder het "blanke" deel van de Amerikaanse jeugd. Het album verlaat echter zijn Afro-Amerikaanse wortels niet en horen we Prince ook in uitgerekte funknummers, sommige hiervan met duidelijk p-funk-invloeden. Het thema seks is in al zijn hoedanigheden weer volop aanwezig (Automatic en International Lover), al zijn de teksten wel wat cryptischer en wordt het onderwerp sterker vermengd met religie en spirualiteit (Let's Pretend We're Married). Prince laat zich op dit album ook van zijn idealistische kant zien (Free), alsmede van zijn kritische kant op All The Critics Love U In New York, waarop hij zich sterk kritisch uitlaat over de gevestigde muziekjournalistiek. 1999 is het eerste album waar Prince de kleur paars gebruikt, op het volgende abum Purple Rain wordt dit thema nog verder uitgewerkt. 1999 komt op 20 November 1982 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de negende plaats. In Nederland is het album geen succes.

The Beach Boys zijn van 27 Oktober t/m 2 November 1966 op tournee door West-Duitsland. In het voorprogramma staan Peter & Gordon, Graham Bonney en de West-Duitse beatgroep The Lords. Er zijn optredens in West-Berlijn, Hamburg, Essen, Munster en Hannover. Graham Bonney raakt bevriend met Bruce Johnston van The Beach Boys. Samen schrijven zij Thank You Baby. Dit liedje wordt in februari 1967 door Graham Bonney opgenomen. Bruce Johnston is de producer. Thank You Baby wordt geen hit.

Buggles_wwwplatenkastweblognlOp 27 Oktober 1979 komt Video Killed The Radio Star van The Buggles op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat Kid Dynamo. The Buggles bestaan uit het duo Trevor Horn en Geoff Downes. Op 1 Augustus 1981 is Video Killed The Radio Star de eerste videoclip die bij de start van MTV wordt uitgezonden. Video Killed The Radio Star bereikt de zeventiende plaats.

Tears_in_heavenEric Clapton speelt in het kader van zijn Behind The Sun-wereldtournee op 27 Oktober 1985 in Teatro Tenda in Milaan, Italie. Clapton speelt ondermeer de volgende nummers: Tulsa Time, Motherless Children, I Shot The Sheriff, Same Old Blues, Tangled In Love, White Room, Wonderful Tonight, She's Waiting, Lay Down Sally, Badge, Let It Rain, Double Trouble, Cocaine, Layla, Talk To The Boss en Further On Up The Road. Na afloop van dit concert ontmoet Eric Clapton de Italiaanse actrice Lori del Santo. Zij hebben vier jaar lang een relatie. Op 21 Augustus 1986 wordt hun zoon Conor Clapton geboren. De vierjarige jongen is op 20 Maart 1991 op slag dood na een val uit het raam van een appartement op de 53ste verdieping van het luxe Galleria-gebouw in New York. Conor Clapton is 's ochtends in een vrolijke bui. Hij daagt de schoonmaakster uit voor een spelletje verstoppertje. Bij het wegrennen verliest hij zijn evenwicht, en valt door het raam dat de schoonmaakster zojuist heeft opengezet om te luchten. In Ripley, de woonplaats van Eric Clapton in het Engelse graafschap Surrey, wordt op 28 Maart 1991 de uitvaartdienst gehouden in de kerk van Maria Magdalena. Op het kerkhof naast de kerk wordt Conor Clapton begraven. Eric Clapton schrijft naderhand Tears In Heaven, een liedje ter nagedachtenis aan Conor.

Guus Meeuwis maakt op 27 Oktober 2006 via zijn website bekend dat hij voor de rest van het jaar alle optredens moet annuleren. Meeuwis heeft een poliep op zijn linkerstemband, en wordt hieraan op 1 November 2006 geopereerd. De Brabantse zanger kampte al vaker met stemproblemen. Op doktersadvies zou hij zijn stem rust hebben moeten gunnen. Ondanks dat advies is Guus Meeuwis daarna toch weer te snel aan het werk gegaan. Na de operatie heeft Meeuwis twee maanden nodig om te herstellen.

Nena komt op 27 Oktober 1984 op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met haar single Irgendwie Irgendwo Irgendwann. Deze single bereikt een tiende plaats. In 2003 neemt Nena samen met Kim Wilde een nieuwe Duits/Engelse versie op onder de titel Anytime Anyplace Anywhere. Dit duet staat vanaf 11 Oktober 2003 vijf weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Lorrie_morganOp 27 Oktober 1991 wordt even buiten Nashville het huwelijk gesloten tussen de country zangeres Lorrie Morgan (foto) en Brad Thompson. Thompson is de chauffeur van de toerbus van de Amerikaanse countryzanger Clint Black. Het paar heeft elkaar in 1990 leren kennen tijdens een gezamenlijke tournee van Clint Black, Lorrie Morgan en Merle Haggard. Clint Black is getuige bij het huwelijk. Voor Lorrie Morgan is het haar derde huwelijk. Eerder is zij getrouwd met Ron Gaddis ( van 1979 tot 1980, dochter Morgan Anastasia Gaddis) en Keith Whitley ( van 1986 tot 1989 wegens overlijden Keith, zoon Jesse Keith Whitley). Het huwelijk met Brad Thompson is in 1993 voorbij wanneer Lorrie vreemd gaat met Troy Aikman. Het vierde huwelijk van Morgan is met Jon Randall ( van 1996 tot 1999). Het laatste huwelijk dateert van 2001, wanneer de zangeres in het huwelijk treedt met Sammy Kershaw. Tijdens een interview met Larry King zegt Morgan over al haar huwelijken: "Drama is something that lets you know you're still alive."

George Kooymans treedt op 27 Oktober 1969 in het huwelijk met Milly Gerritsen. Milly is de zuster van Golden Earrings-bassist Rinus Gerritsen. Uit dit huwelijk worden een zoon (Kid) en een dochter (Casey) geboren. Kid wordt geboren in juni 1982 en Cassy in November 1986.

Op 27 Oktober 1990 wordt Patrick White van Musical Youth veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor zijn aandeel bij een roofoverval. Musical Youth staat met Pass The Dutchie vanaf 6 November 1982 vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Patrick White overlijdt in Februari 1993 op 24-jarige leeftijd.


Muziek Jarige Op 27 Oktober

1943: Tony Ronald (Siegfried Anton den Boer) - Zanger Nederland
1944: Don Partridge - Zanger Engeland
1949: Byron Allred - Steve Miller Band Toetsen
1949: Bobo Steiger - Rheingold Gitaar
1949: Gary W Tallent - E Street Band Bas
1951: Ken Downing - Judas Priest Gitaar
1953: Peter Dodd - The Thompson Twins Gitaar
1958: Hazell Dean - Zangeres Engeland
1958: Simon Le Bon - Duran Duran Zanger
1967: Scott Weiland - Stone Temple Pilots Zanger
1978: Vanessa Mae (Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson) - Violiste Engeland
1984: Kelly Osbourne - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten