Zoeken in de muziekgeschiedenis

8 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 9 Oktober

Jacques Brel overlijdt op 9 Oktober 1978 in Bobigny, een buitenwijk van Parijs, aan de gevolgen van longkanker. Jacques Romain Georges Brel wordt op 8 April 1929 geboren in Schaarbeek, vlakbij Brussel. In 1952 neemt Jacques Brel zijn eerste single 'Il Y A op. De Brusselaar Brel beschouwd zichzelf als Franstalige Vlaming. Hij zingt voornamelijk in het Frans maar neemt ook enkele Nederlandse versies van zijn chansons op, meestal door Ernst van Altena vertaald. Na de eerste single volgen nog veel successen, zoals Le Moribond, Ne Me Quitte Pas, Bruxelles, Marieke, Amsterdam en Jacky. Vanwege zijn kritische, vaak spottende, teksten over de Vlaamse Beweging en het leven onder de vleugels van de Rooms-katholieke Kerk was Brel vooral onder Vlamingen omstreden. Hij heeft echter ook diverse lofzangen geschreven op het Vlaamse land en het vrouwelijk deel van zijn bewoners. Vele artiesten hebben Brel-chansons uitgevoerd of opgenomen. Nederlandse vertalingen werden onder meer door Liesbeth List en Herman van Veen opgenomen. In het Engelse taalgebied zorgden met name vertaler Rod McKuen en de zangers Scott Walker en Terry Jacks voor Brels bekendheid. Van If You Go Away (de Engelse bewerking van Ne me quitte pas) bestaan talloze versies, waarvan die van Dusty Springfield en Frank Sinatra waarschijnlijk de bekendste zijn. Na zijn afscheid van het podium in 1967 was hij enige tijd actief als filmacteur en -regisseur. Tijdens het belangrijkste deel van zijn carrière werkte hij intensief samen met de componisten François Rauber en Gérard Jouannest. In verband met zijn slechte gezondheid stopt hij begin 1974 met werken. Jacques Brel trekt zich terug op het eiland Hiva Oa in de Markiezen archipel in de Stille Oceaan. Jacques Brel is 49 jaar geworden.


Op 9 Oktober 1963 keren Cliff Richard & The Shadows terug naar Engeland na een uitgebreide tournee door Israël. Het eerste optreden is op 29 September 1963 in Tel Aviv. Bij zijn terugkeer geeft Cliff Richard een persconferentie. Hij zegt dat dit één van de leukste tournees uit zijn carrière is geweest. “Het publiek is erg spontaan, zingt luidkeels mee en klapt in de handen als wij Bachelor Boy, Lucky Lips, Move It en We Say Yeah spelen”, aldus Cliff Richard.


Paul Francis Gadd, beter bekend onder zijn artiestennaam Gary Glitter, wordt op 9 Oktober 1980 failliet verklaard. Gedurende de jaren 70 scoort Gary Glitter in Engeland meer dan 15 Top 40 hits, waaronder de Nr 1 hits I'm The Leader Of The Gang (i Am), I Love You Love Me Love en Always Yours.


Op 9 Oktober 1984 wordt op de Engelse televisie, de eerste aflevering uitgezonden van de kinderserie Thomas The Tank Engine & His Friends. De verhaaltjes worden aan elkaar gepraat door Ringo Starr, die dit doet tot 1991.


John Alec Entwistle wordt op 9 Oktober 1944 in het Hammersmith Hospital in Acron, Engeland geboren. Samen met zanger Roger Daltrey en gitarist-componist Pete Townsend, die hij kent van de middelbare school, richt Entwistle in 1964 The Who op. Later komt daar drummer Keith Moon bij, die in 1978 overlijdt aan een overdosis slaappillen. Zijn plaats wordt ingenomen door de van The Faces afkomstige drummer Kenney Jones. The Who boekt in de jaren zestig en zeventig grote successen met nummers als My Generation, See Me Feel Me en Won't Get Fooled Again. Eén van de bekendste werken is de rockopera Tommy uit 1970, geschreven door gitarist Pete Townsend. John Entwistle speelt niet alleen bas, maar doet ook af en toe de achtergrondzang en speelt Franse hoorn. Hij schrijft ook enkele nummers voor The Who zoals Boris Is The Spider en My Wife. In 1971 brengt hij zijn eerste solo-album Smash Your Head Against The Wall uit. Er volgen nog enkele albums in de jaren zeventig, maar Entwistle weet er niet het grote publiek mee te bereiken. In een hotelkamer in Las Vegas overlijdt John Entwistle op 27 Juni 2002 aan de gevolgen van een hartaanval, die is veroorzaakt door langdurig cocaine gebruik. De bassist van de legendarische Britse rockgroep The Who was zich met de band aan het voorbereiden op de concerttour die op 28 Juni in Las Vegas zou beginnen. De tour gaat op 1 Juli in The Hollywood Bowl in Los Angeles alsnog van start. Volgens Pete Townshend zou John het niet anders gewild hebben. Vervanger is Pino Palladino. John Entwistle is 57 jaar geworden.


Op 9 en 10 Oktober 1978 geeft Cliff Richard onder het motto Help Hope & Hallelujah twee concerten ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de christelijke organisatie Tear Fund. Hij zingt ondermeer de nummers Such Is The Mystery, Song For Sarah, Yes He Lives, Up In Canada, You Can’t Get To Heaven By Living Like Hell, Yesterday Today Forever en Why Should The Devil Have All The Good Music.


Aztec Camera tekent op 9 Oktober 1983 een contract bij platenmaatschappij WEA Records. Nadat de Schotse groep naar Londen is verhuist, neemt het daar de LP High Land Hard Rain voor het Rough Trade label op. Het eerste album voor WEA Records, Knife, wordt geproduceerd door Mark Knopfler van Dire Straits.


Twee weken na de Amerikaanse release wordt op 9 Oktober 1976 de dubbel-LP Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder ook in Europa uitgebracht. Op 16 oktober 1976 komt dit album binnen in de Nederlandse LP Top 50, en staat vanaf 13 November 1976 drie weken op de tweede plaats als hoogste notering. Het album wordt achtereenvolgens door Let's Stick Together (Bryan Ferry, 1 week) en Arrival (Abba, 2 weken) van de eerste plaats gehouden. In Amerika bereikt Songs In The Key Of Life wel de eerste plaats en weet die positie 14 weken vol te houden. Na het album Fullfillingness' First Final moet de muziekwereld meer dan twee jaar wachten op nieuw plaatmateriaal van Stevie Wonder. Al die werkt Stevie Wonder aan nieuw materiaal, en schrijft zoveel songs, dat hij beseft dat het een dubbelalbum moet worden. Stevie overlegt met Motown-baas Barry Gordy, met wie hij juist voor 13 miljoen dollar een zevenjarig contract heeft afgesloten. "Je bent stapelgek, maar ga je gang maar" is het antwoord van Gordy. Songs In The Key Of Life met 21 songs wordt uiteindelijk een dubbel-LP en een bonussingle. Stevie Wonder bespeelt zoals gewoonlijk de meeste instrumenten zelf. Op een aantal songs heeft hij zelfs geen enkele hulp nodig zoals in Knocks Me Off My feet, Village Ghetto Land en het religieuze Have A Talk With God. In Engeland en Nederland haalt het album de tweede plaats. Songs In The Key Of Life bevat vier hitsingles. I Wish, het laatst opgenomen nummer voor het album, wordt eerst als single uitgebracht en bereikt in Amerika de eerste plaats, en haalt in Nederland en Engeland de top 10. De ode aan Duke Ellington Sir Duke haalt ook al de eerste plaats in de VS. Iets minder succesvolle singles zijn As (met Herbie Hancock) en Another Star. Van de gastmuzikanten op het album is gitarist Michael Sembello het meest nadrukkelijk aanwezig. Hij is de medeschrijver van Saturn en speelt mee op nummers als Sir Duke, Ordinary Pain en Confusion. Ondanks het feit, dat Stevie Wonder in de jaren '80 van de vorige eeuw met zijn albums nog de Amerikaanse LP top 10 haalt, weet hij het niveau van Songs In The Key Of Life niet meer te benaderen.


Perry Como staat op 9 Oktober 1957 in de studio voor de opname van het nummer Catch A Falling Star. Deze single komt op 13 Januari 1958 binnen in de Amerikaanse hitparade. In de week van 24 Maart 1958 staat Catch A Falling Star op de eerste plaats.


The Rolling Stones staan op 9 en 11 Oktober 1981 voor twee concerten in het Memorial Coliseum in Los Angeles in Californie. De twee shows zijn onderdeel van de Noord Amerikaanse Tour die op 25 September 1981 met een concert in het JFK Stadium in Philadelphia van start is gegaan. Het laatste concert is op 19 December in het Hampton Coliseum in Hampton Roads, Virginia. Tijdens de twee optredens in het Memorial Coliseum in Los Angeles wordt het voorprogramma verzorgd door een dan relatief nog onbekende Prince. Op dat moment heeft Prince pas twee hitjes gehad in Amerika. Andere bekende bands die tijdens deze tour het voorprogramma mogen verzorgen zijn ondermeer George Thorogood & The Destroyers, Heart, Journey, Van Halen, The J. Geils Band, Tina Turner, ZZ Top, Iggy Pop, Santana, Stray CAts en Molly Hatchet. De tour wordt door 2.195.071 fans bezocht wat de Stones een omzet opleverd van $36. 147.799.


Brand New Cadillac komt op 9 Oktober 1965 in de uitvoering van The Shamrocks, The Renegades en De Maskers op een 38ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Brand New Cadillac bereikt op 6 November 1965 de vijftiende plaats als hoogste notering. Het origineel van Brand New Cadillac wordt in 1958 door Vince Taylor & The Playboys op de plaat gezet. Deze door Vince Taylor zelf geschreven versie is ondermeer in Frankrijk een grote hit.


Het album Body Heat van Quincy Jones wordt op 9 Oktober 1974 in Amerika bekroond met goud. Body Heat is voor Quincy Jones zijn eerste gouden plaat. Naast de titelsong staan op dit album Soul Saga (Song Of The Buffalo Soldier), Everything Must Change, Boogie Joe The Grinder, Reprise: Everything Must Change, One Track Mind, Just A Man, Along Came Betty en If I Ever Lose This Heaven. Body Heat is op 25 Mei 1974 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de zesde plaats.


Op 9 Oktober 1973 wordt na een huwelijk van zes jaar de echtscheiding uitgesproken tussen Elvis en Priscilla Presley. Bij de echtscheiding krijgt Priscilla een bedrag van $725.000 toegewezen, de helft van de opbrengst uit de verkoop van een huis in Los Angeles en een aandeel van vijf procent in twee muziekuitgeverijen. Daarbij komt nog een maandelijkse toelage van $4200 dollar voor het onderhoud van hun vijfjarige dochter Lisa Marie.


The Beatles beginnen op 9 Oktober 1964 aan een nieuwe tournee door Groot-Brittannië die tot 10 November 1964 zal duren. Tijdens deze tournee staan zij met Tommy Quickly, Bob Bain, Sounds Incorporated, Michael Haslam, The Remo Four, The Rustiks en de Amerikaanse zangeres Mary Wells op de planken. Het eerste optreden is in het Gaumont Theatre in Bradford. De laatste show is in de Colston Hall in Bristol.


Op 9 Oktober 1976 begint in Londen de voorverkoop voor de kaartjes voor The Song Remains The Same, de eerste avondvullende film van Led Zeppelin. De vraag naar kaartjes voor de film is zo groot dat besloten wordt de film in twee theaters in Londen te gaan vertonen. De premiere van The Song Remains The Same is twee weken later op 20 Oktober 1976. Een dag later is de première in New York. De opbrengst in New York van $25.000 wordt geschonken aan een plaatselijk goed doel.


Lee Towers komt op 9 Oktober 1982 op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single I Can See Clearly Now. Op de B-kant van I Can See Clearly Now staat het nummer Song For The Unknown Soldier. De single is geproduceerd door Martin Duiser. I Can See Clearly Now is geschreven door van Johnny Nash. Zijn versie bereikt op 4 November 1972 de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade, en is de eerste Nr 1 in Amerika met een nadrukkelijk aanwezige reggeabeat. I Can See Clearly Now van Lee Towers blijft in de Nederlandse Top 40 op 23 Oktober 1982 op een tiende plaats steken.


Op 9 Oktober 1988 overlijdt Cliff Gallup aan de gevolgen van een hartaanval. De gitarist van Gene Vincent & The Blue Caps wordt op 17 Juni 1930 geboren als Cliff Clifton, en heeft in 1956 een grote hit met het nummer Be Bop A Lula. Cliff Gallup is 58 jaar geworden.


Tijdloos van Rob de Nijs komt op 9 Oktober 1999 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Tijdloos is de soundtrack van een televisieshow die op 16 Oktober 1999 door RTL 4 wordt uitgezonden. Deze live-registratie is op 30 Juni 1999 in de Joop Van Den Ende Studio’s in Aalsmeer opgenomen. Tijdloos bereikt op 16 Oktober 1999 de 26ste plaats als hoogste notering.


Op 9 Oktober 1940 wordt in Liverpool, tijdens een Duitse luchtaanval, John Winston Lennon geboren. In 1957 begint hij The Quarrymen wat het begin is van The Beatles. Lennon is een markant figuur in de popmuziek gebleken. Wanneer de Beatles in het midden van de jaren 60 besluiten zich meer uit te spreken over maatschappelijke vraagstukken en de gebeurtenissen in de wereld (bijvoorbeeld Vietnam), tegen de wens van manager Brian Epstein in, ontwikkelt Lennon zich tot een spreekbuis van een generatie. Lennon komt meer en meer onder invloed van de avant-garde kunstenares Yoko Ono, met wie hij in Maart 1969 uiteindelijk trouwt. Dat hij daarbij zijn toenmalige vrouw Cynthia Powell ontrouw is geworden en haar dit vervolgens verweet, wordt vaak door velen gemakshalve vergeten. Onder invloed van Ono wordt Lennon radicaler, en maakt hij langzaam een beweging naar links. Hij neemt bijvoorbeeld in 1968 Revolution met The Beatles op. In het begin van de jaren 70 besluiten John en Yoko zich te vestigen in New York en vragen een verblijfsvergunning aan. Ze komen in aanvaring met de regering-Nixon die Lennon als een politiek gevaar beschouwde en hem ook laat schaduwen door de geheime dienst. Een jarenlange juridische strijd volgt. Nadat Nixon in 1974 wegens het Watergateschandaal het veld moest ruimen, wordt Lennon in 1976 definitief een Green Card toegekend. Als John Lennon en Yoko Ono op 8 December 1980 's avonds naar huis terugkeren van plaatopnamen wordt de ex-Beatle vermoord voor het Dakota appartementencomplex in New York. Mark David Chapman vuurt zeven kogels op John Lennon af. De middag voordat hij de zanger vermoordt, heeft de 25-jarige Chapman nog een handtekening op de hoes van het album Double Fantasy laten zetten. John Lennon is 40 jaar geworden. Op 9 Oktober 1980, op zijn veertigste verjaardag, brengt John Lennon voor het eerst in vijf jaar weer een single nieuwe uit. (Just Like) Starting Over komt op 22 november 1980 de Nederlandse Top 40 binnen. Hij bereikt de vijfde plaats. In het Central Park in New York wordt door Yoko Ono op 9 Oktober 1985 Strawberry Fields ingewijd. Het is een gedenkplaats voor haar vermoorde echtgenoot John Lennon. Op de zestigste geboortedag van John Lennon, 9 Oktober 2000, wordt dertig kilometer ten noorden van Tokio in Japan het John Lennon Museum geopend. Op de eerste dag wordt het museum door 1200 Japanners bezocht. Dezelfde dag verschijnt het boek Lennon Remembers, The Complete Rolling Stone Interviews.


Op 9 Oktober 1964 zeggen The Rolling Stones een tournee door Zuid-Afrika af als zij vernemen dat er alleen voor een blank publiek mag worden optreden. Diezelfde avond treedt de groep op in de Gaument in Ipswich, Suffolk.


Vanaf 9 Oktober 1987 ligt het album Tunnel Of Love van Bruce Springsteen in de platenwinkel. Veel nummers op Tunnel Of Love gaan over de moeizame relatie tussen Bruce Springsteen en zijn echtgenote, actrice Julianne Phillips. Springsteen verlaat uiteindelijk Phillips voor Patti Scialfa, gitariste in zijn begeleidingsband. Tunnel Of Love komt op 17 Oktober 1987 de Nederlandse LP Top 75 binnen, en bereikt de vierde plaats. Op Tunnel Of Love staan de volgende nummers: Ain't Got You, Tougher Than The Rest, All That Heaven Will Allow, Spare Parts, Cautious Man, Walk Like A Man, Tunnel Of Love, Two Faces, Brilliant Disguise, One Step Up, When You're Alone en Valentine’s Day.


Op 9 Oktober 1971 komt de single Superstar van The Carpenters op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf bij Radio Veronica. Superstar bereikt een 21ste plaats. Het nummer is door Leon Russell en Delaney Bramlett geschreven als Groupie. Delaney & Bonnie & Friends nemen Groupie in 1969 op voor de B-kant van hun single Comin’ Home. Rita Coolidge zingt Groupie tijdens de Mad Dogs And Englishmen-tournee van Joe Cocker. Leon Russell verandert als orkestleider later de titel in Superstar.


De Duitse zanger Roy Black overlijdt op 9 Oktober 1991 aan een hartaanval. Zijn leven lang heeft hij een zwak hart. Daarbij heeft hij de laatste jaren van zijn leven een drankprobleem. Roy Black wordt op 25 Januari 1943 geboren in Augsburg, Duitsland als Gerhard Höllerich. Zijn artiestennaam heeft hij te danken aan zijn zwarte haren en het feit dat zijn idool de Amerikaanse zanger Roy Orbison is. Op 18-jarige leeftijd speelt Roy Black in de band The Honky Tonks. Eind 1963 richt hij zijn eigen band op, Roy Black & his Cannons. In 1964 krijgt deze band een platencontract van producent Hans Bertram na een talentenwedstrijd gewonnen te hebben. Roy stopt met zijn studie bedrijfswetenschappen om zich compleet op de muziek toe te leggen. De eerste twee singels: Sweet Baby Mein en Darling My Love zijn niet bepaald een groot succes. Roy besluit daarop om solo verder te gaan. De derde single Du Bist Nicht Allein is een schot in de roos. De single haalt in Duitsland een vierde plaats. In 1967 speelt Roy Black voor het eerst in een musicalfilm mee, Das Paradies der flotten Sünder. Tot 1969 halen al zijn singles de Top 10, waaronder 6 keer de nummer 1. In Nederland heeft Roy Black in December 1971 zijn grootste hit met Schon Ist Es Auf Der Welt zu sein, wat in de Nederlandse Top 40 een zesde plaats haalt. Black speelt nog in verschillende films mee, maar zijn succes begint te tanen. In 1974 verlaat hij Hans Bertram, de producent die hem groot gemaakt heeft, maar er volgen geen hits meer. In datzelfde jaar trouwt hij met fotomodel Silke Vagts (Geb. op 20 Januari 1945, † 16 Januari 2002 zelfmoord). Op 1 Augustus 1976 wordt hun eerste zoon Torsten geboren. In de jaren 80 begint zijn populariteit weer toe te nemen. Privé gaat het hem echter niet voor de wind. Black scheidt van Silke in 1985. Op 25 Mei 1986 stort hij door een hartafwijking in en krijgt hij twee nieuwe hartkleppen. In 1989 krijgt hij van RTL Plus het aanbod voor de hoofdrol in de serie Ein Schloß Am Wörthersee, waarin hij de rol van de charmante hotelchef Lennie Berger speelt. Op 2 Mei 1990 pleegt zijn vader Georg Höllerich zelfmoord. Een jaar later op 14 September 1991 schenkt zijn nieuwe vriendin Carmen Böhning het leven aan dochter Nathalie. Nog geen maand overlijdt Roy Black door een hartfalen. Roy Black is 47 jaar geworden.


Paul McCartney geeft op 9 en 10 Oktober 1993 twee concerten in de Ahoy in Rotterdam. De ex-Beatle wordt tijdens deze concerten in het kader van The New World Tour begeleid door zijn vrouw Linda, Hamish Stuart, Robbie McIntosh, Paul Wickens en Blair Cunningham. The New World Tour is op 18 Februari 1993 in Milaan van start gegaan. Op 16 December 1993 is de laatste show in Santiago in Chili.


Sting wordt op 9 Oktober 2003 door Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië onderscheiden. Sting mag zich voortaan Commander Of The Order Of The British Empire noemen. Na afloop zegt Sting: "I'm a little bemused and excited. I was quite nervous. I've never met the Queen before. It's a little bit like a dream. I'd be surprised if she knows my music. I know Charles listens to it - but there's always hope. I didn't ever imagine that when I set off from Newcastle with a guitar and a bag of songs that I would end up here at Buckingham Palace. It's a landmark for me - an acceptance of my work in the world, because I do feel I represent Great Britain in the world." Acteur Roger Moore wordt door de Britse koningin in de adelstand verheven. Na Sean Connery is hij de tweede James Bond-acteur die zich Sir mag noemen.


Op zijn 26-ste verjaardag, 9 Oktober 1966, maakt John Lennon kennis met de Japanse kunstenares Yoko Ono tijdens een tentoonstelling van haar werk in de Indica Gallery in de Londense wijk West End. Op zijn 35-ste verjaardag bevalt zijn, inmiddels vrouw Yoko Ono, op 9 Oktober 1975, van een zoon die de naam Sean Ono Lennon krijgt.


Vanaf 9 Oktober 2003 ligt het postuum uitgebrachte album Streetcore, van de op 22 December 2002 overleden Joe Strummer, in de platenwinkel. Strummer, vooral bekend als zanger van The Clash, is overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Joe Strummer wortd op 21 Augustus 1952 in het Turkse Ankara geboren als John Graham Mellor. In de jaren zeventig komt Joe Strummer in Londen in aanraking met de punk-scene. Met Mick Jones richt hij in 1976 The Clash op. The Clash is één van de invloedrijkste bands van zijn tijd. Commercieel succes is er onder meer met hits als Rock The Casbah en Should I Stay Or Should I Go en legendarische albums als London Calling en Sandinista!. The Clash gaat in 1986 met ruzie uit elkaar. Joe Strummer stort zich op een solocarrière. Hij krijgt sporadisch acteerrollen aangeboden en hij maakt solo-albums. Zijn CD Global A Go-Go, opgenomen met zijn band The Mescaleros, is in 2001 op het punk-label Epitaph verschenen. Joe Strummer is 50 jaar geworden.


Op 9 Oktober 2003 verteld Jon Stevens in The Today Show, een ochtendprogramma op de Australische televisie, dat hij opstapt als de zanger van INXS. Volgens de overige leden van INXS liggen muzikale meningsverschillen ten grondslag aan dit vertrek van Jon Stevens. "Momenteel hebben wij uiteenlopende visies op de toekomst van INXS. Wij hebben wederzijds besloten dat het in ons beider belang is uit elkaar te gaan. Wij bedanken Jon voor zijn ongelooflijke inbreng in de afgelopen drie jaar en voor zijn hulp bij de moeilijke overgang als gevolg van de dood van Michael Hutchence. Wij wensen Jon alle succes in de toekomst. Wij weten dat wij goede vrienden zullen blijven", aldus INXS in een reactie. Jon Stevens is sinds Oktober 2002 officieel de opvolger van Michael Hutchence als de zanger van INXS. Michael Hutchence heeft op 22 November 1997, in Sydney in Australië, zelfmoord gepleegd.


In de veilinghal in Bleiswijk wordt op 9 Oktober 1983 het festival Flaterpop georganiseerd. Optredende artiesten zijn De Polle Eduard Band, Dolly Dots, De Frank Boeijen Groep, De Dijk en de uitsmijter Doe Maar. Een live-registratie van Flaterpop wordt op 21 November 1983 om kwart over zeven ’s avonds uitgezonden door de VARA op Nederland 2. Dit programma wordt geregisseerd door Harry de Winter.


Op 9 Oktober 1962 wordt in de Grieks-orthodoxe kathedraal van Parijs het huwelijk gesloten tussen de 46-jarige zangeres Edith Piaf en de twintig jaar jongere Theo Sarapo. Tweehonderd politie-mannen moeten de orde te bewaren voor de kathedraal.


Eddie Cochran staat op 9 Oktober 1958 in de Goldstar Studio in Hollywood om het nummer Let's Get Together op te nemen. Tijdens het opnemen van de vijftiende take zittten Eddie en de studiomuzikanten echter ineens een totaal ander nummer te spelen. Zij besluiten dit nummer verder uit te werken onder de titel C'mon Everybody. Op 24 November 1958 komt C'mon Everybody de Amerikaanse hitparade binnen, en haalt de 35-ste plaats.


Op 9 Oktober 1965 neemt Marianne Faithfull een cover-versie van Yesterday op. Haar vertolking van het door Paul McCartney geschreven nummer wordt op 22 Oktober 1965 uitgebracht. Yesterday komt op 4 November 1965 de Engelse hitparade binnen, en komt niet hoger dan de 36ste plaats.


De presentatie van de nieuwe CD en DVD van Frans Bauer gaat op 9 Oktober 2006 niet door. De zanger van het levenslied wordt een dag eerder tijdens een optreden in het Belgische Mechelen niet goed. Frans Bauer is oververmoeid en grieperig en annuleert om deze reden al zijn verplichtingen voor de komende dagen. Een woordvoerder van de zanger benadrukt dat Bauer niets ernstigs mankeert. De nieuwe CD heet Voor Altijd, met daarop de toptienhit Un Dos Tres. De DVD het Frans Bauer In Noorwegen. In deze muziekspecial is de volkszanger gefilmd tussen de elanden en fjorden.


Cliff Richard, Petula Clark en Richard Pryor zijn te gast in The Ed Sullivan Show die op 9 Oktober 1966 door CBS op de Amerikaanse televisie wordt uitgezonden. Cliff Richard is inmiddels terug in Engeland en is deze avond de hoofdgast in Sunday Night At The London Palladium dat rechtstreeks door de commerciële omroep ATV op televisie wordt uitgezonden.


The Rolling Stones geven op 9 Oktober 1970 een concert in een uitverkochte RAI in Amsterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door Buddy Guy en Junior Wells. Simon Vinkenoog is presentator van de avond. Bobby Keys en Jim Price zijn de vaste gastmuzikanten van The Rolling Stones. Later op de avond spelen Leon Russell en Stephen Stills mee. Op het programma van The Rolling Stones spelen ondermeer Jumpin' Jack Flash, Roll Over Beethoven, Sympathy For The Devil, Stray Cat Blues, Love In Vain, Brown Sugar, Honky Tonk Women en Street Fighting Man. Met dit optreden in Nederland verdienen The Rolling Stones 140.000 gulden. Het concert is georganiseerd door Paul Acket. Het concert in Amsterdam is het laatste van een Europese tournee die op 30 Augustus 1970 in de Baltiska Hallen in het Zweedse Malmö van start is gegaan. Door het gebeuren tijdens het concert in Altamont van 6 December 1969 komen er tijdens deze tour een groot aamtal Hell's Angels naar de diverse concerten. Bill Wyman schrijft hierover in het boek Rolling With The Stones het volgende over: "Het nieuws over Altamont lokte een aantal Hell's Angels naar de Europese concerten. In Hamburg zag ik tot mijn verbazing dat een van hen een button op zijn blote bast had geprikt. Anderen leken ruiger dan voorheen. Bij bijna elk concert was er ME aanwezig. De ergste problemen waren er in Berlijn; 250 jongeren braken door een kordon van 500 gewapende agenten in een poging om nog binnen te komen. Ze gooiden benzinebommen, vernielden auto's en lichtten klinkers uit de straat. De met wapenstokken uitgeruste politie reageerde met waterkanonnen, traangas, prikkeldraad en vijfentwintig honden. Degene die zich een weg naar de bovenste verdiepingen van de zaal hadden gevochten, gooiden kantoorapparatuur naar de politie beneden. Alle ramen van het gebouw sneuvelden. De ironie was dat Mick Jagger wel over straatvechters had gezongen, maar zijn idee van revolutie was volledig abstract."


Bobby Darin is met zijn 22 jaar de jongste artiest die hoofd-act is in een Las Vegas-show. Vanaf 9 Oktober 1959 treedt Darin op in het Sands Hotel in Las Vegas, en breekt hiermee het record van de één jaar oudere Johnny Mathis.


The Beach Boys staan op 9 Oktober 1964 in de Goldstar Studio in Hollywood om hun nieuwe single Dance Dance Dance op te nemen. The Beach Boys worden geassisteerd door drummer Hal Blaine, gitarist Glen Campbell, de blazers Steve Douglas en Jay Migliori, accordeonist Carl Fortine en bassist Ray Pohlman. Dance Dance Dance komt op 7 November 1964 binnen in de Billboard Hot 100. De single, met op de B-kant The Warmth Of The Sun, bereikt een achtste plaats.


In Hitweek van 6 Oktober 1967 staat te lezen dat George Kooymans en Rinus Gerritsen van The Golden Earring zes nummers voor het eerste album van de Haagse zangeres Bojoura hebben geschreven. Die worden op 9 Oktober 1967 in de Pye Studios in Londen opgenomen. Producer Freddy Haayen heeft zich verzekerd van de medewerking van het neusje van de zalm onder de Britse studiomusici. UIteindelijk schrijven George Kooymans en Rinus Gerritsen de volgende nummers voor het debuut album van Bojoura: Everbody's Day, Faceless Sorrow, Dream Man, Looking For The Land, Circus Will Be In Town In Time, Treat Me, In The Corner Of My Life, Watch What You Try To Do, I Can't Stop Rambling, Mr Magic, Where Are You en Looking For The Land. Enkele nummers worden in samenwerking met B. van Melzen geschreven.


Op 9 Oktober 1969 verschijnt Someday We'll Be Together, de laatste single die van Diana Ross & The Supremes op Motown wordt uitgebracht. Diana Ross gaat solo verder. Ross wordt bij The Supremes opgevolgd door Jean Terrell. Someday We'll Be Together is geschreven door Johnny Bristol, en is ook door hem geproduceerd. De single komt op 8 November 1969 de Billboard Hot 100 binnen, en staat in de week van 27 December 1969 op de eerste plaats. Somemeday We’ll Be Together is de laatste van twaalf Amerikaanse nummer 1-hits voor The Supremes.


Van het debuut-album Jagged Little Pill van Alanis Morissette zijn op 9 Oktober 1996 in Amerika dertien miljoen exemplaren verkocht. Hiermee is Alanis Morrisette tot dan de bestverkochte zangeres in de Amerikaanse muziekgeschiedenis.


Vanaf 9 Oktober 1989 ligt Best Of Dark Horse (1976-1989), een verzamel-CD van George Harrison in de platenwinkel. Op dit album staan Poor Little Girl, Blow Away, That's The Way It Goes, Cockamamie Business, Wake Up Love, Life Itself, Got My Mind Set On You, Cloud Nine, Crackerbox Palace, Here Comes The Moon, When We Was Fab, Love Comes To Everyone, All Those Years Ago en Cheer Down.


Op 9 Oktober 1990 worden alle leden van The Stone Roses veroordeeld tot een boete van drieduizend pond sterling. De groep wordt schuldig bevonden aan het toebrengen van schade aan het kantoor van hun oude platenmaatschappij.


Op 9 Oktober 1973 bereikt Loves Me Like A Rock van Paul Simon de gouden status in Amerika. De single, met achtergrondvocalen van The Dixie Hummingbirds, is op 4 Augustus 1973 binnengekomen in de Billboard Hot 100. Loves Me Like A Rock bereikt de tweede plaats.


The Nitty Gritty Dirt Band houdt op 9 Oktober 2000, in het Ryman Auditorium in Nashville, Tennessee een speciale reünie. John McEuen, Jimmie Fadden, Jeff Hanna, Jimmy Ibbotson en Bob Carpenter komen bij elkaar voor opnamen van een IMAX-film waarin de country-muziek centraal staat. The Nitty Gritty Dirt Band speelt hun grote hit Will The Circle Be Unbroken.


Ian McLagan, voormalig toetsenist van The Small Faces, trouwt op 9 Oktober 1978 met Kim Kerrigan. Kerrigan is in het Londen van de jaren zestig bekend als fotomodel. Als tiener trouwt zij in 1966 met Keith Moon, de drummer van The Who. Een jaar later is zij te zien in de Beatles-videoclip All You Need Is Love. Uit het huwelijk met Keith Moon wordt op 12 Juli 1966 hun dochter Mandy geboren. In 1975 scheidden Moon en Kim. Ian McLagan en Kim Kerrigan gaan na hun bruiloft in Malibu in Californië wonen. Kim Kerrigan komt op 2 Augustus 2006, nadat ze op een kruising in Travis County in de Amerikaanse staat Texas tegen een vuilniswagen is gebotst, om het leven. Ian McLagan tijdens de uitvaartdienst: "She was beautiful, but she was beautiful from the inside, and it was very apparent and there was a light, you know, and she was just lovely to be around.” Kim Kerrigan is 57 jaar geworden.


The White Plains brengen op 9 Oktober 1970 hun single Julie Do Ya Love Me uit. Julie Do Ya Love Me is op 22 September 1970 opgenomen. Op 24 oktober 1970 komt het plaatje de Engelse hitparade binnen, en bereikt de achtste plaats. Julie Do Ya Love Me is, na My Baby Loves Lovin’ en I’ve Got You On My Mind, de derde hit voor deze Engelse studiogroep rond zanger Tony Burrows.


Muziek Jarige Op 9 Oktober

1937: Pat Burke - The Foundations Saxofoon
1940: John Lennon - The Beatles Gitaar/Zang († 8 Dec 1980)
1944: John Entwhistle - The Who Bas († 27 Juni 2002)
1948: Jackson Browne - Zanger USA
1954: James Fearnley - The Pogues Accordeon
1959: Thomas Wydler - Nick Cave & The Bad Seeds Drums
1967: Mat Osman - Suede Bas
1968: Vickie Perks - We've Got A Fuzzbox And We're Gonna Use It Zangeres
1970: Polly Harvey - P.J. Harvey Zangeres/Gitaar
1978: Nocholas Byrne - Westlife Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten