Zoeken in de muziekgeschiedenis

9 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 10 Oktober

Black Sabbath komt op 10 Oktober 1970 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst met Paranoid. Het tweede album van Black Sabbath zou in eerste instantie War Pigs gaan heten, maar de Amerikaanse platenmaatschappij van de groep (Warner) vind dat geen goed idee, gezien de politieke situatie in Amerika betreffende de Vietnam oorlog. Bassist en tekstschrijver Geezer Butler over War Pigs: "That was totally against the Vietnam war. About how these rich politicians and rich people start all the wars for their benefit and get all the poor people to die for them. In fact the album was going to be called War Pigs, but the label got cold feet due to the hostility it perceived for the band in the US, giving the fractious debate over the merits of the Vietnam war." Gitarist Tony Iommi over het hoesontwerp: "The album cover was already designed with the guy with the shield and the sword, and it was supposed to have at least some resemblance to War Pigs. And then they (record company) banned the title. So we had to come up with a title quick, and they said, 'Oh Paranoid will do'. So suddenly we were stuck with a cover that didn't have anything remotely to do with somebody who was paranoid". Het titelnummer Paranoid is in 5 minuten geschreven en wordt door de platenmaatschappij in eerste instantie beschouwd als een opvullertje om het album compleet te maken. Paranoid groeit uit tot een wereldhit, en mede door een optreden in Top Of The Pops breekt Black Sabbath in Engeland door naar het grote publiek. In Nederland komt Paranoid op 17 Oktober 1970 op nummer 9 binnen in de LP Top 20 en staat vanaf 7 November 1970 drie weken op de tweede plaats.


Op 10 Oktober 1978 gaat met, een concert op de Universiteit van Bristol, de tweede promotie tour door Engeland van het platenlabel Stiff Records van start. Wreckless Eric, Jona Lewie, Rachel Sweet, Lene Lovich en Micky Jupp zijn de hoofdacts tijdens deze Be Stiff-tournee.


In Engeland verschijnt op 10 Oktober 1978 het eerste nummer van het muziekblad Smash Hits. Het blad richt zich vooral op tienermeisje, op de eerste cover staat Blondie. Smash Hits wordt opgericht door Nick Logan, die eerder de New Musical Express populair heeft gemaakt, en later het blad The Face gaat oprichten. Smash Hits beleeft haar hoogtepunt gedurende de jaren 80 en heeft ondermeer journalist Neil Tennant in dienst (die later Pet Shop Boys opricht). In de jaren 90 gaat de populariteit van het blad achteruit, en gaat het over in het BBC blad Top Of The Pops.


Op 10 Oktober 2005 wordt bekendgemaakt dat vroege gedichten van Bob Dylan in November 2005 worden geveild in New York. Bij de zestien pagina's handgeschreven poëzie uit 1960 gaat het, voor zover bekend, om het eerste gebruik van het pseudoniem Dylan en Dylanism door de dan negentienjarige Robert Zimmerman. Het veilinghuis Christie's schat de opbrengst van deze kavel op 60.000 tot 80.000 dollar. Tot de andere popmemorabilia die op 21 november 2005 worden geveild, behoort de gouden medaille die Jimi Hendrix heeft gedragen in juni 1967 tijdens het Monterey Pop Festival. Tijdens zijn optreden heeft hij zijn Stratocaster-gitaar in brand gestoken.


Steve Perry wordt op 10 Oktober 1978 de zanger van Journey. Deze groep is in 1973 in opgericht door gitarist Neal Schon, bassist Ross Valory, toetsenist Gregg Rolie en slaggitarist George Tickner, om solo-artiesten in de buurt van San Francisco te begeleiden. In die periode werkt men nog met Tubes-drummer Prairie Prince, maar later wordt de Engelse veteraan Aynsley Dunbar aangetrokken en gaat men als zelfstandige groep eigen muziek maken, waarbij vooral het gitaarwerk van Schon belangrijk is. Met de komst van Steve Perry breekt de groep internationaal door met nummers als: Don't Stop Believin', Open Arms en Only The Young.


Op 10 Oktober 1976 tekenen The Sex Pistols een platencontract bij EMI Records. Een dag later neemt de groep rond zanger Johnny Rotten de eerste single Anarchy In The UK op. De single komt op 18 December 1976 binnen in de Britse hitparade. Anarchy In The UK staat vier weken in de lijst en komt niet hoger dan 38.


Van 10 t/m 13 Oktober 1965 zijn Cliff Richard & The Shadows in Polen. De Britse zanger en zijn begeleidingsgroep geven twee concerten in het Roma-theater in de hoofdstad Warschau. De concerten worden georganiseerd door de Poolse regering.


Op 10 Oktober 1986 komen in Toronto in Canada zo'n duizend mensen af op een verrassingsconcert van Bob Dylan en Fiona Flanagan. Na tweeëneenhalf uur wachten stapt Bob Dylan het podium op, en speelt een paar noten op zijn gitaar. Daarna ziet het publiek Fiona Flanagan die een nummer playbackt. Het zogenaamde concert blijkt een scène te zijn voor de film Hearts Of Fire. Deze film is nooit in de bioscoop te zien geweest, en verdwijnt vrijwel onmiddellijk in de videotheek. Op 20 Oktober 1987 ligt de soundtrack in de winkel.


Britney Spears geeft op 10 Oktober 2000 in de Wembley Arena in Londen, voor het eerst en live concert in Engeland. Het concert is het eerste van drie compleet uitverkochte voorstellingen, die de 18 jarige zangeres geeft. In het voorprogramma staan de 13 (!!) jarige Aaron Carter en de Australische groep Sister2Sister. Na de drie concerten in Londen geeft Britney Spears nog twee uitverkochte shows in het NEC in Birmingham.


Slash treedt op 10 Oktober 1992 in Marina Del Rey, Californië in het huwelijk met Renee Suran. Dit huwelijk van de Guns N’Roses-gitarist en zijn vrouw blijft kinderloos. In de herfst van 1997 gaan Slash en Renee Suran uit elkaar.


Op 10 Oktober 1939 overlijdt Eleanor Rigby. De echtgenote van Thomas Woods is 44 jaar geworden. Eleanor Rigby wordt begraven in het familiegraf op het kerkhof van de St. Peter's Paris-kerk in Woolton, een wijk in Liverpool. Haar naam inspireert Paul McCartney tot het schrijven van Eleanor Rigby. Dit nummer wordt op 28 April 1966 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. Paul McCartney wordt begeleid door een dubbelstrijkkwartet dat bestaat uit Tony Gilbert, Sidney Sax, John Sharpe, Jurgen Hess, Stephen Shingles, John Underwood, Derek Simpson en Norman Jones. Op 22 Juni 1966 wordt de laatste hand aan de mixage van Eleanor Rigby gelegd. De opname wordt op 5 Augustus 1966 als single uitgebracht. Op de B-kant staat Yellow Submarine. Beide nummers zijn te vinden op het album Revolver die dezelfde dag in de winkels ligt. Eleanor Rigby/Yellow Submarine komt op 20 Augustus 1966 de Nederlandse Top 40 binnen, en staat vanaf 27 Augustus 1966 zes weken op de eerste plaats.


In New York gaat op 10 Oktober 1935 de musical Porgy And Bess in première. Het is de laatste Broadway-productie van George Gershwin. De componist vertrekt naar Hollywood om filmmuziek te schrijven. Op 11 Juli 1937 overlijdt hij aan de gevolgen van een hersentumor. George Gershwin is 38 jaar geworden.


Op 10 Oktober 1964 maakt Peter Tork, als lid van The Phoenix Singers, zijn televisiedebuut in het Canadese programma Let’s Sing Out. The Phoenix Singers spelen Run Come See, Song Of The Land en Glory Glory. Peter Tork wordt later wereldberoemd wanneer hij 1965 lid wordt van The Monkees.


Vanaf 10 Oktober 1980 ligt het album The River van Bruce Springsteen in de platenwinkel. The River wordt door Bruce Springsteen en de E Street Band in ruim 18 maanden opgenomen, wat voor begin jaren 80 erg lang is. Aan het einde van de opname sessies heeft de band dan ook negentig nummers opgenomen, waarvan er uiteindelijk maar 20 op het dubbel album komen. Het titelnummer, The River, wordt in Mei 1980 in Nederland op single uitgebracht. Het nummer gaat over het Amerika aan het begin van de jaren 80, over de economische crisis en over de nooit uitgekomen dromen, waar de jaren 60 generatie nog steeds in geloofd. The River komt op 25 Oktober 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Hij blijft op de derde plaats steken. De single bereikt uiteindelijk de twaalfde plaats.


Vanaf 10 Oktober 1995 ligt het album Frampton Comes Alive II van Peter Frampton in de platenwinkels. De opnamen zijn op 15 en 16 Juni 1995 gemaakt in de Fillmore West Auditorium in San Francisco. Op Frampton Comes Alive II staan Day In The Sun, Lying, For Now, Most Of All, You, Waiting For Your Love, I'm In You, Talk To Me, Hang On To A Dream, Can't Take That Away, More Ways Than One, Almost Said Goodbye en Off The Hook. Peter Frampton hoopt dat Frampton Comes Alive II dezelfde hoge verkoopcijfers haalt als het eerste deel uit 1975. Deel één is tot de dag van vandaag het bestverkochte live-album aller tijden, met een geschat aantal van ruim 16 miljoen exemplaren.


Op 10 Oktober 1999 vindt er in het Grand Hotel in Las Vegas een liefdadigheidsveiling plaats van eigendommen van Elvis Presley. Een polshorloge van de zanger levert $32.000 op. Een sigarendoos gaat weg voor $25.000 en een baseball met handtekening levert $19.000 op. klapstuk van de avond is de veiling van de Lincoln Continental uit 1956. De auto veranderd van eigenaar voor $250.000. Alle opbrengsten van de veiling gaan naar plaatselijke goede doelen.


In Los Angeles gaat op 10 Oktober 1979 de film The Rose in première. In The Rose speelt Bette Midler een aan lager wal geraakte zangeres. Scenarioschrijvers Michael Cimino en Bo Goldman hebben bij het schrijven van het script het bewogen leven van Janis Joplin als voorbeeld genomen. Mark Rydell is de regisseur van The Rose. Het soundtrack album van The Rose bereikt in Nederland op 31 Mei 1980 in de LP Top 50 de elfde plaats.


Op 10 Oktober 1987 dient Wanda Nicholls een officiele aanklacht in tegen David Bowie. Volgends Nicholls heeft David Bowie haar aangerand en haar in de rug en benen gebeten. David Bowie doet de aanklacht af met de mededeling dat de vrouw publiciteit zoekt.


Vanaf 10 Oktober 1979 is het in Los Angeles die dag Fleetwood Mac Day. Dezelfde dag onthullen de leden van Fleetwood Mac hun ster op de Hollywood Walk Of Fame.


Op 10 Oktober 1992 komt een nieuwe versie van De Vlieger van André Hazes op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze uitvoering staat vijf weken genoteerd en bereikt op 24 Oktober 1992 de 24ste plaats als hoogste notering. André Hazes heeft eerder in 1977 De Vlieger al voor het eerst opgenomen. Dan komt het nummer op 15 Oktober 1977 slechts tot de 15e plaats in de Tipparade.


Vanaf 10 Oktober 1988 ligt het album Barcelona van Freddie Mercury en de Spaanse operazangeres Montserrat Caballé in de platenwinkel. Pas in 1992, het jaar van de Olympische Spelen in Barcelona, bereikt de LP de negende plaats in de Nederlandse Album Top 100. De van het album afkomstige nummer Barcelona wordt al in 1987 als single uitgebracht, en haalt dan een schamele 34ste positie. In 1992 wordt ook de single Barcelona opnieuw uitgebracht, en brengt het nu tot een tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 10 Oktober 1963 gaat in Londen de tweede James Bond film From Russia With Love in première. Naast Sean Connery als 007 speelt Robert Shaw de hoofdrol als KGB-moordenaar Red Grant. De titelsong From Russia With Love is geschreven door Lionel Bart en wordt gezongen door Matt Monro. Deze single komt op 14 November 1963 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de twintigste plaats.


Vanaf 10 Oktober 1968 draait de film Barbarella in de Amerikaanse bioscopen. Het scenario is van Jean-Claude Forest en Claude Brulé. Barbarella is geregiseerd door Roger Vadim. Jane Fonda, zijn vrouw, speelt de titelrol. Milo O'Shea is te zien als Durand Durand. Naar deze figuur heeft de Engelse groep Duran Duran zich vernoemd.


Op 10 Oktober 1987 komt Stars On Frankie van Stars On 45 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40. Stars On Frankie bereikt de zestiende plaats. Op Stars On Frankie staat een medley van bekende nummers van Frank Sinatra die worden gezongen door Peter Douglas. Hij heeft in Februari 1987 De Henny Huisman Soundmixshow gewonnen. Op Stars On Frankie zingt Peter Douglas fragmenten van The Lady Is A Tramp, I Will Drink The Wine, Witchcraft, Something Stupid, Nancy (With The Laughing Face), Let Me Try Again, Strangers In The Night en My Kind Of Town. Stars On Frankie is een productie van Jaap Eggermont.


Loggins & Messina brengen op 10 Oktober 1972 de single Your Mama Don’t Dance uit. Your Mama Don’t Dance komt op 11 November 1972 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de vierde plaats.


Vanaf 10 Oktober 2006 ligt het album Still The Same ... Great Rock Classics Of Our Time van Rod Stewart in de platenwinkel. Still The Same ... Great Rock Classics Of Our Time is het eerste rockalbum in vijf jaar en bevat Stewart's uitvoeringen van bekende rockballads als: Have You Ever Seen The Rain, Fooled Around And Fell In Love, Still The Same, It's A Heartache, Missing You, The Best Of My Love, Love Hurts, Everything I Own en Crazy Love. Still The Same ... Great Rock Classics Of Our Time van Rod Stewart komt op 28 Oktober 2006 op een 57ste plaats de Mega Album Top 100 binnen en bereikt een week later de 51ste plaats als hoogste notering.


In Aberdeen, Schotland gaat op 10 Oktober 1983 de Club Fantastic Tour van Wham! van start. Het is voor George Michael en Andrew Ridgley hun eerste tour als Wham!. Later volgen nog de Make It Big Tour 84 en de Whamamerica Tour 85.


David Bowie geeft, om zijn album Hours te promoten, zeven concerten in Europa en Amerika. Deze korte tournee begint op 10 Oktober 1999 in Dublin, gevolgd door Parijs (14 Oktober), Wenen (17 Oktober), New York (19 November), Londen (2 December), Milaan (4 December) en Kopenhagen (7 December). David Bowie wordt begeleid door de gitaristen Page Hamilton en Mark Plati, toetsenist Mike Garson, bassiste/zangeres Gail Ann Dorsey en drummer Sterling Campbell. Holly Palmer en Emma Gryner zorgen voor de achtergrondvocalen. Op Hours staan Thursday's Child, Something In The Air, Survive, If I'm Dreaming My Life, Seven, What's Really Happening?, The Pretty Things Are Going To Hell, New Angels Of Promise, Brilliant Adventure en The Dreamers. Hours komt op 16 Oktober 1999 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en haalt een 31ste plaats.


Op 10 Oktober 2006 maakt DJ Tiësto bekend dat hij in samenwerking met Reebok sportschoenen op de markt gaat brengen. Hierop is een koptelefoon, het logo van de als Tijs Verwest geboren Nederlandse clubdeejay afgebeeld. In de zolen zit schuim “om beter te kunnen dansen”. De schoenen wordt geleverd in de kleuren oranje, rood, wit en blauw.


Cliff Richard presenteert op 10 Oktober 1983, samen met Mike Read, het programma The Breakfast Show wat wordt uitgezonden op BBC Radio One. Het programma wordt voor deze gelegenheid uitgezonden vanuit de woning van Mike Read in Weybridge in het graafschap Surrey.


Op 10 Oktober 1965 zijn Wayne Newton, Petula Clark en The Supremes te gast in de Ed Sullivan Show. In de 846ste aflevering van dit televisieprogramma zingt Wayne Newton ondermeer het nummer Remember When. Petula Clark vertolkt Round Every Corner en A Foggy Day In London Town. The Supremes zijn te horen met You're Nobody Till Somebody Loves You.


Vanaf 10 Oktober 1966 ligt de single Good Vibrations van The Beach Boys in de Amerikaanse platenwinkels. Op de B-kant van deze single staat het intrumentale Let’s Go Away For Awhile. Good Vibrations komt op 22 Oktober 1966 de Billboard Hot 100 binnen, en staat in de week van 10 December 1966 één week op de eerste plaats. The Beach Boys zijn op 17 Februari 1966 in de Western Recorders-studio in Los Angeles begonnen aan de opname van Good Vibrations. De productie wordt in de Gold Star-studio in Los Angeles afgemaakt. Na 22 sessies is Brian Wilson op 21 September 1966 tevreden over Good Vibrations. The Beach Boys worden bijgestaan door studiomuzikanten als drummer Hal Blaine, gitarist Al Casey, saxofonist Steve Douglas, toetsenist Larry Knechtel, bassist Billy Strange en theremin-speler Paul Tanner.


Op 10 Oktober 2005 krijgt Xander de Buisonjé in Parijs uit handen van Patrick Bruel een speciale prijs, omdat er meer dan één miljoen platen van hem zijn verkocht in de Benelux. Xander de Buisonjé is in Frankrijk om met Patrick Bruel het duet Casser La Voix op te nemen voor zijn nieuwe album. Deze CD wordt op 28 november 2005 uitgebracht.


Neil Diamond stijgt op 10 Oktober 1970 naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Cracklin' Rosie, zijn eerste Nr. 1 hit als solo artiest. Na jaren als liedjesschrijver in The Brill Building in New York gewerkt te hebben, waar hij ondermeer de Nr 1 hit I'm A Believer voor The Monkees schrijft, besluit Neil Diamond het ook eens zelf te proberen. In Nederland komt Craklin' Rosie tot een 6e plaats in de Top 40.


Op 10 Oktober 1950 richt Jac Holzman in New York de platenmaatschappij Elektra Records op. Holzman komt tot de oprichting na een optreden van Georgianna Banister te hebben bijgewoond. In 1951 verschijnt de eerste release; 150 exemplaren van New Songs By John Gruen: 100 exemplaren voor de verkoop en 50 voor promotiedoeleinden. Na enkele maanden krijgt Holzman zijn eerste teleurstelling als beginnende platenmaatschappij te verwerken. De distributeur is alleen de 50 gratis exemplaren kwijtgeraakt. De andere 100 krijgt Holzman weer terug. Naast zijn platenlabel begint Holzman ook een eigen platenwinkel. De winkel wordt veel bezocht door folkliefhebbers uit de buurt en zo komt Holzman in contact met folkzangeres Jean Ritchie. Resultaat is het tweede door Elektra uitgegeven album: Jean Ritchie Singing The Traditional Songs Of Her Kentucky Mountain Family. Er worden enkele honderden exemplaren van verkocht. Elektra blijkt op de goede weg te zijn en Holzman besluit ook eigen opnameapparatuur aan te schaffen. Begin jaren 60 komt de belangrijke doorbraak voor Elektra wanneer Holzman Judy Collins contracteerd. Holzman laat het produceren nu over aan Mark Abramson en later Paul Rothchild. In Mei 1966 bezoekt Holzman de Whiskey A Go-Go in Los Angeles om daar de groep Love te zien optreden. Als openingsact treedt een dan nog onbekende band op waarvan Holzman vooralsnog niet onder de indruk is, maar die later één van de meest legendarische popgroepen van de popscène zou worden: The Doors. Na aarzelingen van met name Rothchild worden The Doors gecontracteerd. In 1967 verkoopt Holzman Elektra voor 10 miljoen dollar aan Warner Brothers. In de jaren 70 besluit Elektra zich meer op country, rock, en funk te richten. Holzman is er dan niet meer bij: hij gaat in 1973 met pensioen. In Februari 2004 besluit Warner Music Group om Elektra samen te voegen met Atlantic Records. Sindsdien worden albums onder het logo van Atlantic Records gepubliceerd.


Brian Matthew presenteert op 10 Oktober 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciële omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt The Dave Clark Five, Susan Maughan, Millie, The Applejacks, Michael Halsam, Troy Dante & The Infernos, The Banshees en Kathy Kirby.


Steven Tyler en Joe Perry raken op 10 Oktober 1978 gewond wanneer er tijdens een optreden in Philadelphia vuurwerk op het podium gegooid wordt. De zanger en gitarist van Aerosmith komen er redelijk goed vanaf, maar de rest van de tour wordt afgemaakt met een veiligheidsgordijn voor het podium.


Muziek Jarige Op 10 Oktober

1943: Denis Daiziel - The Honeycombs Zanger
1945: Jerry Lacroix - Blood Sweat & Tears Saxofoon
1945: Alan Cartwright - Procol Harum Bas
1946: Frank Ashton - Zanger Nederland
1948: Séverine (Josiane Grizeau) - Zangeres Frankrijk
1951: Keith Grimes - Eva Cassidy Gitaar
1952: Sharon Osbourne - Manager en vrouw Ozzy Osbourne
1955: Midge Ure - Ultravox Zanger
1955: David Lee Roth - Van Halen Zanger
1958: Tanya Tucker - Country Zangeres USA
1959: Kirsty MacColl - Zangeres Engeland († 18 Dec. 2000)
1960: Eric Martin - Mr. Big Zanger
1960: Al Connelly - Glass Tiger Gitaar
1961: Martin Kemp - Spandau Ballet Bas
1963: Jim Glennie - James Bas
1963: Jonny Male - Republica Gitaar
1964: Graham Crabb - Pop Will Eat Itself Drums
1967: John Rzezik - The Goo Goo Dolls Gitaar/Zang
1970: Sandy Kandau - Zangeres Nederland
1973: Scott Moriss - The Bluetones Bas
1973: Mark Dakriet - Zanger Re-Play
1975: Melissa Graham - Solid Harmonie Zangeres
1976: Richard Oakes - Suede Gitaar
1979: Mya (Marie Harrison) - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten