Zoeken in de muziekgeschiedenis

7 okt. 2012

Muziekgeschiedeis van 8 Oktober

Gitarist Billy Gibbins, bassist Dusty Hill en drummer Frank Beard van ZZ Top boeken op 8 Oktober 1987 alvast een reisje voor de eerste passagiersvlucht naar de maan. Tot op heden wachten ze nog steeds op een bevestiging van de NASA.


Op 8 Oktober 1971 wordt het album Imagine van John Lennon in Europa uitgebracht. Het tweede solo-album van de ex-Beatle is het laatste werk dat hij in Engeland heeft opgenomen. Op 9 September 1971 is de LP al in Amerika verschenen. Op Imagine staan ondermeer Imagine, Jealous Guy, It's So Hard, I Don't Want To Be A Soldier, Oh My Love, How Do You Sleep? en Oh Yoko!. Imagine komt op 30 Oktober 1971 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en staat vanaf 13 November 1971 drie weken op de eerste plaats. Na het uiteenvallen van the Beatles maakt John Lennon een aantal albums, die voor het brede publiek wat moeilijk toegankelijk zijn. Voor het album Imagine kiest Lennon voor een wat commercielere aanpak. Het album is opgenomen in John Lennon’s Ascot Sount Studio. De opnamen verlopen soepel, mede dankzij een aantal beroemde medemuzikanten. Bassist Klaus Voorman werkt al in de Hamburg tijd met John Lennon. George Harrison is ook van de partij en op piano is Nicky Hopkins te horen. John Lennon heeft goede ervaringen met producer Phil Spector, die het laatste Beatle-album Let It Be heeft geproduceerd. De enige single van het album is de titelsong, dat een van de klassiekers uit de popgeschiedenis wordt. De titel Imagine is geinspireerd op een gedicht van Yoko Ono uit 1963. De invloed van Yoko Ono op Imagine is overduidelijk, getuige nummers als Oh Yoko, Oh My Love en Jealous Guy. In het nummer How Do You Sleep?. met George Harrison op gitaar, valt hij Paul McCartney aan over zijn manier van muziekmaken. Later verklaart Lennon, dat het als een grapje bedoeld is, maar dat de mensen het te serieus nemen. John Lennon wordt op 8 December 1980 vermoord. Zijn album Double Fantasy is dan na vijf jaar stilte net uit.


Bob Marley stort op 8 oktober 1980 in Pittsburgh, tijdens de voorbereiding van een tournee met Stevie Wonder, op het podium in elkaar. Na onderzoek in het Sloan-Kettering-ziekenhuis in New York blijkt dat hij een hersentumor en longkanker heeft. Zeven maanden later, op 11 Mei 1981, later overlijdt hij in Miami. Bob Marley is 36 jaar geworden.


De Foo Fighters beschuldigen op 8 Oktober 2008 republikein John McCain ervan dat hij ongevraagd hun muziek gebruikt voor zijn verkiezingscampagne. De Amerikaanse rockband verwijt de presidentskandidaat dat hij een verkeerde betekenis geeft aan het nummer My Hero. McCain heeft het liedje veelvuldig tijdens bijeenkomsten laten horen. In een verklaring laat de band weten: "This isn't the first time the McCain campaign has used a song without making any attempt to get approval or permission from the artist. It's frustrating and infuriating that someone who claims to speak for the American people would repeatedly show such little respect for creativity and intellectual property. The saddest thing about this is that 'My Hero' was written as a celebration of the common man and his extraordinary potential. To have it appropriated without our knowledge and used in a manner that perverts the original sentiment of the lyric just tarnishes the song. We hope that the McCain campaign will do the right thing and stop using our song--and start asking artists' permission in general!" Het is niet de eerste keer dat de 72-jarige politicus ongevraagd nummers gebruikt voor zijn campagne. In Augustus 2008 gebeurd dat met Running On Empty van Jackson Browne. De rockgroep Heart overkomt hetzelfde. Het lied Barracuda werd gebruikt voor evenementen waarbij McCains running mate Sarah Palin optrad.


Op 8 Oktober 1968 staat Mama Cass, voor het eerst, als solo-artiest op de planken na het verlaten van de Mamas & Papas. Het optreden in het Caesar Palace in Las Vegas is een artistieke ramp. Mama Cass is voor veertien dagen geboekt, maar hoeft de volgende avond niet terug te komen.


U2 komt op 8 Oktober 1988 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Desire. Het nummer is afkomstig van het album Rattle And Hum, waarvan de titel afkomstig is uit een zin van het nummer Bullet The Blue Sky. Van het Rattle And Hum verschijnt ook een gelijknamige film, er zijn verschillende studio's in Hollywood bereid om het project te financieren, maar uiteindelijk besluiten manager Paul McGuinness en U2 alles zelf te financieren. Het album Rattle And Hum verkoopt uiteindelijk meer dan 11 miljoen exemplaren.


Zanger Chris Martin van Coldplay wordt op 8 Oktober 2003 in Australie vrijgesproken van vernieling van een auto van een fotograaf, nadat de inklacht is ingetrokken. Chris Martin slaat met een steen, nadat hij is gefotografeerd tijdens het surfen, de ramen uit de auto van de fotograaf. Tijdens de rechtszaak in Byron Bay in New South Wales is de zanger zelf niet aanwezig, zijn advocaat Megan Cusack zorgt ervoor dat de aanklacht wordt ingetrokken.


Dandy komt op 8 Oktober 1966 in de uitvoeringen van The Kinks, Herman’s Hermits en Clinton Ford op een 40ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Dandy is geschreven door Ray Davies, de zanger/gitarist van The Kinks. Dandy is goed voor een derde plaats. Johnny Lion maakt een Nederlandse vertaling van Dandy. Deze versie is geen succes. Op 29 Oktober 1966 komt de B-kant van Dandy van Herman’s Hermits, No Milk Today, op een 25ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Het door Graham Gouldman (later 10CC) geschreven No Milk Today staat vanaf 9 November 1966 vijf weken op de eerste plaats.


Radar Love van Golden Earring komt op 8 Oktober 1977 opnieuw de Engelse hitparade binnen. In 1973 is de single goed voor een tiende plaats. Nu blijft Radar Love op 44 steken. Barry Hay over het ontstaan van Radar Love: "Radar Love speelden we al live voordat we het opnamen. In de studio hebben we daar later blazers bijgehaald. We hadden carte blanche, we konden lekker freaken. Niemand van ons dacht dat Radar Love een single zou worden. Cesar liep helemaal weg met Vanilla Queen: 'Dat is toch een hit ! horen jullie dat dan niet'. We speelden Radar Love en we hadden er succes mee, terwijl de mensen het helemaal niet kenden. Als ze er gelijk al zo op reageren, redeneerden wij, dan heb je ook wat in huis". Felix Meurders schreef in OOR: 'Als de heren denken dat ze hiermee gaan scoren, dan hebben ze het helemaal mis. Dit is een stuk puin'. We kregen een enorme kutrecensie".


Op 8 Oktober 1979 geeft John Denver in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam voor achtduizend fans een concert. Denver speelt ondermeer nummers van zijn binnenkort te verschijnen album Autograph en grote hits als Annie's Song, Calypso en Thank God I'm A Country Boy.


The U.S. Postal Service maakt op 8 Oktober 1992 bekend dat er een serie postzegels komt waarop legendarische rockhelden worden afgebeeld. Het gaat om Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley en Ritchie Valens. Daarnaast komt er een serie postzegels met de soulsterren Clyde McPhatter, Dinah Washington en Otis Redding.


Cats-gitarist Cees Veerman (foto) besluit op 8 Oktober 1972 de groep voor enige tijd te verlaten, vanwege stress en stemproblemen. Cees Veerman wordt vervangen door ex-roadie Piet Keizer. Piet Keizer is ooit lid geweest van de groep Q-Tips, maar pakt daarna zijn werk in de bouw weer op. Later gaat Keizer als roadie bij The Cats werken, en daarna in de Horeca. Piet Keizer over zijn aanstelling bij The Cats: "Op een dag sta ik achter de bar en komt Theo Klouwer (drummer Cats) binnen. Toen we een tijdje stonden te praten vroeg hij me ineens of ik soms zin had om bij The Cats te komen spelen. Het was achteraf een geweldige tijd, met het concert op het Malieveld in Den Haag als absoluut hoogtepunt. Zo verschrikkelijk veel mensen, dat was echt indrukwekkend." Cees Veerman keert eerder dan verwacht weer terug, en The Cats bestaan vanaf dan uit 6 leden. Cees Veerman over zijn vertrek: "In 1972 had ik problemen met mijn stem gekregen. Ik weet niet of het psychische of fysieke oorzaken had, maar het feit lag er wel dat ik op een gegeven moment op het podium mijn mond opendeed om te zingen, maar er niets meer uitkwam. Dat heeft nog ontzettend lang geduurd. Ik ben een tijdje helemaal uit The Cats geweest, later weer teruggekomen, want ja, ik hoorde er toch eigenlijk bij en op aandringen van de jongens ben ik weer begonnen. Het is daarna voor mij nooit meer geworden zoals toen."


Op 8 Oktober 1962 begint Little Richard aan een tournee door Engeland. De voormalig Rock 'n' Roll zanger verkondigt het woord van God en zingt uitsluitend gospel-songs. Wanneer blijkt dat dit bij het publiek totaal niet aan slaat, besluit Little Richard zijn repetoire aan te passen en zet hij ondermeer Long Tall Sally en Tutti Frutti weer op de setlist.


Tijdens het La Nit openlucht-festival in Barcelona, op 8 Oktober 1988, verzorgen Freddie Mercury en Montserrat Caballé een kort optreden. De Queen zanger en de Opera diva zingen ondermeer How Can I Go On, The Golden Boy en Barcelona. Zij worden begeleid door pianist Mike Moran. Het zou de laatste keer zijn dat Freddie Mercury op de planken staat. Hij overlijdt op 24 November 1991 aan de gevolgen van Aids, 45 jaar oud.


Op 8 Oktober 1993 overlijdt de Amsterdamse volkszanger Manke Nelis aan de gevolgen van kanker. Manke Nelis wordt op 16 December 1909 als Cornelis Pieters geboren, en begint zijn loopbaan als bassist. Manke Nelis werkt jarenlang samen met zijn zwager, accordeonist Johnny Meijer. In de jaren vijftig besluit hij zich onder de artiestennaam Carlo Pietro op het Amsterdamse levenslied te werpen. In 1956 krijgt hij een motorongeluk in Frankrijk. Hierbij verliest hij zijn rechterbeen. Als Manke Nelis treedt hij jarenlang op in The Shorts Of London aan het Rembrandtplein in Amsterdam. In 1987 heeft hij een Top 10-hit met Kleine Jodeljongen. Met zijn trio reist hij stad en land af. In 1988 kruipt Manke Nelis door het oog van de naald. Tijdens een Amerikaanse tournee met Nederlandse artiesten overleeft hij een busongeluk in San Diego. Een jaar later viert hij zijn zeventigste verjaardag. Het cadeau bestaat uit geld voor speelgoed voor gehandicapte kinderen. "Ik heb alles al", zegt hij. In 1990 trouwt Manke Nelis met Liza Bonenberg. Zij steunt hem als hij een aantal zware operaties moet ondergaan naar aanleiding van lever- en hartklachten. Manke Nelis is 73 jaar geworden.


In Zweden verschijnt op 8 Oktober 1991 een postzegel met de beeltenis van Per Gessle en Marie Frederikson van Roxette. Na Abba is Roxette de tweede popgroep aan wie in Zweden een postzegel wordt gewijd.


In de Maaspoort in Den Bosch wordt op 8 Oktober 1982 de allereerste Veronica Popnacht gehouden. Het concert wordt rechtstreeks door Veronica op Nederland 1 en Hilversum 3 uitgezonden. Het programma begint om tien voor twaalf 's avonds en duurt tot vier uur 's nachts. Optredens zijn er van Vitesse, Golden Earring, Normaal en Doe Maar.


Vanaf 8 Oktober 1984 ligt de nieuwe single, No More Lonely Nights, van Paul McCartney in Amerika in de platenwinkel. No More Lonely Night is op 24 September 1984 in Europa al verschenen. No More Lonely Nights komt op 13 Oktober 1984 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt een zesde plaats.


Chuck Berry onthult op 8 Oktober 1987 in Los Angeles zijn eigen bronzen ster op de Hollywood Walk Of Fame. 's Avonds is hij in Los Angeles aanwezig bij de première van Hail Hail Rock & Roll. Deze bioscoopfilm is de registratie van een concert dat Keith Richards op 16 Oktober 1986 in St. Louis heeft georganiseerd voor Chuck Berry die twee dagen later zestig jaar wordt. Met Eric Clapton, Robert Cray, Bobby Keys, Ingrid Berry, Steve Jordan en Julian Lennon brengt Keith Richards een ode aan de oude meester. Uiteraard speelt Chuck Berry zelf mee in de finale.


Prince brengt op 8 Oktober 1980 zijn derde album uit. Op Dirty Minds staan naast de titelsong de volgende nummers: When You Were Mine, Do It All Night, Gotta Broken Heart Again, Uptown, Head, Sister en Partyup. Dirty Minds komt op 8 November 1980 binnen in de Billboard-albumlijst, en haalt de 45ste plaats.


Op 8 Oktober 1988 is Keith Richards één van de gasten in het in het NBC-televisieprogramma Saturday Night Live. De gitarist van The Rolling Stones is er om promotie te maken voor zijn eerste solo-album Talk Is Cheap dat die maand verschijnt. Op Talk Is Cheap staan de nummers Big Enough, Take It So Hard, Struggle, I Could Have Stood You Up, Make No Mistake, You Don't Move Me, How I Wish, Rockawhile, Whip It Up, Locked Away en It Means A Lot. Talk Is Cheap komt op 22 Oktober 1988 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 24ste plaats.


Bon Jovi staat op 8 Oktober 1992 voor een optreden in een club in Tempe in Arizona weer gezamenlijk op de planken. Het is dan voor het eerst in vier jaar dat Bon Jovi weer optreedt. Tijdens het verrassingsoptreden worden er nummers gespeeld van het nog te verschijnen nieuwe album Keep The Faith. Dit album wordt in November 1992 uitgebracht.


Op 8 Oktober 1996 bekent Jimmy Chamberlin (foto), voormalige drummer van The Smashing Pumpkins, schuldig te zijn aan de dood van zijn collega Jonathan Melvoin die op 12 Juli 1996 om het leven komt. Het is volgens de politie van New York een macabere dood. Jonathan Melvoin, toetsenist van The Smashing Pumpkins is overleden aan een overdosis Red Rum, een levensgevaarlijke drug die in de jaren negentig in opkomst is. Red Rum ( omdraaiing van Murder) is een krachtige vorm van heroïne. Smashing Pumpkins-drummer Jimmy Chamberlain wordt opgepakt, omdat hij in een hotel in Manhattan de Red Rum bij Jonathan Melvoin heeft ingespoten. Jimmy Chamberlin wordt vijf dagen later bij The Smashing Pumpkins als drummer ontslagen. Jonathan Melvoin is 34 jaar geworden.


In New York wordt op 8 Oktober 2004 in club Spirit een liefdadigheidsconcert gehouden waar Blondie en The Strokes de top-attracties zijn. De opbrengst gaat naar kankeronderzoek. De avond is georganiseerd voor Johnny Ramone, de gitarist van The Ramones, die op 15 September 2004 aan prostaatkanker is overleden. Gastheer is Mickey Leigh. Hij is de broer van Joey Ramone, de zanger van The Ramones die in 2001 aan lymfklierkanker is gestorven.


Bram Bosman vertrekt op 8 Oktober 2008 bij Lefties Soul Connection. Voor de bassist is het na 6,5 bij de band gespeeld te hebben een moeilijke stap. "Maar ik ben toch blij dat ik hem heb gemaakt. We hebben veel opgebouwd en de muziek is ijzersterk, maar ik kreeg jeuk. Ik had zin om andere dingen te doen." Bosman ziet niets in het combineren van een nieuw project met Lefties. "Ik heb praktisch vanaf het begin bij de band gezeten. Dan wil je alles of niets. Voor mijn gevoel moest het een clean break zijn. De band respecteert mijn keuze. Er is geen ruzie." Bosman tourt nog tot eind 2008 met de band. "Als ze daarna nog niemand hebben gevonden wil ik nog best komen inspringen.” Bosman is hoopvol over de toekomst: “Ik zou graag weer willen lesgeven en ik neem al wat liedjes op met piano en basgitaar." Frontman Alvin Bartels is wel verbaasd over de beslissing van Bosman. "We wisten al langer dat Bram met het idee speelde om andere muzikale dingen te doen, maar dat hij daarvoor wil stoppen met Lefties is een verrassing." Bartels heeft nog gevraagd of de bassist niet iets als zijproject wil doen, maar het besluit stond vast. "Het wordt nog lastig om een goede vervanger te vinden. Iemand moet qua sound bij ons passen, maar je wilt natuurlijk ook nog leuk naast iemand in de bus zitten," aldus Bartels.


Op 8 Oktober 1974 bereikt Then Came You van Dionne Warwicke & The Spinners de gouden status in Amerika. Then Came You is op 27 Juli 1974 binnengekomen in de Billboard Hot 100. De single staat in de week van 26 Oktober 1974 een week op de eerste plaats.


Jerry Lee Lewis staat op 8 Oktober 1957 in de Sun-studio’s in Memphis om het nummer Great Balls Of Fire op te nemen. Great Balls Of Fire is geschreven door Jack Hammer en Otis Blackwell. Jerry Lee Lewis wil in eerste instantie het nummer opnemen onder de naam The Hawk. Jerry Lee Lewis is een volle neef van dominee Jimmy Swaggert, en het is in de jaren 50 in Memphis en omstreken niet vanzelfsprekend om zomaar ongestraft "The Devils Music" te spelen. Het toevallig bewaard gebleven religieus dispuut tussen Jerry Lee Lewis en Sun baas Sam Phillips, vlak voor de opname van Great Balls Of Fire, spreekt boekdelen: "How can the devil save souls? Man i've got the devil in me. If i didn't i'd be a Christian.." Deze uitspraak van Jerry Lee Lewis is te horen op de verzamel box van Sun Records, en is woordelijk overgenomen in het Sun Records boek van Colin Scott en Martin Hawkins. Great Balls Of Fire komt op 25 November 1957 de Amerikaanse hitparade binnen, en staat 6 januari 1958 vier weken op de tweede plaats.


Op 8 Oktober 1994 wordt op een Amerikaanse abonneezender het A Tribute To Elvis rechtstreeks vanuit Memphis uitgezonden. Optredens zijn er van ondermeer van Bryan Adams, Cher, Michael Bolton, Melissa Etheridge en Carl Perkins. Lisa Marie, de dochter van Elvis Presley, en haar man Michael Jackson bevinden zich onder het publiek, maar treden niet op.


Vanaf 8 Oktober 2001 ligt de single Zij Maakt Het Verschil van De Poema’s in de platenwinkel. De Poema's is een samenwerkingsverband tussen Van Dik Hout en Acda & De Munnik. Zij Maakt Het Verschil komt op 20 Oktober 2001 binnen in de Nederlandse Top 40, en staat vanaf 17 November 2001 twee weken op de eerste plaats.


Op 8 Oktober 2004 brengen ondermeer Usher, Elton John, Stevie Wonder, Norah Jones, Al Green en Mary J. Blige een gezamenlijk eerbetoon aan de overleden Ray Charles. Dit tribute-concert onder de naam Genius - A Night To Remember vindt plaats in het Staples Centre in Los Angeles. De avond wordt gepresenteerd door Quincy Jones, Bruce Willis, Jamie Foxx en Mos Def. Het concert wordt opgenomen door de televisieomroep CBS, en wordt in een samenvatting later in Oktober 2004 uitgezonden. Genius - A Night To Remember wordt ook internationaal aan televisiestations aangeboden. Ray Charles is op 10 Juni 2004 op 73 jarige leeftijd overleden.


CBS zend op 8 Oktober 1944 de eerste aflevering van The Adventures Of Ozzie & Harriet op de Amerikaanse radio uit. Het programma wordt gemaakt door Ozzie en Harriet Nelson. In de serie zijn ook hun kinderen David en Ricky te zien. Op 3 Oktober 1952 is de eerste uitzending van The Adventures Of Ozzie & Harriet bij ABC op televisie te zien. In de jaren vijftig groeit Ricky Nelson uit tot een tieneridool. De laatste 435ste aflevering van The Adventures Of Ozzie & Harriet, The Game Room, wordt op 26 Maart 1966 uitgezonden.


Op 8 Oktober 1964 haalt Ringo Starr zijn rijbewijs. Om dit te vieren koopt de drummer van The Beatles een Facel Vega-sportwagen.


Michael Jackson en Debbie Rowe gaan na een huwelijk van drie jaar op 8 Oktober 1999 uit elkaar. Hun twee kinderen, Prince Michael en Paris Michael Katherine, blijven bij Jackson op Neverland in Californië wonen.


Muziek Jarige Op 8 Oktober

1924: Zwarte Riek (Rika Jansen) - Zangeres Nederland
1934: Doc Green - The Drifters Zanger
1940: Fred Cash - The Impressions Zanger
1941: George Bellamy - The Tornados Gitaar
1941: Dave Arbus - East Of Eden Viool
1942: Buzz Clifford - Zanger USA
1945: Butch Rillera - Redbone Drums
1945: Ray Royer - Procol Harum Gitaar
1946: Joost Belinfante - Multi-Instrumentalist Nederland
1947: Tony Wilson - Hot Chocolate Bas
1949: Hamish Stuart - Average White Band Gitaar
1949: Harry Bowens - Was Not Was Zanger
1949: Sheila Ferguson - Three Degrees Zangeres
1950: Robert Bell - Kool & The Gang Zanger
1951: Johnny Ramone (John Cummings) - The Ramones Gitaar († 15 Sept. 2004)
1959: James Johnstone - Pigbag Gitaar/Saxofoon
1959: Gavin Friday - Zanger Ierland
1967: Teddy Riley - Blackstreet Zanger
1968: Laura Vlasblom - Frizzle Sizzle Zangeres
1973: Anila Mirza - Toy Box Zangeres
1982: Bas Van Wageningen - Di-Rect Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten