Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 4 Oktober

The Tornados komen op 4 Oktober 1962 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met het instrumentale Telstar. Het nummer gaat over de eerste actieve communicatie satelliete de Telstar 1. The Tornados is een Engelse groep, opgericht door producer en, Buddy Holly fan, Joe Meek, en bestaat uit Alan Caddy (gitaar), George Bellamy (gitaar), Roger LaVern ( orgel), Heinz Burt (bas) en Clem Cattini (drums). Het nummer heeft een uniek geluid, wat veroorzaakt wordt doordat sommige delen van het nummer in een badkamer zijn opgenomen. Wereldwijd gaan er ruim 5 miljoen exemplaren van over de toonbank. The Tornados zijn de eerste Britten die een nummer 1-hit scoren in Amerika. Het duurt tot 1964 voordat het The Beatles zijn, met I Want To Hold Your Hand, die het weer lukt. Na Telstar wordt er weinig meer van The Tornados vernomen. Joe Meek pleegt op 3 Februari 1967, de sterfdag van Buddy Holly, zelfmoord.


Pat Boone wint op 4 Oktober 1957, in de categorie Beste Zanger, de jaarlijke populariteitspoll van het blad New Musical Express. Op de tweede plaats eindigt Elvis Presley. Als Beste Engelse Groep eindigt op de eerste plaats The King Brothers, met op de tweede plek The Stargazers.


Op 4 Oktober 1973 zendt de BBC TV de 500ste aflevering uit van het populaire muziekprogramma Top Of The Pops. Gasten tijdens deze uitzending zijn ondermeer: Brian Ferry (A Hard Rain's Gonna Fall), CCS (Whole Lotta Love), Cliff Richard (Take Me High), David Cassidy (The Puppy Song en Daydreamer), Dawn (Tie A Yellow Ribbon Round The Old Oak en Say, Has Anybody Seen My Sweet Gypsy Rose), Lynsey De Paul (Won't Somebody Dance With Me), The Who (5.15), The Sweet (Ballroom Blitz) en Slade (My Friend Stan). Van The Isley Brothers (That Lady), David Bowie (The Laughing Gnome) en The Jackson 5 (Skywriter) worden videoclips vertoont. Het programma is een dag eerder opgenomen. The Who speelt dan hun nieuwe single 5.15. De bandleden zijn niet erg gecharmeerd van de vele BBC-officials onder het publiek. Pete Townshend smijt zijn gitaar aan barrels en steekt zijn middelvinger omhoog. Het optreden van Cliff Richard wordt door de roadies van The Who verstoord. De BBC zegt tegen The Who dat zij “nooit meer” in Top Of The Pops mogen optreden. Dit wordt teruggedraaid nadat Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle en Keith Moon schriftelijk hun excuses aanbieden.


Op 4 Oktober 1967 zijn George Harrison en John Lennon te gast in de show van David Frost die rechtstreeks op de Engelse televisie vanuit de Wembley studio's in Londen wordt uitgezonden. De twee Beatles zijn al op 29 September 1967 in het programma geweest om met David over meditatie en drugsgebruik te praten. Het Engelse publiek heeft dit gesprek zo interessant gevonden dat David Frost besluit om John en George op 4 Oktober 1967 terug te vragen.


Carly Simon valt tijdens een optreden op 4 Oktober 1980 in Pittsburgh uitgeput neer op het podium. Het zware toeren heeft zijn tol geëist. Op aanraden van een arts wordt het restant van haar Amerikaanse tournee afgelast.


The Rolling Stones treden op 4 Oktober 1973 twee keer op in de Bejlby Riiskonhallen in het Deense Aarhus. De shows zijn onderdeel van de Europese tour van The Rolling Stones die op 1 September 1973 met een optreden in de Stadthalle in Wenen, Oostenrijk van start is gegaan. Tijdens deze tour zien 307.700 fans in 21 verschillende steden, verdeeld over 8 landen de groep optreden. Het laatste optreden van deze tour is op 19 Oktober 1973 in de Deutschlandhalle in West-Berlijn. Op 13 en 14 Oktober 1973 staan de Stones in Ahoy in Rotterdam. Op 14 Oktober worden zelfs twee shows gegeven. De tour levert de groep een winst op van ruim een kwart miljien pond. Van het optreden op 4 Oktober 1973 verschijnt er onder de naam The Boys At The Alamo Story een dubbele bootleg. Dat staat althans op de hoes van deze bootleg. De opnames zijn echter afkomstig van diverse optredens van de Europese tour van 1973.


Manassas, de groep rond voormalig CSN&Y lid Stephen Stills geeft op 4 Oktober 1973 een concert in San Francisco. Halverwege de show stappen David Crosby en Graham Nash.het podium op. Even later komt ook Neil Young nog opdraven. Voor het eerst in twee jaar staat het kwartet weer eens gezamenlijk op de planken. Crosby Stills Nasy & Young spelen in een set van vijftig minuten alle grote successen, waaronder Suite: Judy Blue, Teach Your Children, Southern Man, en Find The Cost Of Freedom.


Pink Floyd komt op 4 Oktober 1975 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst met Wish You Were Here. Pink Floyd begint begint Januari 1975 aan de opnamen van de opvolger van het succesalbum Dark Side Of The Moon uit 1973. Eind September 1975 wordt Wish You Were Here uitgebracht. Op het album staat het nummer Shine On You Crazy Diamond. Het nummer is een ode aan het ex-lid Syd Barrett, die begin 1968 dringend gevraagd wordt Pink Floyd te verlaten wegens zijn drugsgebruik en onhandelbaar gedrag. Het respect voor Barrett is al die jaren echter wel gebleven, omdat Barrett als oprichter van Pink Floyd de basis voor het succes heeft gelegd met hits als Arnold Layne en See Emily Play. Tijdens het afronden van de opname van Shine On Crazy Diamond komt Barrett plotseling de studio binnen. Na zeven jaar is dit een bijzonder weerzien, maar daarna zien de leden van Pink Floyd Barrett nooit meer terug. In Nederland komt Wish You Were Here tot de tweede plaats.


Blur begint op 4 Oktober 1991, met een optreden in de Middlesborough Town Hall, aan een dertien dagen durende tournee door Groot-Brittannië.


The Smiths maken op 4 Oktober 1982 hun live debuut in Engeland. De groep rond zanger Morrissey en gitarist Johnny Marr speelt op die dag in The Ritz in Manchester. De geschiedenis van The Smiths begint net de geboorte van Stephen Patrick Morrissey, als tweede kind van Peter Morrissey en diens vrouw Elizabeth, van oorsprong Dubliners. Morrissey groeit op in Hulme en Stretford, buiten het centrum van Manchester, als een tamelijk eenzelvig kind. Zijn voornaamste vrienden zijn boeken. Als puber dweept hij met James Dean en Oscar Wilde. Hij bestookt de muziekbladen met brieven waarin hij onder meer zijn liefde voor de New York Dolls belijdt. Hij wordt zelfs voorzitter van de fanclub en schrijft hun biografie. Met latere Theatre Of Hate- en The Cult-gitarist Billy Duffy vormt hij zijn eerste (punk-) bandje, The Nosebleeds, waarin ook Vini Reilly (later Durutti Column) speelt. Hij schrijft plaatrecensies voor het popperiodiek Record Mirror, publiceert zijn New York Dolls-boek en werkt aan een ander over James Dean. Op een dag belt de jonge gitarist Johnny Marr (John Maher) bij hem aan. Uit deze ontmoeting ontstaat in 1982 de groep die Engeland de rest van het decennium op zijn kop zal zetten: The Smiths. In de klassieke opstelling gitaar-bas-drums moet de terreur van de synthipop te lijf worden gegaan. Daartoe worden eerst enkele demo's opgenomen met hulp van latere Fall-drummer Simon Wolstencroft, alvorens met zijn vervanger Mike Joyce en bassist Andy Rourke de missie een aanvang kan nemen. De eerste single Hand In Glove/Handsome Devil (voorjaar 1983) slaat in als een bom, al blijft een hitnotering uit. De twee volgende singles This Charming Man (eind 1983) en What Difference Does It Make? (begin 1984) halen de hitlijsten wel. Het debuutalbum The Smiths wordt onthaald op juichende recensies. De populariteit van de groep, die in eigen land gigantische proporties aanneemt, blijft wonderlijk genoeg in de rest van de wereld enigszins achter. The Smiths blijkt, evenals The Jam voor hen, een typisch Brits fenomeen. In 1986 wordt Craig Gannon (o.a. Aztec Camera), die al een tijdje als vijfde Smith dienst heeft gedaan, als tweede gitarist aan de band toegevoegd. Na het verschijnen van het album The Queen Is Dead wordt duidelijk dat er binnen de groep de nodige spanningen heersen. Terwijl de groep met nummers als Panic en Ask de ene hit na de andere scoort, wordt Gannon ontslagen en blijkt het ook niet meer zo te boteren tussen Morrissey en Marr. Als The Smiths later dat jaar voor het grote EMI tekent, moet zij contractueel voor haar oude platenmaatschappij nog twee albums uitbrengen. In de zomer van 1987 wordt bekend dat Marr de groep heeft verlaten. Dat betekent het einde van The Smiths.


Kas van Iersel presenteert op 4 Oktober 1985 zijn eerste aflevering van AVRO's TopPop. De opvolger van Ad Visser heeft het programma maar één seizoen gepresenteerd. Op 6 Juni 1986 presenteert Kas van Iersel alweer zijn laatste aflevering van AVRO’s TopPop op televisie. Kas van Iersel vertrekt op 8 September 1986 bij de AVRO om meningsverschillen over de te varen koers van TopPop. Bovendien weigert hij het land in te gaan als discjockey van de TopPop Drive In Show. Bas Westerweel en Leonie Sazias zijn in het seizoen 1986/87 de nieuwe presentatoren op televisie. TopPop-Radio, dat iedere maandagmiddag van 4 tot 6 uur op Radio 3 wordt uitgezonden, krijgt vanaf 8 September 1986 de ex-KRO-discjockey Rick van Velthuysen als presentator.


Tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Q Awards in Londen op 4 Oktober 2004 heeft Elton John één van zijn beruchte woede-uitbarstingen. Elton John heeft het vooral gemunt op Madonna. Voordat Elton John de prijs voor zijn verdiensten als componist in ontvangst neemt, haalt hij verbaal uit naar Madonna. Zij is één van de genomineerden voor Beste Live Act. "Sinds wanneer wordt playbacken beschouwd als live? Iedereen die in het openbaar playbackt en daar per kaartje 110 euro voor vraagt, moet worden neergeschoten. Nu zal ik wel geen Kerstkaart krijgen van haar, maar dat kan mij niet schelen", aldus Elton John. Liz Rosenberg, de woordvoerder van Madonna in New York, heeft onmiddellijk op de tirade van Elton John gereageerd. "Madonna playbackt niet - en zij levert nooit kritiek op collega's. Op haar Re-Invention Tour zingt zij iedere noot live. Zij schaamt zich er niet voor dat zij goed betaald krijgt voor haar harde werken. En Elton John, of hij aardig of stout is, blijft op Madonna's lijst voor Kerstkaarten staan", aldus Liz Rosenberg.


Op 4 Oktober 1963 treden The Beatles voor het eerst op in Ready Steady Go!. In dit televisieprogramma van ITV zingen zij From Me To You.


Johnny Cash wordt op 4 Oktober 1965, bij zijn terugkomst uit het Mexicaanse Juarez, op het vliegveld van El Paso in Texas aangehouden met een koffer vol peppillen en tranquillizers. De zanger wordt veroordeeld tot een boete van $1000 en dertig dagen voorwaardelijk.


Op 4 Oktober 1979 wordt in de Royal Albert Hall in Londen het 75-jarig bestaan van The London Symphony Orchestra gevierd. Tijdens dit gala zijn er ondermeer gastoptredens van Kate Bush en Cliff Richard.


Janis Joplin overlijdt op 4 Oktober 1970 in haar kamer in het Landmark Motel aan de Franklin Avenue in Hollywood aan een overdosis heroïne. Janis Lyn Joplin wordt op 19 Januari 1943 in Port Arthur, Texas geboren. Tijdens haar tienerjaren heeft ze een grote belangstelling voor blues- en folkmuziek, literatuur en kunst. Op zeventienjarige leeftijd loopt Janis weg van huis, en begint haar loopbaan met optredens in clubs in Houston en Austin. In 1965 vestigt Janis Joplin zich in Californie. Zij zingt in folk- en bluesclubs in San Francisco en Venice en leeft daarnaast van een werkloosheidsuitkering. In 1966 gaat ze terug naar Austin, maar na enkele maanden belt een bekende uit Californie met de vraag of ze deel wilde uitmaken van de nieuwe band, Big Brother & The Holding Company. Big Brother & The Holding Company breekt door tijdens het Monterey festival in 1967 en Janis Joplin wordt een grote ster. De eerste twee albums worden uitgebracht onder de naam Big Brother & The Holding Company. I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama (1969) is het eerste album dat onder haar eigen naam verschijnt. Het zware leven als artiest en persoonlijke problemen beginnen hun tol te eisen. Janis gaat overmatig drugs en drank gebruiken en raakt uiteindelijk zwaar verslaafd aan heroïne. Pearl wordt haar laatste studioalbum. Twee dagen voor haar dood heeft Janis Joplin in de CBS-studio's in Hollywood de opnamen van het nieuwe album afgerond. De sessie is op 4 Juli 1970 begonnen. In Februari 1971 verschijnt postuum het album Pearl. Het nummer Me And Bobby McGee wordt op 20 Januari 1971 uitgebracht. De single komt op 30 Januari 1971 de Amerikaanse Hot 100 binnen. Vanaf 20 Maart 1971 staat deze compositie van Kris Kristofferson twee weken op de eerste plaats. Het album verschijnt postuum in 1971. Janis Joplin wordt algemeen beschouwt als de belangrijkste blueszangeres van de zestiger jaren. Janis Joplin is 27 jaar geworden.


Op 4 Oktober 2006 ontvangt Marianne Weber uit handen van Julio Iglesias een gouden plaat voor haar album Lichtjes In Je Ogen. Hiervan zijn dan meer dan 35.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Voor de zangeres van het levenslied is het een grote eer dat zij de plaat krijgt uitgereikt van de Spaanse zanger. "Hij is een wereldster. Daar ben ik wel van onder de indruk." aldus Marianne Weber. De uitreiking vindt plaats tijdens het muziekspektakel Sterren Voor Dieren in Arnhem waar niet alleen Julio Iglesias en Marianne Weber maar ook BZN, Jannes en Wolter Kroes optreden om hun steun te betuigen aan de Dierenbescherming.


Thin Lizzy speelt op 4 Oktober 1974 voor het eerst in het bestaan van de groep met twee solo-gitaristen. Brian Robertson en Scott Gorham zijn de opvolgers van de vertrokken Gary Moore.


In 1963 veranderd The Metroplois Blues Quartet de naam in The Yardbirds. De groep bestaat dan uit Keith Relf (vocalen en mondharmonica), Chris Dreja (ritmegitaar), Paul Samwell-Smith (basgitaar), Jim McCarty (drums) en Anthony "Top" Topham (leadgitaar). Op 4 Oktober 1963 wordt de dan nog onbekende Eric Clapton gevraagd om Anthony 'Top' Topham te vervangen. Onder begeleiding van Crawdaddys impressario Giorgio Gomelsky, die de rol van manager en producer op zich neemt, krijgen The Yardbirds het volgende jaar een contract bij het Columbia-label van EMI. The Yardbirds worden in de jaren 60 vooral bekend omdat drie van de beroemdste gitaristen van Engeland hun carrière bij The Yardbirds beginnen. Behalve Eric Clapton zijn dit Jeff Beck en Jimmy Page.


Op 4 Oktober 1966 bereikt Sunny van Bobby Hebb de gouden status in de Amerika. Sunny is op 25 Juni 1966 de Billboard Hot 100 binnengekomen, en bereikt de tweede plaats. Bobby Hebb heeft het nummer geschreven nadat zijn oudere broer Hal bij een roofoverval op 23 November 1963 is vermoord.


Joni Mitchell komt met haar dubbele live LP Shadows And Light op 4 Oktober 1980 de Billboard-albumlijst binnen. De opnamen zijn op 10 September 1979 in de Santa Barbara County Bowl in Santa Barbara, Californie gemaakt. Joni Mitchell wordt begeleid door Pat Metheny (gitaar), Michael Brecker (tenor saxofoon, Lyle Mays (toetsen), Jaco Pastorius (bas), Don Alias (drums) en The Persuasions (achtergrond vocalen). Shadows And Light bereikt uiteindelijk de 38ste plaats. Op Shadows And Light staan ondermeer de volgende nummers: In France They Kiss On Main Street, Edith And The Kingpin, Coyote, Goodbye Pork Pie, The Dry Cleaner From Des Moines, Amelia, Hejira, Black Crow, Dreamland, Free Man In Paris, Furry Sings The Blues, Why Do Fools Fall In Love, Shadows And Light, God Must Be A Boogie Man en Woodstock.


Op 4 Oktober 1996 overlijdt in Nashville, Tennessee violist Jerry Rivers aan de gevolgen van kanker. Jerry Rivers wordt op 25 Augustus 1928 in Miami, Florida geboren, en is in de jaren veertig en vijftig violist bij The Drifting Cowboys, de band van Hank Williams Sr. Deze band bestaat verder uit: Don Helms (pedal steel gitaar), Bob McNett (gitaar) en Hillous Butram (bas). Het karakteristieke vioolspel van Jerry Rivers is ondermeer te horen op Hank Williams-opnamen als I'm So Lonesome I Could Cry, Your Cheatin' Heart en Hey Good Lookin'. Na de dood van Hank Williams Sr. speelt Jerry Rivers bij o.a. Ray Price, Ferlin Husky, Loretta Lynn, Marty Robbins, Johnny Cash en Hank Williams Jr. Jerry Rivers is 68 jaar geworden.


Peter Douglas treedt op 4 Oktober 1989 in het huwelijk met Monique Carbiere. De "Nederlandse Frank Sinatra" heeft zijn vrouw in 1986 leren kennen tijdens een mini-cruise op de Koningin Beatrix. Peter Douglas wint in Februari 1987 de Soundmixshow van Hennie Huisman. Na het winnen hiervan maakt hij samen met Jaap Eggermont de Stars on 45 produktie Stars On Frankie, die in Oktober 1987 de 16e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40. In 2001 is het over met het huwelijk wanneer Monique Carbiere er met een 22-jarige minnaar vandoor gaat.


Nederland is met ingang van 4 Oktober 1983 een nieuwe hitparade rijker. De Verrukkelijke Vijftien, een initiatief van de VARA, wordt vanaf dan op Hilversum 3 tijdens de VARA Dinsdag van vijf tot zes uur ’s middags gepresenteerd door Jeroen Soer. Van vier tot vijf uur laat hij een lijstje met tips voor de Verrukkelijke Vijftien horen. Jeroen Soer is op 27 mei 1986 voor het laatst als presentator bij de VARA te horen. Hij stapt over naar de TROS. Rob Stenders wordt de nieuwe presentator van VARA’s Verrukkelijke Vijftien.


Op 4 Oktober 1999 zou Janie Hendrix, een zuster van de overleden Jimi Hendrix, van plan zijn geweest zijn stoffelijke resten op te graven en die, tegen betaling, tentoon te stellen in een mausoleum. Eén van Janie Hendrix' andere ideeën is om begraafplaatsen rond het graf van haar broer te koop aan te bieden.


Paul McCartney brengt op 4 Oktober 1999 het album Run Devil Run uit. Op het inmiddels 32ste album van de ex-Beatle wordt hij bijgestaan door ondermeer David Gilmour (gitaren), Mick Green (gitaa), Chris Hall (accordion); Pete Wingfield (piano, Wurlitzer piano en Hammond orgel), Geraint Watkins (piano), Dave Mattacks (percussie) en Ian Paice (drums). Run Devil Run is opgenomen tussen 1 Maart en 5 Mei 1999 in de Abbey Road Studios in London. Op Run Devil Run zingt en speelt Paul McCartney een aantal favoriete oude songs en enkele nieuwe composities, waaronder Blue Jean Bop, She Said Yeah, All Shook Up, Brown Eyed Handsome Man, What It Is, Honey Hush en Party. In de Amerikaanse Album Top 200 bereikt Run Devil Run de 27ste plaats. In Nederland komt het album op 16 Oktober 1999 binnen. De CD komt niet hoger dan 53.


Op zaterdag 4 oktober 1958 begint BBC-Radio tussen tien en twaalf uur ’s morgens met Saturday Club. Dit programma wordt aangekondigd als “het beste van het populaire amusement van nu”. Saturday Club wordt gepresenteerd door Brian Matthew. In de eerste aflevering zijn er live-optredens van Terry Dene en Gary Miller.


Kathy Kirby staat op 4 Oktober 1963 in de platenstudio om het nummer Secret Love op te nemen. Het liedje is voor Doris Day geschreven door Paul Webster en Sammy Fain. Zij zingt Secret Love in de bioscoopfilm Calamity Jane. Op 25 Oktober 1963 wordt de versie van Kathy Kirby uitgebracht op Decca F 11759. Secret Love komt op 7 november 1963 de Engelse hitparade binnen. De single bereikt de vierde plaats.


Gerry & The Pacemakers geven op 4 Oktober 1963 een concert in het Odeon Theater in Lewisham. Een van de openings acts is de zangeres Cilla Black. Het is voor haar het eerste optreden voor een groot publiek.


De Engelse groep Squeeze maakt op 4 Oktober 1982 bekend er mee op te houden. Squeeze is het product van de Zuidlondense wijk Deptford, ook wel Fun City genoemd. Chris Difford (gitaar en zang en sinds de schoolbanken al gedichtjes schrijfend) vindt via een raamadvertentie Glenn Tilbrook (gitaar, toetsen, zang) en de twee beginnen samen liedjes te schrijven. In de loop van 1975 dienen Jools Holland (toetsen) en bassist Harry Kakoulli zich aan en ontstaat er iets wat serieus op een rockband begint te lijken. Inspelend op de punkrage maakt de groep in 1977 onder de produktionele handen van John Cale een epee op het Deptford Fun City-label van hun toenmalige manager Miles Copeland: Packet Of Three. Met dezelfde Cale wordt vervolgens de studio ingegaan om het album Squeeze te maken. De liefde voor frivole en aanstekelijke wegwerppop krijgt binnen de groep meer en meer de overhand. De van het album Cool For Cats getrokken singles Cool For Cats en Up The Junction worden in Engeland hits. Op het album East Side Story is voor het eerst Paul Carrack te horen op toetsen, als vervanger voor de vertrokken Jools Holland. Het verschaft de groep een steviger, r&b-georiënteerd geluid. Carrack zingt ook de eerste stem op het nummer Tempted, dat een kleine hit wordt. Anderhalf jaar later heeft Carrack de groep alweer verlaten, en is vervangen door Don Snow. Omdat Difford en Tilbrook Squeeze een artistiek keurslijf beginnen te vinden en omdat de lijst met zakelijke tegenvallers van velerlei aard steeds langer wordt, besluiten ze de groep op te doeken. Eind 1984 ziet Tilbrook de band van Tube-presentator Jools Holland en Gilson Lavis spelen. Hij is onder de indruk en haalt Difford over Squeeze te her-formeren, met Holland, Lavis en nieuwe bassist Keith Wilkinson in de gelederen. In deze formatie wordt nog het album Cosi Fan Tutti Frutti opgenomen.


Crosby, Stills & Nash moeten op 4 Oktober 1994 stoppen met hun 25-jarige jubileumtournee. David Crosby moet vanwege het vele drinken gedurende zijn leven een levertransplantatie ondergaan.


Van Halen (foto) maakt op 4 Oktober 1996 bekend dat Gary Cherone (rechts), de voormalig zanger van Extreme, de opvolger is van Sammy Hagar. Hagar zelf beweert dat hij is ontslagen. Volgens Eddie van Halen is Sammy Hagar echter zelf uit de groep gestapt. Op 17 Maart 1998 verschijnt het album Van Halen III, het eerste album waarop Gary Cherone te horen is. De titel, Van Halen III, refereert aan de derde incarnatie van Van Halen. De eerste is met zanger David Lee Roth en de tweede met Sammy Hagar. Het album wordt een grote teleurstelling en Gary Cherone wordt al spoedig de laan uitgestuurd. Van Halen III komt op 28 Maart 1998 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en haalt de 21-ste plaats.


In het Beth Israel Medical Center in New York overlijdt op 4 Oktober 2004 de componist en arrangeur Jacques Levy aan de gevolgen van kanker. Jacques Levy wordt op 29 Juli 1935 in New York geboren en heeft in 1969 voor het eerst succes als orkestleider bij de musical Oh! Calcutta. Samen met Roger McGuinn heeft hij in 1970 Chestnut Mare en Just A Season voor het album Untitled van The Byrds geschreven. In 1975 werkt Jacques Levy samen met Bob Dylan voor diens album Desire. Hij heeft ook platen gemaakt met Crystal Gayle en Carly Simon. Jacques Levy is 69 jaar geworden.


Op 4 Oktober 1969 komt het nummer Suite Judy Blue Eyes van Crosby, Stills & Nash binnen in de Billboard Hot 100. Suite Judy Blue Eyes is de tweede single van het debuutalbum van het trio. Stephen Stills heeft dit nummer geschreven voor Judy Collins. Suite: Judy Blue Eyes bereikt de 21ste plaats in de Billboard Hot 100.


Vanaf 4 Oktober 1974 is Herb Alpert & The Tijuana Brass drie dagen in Nederland voor concerten in De Doelen in Rotterdam, het RAI-Congrescentrum in Amsterdam en het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. In September 1974 is door zijn platenmaatschappij A&M Records het album Herb Alpert & The Tijuana Brass uitgebracht. The Tijuana Brass bestaat uit Lani Hall (zangeres), Vince Charles (steeldrum), Bob Edmondson (trombone), Bob Findley (trompet), Dave Frishberg (piano), ‘Papito’ Hernandez (bas), John Pisano (gitaar), Steve Schaeffer (drums) en Julius Wechter (marimba).


Op 4 Oktober 2005 overlijdt Harold Leventhal, die als promotor van folkmuziek ondermeer Bob Dylan aan diens eerste grote optreden in New York heeft geholpen. Behalve met Bob Dylan heeft Leventhal gewerkt met artiesten als Woody Guthrie, Pete Seeger, Harry Belafonte, Joan Baez, Johnny Cash, The Mamas & The Papas en Neil Young. In 1989 heeft Harold Leventhal als de producer van het album Folkways: A Vision Shared - A Tribute To Woody Guthrie en Leadbelly een Grammy Award gekregen. Ook heeft Harold Leventhal een aantal films over de folkwereld geproduceerd, waaronder Alice's Restaurant (1969), Bound For Glory (1976), Woody Guthrie: Hard Travelin' (1984) en We Shall Overcome (1989). In Bound For Glory vertolkt David Carradine de rol van Woody Guthrie vertelt. Bound For Glory wordt met twee Oscars bekroond. Harold Leventhal is 86 jaar geworden.


Met een concert op 4 Oktober 2003 in het Shea-stadion in New York komt er na veertien maanden een einde aan de wereldtournee van Bruce Springsteen & The E Street Band. De laatste show duurt drie uur en een kwartier. Bruce Springsteen & The E Street Band spelen in totaal dertig nummers, waarvan Code Of Silence, I Wish I Were Blind en Tunnel Of Love zelden eerder live gespeeld zijn. Springsteen laat zich, zonder president Bush te noemen, kritisch uit over "wereldleiders die om de waarheid heendraaien in oorlogstijd. Wij moeten goede, waakzame burgers zijn. De tijd is er rijp voor. Onze leiders moeten verantwoording afleggen. De tijd nemen om de waarheid te achterhalen is de Amerikaanse manier. Dit heb ik geleerd van Bob Dylan", aldus Bruce Springsteen. Hierop verschijnt Bob Dylan op het podium voor de eerste toegift. Met begeleiding van The E Street Band zingt Dylan het nummer Highway 61 Revisited, om daarna weer achter de coulissen te verdwijnen.


Vanaf 4 Oktober 2004 ligt Nancy Sinatra van Nancy Sinatra in de platenwinkel. Eén van de nummers op het album is Two Shots Of Happy, One Shot Of Sad. Dit nummer is door Bono, de zanger van U2, indertijd speciaal geschreven voor haar vader Frank Sinatra, die, vóór zijn overlijden in 1998, er niet aan toegekomen is om het nummer op te nemen. "Het zal niemand verbazen dat ik geëmotioneerd raak als ik het zing. De tekst heeft mij best moeite gekost", aldus Nancy Sinatra. De 63-jarige zangeres werkt op To Nancy With Love samen met een aantal artiesten die sterk zijn beïnvloed door haar muziek uit de jaren zestig. Let Me Kiss You is geschreven door Morrissey. De ex-zanger van The Smiths heeft een encyclopedische kennis van het repertoire van Nancy Sinatra. "Dit is overduidelijk een opname die wij gezamenlijk tot stand hebben gebracht. Let Me Kiss You is een schitterend, mooi en romantisch lied", aldus Nancy Sinatra. Jarvis Cocker, de zanger van Pulp, heeft twee songs bijgedragen aan To Nancy With Love. Hij speelt ook mee op gitaar. Jon Spencer is, als gitarist en met achtergrondzang, te horen in Ain't No Easy Way. Boss Man heeft Nancy Sinatra opgenomen met Reno, een Brits productie-team. “Ik mag van geluk spreken dat ik zo'n stel leuke en hippe muzikanten heb getroffen. Zij betekenen veel voor mij. Als ik hun werk niet zou waarderen, zou ik hun liedjes ook niet zingen. Wat is er vleiender dan een jonger iemand die zegt dat mijn muziek van invloed is geweest op zijn leven", aldus Nancy Sinatra.


Met ingang van 4 Oktober 1992 wordt door de publieke omroep de horizontale programmering op de radio ingevoerd. Op Radio 1, 2, 3, 4 en 5 worden door alle omroepen iedere dag een aantal vaste uren ingevuld. Elke zender krijgt een eigen herkenbaargeluid. Radio 1 is de nieuws- en actualiteitenzender, Radio 2 de lichte zender, Radio 3 de popzender, Radio 4 de klassieke zender en Radio 5 de cultuurzender.


Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt er op 4 Oktober 2005 in Ahoy’ in Rotterdam een Friends For War Child-concert gehouden. Er zijn optredens van o.a. Marco Borsato, Krezip, Trijntje Oosterhuis, Relax, Tasha's World, The Sheer, Guus Meeuwis en de cabaretiers Martine Sandifort, Thomas van Luyn en Mike Boddé.


Mike Gibbins overlijdt op 4 Oktober 2005 thuis in zijn slaap. Gibbins wordt op 12 Maart 1949 in Swansea in Wales geboren. Mike Gibbins is sinds de jaren zestig de drummer van Badfinger, en is het derde lid van deze groep die overlijdt. De 27-jarige gitarist Pete Ham pleegt in April 1975 zelfmoord. Bassist Tom Evans van Badfinger is 36 jaar wanneer hij in November 1983 een einde aan zijn leven maakt. Van Badfinger leeft alleen hun gitarist Joey Molland nog. Hij is op 21 Juni 2006 59 jaar geworden.


Op 4 Oktober 2005 is Robbie Williams te gast bij Paul de Leeuw voor de opnamen van diens televisieprogramma van 13 Oktober 2005. In een studio ernaast is een groot aantal bekende nederlanders te gast. Robbie Williams is vooral diep onder de indruk van de zwemster Inge de Bruijn.


René Froger geeft op 4, 5 en 7 Oktober 2002 drie concerten in Ahoy’ in Rotterdam. Als gasten ontvangt de Amsterdamse zanger ondermeer Lee Towers, Carel Kraayenhof, Glennis Grace en Sylvia Samson.


Ava Elizabeth Sambora wordt op 4 Oktober 1997 geboren als dochter van Heather Locklear en haar man Richie Sambora. De Amerikaanse actrice en de de gitarist van Bon Jovi zijn op 17 December 1994 met elkaar in het huwelijk getreden. Het paar gaat in Februari 2006 uit elkaar vanwege onoverbrugbare meningsverschillen.


Muziek Jarige Op 4 Oktober

1907: Bennie Benjamin - The Funk Brothers Drummer († 2 Mei 1989)
1929: Leroy Van Dyke - Zanger USA
1942: Helen Reddy - Zangeres USA
1944: Patti Labelle - Zangeres USA
1947: Jim Fielder - Blood Sweat & Tears Bas
1947: Julien Clerc (Paul-Alain August Leclerc) - Zanger Frankrijk
1948: Jan Veerman - BZN Zanger (tot 1966)
1953: Andreas Vollenweider - Harpist Oostenrijk
1955: Bob Fosko - Raggende Manne Zanger
1957: Barbara Kooyman - Timbuk 3 Gitaar/Zang
1959: Chris Lowe - Pet Shop Boys Toetsen
1960: Anita Heilker - The Dolly Dots Zangeres
1962: Jon Secada - Zanger USA
1963: Lena Zavaroni - Zangeres Engeland († 1 Okt. 1999)
1965: Neil Sims - Catherine Wheel - Drums
1984: Katina Sergeevna - T.a.T.u. Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten