Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Oktober

The_who_circa_1966The Who staat op 30 Oktober 1966 voor een concert in Sportpalast in Berlijn, West-Duitsland. De groep speelt echter maar 12 minuten en laten 10.000 fans teleurgesteld achter. Ook wordt The Who wegens slecht gedrag uit het Berlin Hotel gezet. Oorspronkelijk moet The Who na het concert in Berlijn naar Bremen voor een televisie opname voor het programma Beat Club, wat uitgezonden gaat worden op 19 November 1966. Deze opname wordt echter gecancelled en The Who vliegt terug naar Londen om verder te werken aan hun tweede album, wat dan binnen een maand moet verschijnen. Organisator Michael Leckebusch van het concert in Berlijn is niet blij, maar zegt er niets aan te kunnen doen: "The Who do what they want, including their manager. We twice had a fixed contract. The Who twice accepted, and twice they couldn't be bothered. But we are not running after them. If they want to come, then okay". Terug in Londen neemt The Who een acoustische versie op van het nummer Happy Jack (met Pete Townshend op cello) en worden er gedeeltes van A Quick One (While's He Away) op band vastgelegd.

Op 30 Oktober 1960 geven Cliff Richard & The Shadows een benefietconcert in de oude school van Cliff Richard in Cheshunt. De opzet van dit benefietconcert is om geld in te zamelen voor de bouw van een jongerenclub in de stad. Het voorprogramma wordt verzorgd door Johnny Carson, een neef van Cliff Richard, en Neil Christian.

Jam_master_jayJam Master Jay wordt op 30 Oktober 2002 doodgeschoten in een opnamestudio in de wijk Queens in New York. Rond half acht 's avonds dringen twee mannen de studio aan Merrick Boulevard binnen. Jam Master Jay wordt door het hoofd geschoten en overlijdt ter plekke. Jam Master Jay wordt in Januari 1965 geboren als Jason Mizell. Hij groeit op in de New Yorkse buitenwijk Hollis. Op de middelbare school St. Pascal richt hij in 1982 met zijn vrienden zijn eerste band Orange Crush op. Later wordt de naam gewijzigd in Run DMC. Jam Master Jay maakt naam als de goochelaar achter de draaitafels van Run DMC. Hij produceert de beats en scratches bij de raps van de andere twee leden. Jam Master Jay verheft het scratchen, waarbij door de plaat handmatig te zwengelen een pick-up naald snel over een plaat heen en weer wordt bewogen, tot kunst. Mede dankzij het theatrale optreden van Jam Master Jay, vindt deze methode veel navolging. Naast Jam Master Jay bestaat Run DMC uit de rappers Joseph Simmons en Darryl McDaniels. Run DMC is een van de grondleggers van het hiphopgenre. Sucker MC uit 1983 is een van de eerste hiphopnummers met enkel rap en een drumcomputer. Later slaat Run DMC een brug naar rock met behulp van producer Rick Rubin en de hardrockgroep Aerosmith met het nummer Walk This Way. Run DMC wordt voor het grensverleggende werk onderscheiden met een Grammy Award. Na de moord op Master Jay besluit Run DMC op 6 November 2002 als trio te stoppen. Jason Mizell is 38 jaar geworden. De daders zijn nooit gevonden.

Black Sabbath begint op 30 Oktober 1970 aan haar eerste tournee door de Verenigde Staten. Het eerste van 31 optredens is aan het Glassboro State College in New Jersey. Vaak speelt de uit het Engelse Birmingham afkomstige groep twee maal per avond. Black Sabbath bestaat dan uit zanger Ozzy Osbourne, gitarist Tony Iommi, bassist Terry "Geezer" Butler en drummer William Ward. Het laatste concert van deze korte Amerikaanse tournee is op 27 November in The Sunshine In, een club in Ashbury Park, New Jersey. Het voorprogramma wordt daar verzorgd door Cactus en de plaatselijke groep Steel Mill waarin dan een nog jonge onbekende Bruce Springsteen speelt. Black Sabbath speelt tijdens deze tour meestal de volgende nummers: Paranoid, Hand Of Doom, Iron Man, Black Sabbath, N.I.B, Behind The Wall Of Sleep, War Pigs, Fairies Wear Boots, Wicked World en Into the Void / Children Of The Grave.

Op 30 Oktober 1976 wordt Jessie James Wood geboren. Jessie James is de zoon van Rolling Stones-gitarist Ron Wood en zijn vrouw Krissy Findley. Ron en Krissy zijn van 1971 t/m 1978 met elkaar getrouwd. Krissy Findley overlijdt op 11 Juni 2005, op 57-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een overdosis medicijnen.

Vanaf 30 Oktober 2001 is het nieuwe album van Michael Jackson, Invincible te koop. Invincible komt op 10 November 2001 op de eerste plaats de Nederlandse Album Top 100 binnen, en blijft daar twee weken staan. Het is voorlopig de laatste keer dat Michael Jackson met een album op nummer 1 staat in Nederland.

HotlegsOp 30 Oktober 1970 maakt de groep Hotlegs hun podiumdebuut als voorprogramma van The Moody Blues tijdens een concert in de Festival Hall in Londen. The Hotlegs bestaan uit Eric Stewart (gitaar, toetsen, zang), Graham Gouldman (bas, gitaar, zang), Kevin Godley (drums, zang) en Lol Creme (gitaar, zang). Eric Stewart is medio jaren zestig lid van The Mindbenders die als begeleidingsgroep van Wayne Fontana en op eigen kracht hits hebben als Game Of Love (met Fontana) en A Groovy Kind Of Love. Graham Gouldman is als componist verantwoordelijk voor klassiek geworden sixties-nummers als For Your Love, Heart Full Of Soul (The Yardbirds), No Milk Today (Herman's Hermits), Look Through Any Window en Bus Stop (Hollies). Na een periode als stafcomponist bij een Amerikaanse uitgeverij en een geflopte soloplaat, The Graham Gouldman Thing, wordt hij samen met Stewart aandeelhouder in de Strawberry Studio in Manchester. De kunstacademiestudenten Kevin Godley en Lol Creme zijn daar regelmatige klanten. Terwijl Gouldman in de Verenigde Staten nog wat zaken afhandelt nemen Stewart, Godley en Creme onder de naam Hotlegs de single Neanderthal Man op, een grote hit in de zomer van 1970. Inderhaast wordt het album Think School Stinks samengesteld uit opnamen die de muzikanten voor zichzelf hebben gemaakt. In 1971 begeleidt en produceert het kwartet Neil Sedaka op zijn comeback Solitaire en spacehippie Ramases op het album Space Hymns. Het jaar daarop verkoopt de groep het nummer Donna aan platenbaas Jonathan King, die de groepsnaam 10CC verzint. Tot veler verbazing volgen meer hits in de vorm van Rubber Bullets, wegens verwijzingen naar de situatie in Noord-Ierland geboycot door de BBC, en The Dean And 1. Met singles als The Worst Band In The World, The Wall Street Shuffle en Silly Love breekt 10CC voorgoed ddor naar het grote publiek.

Elton John treedt op 30 Oktober 1972 op voor de Britse koningin Elizabeth II. Het is voor het eerst in Negen jaar dat een Brits artiest weer mag optreden voor de Koningin van Engeland. The Beatles zijn in 1963 de laatsten geweest die voor Koningin Elizabeth II hebben opgetreden in Londen. Tijdens deze Royal Command Performance Variety Show in het Palladium zingt Elton John I Think I'm Going To Kill Myself . Voor deze speciale show heeft hij een concert in Phoenix in Arizona afgezegd. Naast Elton John treden Liberace en Jack Jones op.

De Rolling Thunder Revue tour van Bob Dylan gaat met een optreden in het War Memorial Auditorium in Plymouth, Massachusetts op 30 Oktober 1975 van start. Er zijn ondermeer gastoptredens van Joan Baez en Roger McGuinn. Dylan wordt tijdens deze tour op het podium bijgestaan door: Bob Neuwirth (gitaar), T-bone J. Henry Burnett (gitaar), Roger McGuinn (gitaar), Steven Soles (gitaar), Mick Ronson (gitaar), David Mansfield (steel gitaar, viool, mandoline en dobro), Rob Stoner (bas), Howie Wyeth (piano en drums), Luther Rix (drums en percussion) en Ronee Blakley (achtergrondzang).

Op 30 Oktober 1966 wordt Yvette Louise Marsden als dochter van Gerry Marsden en zijn vrouw Pauline Behan geboren. De zanger van Gerry & The Pacemakers is op 11 Oktober 1965 in Liverpool met Behan in het huwelijk getreden. In 1980 wordt hun tweede dochter Victoria geboren. Gerry en Pauline Marsden zijn nog steeds gelukkig getrouwd.

Steve_orourke_2Steve O'Rourke, Pink Floyd manager en auto coureur overlijdt op 30 Oktober 2003 in Miami in Florida aan de gevolgen van een hartaanval. Steve O'Rourke wordt geboren in Willesden op 1 Oktober 1940. Nadat Syd Barett Pink Floyd verlaten heeft, neemt Steve O'Rourke in 1968 het management van de groep over van Peter Jenner en Andrew King. Begin 70er jaren begint O'Rourke voor zichzelf met het oprichten van EMKA Productions (genoemd naar zijn dochters Emma en Katherine). Hij is nu ook manager van David Gilmour, Nick Mason en Rick Wright. Wanneer Pink Floyd bezig is met de opname's voor Dark Side Of The Moon weet O'Rourke een enorm lucratieve deal te sluiten, waardoor Pink Floyd verhuist van Capitol Records naar het Columbia label. In Engeland blijft Pink Floyd bij EMI. Als auto coureur beleeft Steve O'Rourke zijn grootste succes in 1998, wanner zijn GTC Motorsport EMI/EMKA team als eerste in zijn klasse finished en een vierde plek in het algemeen klassemnt van de 66 editie van de 24 Uur Van Le Mans. Steve O'Rourke is 63 jaar geworden.

Op 30 Oktober 1961 wordt de eerste single op het nieuwe Philles platenlabel van Phil Spector uitgebracht. Het is Oh Yeah Maybe Baby met op de B-kant There's No Other (Like My Baby) van The Crystals. De B-kant wordt uiteindelijk de A-kant. There's No Other (Like My Baby) komt op 20 November 1961 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de twintigste plaats.

Vanaf 30 Oktober 1971 ligt Sing A Song Of Freedom van Cliff Richard in de platenwinkel. Op de B-kant van deze inmiddels 55ste single van de Britse zanger staat A Thousand Conversations. Sing A Song Of Freedom komt op 13 November 1971 de Britse hitparade binnen, en bereikt de dertiende plaats als hoogste notering.

Dj_tistoOp 30 Oktober 2003 wordt DJ Tixc3xabsto voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot de beste discjockey ter wereld. Een jaar eerder eindigde de als Tijs Verwest in Breda geboren DJ ook op de eerste plaats in de lijst van de honderd beste deejays die is samengesteld door het toonaangevende Britse blad DJ Magazine. Meer dan vijftigduizend dance-liefhebbers hebben hun stem uitgebracht. Het klassement wordt sinds 1993 samengesteld. De uitslag geeft de wereldwijde populariteit aan van deejays in het dance-circuit. Ook twee andere Nederlanders behoren, volgens DJ Magazine, tot de tien beste platendraaiers. Armin van Buuren (uit Leiderdorp) staat op 3; Ferry Corsten (uit Rotterdam) neemt de zesde plaats voor zijn rekening. Eerder is DJ Tiesto door ID&T Magazine gekozen tot de beste discjockey van Nederland.

The Scorpions staan op 30 Oktober 1991 in een uitverkocht Ahoy' Rotterdam. De Duitse groep is in 1991 qua populariteit in Nederland op haar hoogtepunt. Vanaf 1 Juni 1991 staat het numer Wind Of Change drie weken op de eerste plaats van de Nderlandse Top 40. De opvolger Send Me An Angel staat vanaf 24 Augustus 1991 twee weken op een vierde plaats. Het album Crazy World, waar beide singles van afkomstig zijn, staat vanaf 17 Augustus vier weken op de vijfde plaats van de Nederlandse Album Top 100.

Van_inkels_choiceOp 30 Oktober 1993 komt het door discjockey Jeroen van Inkel samengestelde verzamelalbum Van Inkel's Choice op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Verzamelalbum Top 25. Van Inkel's Choice komt op 13 November 1993 niet verder dan de20ste plaats en staat slechts drie weken genoteerd. Van INkel heeft voor de volgende nummers gekozen: W.O.L.D. van Harry Chapin, Feel Like Makin' Love van Bad Company, Take Me Home Tonight van Eddie Money, Wildfire van Michael Murphey, Go Back van Crabby Appleton, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman van Aretha Franklin, Nasty Girl van Vanity 6, Lonely Boy van Andrew Gold, Winter Song van Angel, Stuck In The Middle With You van Stealers Wheel, Thunder Island van Jay Ferguson, I Believe In Miracles van The Jackson Sisters, Are You Weepin' van Gary Wright, Brandy van Looking Glass, Driving My Life Away van Eddie Rabbitt, Hold On To My Love van Jimmy Ruffin, Satellite van The Hooters, I Specialize In Love van Sharon Brown en The Motive van Then Jerico.

Now_wwwplatenkastweblognlNow (Is The Moment) van Patricia Paay komt op 30 Oktober 1976 op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Now (Is The Moment) is opgenomen in de Fenal Sound Studio's in Loenen Aan De Vecht, en bereikt uiteindelijk op 20 November 1976 de twintigste plaats. Het nummer is in 1965 geschreven door Dave Berry, die het zelf opneemt voor de B-kant van zijn single This Strange Effect. Deze single van Dave Berry staat vanaf 23 Oktober 1965 drie weken aan de top van de Nederlandse Top 40.

Still_jennifer_lopezOp 30 Oktober 2003 lanceert Jennifer Lopez in New York haar nieuwe parfum. De marketing van Still Jennifer Lopez is gericht op vrouwen ouder dan 25 jaar. Het nieuwe geurtje is behalve "zuiver, verleidelijk en vrouwelijk" ook "heel echt" . Het "geeft voldoening en brengt in vervoering". De parfum "sluit aan bij mijn passies en mijn contact met het publiek", aldus Jennifer Lopez. De prijs van een flacon Still Jennifer Lopez is 42 euro. De nieuwe geur is voorlopig alleen te koop in de Verenigde Staten, Canada en het Verre Oosten. De rest van de wereld volgt in 2004.

Mick Jagger treedt op 30 Oktober 1988 op in het Utama Senayan Stadium in Djakarta, Indonesie. De zanger van The Rolling Stones wordt tijdens dit concert in het kader van zijn solo tour op het podium bijgestaan door: Joe Satriani (gitaar), Jimmy Ripp (gitaar), Doug Wimbish (bas), Simon Phillips (drums), Phil Ashley (keyboards), Richard Cottle (keyboards), en Sybil Scoby, Bernard Fowler, Linda Moran, en Lisa Fisher (achtergrondvocalen).

Op 30 Oktober 2006 worden vier nummers vrijgegeven van LOVE, het 'nieuwe' album van The Beatles. Dit zijn Strawberry Fields Forever, Lady Madonna, Octopus's Garden en While My Guitar Gently Weeps. Voor LOVE hebben producer George Martin en zijn zoon Giles 26 nummers van The Beatles opnieuw bewerkt. LOVE ligt vanaf 17 November 2006 in de winkel. Radio 2 heeft de primeur van de vier vrijgegeven nummers van LOVE.

Jim Morrison  Miami Omdat hij zichzelf onzedelijk zou hebben betast tijdens een optreden op 1 Maart 1969 (foto) in de Dinner Key Auditorium in Miami in Florida wordt Jim Morrison op 30 Oktober 1970 door rechter Murray Goodman veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar en een boete van 500 dollar, plus 60 dagen gevangenisstraf voor godslastering. De gevangenisstraf dient Morrison uit te zitten in de Dade County Jail. Zijn advocaat Max Fink gaat onmiddellijk in beroep en tegen een borgsom van $50.000,00 wordt Jim Morrison vrijgelaten in afwachting van zijn hoger beroep. Voor Morrison is het het begin van de mentale aftakeling. Het vreet aan hem om telkens in de beklaagdenbank te belanden voor zaken die voor hem heel gewoon zijn, maar waar de wereld kennelijk niet rijp voor is. Jim combineert steeds grotere hoeveelheden alcohol met allerlei andere drugs, maar blijft creatief bezig, ondermeer met het op tape zetten van zijn gedichten en het maken van de film HWY. Op 3 Juli 1971 overlijdt Jim Morrison in Parijs aan de gevolgen van een hartaanval. De nogal geheimzinnige omstandigheden daarbij doen een stroom van geruchten ontstaan. Nog jaren later blijven mensen beweren dat ze Morrison ergens gezien hebben, dat hij nog in leven is. Jim Morrison is 27 jaar geworden. Omdat er nooit bewijzen zijn getoond van Morrison's exhibitionistisch gedrag tijdens het concert van 1 Maart 1969 is er een actie opgezet om Jim Morrison ruim 40 jaar na zijn veroordeling vrij te pleiten hiervoor. Er kan hier een petitie worden aangeboden aan de huidige gouverneur van Miami.

Op 30 Oktober 2008 wordt duidelijk dat U2 wegens de dan heersende kredietcrisis het zonder haar spectaculaire opnamestudio op de bovenste verdieping van een nieuw te bouwen toren in Dublin moet stellen. Het bouwproject van 120 meter hoog wordt voor ten minste een jaar uitgesteld wegens de onzekerheid op de financixc3xable markten. Na voltooiing zou de toren het hoogste gebouw zijn van heel Ierland. Naast de opnamestudio van U2 is in het ontwerp van de toren ruimte gereserveerd voor een hotel, winkels, woningen en een platform waar bezoekers van het uitzicht kunnen genieten. De DDDA (Dublin Docklands Development Authority), de organisatie die de bouwprojecten aan beide zijden van de rivier de Liffey overziet, hoopt dat de U2 Tower ooit gebouwd gaat worden. "The objective is to see this landmark project completed. However, given the current unfavorable economic environment, more time is needed at this juncture," aldus de DDA in een verklaring.

Silkie_wwwplatenkastweblognlYou've Got To Hide Your Love Away van The Silkie komt op 30 Oktober 1965 op de 39ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. You've Got To Hide Your Love Away bereikt op 6 November 1965 de 30ste plaats als hoogste notering. You've Got To Hide Your Love Away is een nummer uit de film Help! van The Beatles, en is geschreven en geproduceerd door John Lennon en Paul McCartney. George Harrison en Paul McCartney begeleiden The Silkie op tamboerijn en op gitaar. Deze groep bestaat uit vier studenten aan de universiteit van Hull. De leden zijn zangeres Sylvia Tatler, de gitaristen Mike Ramsden en Ivor Aylesbury en bassist Kevin Cunningham.

Vanaf 30 Oktober 1973 ligt de single Piano Man van Billy Joel in de platenwinkel. Piano Man is op 17, 20 en 26 September 1973 in New York opgenomen. Op 23 Februari 1974 komt Piano Man de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 25-ste plaats. Piano Man is de eerste hit voor Billy Joel in Amerika.

Going_undergroundIn een interview met New Musical Express op 30 Oktober 1982 verteld Paul Weller dat The Jam stopt. Het trio met, naast Paul Weller, bassist Bruce Foxton en drummer Rick Buckler heeft zes jaar bestaan. In Engeland heeft The Jam vier nummer 1-hits gescoord. Dit zijn Going Underground en Start! in 1980 en A Town Called Malice en Beat Surrender in 1982. Met de single Beat Surrender en het album Dig The New Breed neemt The Jam waardig afscheid. Paul Weller begint na The Jam met een nieuwe groep, waarin hij zich wil omringen met technisch vaardiger muzikanten en richt The Style Council op, waarin oud-Dexys Midnight Runners-toetsenist Mick Talbot het enige andere vaste bandlid is.

Op Hilversum 1 wordt op 30 Oktober 1978  door Veronica van 's avonds vijf voor elf tot half  's nachts, de Nederlandse versie van The War Of The Worlds uitgezonden. De Engelse tekst is vertaald door Tineke Bakz, Ad Bouman en Bart van Leeuwen. Het muziekverhaal is door Jeff Wayne naar het gelijknamige boek van H.G. Wells geschreven. Jan van Veen is de verteller, Willem Duyn speelt een soldaat, Peter Koelewijn is een dominee en Patricia Paay speelt zijn vrouw. De liedjes zijn van de originele Engelse versie van Jeff Wayne. De Nederlandse productie is gemaakt in de Sound Push Studio in Blaricum.

Meisje_van_16_wwwplatenkastweblognlEen Meisje Van Zestien van Boudewijn de Groot komt op 30 Oktober 1965 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week later is deze single alweer uit de lijst verdwenen. Op 27 November 1965 komt Een Meisje Van Zestien opnieuw binnen in de Top 40, en bereikt nu de 23ste plaats. Een Meisje Van Zestien is door Charles Aznavour en Roger Chauvigny geschreven als Un Enfant. Edith Piaf is in 1951 de eerste die dit liedje op de plaat zet. Voor het arrangement van Een Meisje Van Zestien is gebruik gemaakt van de Engelse versie van Noel Harrison. Die heeft Un Enfant in de zomer van 1965 opgenomen als A Young Girl Of Sixteen. Het is producer Tony Vos die met dit nummer komt aanzetten. Tekstschrijver Lennaert Nijgh heeft de Engelse tekst gebruikt voor zijn vertaling, en doet dit vrijwel letterlijk. Ook het arrangement van de Engelse versie wordt integraal, van gitaargeluid tot castagnetten overgenomen.

Georges_brassensDe Franse chansonnier Georges Brassens overlijdt op 30 Oktober 1981 in Saint-Gély-du-Fesc in de buurt van Montpellier. Georges Brassens wordt geboren op 22 Oktober 1921 in het plaatsje Séte in Frankrijk. Brassens schrijft tijdens zijn carierre honderden liedjes die veel typische en zeer uiteenlopende personages tot onderwerp hebben, waaronder boerenmeisjes, hoeren, verliefde stelletjes, gendarmes, kruimeldieven, overspelige vrouwen, trouwe echtgenoten, pastoors, doodgravers, moordenaressen en dronkelappen. In Nederland is Georges Brassens vooral bekend van chansons als Les Sabots d'Helene, Chanson Pour l'Auvergnat (Een gedeeltelijk autobiografisch lied, geschreven in 1944, waarin hij zijn hospita en hospes (Jeanne en Marcel) bedankt voor de vele jaren dat zij hem gratis onderdak en te eten hebben gegeven. Dit, terwijl zijzelf zeer arm waren en hun kleine woning geen stromend water, geen elektriciteit en geen verwarming had. Ook nadat Brassens beroemd is geworden en veel geld tot zijn beschikking krijgt, waarvan hij het grootste gedeelte weggeeft) blijft hij er nog vele jaren wonen.), Bravo Margot (Het verhaal van Margootje, een herderinnetje dat een verloren poesje adopteert en dagelijks de borst geeft. Het leven in het dorpje komt stil te liggen doordat alle mannen naar het tafereeltje komen kijken. De vrouwen uit het dorp worden zo kwaad dat ze het poesje doodslaan. Uit troost neemthet herderinnetje een echtgenoot en laat haar charmes nooit meer aan iemand anders zien), Les Copains D'abord ( Een ode aan de vriendschap en kameraadschap) en verder Marinette, La Chasse Aux Papillons, L'Orange en Aupres De Mon Arbre. Georges Brassens is 60 jaar geworden.

Op 30 Oktober 1976 komt Ringo's Rotogravure van Ringo Starr op nummer 36 van de Nederlandse album Top 50 binnen. Na vijf albums voor Apple is dit de eerste LP die door Atlantic wordt uitgebracht. Ringo's Rotogravure is geproduceerd door Arif Mardin. Ringo Starr wordt op dit album bijgestaan door o.a. Paul en Linda McCartney, Eric Clapton, Peter Frampton, Harry Nilsson, Klaus Voormann, Jim Keltner, Melissa Manchester, Dr. John, John Lennon, Danny Kortchmar en Michael Brecker. Het album bereikt slechts 32ste plaats in de LP Top 50, en is maar vier weken genoteerd.

Neil Sedaka staat op 30 Oktober 1958 in de studio in New York om het nummer The Diary op te nemen. Neil Sedaka heeft The Diary samen met Howard Greenfield geschreven. De single komt op 8 December 1958 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de de veertiende plaats.

Op 30 Oktober 1959 is de single 'Til I Kissed You van The Blue Diamonds voor het eerst op de Nederlandse radio te horen. 'Til I Kissed You gaat in het VARA-programma Tijd Voor Teenagers in premiere. Til I Kissed You is geschreven door Don Everly. Hij heeft het samen met zijn broer Phil op de plaat gezet. De versies van zowel The Everly Brothers als The Blue Diamonds bereiken gezamenlijk de tweede plaats in de Nederlandse hitparade.

Koos_albertsKoos Alberts raakt in de nacht van 29 op 30 Oktober 1987, terwijl hij op weg is naar huis, door slaap overmand. Vlakbij zijn huis in Hierden in Gelderland vliegt Alberts uit de bocht, en raakt doordat hij geen autogordel draagt levensgevaarlijk gewond. Artsen verklaren hem zelfs korte tijd klinisch dood. Door een dwarslaesie is Koos Alberts vanaf dat moment op een rolstoel aangewezen. Zijn ongeluk is een schok voor een groot deel van de Nederlandse samenleving. Iedereen denkt dat het gedaan is met Koos Alberts als zanger. De opnamen voor zijn nieuwe album heeft hij voor het ongeluk al afgerond. Het Leven Gaat Door is in 1988 een enorm succes. De LP bereikt de tweede plaats in de Album Top 100.

Op 30 Oktober 1978 is Cliff Richard te zien op de Australische televisie in het programma Australian Music To The World. Cliff Richard zingt Devil Woman. Daarnaast is een opname te zien waarin Cliff Richard met John Farrar en Olivia Newton-John praat. De opnamen zijn thuis bij Cliff Richard in Weybridge gemaakt.

Fortunes_wwwplatenkastweblognlHere It Comes Again van The Fortunes komt op 30 Oktober 1965 op een 31ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Here It Comes Again bereikt de tweede plaats, en is hiermee de grootste hit voor de Engelse groep in de Nederlandse hitparade. The Fortunes hebben deze compositie van Les Reed en Barry Mason op 2 September 1965 in Londen opgenomen. Op 1 Oktober 1965 wordt Here It Comes Again doorplatenmaatschappij Decca uitgebracht. The Fortunes bestaan dan uit Glen Dale, Barry Pritchard, Rod Allen, David Carr en Andy Brown.

Op 30 Oktober 1965 wordt er een nieuwe hitparade in Nederland gelanceerd, de Parool Top 20, ook wel PS Popparade genoemd. De eerste editie wordt gepubliceerd in de Amsterdamse krant Het Parool. Yesterday van The Beatles is de eerste nummer 1-hit in deze Parool Top 20. Vanaf eind januari 1966 wordt PS Popparade uitgezonden in Tijd voor Teenagers. Dit radioprogramma van de VARA stopt na twee jaar met haar eigen hitparade. De VARA-Gids publiceert wekelijks de bovenste tien van de PS Popparade. Op 30 september 1967 wordt deze hitparade voor de laatste keer in Tijd Voor Teenagers uitgezonden. Op 1 augustus 1969 stopt Het Parool met de samenstelling. In de krant wordt vanaf die datum een lijst met de bovenste twintig noteringen in de Hilversum 3 Top 30 afgedrukt.

R_kellyOp 30 Oktober 2004 wordt R. Kelly door de promotor verwijderd van de gezamenlijke Best Of Both Worlds-tournee met Jay-Z. Aanleiding is een pepperspray-incident tijdens het concert van 29 Oktober 2004 in de Madison Square Garden in New York. Het incident gebeurt als R. Kelly tijdens de show onder het publiek twee mensen met een vuurwapen meent te zien. Hij staakt zijn optreden. Als hij later, om het optreden te hervatten, weer het toneel op wilt, wordt hij met pepperspray aangevallen door iemand uit het gezelschap van Jay-Z. R. Kelly en twee van zijn lijfwachten moeten hiervoor worden behandeld in het ziekenhuis.

Rob Stenders is met ingang van 30 Oktober 1987 bij Veronica op Radio 3 te horen in Stenders & Van Inkel. Stenders presenteert het programma samen met Jeroen van Inkel. Rob Stenders is de opvolger van Adam Curry die naar Amerika is vertrokken om voor MTV te werken. Rob Stenders is op 30 augustus 1991 voor het laatst in Stenders & Van Inkel te horen. Na vier jaar besluit hij naar Power FM, de nieuwe zender van Wim Rigter en Peter Belt, te gaan. Binnen een maand is Rob Stenders alweer vertrokken bij deze commerciele zender.

Rod_mckuen_wwwplatenkastweblognlWithout A Worry In The World van Rod McKuen komt op 30 Oktober 1971 op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40. Het gaat om een live-versie die in 1970 in de Royal Albert Hall in Londen is opgenomen. Het arrangement is van Arthur Greenslade. Without A Worry In The World is in 1969 gecomponeerd door Georges Moustaki als Le Meteque.'  Rod McKuen heeft zelf de Engelse vertaling gemaakt. Without A Worry In The World staat in de week van 27 november 1971 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Op 30 Oktober 1984 start Barry Manilow met een serie optredens in de Radio City Music Hall in New York. De concerten leveren de zanger bijna twee miljoen dollar op. De Amerikaanse zanger is in Nederland het meest bekend van het nummer Copacabana (At The Copa) dat op 22 Juli 1978 een 6e plaats bereikt in de Nederlandse Top 40.

Get_in_the_zoneBritney Spears moet op 30 Oktober 2003 afzien van de Europese CD-presentatie van Get In The Zone, haar vierde album. Een uur voor aanvang blaast zij het evenement af, omdat zij bijna veertig graden koorts heeft. Rond de honderd journalisten hebben zich in Parijs voor de CD-presentatie verzameld. Uit heel Europa is ook een groot aantal fans van Britney Spears naar de Franse hoofdstad gekomen. "Britney Spears is bezig aan een tweexc3xabneenhalve week durende promotie-tournee. Van haar artsen moet zij rust houden. Zij heeft griep en een zware keelontsteking. Wij hopen dat zij binnen een paar dagen is hersteld", aldus haar woordvoerder.

Op 30 Oktober 1964 bereikt Oh Pretty Woman van Roy Orbison in Amerika de gouden status. Oh Pretty Woman staat vanaf 26 September 1964 drie weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100.

Tyrannosaurus Rex is op 30 Oktober 1967 de eerste Britse groep zonder platencontract die een opname-sessie mag doen voor Top Gear, het BBC Radio One-programma van John Peel. Zanger Marc Bolan breekt later door met Tyrannosaurus Rex onder de afgekorte naam T.Rex.

Vanaf 30 Oktober 1971 ligt de single Sing A Song Of Freedom van Cliff Richard in de platenwinkel. Sing A Song Of Freedom komt op 13 November 1971 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de dertiende plaats

In_zaireBokser George Foreman wordt op 30 Oktober 1974 in Kinsjasa, de hoofdstad van Zaire, in acht ronde verslagen door Mohammed Ali. Mohammed Ali is door deze overwinning de nieuwe wereldkampioen. Deze bokswedstrijd inspireert de Engelse zanger Johnny Wakelin in 1976 tot het schrijven van het nummer In Zaire. Deze single komt op 11 September 1976 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tweede plaats.

David Bowie wordt op 30 Oktober 1995 gexc3xafntroduceerd in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame. Andere artiesten die op deze dag ook worden geintroduceerd in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame zijn ondermeer Tom Donahue, Gladys Knight & The Pips, Jefferson Airplane, Little Willie John, Pink Floyd, Pete Seeger, The Shirelles en The Velvet Underground.

The_saints_are_coming_u2_green_dayThe Saints Are Coming, het samenwerkingsverband tussen U2 en Green Day is vanaf 30 Oktober 2006 als download op internet verkrijgbaar. Vanaf 3 November 2006 ligt The Saints Are Coming als CD-single in de winkel. The Saints Are Coming is één van de twee nieuwe nummers op het verzamelalbum U2: Definitive Best Of dat vanaf 17 November 2006 in de platenwinkel ligt. Het andere nieuwe nummer dat op dit album staat is Window In The Skies. The Saints Are Coming van U2 & Green Day komt op 6 November 2006 op de eerste plaats binnen in de Mega Top 100, en staat twee weken lang bovenaan. Vanaf 18 November 2006 staat de single ook twee weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

Op 30 Oktober 1986 verschijnt in Engeland het door Mike Read geschreven boek The Cliff Richard File. Het voorwoord is van Cliff Richard zelf. In deze biografie is het leven van Cliff Richard opgetekend sinds hij op 14 Oktober 1940 is geboren als Harry Rodger Webb.

Didier_sinclairDe Franse technopionier Didier Sinclair overlijdt op 30 Oktober 2008 aan de gevolgen van longkanker. In September 2008 maakt zijn management al bekend dat Didier wegens medische redenen geen optredens meer verzorgd. Sinclair draait vanaf 1982 al platen, maar breekt pas in 1999 door bij een groter publiek met zijn tweede plaat getiteld Groove2me. Een jaar later scoort hij een internationale hit met het nummer Lovely Flight. Zijn meest recente plaat is Do You Speak. De Franse krant Le Monde noemt hem in een bericht "Een van de vaandeldragers van de Franse elektronische muziek." Naast zijn producties en deejaywerk is Sinclair ook artistiek director bij het hippe radiozender FG Dj Radio. "Zijn reis was kort, maar hij heeft hem in de eerste klasse afgelegd", meldt zijn familie in het overlijdensbericht. Didier Sinclair is 43 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 30 Oktober

1939: Eddie Holland - Componist USA
1939: Grace Slick (Grace Wing) - Jefferson Airplane Zangeres
1941: Otis Williams - The Temptations Zanger
1944: Robbie Van Leeuwen - Shocking Blue Gitarist
1946: Chris Slade - Manfred Mann's Earth Band Drums
1947: Timothy Schmit - The Eagles Bas
1949: David Green - Air Supply Bas
1955: Sylvia Crooks - The Internationals Zangeres
1960: Joey Belladonna - Anthrax Zanger
1960: Byron Burke - Ten City Zanger
1962: Geoff Beauchamp - Eight Wonder Zanger/Gitaar
1963: Jerry De Borg - Jesus Jones Gitaar
1967: Gavin Rossdale - Bush Zanger
1969: Snow (Darrin O'Brien) - Rapper Canada
1984: Keisha Buchanan - Sugababes Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten