Zoeken in de muziekgeschiedenis

23 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 24 Oktober

Ashton_gardner_dykeOp 24 Oktober 2001 overlijdt Kim Gardner aan de gevolgen van kanker. De voormalig bassist van Ashton, Gardner & Dyke wordt geboren op 27 Januari 1946 in Dulwich, Londen. In 1964 vormt hij samen met zijn buurjongen Ron Wood en Ali McKenzie, Tony Munroe en Pete McDaniels de groep The Thunderbirds, en krijgen aan het eind van 1964 een platencontract bij Decca Records. In 1965 wordt de naam afgekort tot The Birds en brengen ze verschillende singles uit: Leaving Here en No Good Without You Baby, die allbei de hitlijsten niet halen. Mede door een rechtzaak over de naam met de Amerikaanse groep The Byrds, verlaten The Birds Decca Records en gaan onder de naam Birds Birds door bij Reaction Records. Kort daarna gaan The Birds Birds uit elkaar. Kim Gardner en Ron Wood gaan verder met de Mod groep Creation, die vooral in Engeland gezien wordt als een geduchte concurrent voor The Who en The Kinks. Door het uitblijven van succes houdt de groep er in 1968 mee op. Ron Wood gaat naar The Small Faces, en Kim Gardner vormt het jazz-rock trio Ashton Gardner & Dyke. In 1971 hebben Ashton, Gardner & Dyke een hit met The Resurrection Shuffle. Wanneer Ashton, Gardner & Dyke uit elkaar gaan, begint Kim Gardner in 1982 een Cat & Fiddle restaurant en pub in Laurel Canyon. Door het succes verhuist het restaurant in 1984 naar Sunset Boulevard in Hollywood, waar het algauw de ontmoetingsplek wordt voor Britse popmuzikanten. Kim Gardner is 55 jaar geworden.

Shaved_fish_van_john_lennonVanaf 24 Oktober 1975 ligt het album Shaved Fish van John Lennon in de platenwinkel. Op deze verzamel-LP staan Give Peace A Chance, Cold Turkey, Instant Karma, Power To The People, Mother, Woman Is The Nigger Of The World, Imagine, Whatever Gets You Through The Night, Mind Games, #9 Dream en een medley van Happy Xmas (War Is Over)/Give Peace A Chance (Reprise). Shaved Fish komt op 29 November 1975 binnen in de Nederlandse LP Top 50, en bereikt op 6 December 1975 de 28ste plaats als hoogste notering. Het album staat slechts drie weken genoteerd. Na de moord op Lennon (8 december 1980) wordt het album opnieuw uitgebracht. Nu komt Shaved Fish op 3 Januari 1981 op een 34ste plaats de Nederlandse Albumlijst binnen, en staat vanaf 31 Januari 1981 drie weken op de derde plaats.

Merl_saundersDe Amerikaanse toetsenist Merl Saunders overlijdt 24 Oktober 2008 in San Francisco, Californixc3xab aan complicaties ten gevolge van een infarct. Merl Saunders wordt op 14 Februari 1934 in San Mateo, Californie geboren en is vooral bekend door zijn samenwerking met Jerry Garcia van Grateful Dead. In de jaren zeventig vormen Saunders en Garcia de Saunders-Garcia Band, die twee albums uitbrengt. De toetsenist speelt ook in Grateful Dead en is ook actief in Jerry Garcia's latere bands The Legion of Mary en Reconstruction. In 1990 verschijnt van Saunders en Garcia het album Blues From The Rainforest, dat uitgroeit tot een new age-klassieker. Daarnaast heeft Saunders zijn eigen Merl Saunders & Friends en begeleid hij o.m. Mike Bloomfield, David Grisman, Tom Fogerty en Sheila E. Plaatopnames maakte hij met Paul Pena, Bonnie Raitt, Miles Davis en B.B. King. Door de jaren heen is Merl Saunders te horen op tientallen albums. Die zijn uitgebracht op zijn eigen label Summertone, maar ook op Fantasy Records, Galaxy Records en Relix Records. In 2002 wordt Saunders getroffen door een beroerte waardoor hij aan één kant verlamd raakt. Merl Saunders is 74 jaar geworden.

Op 24 Oktober 2000 ondergaat de dan 56-jarige Amerikaanse zangeres en actrice Shelley Fabares een levertransplantatie. Fabares heeft in 1962 in de Billboard Hot 100 een nummer 1-hit met Johnny Angel.

12x5_van_the_rolling_stonesThe Rolling Stones beginnen op 24 Oktober 1964 aan een elf dagen durende tournee door Amerika met twee optredens (s'middags en s'avonds) in de Academy Of Music in New York. In de ochtend zijn ze te gast bij de radioshow van Murray The K, en daarna nemen de Rolling Stones zes nummers op voor de TV show van Clay Cole. Het laatste optreden van de tweede Amerikaanse tour van The Rolling Stones vindt plaats op 15 November in de Arie Crown Theatre in Chicago, Illinois. Ook op 24 oktober 1964 wordt in Amerika het album 12x5 van The Rolling Stones uitgebracht. Deze LP is een uitgebreide versie van de Engelse EP 5x5. Op het album staan ondermeer de nummers Around And Around, Confessin' The Blues, If You Need Me, Empty Heart, It's All Over Now, Congratulations, Time Is On My Side, Susie Q en If You Need Me. De plaat is tussen 25 Februari en 29 September 1964 in de Regent Studio in Londen en de Chess Studio in Chicago opgenomen. 12x5 bereikt een derde plaats in de albumlijst van Billboard.

Op 24 Oktober 1970 roept de Amerikaanse president Richard Nixon de radiomakers op geen platen meer te draaien waarin over het gebruik van drugs wordt gezongen.

Bill Wyman treedt op 24 Oktober 1959, zijn 23-ste verjaardag, in de Christ Church in Penge in het huwelijk met Diane Cory. De huwelijksreis van de bassist van The Rolling Tones en zijn kersverse bruid is niet meer dan een weekend in Birmingham, omdat Bill Wyman geen rooie cent heeft in die tijd. Het nieuwe echtpaar gaat bij de ouders van Bill inwonen. Een paar weken later verhuizen zij naar Woodbine Grove in Penge. Op 9 Januari 1967 is het huwelijk over, wanneer Diane Corey vertrekt naar haar familie in Zuid-Afrika.

James_brown_apollo_theatreOp 24 Oktober 1962 staat James Brown voor de zevende keer in het Apollo Theatre in Harlem, New York. De soul zanger is de afsluiting van een soul avond waarop ondermeer ook The Valentinos (Bobby Womack & familie), Solomon Burke en Freddie King optreden. Het optreden van James Brown wordt, op uitdrukkelijk verzoek van de zanger zelf, opgenomen. Syd Nathan, de platenbaas van James Brown ziet er het nut niet van in, omdat hij vindt dat Brown's kracht ligt in singeltjes, en dat mensen als ze een artiest live willen horen, liever naar een concert gaan. De opnames worden uitgebracht onder de naam James Brown Live At The Apollo, en staat 66 weken genoteerd in de Billboard albumlijst waarin het uiteindelijk de tweede plaats haalt en er miljoenen exemplaren van verkocht worden.

The Beatles zijn van 24 Oktober t/m 30 Oktober 1963 in Zweden voor vijf concerten en een televisieopname. Op het eerste deel van de Anthology-CD's staan de volgende vijf nummers die onder productionelen leiding vanKlas Burling in de Karlaplan-studio in Stockholm zijn opgenomen: I Saw Her Standing There, From Me To You, Money (That's What I Want), You Really Got A Hold On Me en Roll Over Beethoven.

Op 24 Oktober 1964 zingt Willeke Alberti in de aflevering van De Willy & Willeke Alberti Show voor de allereerste keer op televisie haar nieuwe single Mijn Dagboek. Het nummer is uit het Duits vertaald door Pi Veriss. Mijn Dagboek is op 19 September 1964 in de Nederlandse Top 50 van het blad Hitwezen binnengekomen, en haalt de tweede plaats. In April 1965 krijgt Willeke Alberti een gouden plaat voor Mijn Dagboek.

David_crosbyDavid Crosby verlaat The Byrds op 24 Oktober 1967, omdat hij teleurgesteld is dat niet zijn compositie Triad maar de Goffin-King compositie Going Back de nieuwe single wordt. David Crosby krijgt gelijk want Going Back komt evenals twee andere singles, Have You Seen Her Face en Lady Friend in de tweede helft van 1967 niet verder dan de onderste regionen van the Billboard Hot 100. In 1968, na een concert van de Engelse popgroep The Hollies waarvan Graham Nash deel uitmaakt, is er een informeel samenzijn in het huis van Joni Mitchell waar ook Stephen Stills aanwezig is. De gezelligheid leidt tot wat samenzingen, en het gezelschap is dermate verrukt van de combinatie van de drie stemmen dat ter plekke besloten wordt een groep te formeren. Crosby Stills & Nash is geboren.

Op 24 Oktober 2006 maakt het Amerikaanse tijdschrift Forbes een lijst bekend met De Meest Lucratieve Doden van 2005. Elvis Presley is hierin van de eerste plaats verdrongen door Kurt Cobain. De zanger/gitarist van Nirvana is in 2005 goed voor een omzet van vijftig miljoen dollar. Elvis Presley brengt nog altijd 42 miljoen dollar op. Hierna volgen Charles Schulz, de tekenaar van Peanuts, met 35 miljoen dollar, John Lennon met 24 miljoen dollar en Albert Einstein met 20 miljoen dollar. De Top 10 van de "Top-Earning Dead Celebrities" wordt volgemaakt door op 6 Andy Warhol (19 miljoen), op 7 Dr. Seuss (Theodor Geisel met 10 miljoen), op 8 Ray Charles (10 miljoen), op 9 Marilyn Monroe (8 miljoen) en op 10 Johnny Cash (8 miljoen). 

Ian Brown wordt op 24 Oktober 1998 veroordeeld tot een gevangenis van 4 maanden. De voormalig zanger van The Stone Roses heeft tijdens een vlucht van Paris naar Manchester in een verhitte discussie met een stewardess gedreigt haar beide handen af te hakken.

Op 24 Oktober 1969 staan Crosby, Stills, Nash & Young in de platenstudio om de single Teach Your Children op te nemen. Teach Your Children is geschreven door Graham Nash, en is één van de nummers op het album Deja Vu. Het album neemt meer dan 800 uur studiotijd in beslag. Over ieder nummer wordt urenlang gediscussieerd. Deja Vu wordt in Maart 1970 uitgebracht en haalt op 8 Augustus 1970 de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst. De single Teach Your Children komt op 20 Juni 1970 de Veronica Top 40 binnen en haalt de zevende plaats.

Jiles_perry_richardsonIn Sabine Pass in Texas wordt op 24 Oktober 1930 zanger Jiles Perry Richardson, alias The Big Bopper, geboren. Jiles Perry Richardson begint zijn carriere als discjockey bij KTRM in Beaumont in Texas. Op 4 Augustus 1958 komt hij onder de naam The Big Bopper met Chantilly Lace de Billboard Hot 100 binnen. Met een zesde plaats is dit zijn enige Top 10-hit. The Big Bopper komt op 3 Februari 1959 bij een vliegtuigongeluk in de buurt van Mason City om het leven. Op het moment van zijn dood is zijn vrouw in verwachting van hun tweede kind. Jay Perry Richardson wordt 84 dagen na de dood van zijn vader geboren.

Op 24 Oktober 1993 wordt de tournee van Duran Duran afgebroken. zanger Simon Le Bon heeft teveel problemen met zijn stem.

Vanaf 24 Oktober 1992 ligt het album Erotica van Madonna in de platenwinkel. Erotica komt op 7 November 1992 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt de tweede plaats. In Nederland blijft komt het album op 14 November 1992 tot een achtste plaats. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Fever, Bye Bye Baby, Deeper And Deeper, Where Life Begins, Bad Girl, Waiting, Thief Of Hearts, Words, Rain, Why's It So Hard, In This Life en Secret Garden. Van Erotica worden in Nederland vier singles uitgebracht: Erotica (#8 in Top 40), Deeper And Deeper (#17 in Top 40), Bad Girl (Tipparade notering) en Fever (Tipparade notering).

Mick Jagger en Marianne Faithfull worden op 24 Oktober 1968 in Londen gearresteerd voor het bezit van verdovende middelen. Na het betalen van een borgsom van (omgerekend) 42 euro worden zij vrijgelaten.

The_wizDe film The Wiz draait vanaf 24 Oktober 1978 in de Amerikaanse bioscopen. In deze re-make van The Wizard Of Oz uit 1939 worden de hoofdrollen gespeeld door Diana Ross, Michael Jackson, Nipsey Russell, Richard Pryor en Lena Horne. The Wiz is geregisseerd door Sidney Lumet. Van de soundtrack wordt A Brand New Day in Nederland op single uitgebracht. A Brand New Day staat vanaf 6 Oktober 1979 vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. D soundtrack van The Wiz komt op 29 September 1979 de Nederlandse albumlijst binnen, en haalt op 27 Oktober 1979 een 7de plaats als hoogste notering. Onder de naam The Wiz Stars wordt er nog een single van het album uitgegeven. Ease On Down The Road komt op 5 Januari 1980 tot een 7de plek in de Tipparade, maar weet de Top 40 echter niet te bereiken.

Op 24 Oktober 2003 wordt Shakira benoemd tot goodwill-ambassadeur van UNICEF. Met haar 26 jaar is Shakira niet alleen de jongste, maar ook de eerste Colombiaanse goodwill-ambassadeur van dit kinderfonds van de Verenigde Naties. "UNICEF verricht fantastisch werk in mijn geboorteland. Met eigen ogen heb ik gezien wat UNICEF kan uitrichten. Ik ben dankbaar dat ik mij mag voegen bij de andere sterren die UNICEF steunen en dat ik een persoonlijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de toekomst van kinderen in de hele wereld", aldus Shakira.

In New York wordt 24 Oktober 1995 uitgeroepen Tony Bennett Day. Tony Bennett staat dezelfde dag in de plaatselijke Radio City Music Hall. De als Anthony Dominick Benedetto geboren zanger heeft gedurende zijn carierre meer dan 30 hits in de Billboard Hot 100, waaronder de drie nummer 1 hits Because Of You, Cold, Cold Heart en Rags To Riches.

Cold_turkey_john_lennon_the_plastic_ono_Vanaf 24 Oktober 1969 ligt Cold Turkey van John Lennon & The Plastic Ono Band in de platenwinkel. Cold Turkey komt op 1 November 1969 de Engelse hitparade binnen, en haalt de veertiende plaats. In Nederland staat Cold Turkey vanaf 6 December 1969 twee weken in de Top 40, en komt niet hoger dan nummer 39. Cold Turkey en de B-kant Don't Worry Kyoko zijn op 30 September 1969 door John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band opgenomen. John had Cold Turkey eigenlijk met The Beatles willen opnemen, maar Paul McCartney ziet dit niet zitten. Daarom brengt hij het uit als single van The Plastic Ono Band. Die bestaat voor deze gelegenheid uit Eric Clapton, Yoko Ono, Klaus Voormann en Ringo Starr.

Op 24 Oktober 2006 begint Rob de Nijs met zijn begeleidingsband Pur Sang aan een uitgebreide tournee door Nederland en Belgie. Pur Sang bestaat uit Frank Jansen (Toetsen), Ferry Lever (gitaar), Kees den Hoed (bas), Han Wouters (drums) en Cristan Grotenbreg (toetsen. saxofoon). Het eerste concert is in de schouwburg in Venray in Limburg. Daarna volgen er optredens in ondermeer Leeuwarden, Gouda, Schiedam, Mechelen, Antwerpen, Zaandam, Beverwijk, Nijmegen, Utrecht, Amstelveen, Groningen, Almere, Zoetermeer, Zwolle, Roosendaal en Breda. De tournee wordt op 12 Juni 2007 afgesloten met een optreden in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn.

Voor het eerst in vier jaar brengen Bob Seger & The Silver Bullet Band op 24 Oktober 1995 weer een nieuw album uit. Op It's A Mystery staan de volgende nummers: Rite Of Passage, Lock And Load, By The River, Manhattan, I Wonder, It's A Mystery, Revisionism Street, Golden Boy, I Can't Save You Angelene, Sixteen Shells From A Thirty-Ought-Six, West Of The Moon en Hands In The Air. It's A Mystery komt op 11 November 1995 binnen in de albumlijst van Billboard, en haalt de 27ste plaats.

Berry_gordy_hollywood_walk_of_fameOp 24 Oktober 1996 onthult Berry Gordy (tweede van rechts), de oprichter van platenmaatschappij Motown Records, zijn eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Berry Gordy is met Motown Records gestart op 12 Januari 1959 wanneer hij achthonderd dollar van zijn familie leent om de platenmaatschappij op te richten. Om de lening te krijgen moet Berry Gordy wel een contract ondertekenen waarin hij verklaart dat zijn toekomstige royalties als borg garant staan. Met het geld koopt Gordy een huis op West Grand Boulevard, een geintegreerde middle class-straat. Hij woont boven en werkt beneden. Gordy geeft het huis een wit verfje en zet er tweedehands opname-apparatuur in. Denkend aan zijn dagen aan de lopende band heeft hij een hit factory (een fabriek van hits) voor ogen. "Ik wilde dat de artiest de deur inkwam als onbekende en de deur uitging als een ster." aldus Berry Gordy. Met grote blauwe letters laat hij Hitsville U.S.A. op het huis schilderen.

Vanaf 24 Oktober 1955 ligt in Amerika de single Mack The Knife van Louis Armstrong in de platenwinkel. Louis Armstrong heeft het nummer dat afkomstig is uit de Drie Stuiver Opera van Bertolt Brecht en Kurt Weill op 18 September 1955 in New York opgenomen. Mack The Knife komt op 11 Februari 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de twintigste plaats.

Op 24 Oktober 1970 komt She Likes Weeds van Tee Set op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 12 December 1970 staat deze single twee weken op de eerste plaats. She Likes Weeds is de enige nummer 1-hit van deze Delftse groep rond zanger Peter Tetteroo, die She Likes Weeds samen met toetsenist Hans van Eijck heeft geschreven.

DominiqueIn de Philips Studio in Brussel neemt de Belgische non Luc-Gabrielle op 24 Oktober 1961 het nummer Dominique op. De moeder-overste wil deze opname met Kerstmis als cadeau aanbieden. Dominique wordt in 1963 opgemerkt door een platenbaas. Hij besluit de single in de handel te brengen. Zuster Luc-Gabrielle wordt Soeur Sourire. Vanaf 7 December 1963 staat zij met Dominique vier weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Op 5 Januari 1964 is Soeur Sourire te gast in The Ed Sullivan Show. In dit Amerikaanse televisieprogramma zingt zij Hallelujah, Dominique en Les Piedes Des Missionaires. Haar optreden is in het Belgische Waterloo opgenomen. Jeannine Deckers wordt in Oktober 1933 geboren. Als zuster Luc-Gabrielle treedt zij in 1959 toe tot De Orde Der Dominicanen. In het klooster van Waver schrijft zij haar liedjes. In 1966 verlaat zij het klooster. Jeannine Deckers begint een schooltje waar zij les geeft aan autistische kinderen. Om geld in te zamelen voor haar school gaat zij weer platen opnemen als Luc-Dominique. Deze platen worden geen succes. Jeannine Deckers lijdt aan depressies. Zij neemt drugs en krijgt een alcoholprobleem. Ook leeft zij in een tweestrijd door haar homoseksuele geaardheid. Jeannine Deckers en haar vriendin 25-jarige vriendin Annie Pecher plegen op 29 Maart 1985 zelfmoord in hun huis in Waver. Soeur Sourire is 51 jaar geworden.

Op 24 Oktober 1977 wordt er in Hollywood begonnen met de opnamen van de film The Buddy Holly Story. Gary Busey speelt de rol van de op 3 Februari 1959 bij een vliegtuig-ongeluk omgekomen zanger. Maria Richwine speelt zijn vrouw Maria Elena. Gailard Sartain is te zien als The Big Bopper en Gilbert Melgar vertolkt Ritchie Valens. Alan Swyer heeft het scenario geschreven op basis van het boek His Life And Music van John Goldrosen. De regie is in handen van Steve Rash.

Paul McCartney is op 24 Oktober 1980 officieel de bestverkochte liedjesschrijver en platenartiest in de muziekgeschiedenis wanneer hij daarvoor wordt onderscheiden (en wordt opgenomen) door het Guinness Book Of World Records.

1979_bjorn_ad_visser_toppopOp 24 Oktober 1979 geeft Abba een concert in Ahoy in Rotterdam. Abba arriveert die dag om 14.45 op het vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam. Voorafgaand aan de show wordt Bjorn door Ad Visser, voor AVRO's Top Pop, geinterviewd over de nieuwe single Chiquitita. Het optreden in Ahoy is één van de vele in het kader van een tournee die op 13 September 1979 met een concert in de Edmonton Sports Arena in Edmonton, Amerika is begonnen. Abba speelt tijdens het concert in Rotterdam de volgende nummers: If It Wasn't For The Nights, As Good As New, Knowing Me Knowing You, Rock Me, Not Bad At All, Chiquitita, Money Money Money, I Have A Dream, Gimme Gimme Gimme, S.O.S., Fernando, The Name Of The Game, Eagle, Why Did It Have To Be Me, I'm Still Alive, Summer Night City, Take A Chance On Me, Does Your Mother Know, Hole In Your Soul, The Way Old Friends Do, Dancing Queen en Waterloo. Tijdens I Have A Dream wordt Abba bijgestaan door een Nederlands kinderkoor. Tijdens Why Did It Have To Be Me draagt Frida een voetbalshirt van Feyenoord. De tour wordt afgesloten met een concert op 15 November 1979 in de R.D.S. Main Hall in Dublin, Ierland.

Cliff Richard staat op 24 Oktober 1977 in Ahoy in Rotterdam. De Britse zanger zingt uitsluitend gospels.

Op 24 Oktober 1986 komt geluidstechnicus Peter Grange van Dire Straits bij een verkeersongeluk in het Engelse Gloucestershire om het leven.

Ben_moodyBen Moody, gitarist en mede-oprichter van Evanescence, stapt op 24 Oktober 2003, halverwege de Europese tournee, plotseling uit de groep. Een woordvoerder van hun platenmaatschappij wil niet ingaan op de reden van zijn vertrek. Evanescence maakt de Europese tournee, die duurt tot en met 10 November 2003, zonder Ben Moody gewoon af. "Dit doe je je band niet aan. Dit zou je ook je vrienden of je familie niet aandoen. Dit doe je niemand aan", reageert Amy Lee, de 21-jarige zangeres van Evanescence. Volgens het Engelse muziekblad Rock Sound is Ben Moody zonder met de overige bandleden te hebben gesproken, vanuit Berlijn in Duitsland teruggevlogen naar de Verenigde Staten. Eind jaren negentig heeft Amy Lee, samen met Ben Moody, in Little Rock in Arkansas de groep opgericht.

Op 24 Oktober 1974 gaat in Londen de film Stardust in premiere. David Essex speelt in deze door Michael Apted geregisseerde film de hoofdrol als Jimmy MacLaine. Andere rollen zijn er voor ondermeer Adam Faith, Larry Hagman, Paul Nicholas, Dave Edmunds, Keith Moon en Marty Wilde. Het script van Stardust is geschreven door Ray Connolly. . Stardust is de opvolger van That'll Be The Day uit 1973. In deze film speelt David Essex ook de hoofdrol van Jimmy MacLaine. Op de soundtrack van Stardust staan veel oude hits uit de jaren zestig en nieuw materiaal dat is geschreven door Dave Edmunds.

Bridge_schoolbenefietconcert_van_neil_yoIn een amfitheater even buiten San Francisco wordt op 23 en 24 Oktober 2004 de 18e editie van het jaarlijkse Bridge School-benefietconcert van Neil Young gehouden. Behalve van initiatiefnemer Neil Young zijn er ook live-optredens van onder anderen The Red Hot Chili Peppers, Sonic Youth en Ben Harper. Voor hun is dit de tweede keer dat zij meewerken aan het Bridge School-liefdadigheidsproject. Bij dit benefietconcert is het gebruikelijk dat artiesten een akoestisch optreden verzorgen. Paul McCartney en Tony Bennett werken voor het eerst mee aan deze concerten. Voor Paul McCartney wordt het zijn eerste akoestische set in dertien jaar. Sinds zijn optreden voor MTV Unplugged in 1991 heeft hij bij live-optredens alleen versterkt gezongen en gespeeld.

Op 24 Oktober 2003 wordt Rosey Carter Adams, de 45-jarige dochter van country-zangeres June Carter Cash, samen met de 40-jarige bluegrass-muzikant Jimmy Campbell dood aangetroffen in een bij haar huis geparkeerde bus. De twee zijn overleden aan koolmonoxidevergiftiging.

Art Garfunkel krijgt op 24 Oktober 1973 in Amerika een gouden plaat voor zijn eerste solo-album Angel Clare. Dit album is op 29 September 1973 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vijfde plaats. Op Angel Clare staan de volgende nummers: Traveling Boy, Down In The Willow Garden, I Shall Sing, Old Man, Feuilles-Oh/Do Spacemen Pass Dead Souls On Their Way To The Moon?, All I Know, Mary Was An Only Child, Woyaya, Barbara Allen en Another Lullaby.

Rosa_parks_1Op 24 Oktober 2005 overlijdt Rosa Parks, die op 1 December 1955 wereldberoemd wordt als zij in Montgomery in de staat Alabama als passagier in het voorste gedeelte van een bus zit en weigert op te staan voor een blanke man. Rosa Parks wordt gearresteerd, omdat volgens de wetgeving in Alabama alleen blanken in een bus voorin mogen zitten. Als reactie op haar arrestatie boycotten zwarten in heel Amerika 380 dagen lang het openbaar vervoer, totdat het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten de discriminerende regels in Alabama ongrondwettig verklaart. Dit leidt naderhand tot gelijke rechten voor blank en zwart op scholen en andere openbare gelegenheden. Rosa Parks is in haar slaap overleden, en is 92 jaar geworden. De burgerrechtenactiviste wordt ondermeer bezongen door The Neville Brothers in Sister Rosa (1989) en door OutKast in Rosa Parks (1999).

Herman van Veen komt op 24 Oktober 1987 op veertig binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Toveren. Deze compositie van Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel staat slechts drie weken in de hitparade. Toveren komt niet hoger dan een 36ste plaats. Op de B-kant van Toveren staat Ochtend In De Stad, dat geschreven is door Willem Wilmink en Herman van Veen.

Movin_out_van_billy_joelOp 24 Oktober 2002 gaat in het Richard Rodgers Theatre op Broadway, New York de musical Movinxe2x80x99 Out van Billy Joel in premiere. Deze musical gaat over de ontwikkeling van een stel vrienden in een periode van dertig jaar. Klassiekers als Uptown Girl, Piano Man, James, Tell Her About It en We Didn't Start The Fire zijn in deze musical te horen. De hoofdrollen worden vertolkt door Benjamin G. Bowman, Michael Cavanaugh, Elizabeth Parkinson, Keith Roberts, John Selya, Ashley Tuttle en Scott Wise. Movin' Out wordt onderscheiden met twee Tony Awards, de prestigieuze Amerikaanse theaterprijs. Na 1303 voorstellingen is op 11 December 2005 de laatste voorstelling van Movin' Out op Broadway.

Op 24 Oktober 1989 wordt The Who gexc3xafnstalleerd in de Rock 'n' Roll Hall Of Fame. Ook Hank Ballard, Bobby Darin, The Four Seasons, The Four Tops, Holland-Dozier-Holland, Gerry Goffin, Carole King, The Kinks, The Platters, en Simon & Garfunkel worden due dag op gexc3xafnstalleerd.

Neil Sedaka staat op 24 Oktober 1960 in de studio om het nummer Calendar Girl op te nemen. Calender Girl komt op 19 December 1960 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de vierde plaats. Op 7 Mei 1961 haalt Calender Girl in Nederland de zestiende plaats in de hitlijst van Muziek Express.

Brian Matthew presenteert op 24 Oktober 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciele omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt ondermeer Mary Wells, The Ronettes, Richard Anthony, Sandie Shaw, Ronnie Hilton, The Pretty Things en Tony Dangerfield.


Muziek Jarige Op 24 Oktober

1936: Bill Wyman - The Rolling Stones Bas
1944: Ted Templeman - Producer USA
1946: Jerry Edmonton - Steppenwolf Drums († 28 Nov. 1993)
1947: Edgar Broughton - Edgar Broughton Band Zanger/Gitaar
1948: Barry Ryan - Zanger Engeland
1948: Paul Ryan - Zanger Engeland († 29 Nov. 1992)
1948: Dale Griffin - Mott The Hoople Drums
1958: Mathilde Santing - Zangeres Nederland
1960: Carolien De Windt - Mai Tai Zangeres
1962: Debbie Googe - My Bloody Valentine
1968: Kim Sanders - Zangeres USA
1969: Rob Green - Toploader Drums
1970: Alonza Bevan - Kula Shaker Bas
1971: Ed Chester - The Bluetones
1978: Sabrina Washington - Mis Teeq Zangeres
1979: Ben Gilles - Silverchair Drums
1980: Monica (Monica Denise Arnold) - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten