Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 Oktober

PinkfloydfillmoreposterPink Floyd had op 23 Oktober 1967 moeten beginnen aan hun eerste Amerikaanse tournee. De twee optredens op 23 en 24 Oktober 1967 in de Whisky A Go Go in West Hollywood, Los Angeles worden echter gecancelled door het feit dat de werkvergunningen niet rond zijn. Ook geplande concerten op 26, 27 en 28 Oktober 1967 (foto) in het Fillmore Auditorium in San Francisco gaan niet door. Pink Floyd vertrekt uiteindelijk pas op 1 November 1967 naar Amerika waar het haar intrek neemt in het Casa Madrona Hotel bij Sausolito. Omdat de werkvergunningen weer vertraging hebben opgelopen gaan de shows op 2 November 1967 (in het Fillmore Auditorium in San Francisco) en op 3 November 1967 (in het Winterland Auditorium in San Francisco) weer niet door. Het eerste concert van Pink Floyd heeft uiteindelijk plaats op 4 November 1967 in het Winterland Auditorium in San Francisco. Andere artiesten die daar dan optreden zijn Richie Havens en The Big Brother Holding Company.

Op 23 Oktober 1989 wordt in Engeland het nummer Never Too Late van Kylie Minogue uitgebracht. De single gaat vooraf aan het nieuwe album Enjoy Yourself en aan Kylie's eerste tournee door Engeland, de Hitman Roadshow. Never Too Late haalt de 4e plaats in de Engelsehitlijst.

Zangeres_zonder_naamOp 23 Oktober 1998 overlijdt in het verpleeghuis Hornerheide in het Limburgse dorp Born de Zangeres Zonder Naam. Zij wordt op 5 Augustus 1919 in Leiden als Rietje Bey geboren. Een groot deel van haar jeugd brengt zij door in het ziekenhuis, omdat een botsplinter een zenuw in haar been beknelt. Amper zestien jaar oud wordt Rietje Bey opgenomen in een Leids revuegezelschap waarmee zij heel Nederland doorkruist. Na de Tweede Wereldoorlog vindt Rietje Bey werk als dienstbode in Maastricht. Hier ontmoet zij in een cafe Jo Servaes met wie zij trouwt. Haar eerste stappen op het muzikale pad zet zij met haar broer Jerry Bey en later met het accordeonduo Bex-Menten. Rietje Bey verandert haar naam in Mary Servaes. Ondanks bezwaren van haar echtgenoot treedt zij regelmatig op. In 1957 wordt zij ontdekt door talentscout Johnny Hoes van Phonogram. Hij laat Mary Servaes voor een auditie naar Hilversum komen. In de studio zingt zij haar lievelingsliedje Moeder Hoeveel Nachtjes Moet Ik Nog Slapen Voordat Paatje Komt. Dit levert haar prompt een platencontract op. Haar opvallende artiestennaam, Zangeres Zonder Naam, wordt bedacht door Johnny Hoes. Hij verwijst hiermee naar haar kinderlijke stem, waar geen naam voor te verzinnen valt. Op 4 September 1961 krijgt zij haar eerste gouden plaat voor Ach Vaderlief Toe Drink Niet Meer. Op 23 Mei 1986 staat Mary Servaes in het Amsterdamse Paradiso. Dit optreden ziet zij zelf als het hoogtepunt van haar carrixc3xa8re. Begeleid door het orkest onder leiding van Ad Kraamer zingt zij al haar grote successen. Het optreden wordt op LP uitgebracht. De single Mexico wordt een grote hit in de Top 40. Hij haalt de vierde plaats. Mary Servaes is 78 jaar geworden. In 1999 wordt een groot deel van haar inboedel, waaronder de jurken waarin zij heeft opgetreden, geveild. De opbrengst gaat, zoals zij in haar testament heeft opgegeven, naar De Nederlandse Hartstichting, Het Koningin Wilhelminafonds en een vrouwenproject in Papoea-Nieuw-Guinea. Vanaf December 1999 tot en met Mei 2000 is er in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden een tentoonstelling over het leven van de Zangeres Zonder Naam. Een gedeelte van de japonnen en andere attributen wordt geveild en de opbrengst gaat naar de goede doelen die Mary Servaes in haar leven steunde. In 2004 verschijnt Mijn Leven, een box met 5 cd's en een dvd waarop een bloemlezing staat uit de muzikale loopbaan van de Zangeres Zonder Naam.

Derek & The Dominos spelen op 23 Oktober 1970 twee show in de Fillmore East in New York. De groep bestaat uit Eric Clapton (gitaar/zang), Bobby Whitlock (toetsen/zang), Carl Radle (bas) en Jim Gordon (drums). De tweede show van 23 Oktober 1970 wordt opgenomen, hiervan verschijnen Got To Get Better In A Little While, Why Does Love Got To Be So Sad, Bottle Of Red Wine, Tell The Truth, Little Wing, Let It Rain en Crossroads op de dubbel CD Derek & The Dominos Live At The Fillmore uit 1994.

Janis Ian geeft op 23 Oktober 1991 een concert in het Circustheater in Scheveningen. De middag voor het zet de Amerikaanse zangeres Janis Ian haar voeten in het cement voor de Star Boulevard in Scheveningen. Deze boulevard ligt aan de strandkant bij het Kurhaus.

David_boxOp 23 Oktober 1964 komen alle vier de band-leden van Buddy & The Kings bij een vliegtuigongeluk om het leven. Zanger David Box, zanger/gitarist Buddy Groves, bassist Carl Banks en drummer Bill Daniels hebben een Cessna Skyhawks 172 gehuurd om naar een optreden in Harris County in Texas te vliegen. Het toestel wordt bestuurd door Bill Daniels. Harold David Box wordt op 11 Augustus 1943 in Sulphur Springs geboren, en is in 1960 enige tijd lid geweest van The Crickets. David Box is te horen op hun single Don't Cha Know en de B-kant Peggy Sue Got Married. Nadat het nieuws in Lubbock bekend geworden is, zijn de ouders van Buddy Holly de eerste die de ouders van David Box condoleren: "It's better you should know this now; people will tell you that time heals the pain but it doesn't". David Box is 21 jaar geworden.

In 1957 ontstaat in de derde klas van het gymnasium in Den Haag het duo The Telstars, bestaande uit Wim Goosen en Piet Oomen. The Everly Brothers zijn hun grote voorbeeld. Op 23 Oktober 1960 maken The Telstars hun podiumdebuut tijdens een talentenjacht in De Haagse Dierentuin. Daarna winnen zij meermalen de eerste prijs bij talentenjachten. In 1962 krijgt het duo een platencontract bij Phonogram. Hun eerste single is True Love met op de B-kant Sealed With A Kiss. Zij worden begeleid door Rene & The Alligators. Die begeleiden The Telstars ook bij hun optredens tijdens teenagershows. In 1962 hebben zij met Tu Mir Nicht Weh een grote hit in West-Duitsland. Hoogtepunt is hun optreden in het voorprogramma van The Rolling Stones op 8 augustus 1964 in het Kurhaus in Scheveningen.

Op 23 Oktober 1970 ontvangt Aretha Franklin een gouden plaat voor Don't Play That Song (You Lied). Het door Betty Nelson en Ahmet Artegun geschreven nummer is op 10 Maart 1970 in de Criteria Studio in Miami opgenomen. Aretha Franklin wordt op deze opname ondermeer bijgestaan soor Cgarlie Freeman op gitaar, Tommy McClure op bas en Sammy Greason op drums. Margaret Branch en Brenda Bryant zorgen voor de achtergrondvocalen. Don't Play That Song (You Lied) komt op 8 Augustus 1970 binnen in de Billboard Hot 100 en bereikt een 11e plaats als hoogste notering. In de R&B lijst van Billboard wordt de eerste plaats gehaald.

The_jimi_hendrix_experienceThe Jimi Hendrix Experience neemt op 23 Oktober 1966 in de Londense De Lane Lea Studios hun debuutsingle Hey Joe op. De opname wordt geproduceerd door Chas Chandler, de bassist van The Animals. Hey Joe is geschreven door William Roberts, een folkzanger waar daarna niets meer van vernomen is. Hey Joe is in 1965 door The Leaves, een Garageband uit Los Angeles voor het eerst op de plaat gezet. De versie van The Jimi Hendrix Experience wordt op 16 December 1966 uitgebracht. Jimi Hendrix heeft zich voor zijn versie van Hey Joe gebaseerd op het arrangement van de uitvoering van Tim Rose van begin 1966. Op de B-kant staat Stone Free. Op 29 December 1966 komt Hey Joe de Engelse hitparade binnen, en haalt de zesde plaats. In de Nederlandse Top 40 bereikt Hey Joe op 4 Maart 1967 de 11e plaats als hoogste notering.

Sid Vicious probeert op 23 Oktober 1978 in het Rikers Island Detention Center in New York zelfmoord te plegen. De ex-bassist van The Sex Pistols zit hier vast na de moord op zijn vriendin Nancy Spungen op 12 Oktober 1978. In New York begint op 2 januari 1979 hierover de rechtszaak tegen Sid Vicious. Nog voor de rechtszaak is afgelopen, overlijdt Sid Vicious op 2 Februari 1979 aan een overdosis heroine. Hij is 21 jaar geworden. De levensstijl van Sid Vicious en Nancy Spungen is in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy xe2x80x93 Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen.

In zijn geboorteplaats New Orleans, Louisiana overlijdt op 23 Oktober 1976 zanger Leonard Lee aan de gevolgen van een hartaanval. Samen met Shirley Goodman heeft hij in de jaren vijftig succes als Shirley & Lee. In 1956 heeft dit duo een grote hit met Let The Good Times Roll. Leonard Lee is veertig jaar geworden. Shirley Goodman heeft, als Shirley & Company in Maart 1975 een nummer 1-hit in Nederland met Shame Shame Shame. Shirley Goodman is op 5 juli 2005 op 69-jarige leeftijd overleden.

If_you_leave_me_nowChicago komt op 22 Oktober 1976 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met If You Leave Me Now. Het nummer is geschreven door bassist Peter Cetera die het nummer ook zingt. Door het succes verdwijnt het kenmerkende blazersgeluid van Chicago, en wordt de groep vanaf nu bekend door hun ballads. Het is voor Chicago hun 18e Top 40 notering, maar pas hun eerste Nr. 1 hit. If You Leave Me Now wint een Grammy voor Best Pop Vocal Performance By A Duo, Group Or Chorus, en wordt in Amerika plaat van het jaar.

Op 23 Oktober 1978 gaat bij een grote brand in Zuma Beach in Californixc3xab het huis van Neil Young in vlammen op.

Vanaf 23 Oktober 2006 is Willy DeVille voor enkele optredens in Nederland. Het eerste optreden is in De Harmonie in Leeuwarden. Daarna volgen er nog shows in Eindhoven, Utrecht en Rotterdam. Voor deze serie concerten laat Willy DeVille zijn band thuis. Hij wordt slechts begeleid door bassist David Keyes (die al langer deel uit maakt van zijn entourage) en pianist Jeff Levine die  eerder ondermeer speelt bij Joe Cocker en Hall & Oates.

Def Leppard haalt op 23 Oktober 1995 het Guiness Book Of World Records. Het is de Britse band gelukt om binnen 24 uur op 3 verschillende continenten een optreden te geven. Achtereenvolgens zijn dit: Tangier(Afrika), London (Europa) en Vancouver (Noord-Amerika).

Al_jolsonOp 23 Oktober 1950 overlijdt Al Jolson in San Francisco aan de gevolgen van een hartaanval. Al Jolson wordt gezien als één van de grootste entertainers in de Amerikaanse historie. Al Jolson wordt in 1886 in St. Petersburg in Rusland als Asa Yoelson geboren. Aan het begin van de vorige eeuw emigreert het gezin Yoelson naar Amerika. Al Jolson groeit op in Washington D.C. In 1911 maakt hij in de show La Belle Paree zijn debuut op Broadway. Zijn zwart geschminkte gezicht wordt zijn handelsmerk. In 1912 is Ragging The Baby To Sleep zijn eerste grote hit. Er gaan miljoenen exemplaren van de 78-toerenplaat over de toonbank. In 1927 schrijft Al Jolson geschiedenis als hij in de allereerste geluidsfilm The Jazz Singer optreedt. In 1928 staat hij met Sonny Boy twaalf weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Het nummer is afkomstig uit zijn tweede film The Singing Fool. Al Jolson is 64 jaar geworden.

Little Stevie Wonder neemt op 12 jarige leeftijd in de Hitsville USA Studio van Motown aan de 2648 West Grant Boulevard in Detroit op 23 Oktober 1962 zijn eerste single, Thank You For Loving Me All The Way, op. Stephen Hardaway Judkins is een jaar eerder door Berry Gordy in dienst genomen. Wanner Berry Gordy op een dag in de studio naar Stephen (Stevie) zit te kijken zegt hij tegen zijn secretaresse: "Sjonge, die knul is een wonder". Thank You For Loving Me All The Way wordt geen hit.

Turn_turn_turn_van_the_byrdsOp 23 Oktober 1965 komt Turn! Turn! Turn! van The Byrds de Amerikaanse hitparade binnen. Turn! Turn! Turn! is door The Byrds op 9 September 1965 in de Columbia Studio in Los Angeles opgenomen. Het nummer is drie jaar eerder geschreven door Pete Seeger. Voor de tekst gebruikt Pete Seeger een gedeelte van het boek De Prediker uit het Oude Testament (The Book of Ecclesiastes). Turn! Turn! Turn! van The Byrds staat vanaf 4 December 1965 drie weken op de eerste plaats. In Nederland bereikt Turn! Turn! Turn! de vijftiende plaats.

Op 23 Oktober 1999 wordt Sandra Ann Rosas, de vrouw van Los Lobos-zanger Cesar Rosas, gekidnapt. Sandra Ann Rosas is het laatst door hun drie dochters gezien. Cesar Rosas is in New Orleans in verband met een Amerikaanse tournee van Los Lobos. Hij keert onmiddellijk terug naar Los Angeles. Op 31 oktober 1999 wordt de 39-jarige Gabriel Gomez opgepakt voor de moord op zijn halfzus. Sandra Ann Rosas is 47 jaar geworden. Haar lichaam is nooit gevonden.

Yolanda Saldivar wordt op 23 Oktober 1995 tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Texaanse zangeres Selena op 31 Maart 1995. Yolanda Saldivar is de voormalige voorzitster van Selena's fanclub. Zij zou volgens de zangeres geld uit haar kledingzaak hebben verduisterd. Bij een woordenwisseling hierover worden de fatale schoten gelost. Selena Quintanilla Perez is 23 jaar geworden. Vier maanden na haar dood heeft zij met de CD Dreaming Of You een postume nummer 1-hit in de albumlijst van Billboard.

The_lady_sings_the_bluesDe film The Lady Sings The Blues gaat op 23 Oktober 1972 in New York in premiere. The Lady Sings The Blues gaat over het leven van zangeres Billie Holiday. Diana Ross speelt de rol van de in 1959 overleden zangeres. De opnamen van The Lady Sings The Blues begint op 3 December 1971 in de wijk Los Feliz in Los Angeles. Voor deze lokatie is gekozen omdat het precies op het Baltimore uit de jeugd van Billie Holiday lijkt. In totaal zijn er 41 dagen nodig om de film op te nemen. De regie is in handen van Sidney J. Furie. In Oktober 1972 gaat The Lady Sings The Blues in Loew's State 1 in New York in premiere. In Februari 1973 krijgt de film vijf Oscar nominaties, maar bij de uitreiking van de Oscars valt de film in alle vijf de categorieen buiten de hoofdprijs.

In Oktober 1972 speelt David Essex de hoodrol in de musical Godspell. Vanaf 23 Oktober 1972 neemt hij zeven weken vrij, omdat hij is gevraagd voor de hoofdrol in de film That'll Be The Day. De opnamen worden op het eiland Wight gemaakt. In That'll Be The Day spelen verder Billy Fury, Keith Moon en Ringo Starr. That'll Be The Day gaat op 12 April 1973 in Londen in premiere.

Het album Strawberries van The Damned komt op 23 Oktober 1982 binnen in de Britse albumlijst. Als gimmick is de binnenhoes, waar alle teksten op staan, met een chemische stof zo bewerkt dat het naar aardbeien reikt. Strawberries bereikt de vijftiende plaats. Ophet album staan de volgende nummers: Ignite, Generals, Strangers On The Town, Dozen Girls, The Dog, Gun Fury, Pleasure & The Pain, Life Goes On, Bad Time For Bonzo, Under The Floor Again en Don't Bother Me.

Maybelle_carterMaybelle Carter van The Carter Family overlijdt op 23 Oktober 1978. Maybelle Carter wordt op 10 Mei 1909 in Nickelsville, Virginia geboren als Maybelle Addington. Op 13 Maart 1926 trouwt zij met Ezra J. Carter. Samen krijgen zij drie dochters; Helen, Valerie June (beter bekend als June Carter Cash, de vrouw van Johnny Cash) en Anita. In de jaren twintig van de vorige eeuw is The Carter Family één van de belangrijkste groepen voor de ontwikkeling van de country-muziek geweest. Van hun Wildwood Flower uit 1928 zijn er miljoenen over de toonbank gegaan. Sinds de jaren veertig toert Maybelle Carter met haar dochters Anita, Helen en June als The Carter Family door Amerika. Maybelle Carter is 69 jaar geworden.

De Amerikaanse tekstschrijver Adolph Green overlijdt op 23 Oktober 2002. Adolph Green wordt op 2 December 1914 in The Bronx, New York geboren. Eén van zijn bekendste teksten is Singing In The Rain dat in 1952 door Gene Kelly in de gelijknamige film met wordt vertolkt. In 1977 is Singing In The Rain een grote hit voor Sheila & The Black Devotion. Adoph Green is 87 jaar geworden.

Lebo_masotha_1Op 23 Oktober 2006 komt één van Zuid-Afrika's populairste zangeressen, Lebo Masotha, bij een auto-ongeluk in de buurt van Johannesburg in Zuid-Afrika om het leven. Masotha maakt vooral Kwaito-muziek, een mix van techno en hip-hop met traditionele Zuid-Afrikaanse ritmes. Ook speelt ze mee in plaatselijke tv-series. De zangeres staat bekend om haar blondgeverfde haren en energieke shows. In 2004 heeft haar album Drama Queen op de eerste plaats gestaan in de Zuid-Afrikaanse hitlijsten. Lebo Masotha is 29 jaar geworden.

Nirvana geeft op 23 Oktober 1989 in de Riverside Club in Newcastle in Engeland, hun allereerste live optreden in Europa. Het is het begin van een tournee, die in totaal 36 optredens telt. Nirvana doet deze Europese tour samen met de groep Tad.

Op 23 Oktober 1978 wordt Keith Richards door een rechtbank in Toronto, Canada veroordeeld tot het geven van een aantal liefdadigheidsconcerten. De gitarist van The Rolling Stones is in 1977 gearresteerd voor het bezit van heroine. Op verzoek van Rita Bedard, een blinde Rolling Stones-fan, is rechter Lloyd Graburn tot deze straf gekomen. Die stuurt de gitarist dus niet naar de gevangenis. Op 22 April 1979 geven The Rolling Stones 's middags en 's avonds twee concerten voor blinden in het Oshawa Civic Auditorium in de Canadese provincie Ontario. In het voorprogramma staan The New Barbarians, een hobbygroep van Keith Richards. Hij speelt met Bobby Keys, Joseph 'Zigaboo' Modelliste, Stanley Clarke, Ian McLagan en Ron Wood.

Robbie_williams_rudeboxVanaf 23 Oktober 2006 ligt het album Rudebox van Robbie Williams in de platenwinkel. Op dit alweer 9e solo-album van de voormalige Take That zanger werkt hij samen met The Pet Shop Boys, William Orbit, Fellow Stoke Natives, Danny & Spencer, Kelvin Andrews (alias Soul Mekanik), Joey Negro en de uit New York afkomstige DJ/producer Mark Ronson. Rudebox komt op 29 Oktober 2006 op de eerste plaats van de Britse albumlijst binnen. In Nederland komt het album een dag eerder op een 2e plaats de Mega Album Top 100 binnen. Na nog een week op 2 te hebben gestaan zakt Rudeboy in zijn derde week alweer naar de vierde plaats. Naast de titelsong staan op dit album Viva Live On Mars, Lovelight, King Of The Bongo, She's Madonna, Keep On, Good Doctor, The Actor, Never Touch That Switch, Louise, We're The Pet Shop Boys, Burslem Normals, Kiss Me, The 80's, The 90's, Summertime en Dickhead.

Op 23 Oktober 1999 overlijdt Bobby Willis, de echtgenoot van de Engelse zangeres Cilla Black, aan de gevolgen van long- en leverkanker. Willis overlijdt in het Royal Free-ziekenhuis in Londen. Cilla Black en Bobby Willis zijn op 25 Januari 1969 getrouwd. Samen krijgen zij vier kinderen; Robert, Benjamin, Jack en een meisje dat kort na haar geboorte in 1975 is overleden. Bobby Willis is 57 jaar geworden.

Julian Mark Jones wordt op 23 Oktober 1961 geboren als enige zoon van de latere Rolling Stones-gitarist Brian Jones en zijn vriendin Pat Andrews. Julian Mark is het derde kind van de dan negentienjarige Brian Jones. Tegenwoordig noemt Julian Mark zich Brian Jones jr.

WednesdayBij een verkeersongeluk in Lima, Ohio op 23 Oktober 1964 komt producer Sonley Roush om het leven. Roush is achter het stuur van zijn auto in slaap gevallen. Zijn medepassagier J. Frank Wilson raakt ernstig gewond. J. Frank Wilson & The Cavaliers staan op dat moment hoog genoteerd in de Billboard Hot 100 met het door Wayne Cochran in 1957 geschreven Last Kiss. Deze single is geproduceerd door Sonley Roush. Last Kiss gaat over een meisje wat op haar afspraakje om het leven komt door een auto ongeluk. In 1974 is Last Kiss opnieuw een hit, in de uitvoering van de Canadese band Wednesday. Zanger Eddy Vedder van Pearl Jam is als jongentje van een jaar of 6, 7 zo onder de indruk van deze versie van Last Kiss dat hij het jaren later opneemt voor het album No Boundaries, een benefiet album voor de vluchtelingen van Kosovar. Eddie Vedder: "I heard it when I was six or seven. I thought it was a true story, and it made me so sad."

Vanaf 23 Oktober 1967 ligt de single Wild Honey van The Beach Boys in de platenwinkel. Op de B-kant staat Wind Chimes. Wild Honey komt op 4 November 1967 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt de 31ste plaats. The Beach Boys hebben Wild Honey op 26 en 27 September 1967 opgenomen in de thuisstudio van Brian Wilson in Bel Air in Californie. In Nederland bereikt Wild Honey op 16 December 1967 een 26ste plaats in de Top 40.

Op 23 Oktober 1969 treedt de Engelse groep King Crimson voor het eerst op in de Verenigde Staten. Dit Amerikaanse live-debuut is in het Goddard College in Plainfield in Vermont.

Im_gonna_get_me_a_gunCat Stevens staat op 23 Oktober 1966 in de Decca Studio in West-Hampstead, Londen om het door hemzelf geschreven I'm Gonna Get Me A Gun op te nemen. Producer is Mike Hurst. I'm Gonna Get Me A Gun wordt op 24 Maart 1967 door platenmaatschappij Deram uitgebracht. Op de B-kant staat School Is Out. Cat Stevens over I'm Gonna Get Me A Gun: "From the very beginning i wanted to write a musical. I had a kind of theme for a Mexican musical, and then i changed it into a story about Billy The Kid. I think this emerged out of that." En over School Is Out: "At the time i was very intrigued by the Bernstein strings aand staccato arrangements. That kind of thing also influenced School Is Out." Producer Mike Hurst over School is Out: "I loved the massed strings playing in unison with the melody line of the verse, and if you listen closely to the closing riff ionto the fade, you can hear the strains of 'America' from West Side Story". I'm Gonna Get Me A Gun komt op 30 maart 1967 de Engelse hitparade binnen, en haalt de zesde plaats. In Nederland komt deze derde hit van Cat Stevens niet verder dan nummer 26 in de Top 40.

Door de Stichting Conamus wordt op 23 Oktober 1975 de Gouden Harp aan De Zangeres Zonder Naam uitgereikt. Hiermee is erkenning verleend aan het levenslied. Dit genre is jarenlang door de omroepen in Hilversum geboycot. De toekenning aan De Zangeres Zonder Naam is zo opmerkelijk dat twee eerdere ontvangers van een Gouden Harp, cabaret-historicus Wim Ibo en pianist Cor Lemaire, hun onderscheiding uit protest terugsturen. De tekstschrijvers Han Dunk en Gerrit den Braber en componist/dirigent Rogier van Otterloo zijn de andere winnaars van een Gouden Harp in 1975.

Vanaf 23 Oktober 1984 draait de film Give My Regards To Broad Street in de bioscoop. Het scenario van Give My Regards To Broad Street is geschreven door Paul McCartney. De film is geregisseerd door Peter Webb. Naast Paul en Linda McCartney zijn er gastrollen van Bryan Brown, Ringo Starr, Barbara Bach, Tracey Ullman en Ralph Richardson. Give My Regards To Broad Street flopt.

Op 23 Oktober 1985 treedt Diana Ross in het huwelijk met de Noorse reder Arne Naess. Uit dit huwelijk worden twee zoons geboren: Ross Arne (1987) en Evan (1988). Op 26 April 1999 gaan Diana Ross en Arne Naess uit elkaar. 11 februari 2000 wordt hun echtscheiding door een rechter bekrachtigd. Arne Naess komt op 13 Januari 2004 om het leven. Hij valt bij het beklimmen van een berg in Franshoek, tachtig kilometer ten noorden van Kaapstad in Zuid-Afrika, naar beneden. Hij is op slag dood. Arne Naess is 66 jaar geworden.

Robin_sarstedt_lets_fall_in_loveRobin Sarstedt komt op 23 Oktober 1976 op een 30ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Let's Fall In Love. Deze single bereikt de 23ste plaats als hoogste notering. Let's Fall In Love is in 1933 geschreven door Harold Arlen en Ted Koehler voor de soundtrack bij de gelijknamige film. In deze film wordt het nummer gezongen door Arthur Jarrett en Ann Sothern. Eddy Duchin staat met zijn versie van Let's Fall In Love vanaf 24 februari 1934 vijf weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Robin Sarstedt is de jongste van drie zingende Britse broers. Richard (1940), Peter (1941) en Robin Sarstedt (1944) zijn geboren in India. In Maart 1954 keert de familie Sarstedt terug naar Engeland. Richard Sarstedt heeft als Eden Kane begin jaren 60 in Engeland hits met ondermeer de nummers Well I Ask You, Forget Me Not en Boys Cry. Peter Sarstedt heeft in 1969 een nummer 1-hit met Where Do You Go To My Lovely.

The Crash Test Dummies beginnen op 23 Oktober 1994 met een optreden in Rock City, Nottingham aan een acht dagen durende tournee door Groot-Brittannie. De Canadese groep die bestaat uit Brad Roberts (zang/gitaar), Ellen Reid (toetsen/zang), Dan Roberts (bas), Benjamin Darvill (gitaar) en Mitch Dorge (drums). The Crash Test Dummies hebben met het nummer Mmm Mmm Mmm in Mei 1994 een grote hit in Engeland. Mmm Mmm Mmm bereikt de tweede plaats in de Britse hitparade.

Op 23 Oktober 1987 is in Londen de Engelse premiere van Who's That Girl. In deze bioscoopfilm speelt Madonna als Nikki Finn de hoofdrol. Griffin Dunne is haar tegenspeler als Louden Trott. Who's That Girl is geregisseerd door James Foley. Het scenario is van Andrew Smith. Madonna zingt de titelsong van deze film. Who's That Girl komt op 18 juli 1987 binnen in de Britse hitparade. Deze single staat in de week van 25 juli 1987 op de eerste plaats.

Zinloos_van_lange_frans_baas_b_1Zinloos van Lange Frans & Baas B. komt op 23 Oktober 2004 op een 12e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Vanaf 6 November 2004 staat de single drie weken op de eerste plaats. Lange Frans (Frans Frederiks) en Baas B. (Bart Zeilstra) hebben deze single gemaakt naar aanleiding van geruchtmakende gevallen van zinloos geweld. Kerwin Duinmeier, Meindert Tjoelker, Daniel van Cotthem, Joes Kloppenburg en Rene Steegmans zijn de laatste jaren het slachtoffer geworden van zinloze moorden en vechtpartijen. Zinloos van Lange Frans & Baas B. is een eerbetoon aan deze slachtoffers. Vier dagen voordat Zinloos de eerste plaats bereikt, wordt in Amsterdam de 47-jarige cineast Theo van Gogh vermoord.

Op 23 Oktober 1976 laat Keith Moon weten dat hij zich heeft verloofd met Annette Walter-Lax. De drummer van The Who en Annette Walter-Lax willen op 15 December 1976 gaan trouwen. Pete Townshend, de gitarist van The Who, is getuige. Paul McCartney, John Lennon en Ringo Starr zouden al hebben toegezegd naar de bruiloft te komen. Het enige probleem voor Keith Moon is dat hij Annette Walter-Lax niets over dit voorgenomen huwelijk heeft verteld! Het feest gaat dan ook niet door.

Journeyman_eric_claptonVanaf 23 Oktober 1989 ligt het album Journeyman van Eric Clapton in de platenwinkel. Het is voor het eerst in drie jaar dat er weer een nieuw studioalbum van Eric Clapton verschijnt. Op Journeyman wordt Eric Clapton ondermeer bijgestaan door George Harrison, Phil Collins, Robert Cray, Hank Crawford, Chaka Khan, Daryl Hall en David Sanborn. De plaat is geproduceerd door Russ Titelman. Op Journeyman staan Pretending,  Anything For Your Love, Bad Love, Running On Faith, Hard Times, Hound Dog, No Alibis, Run So Far, Old Love, Breaking Point, Lead Me On en Before You Accuse Me. Journeyman komt op 18 November 1989 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de vijfde plaats.

Op 23 Oktober 1965 presenteert Jim Dale een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt in het door de commerciele omroep ABC uitgezonden programma ondermeer Freddie & The Dreamers, The Seekers, Kenny Ball & His Jazzmen, The Ivy League, Millie Small, Bill Oddie, Paul & Barry Ryan en Deano Wilson.


Muziek Jarige Op 23 Oktober

1947: Greg Ridley - Spooky Tooth Bas († 19 Nov. 2003)
1949: Wurzel (Michael Burston) - Motorhead Gitaar
1950: Chris Norman - Zanger Smokie
1950: Harry Sacksioni - Gitarist Nederland
1953: Pauline Black - The Selecter Zangeres
1956: Dwight Yoakam - Country Zanger USA
1957: Kelly Marie - Zangeres Engeland
1959: Weird Al Yankovic (Alfred Matthew Yankovic) - Zanger USA
1963: Michael Mertens - Propaganda Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten