Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 22 Oktober

Step_back_in_time_van_kylieOp 22 Oktober 1990 wordt in Engeland het nummer Step Back In Time van Kylie Minogue uitgebracht. Het singeltje is al in Juli 1990 opgenomen in de PWL Studios in Londen onder leiding van het producers trio Stock Aitken en Waterman. De tekst van Step Back In Time bestaat uit het grootste deel uit klassieke dance-nummers: "Non stop dancing, the bus stop To the funky music , Hustle, pumpin the muscle ,Blame it on the boogie, Remember The O'Jays, Walkin' in rhythm, life was for livin". Step Back In Time bereikt in Engeland de vierde plaats. In Nederland komt Step Back In Time op 15 December 1990 slechts tot de 35ste plaats in de Top 40.

U2 staat op 22 Oktober 1988 op de eerste plaats van de Britse albumlijst met Rattle & Hum. Het dubbelalbum is gedeeltelijk live en gedeeltelijk in de studio opgenomen. Rattle & Hum bevat opnames van de Joshua Tree tournee en enkele nieuwe nummers, waaronder de nummer 1 hit Desire. De titel voor het album is afkomstig uit een zin van het nummer Bullet The Blue Sky. Van het Rattle & Hum verschijnt ook een gelijknamige film, er zijn verschillende studio's in Hollywood bereid om het project te financieren, maar uiteindelijk besluiten manager Paul McGuinness en U2 alles zelf te financieren. Het album Rattle And Hum verkoopt uiteindelijk meer dan 11 miljoen exemplaren.

Op 22 Oktober 2000 komt The Lonely One van Alice Deejay binnen in de Britse hitparade. The Lonely One bereikt een zestiende plaats en staat vijf weken genoteerd. Na Back In My Life (#4 in December 1999) en Will I Ever (#7 in Juli 2000) is The Lonely One de derde hit voor de als Judy Pronk in 1975 geboren Nederlandse zangeres.

Bobby_fullerBobby Fuller wordt op 22 Oktober 1943 in Baytown in Texas geboren. Op 18 Juli 1966 wordt de zanger in Los Angeles dood in zijn auto in gevonden. De politie denkt eerst nog aan zelfmoord, maar later blijkt dat hij is doodgeslagen. Zes maanden voor zijn dood heeft hij, met The Bobby Fuller Four, een hit met I Fought The Law, een nummer dat geschreven is door Sonny Curtis van Buddy Holly's Crickets, en de negende plaats haalt in de Billboard Hot 100. I Fought The Law wordt in 1978 gecoverd door The Clash en door The Dead Kennedys, die de tekst herschrijven in een commentaar op de moord op de homofiele politieagent uit San Francisco, Harvey Milk. Bobby Fuller ligt begraven op het Forest Lawn-Hollywood Hills Cemetery in Los Angeles. De dader(s) is nooit gevonden. Bobby Fuller is 22 jaar geworden.

Op 22 oktober 1958 overlijdt James Buck "Jay" Perkins aan de gevolgen van een hersentumor. Samen met zijn broer Carl is Jay Perkins op 22 Maart 1956 vanuit de Amerikaanse staat Delaware op weg naar New York voor optredens in de televisie-shows van Ed Sullivan en Perry Como ter promotie van Blue Suede Shoes de single van Carl Perkins. Jay Perkins is gitarist in de band van zijn broer. Tijdens de nachtelijke rit valt hun chauffeur Dave Stewart in slaap. Hij rijdt in volle vaart tegen een open vrachtwagen. Alle drie inzittenden raken ernstig gewond. Jay Perkins breekt zijn nek waardoor hij verlamd raakt. Carl Perkins moet voor zijn revalidatie enige maanden in het ziekenhuis doorbrengen. Jay Perkins is 28 jaar geworden.

The_high_numbersA&R manager John Burgess van platenmaatschappij EMI in Engeland laat op 22 Oktober 1964 aan Kit Lambert, manager van The High Numbers, de uitslag weten of EMI geinteresseerd is in de groep. John Burgess zegt dat hij keer op keer heeft geluisterd, maar dat hij niet kan besluiten, en graag nog wat nummers zou willen horen. Pete Townshend: "They (EMI) said 'we think you're a great little R&B band, but The Beatles have set a trend of groups writing their own material, and you've just really got to do it', So away we walked". The High Numbers veranderen begin November 1964 de naam in The Who, en op 15 Januari 1965 komt de eerste zelfgeschreven single, I Can't Explain, uit die een achtste plaats haalt in de Britse hitlijst.

The Rolling Stones zijn op 22 Oktober 1965 te gast in het programma Ready Steady Go!. De Stones spelen de nummers Cry To Me, She Said Yeah en de nieuwe single Get Off Of My Cloud. Het is voor de zestiende keer dat The Rolling Stones in het populaire televisieprogramma van de Engelse commerciele zender ITV staan.

Op 22 Oktober 1966 wordt door de KRO de eerste aflevering van de Amerikaanse serie Batman uitgezonden. Adam West speelt de rol van Batman. Burt Ward is zijn assistent Robin. De katholieke omroep zendt maar dertien afleveringen uit. Door de Amerikaanse zender ABC zijn er in totaal 120 afleveringen gemaakt. De tune heeft de KRO opnieuw laten inspelen door de Amsterdamse beatgroep De Maskers. Batman staat ook in een versie van The Who op de reissue van A Quick One die in Juni 1995 uitkomt.

Elton John treedt op 22 Oktober 1988 voor de 26ste keer in zijn carriere op in de Madison Square Garden in New York. Niet eerder heeft één artiest zo vaak hier opgetreden.

Tommy_edwardsDe Amerikaanse zanger Tommy Edwards overlijdt op 22 Oktober 1969 aan de gevolgen van een hersenbloeding. Tommy Edwards wordt op 17 Februari 1922  in Richmond, Virginia geboren en is vooral bekend van de hit It's All In The Game. De melodie van dit nummer is in 1912 geschreven door Charles G. Dawes, die van 1925 tot 1929 vice-president van de Verenigde Staten onder Calvin Coolidge is geweest. Het nummer heet dan nog Melody in A Major. In 1951 is de tekst toegevoegd door Carl Sigman. Tommy Edwards is de eerste die It's All In The Game opneemt. Hij is 47 jaar geworden.

Het album Walls And Bridges van John Lennon bereikt op 22 Oktober 1974 de gouden status in de Verenigde Staten. Walls And Bridges ligt vanaf 26 September 1974 in de platenwinkel. Op het album wordt John Lennon begeleid door Jesse Ed Davis, Ken Ascher, Eddie Mottau, Klaus Voormann , Jim Keltner, Arthur Jenkins en Nicky Hopkins. Op Whatever Gets You Through The Night en Surprise, Surprise zingt Elton John mee. May Pang, Lori Burton en Joey Dambra verzorgen de achtergrondvocalen op #9 Dream. Harry Nilsson zingt mee op Old Dirt Road en de elfjarige Julian Lennon is de drummer op Ya Ya. Walls And Bridges komt op 19 Oktober 1974 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de twaalfde plaats.

Op 22 Oktober 1966 treden The Beach Boys op in een zaal van de Michigan State University. Tijdens dit concert wordt Good Vibrations voor het eerst voor publiek gespeeld. De single is dezelfde dag de Amerikaanse hitparade binnengekomen. In de week van 10 December 1966 staat Good Vibrations aan de top. Brian Wilson heeft zes maanden aan Good Vibrations gewerkt. De totale kosten bedragen rond de veertigduizend dollar.

In zijn huis aan de Archimedesweg in Amsterdam overlijdt op 22 Oktober 1998 zanger Joop de Knegt. Dan nog Korporaal Joop de Knegt neemt in de nachtelijke uren van 18 Oktober 1952 een cover-versie van High Noon en A Thousand Violins op. De zingende korporaal heeft High Noon eind September 1952 in het radioprogramma Weekend Serenade gezongen. Luisteraars zijn onder de indruk van deze versie en rennen naar de platenwinkel. Helaas is alleen de uitvoering van Frankie Laine te koop. Platenmaatschappij Decca vraagt Joop de Knegt om zijn versie op plaat te zetten. Met succes, want zijn High Noon wordt een grote hit in ons land. Na zijn diensttijd wil de 21-jarige korporaal professioneel zanger worden. Andere hits van Joop de Knegt zijn Ik Sta Op Wacht en Wij Zwaaien Af. Later wordt Joop de Knegt manager van ondermeer Willy Alberti en Johnny Kraaykamp Sr. Joop de Knegt is 67 jaar geworden.

ChubbycheckerOp 22 Oktober 1961 is Chubby Checker te gast in aflevering 678 van The Ed Sullivan Show. Het is de allereerste keer dat Chubby Checker in de populaire Amerikaanse televisieshow optreedt. Chubby Checker speelt de nummers The Twist en The Fly. Ook de Engelse zanger Matt Monro treedt op. Hij zingt My Kind Of Gal. Na dit optreden van Chubby Checker komt er opnieuw vraag naar The Twist. De single komt op 13 November 1961 wederom binnen in de Billboard Hot 100. Chubby Checker staat met The Twist vanaf 13 Januari 1962 twee weken op de eerste plaats. Het is de enige single in de Amerikaanse muziekgeschiedenis die een tweede keer, na uit de hitparade te zijn verdwenen, de eerste plaats bereikt. In de week van 19 September 1960 heeft The Twist ook al aan de top gestaan.

De nieuwe zondagmiddag-programmering van Radio Noordzee Internationaal gaat op 22 Oktober 1972 van start. Van twaalf tot twee uur presenteert Andre van Duin de Abominale Top 2000. Hierna volgt de eerste Soulshow van Ferry Maat. Na een jaar moet Andre van Duin met zijn programma stoppen, omdat hij technicus Ferry de Groot teveel laat meepresenteren. Zij zijn herhaaldelijk gewaarschuwd door Noordzee-directeur John de Mol Sr. Andre van Duin en Ferry de Groot nemen ontslag. Met ingang van 5 Januari 1974 maken zij voor de NCRV op Hilversum 3 De Dikvoormekaar-Show.

Op 22 Oktober 1966 viert het Lee Abbey Evangelisch Centrum, in de Royal Albert Hall in Londen, haar 21-jarig jubileum. Gasten zijn ondermeer de aartsbisschop van York, de bisschop van Coventry en ook Cliff Richard, die tegenover de aanwezigen verklaart: "Als christen zie ik het als mijn plicht om bij iedere gelegenheid naar voren te brengen dat ik christen ben en dat ik als mens ben gered door Jezus Christus." Naast deze bekentenis zingt Cliff Richard ook nog twee gospels. Precies 11 jaar later, op 22 Oktober 1977 sluit Cliff Richard een gospel-tournee door Engeland af. Deze serie optredens is op 7 Oktober 1997 in het Leisure Centre in Redworth van start gegaan.

Ewan_maccollEwan MacColl overlijdt op 22 Oktober 1989. Ewan MacColl wordt op 25 Januari 1915 inSalford, LAncashire geboren als Jimmie Miller. De Engelse zanger is ondermeer de componist van The First Time Ever I Saw Your Face dat in 1972 door Roberta Flack naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade wordt gezongen. MacColl schrijft het nummer voor Peggy Seeger, voor wie hij in 1956 zijn vrouw en kinderen in de steek laat. The First Time Ever I Saw Your Face wordt beloond met een Grammy Award voor Song Of The Year, terwijl Roberta Flack voor hetzelfde nummer een Grammy krijgt voor Record Of The Year. Ewan MacColl is ook bekend als de vader van Kirsty MacColl. Zij wordt op 18 December 2000 tijdens het zwemmen bij de Zuid-Mexicaanse badplaats Cozumel overvaren door een speedboot. Kirsty MacColl is op slag dood. Ewan MacColl is 74 jaar geworden.

Vanaf 22 Oktober 1984 ligt het album Give My Regards To Broad Street van Paul McCartney in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer de single No More Lonely Nights en nieuwe versies van Yesterday, Eleanor Rigby en Silly Love Songs. Give My Regards To Broad Street komt op 10 November 1984 niet verder dan de 21ste plaats in de Amerikaanse albumlijst. In Engeland bereikt de plaat op 3 November 1984 wel de eerste plaats. de top. In Nederland komt Give My Regards To Broad Street op 3 November 1984 de LP Top 50 binnen, en haalt de vijfde plaats.

De eerste aflevering van de derde, door Martijn Krabbe en Tooske Ragas, gepresenteerde serie Idols wordt op 22 Oktober 2005 door RTL 4 uitgezonden. De finale op 11 Maart 2006 wordt gewonnen door de 22-jarige Raffaela Paton uit Emmen. De 22-jarige Floortje Smit uit Almere eindigt als tweede.

Tina_turnerOp 22 Oktober 2004 is Tina Turner in Nederland voor een optreden in de show rond de uitreiking van de Televizier Ring 2004. Tina Turner zingt Open Arms. De ring wordt dat jaar gewonnen door Frans Bauer. Tina Turner is in 2000 gestopt met toeren. Sindsdien treedt zij allen incidenteel nog op. Op 1 November 2004 verschijnt in Europa het album All The Best, een nieuw verzamelalbum van Tina Turner. Deze dubbel-CD wordt pas in Februari 2005 uitgebracht in de Verenigde Staten. All The Best telt 33 nummers, waaronder drie nieuwe opnamen. Eén van die nieuwe songs is Open Arms, die op 25 Oktober 2004 op single wordt uitgebracht. De andere twee nieuwe nummers zijn Complicated Disaster en Something Special. Open Arms is geen succes. De single komt op 6 November 2004 de Mega Top 50 binnen op een 50ste plaats, en is na een week later naar 48 gestegen te zijn daarna weer uit de lijst verdwenen.

Talk Is Cheap van Keith Richards komt op 22 Oktober 1988 de Nederlandse Album Top 100 binnen. Dit eerste solo-album van de Rolling Stones-gitarist komt op 5 November 1988 niet verder dan een 37ste plaats. Op Talk Is Cheap wordt Keith Richards bijgestaan door Michael Doucet, Maceo Parker, Buckwheat Zydeco, Ivan Neville, Johnnie Johnson, Bernie Worrell en Bootsy Collins. Op Talk Is Cheap staan de volgende nummers: Big Enough, Take It So Hard, Struggle, I Could Have Stood You Up, Make No Mistake, You Don't Move Me, How I Wish, Rockawhile, Whip It Up, Locked Away en It Means A Lot. In Nederland worden Take So Hard, Make No Mistake en Struggle op single uitgebracht. Geen van de drie singles wordt een hit.

Omdat Boyz II Men met de single The End Of The Road op 22 Oktober 1992 elf weken op de eerste plaats staan krijgt de groep van Billboard Magazine een onderscheiding. Boyz II Men heeft het record van Elvis Presley gexc3xabvenaard. Elvis Presley staat in 1956 ook elf weken op de eerste plaats met de de dubbele A-kant single Don't Be Cruel/Hound Dog. The End Of The Road zal het uiteindelijk dertien weken op nummer 1 volhouden.

Bruce_springsteen_ticket_rotterdam_2002Bruce Springsteen & The E-Street Band geven op 22 Oktober 2002 een concert in de Rotterdamse Ahoy. Het is een optreden in het kader van een korte Europese tournee die op 14 Oktober 2002 met een concert in Bercy, Parijs is begonnen. Na Parijs volgen nog Barcelona (16 Oktober), Bologne in Italixc3xab (18 Oktober), Berlijn (20 Oktober), het al genoemde Rotterdam, Stockholm (24 Oktober) en Londen 27 Oktober). De nummers die op 22 Oktober 2002 in Ahoy gespeeld worden zijn: The Rising, Lonesome Day, No Surrender, Prove It All Night, Empty Sky, You're Missing, Waitin' On A Sunny Day, The Promised Land, Worlds Apart, Badlands, She's The One, Bobby Jean, Mary's Place, Countin' On A Miracle, For You, The River, Into The Fire, Dancing In The Dark, Ramrod, Born To Run, My City Of Ruins, Born In The USA, Land Of Hope And Dreams en Thunder Road.

In de Amerikaanse stad Worchester in Massachusetts roept burgemeester Sara Robertson op 22 Oktober 1982 deze dag uit tot Van Halen Day. Zij doet dit nadat zij een petitie met 25.000 handtekeningen van Van Halen-fans in ontvangst heeft genomen. Op 22 Oktober 1982 geeft Van Halen de laatste van twee shows in Worchester.

Dwayne Carter III wordt op 22 Oktober 2008 in het Christ Hospital in Cincinnati geboren als zoon van Lil Wayne en zijn vrouw. De 26-jarige rapper, geboren als Dwayne Carter Jr, is bij de geboorte van zijn eerste zoon aanwezig: "I delivered him. I held the left leg the whole time. It was nasty, very nasty, but it was wonderful. He's the best thing to ever happen to me, next to my daughter." Lil Wayne heeft een 8-jarige dochter, Reginae, uit een eerder huwelijk met zijn jeugdvriendinnetje Antonia Johnson. Wie de moeder is van zijn zoontje Dwayne, is niet bekend. De identiteit van de de huidige vriendin van Lil Wayne wordt uit de media gehouden.

Vanaf 22 Oktober 1984 ligt Shooting From The Heart van Cliff Richard in de platenwinkel. Op de B-kant van deze 93ste single van de Britse zanger staat Small World. Shooting From The Heart komt op 3 November 1984 binnen in de Britse hitparade, en bereikt een 51ste plaats als hogste notering.

Jimmy_millerOp 22 Oktober 1994 overlijdt Jimmy Miller in Denver aan de gevolgen van een leverkwaal. Jimmy Miller wordt in 1944 in Brooklyn, New York geboren. Miller wordt vooral bekend als producer van ondermeer The Spencer Davis Group (samen met Steve Winwwod schrijft hij ondermeer de klassieker I'm A Man), Traffic, Blind Faith, Bobby Whitlock en vooral The Rolling Stones. Voor The Stones produceert Miller alle albums vanaf Beggars Banquet tot aan Goats Head Soup (Beggars Banquet, Let It Bleed, Sticky Fingers, Exile On Main Street en Goat's Head Soup). Daarnaast produceert hij ook bands als The Plasmatics, Primal Scream en Motxc3xb6rhead. Naast producer is Jimmy Miller ook percussionist. In die hoedanigheid is hij ondermeer te horen op Rolling Stones nummers als Honky Tonk Women (Het beroemde koebel intro), You Can't Always Get What You Want, Happy en Shine A Light. Het productionele hoogtepunt van Jimmy Miller is het Stones album Exile On Main Street. The Stones stoppen de samenwerking met Miller na het album Goats Head Soup vanwege zijn heroine verslaving. Jimmy Miller is 52 jaar geworden.

Vanaf 22 Oktober 1965 ligt de cover-versie van Marianne Faithfull van het nummer Yesterday in de platenwinkel. Marianne Faithfull heeft op 9 Oktober 1965 haar versie van het door Paul McCartney geschreven nummer opgenomen. Yesterday komt op 4 november 1965 de Engelse hitparade binnen, en haalt de 36ste plaats.

Op 22 Oktober 1965 wordt in Europa de single Get Off Of My Cloud van The Rolling Stones uitgebracht. Op de B-kant staat I'm Free. In Amerika wordt de single pas twintig dagen later uitgebracht met The Singer Not The Song als B-kant. Get Off Of My Cloud is op 5 September 1965 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. Op 13 November 1965 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de derde plaats.

Shaffy_chantantShaffy Chantant treedt op 22 Oktober 1964 voor het eerst op in het Miranda Paviljoen aan de Amstel in Amsterdam. Het gezelschap bestaat uit Ramses Shaffy, Liesbeth List, Loesje Hamel, Joop Admiraal en pianist Polo de Haas. "De premiere is een sensatie", schrijft Wim Ibo in zijn boek En Nu De Moraal. Het Algemeen Dagblad vindt: "Shaffy en de zijnen brengen een literair-poetisch cabaret, waarin vooral lichtvoetig romantisch wordt gespeeld met de liefde, terwijl daarnaast luchtige spot en moderne sick jokes worden afgevuurd. Nederland verwelkomt een jonge nieuwe uitgave van Jean-Louis Pisuiss".

Op 22 Oktober 2000 treedt R.E.M. op in Athens in de Amerikaanse staat Georgia. Het is voor het eerst in acht jaar dat de groep in hun woonplaats weer een optreden verzorgdt. R.E.M. speelt ter promotie van Land Aid drie nummers op de trappen van het Clarke County Courthouse in Athens. Land Aid is een lokaal popfestival ten behoeve van de middenstand in Athens en omstreken.

AlfieVanaf 22 Oktober 2004 draait de film Alfie in de Amerikaanse bioscopen. Alfie is een remake van de gelijknamige film uit 1966 met Michael Caine. In deze versie wordt de hoofdrol gespeeld door Jude Law. Op eenderde van de muzieknummers in de nieuwe Alfie is de stem van Mick Jagger te horen. Ook de eerste single van de film komt voor zijn rekening. De titel is Old Habits Die Hard. Een tweede versie van dit nummer, met een vocale bijdrage van Sheryl Crow, is een bonus-track. Mick Jagger en Dave Stewart tekenen voor de meeste nieuwe nummers in Alfie. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de filmmuziek. Joss Stone is te horen in drie tracks, waaronder haar vertolking van de titelsong. Alfie, geschreven door Hal David en Burt Bacharach, is in 1966 op de plaat gezet door Cilla Black, Dionne Warwick en Cher. Met Mick Jagger zingt Joss Stone de nummers Lonely Without You (This Christmas) en Wicked Time. De soundtrack wordt op 18 Oktober 2004 op CD uitgebracht.

Op 22 Oktober 1978 begint Earth Wind & Fire aan een uitverkochte tournee langs 75 Amerikaanse steden. Earth Wind & Fire hebben dat jaar veel succes met hits als Fantasy, Got To Get You Into My Life en September.

In Los Angeles wordt op 22 Oktober 1978 Leah Wood geboren. Leah Wood is het eerste kind van Rolling Stones-gitarist Ron Wood en zijn vriendin Jo Howard. Ron Wood heeft al een zoon, Jesse, uit zijn huwelijk met Krissy Findley. Leah Wood is in 1997 achtergrondzangeres tijdens een wereldtournee van Rolling Stones-gitarist Keith Richards.

Frankie_valli_1Op 22 Oktober 1998 maken verschillende Amerikaanse media melding van een incident in een restaurant waarbij Frankie Valli en zijn vrouw Randy zouden zijn betrokken. Zij zou Sandra Sofsry, de eigenaar van een restaurant, op 7 oktober 1998 hebben geslagen toen die het echtpaar verzocht de eetgelegenheid te verlaten. Frankie Valli en zijn vrouw hebben er gedineerd met Frankie Avalon en diens vrouw Kay. Er zou een meningsverschil zijn ontstaan over de kwaliteit van de bediening en de hoogte van de rekening. "Misschien zijn zij moeilijk gaan doen, omdat wij hen geen VIP-behandeling hebben gegeven. Wij hebben hen niet onthaald als filmsterren", aldus Sandra Sofsry. Volgens Frankie Avalon heeft zij juist het geweld uitgelokt. xe2x80x9cIk heb gezien dat mevrouw Valli zichzelf heeft moeten beschermen. Dat mens heeft wel twee keer geprobeerd haar uit haar stoel te duwen. Zij ging tekeer als een bezetenexe2x80x9d, aldus de zanger van de nummer één -hits Venus en Why.

Op 22 Oktober 1971 bereikt The Night They Drove Old Dixie Down in de uitvoering van Joan Baez de gouden status in de Verenigde Staten. The Night They Drove Old Dixie Down is in 1969 geschreven door Robbie Robertson van The Band als B-kant voor hun single Up On Cripple Creek. De versie van Joan Baez is op 14 Augustus 1971 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt op 2 Oktober 1971 de derde plaats.

The Beach Boys staan op 22 Oktober 1966 in een zaal aan de Michigan State University. Tijdens dit concert wordt Good Vibrations voor het eerst voor publiek gespeeld. De single is dezelfde dag binnengekomen in de Billboard Hot 100. In de week van 10 december 1966 staat Good Vibrations aan de top van de Amerikaanse hitparade. Beach Boy Brian Wilson heeft zes maanden aan Good Vibrations gewerkt. De totale kosten van de productie bedragen rond de veertigduizend dollar.

FrankyOp het Spaanse eiland Mallorca overlijdt Captain Jack op 22 Oktober 2005 aan de gevolgen van een hersenbloeding die hem een paar dagen eerder op 17 Oktober 2005 heeft getroffen. Captain Jack wordt op 19 Februari 1962 op Cuba geboren als Francisco Alejandro Gutierrez. Gutierrez komt als Amerikaans soldaat naar Duitsland, en besluit na zijn diensttijd in Duitsland te blijven. In Frankfurt ontmoet hij Liza da Costa en enkele producers, met wie hij in 1995 de single Captain Jack uitbrengt. Het nummer wordt in vele landen, waaronder Nederland, een grote hit. Captain Jack bestaat dan uit Franky Gee (Francisco Gutierrez), Liza Da Costa en de producers Udo en Richard. Op het podium wordt de groep vergezeld door drie danseressen. In het begin treedt Franky Gee zelf niet op op podia, maar laat hij zich vervangen door zijn vriend Durban (alhoewel de zangstem wel van Franky Gee is). Wanneer Durban de groep verlaat, ging Franky Gee toch zelf optreden. Captain Jack wordt gevolgd door enkele andere hits, waaronder Drill instructor en Soldier Soldier. In 1996 komt er nog een album van de groep uit;The Mission. Sindsdien wordt het enige tijd stil rondom Captain Jack. Alleen in Duitsland scoort de groep nog enkele hits. In 2002 krijgt Franky Gee een herseninfarct en is het voortbestaan van de groep lange tijd onzeker. Gee geneest echter volledig en in 2005 viert Captain Jack hun tienjarig jubileum. Captain Jack is 43 jaar geworden.

Joke Stop Toch Met Koken van De Leidse Sleutelgaten komt op 22 Oktober 1983 binnen op nummer 31 in de Nederlandse Top 40. Op de B-kant van deze single staat De Woonbootblues. Joke Stop Toch Met Koken is geschreven door de muziekjournalist Jan Vollaard. Hij publiceert in o.a. NRC Handelsblad en de VARA-Gids. Joke Stop Toch Met Koken bereikt de zevende plaats.

Last_train_to_clarksville_van_the_monkee_2Op 22 Oktober 1966 komt Last Train To Clarksville van The Monkees op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40. Deze debuutsingle van THe Monkees is op 14 Oktober 1966 in Europa uitgebracht. Op de B-kant staat Take A Giant Step. The Monkees hebben Last Train To Clarksville op 25 Juli 1966 opgenomen in de RCA Studios in Hollywood. De componisten van het nummer, Tommy Boyce en Bobby Hart, zijn geinspireerd door het slot van Paperback Writer van The Beatles. The Monkees worden begeleid door de gitaristen Wayne Erwin, Gene McGee en Louis Shelton, percussionist  Gene Estes, drummer Billy Lewis en bassist Larry Taylor. Componist en producer Bobby Hart speelt piano. Last Train To Clarksville blijft op 12 november 1966 in de Nederlandse Top 40 op twaalf steken.

Platenmaatschappij Casablanca brengt op 22 Oktober 1974 het tweede album van Kiss, Hotter Than Hell uit. Op Hotter Than Hell staan de volgende nummers: Got To Choose, Parasite, Goin' Blind, Hotter Than Hell, Let Me Go Rock And Roll, All The Way, Watchin' You, Mainline, Comin' Home en Strange Ways. Hotter Than Hell komt op 16 November 1974 de albumlijst van Billboard binnen, en komt tot een teleurstellende 100ste plaats.

Peter_gordon_lady_godiva_1Op 22 Oktober 1966 komt Lady Godiva van Peter & Gordon op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Lady Godiva is geschreven door Mike Leander en Gordon Mills en  bereikt op de 30ste plaats als hoogste notering. Lady Godiva (of Godgifu = Door God Gegeven) is een Angelsaksische adellijke dame (ca. 980 - 1067) die volgens een legende naakt door de straten van Coventry rijdt. Zij doet dit om haar man, de Graaf Leofric, ertoe te bewegen de zware belastingen te verlichten die hij oplegd aan de inwoners. Rond de legende over de naaktheid van Lady Godiva zijn verschillende theorieen ontstaan. Een daarvan luidt dat Godiva helemaal niet naakt is, maar haar paard berijdt zonder zadel. Een andere interpretatie zegt dat Godiva alleen geen juwelen draag, die een kenmerk zijn van het adeldom. Niet alleen Peter & Gordon zingen over Lady Godiva. Op het album White Light/White Heat van The Velvet Underground uit 1967 staat het nummer Lady Godiva's Operation. In het nummer Don't Stop Me Now van Queen op het album Jazz (1978) wordt zij ook genoemd: "I'm a racing car passing by like Lady Godiva".

In het concertgebouw in Amsterdam wordt op 22 Oktober 1960 het allereerste Grand Gala Du Disque gehouden. Het zeven uur durende gala is georganiseerd door de CCGC (Commissie Collectieve Grammofoonplaten Campagne). Het eerste gala is een fysieke aanslag op het aanwezige publiek. In diverse zalen van de hoofdstedelijke muziektempel treden vijftig populaire en klassieke artiesten op. Vanaf 1 Januari 1961 treedt Willem O' Duys in dienst van de CCGC en wordt het Grand Gala Du Disque verdeeld over twee avonden -één voor de klassieke muziek en één voor de populaire muziek. Sindsdien wordt het Grand Gala Du Disque ook op televisie uitgezonden.

The_who_zweden_2The Who geeft op 22 Oktober 1966 twee concerten in Zweden. Om 20.00 staat de groep in de Gislovs Stjarna in Simrishamn. Om 23.15 begint het concert in de Jagersbo-Hoor in Hoor. Beide concerten maken deel uit van een korte korte tournee door Scandinavie die met een optreden in de K.B. Hallen in Kopenhaagen, Denemarken van start is gegaan. Het laatste concert is op 25 Oktober 1966 in Club Nalen in Stockholm. De nummers die The Who tijdens deze concerten speelt zijn: Heatwave, Dancing In The Street, Barbara Ann, So Sad About Us, The Kids Are Altight, Substitute, I'm A Boy en My Generation.

Op 22 Oktober 2005 wordt door Eurovisie vanuit Kopenhagen, Denemarken een feestelijk programma uitgezonden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Eurovisie Songfestival. Katrina Leskanich van Katrina & The Waves is één van de presentatoren. In Nederland is dit programma rechtstreeks te volgen op Nederland 2. In het programma zij  er ondermeer optredens te zien van voormalig Songfestival-deelnemers als Johnny Logan, Sandra Kim, Anne-Marie David, The Olson Brothers, Helena Paparizou en Bucks Fizz.  Waterloo van ABBA blijkt uit een internet-enquete het beste songfestivalliedje aller tijden te zijn.

Phoenix_risingHet album Phoenix Rising van The Temptations wordt op 22 Oktober 1999 in Amerika met platina onderscheiden. Phoenix Rising is het eerste album waarop de nieuwe Temptations leden Barrington "Bo" Henderson, Terry Weeks en Harry McGilberry hun debuut maken. Voor The Temtations is Phoenix Rising het eerste album in meer dan 20 jaar dat weer een miljoenenverkoop bereikt. Op Phoenix Rising staan de volgende nummers: Here After (Interlude), Stay, False Changes, How Could He Hurt You, I'm Calling You (Interlude), This Is My Promise, My Love, Tempt Me, If I Give You My Heart, Take Me In Your Arms, That's What Friends Are For, Just Like I Told You en Stay (Remix). Naast de debutanten bestaan The Temptations uit Theo Peoples, Otis Williams en Ron Tyson.


Muziek Jarige Op 22 Oktober

1939: Ray Jones - Billy J Kramer Bas
1943: Bobby Fuller - The Bobby Fuller Four Zanger († 18 Juli 1966)
1943: Robert Long (Bob Leverman) - Zanger Nederland (†13 Dec. 2006
1945: Leslie West - Mountain Gitaar
1946: Eddie Brigati - The Young Rascals Zanger
1956: Stiv Bators - The Dead Boys Zanger
1968: Shaggy (Orville Richard Burrell) - Zanger Jamaica
1968: Shelby Lynne - Zangeres USA
1969: Helmut Lotti (Helmut Lotigiers) - Zanger Belgie
1985: Zachery Hanson - Hanson Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten