Zoeken in de muziekgeschiedenis

1 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 2 Oktober

Op 2 Oktober 2006 geeft Katie Melua en haar band een onderwaterconcert. Het optreden vindt plaats op de bodem van één van de vier schachten van het Statoil Troll A Platform. Dit boorplatform is 472 meter hoog, waarvan 369 meter beneden de zeespiegel ligt. Het Troll gebied is het grootste gaswinning gebied van Europa. Katie Melua zingt op een diepte van 303 meter onder de zeespeigel ondermeer Closest Thing To Crazy en Nine Million Bicycles. Het optreden wordt gegeven ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het booreiland. Katie Melua krijgt een vermelding in het Guinness Book Of Records voor het diepste onderwaterconcert ooit. "This was definitely the most surreal gig I've ever done", aldus Katie Melua.


Robbie Williams komt op 2 Oktober 2002 een contract overeen met EMI Records ter waarde van £80 miljoen. Dit is het duurste platencontract in de Britse muziekgeschiedenis. Op de vraag wat de zanger met al dit geld gaat doen, antwoordt Robbie: "I'm going to count it all."


Billy Joel treedt op 2 Oktober 2004 in New York in het huwelijk met de 23-jarige Kate Lee. De plechtigheid vind plaats in het huis van Billy Joel in Long Island, zijn 18-jarige dochter Alexa Ray is bij het huwelijk aanwezig. Kate Lee komt uit West Virginia, en is in 2003 afgestudeerd aan de universiteit van Ohio. Voor de Amerikaanse publieke omroep doet zij recensies van restaurants. Billy Joel en Kate Lee hebben elkaar in 2003 leren kennen. Het is voor de 55-jarige Piano Man, geboren als William Martin Joel, zijn derde huwelijk. Eerder is hij getrouwd geweest met zijn toenmalige manager Elizabeth Weber (1971 tot 1982) en met het model Christie Brinkley (1985 tot 1994) met wie hij een docher, Alexa Ray, heeft.


The Bee Gees klagen op 2 Oktober 1980 hun manager Robert Stigwood aan. Zij eisen 200 miljoen dollar wegens mismanagement en fraude.


Buddy Holly verzorgt op 2 Oktober 1958 een optreden in The Big Beat van Alan Freed, een programma van een half uur van de lokale omroep WNEW-TV in New York. The Big Beat wordt sinds 1 Juli 1958 door WNEW-TV uitgezonden.


In Londen beginnen The Beatles op 2 Oktober 1967 met de opname van Hello Goodbye. Op 19 Oktober 1967 wordt de laatste hand aan het nummer gelegd. De werktitel luidt Hello Hello. Op 24 November 1967 wordt Hello Goodbye uitgebracht. Op de B-kant staat I Am The Walrus. Dit is één van de liedjes in hun televisiefilm Magical Mystery Tour. De single komt op 2 December 1967 de Veronica Top 40 binnen. Vanaf 16 December 1967 staat Hello Goodbye vier weken op de eerste plaats.


Op 2 Oktober 1968 worden Davy Jones en zijn vriendin Linda Haines de trotse ouders van een dochter; Talia Elizabeth. Zij is het eerste kind van de zanger van The Monkees en de modeontwerpster. Davy Jones en Linda Haines treden op 31 Oktober 1968 met elkaar in het huwelijk. In 1975 gaan zij uit elkaar. Isak Herry wordt op 2 Oktober 2000 geboren als zoon van Louis Herrey en zijn vrouw Angelica. Het paar heeft al een zoon, Johannes, die in November 1997 geboren is. In April 2006 wordt hun dochter Clara Viktoria geboren. Met zijn broers Richard en Per heeft Louis Herrey in 1984 het Eurovisie Songfestival gewonnen voor Zweden met Diggi-Loo-Diggy-Ley.


There's No Other (Like My Baby) van The Crystals is de eerste single die op 2 Oktober 1961 op Philles Records, het eigen platen-label van producer Phil Spector, wordt uitgebracht. Op de B-kant staat Oh Yeah Maybe Baby. There's No Other (Like My Baby) komt op 20 November 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de twintigste plaats.


Op 2 Oktober 1983 wordt ABBA-zangeres Agnetha Fältskog in een ziekenhuis opgenomen nadat zij in het Zweedse Skåne is betrokken bij een verkeersongeluk.


Bruce Springsteen begint op 2 Oktober 1985 aan het vierde en laatste optreden in het Memorial Colosseum in Los Angeles. Dit concert is het uitgestelde concert van 26 September 1985, en tevens het laatste concert van de Born In The USA Tour. Deze tour is op 29 Juni 1984 met een concert in het Civic Center in Saint Paul, Minnesota van start gegaan. Tijdens dit eerste concert wordt tevens de video opgenomen (met een hoofdrol voor Courteney Cox als dansende fan) voor de single Dancing In The Dark. In Nederland worden tijdens deze Born In The USA World Tour op 12 en 13 Juni 1985 twee concerten in het Feyenoord Stadion in Rotterdam gegeven. Tijdens het laatste concert op 2 Oktober 1985 worden de volgende nummers gespeeld: Born in the USA, Badlands, Out In The Street, Johnny 99, Seeds, Darkness On The Edge Of Town, The River, War, Working On The Highway, Trapped, I'm Going Down, Prove It All Night, The Promised Land, My Hometown, Thunder Road, Cover Me, Dancing In The Dark (nu met Julianne Philips, Springsteen's toemalige vrouw als dansende fan), Hungry Heart, Cadillac Ranch, No Surrender, I'm On Fire, Growin' Up, Rosalita (Come Out Tonight), This Land Is Your Land, Born To Run, Bobby Jean, Ramrod, Twist And Shout, Stand On It, Travellin' Band, Rocking All Over The World en Glory Days. Tijdens Glory Days wordt Bruce Springsteen & The E Street Band op gitaat bijgestaan door Jon Landau, ooit de ontdekker van Bruce Springsteen.


Adam Ant, wordt op 2 Oktober 2002 tijdelijk in een inrichting geplaatst. Een Britse rechter acht de als Stuart Goddard geboren zanger psychisch gestoord. Adam Ant heeft gasten in een Londens café bedreigd met een kinderpistool, nadat zij hem belachelijk zouden hebben gemaakt om zijn uiterlijk. Daarna heeft Ant de accu van een auto door een caféraam gegooid.


Vanaf 2 Oktober 1981, de 26ste verjaardag van hun zanger Phil Oakey, ligt de single Open Your Heart van The Human League in de platenwinkel. Open Your Heart komt op 10 Oktober 1981 de Britse hitparade binnen, en bereikt de zesde plaats als hoogste notering.


Leon de Graaff komt op 2 Oktober 1971 op een 39ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met zijn single Pittsburgh In The Rain. Deze single is geproduceerd door Boudewijn de Groot. Pittsburgh In The Rain komt tot een 28ste plaats. Leon de Graaff wordt in Februari 1950 in Heemstede geboren. Pittsburgh In The Rain heeft hij samen Alan Parfitt geschreven voor een talentenjacht. In de jury zit o.a. Boudewijn de Groot. Pittsburgh In The Rain is de enige hit voor Leon de Graaff. Na dit succes werkt hij tot 1985 elf jaar bij de platenmaatschappij Phonogram. Sindsdien zingt Leon de Graaff op bruiloften en partijen, waarbij hij zichzelf op toetsen begeleidt.


Op 2 Oktober 1965 begint Manfred Mann aan een tournee achter het IJzeren Gordijn. De groep bestaande uit Manfred Mann (toetsen), Mike Hugg (drums), Mike Vickers (gitaar), Tom McGuinness (bas) en Paul Jones (zang) is de eerste West-Europese groep die in het communistische Oostblok optreedt


The Everly Brothers mogen op 2 Oktober 1986 hun eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame in Los Angeles onthullen.


Op 2 Oktober 1998 overlijdt in zijn huis in Studio City in Californie, de country zanger Gene Autry. De zingende Cowboy, zoals zijn bijnaam is, wordt geboren als Orvon Gene Autry op 29 September 1907 in Tioga in Texas. Het is zijn grootvader Wiiliam T Autry die hem op 5 jarige leeftijd zangles geeft. Gene Autry's carierre begint pas goed na de 2e wereldoorlog, hoewel hij in 1940 al een grote hit heeft met Blueberry Hill (16 jaar voordat Fats Domino het nummer wereldberoemd maakt). In 1949 heeft Gene Auty zijn grootste hit met een uitvoering van Rudolph The Red-Nosed Reindeer, geschreven door Johnny Marks. Later dat jaar neemt Autry ook het nummer (Ghost) Riders In The Sky op, geschreven door boswachter Stan Jones. (Ghost) Riders In The Sky groeit uit tot een countryklassieker, maar ook tot een popklassieker. Vanaf de jaren 50 gaat het langzaam bergafwaarts met de carierre van Gene Autry, nieuwe sterren als Johnny Cash en Marty Robbins nemen zijn plek over. Gene Autry is 91 jaar geworden.


Op 2 Oktober 1979 krijgt de dan 11-jarige Kylie Minogue een rol aangeboden in Skyways. In deze Australische serie gaat zij de rol van Robin spelen. Eén van haar tegenspelers is, de eveneens 11-jarige, Jason Donovan.


The Who is op 2 Oktober 1965 voor het eerste te zien in het Amerikaanse televisie-tienerprogramma Shindig dat door de Amerikaanse omroep ABC wordt uitgezonden. The Who is niet live in de studio aanwezig, maar is te zien met het nummer I Can't Explain, wat opgenomen is tijdens hun optreden op 6 Augustus 1965 op het Fifth National Jazz And Blues Festival in de Richmond Athletic Association Grounds in Surrey.


Op 2 Oktober 1965 gaat in het Nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam de musical Heerlijk Duurt Het Langst in première. Deze eerste puur Nederlandse musical is geschreven door Annie M.G. Schmidt, met muziek van Harry Bannink. De hoofdrollen worden gespeeld door Conny Stuart, Leen Jongewaard en André van den Heuvel. Heerlijk Duurt Het Langst bevat een groot aantal klassiek geworden liedjes als Kom Kees, ’t Is Over, Zeur Niet en Op Een Mooie Pinksterdag.


The McCoys komen op 2 Oktober 1965 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met Hang On Sloopy. Het nummer is in 1964 al op de plaat gezet door The Vibrations als My Girl Sloopy, en haalt dan de 26e plaats in de Billbord Hot 100). The McCoys beginnen hun carierre als Rick & The Raiders, genoemd naar de zanger en gitarist Rick Derringer. Wanneer Rick & The Raiders in 1965 in Dayton, Ohio, in het voorprogramma spelen van The Strangeloves, bestaande uit de producers Bob Feldman, Jerry Goldstein and Richard Gottehrer besluiten deze met Rick & The Raiders de studio in te gaan. De groep wordt omgedoopt tot The McCoys (naar een Ventures nummer) en My Girl Sloopy wordt omgedoopt tpt Hang On Sloppy. Begin jaren 70 gaan The McCoys, als begeleidinggroep, spelen bij blues gitarist Johnny Winter. Rick Derringer gaat echter bij de groep van Johnny's broer, Edgar, spelen The Edgar Winter Group. In 1978 brengt Rick Derringer Hang On Sloopy opnieuw uit, nu als solo single, maar het wordt geen hit.


De Dolly Dots geven op 2 Oktober 1988, in de Escape in Amsterdam, een afscheidsconcert. Omdat de film Dutch Treat is geflopt en de single What A Night een klein hitje is geworden, besluiten de vijf Dolly Dots ermee te stoppen. Angela Groothuizen gaat met Ruud Mulder verder als het duo Angela & The Rude, Ria Brieffies begint aan en solo-carriere, Patty Zomer wordt styliste en Esther Overbeek visagiste.


Op 2 Oktober 1968 klaagt platenmaatschappij Motown het schrijvers collectief Holland, Dozier en Holland aan. Lamont Dozier en de broers Brian Holland en Edward Holland, Jr.zouden sinds 1967 geen nieuwe composities hebben geleverd aan de platenmaatschappij. De drie verlaten Motown en richten hun eigen platenlabels op:Invictus Records en Hot Wax Records, en klagen op hun beurt Motown Records aan. Pas in 1977 komt er een einde aan de rechtzaak wanneer Holland, Dozier en Holland veroordelld worden tot het betalen van een flink bedrag aan Motown.


Joe Cocker treedt op 2 Oktober 1976 op in Saturday Night Live. In dit televisieprogramma van de Amerikaanse omroep NBC zingt hij samen met John Belushi zijn hit Feelin' Alright. Volgens critici doet John Belushi een perfecte imitatie van de zanger uit het Engelse Sheffield.


Op 2 Oktober 1996 eindigt een optreden van Pearl Jam in Hartford, Connecticut in een grote puinhoop wanneer er rellen uitbreken onder de dertigduizend bezoekers. De 'fans' hebben dan eerst nog genoten van de volgende setlist: Long Road, Hail Hail, Animal, Last Exit, In My Tree, Corduroy, Better Man, Not For You, Jeremy, Red Mosquito, Black, RVM, Lukin, Small Town, SOLAT, Footsteps, Alive, Blood/Fame/Noise Of Carpet, Porch, Who You Are, Even Flow, Daughter/Real Me/WMA, Leaving Here, Present Tense en Yellow Ledbetter.


Maggie May met op de B-kant Reason To Believe van Rod Stewart komt op 2 Oktober 1971 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Ook het album waar de single opstaat, Every Picture Tells A Story komt op 2 Oktober 1971 op de eerste plaats in Amerika. Maggie May gaat over de vrouw die Rod Stewart op 16 jarige leeftijd tot een man maakt. De platenmaatschappij vindt Maggie May echter maar niets, en plaatst het nummer als B-kant op de single Reason To Believe, geschreven en in 1965 op plaat gezet door folkzanger Tim Hardin. Disc jockeys in Amerika denken er echter anders over en beginne massaal de eigenlijke B-kant, Maggie May, te draaien waardoor het nummer uitgroeit tot Stewart's eerste solo nr 1 hit. Op het album Unplugged... And Seated uit 1993 speelt Ron Wood op Maggie May acoustisch gitaar. Het is dan voor het eerst in 22 jaar dat Ron Wood en Rod Stewart, die samen in The Faces hebben gespeeld, weer samen op een podium staan. Rod Stewart verteld tijdens dit optreden het publiek dat, toen Maggie May uitgebracht werde, zijn huidige vrouw (Rachel Hunter) slechts 1 jaar oud was.


In De Kleine Komedie in Amsterdam worden op 2 en 3 Oktober 1998 twee optredens van Acda & De Munnik opgenomen. Zij spelen ondermeer Als Je Bij Mij Weggaat, Niet Of Nooit Geweest, Vondelpark Vannacht en Het Regent Zonnestralen. In September 1999 verschijnen die live-opnamen op de cd Op Voorraad. Op 2 Oktober 1999 komt de cd de Album Top 100 binnen, en bereikt een vierde plaats.


Op 2 Oktober 1960 komt Stay van Maurice Williams & The Zodiacs de Amerikaanse hitparade binnen. In de week van 21 November 1960 staat de single bovenaan. Met zijn 1 minuut en 32 seconden is Stayhet kortste nummer 1-hit in de popgeschiedenis.


Samen met toetsenman/componist Jerry Dammers bepalen Terry Hall (zang), Lynval Golding (gitaar/zang) en Neville Staples (zang/percussie) het gezicht van de Ska formatie The Specials. Na ruzie met Dammers verlaten de drie op 2 Oktober 1981 de groep en veroorzaken indirect het uiteenvallen The Specials. In de nazomer van 1981 richten zij het vocale trio Fun Boy Three (foto) op. Volgend op een voortreffelijke, maar onsuccesvolle eerste single, The Lunatics (Have Taken Over The Asylum), resulteert de samenwerking met het meisjesstrio Bananarama in de hit It Ain't What You Do (It's The Way That You Do It. Als wederdienst zingt Fun Boy Three Bananarama's Really Saying Something de hitparade in. In Mei 1988 staat het gezelschap voor een lauw reagerend publiek op het veertiende Pinkpopfestival. Na afloop van een Amerikaanse tournee besluit Terry Hall Juli 1983 de groep op te doeken.


Vanuit het RAI Gebouw in Amsterdam.wordt op 2 Oktober 1965 rechtstreeks het zesde Grand Gala Du Disque op tv uitgezonden. De Edisons zijn er dit jaar voor onder meer The Beatles, die een Edison krijgen voor het album Beatles For Sale. Manager Brian Epstein is naar Amsterdam gekomen om de Edison, uit handen van Guus Oster, in ontvangst te nemen. Bob Bouber houdt, na het ontvangen van zijn prijs, een sentimenteel dankwoord dat inslaat als een bom. Dusty Springfield mag vertrekken van producent Willem O' Duys omdat zij ineens teveel eisen stelt. Een dag later zegt zij er spijt van te hebben. Huilend pakt zij haar koffers en vliegt zij terug naar Engeland.


Op 2 Oktober 1977 worden de stoffelijke resten van Elvis Presley en zijn moeder Gladys van Forest Hill, een begraafplaats in Memphis, naar Graceland overgebracht. Nadat drie mensen op 29 augustus 1977 een poging doen de dode lichamen te stelen, neemt Elvis Presleys vader Vernon het besluit de stoffelijke resten op Graceland opnieuw te begraven.


Vanaf 2 Oktober 1981, de 30ste verjaardag van hun zanger Sting, ligt het album Ghost In The Machine van The Police in de platenwinkel. Het door Hugh Padgham geproduceerde Ghost In The Machine is in de zomer van 1981 in de AIR Studios op het West-Indische eiland Montserrat opgenomen. Op het album staan ondermeer de hits, Spirits In The Material World en Every Little Thing She Does Is Magic. Het album komt op 9 Oktober 1981 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Ghost In The Machine staat vanaf 21 November 1981 drie weken op de eerste plaats.


Op 2 Oktober 1957 staat Connie Francis in de studio om het nummer Who's Sorry Now op te nemen. Who's Sorry Now geschreven door Ted Snyder, Bert Kalmar en Harry Ruby. Isham Jones is de eerste die in 1923 een hit heeft met Who's Sorry Now. De versie van Connie Francis komt op 24 Februari 1958 binnen in de Billboard Top 100. Who's Sorry Now bereikt de vierde plaats.


Vanaf 2 Oktober 1962 ligt de single It’s Wonderful To Be Young van Cliff Richard in de Amerikaanse platenwinkels. De Engelse zanger heeft het door Burt Bacharach geschreven nummer in Augustus 1962 speciaal voor de Amerikaanse markt opgenomen. Voor een promotietournee vliegt Cliff Richard op 2 Oktober 1962 naar de Verenigde Staten. Hier ontmoet hij ondermeer Nat ‘King’ Cole, Sal Mineo, Bobby Darin en Paul Anka. Ook wordt Cliff Richard door Vernon Presley uitgenodigd op het landgoed Graceland in Memphis. Helaas voor Cliff Richard is Elvis Presley niet thuis. Ondanks deze uitgebreide promotiecampagne wordt It’s Wonderful To Be Young geen hit in de Verenigde Staten.
Op 2 Oktober 1982 komt Saddle Up van David Christie op nummer 24 binnen in de Nederlandse Top 40. Saddle Up bereikt de zevende plaats. David Christie wordt in 1947 geboren als Jacques Pepino. Op zijn achttiende is heeft hij een hit met Jolie Julie. Saddle Up is een Engelse versie van dit liedje. David Christie is vooral componist. Hij schrijft als James Bolden met Jack Robinson songs voor o.a. Tina Charles, Jimmy James & The Vagabonds, Sylvie Vartan, Grace Jones, Gloria Gaynor en Joe Dassin. Sinds 1983 lijdt David Christie een teruggetrokken bestaan op zijn landgoed Capbreton in Frankrijk. Hij pleegt op 15 Mei 1997 zelfmoord. David Christie is 49 jaar geworden.


De Televisie Radio Omroep Stichting (TROS) begint op 2 Oktober 1966 met haar uitzendingen als aspirant-omroep. Voorzitter Joop Landré opent op radio en televisie officieel de programmering van de TROS. Het eerste televisieprogramma van de TROS is een show rond Patricia Paay.


The Rolling Stones geven op 2 Oktober 2003 een concert in Zürich in Zwitserland. Met dit optreden sluit de groep hun Licks-wereldtournee af. Deze tournee heeft de Stones de op één na hoogste recette ooit opgeleverd. In totaal is er ruim 250 miljoen euro omgezet. In elf maanden tijd hebben bijna drieëneenhalf miljoen mensen de concerten van The Rolling Stones bezocht. Koploper is nog altijd de Voodoo Lounge-tournee die de groep in 1994 en 1995 heeft gemaakt. Die heeft indertijd bij (omgerekend) 272 miljoen euro aan recette binnengebracht. Op de Licks-wereldtournee hebben The Rolling Stones opgetreden in stadions, hallen en theaters. Soms hebben zij, in één land of regio, op alle drie locaties gespeeld. De 116 live-data hebben een bezettingsgraad van 99 procent. The Rolling Stones zijn hun Licks-wereldtournee op 3 September 2002 begonnen in Boston in de Verenigde Staten. "Deze tournee is afgesloten. Mogelijk gaan The Rolling Stones in 2005 opnieuw toeren. Ik ben altijd paraat", zegt Michael Cohl, die verantwoordelijk is voor de productie van de Licks-wereldtournee.


Op 2 Oktober 1965 presenteert Jim Dale een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Dale ontvangt als muzikale gasten ondermeer Ken Dodd, Petula Clark, The Fortunes, Lance Percival, Bo Diddley, Alan David, Jan Panter en The Yardbirds. Thank You Lucky Stars wordt uitgezonden door de Britse commerciële omroep ABC.


Muziek Jarige Op 2 Oktober

1939: Jimmy Torres - String-A-Longs Gitaar
1939: Lolly Vegas (Candido Albelando Vasquez) - Redbone Gitaar († 4 Maart 2010)
1941: Ronald Meagher - Beau Brummels Gitaar
1945: Don Mclean - Zanger USA
1948: Josee Koning - Zangeres Nederland
1949: Richard Hell - The Voidoids Zanger
1950: Mike Rutherford - Genesis Gitaar
1951: Romina Power - Zangeres Italië
1951: Sting (Gordon Sumner) - Zanger Engeland
1952: John Otway - Singer/songwriter Engeland
1952: Ish Ledesma - Foxy Zanger
1955: Phil Oakey - Human League Zanger
1956: Freddy Jackson - Soul Zanger USA
1958: Kate St. John - Dream Academy Zangeres
1961: Robbie Nevil - Zanger USA
1962: Sigtryggur Baldursson - The Sugarcubes Drums
1966: Mousse T. (Mustafa Gündoğdu) - Producer Duitsland
1969: Badly Drawn Boy (Damon Gough) - Zanger Engeland
1971: Tiffany (Tiffany Renee Darwish) - Zangeres USA
1971: Tony Scott - Zanger Nederland
1973: Lene G Nystrom - Aqua Zangeres
1976: India.Arie (Idia Arie Simpson) - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten