Zoeken in de muziekgeschiedenis

30 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 1 Oktober

Al Jackson, drummer van Booker T & The MG's, wordt op 1 Oktober 1975 in zijn woning in Memphis door een op heterdaad betrapte inbreker vermoord. In 1961 beginnen toetsenist Booker T. Jones en gitarist Steve Cropper een instrumentale groep, samen met bassist Lewis Steinberg en drummer Al Jackson is de groep compleet. Booker T & The MG's neemt in 1962 het instrumentale Green Onions op, dat een millionseller wordt. Het is het begin van een lange reeks hits, met als bekendste Soul Limbo, Hang 'Em High en Time Is Tight. De formatie, waarvan MG's staat voor Memphis Group. Na teruglopend succes en onenigheid met Stax gaan de MG's in 1971 uit elkaar. Als Al Jackson wordt doodgeschoten, vinden de anderen daarin aanleiding tot het maken van de reünie-elpee Universal Language, met ex-Bar Kay Willie Hall op drums. Al Jackson is 39 jaar geworden.

Op 1 Oktober 1967 wordt in Engeland de allereerste aflevering van het BBC Radio 1 programma Top Gear uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door John Peel en Pete Drummind. In de eerste aflevering van Top Gear zijn ondermeer The Move, Traffic, Pink Floyd en Tim Rose & Tomorrow met Keith West te gast.


Tijdens de Europese tournee van The Damned verlaat op 1 Oktober 1977 drummer Rat Scabies plotseling de groep. Rat Scabies wordt vervangen door de van de groep Londen afkomstige Jon Moss, die later bij The Culture Club ( Boy George) gaat spelen.


Zangeres Lena Zavaroni overlijdt op 1 Oktober 1999 na een lang gevecht tegen de ziekte anorexia. Lena Zavaroni wordt ontdekt dankzij de Engelse tv-talentenjacht Opportunity Knocks' die in de jaren 70 wordt gepresenteerd door de populaire Hughie Green. In 1974 is Lena de jongste zangeres ooit die, voor het nummer Ma He; s Making Eyes At Me, een zilveren plaat krijgt. Ook is Lena Zavaroni de jongste zangeres ooit die in het TV popprogramma Top Of The Pops staat. Lena Zavaroni is 35 jaar geworden.


De burgemeester van Melbourne opent op 1 Oktober 2004 officieel de AC/DC Lane. Tijdens de onthulling van het straatnaambordje speelt een band van doedelzakspelers het nummer Long Way To The Top. De gemeente Melbourne heeft meerdere exemplaren laten maken van het straatnaambordje, met in het achterhoofd het idee dat het wel eens een gewild object voor fans kan zijn.


Op het Greenwood Cemetery bij de Baptist Church in Renton, Seattle, wordt op 1 Oktober 1970 gitarist Jimi Hendrix begraven. Jimi Hendrix is op 18 September 1970 in Londen overleden. De begravenis wordt geleidt door Reverend Harold Blackburn. Tijdens de dienst zingt Patronella Wright, die een goede vriendin is van de familie Hendrix, enkele spirituals en leest Freddie Maye Gautier de tekst van het nummer Angel voor. De kist wordt gedragen door Dave Anderson, James Thomas, Steve Phillips, Eddy Howard, Donny Howell, en Herbert Price, die allemaal, met uitzondering van Herbert Price, jeugdvrienden van Jimi Hendrix zijn. Herbert Price is Jimi's chauffeur op Hawaii waar hij gedurende de zomer bezig was met filmopname's. Onder de aanwezige zijn ondermeer Jimi's vader Al, zijn stiefmoder June, zijn broer Leon en zijn zus Janie. Jimi's grootmoeder Nora is samen met haar vriend Doug overgekomen uit Vancouver. Uit de muziekwereld zijn ondermeer aanwezig The Experience bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell, Michael Jeffery (Jimi's manager), Miles Davis, Eddie Kramer (Chief engineer in de Electric Ladyland Studios) de roadies Eric Barrett en Gerry Stickells, blueszanger Johnny Winter en zijn manager Steve Paul (eigenaar van de New York Club The Scene, waar Jimi vaak kwam) en Buddy Miles. Op het kerkhof waar Jimi begraven wordt , liggen ook zijn moeder Lucille (1925-1958), zijn vader James Allen Ross "Al" Hendrix (1919-2002), zijn grootmoeder Zenora Hendrix (1884-1985) en zijn oom Frank Hendrix (1918-1986) begraven. Na het refrein van When The Saints Go Marching in, wordt de kist met het lichaam van Jimi Hendrix in het graf geplaatst. Op de grafsteen staat de tekst Forever In Our Hearts, James M. 'Jimi' Hendrix, 1942-1970. Jimi Hendrix is 27 jaar geworden.


Michael Jackson geeft op 1 Oktober 1992 een concert in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Het concert wordt rechtstreeks door Filmnet, achter de decoder, uitgezonden. Op 2 Oktober 1992 wordt de show door de BBC uitgezonden. In Nederland zendt Veronica het concert een dag later uit. In 2004 verschijnt dit concert, als onderdeel van de box Michael Jackson The Ultimate Collection, op DVD. In September 2005 is de DVD ook afzonderlijk verkrijgbaar.


Op 1 Oktober 1966 staat Jimi Hendrix voor het eerst op een Brits podium, wanneer hij meedoet tijdens een jam-sessie van Cream in de Londense Polytechnic. De Amerikaanse gitarist is door Animals-bassist Chas Chandler op 21 september 1966 naar Engeland gehaald. Hier richt hij met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell The Jimi Hendrix Experience op. Op 23 oktober 1966 neemt het trio de eerste single Hey Joe op.


Op vrijdag 1 Oktober 2004 geven Bruce Springsteen, REM en John Fogerty in Philadelphia een eerste uitverkocht concert in het kader van Vote For Change. Op de Vote For Change-tournee staan 37 shows in dertig Amerikaanse steden op het programma. De tournee doet vooral swing states aan. Dit zijn de staten waar de uitkomst van de presidentsverkiezingen zo onzeker is dat zowel George Bush als zijn uitdager John Kerry kans maakt op de meeste stemmen. Aan deze Vote For Change-tournee wordt verder meegewerkt door Pearl Jam, Bonnie Raitt, Babyface, Sheryl Crow, James Taylor, John Mellencamp en The Dixie Chicks. De finale is op maandag 11 Oktober 2004 in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Hieraan werken alle artiesten mee. Vote For Change wil in de eerste plaats kiezers aansporen bij de aanstaande presidentsverkiezingen inderdaad hun stem uit te brengen. Bruce Springsteen heeft erkend dat zijn onpartijdige rol hem moeite kost. ''Wij zijn hier met een doel. Wij zijn hier met een reden. Wij zijn hier om te vechten voor een regering die open, redelijk, vooruitziend en menselijk is. En terwijl wij dit doen, zetten wij de boel op zijn kop. Amerika is het land van grote beloften. Het is tijd dat Amerika die beloften waarmaakt. De beste manier om je bezorgdheid te uiten, is je mouwen op te stropen en er iets aan te doen.'' De 55-jarige zanger/gitarist onderstreept zijn weerstand tegen de oorlog in Irak. Hij roept de Verenigde Staten op zich bescheiden op te stellen bij het uitoefenen van zijn macht, zowel thuis als overzee. Van de kritische houding van Bruce Springsteen tegenover president Bush is melding gemaakt door Al Jazeera, het Arabische persbureau gevestigd in Qatar.


Op 1 Oktober 1949 huurt de Amerikaanse zanger Buddy Clark een vliegtuigje om in Michigan naar een American Football-wedstrijd te gaan kijken. Op de terugvlucht krijgt het toestel motorpech. Het stort neer op Beverly Boulevard in Los Angeles. Buddy Clark wordt uit het vliegtuigje geslingerd. Hij is op slag dood. Buddy Clark is 37 jaar geworden


Here It Comes Again van The Fortunes ligt vanaf 1 Oktober 1965 kin de platenwinkels. De Engelse groep heeft de compositie van Les Reed en Barry Mason op 2 September 1965 opgenomen. Here It Comes Again komt op 30 Oktober 1965 de Nederlandse Top 40 binnen. Met een nummer twee-notering is het de grootste hit van The Fortunes in de Nederlandse hitparade.


Op 1 Oktober 1962 wordt zanger Perry Como bij de Amerikaanse omroep NBC opgevolgd door Johnny Carson. Carson wordt door Groucho Marx geïntroduceerd als presentator van The Tonight Show. Actrice Joan Crawford is zijn eerste hoofdgast. Het immens populaire programma heeft Johnny Carson drie huwelijken gekost. Dertig jaar lang hebben iedere avond zo'n twaalf miljoen Amerikanen naar deze talkshow gekeken. NBC zendt op 21 Mei 1992 de allerlaatste Tonight Show met Johnny Carson uit. Hij heeft in bijna dertig jaar meer dan 24.000 gasten ontvangen. In de allerlaatste Tonight Show is Bette Midler de enige gast. Zij zingt zeven liedjes, waaronder een duet met Johnny Carson. Met betraande ogen neemt hij afscheid met de woorden: "Ik wens u uit het diepst van mijn hart welterusten". Hierna volgt een staande ovatie. Johnny Carson wordt opgevolgd door Jay Leno. Johnny Carson is op 23 Januari 2005 overleden. Hij is 79 jaar geworden.


Op 1 Oktober 1992 wordt Wilson Pickett tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld. Pickett is op 24 April 1992 opgepakt nadat hij een man van 86 jaar heeft aangereden. In de auto van de soul-zanger vindt de politie enkele flessen drank. Een aantal van deze flessen is aangebroken. Rondrijden met geopende flessen alcohol is strafbaar in de Verenigde Staten.


Vanaf 1 Oktober 1996 ligt het album From The Muddy Banks Of The Wishkah van Nirvana in de platenwinkels. Op From The Muddy Banks Of The Wishkah staan niet eerder uitgebrachte live-opnamen die tussen 1989 en 1994 zijn opgenomen. Het album komt op 12 Oktober 1996 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en haalt de 11e plaats.


Curtis Mayfield verlaat op 1 Oktober 1970 de groep The Impressions. Met dit trio heeft hij in de jaren zestig hits als It's All Right, Keep On Pushing en Amen. Hij wordt opgevolgd door Leroy Hutson. Mayfield begint een solo carierre en breekt met de albums Curtis, Live en Roots door naar het poppubliek. Het doemachtige If There's A Hell Below van het album Curtis wordt zijn eerste solohit. Superfly, de soundtrack van de gelijknamige film over de drugscene in het zwarte getto, is door een mix van hippe soul en rock zijn succesvolste crossover-plaat, waarvan het titelnummer en Freddie's Dead beide de Amerikaanse Top 10 bereiken. Mayfield verzorgt daarna voor andere films soundtracks met verschillende artiesten als uitvoerenden: Claudine (Gladys Knight & The Pips), Let's Do It Again (Staple Singers), Sparkle (Aretha Franklin) en A Piece Of The Action (Mavis Staples). Verder blijft de speciale en radicale problematiek een belangrijk hoofdthema in zijn werk. Zo staat het album Back To The World in het teken van de terugkeer van de G.I. uit Vietnam, terwijl de lp There's No Place Like America Today de strijdt in de ghetto's weerspiegelt. Niet tevreden over de samenwerking met RSO, tekent Curtis Mayfield een contract met platenmaatschappij Boardwalk. Voor dit label maakt hij Love Is The Place en Honesty, die aantonen dat hij als boodschapper weliswaar geen nadrukkelijke rol meer speelt, maar nog altijd erg aangename en onderhoudende dans/luistersoul maakt. In 1983 maakt hij in de Verenigde Staten met Jerry Butler en de Impressions een succesvolle reünietoer en komt hij daarna met een eigen groep uiteindelijk ook enkele keren naar ons land. Na de opheffing van Boardwalk brengt hij We Come In Peace uit op een eigen label (CRC). In 1988 reactiveert hij het Curtom-label met o.a. de rerelease van Superfly. In het kader van de Superfly-revival componeert hij de muziek voor de film Return Of Superfly en draagt hij met de groep Fishbone het nummer He's A Flyguy bij aan de soundtrack van de film I'm Gonna Get You Sucka. Na de opnamen van zijn nieuwe album Take It To The Street wordt zijn carrière echter op abrupte en tragische wijze onderbroken als hij tijdens een optreden in Brooklyn (New York) Augustus 1990 door een neervallende lichtbak wordt getroffen. Hij raakt verlamd vanaf zijn nek en herstelt slechts langzaam van het ongeluk. Curtis Mayfield overlijdt op 26 December 1999 op 57-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Roswell in Georgia.


Op 1 Oktober 1969 wordt Jerney Kaagman zangeres bij Earth & Fire. Kaagman is vóór die tijd, tot afschuw van haar vader, zangeres van de amateur-band The Rangers. De 22-jarige Jerney Kaagman heeft dan net een opleiding tot directie-secretaresse afgerond bij Schoevers. Seasons, de eerste single van Earth & Fire, wordt in Januari 1970 uitgebracht. Het nummer is geschreven door George Kooijmans van The Golden Earring. De single bereikt de tweede plaats in de Veronica Top 40.


Vanaf 1 Oktober 1974 is de Amsterdamse zanger Michel van Dijk de zanger van de Delftse formatie Alquin. In de jaren zestig begint Michel van Dijk bij bandjes als The Mad en The Minds, en wordt op 16-jarige leeftijd zanger van Les Baroques. Daarna wordt hij zanger bij Ekseption en Brainbox. Michel van Dijk blijft tot 1977 zanger van Alquin, die zich eerst Threshold Fear noemen. De band besluit echter zijn naam te wijzigen in Alquin, naar het Alcuinklooster waar de band repeteert. Op het hoogtepunt van hun roem, wordt de groep opgeheven. In November 1997 komt Alquin in de originele samenstelling weer bij elkaar voor een tournee door ons land. Op 16 September 2005 wordt het nieuwe studio album Blue Planet uitgebracht in Nederland.


Op 1 Oktober 1986 komt Andy McVann van The Farm bij een auto-ongeluk om het leven. Hij is op de vlucht voor de politie. Hij wordt opgevolgd door drummer Roy Boulter. Andy McVann is 21 jaar geworden.


De film One Trick Pony gaat op 1 Oktober 1980 in New York in première. In deze muziekfilm speelt Paul Simon als Jonah de hoofdrol. Blair Brown vertolkt de rol van Marion. Paul Simon heeft het scenario voor One Trick Pony geschreven. De film is geregisseerd door Robert M. Young. In One Trick Pony zijn live-optredens te zien van The B-52's, Sam & Dave, The Lovin' Spoonful en Tiny Tim. Van de soundtrack verschijnt Late In The Evening op single. Late In The Evening is op 9 Augustus 1980 binnengekomen in de Nederlandse Top 40, en haalt de negende plaats.


Vanwege een ongeluk van drummer Martin Chambers moeten The Pretenders op 1 Oktober 1981 het laatste deel van hun Amerikaanse tournee afzeggen. Chambers is ernstig gewond geraakt wanneer hij met zijn hand door een raam gaat.


Vanaf 1 Oktober 2003 is bij RTL 4 de serie De Bauers te zien. Het is de tweede real life soap op de Nederlandse televisie. In deze serie worden Frans Bauer en zijn gezin gevolgd bij de voorbereidingen van de concerten in Ahoy' Rotterdam, eind Oktober 2003. De begintune van de serie Heb Je Even Voor Mij wordt een grote hit, vanaf 6 December 2003 staat het nummer twee weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.


Op 1 Oktober 1954 wordt in de New Musical Express de eerste Engelse Top 20 afgedrukt. Three Coins In The Fountain van The Ames Brothers staat op de eerste plaats.


Op 1 Oktober 1958 komt Elvis Presley aan in Bremershaven in Duitsland. Presley is op 19 September 1958 met het schip USS Randall vanuit Brooklyn naar West-Duitsland vertrokken. Na aankomst gaat Elvis Presley met de trein naar de legerplaats Friedberg. Zijn vader Vernon, zijn grootmoeder Minnie en zijn vrienden Red West en Lamar Fike komen op 4 oktober 1958 aan in West-Duitsland. Elvis Presley krijgt op 6 Oktober 1958 toestemming om met zijn familie en vrienden buiten het kazerneterrein te wonen. Zij betrekken op 14 Oktober 1958 een huis aan Goethestrasse 14 in Bad Nauheim. Elvis Presley verblijft tot 2 maart 1960 in West-Duitsland.


Janis Joplin neemt op 1 Oktober 1970, drie dagen vóór haar dood, het nummer Mercedes Benz op. Het is één van de laatste nummers van haar opname-sessie in de CBS-studio’s in Hollywood. De sessie is op 4 Juli 1970 begonnen. Janis Joplin overlijdt op 4 Oktober 1970 aan een overdosis heroïne in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. De zangeres is op 19 Januari 1943 in Port Arthur in Texas geboren. In 1966 verhuist zij naar San Francisco waar zij op 4 Juni 1966 zangeres wordt bij Big Brother & The Holding Company. Twee jaar later gaat zij solo verder. Haar laatste plaatopnamen verschijnen in Februari 1971 postuum op het album Pearl. Deze plaat staat vanaf 27 Februari 1971 negen weken op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. Janis Joplin is 27 jaar geworden.


Gene Vincent staat op 1 Oktober 1971 in de Maida Vale Studio in Londen om enkelen nummers voor BBC Radio One op te nemen. Het blijken zijn laatste opnamen te zijn. Op 13 Oktober 1971 overlijdt Gene Vincent. Zijn hele leven kampt de Amerikaanse zanger met een slechte gezondheid. Gene Vincent is 36 jaar geworden.


Traffic geeft op 1 Oktober 1967, in het Saville Theatre in Londen, hun eerste live-optreden. Traffic, bestaande uit Jim Capaldi, Dave Mason, Chris Wood en Stevie Winwood, ontstaat wanneer Stevie Winwood The Spencer Davis Group verlaat. Al een jaar eerder hebben de oorspronkelijke leden elkaar ontmoet op de thuisbasis Birmingham en vanaf die tijd jammen ze regelmatig samen: Winwood, Dave Mason (die gedurende Winwoods laatste maanden bij de Spencer Davis Group figureert als roadie en ook al op Somebody Help Me en I'm A Man meespeelt), Jim Capaldi en Chris Wood. 1 April 1967 is Winwood 'vrij' van The Spencer Davis Group en het viertal trekt zich terug in het afgelegen landhuisje (het nagenoeg legendarische 'Berkshire-cottage') waar zij al sinds medio '66 hun muzikale schermutselingen hebben. De eerste singles, Paper Sun, en het door Dave Mason geschreven Hole In My Shoe zijn meteen Top 10-hits in Engeland, maar geven nog geen indicatie van de muzikale rijkdom die op het eerste album wordt tentoongespreid. Het debuutalbum Mr Fantasy verschijnt in December 1967 en veroorzaakt een kleine sensatie in de popwereld vanwege het scala aan uiteenlopende muzikale stijlen.


Vanaf 1 Oktober 1956 ligt de single Hey! Jealous Lover van Frank Sinatra in de platenwinkel. Sinatra heeft dit door Sammy Cahn, Kay Twomey en Bee Walker geschreven nummer op 4 September 1956 opgenomen. Hey! Jealous Lover komt op 27 Oktober 1956 de Amerikaanse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats


Op 1 Oktober 2003 brengt de tweejaarlijkse popveiling van Christie's in Londen een bedrag van 543.000 euro op. Het hoogste bod (40.200 euro, meer dan het dubbele van de verwachte waarde) is voor Open And Shut, een houten sculptuur van John Lennon. Een Amerikaans toer-programma uit 1965, gesigneerd door alle vier Beatles, wordt verkocht voor bijna twintigduizend euro. Bijna zeventienduizend euro wordt geboden voor een poster uit 1962 (foto) met de aankondiging van een concert van The Beatles in New Brighton in Engeland. Een exemplaar van hun single Hey Jude/Revolution uit 1968 wordt afgehamerd op ruim vijftienduizend euro. Een broek, in 1984 gedragen door Freddie Mercury van Queen, wordt voor bijna 5500 euro gekocht door het Hard Rock Café. Ruim 5300 euro, meer dan drie keer de geschatte waarde, wordt betaald voor een schets van Charlie Chaplin, in 1976 met potlood gemaakt door Michael Jackson.


Vanaf 1 Oktober 1962 ligt de LP Surfin’ Safari van The Beach Boys in de Amerikaanse platenwinkels. Naast de titelsong staan op dit album Country Fair, Ten Little Indians, Chug-A-Lug, Little Miss America, 409, Surfin’, Heads You Win Tails I Lose, Summertime Blues, Cuckoo Clock, Moon Dawg en The Shift. Surfin’ Safari is tussen 12 Juni en 8 Augustus 1962 opgenomen in de Capitol Studio in Hollywood. Surfin’ Safari komt op 24 November 1962 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 32ste plaats.


Op 1 Oktober 2005 overlijdt de Amerikaanse bluesgitarist Paul Pena aan de gevolgen van diabetes en een alvleesklierontsteking. Paul Pena wordt geboren op 26 Januari 1950 in Hyannis, Massachusetts en is ondermeer bekend als de componist van Jet Airliner, één van de grootste hits van The Steve Miller Band. Paul Pena heeft verder artiesten begeleid als T-Bone Walker, B.B. King en Bonnie Raitt. Raitt noemt Pena, die vanaf zijn geboorte zo goed als blind is, eens "mijn eigen Jimi Hendrix ". Volgens Bonnie Raitt is er niets wat hij niet goed kan spelen. In de documentaire Genghis Blues, in 1999 genomineerd voor een Oscar, wordt verslag gedaan van hoe Paul Pena zich het boventoon-zingen eigen maakt. Paul Pena is 55 jaar geworden.


Cliff Richard & The Shadows zijn op 1 Oktober 1960 te zien in het Britse televisieprogramma Oh Boy. Zij spelen ondermeer het nummer Evergreen Tree van hun nieuwe album Me And My Shadows. Deze LP komt op 15 Oktober 1960 de Britse albumlijst binnen, en bereikt een tweede plaats. Op Me And My Shadows staan ondermeer I´m Gonna Get You, You And I, I Cannot Find A True Love, She´s Gone, Left Out Again, You´re Just The One To Do It, Lamp Of Love, Choppin´n´ Changin´, We Have It Made, Tell Me, Gee Whiz It´s You, I Love You So, I´m Willing To Learn, I Don´t Know en Working After School.


Adèle Bloemendaal krijgt op 1 Oktober 2006 in Amsterdam de Blijvend Applaus prijs. Deze tweejaarlijkse prijs, die in het leven is geroepen als erkenning voor een Nederlandse artiest die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan theater/televisie/film, wordt haar uitgereikt door Drs. P. Adèle Bloemendaal ontvangt een beeldje van de kunstenares Iris Rütte en 2500 euro. Drs. P, Lex Goudsmit en Ramses Shaffy zijn eerdere Blijvend Applaus prijs winnaars.


Billy Stewart komt op 1 Oktober 1966 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn bewerking van het nummer Summertime. Op de B-kant van Summertime staat To Love To Love. Summertime is geschreven door George Gershwin, Ira Gershwin en Du Bose Heyward voor Porgy & Bess. Deze opera is op 30 September 1935 in Boston in première gegaan. In Porgy & Bess wordt Summertime gezongen door Abbie Michell, die de rol van Clara vertolkt. Helen Jepson is in 1935 de eerste die Summertime op de plaat zet. Summertime is in de loop der jaren door meer dan 1000 artiesten opgenomen waaronder:Bing Crosby ( 1938), Count Basie (1949), Louis Armstrong (1959), The Beatles (1960), The Zombies (1965), Sonny & Cher (1966), Ten Years After (1968), Brainbox (1969), Ray Charles (1976), Fun Boy Three (1982), Barry Manilow (1987), Peter Gabriel (1994) en Herbie Hancock (1998). Slechts de versie van Billy Stewart wordt een hit. Zijn versie bereikt de veertiende plaats in de Nederlandse Top 40. Billy Stewart komt op 17 Januari 1970 in Smithfield in North Carolina bij een verkeersongeluk om het leven. Ook drie leden van zijn begeleidingsband (Norman P. Rich, William Cathey en Rico Hightower) laten het leven als hun auto van de weg raakt en in de rivier de Neuse terechtkomt. Billy Stewart is 32 jaar geworden.


John Woodhouse treedt op 1 Oktober 1967 op in het AVRO televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys. Woodhouse speelt het nummer Melodia op zijn “wonderaccordeon”. John Woodhouse heeft de accordeon die op een versterker werkt Frankrijk laten bouwen. Volgens John Woodhouse kan deze accordeon “zoveel klanken en kleuren oproepen dat het een verademing is in deze tijd van harde beatmuziek”. Melodia komt op 14 Oktober 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de derde plaats. John Woodhouse is in Juni 1922 geboren als Johnny Holshuijsen. In de jaren vijftig speelt hij in diverse radio-orkesten. John Woodhouse overlijdt na een kort ziekbed in Mei 2001.


Golden Earring komt op 1 Oktober 1977 op nummer 35 binnen in de Nederlandse Top 40 met de live uitvoering van het nummer Just Like Vince Taylor. Op de B-kant van Just Like Vince Taylor staat een live uitvoering van Radar Love. Beide nummers zijn afkomstig van het album Live dat in Augustus 1977 is uitgebracht. Just Like Vince Taylor bereikt de dertigste plaats. Golden Earring-zanger Barry Hay heeft grote bewondering voor Vince Taylor. Die wordt op 14 juli 1939 geboren als Maurice Holden in de Zuid-Londense wijk Isleworth. Als zanger heeft Vince Taylor in eigen land geen succes. Daarom vertrekt hij in 1962 naar Frankrijk. Hier krijgt hij een platencontract bij Barclay. Op het vasteland van Europa scoort Vince Taylor hitjes met covers, o.a. C’mon Everybody en Brand New Cadillac. Zijn live-shows zijn spraakmakend, omdat hij altijd in een zwartleren pak optreedt. Vince Taylor overlijdt op 28 augustus 1991 in Lutry in Zwitserland.


Het album The Beach Boys Today! van The Beach Boys wordt op 1 Oktober 1965 goud in Amerika. The Beach Boys Today! is op 8 Maart 1965 uitgebracht. Op The Beach Boys Today! staan Do You Wanna Dance, Good To My Baby, Don't Hurt My Little Sister, When I Grow Up (To Be A Man), Help Me Rhonda (de LP-versie), Dance Dance Dance, Please Let Me Wonder, I'm So Young, Kiss Me Baby, She Knows Me Too Well, In The Back Of My Mind en Bull Session With "Big Daddy". The Beach Boys Today! komt op 27 Maart 1965 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vierde plaats.


Vanaf 1 Oktober 1969 ligt Abbey Road van The Beatles ook in Amerika in de platenwinkel. In Europa is Abbey Road al op 26 September 1969 uitgekomen. Abbey Road is de laatste LP van The Beatles die zij met z’n vieren gezamenlijk hebben opgenomen. Op het album staan de volgende nummers: Come Together, Something, Maxwell’s Silver Hammer, Oh Darling, Octopus’s Garden, I Want You (She’s So Heavy), Here Comes The Sun, Because, You Never Give Me Your Money, Sun King, Mean Mr. Mustard, Polythene Pam, She Came In Through The Bathroom Window, Golden Slumbers/Carry That Weight, The End en Her Majesty. Vanaf 1 November 1969 staat Abbey Road acht weken op de eerste plaats in de albumlijst van Billboard. In Engeland komt Abbey Road op 4 Oktober 1969 binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst, en staat daar elf weken. Ook in Nederland bereikt Abbey Road de eerste plaats.


Op 1 Oktober 1977 wordt in Londen, met een dakconcert, de punk-club The Vortex geopend. The Vortrex is de allereerste punk-club in de Britse hoofdstad.


Imagine van John Lennon bereikt op 1 Oktober 1971 in Amerika de gouden status. Imagine is op 18 September 1971 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en staat in de week van 30 oktober 1971 op de eerste plaats.


Vanaf 1 Oktober 1971 ligt het album Teaser And The Firecat van Cat Stevens in de platenwinkel. Op 23 Oktober 1971 komt het album de Nederlandse LP Top 20 binnen. Na twee weken is het album alweer uit de lijst verdwenen. Op Teaser And The Firecat staan The Wind, Ruby Love, If I Laugh, Changes IV, How Can I Tell You, Tuesday's Dead, Morning Has Broken, Bitterblue, Moon Shadow en Peace Train. Van het album worden Peace Train en Morning Has Broken op single uitgebracht. Peace Train bereikt slechts een notering in de Tipparade. Morning Has Broken bereikt op 4 Maart 1972 de vijfde plaats als hoogste notering en is na Lady D'Arbanville (#2 in 1970) de hoogst genoteerde single van Cat Stevens in Nederland. Door het succes van Morning Has Broken komt het album op 4 Maart 1972 opnieuw de LP Top 20 binnen. Teaser And The Firecat bereikt uiteindelijk op 25 Maart 1972 de elfde plaats als hoogste notering.


Op 1 Oktober 1978 zendt BBC Radio 1 het eerste deel van een vijfdelige serie over de carrière van Cliff Richard uit. Het programma, dat de titel 20 Golden Years meekrijgt, wordt gepresenteerd door Tim Rice.


In de vroege ochtend van 1 Oktober 2006 wordt George Michael in Londen aangehouden. De 43-jarige zanger hangt over het stuur van zijn BMW waarmee hij een kruispunt in de buurt van zijn huis in Highgate blokkeert. Mede weggebruikers lukt het niet om George Michael wakker te krijgen waarna de politie gewaarschuwd wordt. Een woordvoerder van de politie zegt: "At approximately 3.22am on Sunday morning officers were informed of a stationary vehicle with a driver inside causing an obstruction at traffic lights in Cricklewood Lane near its junction with Hendon Way, NW2". Wanneer hij uiteindelijk bij kennis is wordt Michael meegenomen naar het Colindale Police Station waar hij een waarschuwing krijgt voor het rijden onder invloed. Ook wordt hij aangeklaagd voor het in bezit hebben van marijuana. Het is in acht maanden tijd het derde auto incident en de tweede keer dat George Michael slapend in zijn auto wordt aangetroffen. In een verklaring zegt de zanger desondanks dat hij niet onder de invloed van drugs achter het stuur heeft gezeten. "Ik ben inderdaad voor de tweede keer dit jaar aangehouden, maar met een niet-aangestoken joint in mijn auto. Ik heb geen drugs of drank gebruikt”, aldus George Michael. In Juni 2007 krijgt George Michael voor zijn overtreding een taakstraf van 100 uur, en raakt hij zijn rijbewijs voor de tijd van twee jaar kwijt.


The Shadows worden op 1 Oktober 1969 opnieuw opgericht om Cliff Richard te begeleiden tijdens een tournee door Japan. The Shadows bestaan dan uit sologitarist Hank B. Marvin, bassist John Rostill, drummer Brian Bennett en toetsenist Alan Hawkshaw. In de nieuwe line-up doet slaggitarist Bruce Welch niet meer mee. The Shadows zijn in December 1968 uit elkaar gegaan.


Op 1 Oktober 1962 tekent Barbra Streisand een contract bij Columbia Records. Haar debuut-LP komt op 13 April 1963 de albumlijst van Billboard binnen. The Barbra Streisand Album bereikt de achtste plaats.


Muziek Jarige Op 1 Oktober

1930: Richard Harris - Zanger Ierland († 25 Okt. 2002)
1935: Julie Andrews - Zangeres Engeland
1940: Barbara Parritt - The Toys Zangeres
1942: Herb Fame - Peaches & Herb Zanger
1943: Jerry Martini - Sly & The Family Stone Saxofoon
1944: Scott McKenzie - Zanger USA
1945: Donny Hathaway - Soul Zanger USA († 13 Jan. 1979)
1947: Mariska Veres - Shocking Blue Zangeres († 2 Dec. 2006)
1947: Rob Davis - Mud Gitaar
1948: Cub Koda - Brownsville Station Gitaar († 5 Juli 2000)
1949: André Rieu - Violist Nederland
1955: Howard Hewett - Shalamar Zanger
1958: Martin Cooper - O.M.D. Saxofoon
1959: Youssou N'dour - Zanger Senegal
1961: Michael Righeira - La Bionda/Righeira
1974: Charlotte Nilsson - Zangeres Zweden
1974: Keith Duffy - Boyzone Zanger
1983: Anna Drijver - Starmaker Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten