Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 17 Oktober

Led Zeppelin begint op 17 Oktober 1969, met een optreden in de Carnegie Hall in New York, aan hun vierde Amerikaanse tournee. Het is, sinds het optreden van The Rolling Stones op 20 Juni 1964, voor de eerste keer dat de deuren van Carnegie Hall weer opengaan voor rockbands. Na Led Zepplin is de weg dan ook vrij voor oa David Bowie, The Doors, Bob Dylan, Elton John, Chicago en Stevie Wonder om in de prestigeuze concertzaal te spelen. Drummer John Bonham is zich van dit feit bewust en zegt voordat de groep het podium opgaat: "Gene Krupa and Buddy Rich - they've all played here. So I'd better be good tonight!". Tijdens het concert speelt Led Zeppelin de volgende nummers van het op 22 Oktober 1969 uit te brengen nieuwe album Led Zeppelin II: Heartbreaker, What Is And What Should Never Be, Moby Dick, Bring It On Home en Whole Lotta Love. Andere nummers die gespeeld wprden zijn Good Times Bad Times, Communication Breakdown, I Can't Quit You Baby, Dazed And Confused, You Shook Me, White Summer / Black Mountainside em How Many More Times.Tijdens de tour spelen ondermeer The James Gang, Santana en Isaac Hayes in het voorprogramma. De korte tour wordt afgesloten met drie shows, op 6, 7 en 8 November 1969 in de Winterland Ballroom in San Francisco in Californie.


Op 17 Oktober 1956 nemen Mickey Baker en Sylvia Vanderpool de single Love Is Strange op. Love Is Strange komt op 5 Januari 1957 de Billboard Top 100 binnen, en haalt de vijfde plaats. In 1988 is Love Is Strange van Mickey & Sylvia veel op de Nederlandse radio te horen. Het nummer staat op de soundtrack van de film Dirty Dancing. Daarnaast staat het op de B-kant van de nummer 1-hit (I’ve Had) The Time Of My Life van Bill Medley en Jennifer Warnes.


The Who moet het concert op 17 Oktober 1970 in de Trentham Gardens in Stoke-on-Trent afzeggen vanwege een verkoudheid van zanger Roger Daltrey. Ook het concert op 18 Oktober 1970 op de Universiteit van East Anglia in Norwich wordt afgezegd. Beide concerten worden respectievelijk op 26 Oktober 1970 en op 5 December 1970 ingehaald.


Street Survivors van Lynyrd Skynyrd wordt op 17 Oktober 1977 uitgebracht. Drie dagen later komen zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en zijn zuster Cassie Gaines en roadmanager Dean Kilpatrick bij een vliegtuigongeluk bij Gillsburg in Mississippi om het leven. Het album wordt snel uit de winkels teruggehaald, omdat de hoes van Street Survivors de leden van Lynyrd Skynyrd toont midden in een vlammenzee, binnen in het album zit ook een bestelformulier om een Lynyrd Skynyrd Survival Kit te bestellen. MCA Records vindt dit na het ongeluk te veel van het goede, en vervangt de originele hoes, met een minder heftige foto van dezelfde foto sessie. De originele hoes van Street Survival is een veel gezocht collectors item geworden. Street Survivors komt op 5 November 1977 binnen in de albumlijst van Billboard. De LP bereikt de vijfde plaats.


Na bijna drie jaar verlaat Jaap Sombroek op 17 Oktober 1969 de groep BZN. Hij wordt de drummer van Left Side, een andere Volendamse beatgroep. Jaap Sombroek wordt bij BZN opgevolgd door de twintigjarige Jan Keizer. In 1974 houdt Jaap Sombroek het ook bij Left Side voor gezien, Klaas Tuyp is zijn opvolger. Wanner in 1976 Leftside ophoudt te bestaan begint Klaas Tuyp samen met Dick Plat en Jaap Veerman het trio Canyon. Dick Plat wordt later weer de toetsenist bij BZN.


Na zijn huwelijk met zangeres Lulu van 18 Februari 1969 tot 1973, probeert Maurice Gibb van zijn drankprobleem af te komen. Dit lukt uiteindelijk in 1974. Na een show van The Bee Gees in de Batley Variety Club in het noorden van Engeland ontmoet hij Yvonne Spenceley in een restaurant waar zij manager is. Maurice Gibb en Yvonne Spenceley (foto) trouwen op 17 Oktober 1975 als blijkt dat zij in verwachting is. Op 23 Februari 1976 wordt hun zoon Adam geboren. Hun dochter Samantha ziet op 2 Juli 1980 het levenslicht. Op 12 Januari 2003, Tijdens een operatie in een ziekenhuis in Miami in Florida, waarbij een bloedprop uit zijn darmen moet worden verwijderd, krijgt Maurice Gibb van The Bee Gees een hartstilstand. Hij overlijdt op de operatietafel. Maurice Gibb is 53 jaar geworden.


Tijdens een interview op 17 Oktober 1995 met The Observer laat Noel Gallagher zich ontvallen, dat wat hem betreft Damon Albarn en Alex Cox van de groep Blur wel mogen overlijden aan AIDS. Na alle commotie trekt de gitarist van Oasis zijn woorden in.


Componist Jay Livingston overlijdt op 17 Oktober 2001 aan de gevolgen van een longontsteking. Jay Livingston wordt op 28 Maart 1915 als Jacob Harold Levison in McDonald, Pennsylvanie geboren. In 1937 gaat Livingston samenwerken met tekstschrijver Ray Evans. Samen winnen ze drie Academy Awards: In 1948 voor het nummer Buttons And Bows uit de film The Paleface, in 1950 voor Mona Lisa, uit de film Captain Carey en in 1956 voor het nummer Que Será Será, uit de film The Man Who Knew Too Much. Ook zijn Livingston en Evans verantwoordelijk voor veel TV Thema's bv Bonanza en Mr. Ed. In 1958 is het duo genomineerd voor de Tony Award voor de musical Oh, Captain. Jay Livingston is 86 jaar geworden.


Op 17 Oktober 1991 wordt John Mellencamp in een ziekenhuis in Seattle opgenomen nadat hij bij een bezoek aan een lokaal radiostation duizelig is geworden. Volgens de doktoren heeft de zanger teveel koffie gedronken, eet hij slecht en heeft hij last van stress.


The Judds gaan op 17 Oktober 1990 uit elkaar. Naomi Judd moet op advies van haar dokter stoppen met werken. Zij lijdt aan chronische hepatitis. Haar dochter Wynonna Judd gaat als solo-zangeres verder. Na door manager/talent-scout Ken Stilts ontdekt te zijn in het voorprogramma van The Statler Brothers, geven ze Naomi en Wynonna Judd hun respectieve baantjes als verpleegster en secretaresse eraan en verhuizen naar Nashville, van waaruit ze in 1984 als vanuit het niets naar de top van de Amerikaanse country & western-hitparade schieten met hun schitterende duetzang op semi-akoestische muziek. De harmonieën verraden country-invloeden uit hun geboortestaat, de bakermat van de bluegrass, terwijl met name Bonnie Raitt invloed heeft uitgeoefend op Wynonna, die de solovocalen voor haar rekening neemt. Het concept van The Judds komt in instrumentaal opzicht voor rekening van producer Brent Maher en studiomuzikant Don Potter, die het aan de Everly Brothers herinnerende geluid van Wynonna & Naomi voorzien van een functionele en toch interessante begeleiding, die niet al te specifiek als country klinkt, reden waarom de muziek ook in bredere kring waardering vindt. The Judds beschouwen zichzelf als assepoesters, die het met geluk en geloof tot iets hebben gebracht. Ze propageren het gezins- en familieleven, hetgeen des te opmerkelijker is gezien het feit dat Naomi haar twee dochters in haar eentje heeft moeten opvoeden. Vanwege contractuele complicaties wordt het werk van het duo pas in de loop van 1988 officieel in Nederland uitgebracht, waar ze na een tv-optreden in de populaire Honeymoon Quiz met het titelstuk van het album Why Not Me een grote hit scoren. Why Not Me komt op 8 April 1984 tot een 11e plaats in de Nederlandse Top 40. Sinds 1983 hebben The Judds wereldwijd zes miljoen albums verkocht.


Op 17 Oktober 1987 komen de Bee Gees op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met You Win Again. De Bee Gees worden hiermee de enige groep die in drie decennia (60, 70 en 80er jaren) een nummer 1 hit scoren in Engeland. In September 1967 is het Massachusetts, en in Augustus 1968 is het I've Got A Mesaage To You die op nummer 1 staat. Night Fever is in April 1978 de nummer 1 in Engeland en in Februari 1979 is het Tragedy.


Michael Eavis wordt op 17 Oktober 1935 geboren. Op 19 September 1970, een dag nadat Jimi Hendrix is overleden, organiseert Michael Eavis op zijn land het eerste Glastonbury Festival. Eavis is geinspireerd door het Blues Festival op het Bath & West Showground, maar wil het wel kleinschaliger houden. Tijdens het eerste Glastonbury Festival zijn er optredens van Marc Bolan, Keith Christmas, Stackridge en Al Stewart, er zijn 1500 bezoekers en de toegangsprijs bedraagt £1 inclusief een glas gratis melk van de boerderij van Eavis. Vijfendertig jaar later tijdens het Glastonbury Festival 2005 bedraagt de toegangsprijs £125, en zijn er 153.000 bezoekers.


Tijdens een interview op 17 Oktober 1998 op de muziekzender MTV laat Michael Stipe, zanger van R.E.M. weten dat hij homo-sexueel is.


Op maandag 20 April 1987 krijgt Carola Smit een hersenbloeding. Zij raakt verlamd aan haar rechterzijde. De zangeres van BZN begint, nadat duidelijk wordt dat zij enigszins herstelt, aan een lange revalidatieperiode. Op 18 Augustus 1987 staat Carola Smit weer in de studio om de nieuwe single Amore op te nemen. Op 24 September 1987 is zij weer op televisie te zien. Op 17 Oktober 1987 keert zij met BZN terug op de planken. Lange tijd heeft Carola Smit geturnd op hoog amateurniveau. Door haar hersenbloeding is zij hier mee gestopt.


Blues zangeres Alberta Hunter overlijdt op 17 Oktober 1981 in New York. Alberta Hunter wordt geboren op 1 April 1895 in Memphis, Tennessee en begint haar loopbaan in de bordelen van Chicago, waar ze zingt voor prostituees, gangsters en zakkenrollers. Ze wordt begeleid door prominente jazzmusici als Louis Armstrong, Fats Waller en King Oliver en met haar zelf geschreven Downhearted Blues dicteert ze de blues van de jaren twintig. Toenmalige coryfeeën als Sophie Tucker en Al Jolson laten zich door haar inspireren en later veroverd Hunter Broadway en de Europese podia als America's Foremost Brown Blues Singer. Als lesbienne is ze weliswaar kortstondig getrouwd, maar vooral belangrijk blijkt de band met haar moeder. Wanneer die overlijdt raakt ze in een vacuüm. Twintig jaar werkt Alberta Hunter als verpleegster in een ziekenhuis, maar in 1977, op haar 82ste, maakt ze een overrompelende comeback in het nachtclubcircuit, waar ze met een stalen gezicht dubbelzinnig repertoire zong en opnieuw een attractie wordt. Pianist Eubie Blake over Alberta Hunter: "Als Alberta een blueslied vertolkt, krijg je zo'n medelijden met haar dat je de man over wie ze zingt wel zou willen vermoorden". Alberta Hunter is 89 jaar geworden.


De staande piano waarop John Lennon het legendarische Imagine heeft gecomponeerd is op 17 Oktober 2000 de belangrijkste kavel bij een veiling op internet van Beatle-items. De piano wordt gekocht door George Michael, die er 1.5 miljoen engelse ponden voor over heeft. George Michael schenkt het instrument aan het Beatles' Story Museum in Liverpool.


The Beatles beginnen op 17 Oktober 1963 in Abbey Road-studio 2 in Londen aan de opnamen van I Want To Hold Your Hand en This Boy. De nummers worden gebruikt voor hun nieuwe single. Samen met technicus Norman Smith nemen The Beatles op 17 Oktober 1963 voor het eerst ook een speciale Kerstplaat op voor de leden van de Engelse fanclub. De humoristisch bedoelde teksten zijn geschreven door hun perschef Tony Barrow. I Want To Hold Your Hand wordt op 29 November 1963 uitgebracht. In Engeland komt de single op 5 December 1963 binnen op nummer tien van de hitparade. Een week later staat I Want To Hold Your Hand op de eerste plaats. De single blijft vijf weken bovenaan. In Nederland komt I Want To Hold Your Hand op 4 Januari 1964 binnen in de hitparade. Vanaf 11 Februari 1964 staat hij zeven weken aan de top.


Keith Moore, voormalig boekhouder van Sting, wordt op 17 Oktober 1995 veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. Moore wordt schuldig bevonden aan het verduisteren van £6 miljoen van de bankrekeningen van de ex-Police zanger.


In Detroit rolt op 17 Oktober 1902 de allereerste Cadillac van de lopende band. Het is één van de meest bezongen auto's in de muziekgeschiedenis: Cadillac Red van The Judds, Cadillac Dream van Kiss, Maybelline van Chuck Berry, Heaven Is In The Back Seat Of My Cadillac van Hot Chocolate, Brand New Cadillac van De Maskers, Girls And Cadillacs van Albert West, Pink Cadillac van Bruce Springsteen of Natalie Cole, Cadillac Woman van Bill Wyman, Cadillac van Danko Jones, Cadillac Annie van The New Clarence Reid, I Want A Lavender Cadillac van Maurice King & His Wolverines, Cadillac Assembly Line van Albert King, Mr. Highway Man (Cadillac Man) van Howlin' Wolf en Cadillac van de Thunderbirds (foto).


Paul Kantner wordt op 17 Oktober 1969 door de politie van Honolulu op Hawaii, gearresteerd voor het bezit van marihuana. Na het betalen van een boete van $350 is de gitarist en zanger van de Jefferson Airplane weer vrij om te gaan.


Op 17 Oktober 1958 tekent Cliff Richard een film-contract. Cliff Richard maakt zijn bioscoop-debuut in de film Serious Charge. De hoofdrollen worden gespeeld door Anthony Quayle, Sarah Churchill, Andrew Ray, Wilfrid Brambell en Irene Browne. Cliff Richard zingt drie nummers in Serious Charge. Dit zijn een rockversie van Living Doll, Mad en No Turning Back.


Tennessee Ernie Ford overlijdt op 17 Oktober 1991 in een ziekenhuis in Reston in Virginia aan een leverziekte. Hij begint in de jaren veertig zijn loopbaan als discjockey. In 1956 heeft Tennessee Ernie Ford een grote hit met Sixteen Tons. Het nummer is op 21 September 1955 in de Capitol Studios in Hollywood opgenomen, en wordt één van de snelst verkopende platen uit de Amerikaanse popgeschiedenis. In zes weken tijd gaan er méér dan 1 miljoen exemplaren van over de toonbank. Vanaf 26 November staat de plaat dan ook acht weken lang op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. In Engeland voert het nummer in Januari 1956 ook vier weken lang de hitparade aan. Sixteen Tons wordt al in 1946 geschreven en opgenomen door Merle Travis. Merle schrijft het nummer naar de levensomstandigheden en de uitspraken van zijn vader die in de kolenmijnen in Beech Creek, Kentucky werkt: "Alle dagen 16 ton kolen scheppen, wat ben je daarmee?" en "Weer een dag ouder en weer wat dieper in de schuld". Tennesee Ernie Ford is 72 jaar geworden.


Op 17 Oktober 1960 staat in het Amerikaanse vakblad Billboard te lezen dat Dion & The Belmonts uit elkaar zijn. Zanger Dion DiMucci begint aan een succesvolle solocarrière. Zijn eerste solo-single Lonely Teenager komt diezelfde zeventiende oktober 1960 de Amerikaanse hitparade binnen. Hij haalt de twaalfde plaats. In 1967 en in 1972 komen Dion & The Belmonts weer bij elkaar voor enkele reünieconcerten.


Vanaf 17 Oktober 1979 ligt de dubbel-LP Tusk van Fleetwood Mac in de platenwinkel. Tusk komt op 3 November 1979 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de vierde plaats. Ook in Nederland weet Tusk de vierde plaats te bereiken. Op Tusk staan ondermeer de hits Tusk (nummer 9 in de Top 40) en Sara (alarmschijf en nummer 10 in de Top 40).


Op 17 Oktober 1957 gaat in Memphis de film Jailhouse Rock in première. Vanaf 8 November 1957 draait deze derde film van Elvis Presley in heel Amerika. Jailhouse Rock is tussen 13 Mei 1957 en 14 Juni 1957 opgenomen in de MGM Studios in Culver City in Californië. Elvis speelt Vince Everett. Het script is van Ned Young. De regie is in handen van Richard Thorpe. Judy Tyler is Elvis tegenspeelster. Zij komt op 3 Juli 1957, samen met haar man George Lafayette, bij een auto-ongeluk in Wyoming om het leven. De soundtrack voor Jailhouse Rock wordt op 30 April 1957 in de Radio Recorders Studio in Hollywood opgenomen. Op de vijf nummers wordt Elvis begeleid door gitaristen Scotty Moore en "Tiny" Timbrell, bassist Bill Black, drummer D.J. Fontana en pianist Dudley Brookes. Uiteraard zorgen The Jordanaires voor de achtergrondvocalen. Jerry Leiber en Mike Stoller hebben vier liedjes voor de film geschreven.


The Beatles maken op 17 Oktober 1962 in het programma People And Places van de Engelse zender Granada hun televisie debuut. De opnamen zijn gemaakt in The Cavern in Liverpool. The Beatles zingen Some Other Guy.


Op 17 Oktober 2006 bevalt de Amerikaanse actrice Tammy Lynn Michaels van een tweeling. De jongen en het meisje krijgen de namen Miller Steven en Johnnie Rose. Tammy Lynn Michaels is de partner van Melissa Etherigde en is sinds 2003 samen met de zangeres. Uit haar eerdere relatie met Julie Cypher heeft Melissa Etheridge ook twee al kinderen. De biologische vader van Bailey en Becket Cypher is David Crosby.


Tijdens de opening van het Hong Kong Harbour Fest op 17 Oktober 2003 is er een optreden van Prince. Het Hong Kong Harbour Fest is een groot openlucht-festival bij de haven van Hong Kong dat wordt gesponsord door de plaatselijke overheid. De organisatie hoopt met opwindend entertainment van wereldniveau het toerisme weer op gang te brengen. De economie van Hong Kong is in het voorjaar van 2003 zwaar getroffen door de uitbraak van sars. Deze besmettelijke longziekte heeft aan bijna driehonderd inwoners het leven gekost. Het duurste kaartje voor het concert van Prince kost 82 euro. Eerder is de medewerking aan het festival aangekondigd van The Rolling Stones, Carlos Santana, Craig David en Westlife. Hong Kong Harbour Fest duurt tot en met zondag 9 November 2003. The Rolling Stones spelen op de slotavond.


Voor een bedrag van 575.000 pond wordt op 17 Oktober 2000 een flat op Montague Square in Londen te koop aangeboden. In de jaren zestig hebben hier ondermeer Ringo Starr, Jimi Hendrix, Paul McCartney, John Lennon en Yoko Ono gewoond. De flat telt twee verdiepingen, en heeft twee slaapkamers.


Bij een motorongeluk in Londen, op 17 Oktober 2004, raakt Marc Almond zwaar gewond. De 45-jarige zanger van Soft Cell loopt levensbedreigende verwondingen op. Marc Almond is als bijrijder van de motor geslingerd bij een botsing met een personenauto, vlakbij Saint Paul's Cathedral in Londen. Hij wordt met spoed overgebracht naar het Royal London Hospital. Hier wordt hij aan zijn verwondingen geopereerd. "There was a serious collision between a car and a motorcycle at the junction of Cannon Street and New Change in the City of London. Both the motorcycle rider and the pillion passenger are in hospital. The rider has severe injuries and the pillion passenger is critical". aldus een woordvoerder van de politie. De bestuurder van de personenauto blijft ongedeerd.


Op 17 Oktober 1978 nemen Neil Diamond en Barbra Streisand het nummer You Don't Bring Me Flowers op. De productie is in handen van Bob Gaudio. Het origineel van dit liedje is te vinden op het album I'm Glad You're Here With Me Tonight van Neil Diamond uit 1977. In 1978 wordt You Don't Bring Me Flowers door Barbra Streisand opgenomen voor haar LP Songbird. Nadat discjockey Gary Guthrie van WAKY-AM in Louisville deze twee solo-versies in elkaar heeft gemonteerd, komt er veel vraag naar dit duet. Op 28 Oktober 1978 komt de nieuwe versie al binnen in de Billboard Hot 100. Vanaf 2 December 1978 staat You Don't Bring Me Flowers twee weken bovenaan. In ons land blijft dit duet van Barbra Streisand en Neil Diamond op vijftien steken in de Top 40.


Vanaf 17 Oktober 1955 ligt de single Love And Marriage van Frank Sinatra in de platenwinkel. Frank Sinatra heeft het door Jimmy van Heusen en Sammy Kahn geschreven nummer op 15 Augustus 1955 opgenomen. Op 5 November 1955 komt Love And Marriage de Amerikaanse hitparade binnen, en weet de vijfde plaats te halen. Door de populariteit van de televisieserie Married With Children wordt Love And Marriage in 1991 in Nederland opnieuw uitgebracht, en haalt de negende plaats in de Top 40.


Door ophanging in zijn huis in het Engelse Kendal in Cumbria pleegt Chris Acland op 17 Oktober 1996 zelfmoord. De drummer van Lush lijdt al enige tijd aan depressies. Het concert dat Lush een week later in de Amsterdamse Melkweg zou geven, wordt afgelast. Chris Acland is 30 jaar geworden.


Op 17 Oktober 1920 wordt Henk van der Molen geboren. In de jaren zestig wordt hij begeleider van Martine Bijl. Henk van der Molen schrijft talloze liedjes voor haar. In 1967 verlaat Henk van der Molen zijn vrouw om samen met de dan 19-jarige Martine Bijl door het leven te gaan. Als zij hem in 1990 verruilt voor Berend Boudewijn leeft Henk van der Molen verder als een gebroken man. Hij overlijdt op 14 Juli 1992. Henk van der Molen is 71 jaar geworden.


More Stars van Stars On 45 blijft op 17 Oktober 1981 op nummer 55 steken in de Billboard Hot 100. Deze derde Amerikaanse single van de Nederlandse Stars On 45 is op 26 September 1981 binnengekomen in de hitparade. Op de single staat een medley met fragmenten van achtereenvolgens Papa Was A Rolling Stone (The Temptations), Dance To The Music (Sly & The Family Stone), Sugar Baby Love (The Rubettes), Let's Go To San Francisco (The Flowerpot Men), A Horse With No Name (America), Monday Monday (Mama's & Papa's), San Francisco (Scott MacKenzie), California Dreamin' (Mama's & Papa's), Eve Of Destruction (Barry McGuire), Tears Of A Clown (Smokey Robinson), Stop In THe Name Of Love (The Supremes), Cracklin' Rosie (Neil Diamond), Do Wah Diddy Diddy (Manfredd Mann), A Lover's Concerto (Nancy Boyd), Reach Out I'll Be There (The Four Tops), en The Sound Of Silence (Simon & Garfunkel).


Op 17 Oktober 2001 wordt Jay-Z veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. De rapper bekent schuld in de zaak waarin hij is aangeklaagd voor het neersteken van een platen-producer bij een vechtpartij in een nachtclub op 1 December 1999.


Eric Clapton komt op 17 Oktober 1970 de Billboard Hot 100 binnen met het nummer After Midnight. Clapton heeft het door J.J. Cale geschreven After Midnight opgenomen voor zijn eerste solo-LP die in de zomer van 1970 is uitgebracht. After Midnight blijft in de Amerikaanse hitparade op achttien steken.


Op 17 Oktober 1986 gaat de film Sid And Nancy – Love Kills! in première. In deze film van Alex Cox over de bizarre levensstijl van Sex Pistols-bassist Sid Vicious en zijn vriendin Nancy Spungen vertolken Gary Oldham en Chloe Webb de hoofdrollen. Nancy Spungen wordt op 12 oktober 1978 dood in de badkamer van kamer 100 in het Chelsea Hotel in New York aangetroffen. Zij draagt alleen een zwarte b.h. en een panty. Sid Vicious verklaart dat hij haar onder de invloed van heroïne “waarschijnlijk” heeft doodgeslagen. Hij wordt gearresteerd op beschuldiging van moord. Nancy Spungen is twintig jaar geworden. Nog voordat de 21-jarige Sid Vicious moet voorkomen, overlijdt hij op 2 Februari 1979 in het Chelsea Hotel in New York aan een overdosis heroïne.


Vanaf 17 Oktober 1973 draait de film The Way We Were van regisseur Sydney Pollack in de Amerikaanse bioscopen. Barbra Streisand, Robert Redford, Patrick O'Neal, James Woods, Sally Kirkland en Susie Blakely zijn te zien in deze film. De titelsong gezongen door Barbra Streisand en geschreven door Marvin Hamlisch en Alan en Marilyn Bergman, komt op 24 November 1973 de Billboard Hot 100 binnen en staat vanaf 2 Februari 1974 twee weken op de eerste plaats.


The Rolling Stones geven op 17 Oktober 1965 in het Granada Theatre in Londen de laatste twee optredens van hun Engelse tournee die op 24 September 1965 met een concert in het Astoria Theatre in Londen van start is gegaan. In het voorprogramma staan ondermeer The Checkmates, Unit 4 + 2, The End, The Moody Blues en The Spencer Davis Group. Er worden elke avond twee voorstellingen gegeven.


Bobby Goldsboro staat op 17 Oktober 1963 in de platenstudio om het door hemzelf geschreven nummer See The Funny Little Clown op te nemen. See The Funny Little Clown komt op 11 Januari 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de negende plaats.


Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel komt op 17 Oktober 1970 voor de 5e (!) keer op nummer 1 in de Engelse albumlijst. Eerder is het album al op 21 Februari 1970 (13 weken), op 13 Juni 1870 (4 weken), op 18 Juli 1970 (5 weken) en op 3 Oktober 1970 (1 week) op de hoogste plaats gekomen. Na in de week van 17 Oktober 1970 één week op nummer 1 te heben gestaan komt Bridge Over Troubled Water daarna nog 3 keer op de hoogste positie: Op 16 Januari 1971 (11 weken), op 3 Juli 1971 (5 weken) en op 11 September 1971 (1 week). In totaal staat Bridge Over Troubled Water in Engeland 41 weken op nummer 1. Paul Simon en Art Garfunkel zijn op 11 Augustus 1969 in de Columbia Studio in New York begonnen met het opnemen van demo's voor Bridge Over Troubled Water. Feuilles is de eerste demo die op de band wordt vastgelegd. Van 1 tot 15 November 1969 wordt het complete album opgenomen. Bridge Over Troubled Water wordt op 26 Januari 1970 op Columbia 9914 uitgebracht. Voor het titel nummer laat Paul Simon zich inspireren door zijn oude liefde, de zwarte Gospelmuziek, en in het bijzinder door zijn favourite groep The Silvertones met het nummer Oh Mary Don't You Weep. In dit nummer zit de regel I'll Be Your Bridge Over Troubled Water, waarmee de basis is gelegd voor Bridge Over Troubled Water. Het album wordt een groot commercieel succes en wint maar liefst zes Grammy Awards: General Record Of The Year, General Album Of The Year, General Song Of The Year (Bridge Over Troubled Water), Best Arrangement Accompanying Vocalist(s), Best Engineered Recording (Non-Classical) en Best Contemporary Song (Bridge Over Troubled Water). Bridge Over Troubled Water blijkt het laatste studio-album van het duo te zijn, want de jeugdvrienden willen liever hun eigen weg gaan. Bridge Over Troubled Water zou lange tijd het meest succesvolle album aller tijden zijn. In Nederland staat het album 17 weken nummer 1, in Amerika 10 weken. Het album bevat ook nog vier grote singlehits. Naast The Boxer en de titelsong zijn ook Cecilia en El Condor Pasa goed voor een topnotering. El Condor Pasa is een bewerking van een Peruaans volksliedje. De muzikale bewerking is van Los Incas en ook de instrumentale versie wordt een hit. Een van de minder bekende nummers is So Long, Frank Lloyd Wright, een ode aan de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, voor wie Garfunkel, die zelf ooit architectuur studeert een groot bewondering heeft. In 1972 wint de Gospel uitvoering van Bridge Over Troubled Water van Aretha Franklin, afkomstig van haar album Live At The Fillmore een Grammy Award voor Best Female R&B Vocal Performance.


Op 17 Oktober 2001 eisen de nabestaanden van Bing Crosby van de Universal Music Group ruim $16 miljoen aan achterstallige royalties. In totaal heeft Bing Crosby in zijn carrière meer dan 300 miljoen platen verkocht. In 1931 heeft hij zijn eerste hit met Just A Gigolo. De grootste hit van Bing Crosby is White Christmas. Dit door Irving Berlin geschreven nummer is door Crosby in 1942 opgenomen voor de soundtrack bij de film Holiday Inn. Tijdens een partijtje golf bij Madrid in Spanje wordt Bing Crosby op 14 Oktober 1977 rond half zeven ’s avonds getroffen door een hartstilstand waaraan hij overlijdt. Bing Crosby is 76 jaar geworden.


De cover van de Rolling Stone uit 1981 met de door Annie Leibowitz gemaakte foto waarop een naakte John Lennon te zien is, wordt gekozen tot de beste Amerikaanse omslag van de afgelopen veertig jaar. Dit wordt op 17 Oktober 2005 door de Amerikaanse Vereniging Van Weekbladdirecteuren (ASME) bekendgemaakt. Naast een naakte John Lennon in foetushouding is op de bekroonde foto zijn aangeklede vrouw Yoko Ono te zien. De tweede prijs is voor de voorkant van Vanity Fair, die in 1991 de zwangere actrice Demi Moore heeft afgebeeld. De derde prijs gaat naar het blad Esquire dat de bokser Mohammed Ali laat zien als de heilige Sebastiaan. Zijn lichaam is met pijlen doorboord.


Dexter Redding wordt op 17 Oktober 1960 geboren. als eerste zoon van de dan negentienjarige soul-zanger Otis Redding en zijn 18-jarige vriendin Zembla Atwood. Beiden wonen nog bij hun ouders. Otis en Zembla trouwen in Augustus 1961. Pas na hun huwelijk betrekken Otis en Zembla Redding een huurwoning in Macon in Georgia.


Op 17 Oktober 2005 wordt in Australië het debuutalbum The Secret Life Of... van The Veronicas uitgebracht. The Veronicas bestaan uit de 21-jarige eeneiige tweeling Lisa Marie en Jessica Louise Origliasso uit Brisbane in Australië. Zij hebben een Italiaanse achtergrond. The Veronicas zijn in 2004 door Warner Brothers ontdekt. Lisa Marie en Jessica Louise Origliasso componeren zelf hun liedjes, maar schrijven ook voor anderen. Zo heeft t.A.T.u hun All About Us op de plaat gezet. Op The Secret Life Of… staan 4Ever, Everything I'm Not, When It All Falls Apart, Revolution, Secret, Mouth Shut, Leave Me Alone, Speechless, Heavily Broken, I Could Get Used To This, Nobody Wins en Mother Mother. Voor dit album worden The Veronicas in Australië driemaal met platina onderscheiden.


Brian Matthew presenteert op 17 Oktober 1964 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciële omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Matthew ondermeer Manfred Mann, The Honeycombs, The Supremes, The Gonks, Tommy Quickly en Mike Berry.


Op 17 Oktober 1996 wordt de Henny Huisman Soundmix Show gewonnen door Edsilia Rombley. In dit showprogramma van RTL 4 is zij te zien met een imitatie van Oleta Adams. Tweede is Lilian Paus die Céline Dion nadoet. Derde is Marieke Spanjer als Sinead O'Connor. Edsilia Rombley doet later voor Nederland twee keer mee met het Eurovisiesongfestival. In 1998 behaalt zij de vierde plaats op het Eurovisiesongfestival (het beste resultaat sinds de winst van Teach-In in 1975) met het door Fluitsma & Van Tijn geschreven nummer Hemel en aarde. Dit nummer bereikt bovendien de twaalfde plaats van de Top 40. Tijdens dit Eurovisiesongfestival in Birmingham, Engeland wint de transseksueel Dana International met het liedje Diva, wat wereldwijd een gote hit wordt. Op 16 December 2006 wordt bekend gemaakt dat Edsilia Rombley Nederland opnieuw gaat vertegenwoordigen op 10 Mei 2007 op het Eurovisie Songfestival in de Finse hoofdstad Helsinki. Op 11 Februari wordt in het programma Mooi! Weer tijdens het Nationaal Songfestival het nummer Nooit Meer Zonder Jou ( Wat in het Engels On Top Of The World wordt). De zangeres komt echter niet door de halve finale heen, en mag zodoende op 10 Mei 2007 niet meedoen. Op de totale ranglijst komt Edsilia Rombley op een 35e plaats.


Muziek Jarige Op 17 Oktober

1933: Floyd Cramer - Country Pianist USA († 31 Dec. 1997)
1934: Rico Rodrigues - The Specials Trombone
1941: Alan Howard - The Tremeloes Bas
1941: Jim Seals - Seals & Crofts Gitaar/Viool
1942: Gary Puckett - The Union Gap Zanger
1943: Godert Van Colmjon - The Butterflies Zanger
1946: Jim Tucker - The Turtles Gitaar
1947: David St. Hubbins - Spinal Tap Zanger
1950: Sandra Reemer - Zangeres Nederland
1958: Alan Jackson - Country-Zanger USA
1960: Angéla Kramers - Dolly Dots Zangeres
1960: Bernie Nolan - The Nolan Sisters
1962: Anne Rogers - Popinjays Bas
1967: Rene Dif - Aqua Zanger/Rapper
1968: Ziggy Marley - Ziggy Marley & The Melody Makers Zanger
1972: Tarkan - Zanger Turkije
1972: Wyclef Jean - The Fugees Rapper
1972: Eminem (Marshall Bruce Matters III) - Rapper USA
1977: Chris Kirkpatrick - NSYNC Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten