Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 Oktober

Last_appearance_yardbirds1968_the_new_yardbirdsThe New Yardbirds (gitarist Jimmy Page, bassist John Paul Jones, drummer John Bonham en zanger Robert Plant) treden op 19 Oktober 1968 op in de Universiteit van Liverpool. Het is hun laatste optreden als The New Yardbirds. De band speelt ondermeer de volgende nummers: Communication Breakdown, I Can't Quit You Baby, You Shook Me, Babe I'm Gonna Leave You, How Many More Times en As Long As I Have You, een Garnett Mimms cover. De reden dat voormalig Yardbirds gitarist Jimmy Page snel voor een andere naam kiest, is het feit dat er een overeenkomst is getekend waarin staat dat Page de naam Yardbirds alléén heeft mogen gebruiken voor de tour door Scandinavie. Wanneer Jimmy Page optredens begint te boeken onder de naam The New Yardbirds dient voormalig bassist van The Yardbirds, Chris Dreja een klacht in, en is Page gedwongen een nieuwe naam te zoeken. Verschillende namen komen langs, van The Mad Boys tot Whoopie Cushions. Jimmy Page: "We could have called ourselves The Vegetables or The Potatoes". "If we weren't playing good music, nobody would care what we call ourselves. If the music was good, we could call ourselves cabbages and still get across to our audience". Uiteindelijk wordt voor Led Zeppelin gekozen, een naam die oorspronkelijk bestemd was voor een band die bijna was gevormd na een sessie met Jeff Beck in 1966, waar ook John Paul Jones, Nicky Hopkins en Who drummer Keith Moon bij betrokken waren. Jimmy Page over de naam Led Zeppelin: "The name has something to do with the expression about a bad joke going over like a lead balloon. It's a variation on that - and there's a little of the Iron Butterfly light-and-heavy connotation". Nadat de naam van Lead Zeppelin wordt veranderd in Led Zeppelin, krijgt de nieuwe groep moeilijkheden met boeken. Veel clubeigenaren proberen Led Zeppelin te laten optreden onder de naam van The New Yardbirds, omdat ze dan zeker weten dat de zaal vol komt. Page houdt echter vol en op 9 November 1968 speelt de groep in de Chalk Farm Roundhouse in Londen voor de eerste keer onder de naam de naam Led Zeppelin.

Het management van Cliff Richard & The Shadows maakt op 19 Oktober 1963 bekend dat zij in December 1963 op de Canarische Eilanden beginnen met de opnamen van hun derde speelfilm Wonderful Life. Susan Hampshire is de tegenspeelster van Cliff Richard. Andere rollen worden vertolkt door Melvyn Hayes, Una Stubbs en Richard O' Sullivan. Cliff Richard, Susan Hampshire, Dusty Springfield en Z Cars-acteur Terence Edmond zijn op dezelfde avond te zien in Juke Box Jury. In dit televisieprogramma van de BBC geven zij hun mening over recentelijk uitgebrachte singles.

Kung_fu_fightingCarl Douglas komt op 19 Oktober 1974 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met het nummer Kung Fu Fighting. Carl Douglas is een sessie zanger voor Pye Records wanneer hij Kung Fu Fighting schrijft. Het idee voor het nummer krijgt Douglas, wanneer hij op straat twee kinderen ziet die Kung Fu bewegingen maken. Wanneer de Aziatische producer Biddu, het door hem en Larry Weiss geschreven nummer I Want To Give You My Everyting, door Carl Douglas wil laten inzingen, weet Douglas de producer te overtuigen om zijn Kung Fu Fighting op de B-kant te zetten. Kung Fu Fighting wordt in slechts 10 minuten opgenomen, omdat het toch maar een B-kantje is. De platenmaatschappij denkt er echter anders over en maakt van Kung Fu Fighting de A-kant. Wereldwijd worden er meer dan 10 miljoen exemplaren van verkocht. Biddu is hierdoor de eerste Aziaat die een nummer 1 hit produceert. Wanneer Kung Fu Fighting op 7 December 1974 ook de eerste plaats van de Billboard Hot 100 haalt, is Carl Douglas de eerste Jamaicaanse zanger die een nummer 1 hit heeft in Amerika.

Oasis treedt op 19 Oktober 1991 op in The Boardwalk in Manchester. Dit is het eerste optreden met gitarist Noel Gallagher. In 1994 is Supersonic het eerste succes voor Oasis. Deze single bereikt de 31ste plaats in de Britse hitparade. Het album waarvan deze single afkomstig is, Definitely Maybe, staat in de week van 10 September 1994 op de eerste plaats in de Britse albumlijst.

Cream_the_los_angeles_forumCream speelt op Zaterdag 19 Oktober 1968 hun tweede en tevens laatste concert in The Los Angeles Forum. De optredens maken deel uit van Their Farewell Appearance tour. In het voorprogramma staat Deep Purple. Nadat Cream door Buddy Miles is aangekondigd speelt Cream achteréénvolgens: White Room, Politician, I'm So Glad, Sitting On Top of the World, Crossroads, Sunshine Of Your Love, Traintime, Toad en Spoonful. De nummers Politician, I'm So Glad en Sitting On Top Of The World verschijnen later op het live album Goodbye Cream (Maart 1969). I'm So Glad en Sitting On Top Of The World staan ook in een geremasterde versie op de box Those Were The Days (1997). Cream gaat na de twee allerlaatste concerten op 26 November 1968 in de Royal Albert Hall in Londen, Engeland uit elkaar. Van het laatste concert worden door Tony Palmer filmopname's gemaakt die in 2001 onder de naam Cream Farewell Concert op DVD verschijnen.

Neville Taylor & The Cutters, Cliff Richard & The Drifters, Peter Elliott, Vince Eager, Cuddly Dudley, The Dallas Boys, The Vernons Girl en John Barry zijn enkele artiesten die geregeld optreden in het televisieprogramma Oh Boy! van de Britse commerciele omroep ABC. Zij nemen op 19 Oktober 1958 een album op. Op dit album zongt Cliff Richard een medley die bestaat uit: Rockin' Robin, Early In The Morning, High School Confidential, I'll Try, King Creole en Somebody Touched Me!.

Rockin_around_the_christmas_treeOp 19 Oktober 1958 staat Brenda Lee in een studio in Nashville om de nummers Rockin' Around The Christmas Tree en Let's Jump The Broomstick op te nemen. Rond de Kerstdagen van 1958 wordt Rockin' Around The Christmas Tree uitgebracht. De single wordt geen hit. Twee jaar later bereikt Rockin' Around The Christmas Tree, op 26 December 1960, de veertiende plaats in de Billboard Hot 100. Inmiddels is het nummer uitgegroeid tot één van de Kerst-klassiekers. Let's Jump The Broomstick komt op 19 Januari 1961 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de twaalfde plaats.

Golden Earring komt op 19 Oktober 1974 de Billboard Hot 100 binnen met het nummer Candy's Going Bad. Op de B-kant staat She Flies On Strange Wings. Candy's Going Bad staat slechts vier weken in de lijst en komt niet hoger dan 91. De single is de opvolger van Radar Love, die op 27 Juli 1974 een dertiende plaats heeft gehaald.

Op 19 Oktober 1979 start in Brighton in Engeland een promotie tour van het 2 Tone Label. Diverse artiesten van het label, waaronder The Specials, The Selecter en Madness, gaan in totaal veertig optredens verzorgen.

Brian_johnson_1980AC/DC staat op 19 Oktober 1980 in de Colston Hall in Bristol aan het begin van een, 20 optredens durende, tour door Engeland. Het is voor de band het eerste concert met de nieuwe zanger Brian Johnson, die de op 19 Februari 1980 overleden Bon Scott moet doen vergeten. Brian Johnson is afkomstig van de groep Geordie. Hoewel Johnson bij lange na niet de uitstraling heeft van Bon Scott, wordt hij door het publiek geaccepteerd. Het nieuwe album Back In Black wordt binnen afzienbare tijd de meest succesvolle AC/DC-plaat tot dan. Vooral in de Verenigde Staten breekt de groep gigantisch door. In 2005 wordt Back in Black onderscheiden met de Double Diamond Award van de RIAA. Back In Black is het vijf na bestverkochte album aller tijden, goed voor een verkoop van 21 miljoen exemplaren.

Oasis is op 19 Oktober 1995 voor de eerste keer te gast in het programma van David Letterman. De Britse groep speelt het nummer Wonderwall.

Robbie Williams wordt op 19 Oktober 2000 door een rechter veroordeeld voor het plegen van plagiaat. De zanger heeft voor het nummer Jesus Was A Camper Van gebruik gemaakt van teksten uit het nummer I Am The Way van Woody Guthrie uit 1961. Ook van een parodie die Loudon Wainwright III gemaakt heeft, gebruikt Robbie Williams teksten. Robbie's platenmaatschappij EMI Records biedt 25% aan royalties, maar de eigenaar van het nummer Ludlow Music eist 50%.

Buxton_1Glen E. Buxton overlijdt op 19 Oktober 1997 in het North Iowa Mercy Medical Center in Mason City aan de gevolgen van een longontsteking. De lead gitarist van Alice Cooper wordt geboren op 10 November 1947 in Akron in Ohio. Glen Buxton begint zijn muzikale carriere in 1964 bij de groep Earwigs, die zich een jaar later The Nazz gaat noemen. In 1967 wordt voor de naam Alice Cooper gekozen. Nadat Alice Cooper in 1974 uit elkaar gaat, trekt Buxton zich vanwege zijn lichamelijke toestand terug uit de muziek. In 1985 probeert Buxton het nog een keer met de groep Virgin. In 1990 vertrekt Glen Buxton naar Iowa waar hij gaat werken op de boerderij van zijn vriend John Stevenson. Glen Buxton is 49 jaar geworden.

Jeff Beck weigert op 19 Oktober 1966, tijdens de opnamen van het tv-programma American Bandstand, nog langer om met The Yardbirds te spelen. Overspannen vliegt de gitarist terug naar Engeland. Jeff Beck is sinds Maart 1965 de opvolger van Eric Clapton als sologitarist van The Yardbirds. Terug in Engeland richt Beck in 1967, samen met Rod Stewart en Ron Wood, The Jeff Beck Group op.

The_rolling_stones_oktober_1973The Rolling Stones staan op 19 Oktober 1973 in de Deutschlandhalle in West-Berlijn. Op dit laatste concert van hun tot dan grootste Europese tour spelen de Stones de volgende nummers: Brown Sugar, Gimme Shelet, Happy, Tumblin' Dice, Star Star, Dancing With Mr. D, Angie, You Can't Always Get What You Want, Midnight Rambler, Honky Tonk Women, All Down The Line, Rip This Joint, Jumpin' Jack Flash en Street Fighting Man. De tour is van start gegaan met een optreden in de Stadthalle in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op 1 September 1973. Frankrijk wordt tijdens deze Europese tour bewust overgeslagen, omdat Keith Richards problemen heeft met de Franse autoriteiten. Op 13 en 14 Oktober 1973 hebben The Rolling Stones drie concerten in de Rotterdamse Ahoy gegeven. In totaal hebben 307.700 fans The Rolling Stones op deze Europese tournee zien optreden.

Tijdens de opening van de nieuwe Londense uitgaansgelegenheid Sound Republic, op 19 Oktober 1998, is er een verrassingsoptreden van Noel Gallagher. De gitarist van Oasis speelt mee tijdens het optreden van Pete Townshend, samen met leden van Ocean Colour Scene en de Boo Radleys.

George_martinOp 19 Oktober 1998 maakt George Martin bekend dat hij zich terugtrekt uit de muziekindustrie. Hij neemt dit besluit omdat zijn gehoor achteruit gaat. In Maart 1998 is zijn laatste productie In My Life verschenen. Op deze cd zingen diverse artiesten George Martins favoriete composities van John Lennon en Paul McCartney, zoals Come Together (Robin Williams & Bobby McFerrin), A Hard Day's Night (Goldie Hawn), A Day In The Life (Jeff Beck), Here There And Everywhere (Celine Dion), Because (Vanessa Mae), I Am The Walrus (Jim Carrey), Here Comes The Sun (John Williams), Being For The Benefit Of Mr. Kite (Billy Connolly), Golden Slumbers Carry That Weight The End (Phil Collins) en In My Life (Sean Connery).

The Beatles leggen op 19 Oktober 1967 in Londen de laatste hand aan het nummer Hello Goodbye. Met de opname is op 2 Oktober 1967 in Abbey Road studio 2 begonnen. Op 24 November 1967 wordt Hello Goodbye uitgebracht. Op de B-kant staat I Am The Walrus. Dit is één van de nummers uit de tv-film Magical Mystery Tour. De single komt op 2 December 1967 de Veronica Top 40 binnen. Vanaf 16 December 1967 staat Hello Goodbye vier weken op de eerste plaats.

Op 19 Oktober 1960 maakt platenmaatsxchappij EMI bij monde van Len Wood bekend dat er van Cliff Richard & The Shadows sinds de start van hun carriere in 1958 wereldwijd meer dan één miljoen singles zijn verkocht. Precies een jaar later, op 20 Oktober 1961 beginnen Cliff Richard & The Shadows aan een tournee door Australie en Nieuw-Zeeland die tot 19 November 1961 zal duren. De aftrap is een serie van drie avonden in het stadion in Sydney. Elke avond komen er zo'n 12.000 fans kijken. Hierna wordt er ondermeer in  Melbourne, Perth, Adelaide en Brisbane opgetreden. In Nieuw-Zeeland spelen Cliff Richard & The Shadows in Auckland, Wellington, Dunedin en Christchurch.

Alan_murphyGitarist Alan Murphy van Level 42 overlijdt op 19 Oktober 1989 in het Westminster City Hospital in Londen aan AIDS. Murphy heeft slechts achttien maanden bij de groep gespeeld. ALan Murphy wordt op 18 November 1953 geboren en begint zijn muzikale carriere in de band Plimsoll, die al snel wordt omgedoopt tot Blackmass, als eerbetoon aan Ritchie Blackmore die het grote voorbeeld voor Murphy is als gitaarspeler. Later speelt Alan Murphy gitaar bij Go West en Kate Bush. Als sessie muzikant is ALan Murphy te horen op platen van ondermeer Long John Baldry, Joan Armatrading, Mike & The Mechanics, Ami Stewart, Scritti Politti, So en Miquel Brown. Tijdens het Prince's Trust-concert van 1989 heeft Alan Murphy voor de laatste keer met Level 42 opgetreden. Alan Murphy is 35 jaar geworden.

Op 19 Oktober 2001 treedt de Amsterdamse groep De Maskers (met Jan en Hans de Hont, Jaap de Groot, Erik Mooijman, Hans Keijser en Peter Mulder), samen met de Zweedse groep The Spotnicks, op in het MECC in Maastricht. Twee dagen later staan zij in het Casino in Oostende. Van deze twee optredens van De Maskers wordt, in eigen beheer, een cd uitgebracht onder de titel Maskers On Tour.

Pin_ups_van_david_bowie Vanaf 19 Oktober 1973 ligt het album Pin Ups van David Bowie in de platenwinkel. Op Pin Ups zingt hij zijn favoriete liedjes uit de jaren zestig, zoals Friday On My Mind (The Easybeats), See Emily Play (Pink Floyd), Where Have All The Good Times Gone (The Kinks), Here Comes The Night (Them), Sorrow (The Merseys) en Anyway, Anyhow, Anywhere en I Can't Explain (The Who). Op Pin Ups wordt Bowie bijgestaan door Mick Ronson (gitaar, piano), Trevor Bolder (bas), Aynsley Dunbar (drums), Mike Garson (piano), Ken Fordham (saxofoon) en G.A. MacCormack (achtergrond zang). OP de hoesfoto is naast David Bowie het Engelse fotomodel Twiggy te zien. De foto is gemaakt door haar toenmalige partner Justin de Villeneuve, en was oorspronkelijk bedoeld als cover voor Vogue. Twiggy in haar autobiografie 'In Black And White' over de foto: "As i was a huge fan and as starstruck as anyone else would be, he immediately put me at ease. He was everything i could have hoped for and more, witty and funny and incredibly bright: into films, directors, literature and art." Omdat Twiggy net uit Californie terug komt is ze behoorlijk bruin. "I had jsut come back from California and was brown as a nut. While Bowie looked like he'd never seen the sun. So they had this idea to whiten my face down, leaving my neck and shoulders brown and bare, and colour Bowie up. Anyway, the result was fabulous", aldus Twiggy. Op 3 November 1973 komt Pin Ups de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de tiende plaats.

Op 19 Oktober 1955 treedt Elvis Presley op in het Circle Theatre in Cleveland in Ohio. De zanger staat dan in het voorprogramma van Pat Boone.

Tijdens zijn optreden in de Grand Ole Opry in Nashville in Tennessee zingt country-zanger Vince Gill op 19 Oktober 1997 een cover-versie van Take Me Home Country Roads ter nagedachtenis aan John Denver, zijn vriend en zijn grote voorbeeld. De 53-jarige John Denver is een week eerder bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen.

Harry_banninkOp 19 Oktober 1999 overlijdt in zijn woonplaats Bosch en Duin de pianist en componist Harry Bannink aan de gevolgen een hartstilstand. In April 1999 heeft hij zijn 70ste verjaardag nog gevierd met een cd waarop hij enkele van de liedjes zingt die hij samen met o.a. Annie M.G. Schmidt heeft geschreven. Harry Bannink wordt op 10 April 1929 in Enschede geboren, en werkt al sinds 1960 met de schrijfster samen. De Hoezepoes, gezongen door Conny Stuart, is het eerste nummer dat zij samen hebben geschreven. In 1965 is hun musical Heerlijk Duurt 't Langst een groot succes in het theater. Tussen 1966 en 1968 werken zij samen aan de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster. Vanaf 1974 is Harry Bannink één van de muzikale geitenbreiers in De Film Van Ome Willem. De kinderserie is door de VARA tot begin 1989 op televisie uitgezonden. De laatste jaren van zijn leven maakt Harry Bannink veel composities voor Het Klokhuis. Harry Bannink is 70 jaar geworden.

High_school_usa_van_tommy_facendaHigh School USA van Tommy Facenda komt op 19 Oktober 1959 op nummer 97 binnen in de Billboard Hot 100. Het is een unieke single. Tommy Facenda neemt namenlijk 28 verschillende versies op waarin hij steeds een andere Amerikaanse stad behandelt waar een middelbare school staat. Al deze versies bij elkaar zijn goed voor de 28ste plaats in de Amerikaanse hitparade. Tommy Facenda is op 10 November 1939 in Norfolk in Virginia geboren. In 1957 en 1958 is hij achtergrondzanger bij Gene Vincent & The Blue Caps. Later wordt Tommy Facenda piloot.

Vanaf 19 Oktober 1987 ligt de opvolger van de nummer 1-hit Never Gonna Give You Up van Rick Astley in de platenwinkel. Whenever You Need Somebody is wederom een productie van Stock, Aitken & Waterman. De single komt op 7 November 1987 binnen in de Nederlandse Top 40. Whenever You Need Somebody bereikt de tweede plaats.

Op 19 Oktober 1967 wordt door platenmaatschappij Motown de single I Second That Emotion van Smokey Robinson & The Miracles uitgebracht. Op de B-kant staat You Must Be Love. I Second That Emotion komt op 4 November 1967 binnen in de Billboard Hot 100, en weet de vierde plaats te halen.

Kelly_groucuttMike D'Albuquerque stapt op 19 Oktober 1974 op als bassist van ELO ,hij wordt opgevolgd door Kelly Groucutt (foto). Behalve als bassist is Groucutt ook als zanger te horen op ELO nummers als: Nightrider, Poker ( beide uit 1975), Sweet Is The Night (uit 1977) en The Diary Of Horace Wimp (uit 1979). Het eerste Electric Light Orchestra album waar Kelly Groucutt als bassist op te horen is, is Face The Music uit 1975. Groucutt speelt bas op de volgende ELO albums A New World Record (1976), Out Of The Blue (1977), Discovery (1979), Xanadu (1980) en Time (1981). In 1982 brengt hij zijn eerste solo album, simpelweh Kelly genoemd uit.OP dit album zijn ELO collega's Bev Bevan en Richard Tandy te horen als ook voormaliog ELO lid Mik Kaminski. Tijdens de opnames voor het album Secret Messages gaat het mis. Groucutt is ontevreden over royaltie betalingen en besluit het management van ELO als ook leider Jeff Lynne aan te klagen. Voor het zo ver komt wordt de zaak buiten de rechtbank geregeld en krijgt Groucutt een bedrag van £300,000. Ook krijgt hij credits voor het album Secret Messages, hoewel hij volgens een anonieme bron maar daadwerkelijk op vier nummers te horen is.

Op 19 Oktober 1965 staan The Rolling Stones voor de achtste keer in hun carriere in het populaire televisie programma Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC spelen zij hun nieuwe single Get Off Of My Cloud.

Peter_toshReggea zanger Peter Tosh wordt op 19 Oktober 1944 in Church Lincoln, aan de Jamaicaanse westkust geboren als Winston Hubert Macintosh. Als zoon van praktiserende protestanten speelt hij in zijn prille jeugd kerkorgel en piano bij de Pinkstergemeente, maar ruilt deze instrumenten al spoedig in voor de gitaar. Op zijn 16de vertrekt hij naar Kingston, waar hij in Trenchtown, een sectie van het Westkingstonse getto, Bob Marley tegenkomt. Samen met nog wat anderen noemen zij zich The Wailers en nemen ze hun eerste platen op voor Coxsone Dodds Studio One. I'm The Toughest en Maga Dog zijn Peters eigen solocomposities uit die tijd. Rond 1970 vertrekken The Wailers naar Lee Perry, de befaamde producer, met wie ze twee elpees, African Herbsman en Soul Revolution, opnemen. Met hulp en geld van Island-baas Chris Blackwell komen Catch A Fire en Burnin' tot stand. Tosh schrijft samen met Marley het wereldberoemde Get Up, Stand Up en in zijn eentje het nummer $400 Tears. In 1974 verlaat Peter Tosh The Wailers tijdens een Engelse tournee. Zijn solo-aspiraties, die beginnen bij producer Joe Gibbs (Them A Fe Get A Beatin) kan hij nu eindelijk doorzetten. In 1978 speelt Peter Tosh in het voorprogramma van The Rolling Stones. Met zijn groep Word, Sound & Power (waarin onder meer Sly Dunbar en Robbie Shakespeare spelen) maakt hij het album Bush Doctor, met daarop de gigantische hit Don't Look Back. Dank zij  Mich Jaggers steun wordt deze single goud in Nederland. In 1979 treedt Peter Tosh en zijn band op als hoofdattractie op het Pinkpop-festival en doet een tournee door Nederland. Na de dood van Bob Marley treedt hij weer op in Nederland. Inzijn live-optreden weet hij nog wel enige kracht te ontwikkelen, maar op zijn platen toont Peter Tosh zijn krachteloosheid als producer, die zich blind staart op progressieve muziek en nog steeds even hoog van de toren blaast. Na een jaar stilte komt Tosh in 1983 met de single Johnny B. Goode echter onverwacht terug. De van het album Mama Africa getrokken single haalt moeiteloos de Top 5 in Nederland. Mama Africa is mede geproduceerd door Rolling Stones-producer Chris Kimsey. Na het album Live uit 1984 blijft het opvallend stil rond de ex-Wailer. Deze stilte wordt onderbroken door het bericht dat Peter Tosh op 11 September 1987 bij een roofoverval in zijn eigen huis in Kingston is doodgeschoten. Juist op het moment dat hij met zijn nieuwe album No Nuclear War een comeback wil maken. De reggaemuziek verliest hiermee een van haar kleurrijkste persoonlijkheden. Voor de moord op Tosh worden drie verdachten opgepakt. Op 22 Juni 1988 wordt Dennis Lobban, door een rechtbank op Jamaica ter dood veroordeeld voor de moord op Peter Tosh. Dennis Lobban blijkt het fatale schot te hebben gelost. Peter Tosh is 42 jaar geworden.

HobbelOp 19 Oktober 1988 rondt MAM in de BGM Studio in Den Haag de opnamen van het album Hobbel af. Aan dit album is de uit Tilburg afkomstige groep op 6 Augustus 1988 aan begonnen. De opnamen worden geproduceerd door Pierre Geoffroy Chanteau. Op Hobbel staan de volgende nummers: Ongelofelijk, Nederland, Breda, Hetzelfde Anders, De Namen. De Werkelijkheid, Eigenlijk, De Auto van IJzer, Minuut Elke Minuut en Lekkerbekje. De van de plaat getrokken singles Ongelofelijk en Nederland worden kleine hits. MAM bestaat uit Tom America, Pieter Bon, Guy Roelofs en John Nuyten. Na de release van Hobbel maakt Nuyten plaats voor Jan Pieters, die op zijn beurt in Januari 1990 wordt vervangen door Huub van Schooneveld. De plaats van Guy Roelofs wordt dan ingenomen door Dave Green (ex-Icicle Works). Na het uitkomen van het album Look: Nederlands! (1995) houdt MAM op te bestaan.

Vanaf 19 Oktober 1979 ligt de tweede titelloze LP van Prince in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer de nummers I Wanna Be Your Lover, Why You Wanna Treat Me So Bad?, Sexy Dancer, When We're Dancing Close And Slow, en It's Gonna Be Lovely. Het album komt op 17 November 1979 de albumlijst van Billboard binnen, en haalt de 22ste plaats.

I_wanna_be_santa_claus_van_ringo_starrVanaf 19 Oktober 1999 ligt het album I Wanna Be Santa Claus van Ringo Starr in de platenwinkel. Zes van de twaalf Kerstliedjes zijn nieuw. De overige zes nummers zijn covers van bekende Kerst-hits als Rudolph The Red-Nosed Reindeer, Winter Wonderland en Little Drummer Boy. Opvallend is de nieuwe versie van Christmas Time Is Here Again dat The Beatles in 1967 hebben opgenomen voor het jaarlijkse kerstplaatje voor de leden van hun Britse fanclub. I Wanna Be Santa Claus wordt geen succes.

In Engeland wordt op 19 Oktober 1979 de single I Only Want To Be With You van The Tourists uitgebracht. I Only Want To Be With You komt op 10 November 1979 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vierde plaats. In The Tourists spelen ondermeer. Dave Stewart en Annie Lennox. Zij gaan later in december 1980 verder als het duo The Eurythmics.

Koo_koo_van_debbie_harryKoo Koo van Debbie Harry bereikt op 19 Oktober 1981 de gouden status in de Verenigde Staten. Deze solo-LP van de zangeres van Blondie is op 29 Augustus 1981 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en haalt een 25ste plaats Het album is geproduceerd door het van Chic bekende duo Niles Rodgers en Bernard Edweards. De hoes van Koo Koo is ontworpen door de Zwitsere grafisch kunstenaar H.R. Giger (Hans Rudi Giger). H.R. Giger is waarschijnlijk beter bekend als de ontwerper van het Alien monster uit de Alien films met in de hoofdrol Sigourney Weaver. Ook heeft H.R. Giger de hoes ontworpen voor het album Brain Salad Surgery van Emerson Lake & Palmer. Op het album staan ondermeer de volgende nummers: Jump Jump, The Jam Was Moving, Chrome, Surrender, Inner City Spillover, Now I Know You Know, Under Arrest en Military Rap.

Gianni_raimondiIn zijn woning in Pianoro, in de buurt van Bologna overlijdt op 19 Oktober 2008 de Italiaanse tenor Gianni Raimondi. De dood van de tenor wordt pas na de uitvaartplechtigheid, die in de grootste intimiteit wordt gehouden, bekendgemaakt. Gianni Raimondi wordt op 17 April 1923 in Bologna geboren. Gedurende zijn muzikale carriere zingt Raimondi 270 keer in het beroemde operahuis La Scala in Milaan. De tenor treedt veelvuldig op met Maria Callas en staat in operahuizen in New York, Wenen, Londen, Berlijn en Buenos Aires. Raimondi werkt het meest onder de dirigent Gianandrea Gavazeni, maar ook met Claudio Abbado, Herbert von Karajan en Carlo Maria Giulini. In 1976 stopt hij met zingen. Gianni Raimondi is 85 jaar geworden.

Paul McCartney & Wings spelen vanaf 19 Oktober 1976 drie avonden in de Wembley Empire Pool in Londen. Naast de ex-Beatle en zijn vrouw Linda bestaat de groep uit Denny Laine, Jimmy McCulloch, Joe English, Howie Casey, Steve Howard, Thaddeus Richard en Tony Dorsey.

BbconcertVanaf 19 Oktober 1964 ligt het album The Beach Boys In Concert in Amerika in de platenwinkel. Deze live opnames zijn gemaakt tijdens het optreden van The Beach Boys op 1 Augustus 1964 in het Civic Memorial Auditorium in Sacramento in Californie. Op The Beach Boys In Concert staan live-versies van de volgende nummers: Fun Fun Fun, The Little Old Lady From Pasadena, Little Deuce Coupe, Long Tall Texan, In My Room, Monster Mash, Let's Go Trippin', Papa-Oom-Mow-Mow, The Wanderer, Hawaii, Graduation Day, I Get Around en Johnny B. Goode. The Beach Boys In Concert komt op 7 November 1964 de albumlijst van Billboard binnen, en staat vanaf 5 December 1964 vier weken op de eerste plaats. The Beach Boys In Concert is het vierde gouden album voor de The Beach Boys.

Op 19 Oktober 1979 begint ABBA aan een Europese tournee met een optreden in het Zweedse Gothenburg. Op 24 oktober 1979 is er een concert van ABBA in Ahoy' Rotterdam. Abba arriveert die dag om 14.45 op het vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam. Voorafgaand aan de show in Ahoy wordt Bjorn door Ad Visser, voor AVRO's Top Pop, geinterviewd over de nieuwe single Chiquitita. De Europese tour wordt op 15 November 1979 afgesloten met een concert in de R.D.S. Main Hall in Dublin, Ierland. Tijdens het concert in Gothenburg speelt Abba de volgende nummers: If It Wasn't For The Nights, As Good As New, Knowing Me KNowing You, Rock Me, Not Bad At All, Chiquitita, Money Money Money, I Have A Dream, Gimme Gimme Gimme, SOS, Fernando, Name Of The Game, Eagle, Why Did It Have To Be Me, I'm Still Alive, Summer Night City, Take A Chance On Me, Does Your Mother Know, Hole In Your Soul, The Way Old Friends Do, Dancing Queen en Waterloo.

Heidschi_bumbeidschiHeidschi Bumbeidschi van Heintje komt op 19 Oktober 1968 op een 7e plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze single staat op 2 November 1968 drie weken op de eerste plaats. Na Ich Bau' Dir Ein Schloss dat vanaf 29 Juni 1968 tien weken op de eerste plaats staat is Heidschi Bumbeidschi zijn tweede nummer 1 hit. Heidschi Bumbeidschi is een traditioneel volksliedje uit Oostenrijk/Bohemen en dan beter bekend als Aber Heidschi Bumbeidschi. Het nummer wordt door het trio Frankenberg (hij gebruikt het pseudoniem A. Schwarzmann) Hausman en Jorge bewerkt, zodat zij hun naar er onder kunnen zetten. Frankenberg, Hausman en Jorg schrijven na Heidschi Bumbeidschi vrijwel alle nummers voor Heintje. In West-Duitsland staat Heidschi Bumbeidschi vanaf 2 November 1968 negen weken op de eerste plaats. In Nederland is het voor Heintje na Heidschi Bumbeidschi voorbij. Zijn singles halen slechts de middenmoot van de Top 40. Opleving is de single I'm Your Little Boy die op 14 November 1970 een 7e plaats weet te halen.

Op 19 Oktober 1963 presenteert Brian Matthew een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt Lonnie Donegan, Petula Clark, Roy Orbison, Eric Delaney, Eden Kane, The Fourmost en Jeannie & The Big Guys. Thank Your Lucky Stars uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC.


Muziek Jarige Op 19 Oktober

1940: Keith Mccormack - String-A-Longs Gitaar
1944: George McCrae - Zanger USA
1944: Peter Tosh (Winston Hubert McIntosh) - The Wailers Gitaar/Zang († 11 Sept. 1987)
1945: Keith Reid - Procol Harum Tekstschrijver
1945: Jeannie C. Riley - Country-Zangeres USA
1945: Gloria Jones - Zangeres Amerika
1945: Divine (Harris Glenn Milstead) - Zanger Amerika († 7 Maart 1988)
1947: Wilbert Hart - The Delfonics Zanger
1948: Peter Solley - Los Bravos Toetsen
1951: Annie Golden - The Shirts Zangeres
1956: Nino DeFranco - The DeFranco Family
1957: Karl Wallinger - World Party Zanger
1958: Antonie Broek - De Dijk Drums
1960: Daniel Woodgate - Madness Drums
1960: Jennifer Holliday - Zangeres USA
1960: Dave Marriner - Fragment Drums/Zang
1966: Sinitta (Malone) - Zangeres Engeland
1972: Pras (Prakazrel Michael) - The Fugees Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten