Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 16 Oktober

De Canadese rockband Rush staat op 16 en 17 Oktober 2007 twee maal in Ahoy in Rotterdam. Het concert in het kader van hun Snakes & Arrows World Tour wordt opgenomen en verschijnt 15 April 2008 als dubbel CD onder de naam Snakes & Arrows Live. Op 25 November 2008 verschijnt het concert eveneens op DVD. Bassist/Zanger Geddy Lee, gitarist Alex Lifeson en drummer Neil Peart spelen gedurende het bijna drie uur durende concert de volgende setlist: Limelight, Digital Man, Entre-Nous, Mission, Freewill, The Main Monkey Business, The Larger Bowl, Secret Touch, Circumstances, Between The Wheels, Dreamline, Far Cry, Workin' Them Angels, Armor And Sword, Spindrift, The Way The Wind Blows, Subdivisions, Natural Science, Witch Hunt, Malignant Narcissism (De Slagwerker), Hope, Distant Early Warning, The Spirit Of Radio, Tom Sawyer, One Little Victory, A Passage To Bangkok en YYZ. Snakes & Arrows Live is het 6e live album van Rush. Eerder verschenen All The World's A Stage (1976), Exit Stage Left (1981), A Show Of Hands (1989), Different Stages (1998) en Rush IN Rio (2003).


In het Children's Health Care in Minneapolis wordt op 16 Oktober 1996 de zoon van Prince en Mayte Garcia geboren. Het jongetje wordt te vroeg geboren, is zwaar gehandicapt en overlijdt op 23 Oktober 1996. Van het overlijden wordt in eerste instantie geen melding gemaakt. In The Minneapolis Star Tribune van 4 November staat echter het volgende te lezen: "A boy Gregory, born Oct. 16, died Oct. 23 of the extremely rare Pfeiffer syndrome type 2 -- a condition in which the skull's bones fuse together, causing pressure on the brain. According to the certificate, the death occurred at Children's Health Care Minneapolis, which is affiliated with the hospital where the child was born, and was followed by cremation. The mother's name is listed as Mia Gregory, the same initials as Mayte Garcia." Wanneer Prince op 21 November 1996 te gast is in de Oprah Winfrey Show voor de promotie van zijn nieuwe album Emancipation antwoord hij op de vraag van Oprah hoe het precies zit het volgende: "It's all good. Never mind what you hear." Ondanks dat Prince absolute privacy voor zijn kind wil, zijn er toch opnames. Op het nummer Sex In The Summer (originele titel Conception) is de hartslag te horen van zijn dan nog ongeboren kind.


In Amsterdam worden op 16 Oktober 1978 de Gouden Harpen van de Stichting Conamus uitgereikt. Ondermeer Vader Abraham, Harrie Geelen en Conamus-directeur Henri Minderop die de stichting na dertien jaar gaat verlaten vallen in de prijzen. Henri Minderop wordt opgevolgd door John de Mol Sr. Omdat Vader Abraham in West-Duitsland is, neemt de zangeres Mieke zijn Gouden Harp in ontvangst. De Gouden Harpen worden uitgereikt door voormalige Phonogram-directeur Rolf ten Kate.


Rick Dees & His Cast Of Idiots komen op 16 Oktober 1976 op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met Disco Duck (Part 1). De TV en radio presentator is 5 dagen eerder ontslagen door radiostation WMPS in Memphis, Tennessee, omdat Rick Dees in zijn ochtenprogramma verteld dat zijn eigen single de nieuwe nummer 1 is in Amerika. Rick Dees presenteert ondermeer The Weekly 40, een Amerikaanse radioshow met daarin de Top 40. In Nederland komt de single op 30 Oktober 1976 de Top 40 binnen, en haalt op 13 November 1976 de vierde plaats.


In Louisiana Hayride, een radioprogramma van Horace Lee Logan op KWKH-AM in Shreveport in Louisiana, maakt Elvis Presley op 16 Oktober 1954 zijn radiodebuut. Elvis Presley zit in het onderdeel waarin nieuw talent te horen is. Hij wordt geïntroduceerd door Frank Page. Dit item wordt gesponsord door Lucky Strike-sigaretten. Louisiana Hayride is ook via 190 radiostations in dertien Amerikaanse staten te horen. Elvis Presley zingt That's All Right Mama. Het optreden is een gigantisch succes. KWKH-AM biedt hem een contract van een jaar aan. Elvis Presley zal wekelijks in Louisiana Hayride optreden en daarnaast zal hij reclamespots voor de zender zingen.


Op 16 Oktober 1982 komt Love Me Do van The Beatles opnieuw de Engelse hitparade binnen. Dit gebeurt precies twintig jaar en vijf dagen nadat de single voor het eerst genoteerd staat. Onder het motto It Was Twenty Years Ago Today heeft platenmaatschappij EMI besloten alle singles van The Beatles opnieuw uit te brengen, precies twintig jaar na dato. Love Me Do bereikt de vierde plaats op 30 Oktober 1982. In 1962 is Love Me Do niet hoger gekomen dan een zeventiende plaats.


Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder komt op 16 Oktober 1976 op nummer 1 in de Billboard albumlijst in Amerika. Het album is op 28 September 1976 uitgebracht. Songs In The Key Of Life blijft veertien weken op de hoogste plaats staan. Na het album Fullfillingness' First Final moet de muziekwereld meer dan twee jaar wachten op nieuw plaatmateriaal van Stevie Wonder. Al die tijd werkt Stevie Wonder aan nieuw materiaal, en schrijft zoveel songs, dat hij beseft dat het een dubbelalbum moet worden. Stevie overlegt met Motown-baas Barry Gordy, met wie hij juist voor 13 miljoen dollar een zevenjarig contract heeft afgesloten. "Je bent stapelgek, maar ga je gang maar" is het antwoord van Gordy. Songs In The Key Of Life met 21 songs wordt uiteindelijk een dubbel-LP en een bonussingle. Stevie Wonder bespeelt zoals gewoonlijk de meeste instrumenten zelf. Op een aantal songs heeft hij zelfs geen enkele hulp nodig zoals in Knocks Me Off My feet, Village Ghetto Land en het religieuze Have A Talk With God. In Engeland en Nederland haalt het album de tweede plaats. Songs In The Key Of Life bevat vier hitsingles. I Wish, het laatst opgenomen nummer voor het album, wordt eerst als single uitgebracht en bereikt in Amerika de eerste plaats, en haalt in Nederland en Engeland de top 10. De ode aan Duke Ellington Sir Duke haalt ook al de eerste plaats in de VS. Iets minder succesvolle singles zijn As (met Herbie Hancock) en Another Star. Van de gastmuzikanten op het album is gitarist Michael Sembello het meest nadrukkelijk aanwezig. Hij is de medeschrijver van Saturn en speelt mee op nummers als Sir Duke, Ordinary Pain en Confusion. Ondanks het feit, dat Stevie Wonder in de jaren '80 met zijn albums nog de Amerikaanse LP top 10 haalt, weet hij het niveau van zijn meesterwerk Songs In The Key Of Life niet meer te benaderen.


Twee veiligheidsmensen worden op 16 Oktober 2001 ontslagen tijdens de Love & Theft tournee van Bob Dylan. De zanger heeft geeist dat tijdens deze tour de veiligheids eisen strikt moeten worden nageleefd. Bij het concert, twee dagen eerder, in het Events Center van de universiteit van Californië in Santa Barbara gaat het mis. Wanneer Bob Dylan arriveert en backstage wil, wordt hij door de twee veiligheidsmensen tegen gehouden, en omdat hij geen pasje bij zich heeft mag hij niet verder. De zanger wordt zo kwaad, dat hij de twee laat ontslaan.


Mel Brown, beter bekend als Scary Spice één van de zangeressen van The Spice Girls, maakt op 16 Oktober 2006 bekend dat zij vier maanden zwanger is van de Amerikaanse acteur Eddie Murphy. De twee hebben elkaar op een feestje in Beverly Hills leren kennen. Wanneer Angel Iris Brown op 2 April 2007 wordt geboren, is de relatie tussen haar ouders al voorbij. Eddie Murphy ontkent dat hij de vader is van het meisje. Op 11 Juni 2007 ondergaat Eddie Murphy een DNA test. Mel Brown krijgt op 21 Juni 2007 daarvan de uitslag. "Eddie Murphy is de vader van de baby, het is officieel. De baby is ontegenzeggelijk, 110 procent van hem", aldus een bron dichtbij Brown tegen het Amerikaanse tijdschrift People.


Leonard Chess overlijdt op 16 Oktober 1969 aan de gevolgen van een hartaanval. Leonard Chess wordt op 12 Maart 1917 in Motele, Polen geboren als Lejzor Shmuel Czyz. Samen met zijn jongere broer Phil (geboren als Fiszel Czyz) heeft Leonard Chess in 1950 het platenlabel Chess Records opgericht. Chess Records ontstaat uit Aristocrat Records, een label wat geleidt wordt door Evelyn Aron en haar man, en door Leonard en Phil wordt overgenomen. Met het door Muddy Waters opgenomen Gypsy Woman en Little Anna Mae hebben de broers Chess hun eerste hit, en wordt Aristocrat Records omgedoopt in Chess Records. Het label groeit uit tot één van de belangrijkste rhythm and blues-labels van de jaren vijftig en zestig. In de Chess Studio in Chicago hebben o.a. Muddy Waters, John Lee Hooker, Howlin' Wolf, Eddie Boyd, Chuck Berry en The Rolling Stones platen opgenomen. Leonard Chess is 52 jaar geworden.


Ik Wist Niet Dat Je Kwaad Werd van Pleps komt op 16 Oktober 1982 op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Deze single, die met een zwaar Utrechts accent wordt gezongen, bereikt een 21ste plaats. Pleps bestaat uit de gitaristen Gerard van Plateringen en Joop de Nijs, basgitarist Nico Witkamp en drummer Hans Veltman. Nico Witkamp is in de jaren zestig gitarist bij The Jets.


Eén van de meest invloedrijke jazz-drummers van de twintigste eeuw, Art Blakey, overlijdt op 16 Oktober 1990 in New York aan de gevolgen van longkanker. Art Blakey wordt geboren op 11 Oktober 1919 in Pittsburgh, Pennsylvanie in Amerika. Tijdens zijn schooljaren studeert Art piano, en gaat pas drummen wanneer de drummer van een bandje waar hij in speelt, ziek wordt. Art Blakey heeft ondermeer gewerkt met Miles Davis, Charlie Parker, Horace Silver, en Clifford Brown. Art Blakey is 71 jaar geworden.


John Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford besluiten op 16 Oktober 1972 hun groep Creedence Clearwater Revival op te heffen. De groep wordt in 1959 in het Californische El Cerrito door de broers Tom en John Fogerty opgericht onder de naam Tommy Fogerty & The Blue Velvets, met de San Francisco Bay Area als voornaamste werkterrein. In 1964 worden ze door het Fantasy-label gecontracteerd, onder voorwaarde dat ze zich omdopen tot The Golliwogs. Brown Eyed Girl is de eerste single, een bescheiden hit op grond waarvan ze een aantal jaren werkzaam blijven (opvolgende singles floppen volledig). Eind 1967 herdopen The Golliwogs zich in Creedence Clearwater Revival, die dan bestaat uit v.l.n.r: Tom Fogerty (gitaar), Stu Cook (bas), Doug Clifford (drums) en John Fogerty (zang/gitaar). Het eerste titelloze album profiteert van de algemene belangstelling voor muziek uit San Francisco, ofschoon de muziek van CCR (een mengeling van c&w-, r&b- en r&r-invloeden) niets van doen heeft met de betreffende 'westcoast' rock. Van het deduutalbum worden gelijktijdig twee singles uitgebracht (Dale Hawkins' Suzie Q en Screamin' Jay Hawkins' I Put A Spell On You), die beide een hitnotering halen. Het tweede album Bayou Country levert de tweezijdige millionseller Proud Mary/Born On The Bayou op, terwijl het album Green River hetzelfde doet met Bad Moon Rising/Lodi en Green River/Commotion. Ten tijde van de release van het vierde album, Willy & The Poor Boys wordt CCR algemeen gezien als een van de belangwekkendste en succesvolste Amerikaanse bands. Tournees door Europa leveren de groep nog meer fans op en het album Cosmo's Factory bezorgt de band nog twee millionsellers (Travelin' Band/Who'll Stop The Rain en Up Around The Bend). Op het volgende album Pendulum blijkt echter dat zich binnen de band problemen hebben ontwikkeld. Tom Fogerty verlaat de groep, terwijl Stu Cook en Doug Clifford meer te vertellen willen hebben. Na het album Mardi Grass en de hitsingle Sweet Hitch-Hiker valt CCR in 1972 uit elkaar. In Nederland heeft Creedence Clearwater Revival twee keer op nummer 1 gestaan. Zij hebben in ons land de top bereikt met Who'll Stop The Rain op 7 Maart 1970 en op 30 Mei 1970 met Up Around The Bend.


Op 16 Oktober 1986 organiseert Keith Richards in St. Louis een feestavond voor Chuck Berry die op 18 Oktober 1986 zestig jaar wordt. Met Eric Clapton, Robert Cray, Bobby Keys, Ingrid Berry, Steve Jordan en Julian Lennon brengt de gitarist van The Rolling Stones een ode aan de oude meester. Uiteraard speelt Chuck Berry zelf mee in de finale. Het hele concert wordt vastgelegd op film. Onder de titel Hail Hail Rock And Roll is de film in 1987 in de bioscoop te zien.


Dave Robinson neemt op 16 Oktober 1987, na elf jaar directeur geweest te zijn, afscheid van platenmaatschappij Stiff Records. Na fotograaf bij The Beatles geweest te zijn, tour manager van Jimi Hendrix, 35 muziekpubs gehad te hebben als netwerk voor de punkmuziek, richt Dave Robinson in 1976 samen met Jack Riviera het label Stiff Records op. Stiff Records is ondermeer beroemd en berucht om slogans als : The World's Most Flexible Record Label, We Came We Saw We Left, If It Ain't Stiff It Ain't Worth A Fuck en When You Kill Time You Murder Success. Artiesten uit de stal van Stiff Records zijn onder andere: Elvis Costello, Ian Dury & The Blockheads, Wreckless Eric, Kirsty MacColl, Madness, Tracey Ullman, Larry Wallis, Dave Edmunds, Graham Parker, Devo, The Damned, en Nick Lowe.


Op 16 Oktober 1969 wordt Wendy Wilson als tweede dochter van Beach Boy Brian Wilson en zijn vrouw Marilyn Rutherford geboren. Sinds de jaren negentig maakt Wendy Wilson deel uit van het trio Wilson Phillips, samen met haar oudere zusje Carnie en Chynna Phillips. Met Hold On, Release Me en You’re In Love hebben Wilson Phillips drie nummer 1-hits in de Billboard Hot 100.


Vanwege een keelontsteking van zangeres Annie Lennox gaan de concerten van The Eurythmics op 16 en 17 Oktober 1986 in Ahoy’ Rotterdam niet door.


De opnamen van de film Love Me Tender worden op 16 Oktober 1956 afgerond. Aan deze eerste bioscoopfilm van Elvis Presley is op 22 Augustus 1956 in Hollywood begonnen. Aanvankelijk heet de film The Reno Brothers. De producent vindt het liedje Love Me Tender zo pakkend dat hij besluit de film hiernaar te vernoemen. Behalve Love Me Tender zingt Elvis in deze film Let Me, Poor Boy en We're Gonna Move. Die zijn begin Augustus 1956 in de 20th Century Fox Studio in Beverly Hills in Californië opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Vita Mumolo, drummer Red Robinson en bassist Chuck Prescott. Het Ken Darby Trio zorgt voor de achtergrondvocalen. Elvis Presley speelt de rol van Cliff Reno. Love Me Tender gaat op 15 November 1956 op Broadway in New York in première. De fans zijn door het dolle heen, want aan de gevel van het theater is een vijftien meter hoge afbeelding van Elvis Presley gemonteerd. Vanaf 21 November 1956 draait Love Me Tender in heel Amerika.


Op 16 Oktober 2004 neemt Steve Cochran ontslag als advocaat van Michael Jackson. Hij vormt al meer dan tien jaar samen met Thomas Mesereau het verdedigingsteam van de zanger in de zaak van vermeende kindermisbruik. Steve Cochran blijft wel als adviseur aan het team verbonden. "Ik wil Steve Cochran bedanken voor het harde werk dat hij voor mij heeft verricht. Hij zal altijd mijn vriend en adviseur blijven", zegt Michael Jackson in een verklaring. De reden voor het ontslag van de advocaat is niet bekendgemaakt. In een aparte verklaring zegt Thomas Mesereau dat er geen sprake is van een conflict tussen hem en Steve Cochran.


Bij Veronica op Radio 3 wordt op 16 Oktober 1987 de allerlaatste Curry & Van Inkel uitgezonden. Adam Curry vertrekt naar de Verenigde Staten waar hij voor MTV gaat werken. Drie jaar lang heeft hij met Jeroen van Inkel dit populaire programma op de vrijdagavond gepresenteerd. De laatste plaat die Adam Curry laat horen, is The Load Out/Stay van Jackson Browne.


Tijdens Columbia Celebrates The Music Of Bob Dylan, een Dylan Tribute op 16 Oktober 1992 in de Madison Square Garden in New York, met medewerking van ondermeer Stevie Wonder, John Mellencamp, Lou Reed, Neil Young, Eddie Vedder, Eric Clapton en The Band, gaat het mis bij het optreden van Sinead O'Connor. Wanneer O'Connor aan de beurt is wordt zij op boe-geroep onthaald. Sinead O'Connor probeert I Believe In You te zingen. Als zij door het boe-geroep wordt overstemd, verlaat zij kwaad het toneel. Aanleiding voor het boe-geroep is het feit dat 13 dagen eerder, op 3 Oktober 1992, Sinead O'Connor in een protest tegen de abortie wetten een foto van Paus Johannes Paulus II doormidden scheurt tijdens een optreden in Saturday Night Live, "Bestrijd de ware vijand", roept zij. Daarna zingt zij War van Bob Marley. Bij NBC komen meer dan 6000 telefoontjes van verontwaardigde kijkers binnen. Bij het noemen van de gasten, aan het slot van het programma, bedankt presentator Tim Robbins iedereen, behalve Sinead O'Connor. NBC krijgt later van de Federal Communications Commission een boete opgelegt van $2.5 miljoen. Van het concert op 16 Oktober 1992 verschijnt in 1993 een dubbel cd, Bob Dylan, The 30th Anniversary Concert Celebration. I Believe In You van Sinead O'Connor heeft de plaat niet gehaald.


Motown Records begint op 16 Oktober 1962 aan een grote tournee door Amerika. Alle sterren van de platenmaatschappij, zoals The Miracles, The Supremes, Marvin Gaye, Mary Wells en Little Stevie Wonder trekken langs de theaters. De tour start in Washington DC.


De Amerikaanse jazz-drummer Gene Krupa overlijdt op 16 Oktober 1973 aan de gevolgen van leukemie. Gene Krupa wordt geboren op 15 Januari 1909 in Chicago, Illinois en begint zijn muzikale carrière in Wisconsin. Daar maakt hij zijn eerste opnames in 1927 met banjo speler Eddie Condon en Red McKenzie. Tevens is dit de eerste keer dat er wordt opgenomen met een volledig drumstel. Tot die tijd wordt er alleen gebruikt gemaakt van de snaredrum en cymbalen. In 1929 verhuist Krupa naar New York City, waar hij gaat spelen met Red Nichols. In 1934 voegt hij zich bij de band van Benny Goodman, waardoor hij een nationale beroemdheid wordt, mede door het succes van het nummer Sing Sing Sing. Bovendien maakt hij een onderdeel uit van het Benny Goodman trio, met pianist Teddy Wilson en Goodman. Later wordt daar ook nog Lionel Hampton (vibrafoon) aan toegevoegd. In 1938 verlaat hij Goodman om zijn eigen band te beginnen. Gene Krupa werkt onder meer samen met zangeres Anita O'Day en trompettist Roy Eldridge. Ook maakt hij deel uit van de film Ball Of Fire uit 1941, waarin hij een lange versie van het nummer Drum Boogie speelde met zijn band. In 1943 komt Krupa op negatieve wijze in het nieuws, nadat hij is opgepakt voor het in het bezit hebben van marihuana. Hiervoor heeft hij korte tijd in de cel gezeten. Na zijn vrijlating breidt hij zijn band uit door het toevoegen van strijkers en saxofonist Charlie Ventura. Hierdoor bestaat zijn band bij veel optredens uit bijna 40 muzikanten, wat het de grootste swingband van die tijd maakt. Vanaf 1951 speelt Krupa alleen nog maar in trio's of kwartetten. Ook is hij regelmatig te bewonderen tijdens de Jazz At The Philharmonic shows. Samen met Cozy Cole begint hij in 1954 een drumschool. In de jaren zestig moet hij het vanwege hartproblemen rustig aan doen. Naast de belangrijke rol die Krupa heeft gespeeld op het gebied van de jazz, wordt hij ook meermalen genoemd als groot voorbeeld voor moderne rockdrummers. Zo wordt Gene Krupa als een invloed gezien door John Bonham van Led Zeppelin en Keith Moon van The Who. Minstens zo belangrijk is het feit dat hij in 1927 de eerste drummer ooit was die de bassdrum gebruikt bij geluidsopnames. Zijn drum methodes worden in 1938 voor het eerst op papier gezet, waarna die manier van noteren de standaard wordt. Gene Krupa is 64 jaar geworden.


Blood Sweat & Tears staat op 16 en 17 Oktober 1968 in de Columbia-studio in New York om de single You've Made Me So Very Happy op te nemen. You've Made Me So Very Happy wordt op 5 Februari 1969 uitgebracht. Op 1 Maart 1969 komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 12 April 1969 drie weken op de tweede plaats. You've Made Me So Very Happy is geschreven door Brenda Holloway en haar zus Patrice. Het origineel is in 1967 niet verder gekomen dan de 39-ste plaats in de Billboard Hot 100.


Op 16 Oktober 2002 worden in het Spaanse Barcelona, in de Palau Sant Jordi, opnamen gemaakt van een optreden van Bruce Springsteen. De zanger is met zijn E-Street Band op 24 Juli 2002 in zijn geboorteplaats Asbury Park in New Jersey aan de Rising-wereldtournee begonnen, en speelt in totaal 120 shows in 82 steden. Bruce Springsteen wordt op deze tournee begeleidt door Roy Bittan (toetsen), Clarence Clemons (saxofoon), Danny Federici (toetsen), Nils Lofgren (gitaar/zang), Patti Springsteen-Scialfa (gitaar/zang), Garry Tallent (bas), Stevie Van Zandt (gitaar/zang), Max Weinberg (drums) en Soozie Tyrell (Viool/zang). De live-registratie van de show in Barcelona wordt op 18 ovember 2003, onder de naam Bruce Springsteen & The E Street Band Live In Barcelona op DVD uitgebracht.


Op 16 Oktober 1966 wordt Folk zangeres Joan Baez gearresteerd bij het bureau in Oakland in Californië waar dienstplichtigen zich moeten melden. Met nog 123 betogers blokkeert de zangeres de toegangspoorten tot het terrein.


Jay & The Americans staan op 16 Oktober 1968 in de studio om het nummer This Magic Moment op te nemen. This Magig Moment, met op de B-kant Since I Don’t Have You, komt op 28 december 1968 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de zesde plaats.This Magic Moment is de laatste Amerikaanse Top 10-hit voor deze groep uit New York.


Op 16 Oktober 2004 wijst een DNA test uit dat Gavin Rossdale, de zanger van Bush en echtgenoot van No Doubt-zangeres Gwen Stefani, een vijftienjarige dochter blijkt te hebben. Rossdale is de vader is van het fotomodel Daisy Lowe (foto links). Gwen Stefani toont zich geschokt door dit bericht. Gavin Rossdale en Gwen Stefani zijn in 2002 getrouwd. De moeder van Daisy Lowe is de 33-jarige Britse zangeres en ontwerpster Pearl Lowe (foto rechts). Haar huidige vriend is Supergrass-drummer Danny Goffey. Ironisch genoeg is Gavin Rossdale de peetvader van Daisy Lowe. Naar verluidt spreken de twee elkaar regelmatig over de telefoon. Twee jaar later verteld Daisy Lowe dat ze niet echt blij was met het feit dat haar moeder dit bekend had gemaakt: "It was a really weird time in my life. I stopped going out and just sort of hid from it a lot. The press - they were absolutely horrible, just w**kers".


In een ziekenhuis in Bullhead City in Arizona overlijdt op 16 Oktober 1999 zangeres Ella Mae Morse aan de gevolgen van een zware griep. Ella Mae Morse is in 1926 in Masfield in Texas geboren als dochter van orkestleider George Morse. In 1942 is haar versie van Cow Cow Boogie de eerste million-seller van Capitol Records. Ella Mae Morse is 75 jaar geworden.


In Hamburg in Duitsland wordt op 16 Oktober 1923 de componist Bert Kaempfert geboren. Kaempfert wordt later bekend als de componist van ondermeer Red Roses For A Blue Lady, Strangers In The Night en Spanish Eyes. Zijn Living It Up is van 1965 tot 1969 gebruikt als tune van de Vlaamse televisie-serie Kapitein Zeppos. Bert Kaempfert is ook de man die voor het eerst toeziet op The Beatles in een opnamestudio. Op 22 juni 1961 begeleiden The Beatles zanger Tony Sheridan in Hamburg op o.a. My Bonnie (Lies Over The Ocean). Ook neemt Bert Kaempfert met The Beatles de klassieker Ain't She Sweet en het instrumentale Cry For A Shadow op. Hij overlijdt op 21 Juni 1980 in zijn vakantiehuis op het Spaanse eiland Mallorca. Bert Kaempfert is 56 jaar geworden.


Little Richard neemt op 16 Oktober 1951 in Atlanta in Georgia voor platenmaatschappij RCA Victor zijn allereerste plaat op. Little Richard mag vier nummers op de band zetten als hoofdprijs van een talentenjacht die hij gewonnen heeft. De opnamen zijn sindsdien nooit verschenen.


Johnnie Ray neemt op 16 Oktober 1951 in New York het door Churchill Kohlman geschreven nummer Cry op. De 78 toeren-plaat wordt op 9 November 1951 uitgebracht, en komt op 24 November 1951 de Amerikaanse hitparade binnen. Vanaf 29 december 1951 staat Cry elf weken op de eerste plaats. Er worden in de Verenigde Staten meer dan twee miljoen exemplaren van Cry verkocht.


In een verzorgingstehuis in Den Bosch overlijdt op 16 Oktober 2001 zanger Wim Kersten. Wim Kersten wordt op 14 Augustus 1924 in Den Bosh geboren, en is van 1969 tot 1974 één van De Twee Pinten. Het duo heeft rond het carnaval grote hits met Bij Ons Staat Op De Keukendeur, Geef Mij De Liefde En De Gein en Zwaaien En Zwieren. In 1975 schrijft Wim Kersten voor Johnny Kraaykamp sr. Er Is Een Amsterdammer Dood Gegaan. Samen met De Viltjes heeft Wim Kersten eind de jaren zeventig succes met Op Woensdagmorgen Krijg Je Rode Rozen en Bloemetjesgordijn. Wim Kersten is 77 jaar geworden.


Vanaf 16 Oktober 1981 ligt het derde album van The Human League in de platenwinkel. Dare komt op 24 Oktober 1981 de Britse albumlijst binnen, en staat een week later één week op de eerste plaats. In Nederland komt Dare begin 1982 tot een zevende plaats. Op Dare staat ondermeer de wereldhit Don’t You Want Me.


Op 16 Oktober 1980 wordt Lady van Kenny Rogers gekozen als Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3. Het is nogal een geruchtmakende keuze. In eerste instantie zou The Kiss (Viva Los Hombres) van Babe de Paradeplaat worden. Deze plaat is door Peter Koelewijn met Babe opgenomen voor TTR, de produktiefirma van Ruud Wijnands, de Duitser Rolf Baierle en producer Bart van der Laar. Van der Laar gaat echter wel eens uit eten met DJ’s en krijgt daardoor de naam dat hij op deze manier extra aandacht krijgt van de radiomakers voor de platen waarbij hij belang heeft. In de week dat de nieuwe Babe single wordt uitgebracht gaat hij een avondje uit met TROS DJ en voorman Hugo van Gelderen. Een dag later wordt The Kiss (Viva Los Hombres) de nieuwe Paradeplaat. Er zou weinig aan de hand zijn geweest als Bart van der Laar niet die dag had lopen vertellen dat hij zeker weet wat de nieuwe Paradeplaat zou worden, "want dat heb ik gisteren met Hugo geregeld". aldus de producer. Wanneer de diskjockeys van de TROS dit horen, stappen zij naar de directie. Die besluit de Paradeplaat af te schaffen om in de toekomst af te zijn van "verdachte praktijken". Op het laatste moment wordt besloten om The Kiss (Viva Los Hombres) van Babe geen Paradeplaat te maken, en wordt er gekozen voor Lady van Kenny Rogers. Deze single komt op 8 November 1980 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikt een zestiende plaats als hoogste notering. The Kiss (Viva Los Hombres) van Babe doet het beter. Deze single weet de 13e plaats in de Nederlandse Top 40 te bereiken. Vanaf 5 Januari 1984 is de Paradeplaat terug bij de TROS op Hilversum 3. Obsession van Vanessa is de eerste. Deze single komt op 14 Januari 1984 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de negende plaats.


Jim Dale presenteert op 16 Oktober 1965 een nieuwe aflevering van het door de Britse commerciële omroep ABC uitgezonden televisieprogramma Thank Your Lucky Stars. Als gasten ontvangt Dale Frankie Vaughan, The Dave Clark Five, The Everly Brothers, Jackie Trent, Ronnie Caroll, Lorne Lesley en Scott Hamilton.


Muziek Jarige Op 16 Oktober

1923: Bert Kaempfert - Producer Duitsland († 21 Juni 1980)
1937: Emile Ford - Zanger USA
1938: Nico (Christa Paffgen) - Velvet Underground Zangeres († 18 Juli 1988)
1939: Nico Haak - Zanger Nederland († 13 November 1990)
1942: Dave Lovelad - The Fourmost Drums
1943: Joe Dolan - Zanger Ierland
1943: Fred Turner - Bachman Turner Overdrive Gitaar
1947: Bob Weir - Grateful Dead Gitaar
1947: Emile Ford - Zanger Engeland
1953: Tony Carey - Rainbow toetsen
1957: Kelly Marie (Jacqueline McKinnon) - Zangeres Schotland
1959: Gary Kemp - Spandau Ballet Gitaar
1962: Flea (Michael Balzary) - Red Hot Chili Peppers Bas
1965: Simon Bartholomew - The Brand New Heavies Gitaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten