Zoeken in de muziekgeschiedenis

12 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 13 Oktober

Op 13 Oktober 2001 komt Fever, het nieuwe album van Kylie Minogue op de eerste plaats in de Engelse albumlijst. Het is na Light Years het absolute come-back album voor de Australische zangeres. Op Fever staat ondermeer de wereldhit Can't Get You Out Of My Head. Fever komt op 1 binnen in Engeland. In Duitsland krijgt Kylie Minogue de Bambi prijs voor meest geslaagde comeback van het jaar. Fever betekent ook de langverwachte doorbraak in Amerika, Can't Get You Out Of My Head komt op nummer 1 in de Billboard Dance lijst, en het album komt op 3 binnen in de Billboard albumlijst.


In een ziekenhuis in Los Angeles wordt Neil Young, op 13 Oktober 1975, geopereerd aan poliepen op zijn stembanden. De operatie verloopt succesvol, en Neil Young mag weer zingen.


Regatta De Blanc, het tweede album van The Police, staat op 13 Oktober 1979 op de eerste plaats in de Engelse albumlijst. De titel, wat Frans is voor Witte Reggae, is een terechte keuze. Op het album staat een mengeling van reggae, rock en new wave. Van het album worden diverse singles uitgebracht, waarvan Message In A Bottle de grootste is. Bring On The Night, een albumtrack, wordt in 1986 de titel van Sting's eerste solo live album. Regatta De Blanc heeft slecht 6000 pond gekost om te maken.


Tijdens een middernachtelijke sessie op 13 Oktober 1965 in de IBC Studios in Londen, neemt The Who de masters op voor het debuutalbum My Generation. Geholpen door producer Shel Talmy, engineer Glyn Johns en pianist Nicky Hopkins neemt The Who het hele album in zes uur op. Pete Townshend: "We recorded the entire first album in six hours, it wasn't our club act, but we spent a week rehearsing. Kit shaped the songs, got rid of the lousy verses, and coached Roger's vocals. Then we went in, laid it on a plate, and Shel Talmey gave us our sound. I was only allowed into the control room to hear playbacks. Glyn had told Shel i was interested in recording. John, Roger and Keith didn't get in". My Generation wordt op 3 December 1965 in Engeland uitgebracht en bereikt de 5e plaats in de albumlijst. In Amerika verschijnt het album pas in April 1966 als The Who Sings My Generation.


Little Richard meldt zich, één dag nadat hij in Australië bekend heeft gemaakt dat hij predikant wil worden, op 13 Oktober 1957 in Los Angeles bij het Seventh Day Adventist College voor zijn opleiding tot predikant. Specialty Records blijft gewoon platen van hem uitbrengen. Hierop staan net opgenomen nummers of ongebruikt materiaal uit het verleden.


Op 13 Oktober 1963 zijn The Beatles te gast in het tv-programma Sunday Night At The London Palladium. De Liverpoolse groep speelt de volgende nummers: I Want To Hold Your Hand, This Boy, All My Loving, Money en Twist And Shout. Duizenden fans belegeren buiten de schouwburg en schreeuwen zo hard om The Beatles dat het lawaai binnen in het theater te horen is en zo via de televisie de Engelse huiskamers binnendringt. Meer dan 15 miljoen mensen kijken naar Sunday Night At The London Palladium. De pers kan niet meer om het fenomeen Beatles heen. De volgende dag spreken de Engelse kranten voor het eerst over 'Beatlemania'.


De legendarische Amerikaanse tv-presentator Ed Sullivan overlijdt op 13 Oktober 1974 aan de gevolgen van kanker. Edward Vincent Sullivan wordt geboren op 28 September 1901 en begint op 20 Juni 1948 bij CBS-TV met Toast Of The Town. In de eerste uitzending zijn de komieken Dean Martin en Jerry Lewis te gast. In 1955 wordt de naam veranderd in The Ed Sullivan Show waarin de grootste sterren zullen optreden zoals Elvis Presley, Buddy Holly, The Beatles, The Animals, Bob Dylan, The Dave Clark Five, Janis Joplin, Cilla Black, Marvin Gaye, The Doors, Diana Ross en The Rolling Stones. Op 6 Juni 1971 wordt de laatste aflevering uitgezonden. Ed Sullivan is 73 jaar geworden.


Bij Stinson Beach in Marin County, Californië wordt op 13 Oktober 1970 de as van Janis Joplin over zee uitgestrooid. De zangeres is op 4 Oktober 1970 aan een overdosis heroïne overleden in een motel aan Franklin Avenue in Hollywood. Daarna wordt er een feest gegeven in The Lion's Share, 60 Redhill Drive, in San Aselmo. The Grateful Dead treedt op voor 200 vrienden de zangeres. Janis Joplin had in haar testament $1500 gereserveerd voor het feest. Janis Joplin is 27 jaar geworden.


Op het Caribische eiland Antigua wordt op 13 Oktober 1998 het Crossroads Centre geopend. Eric Clapton staat garant voor de 6½ miljoen dollar die het afkickcentrum heeft gekost. De Engelse gitarist heeft als voorwaarde gesteld dat niemand die hulp nodig heeft om van zijn/haar verslaving af te komen, zal worden geweigerd.


Op 13 Oktober 2001 overlijdt Peter Doyle aan de gevolgen van keelkanker. Peter John Doyle wordt op 28 Juli 1949 geboren in Abbotsford, Melbourne in Australie. en is het meest bekend als een van de zangers van de groep The New Seekers. De Australische Seekers worden in Februari 1964 in Melbourne opgericht. Na een optreden in Engeland krijgen de Seekers in 1965 drie enorme hits: 'I'll Never Find Another You, A World Of Our Own en The Carnival Is Over. In 1966 wordt de lijst met hitsuccessen van de groep nog uitgebreid met het thema van de film Georgie Girl. Als de groep in 1969 uit elkaar gaat, formeert origineel Seekers lid, Keith Potger, de New Seekers, bestaande uit Eve Graham (zang), Lyn Paul (zang), Paul Layton (gitaar), Marty Kristian (zang, gitaar) en Peter Doyle (gitaar, zang). De New Seekers groeien in de zeventiger jaren uit tot één der populairste formaties in Engeland. Never Ending Song Of Love, I'd Like To Teach The World To Sing, Beg Steal Or Borrow, You Won't Find Another Fool Like Me en It's So Nice' bereiken alle topnoteringen. Met Beg, Steal Or Borrow eindigden The New Seekers bij het Eurovisie Songfestival van 1972 op een tweede plaats. In 1973 verlaat Peter Doyle de groep nadat zijn relatie met mede groepslid zangeres Lyn Paul op de klippen is gelopen. Peter Doyle is 52 jaar geworden.


Op 13 Oktober 1971 wordt David Essex gekozen om de rol van Jezus Christus in de musical Godspell te spelen. Godspell zal begin 1972 in Londen op de planken komen. David Essex wordt op 23 Juli 1947 geboren als David Cook. In 1975 heeft hij in Nederland zijn grootste hit met het nummer Gonna Make You A Star dat een twaalfde plaats bereikt in de Top 40.


Het album Rhythm Nation 1814 van Janet Jackson is op 13 Oktober 1990 het eerste album in de Amerikaanse hitparade-geschiedenis waar zes (!!) Top 5-singles vanaf zijn gekomen. Het zijn achtereenvolgens Miss You Much, Rhythm Nation, Escapade, Alright,Love Will Never Do Without You en Black Cat.Black Cat is de laatste die de Top 5 in de Billboard Hot 100 bereikt. In de week van 27 Oktober 1990 staat de single op de eerste plaats.Op 13 Oktober 2002 overlijdt de Amerikaanse radiomaker Horace Lee Logan, in wiens Country & Western-programma Louisiana Hayride op KWKH-AM in Shreveport, Louisiana, artiesten als Elvis Presley, Johnny Cash en Hank Williams voor het eerst te horen zijn. Logan begint zijn radioprogramma in 1948. Zes jaar later zou hij een jonge Elvis Presley ontvangen in de studio. In zijn in 1998 verschenen autobiografie Elvis, Hank en Me schrijft Logan dat hij de nerveuze tiener gerust wilde stellen voor diens eerste grote radio-optreden. Hij deed dat door de luisteraars te melden dat ze een zanger gingen horen van wie ze nog nooit hadden gehoord, maar dat ze ooit aan hun kleinkinderen zouden vertellen dat ze eens getuige waren van het historische eerste radio-optreden van Elvis. Logan is ook degene die in 1956, na een volgend optreden van de inmiddels razend populaire Presley, het wild enthousiaste publiek van zijn Hayride-show probeerde te kalmeren door de nadien vaak geciteerde woorden 'Elvis has left the building' uit te spreken. Horace Lee Logan is 86 jaar geworden.


Don Everly stort op 13 Oktober 1962, tijdens de repetities in het Prince Of Wales Theatre in Londen, oververmoeid in elkaar. The Everly Brothers staan aan de vooravond van een Engelse tournee. Samen met zijn vrouw Venetia Stevenson vliegt Don Everly terug naar de Verenigde Staten waar hij wordt opgenomen in een ontwenningskliniek om van zijn drugsprobleem af te komen. Zij broer Phil maakt de tournee alleen af. De concerten die The Everly Brothers op 25 November 1962 in het Amsterdamse Concertgebouw en het Gebouw voor K&W in Den Haag zouden geven worden afgelast.


The Who brengt op 13 Oktober 1967 de single I Can See For Miles uit. Op de B-kant staat Someone's Coming. Drummer Keith Moon over de nieuwe single van The Who: "We originally recorded it for a LP, but taken off because we liked it better than those that were on before we took those off that were on there before those that we took off. If you get me?". I Can See For Miles is in September 1967 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood opgenomen. De mixage is in de CBS Studios in London gedaan. I Can See For Miles komt op 18 Oktober 1967 binnen in de Engelse hitparade, en bereikt de tiende plaats. In Nederland wordt I Can See For Miles geen hit. Het nummer staat ook te vinden op het album The Who Sell-Out die op 15 December 1967 wordt uitgebracht. Op dit album gebruiken The Who jingles van Radio London, hun favoriete zeezender die op 14 Augustus 1967 moet stoppen met haar uitzendingen. The Who Sell-Out komt op 13 Januari 1968 binnen in de Engelse albumlijst, en bereikt een detiende plaats.


Cuby & The Blizzards sluiten op 13 Oktober 1968 een tiendaagse tournee door Engeland af. Naast de optredens heeft de Drentse groep ook in een televisieshow bij de BBC gestaan om promotie te maken voor de single Window Of My Eyes die in Engeland is uitgebracht.


Back In Black van AC/DC bereikt op 13 Oktober 1980 de platina-status in de Verenigde Staten. Het album is op 23 Augustus 1980 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vierde plaats. Back In Black is het eerste album zonder de op 19 Februari 1980 overleden zanger Bon Scott. AC-DC, die na het succevolle Highway To Hell al aan de opname's voor het nieuwe album begonnen is, moet weer helemaal opnieuw beginnen. De groep trekt zich enige tijd terug, maar besluit verder te gaan met de Engelsman Brian Johnson. Hoewel Johnson bij lange na niet de uitstraling heeft van Bon Scott, wordt Back In Black binnen afzienbare tijd de meest succesvolle AC/DC-plaat tot dan. Vooral in de Verenigde Staten breekt de groep gigantisch door. In 2005 wordt Back in Black onderscheiden met de Double Diamond Award van de RIAA. Back In Black is het vijf na bestverkochte album aller tijden, goed voor een verkoop van 21 miljoen exemplaren. Naast de titelsong staan op dit album Hells Bells, Shoot To Thrill, What Do You Do For Money Honey, Given The Dog A Bone, Let Me Put My Love Into You, You Shook Me All Night, Have A Drink On Me, Shake A Leg en Rock And Roll Ain't Noise Pollution.


Op 13 Oktober 1968, de 27ste verjaardag van Paul Simon, treden Simon & Garfunkel op in het Memorial Auditorium in Burlington in Vermont. Enkele opnamen van dit concert worden op 14 Oktober 2003 uitgebracht op de dubbel-CD Essential Simon & Garfunkel. Dit zijn Wednesday Morning 3 AM, Leaves That Are Green, Most Peculiar Man, Kathy's Song, Overs, Sparrow, Poem On The Underground Wall en For Emily, Whenever I May Find Her. Naast deze live-tracks staan alle grote hits van het duo op deze dubbel-CD, zoals: Condor Pasa, Bridge Over Troubled Water, Cecilia, The Boxer en My Little Town.


Door veilinghuis Christie's in Los Angeles worden vanaf 13 Oktober 2003 zestien schilderijen van Bono tentoongesteld. Na de expositie zullen de schilderijen van de zanger van U2 op 21 November 2003 worden aangeboden op een veiling in New York. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan hospitia voor terminale patiënten. De kunstwerken van Bono zijn geïnspireerd door Peter En De Wolf, het sprookje van de Russische componist Prokofjev. Bono heeft ze gemaakt met zijn twee dochters Jordan en Eve. De schilderijen zijn als illustraties ook opgenomen in het boekwerk dat wordt bijgesloten bij een CD van Gavin Friday met een moderne uitvoering van Peter En De Wolf. De cd ligt vanaf 20 Oktober 2003 in de winkel. Gavin Friday is een Ierse jeugdvriend van Bono.


Op 13 Oktober 1977 overlijdt Shirley Brickley aan een schotwond die zij een paar dagen in haar huis in Philadelphia heeft opgelopen. De toedracht is niet bekend. Shirley Brickley is in de jaren zestig één van de zangeres van The Orlons. Deze groep scoort hits met ondermeer The Wah Watusi (1962), Don't Hang Up (1962), South Street (1963) en Shimmy Shimmy (1964). The Orlons verzorgen geregeld de achtergrondvocalen op platen van Dee Dee Sharp, Bobby Rydell en Len Barry. Shirley Brickley is 42 jaar geworden.


Harry James & His Orchestra staan op 13 Oktober 1939 in de Columbia Studio in New York om de nummers On A Little Street In Singapore en Sleepy Time Gal op te nemen. Het is dan al voor de zevende keer dat een 23-jarige Frank Sinatra de vocalen voor zijn rekening neemt. Als Frank Sinatra in de jaren veertig de populairste zanger van Amerika is, wordt On A Little Street In Singapore een hit. In de week van 13 Mei 1944 staat de plaat op 27 in de Amerikaanse hitparade. De B-kant, Every Day Of My Life, is op 8 November 1939 opgenomen. Dit nummer bereikt de zeventiende plaats op 3 juni 1944. Sleepy Time Gal staat in de week van 5 Augustus 1944 op de 21ste plaats in de Amerikaanse hitparade.


Op 13 Oktober 2002 wordt Céline Dion aangeklaagd door de Engelse rockgroep Muse, omdat zij haar toekomstige Las Vegas-show Muse wil noemen. Zanger Matt Bellamy wil niet dat de mensen denken dat zij de begeleidingsband van de Canadese zangeres zijn.


De single Go Away Little Girl van de dertienjarige Donny Osmond bereikt op 13 Oktober 1971 de gouden status in Amerika. Go Away Little Girl is geschreven door Gerry Goffin en Carole King en in 1962 als eerste door Bobby Vee op de plaat gezet. Als tweede neemt Steve Lawrence het nummer op. Zijn versie staat vanaf 12 januari 1963 twee weken aan de top van de Billboard Hot 100. Go Away Little Girl in de versie van Donny Osmond is op 7 Augustus 1971 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en staat vanaf 11 September 1971 drie weken op de eerste plaats.


Op 13 Oktober 2003 gaat de videoclip bij Me Against The Music, de nieuwe single van Britney Spears en Madonna, op MTV in première. Me Against The Music is de eerste single van Get In The Zone, het vierde album van Britney Spears. Deze CD wordt op 17 November 2003 uitgebracht. Zeven van de dertien nummers zijn mede gecomponeerd door Britney Spears. Op Get In The Zone staan ondermeer bijdragen van Moby (Early Mornin'), R. Kelly (Outrageous), P. Diddy (The Answer), The Matrix (Shadow) en The Neptunes. Drie andere songtitels zijn Brave New Girl, Touch Of My Hand en Breathe On Me.


Gitarist Carlos Santana wordt op 13 Oktober 2000 benoemd tot ere-burger van Tijuana in Mexico. Van de burgemeester krijgt hij de sleutel van de stad overhandigd. Carlos Santana is opgegroeid in Tijuana. Later die avond speelt Santana in Het Coors Amphitheatre in Chula Vista in Californië. Deze stad ligt in de buurt van Tijuana.


Op 13 Oktober 2006 worden in de Heineken Music Hall in Amsterdam voor de elfde keer de TMF Awards uitgereikt. De presentatie van deze eerste editie in AMsterdam (voorhheen Ahoy, Rotterdam) wordt verzorgd door de vj's Renate Verbaan, Richard 'Skate' Simon, Valerio Zeno en Miljuschka Witzenhausen. Voor Renate Verbaan was het haar laatste optreden in dienst van TMF. Marco Borsato wordt opnieuw, voor de elfde keer, onderscheiden als de beste artiest en als de beste popact. Borsato laat daarbij weten dat hij de volgende keer de prijs weigert. Wat hem betreft is de volgende generatie aan de beurt om het stokje over te nemen. Anouk krijgt een TMF Award als de beste zangeres en als de beste rockact. De prijs voor de beste videoclip gaat ook naar Anouk voor Downhill dat zij samen met Postman, haar echtgenoot, heeft opgenomen. Kane krijgt een TMF Award als de beste groep van 2006. Kane zanger Dinand Woesthoff draagt de prijs op aan discjockey Wessel van Diepen die deze dag voor het laatst de Nederlandse Top 40 op Radio 538 heeft gepresenteerd. Andere winnaars van een TMF Award zijn ondermeer DJ Tiësto (Beste DJ), Ali B. (Beste Urban Act), Yes-R (Beste NIeuwkomer) en Ilse de Lange (Beste Album voor The Great Escape). Een optreden van de Engelse zanger James Morrison gaat op het laatste moment niet door, omdat hij ziek is. James Morrison wordt vervangen door Van Velzen.


Vanaf 13 Oktober 2000 ligt Familiar to Millions, een DVD met een samenvatting van het optreden dat Oasis op 21 en 22 Juli 2000 in het Wembley-stadion in Londen heeft gegeven, in de platenwinkel. De live-registratie is eerder op de Engelse televisie uitgezonden. Familiar to Millions is verder aangevuld met repetitie-opnamen en een interview met Oasis.


De Dijk speelt op 13 Oktober 1989 in De Vrije Vloer in Utrecht. Opnamen van dit optreden worden onder de namm De Dijk Live in 1990 uitgebracht. De Dijk Live komt op 7 April 1990 op 44 binnen in de Nederlandse albumlijst, en staat op 28 April als hoogste positie één week op negen.


Vanaf 13 Oktober 2006 ligt de single The Lonely One van Ilse de Lange in de platenwinkel. Het is na het titelnummer de tweede single die van het album The Great Escape afkomt. Dit zesde album van Ilse DeLange is opgenomen in de Henson Recording Studios in Los Angeles onder productionele leiding van Patrick Leonard, ondermeer bekend van zijn werk met Madonna. Het album The Great Escape komt op 16 Juni 2006 op nummer 1 de Album Top 100 binnen en blijft maar liefst 7 weken op deze positie staan. In het jaaroverzicht van de best verkochte albums van 2006 staat The Great Escape op nummer 5. De single The Lovely One komt op 28 Oktober 2006 de Nederlandse Top 40 binnen en bereikt een 18e plaats als hoogste notering.


Op 13 Oktober 2000 zijn ondermeer Pearl Jam's Eddie Vedder, Ani DiFranco, Ben Harper en Patti Smith aanwezig tijdens een benefietconcert in de Madison Square Garden in New York. Onder de 18.000 bezoekers bevinden zich Adam Yauch van The Beastie Boys, Tom Yorke van Radiohead en Billy Bragg. De opbrengst van deze avond is bestemd voor Ralph Nader de presidentskandidaat van de Groene Partij.


Vanaf op 13 Oktober 1982 ligt het album Creatures Of The Night van Kiss in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer Creatures Of The Night, Rock And Roll Hell, Danger, I Love It Loud, I Still Love You, Killer en War Machine. Creatures Of The Night komt op 20 Oktober 1982 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de 45ste plaats. In Nederland wordt het album geen succes.


Love Songs Are Back Again van de Nederlandse Band Of Gold komt op 13 Oktober 1984 binnen in de Billboard Hot 100. De single blijft op 10 November 1984 op de 24ste plaats steken. Band Of Gold bestaat uit in Nederland wonende Amerikaanse sessie muziekanten, onder wie een aantal leden van de groep American Gypsy. In Nederland is Love Songs Are Back Again, een medley van oude soul hits, goed voor een 12e plaats in de Top 40.


The Rolling Stones staan in Oktober 1973 drie concerten in Ahoy’ Rotterdam: één concert op zaterdag 13 Oktober 1973 en twee op zondag 14 Oktober 1973. Het voorprogramma wordt verzorgd door Billy Preston & His Krackers. Het optreden van The Rolling Stones begint met Brown Sugar, gevolgd door o.a. Gimme Shelter, Happy, Tumbling Dice, Star Star, Dancing With Mr. D. en Angie.


Tom Fogerty treedt op 13 Oktober 1973 op in het televisieprogramma American Bandstand. Hij zingt Joyful Resurrection, een nummer wat gaat over zijn tijd als gitarist bij Creedence Clearwater Revival. Tom Fogerty begint tijdens zijn High School periode al met het spelen in verschillende bandjes. Met zijn band Spider Webb & The Insects krijgt hij zelfs een contract bij Del-Fi Records, maar voordat de groep een plaat kan uitbrengen gaan zij in 1959 alweer uit elkaar. Tom's broer John Fogerty gaat met zijn band The Velvets Tom begeleiden, en met Tom Fogerty als lead zanger maken zij drie singles voor Orchestra Records. Midden jaren 60 wordt de naam veranderd in The Golliwogs en komt de groep onder contract bij Fantasy Records. Tom en John Fogerty delen nu de lead vocalen. In 1968 wordt de naam opnieuw veranderd, nu in Creedence Clearwater Revival. John Fogerty wordt de belangrijkste man, hij zingt en schrijft de meeste hits voor de groep. Tom Fogerty raakt een beetje op de achtergrond en verlaat uiteindelijk in 1971 de band. Op 6 September 1990 overlijdt Tom Fogerty in Scottsdale in Arizona aan de gevolgen van een bloedtransfusie, met Aids als gevolg. Tom Fogerty laat zijn vrouw en zes kinderen achter, en is 48 jaar geworden.


Op 13 Oktober 1956 beginnen Bill Haley & His Comets met de opnamen van hun tweede speelfilm Don't Knock The Rock. Het scenario is van James B. Gordon. De regie is in handen van Fred F. Sears. De hoofdrollen worden gespeeld door Alan Dale (Arnie Haines), Patricia Hardy (Francine MacLaine) en Alan Freed. Naast Bill Haley & The Comets zijn er in deze film optredens te zien van Little Richard, Freddie Bell & The Bellboys, Tony Martinez, The Treniers, The Platters en de Italiaanse zanger Adriano Celentano. Don’t Knock The Rock gaat in Januari 1957 in de Amerikaanse bioscopen draaien.


Florence Ballard bevalt op 13 Oktober 1968 van een tweeling. De meisjes worden twee maanden te vroeg geboren. Florence Ballard is eind 1967 uit The Supremes gezet, vanwege haar drank- en drugsprobleem. Florence Ballard is op 29 februari 1968 getrouwd met Thomas Chapman, een voormalige chauffeur van haar platenmaatschappij Motown. Op 22 februari 1976 overlijdt Ballard op 32-jarige leeftijd aan een hartaanval.


The Everly Brothers staan op 13 Oktober 1958 in Nashville in de platenstudio om het nummer Problems op te nemen. Problems is geschreven door Boudleaux en Felicia Bryant. De single komt op 10 November 1958 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de tweede plaats.


Vanaf 13 Oktober 1967 ligt de single How I Won The War van Musketeer Gripweed And The Third Troop in de platenwinkel. Musketeer Gripweed is John Lennon. De single bestaat uitsluitend alleen uit dialogen uit de film How I Won The War. Deze film gaat op 18 Oktober 1967 in het Pavillion Cinema in Londen de film in première. De hoofdrollen in How I Won The War worden vertolkt door Michael Crawford en John Lennon. Het script is geschreven door Charles Wood naar het boek van Patrick Ryan. Richard Lester heeft How I Won The War geregisseerd. De film is in September 1966 ondermeer in Duitsland en Spanje opgenomen. Alle vier de Beatles zijn bij de première van How I Won The War aanwezig.


’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer van Gerard Cox komt op 13 Oktober 1973 op nummer 15 binnen in de Nederlandse Top 40. ’t Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer staat vanaf 15 December 1973 vijf weken op de eerste plaats. Het origineel van dit nummer is The City Of New Orleans een compositie van Steve Goodman. Gerard Cox heeft The City Of New Orleans tijdens zijn vakantie in de zomer van 1973 in Frankrijk gehoord in de Franse vertaling van Joe Dassin. Noch deze versie (Salut Les Amoureux) noch de versie van Gerard Cox heeft qua tekst overeenkomsten met het origineel. The City Of New Orleans gaat over een trein en niet over een mooie zomer.


Donovan legt in de Morgan Studios in Londen op 13 Oktober 1973 de laatste hand aan zijn album Essence To Essence. Yellow Star is op 1 September 1973 het eerste nummer dat wordt opgenomen. Donovan wordt begeleid door Jean Roussel, Jim Gordon, Alan Spenner, Denny Seiwell en Henry McCullough. De laatste twee zijn in augustus 1973 uit Paul McCartney & Wings gestapt. Zij weigeren met de ex-Beatle naar Nigeria af te reizen om daar het nieuwe Wings-album Band On The Run op te nemen. Essence To Essence wordt geproduceerd door Andrew Oldham. Andere tracks op dit album zijn Spaceship Earth, Lazy Daze, Life Goes On, There Is An Ocean, Dignity Of Man, Deathless Delight, Boy For Every Girl, St. Valentine Angel, Sailing Homeward en Life Is A Merry-Go-Round. Essence To Essence wordt in Januari 1974 uitgebracht. In de albumlijst van Billboard staat deze LP vijf weken genoteerd. Essence To Essence blijft op 174 steken. Sailing Homeward en Yellow Star worden op single uitgebracht. Sailing Homeward komt in ons land, als de hit-tip van Radio Veronica-discjockey Hans Mondt, op 9 Maart 1974 niet verder dan de achttiende plaats in de Tipparade.


La Lontananza (Het Lied Van De Sirene) van James Iotti komt op 13 Oktober 1973 op nummer 30 binnen in de Nederlandse Top 40. La Lontananza is in Italië een hit voor Domenico Modugno. Hij heeft La Lontananza samen met Enrica Bonaccorti geschreven. In de Nederlandse productie van Jaap Eggermont is de voormalige Radio Veronica/Radio Noordzee Internationaal-discjockey Jan van Veen als verteller te horen. Hij spreekt de in het Nederlands vertaalde tekst. Het arrangement van deze versie van La Lontananza is van Job Maarse. De single (Polydor 2050 270) bereikt de elfde plaats.


Brian Matthew presenteert op 13 Oktober 1962 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Matthew ontvangt John Leyton, Clinton Ford, Dion, Little Richard, Terry Lightfoot’s Jazzmen en Marion Ryan als zijn muzikale gasten in dit televisieprogramma van de Britse commerciële omroep ABC.


Roberto Uranga, één van de oprichters van Mocedades, overlijdt op 13 Oktober 2005 aan de gevolgen van kanker. Hij laat zijn vrouw en hun vijf kinderen achter. Mocedades is in 1967 in Spaanse Bilbao opgericht door een groep jonge studenten als Vices Y Guitarras. Op 7 April 1973 doet Mocedades in Luxemburg voor Spanje mee aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival met Eres Tu. Zij eindigen op de tweede plaats. Roberto Uranga is 57 jaar geworden.


I’m Calling van Jack Jersey komt op 13 Oktober 1973 op een negentiende plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de alarmschijf op Radio Veronica. I’m Calling bereikt de dertiende plaats. Deze plaat is de eerste van de Brabantse zanger Jack de Nijs onder het pseudoniem Jack Jersey. Hij heeft in 1970 zijn eerste hit met het Nederlandstalige Sofia Loren. Voor de grap heeft Jack de Nijs wel eens Elvis Presley geïmiteerd. Radio Veronica-discjockey Will Luikinga raadt hem aan op die manier eens een single op te nemen. I’m Calling is het eerste succesvolle resultaat. Jack Jersey haalt in totaal vijftien keer de Nederlandse Top 40 met zijn op Elvis Presley geïnspireerde singles. De zanger overlijdt op 26 Mei 1997 op 55-jarige leeftijd aan slokdarmkanker.


Muziek Jarige Op 13 Oktober

1934: Nana Mouskouri - Zangeres Griekenland
1940: Chris Farlowe - Zanger Engeland
1941: Paul Simon - Zanger USA
1944: Robert Lamm - Chicago Toetsen
1946: Bram Vermeulen - Zanger Nederland († 4 Sept. 2004)
1947: Sammy Hagar - Zanger USA
1948: Pete David Spencer - Smokie Drums
1950: Simon Nicol - Fairport Convention Gitaar
1959: Marie Osmond - Zangeres USA
1959: Gerry Darby - Carmel Drums
1963: Peter De Koning - Zanger Nederland
1980: Ashanti - Zangeres USA
1983: Martijn Terporten - K-Otic

Geen opmerkingen:

Een reactie posten