Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 Oktober

Dream_theater_1989Dream Theater speelt op 14 Oktober 1989 in de Sundance in Bay Shore, Long Island, New York hun laatste show met zanger Charlie Dominici (midden) Gitarist John Petrucci (links): "It's never easy to let someone go. But the decision was an obvious one to all of us. We just knew we neededsomeone else. Of course we had a really great time with Charlie, but we just knew the pieces weren't all there yet. Ultimately he didn't quite fit in." Een maand later op, 14 November 1989, speelt Dream Theater in de Ritz Club in New York toch nog een keer met Dominici wanneer de band gevraagd is om de support act te zijn voor het eerste concert van Mariilion in Amerika met hun nieuwe zangger Steve Hogarth. Charlie Dominici ziet het als zijn laatste kans om toch zanger bij Dream Theater te blijven: "I just wanted to do that last gig. It was partly me wanting to redeem myself and realizing that i had myself get out of control. IN fact, i'll confess that during the two weeks before doing that gig in The Ritz, i stopped my craziness, substance abuse and partying, and did my vocal exercises. I also took a couple of lessons from vocal coaches, and when i did the gig in The Ritz, i was probably thirty per cent better than i had been. So i felt that i did a pretty good job that night". Voor Dominici is het echter toch over. Op 19 Januari 1991 ontmoeten drummer Mike Portnoy (2e rechts) en bassist John Myung (2e links) van Dream Theater in New York de Canadese zanger James LaBrie die na zijn auditie gelijk wordt aangenomen als nieuwe zanger van Dream Theater.


LeonardbernsteinDe Amerikaanse componist/dirigent Leonard Bernstein overlijdt op 14 Oktober 1990 aan een hartaanval. Leonard Bernstein wordt geboren in Lawrence, Massachusetts, op 25 Augustus 1917. Hij studeert in Harvard bij Walter Piston en wordt bekend als componist en als dirigent. Hoewel hij beschouwd wordt als één van de beste Amerikaanse dirigenten, houdt hij zich liever bezig met het componeren. Door zijn voorkeur voor de jazz en populaire muziek wordt Leonard Bernstein echter door velen nooit als serieus componist beschouwd. Dit geldt tevens voor verscheidene Amerikaanse componisten, zoals Copland bijvoorbeeld, voor wie Bernstein een grote waardering vertoont. Zijn werk is onder te verdelen in serieuze muziek enerzijdes, en lichtere muziek anderzijds zoals de populaire musical West Side Story, jetballet Fancy Free en Wonderful Town. Het is zijn lichtere muziek dat hem bekend maakt, want de vaak herschreven opera Candide en zijn koormuziek zoals de Chichester Psalms missen een zekere diepgang. In zijn volledig oeuvre is de invloed van de Amerikaanse jazzmuziek sterk voelbaar. In 1942 wordt Leonard Bernstein assistent-dirigent van het Boston Symphony Orchestra. Op 14 November 1943, op 25 jarige leeftijd, debuteert hij als dirigent van The New York Philharmonic als vervanger van Bruno Walter bij een concert in de Carnegie Hall. Twee jaar later wordt hij de vaste dirigent van dit orkest. Op 19 Augustus 1990 staat Leonard Bernstein voor het laatst voor het New York Philharmonic tijdens een concert in Tanglewood. Eén week voor zijn dood maakt hij bekend dat hij een longziekte heeft en stopt hij met werken. Leonard Bernstein is 72 jaar geworden.

In een winkeltje van twee meter breed en negen meter diep aan het Broersveld in Schiedam wordt op 14 Oktober 1971 het eerste filiaal van de Free Record Shop geopend. Eigenaar Hans Breukhoven draait die eerste dag een omzet van 326 gulden en 10 cent.

FrankvandermeijdenOp 14 Oktober 2008 maakt Frank van der Meijden bekend dat hij stopt als manager van Blof. Van der Meijden houdt het aan het eind van 2008 na elf jaar voor gezien. De manager vindt het succes van het huidige nummer 1-album en de gelijknamige single Oktober een uitgelezen moment om de band "met een goed geoliede organisatie" achter te laten. Van der Meijden staat aan de basis van het landelijke succes van de in 1992 opgerichte band. Zo regelde Van der Meijden, die eerder onder meer werkt met Doe Maar en Het Goede Doel, na zijn aantreden in 1997 een volwaardig contract bij platenmaatschappij EMI. Een jaar later breekt Blof landelijk door met het nummer Liefs Uit Londen van hun eerste bij EMI uitgebrachte plaat Helder. De bandleden van Blof hebben Van der Meijden gevraagd of hij wel nog als adviseur en klankbord betrokken wil blijven bij de band. De meeste managementtaken worden overgenomen binnen de bestaande organisatie van de band. Het nummer Vandaag wat Blof begin 2009 opneemt is het afscheidsliedje voor Frank van der Meijden.Wat Van der Meijden gaat doen, wordt niet bekendgemaakt.

Pink Floyd speelt op 14 Oktober 1966 hun eerste echte underground set in de All Saint Hall in Powis Gardens, Notting Hill in Londen. De groep rond Syd Barett heeft besloten al hun r&b materiaal te dumpen.

Elvis_presleyjailhouse_rockJailhouse Rock van Elvis Presley komt op 14 Oktober 1957 binnen in de Amerikaanse hitparade. Eén week later staat de single op de eerste plaats waar hij zeven weken zal blijven staan. Ook de B-kant doet het goed in de hitparade van Billboard. Treat Me Nice bereikt op 28 Oktober 1957 de achttiende plaats. Beide liedjes zijn afkomstig uit de film Jailhouse Rock die op 21 Oktober 1957 in premiere gaat.

Bing_crosbyBing Crosby wordt op 14 Oktober 1977, tijdens een partijtje golf in Madrid in Spanje, rond half 7 's avonds getroffen door een hartstilstand. Bing Crosby wordt op 3 Mei 1903 als Harry Lillis Crosby in Tacoma geboren, en begint in 1927 zijn loopbaan als zanger bij het orkest van Paul Whiteman. In 1931 maakt hij zijn filmdebuut in The King Of Jazz. In 1942 verschijnt White Christmas. Bing Crosby zingt dit nummer in de film Holiday Inn. Het is één van de bestverkochte platen van de vorige eeuw. In totaal heeft Bing Crosby meer dan 300 miljoen platen verkocht, en heeft in meer dan 50 films gespeeld. Bing Crosby wordt op 18 Oktober 1977 in Culver City in Californie begraven, en is 74 jaar geworden.

Grace Slick debuteert op 14 Oktober 1966 als zangeres van Jefferson Airplane tijdens een concert in de Fillmore West in San Francisco. Grace Slick is afkomstig uit de band The Great Society, en neemt de door haar geschreven nummers White Rabbit en Somebody To Love mee, die in de uitvoeringen van Jefferson Airplane grote hits worden.

Op 14 Oktober 1969 vaardigt de politie in New Jersey een arrestatie bevel uit tegen Frank Sinatra. De zanger wordt er van verdacht banden te onderhouden met de Mafia.

Het Britse schoolblaadje The Newpaper plaatst op 14 Oktober 2000 een lijstje "met waar popsterren een hekel aan hebben". Zo heeft Britney Spears een hekel aan haar voeten, wordt Posh Spice (Victoria Beckham) niet graag Vicky genoemd, en heeft Geri Halliwell een absolute hekel aan mannen die stinken.

Zien_marco_borsato_live_in_de_kuip_2004Op 14 Oktober 2004 wordt in De Kuip in Rotterdam de nieuwe DVD van Marco Borsato gepresenteerd. Op Zien (Marco Borsato Live In De Kuip 2004) staat een registratie van de concerten die de zanger in de zomer van 2004 in het Feyenoordstadion in Rotterdam heeft gegeven. Zien (Marco Borsato Live In De Kuip 2004) is twee dagen voor release al platina. Dit betekent dat er al meer dan 120.000 exemplaren van de DVD in bestelling staan. Bij de DVD hoort ook een CD met een aantal door fans gekozen live-nummers. Later verschijnt er onder de naam Zien (Marco Borato Live In Het Sportpaleis 2004) een DVD met daarop de registratie van de 10 concerten die hij in de zomer van 2004 in het sportpaleis in Antwerpen in Belgie geeft.

Vanwege keelproblemen van Mick Jagger zijn The Rolling Stones genoodzaakt een optreden op 14 Oktober 1997 voor het nieuwe MTV-programma Live From The 10-Spot af te zeggen. Als vervanger weet MTV David Bowie te strikken, die bereid is op te komen draven om de rechtstreekse uitzending niet in het water te laten vallen.

Op 14 Oktober 1961 viert Cliff Richard zijn 21ste verjaardag. Op het hoofdkantoor van zijn platenmaatschappij EMI krijgt hij van Sir Joseph Lockwood, de voorzitter van raad van bestuur van EMI, een zilveren plaat omdat er meer dan 250.000 albums van hem zijn verkocht. Als verjaardagscadeau krijgt Cliff Richard ook nog een fototoestel van Sir Joseph Lockwood. Op dezelfde dag vertrekken Cliff Richard & The Shadows naar Singapore. Op het vliegveld wordt Cliff Richard verrast door Jane Maughan uit Sanderstead in het Engelse graafschap Surrey. Deze fan heeft een brief van 700 kantjes aan hem geschreven.

Standing_stone_van_paul_mccartney_2Standing Stone, de klassieke compositie van Paul McCartney beleeft op 14 Oktober 1997 haar premiere. In de Royal Albert Hall in Londen wordt het stuk uitgevoerd door het Royal Symphony Orchestra. Na afloop van de premiere klapt en joelt het publiek, alsof Beatlemania herleeft is. Paul McCartney heeft vier jaar lang, in opdracht van platenmaatschappij EMI, aan Standing Stone gewerkt. De platenmaatschappij bestaat in 1997 honderd jaar. Het stuk gaat over de Kelten, de oorsprong van het leven en de vraag over de zin van het menselijke bestaan. Net als zijn Liverpool Oratorium in 1991 wordt ook dit klassieke werk van Paul McCartney afgekraakt door recensenten in de Britse pers.

Vanaf 14 Oktober 1966 ligt de single A Fool Am I (Dimmelo Parlame) met op de B-kant For No One van Cilla Black in de platenwinkel. Cilla Black heeft deze single op 7 en 10 Augustus 1966 in de Abbey Road-studio in Londen opgenomen. Het is de eerste single van Cilla Black die in stereo verschijnt. A Fool Am I (Dimmelo Parlame) komt op 20 Oktober 1966 binnen in de Engelse hitparade, en weet de dertiende plaats te halen.

Op 14 Oktober 1964 trouwt de 23-jarige Charlie Watts in Bradford in Engeland met de drie jaar oudere Shirley Ann Shepherd. Hun vrienden Jeanette en Andy Hoogenboom zijn getuige. De rummer van The Rolling Stones en Shirley Ann hebben elkaar leren kennen op de kunstacademie in Londen. Zij krijgen één dochter. Seraphine Watts wordt op 18 Maart 1968 in het ziekenhuis van Howe geboren.

The Wu Tang Clan wordt op 14 Oktober 1997 aangeklaagd door een vrouw uit Philadelphia. Juanita Evans beweert op 7 Oktober 1997 door rapper Method Man bewusteloos te zijn geslagen toen hij van het podium sprong en bovenop haar terecht kwam. Evans eist in ruim vijf miljoen dollar schadeloosstelling voor het toegebrachte lichamelijke en psychische letsel.

Kiss brengt op 14 Oktober 1975 voor de tweede keer de single Rock And Roll All Nite in Amerika op de markt. Rock And Roll All Nite is eerder op 14 Juni 1975 op een 68ste plaats in de Billboard Hot 100 blijven steken. Op 15 November 1975 komt Rock And Roll All Nite opnieuw binnen. Deze keer haalt de single een twaalfde plaats.

Controversy_van_princeVanaf 14 oktober 1981 ligt het album Controversy van Prince in de platenwinkel. Controversy, de vierde LP van de zanger/gitarist uit Minneapolis, komt op 7 November 1981 binnen in de albumlijst van Billboard en haalt de 21ste plaats. Op Controversy staan naast de titelsong de volgende nummers: Sexuality, Do Me Baby, Private Joy, Ronnie Talk To Russia, Let's Work, Annie Christian en Jack U Off. In Nederland wordt Controversy geen succes.

Op 14 Oktober 1955 staan de 19-jarige Buddy Holly en zijn vrienden Bob Montgomery en Larry Welborn in het voorprogramma van Bill Haley & The Comets in het Fair Park Colloseum in hun woonplaats Lubbock in Texas. Onder het publiek bevindt zich ook Eddie Crandall uit Nashville, een talentscout en de manager van Marty Robbins. Eddie Crandall is ervan overtuigd dat hij Buddy Holly aan een platencontract kan helpen.

The Who speelt op 14 Oktober 1966 in de Queens Hall in Leeds. Het optreden is onderdeel van een marathon concert, "Ten group, ten-and-a-half-hour, allnight dance and barbecue". The Who moet de dag afsluiten, en arriveren bij de Queens Hall per ambulance. Bijna moet de groep de zaal ook weer per ambulance verlaten, wanneer er onder de 6000 bezoekers ernstige rellen uitbreken.

Op 14 Oktober 1972 komen Theo & Marjan met het nummer Hé Schat Weet Je Dat? op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40. Hé Schat Weet Je Dat? bereikt de veertiende plaats. Theo & Marjan zijn uit Theo Diepenbrock en Marjan van Kampen. Hé Schat Weet Je Dat? is een liedje van hun producer Fred Limpens. Marjan van Kampen komen wij later tegen als Mirella bij Frank & Mirella. Ook maakt zij soloplaten onder de naam van Marjan Berger. Theo Diepenbrock heeft in 1978 nog een Top 5-hit met Oh Darling.

Eric Clapton raakt op 14 Oktober 2004 in Frankrijk zijn rijbewijs kwijt als hij betrapt wordt op te hard rijden. De gitarist rijdt met zijn Porsche 911 Turbo in de buurt van Merceuil 217 kilometer per uur. Behalve dat Eric Clapton zijn Britse rijbewijs moet inleveren krijgt hij ook nog een boete van 750 euro. Nadat Clapton de boete heeft betaald en geposeerd heeft met de plaatselijke politieagenten, vervolgt hij zijn weg weer met zijn secretaresse achter het stuur van zijn Porsche.

Stones_movieIn de Nederlandse bioscopen is vanaf 14 Oktober 1982 de film Let's Spend the Night Together. Deze vijfde film waarin The Rolling Stones te zien zijn is gemaakt door Hal Ashby tijdens de Amerikaanse tournee van The Rolling Stones in het najaar van 1981. In de film zijn opnamen te zien van drie optredens die afgewisseld worden door beelden van The Stones in hun jonge jaren en wat beelden van de opbouw van het podium en dergelijke. In iets meer dan anderhalf uur komen de volgende 26 nummers voorbij: Under My Thumb, Let's Spend The Night Together, Shattered, Neighbours, Black Limousine, Just My Imagination, Twenty Flight Rock, Let Me Go, Time Is On My Side, Beast Of Burden, Waiting On A Friend, Going To A Go-Go, You Can't Always Get What You Want, Little T&A, Tumbling Dice, She's So Cold, All Down The Line, Hang Fire, Miss You, Let It Bleed, Start Me Up, Honky Tonk Women, Brown Sugar, Jumpin' Jack Flash, (I Can't Get No) Satisfaction en Star Spangled Banner. In de zomer van 2006 wordt Let's Spend the Night Together op DVD uitgebracht.

Na afloop van een concert in Adelaide in Australixc3xab op 14 Oktober 1972 worden Joe Cocker en zes leden van zijn begeleidingsgroep gearresteerd. Zij zijn betrapt op het bezit van verdovende middelen.

Usher moet op 14 Oktober 2006 zijn laatste optreden in de musical Chicago in het Ambassador Theatre op Broadway in New York afzeggen. De zanger, die deze dag 28 jaar wordt, heeft last van een keelontsteking waarmee hij de hele week al loopt  te tobben. Usher speelt sinds Augustus 2006 de rol van de advocaat Billy Flynn in Chicago. Usher wordt vervangen door Bernard Dotson. De musical Chicago is op 14 November 1996 in het Richard Rodgers Theatre in New York in premiere gegaan. Vanaf 29 Januari 2003 speelt de musical in het Ambassador Theatre.

Ramses Shaffy komt op 14 Oktober 1978 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Laat Me. Laat Me komt tot een 25ste plaats. Het origineel van Laat Me is Vivre, en is door Herman Pieter de Boer in het Nederlands vertaald. In 2005 neemt Ramses Shaffy, samen met Alderliefste en Liesbeth List, een gecombineerde versie van Laat Me en Vivre op. Deze single bereikt op 1 Oktober 2005 de achtste plaats in de Mega Top 100.

BonoOp 14 Oktober 1980 worden er in de KRO-studio aan de Emmastraat in Hilversum opnamen gemaakt van de dan nog betrekkelijk onbekende Ierse groep U2. Het is voor U2 hun allereerste show in Europa, buiten Engeland en Ierland. In het bijzijn van 50 fans worden de volgende nummers gespeeld: 11 O'Clock Tick Tock, I Will Follow, Touch, An Cat Dubh, Into The Heart, A Day Without Me, Twilight, The Electric Co. / Send In The Clowns (stukje), Stories For Boys, Boy-Girl, Out Of Control en als toegift nogmaals 11 O'Clock Tick Tock. U2 is voor een korte tournee in Nederland. Op 15 Oktober 1980 wordt er opgetreden in de Melkweg in Amsterdam, op 16 Oktober 1980 in Vera in Groningen, en op 17 Oktober 1980 staat U2 in De Gigant in Apeldoorn. De live-registratie van 14 Oktober 1980 wordt in 2005 door Marc Stakenburg in de archieven van de KRO teruggevonden. De opnamen worden op 13 Juli 2005 opnieuw uitgezonden in het kader van Het Zomerfestival op Radio 2.

Op 14 Oktober 1991 opent Linda McCartney in Keulen, Duitsland een vegetarische winkel. In de winkel zijn ondermeer vleesloze hamburgers te koop. Paul en Linda McCartney zijn bij de opening aanwezig.

Last_train_to_clarksville_van_the_monkeeVanaf 14 Oktober 1966 is de single Last Train To Clarksville van The Monkees ook in Europa verkrijgbaar. Op de B-kant van deze debuutsingle staat Take A Giant Step. The Monkees hebben Last Train To Clarksville op 25 Juli 1966 in de RCA Studios in Hollywood opgenomen.  Last Train To Clarksville, geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart, is geinspireerd op het einde van Paperback Writer van The Beatles. The Monkees worden begeleid door de gitaristen Wayne Erwin, Gene McGee en Louis Shelton, percussionist  Gene Estes, drummer Billy Lewis en bassist Larry Taylor. Componist en producer Bobby Hart speelt piano. Last Train To Clarksville komt op 22 Oktober 1966 op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40 en haalt de twaalfde plaats.

Op 14 Oktober 1991 trouwt de dan 40-jarige Andre Hazes met de 21-jarige Rotterdamse Rachel van Galen, dochter van een slager. Haar ouders, Jan en Friedel van Galen, zijn al jaren grote fans van de Amsterdamse volkszanger. Voor Hazes is het inmiddels zijn derde huwelijk. Andre en Rachel Hazes krijgen twee kinderen. Roxeanne wordt op 18 januari 1993 geboren, terwijl Andre Jr. op 21 Januari 1994 het levenslicht ziet.

Norbert Schultze overlijdt op 14 Oktober 2002 in de Duitse stad Bad Txc3xb6lz. Schultze is ondermeer de componist van Lili Marleen. Voor dit nummer heeft Hans Leip in April 1915 de tekst geschreven. De Deense zangeres Lala Andersen is in 1939 de eerste die Lili Marleen op de plaat zet. Het wordt een groot succes, zowel aan Duitse als aan geallieerde zijde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Norbert Schultze is 91 jaar geworden.

Cliff_richard_happie_birthdayOp 14 Oktober 1959 wordt Cliff Richard in Leeds in Engeland verrast met een groot feest, ter ere van zijn negentiende verjaardag. Ondermeer zijn beide ouders, manager Tito Burns, impresario Arthur Howes, fanclubvoorzitter Jan Vane en zijn begeleidingsgroep The Shadows zijn hierbij aanwezig. Van zijn fans ontvangt de zanger zo'n tweeduizend felicitatiekaarten en cadeautjes. Cliff Richard is duidelijk ontroerd en noemt deze dag de mooiste van zijn leven. Precies 31 jaar jater, op 14 Oktober 1980 staat Cliff Richard in het Apollo Theatre in Londen. Nog voordat hij één noot heeft gezongen, zingt het publiek Happy Birthday voor hem naar aanleiding van zijn veertigste verjaardag. Tijdens deze verjaardags show zingt Richard ondermeer Move It, Carrie, Miss You Nights, Give A Little Bit More, The Young Ones, Living Doll en A Little In Love. Weer vier jaar later, op 14 Oktober 1984 (zijn 44ste verjaardag), vertrekt Cliff Richard naar Australie waar hij van 15 Oktober tot 29 November 1984 op tournee is in Australie en Nieuw-Zeeland.

In het Good Samaritan Hospital in Los Angeles wordt op 14 Oktober 1996 Lourdes Maria Ciccone Leon geboren. Het meisje is de dochter van Madonna uit haar relatie van de fitness-trainer Carlos Leon.

Op 14 Oktober 2000 komt Cheekah Bow Bow (That Computer Song) van de Nederlandse Vengaboys binnen in de Britse hitparade. De single bereikt een 19e plaats als hoogste notering.

Aerosmith_rocks_tour_1976_1Met een optreden in het Empire Theatre in Liverpool begint Aerosmith op 14 Oktober 1976 aan hun eerste Britse tournee. Het voorprogramma tijdens de Europese tour wordt verzorgd door Phoenix. Het is voor de uit Boston, Amerika afkomstige groep hun eerste tour als headliner. Het optreden in Liverpool maakt deel uit van de Rocks World Tour die op 16 April 1976 met een concert in het Kiel Auditorium in St Louis van start is gegaan. Op 25 Oktober 1976 staat Aerosmith in het kader van deze tour in de Nieuwe Rai in Amsterdam. Na Europa vertrekt Aerosmith weer naar Amerika en in Januari 1977 naar Japan, waar op 29 Januari 1977 in het Gunma Sports Center, Maebashi, begonnen wordt aan de eerste Japanse tour. Tijdens het concert in het Empire Theater in Liverpool worden de volgende nummers gespeeld: Mama Kin, Write Me A Letter, S.O.S. (Too Bad), Lick And A Promise, Big Ten Inch Record, Sweet Emotion, Rats In The Cellar, Dream On, Lord Of The Thighs, Last Child, Walk This Way, Sick As A Dog, Same Old Song And Dance, Train Kept A Rollin' (medley Batman Theme, Get The Lead Out en Peter Gunn Theme) en Milk Cow Blues. Aerosmith bestaat uit: Steven Tyler (zang), Joe Perry (gitaar), Brad Whitford (gitaar), Tom Hamilton (bas) en Joey Kramer (drums).

Op 14 Oktober 1960 wordt door de Britse commerciele omroep ATV bekend gemaakt dat Cliff Richard een contract heeft getekend voor een televisieserie die begin 1961 zal worden uitgezonden. Er worden zes afleveringen van een half uur gemaakt, waarin Cliff Richard wordt bijgestaan door The The Shadows en The Vernons Girls. Jack Parnell heeft de muzikale leiding.

Get_off_of_my_cloudThe Rolling Stones zijn op 14 Oktober 1965 te gast in het muziekprogramma Top Of The Pops. Het is dan inmiddels de voor de zevende keer in hun carriere dat de groep optreedt in dit televisieprogramma van de BBC. The Rolling Stones spelen hun nieuwe single Get Off Of My Cloud, die op 22 Oktober 1965 in Europa wordt uitgebracht. Op de B-kant staat I'm Free. Get Off Of My Cloud is in Amerika een maand eerder verschenen met The Singer Not The Song als de B-kant. Get Off Of My Cloud is op 5 september 1965 in de RCA Studio in Hollywood opgenomen. Op 28 oktober 1965 komt de single binnen in de Britse hitparade. Get Off Of My Cloud staat vanaf 4 november 1965 drie weken op de eerste plaats.

Op 14 Oktober 2007 begint de verkoop van de Time Machine Tour van Cliff Richard. Deze nieuwe Engelse tournee van de Britse zanger gaat op 10 November 2008 van start en staat in het teken van zijn 50-jarig artiestenjubileum. Op de eerste online verkoopdag wordt de officixc3xable website van Cliff Richard 50.000 keer bezocht door fans die een kaartje willen kopen.

Don Henley, drummer/zanger van The Eagles, wordt op 14 Oktober 2000 aangeklaagd in Little Rock in Arkansas. Een fan beweert te zijn verwond aan zijn hoofd tijdens een Eagles-concert op 4 oktober 2000. Hij zou zijn geraakt door een maracas.

Freddy_fenderOp 14 Oktober 2006 overlijdt in Corpus Christi in de Amerikaanse staat Texas de country zanger Freddy Fender. In Januari 2006 is bij hem longkanker geconstateerd. Freddy Fender wordt op 4 Juni 1937 in San Benito, Texas geboren als Baldemar Huerta. In de jaren vijftig van de vorige eeuw bouwt Fender een imposante regionale carriere op in zijn geboortestreek, het meest zuidelijke, aan Mexico grenzende deel van Texas. Van origine Spaans sprekend en dito muziek makend, pikt hij van de radio c&w- en bluesnummers op, die hij in eigen songs verwerkt. Zo maakt hij in 1959 een aantal plaatselijke bluesgetinte hits als Wasted Days, Wasted Nights. In 1960 wordt Fender echter gearresteerd wegens drugbezit en komt daarvoor drie jaar in de gevangenis. Na zijn vrijlating maakt hij nog wat r&b-achtige nummers voor lokale labels en wordt daarna in vergetelheid ondergedompeld, totdat Doug Sahm, een grote bewonderaar van Fender, hem weer in de belangstelling brengt, mede door zijn interpretatie van Wasted Days, Wasted Nights aan Freddy op te dragen. Dan breekt een zonnige tijd aan voor Freddy Fender, die eindelijk de waardering gaat krijgen die hij verdient. Via opnamen voor Crazy Cajun en Starflite, komt hij met producer Huey Meaux terecht bij ABC, waarvoor hij achtereenvolgens met Before The Next Teardrop Falls en een remake van Wasted Days, Wasted Nights in 1975 de Amerikaanse Top 10 haalt en bovendien zelfs in Nederland in de hitparade belandt. Daarna neemt Freddy het ene na het andere album op voor ABC met veel countryclassics en maar weinig eigen materiaal. In 1979 stapt Freddy Fender over naar Starflite (sub-label van CBS). In 1979 is Freddy ook even in Nederland als onderdeel van het grote c& w-circus in de Ahoyhal in Rotterdam. Door de jaren heen worstelt Freddy Fender met alcohol en drugs en wordt hij behandeld voor diabetes. Op 24 Januari 2002 ondergaat Freddy Fender een niertransplantatie in het ziekenhuis van de universiteit van Texas in San Antonio. Zijn dochter Marla heeft één van haar nieren afgestaan. Freddy Fender is 69 jaar geworden.

B.B. King neemt tijdens de uitreiking van de jaarlijkse MOBO Awards (Music Of Black Origin), op 14 Oktober 1998 in de Royal Albert Hall in Londen, de ereprijs voor zijn gehele oeuvre in ontvangst.

Alle_14_favorietOp 14 Oktober 1972 komt de verzamelaar Wxc3xa9xc3xa9r Alle 14 Favoriet op een 19e plaats binnen in de Nederlandse LP Top 20. In de zes weken dat het album genoteerd staat weet het op 21 Oktober 1972 een zesde plaats als hoogste notering te halen. Op Wéér Alle 14 Favoriet staan Bolland & Bolland met Wait For The Sun, The Music Of Nino Rota met The Love Theme From The Godfather, Alexander Curly met I'll Never Drink Again, Ghizlane met I'm Going Home, Long Tall Ernie & The Shakers met Kiss Me Baby, Don Fardon met Girl, Tee Set met Mary Mary (Take Me 'Cross The Water), The George Baker Selection met I'm On My Way, Arnhem met Goodbye Friend, Ralph McTell met Teacher Teacher, Los Conquistadores met Takatakata, John Philipp met Living In Our Part Of Time, Theo van Es met Hello My Love en The Glenn Miller Orchestra met In the Mood '72.

Keith Fordyce en Brian Matthew presenteren op 14 Oktober 1961 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. In dit muziekprogramma wat wordt uitgezonden de Britse commerciele omroep ABC ontvangen zij ondermeer Denis Lotis, Jess Conrad, The Allisons, Bert Weedon, Oliver Reed, The Vernons Girls en Ivory Joe Hunter.

The Buffoons komen op 14 Oktober 1967 op een 28ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Tomorrow Is Another Day/My World Fell Down. De single met een dubbele A-kant is de eerste hit voor de groep uit Enschede. The Buffoons bestaan dan uit drummer Maarten Assink, bassist Bob Luiten, slaggitarist Eilert van Tongeren, toetsenist Bjinse de Groot en de zangers Gerard van Tongeren en Hylke ter Heide. Tomorrow Is Another Day is geschreven door Perry Ford, die het nummer in 1965 met zijn groep The Ivy League heeft opgenomen. My World Fell Down is in 1966 geschreven door John Carter en Geoff Stephens. Ook dit nummer is op de plaat gezet door The Ivy League.


Muziek Jarige Op 14 Oktober

1940: Cliff Richard (Harry Webb) - Zanger Engeland
1942: Billy Harrison - Them Gitaar
1944: Peter Moules - Unit 4 + 2 Bas/Zang 
1945: Colin Hodgkinson - Whitesnake Gitaar
1946: Dan McCafferty - Nazareth Zanger
1946: Justin Hayward - The Moody Blues Zanger
1948: Ivory Tilman - The Detroit Emeralds Zanger
1948: Marcia Barrett - Boney M Zangeres
1952: Margriet Eshuys - Zangeres Nederland
1952: Chris Amoo - The Real Thing Zanger
1958: Thomas Dolby (Thomas Robertson) - Zanger Engeland
1965: Alessandro Safina - Zanger Italie
1965: Karyn White - Zangeres Amerika
1967: Omar (OMar Lye-Fook) - Zanger Engeland
1970: Gonny Buurmeester - Maxine & Franklin Brown
1974: Natalie Maines Tarabay - The Dixie Chicks Zangeres
1975: Shaznay Lewis - All Saints Zangeres
1978: Usher (Usher Raymond IV) - Zanger USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten