Zoeken in de muziekgeschiedenis

11 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 12 Oktober

The Who landt op 12 Oktober 1966 op vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam, om s'avonds een slecht bezocht concert te geven in Club 192 in Scheveningen. Slechts 1000 bezoekers nemen de moeite om te komen kijken, The Who krijgt voor het optreden 7000 gulden uitbetaald. In de Haagsche Courant van 13 Oktober 1966 staat over het concert het volgende te lezen: "Om het publiek lekker te maken stond alle apparatuur aan het begin van de avond al klaar en uiteraard moesten de gapende wonden in de luidsprekerkasten de aandacht trekken. Dat gebeurde en iedereen hoopte, verwachtte dat The Who ook hier op de veelbesproken wijze te werk zou gaan. Dat verlangen was duidelijk van de gezichten van de tieners af te lezen, toen het viertal onder gejuich het podium opkwam. Nummer na nummer werd via de machtige versterkers de zaal ingeslingerd. Ondanks het buitensporige volume waren de muzikale prestaties van een goed gehalte. Maar dat interesseerde de tieners eigenlijk nauwelijks. Zij lieten van hun enthousiasme weinig blijken. Zij wachtten af of "het" zou gebeuren.Het publiek reageerde lauw maar het enthousiasme van de band werd daardoor niet verslapt. Het was duidelijk dat The Who "af" zou gaan als er niets zou gebeuren. Het publiek wilde een "stunt" zien, de muziek was bijzaak. Voor The Who zat er dus niets anders op dan te doen wat verlangd werd. Pete Townshend en John Entwistle ramden met hun (inmiddels door andere vervangen) gitaren de luidsprekerkasten, die stuk voor stuk door kortsluiting onklaar raakten. Townshend sloeg zijn instrument aan gruzelementen, terwijl Keith Moon zijn instrument omver schopte. Daarna verstomt het geweld. De Who verdwijnen van het toneel. Op het podium ligt een versplinterde gitaar. Meisjes bestormen het toneel om de resten van de gitaar te bemachtigen. 's Avonds laat loopt een meisje huilend over de boulevard van Scheveningen. Zij heeft een splinter van de gitaar van een Who." In de middag van de 12e Oktober 1966 neemt The Who in de Bellevue Studios op het Leidseplein in Amsterdam een playback versie op van het nummer I'm A Boy, voor het televisie programma Waaauw. Het programma wordt dezelfde avond nog uitgezonden van 20.01 tot 20.30 op Nederland 2. I’m A Boy is op 24 September 1966 binnengekomen in de Nederlandse Top 40, en bereikt een vijfde plaats.


Tijdens de Europese tournee van The Backstreet Boys is de groep gedwongen om een concert op 12 Oktober 1997 in Madrid te cancellen. Meer dan 7000 fans verdringen zich om de zaal, met een capaciteit van 5000 mensen, in te kunnen. In het gedrang raken meer dan 300 jonge fans, merendeel meisjes, bevangen door de hitte, en moeten ter plekke worden behandeld.


Op 12 Oktober 1997 stort John Denver, met zijn nieuwe eenmotorige vliegtuig, neer in Monterey Bay voor de kust van Californië. Het ongeluk gebeurt een half uur nadat hij met het toestel van het type Long-EZ van de luchthaven van Monterey is opgestegen. Volgens ooggetuigen zou het vliegtuig met hoge snelheid zijn gedaald waarna het op het wateroppervlak is ontploft. Na een zoekactie wordt zijn zwaar verminkte lichaam gevonden. De zanger stond bekend als een groot liefhebber van vliegen. Volgens insiders was Denver een ervaren piloot. John Denver wordt op 31 December 1943 in Roswell, New Mexico geboren als Henry John Deutschendorf. Behalve zanger en componist is John Denver ook acteur, zo speelt hij in de film Oh, God! uit 1977 met George Burns. Na een gastoptreden in de Muppet Show speelt John Denver tweemaal met de Muppets in een speciale televisie show: John Denver & The Muppets: A Christmas Together (1979) en John Denver & The Muppets: Rocky Mountain Holiday (1982). John Denver zet zich gedurende zijn leven veelvuldig in voor het goede doel. Hij bezoekt enkele malen Afrika om bij te dragen aan het bestrijden van de hongersnood. Daarnaast werkt hij voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska. John Denver heeft op 20 Maart 1997 in het Congresgebouw in Den Haag voor het laatst in Nederland opgetreden. John Denver is 53 jaar geworden.


Tussen 12 Oktober en 8 November 1965 zijn The Beatles in de Abbey Road-studio’s in Londen voor de opnamen van hun album Rubber Soul. Deze LP wordt op 3 December 1965 uitgebracht. Op Rubber Soul staan de volgende nummers: Drive My Car, Norwegian Wood (This Bird Has Flown), You Won’t See Me, Nowhere Man, Think For Yourself, The Word, Michelle, What Goes On, Girl, I’m Looking Through You, In My Life, Wait, If I Needed Someone en Run For Your Life. Rubber Soul is het laatste Beatles-album waarvoor Norman ‘Hurricane’ Smith de techniek doet. In Februari 1966 gaat hij werken voor de A&R-afdeling van EMI in Londen. In Januari 1967 wordt hij de producer van Pink Floyd.


Na talloze audities heeft Jimi Hendrix op 12 Oktober 1966 twee Engelse muzikanten gevonden die hem zullen begeleiden als The Experience. Dit zijn drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding. Onder productionele leiding van Chas Chandler neemt het trio op 23 Oktober 1966 de eerste single Hey Joe en de B-kant Stone Free op.


Na een optreden in Sydney in Australië laat Little Richard op 12 Oktober 1957 weten dat hij stopt als rock'n'roll-zanger. In een droom heeft hij zijn eigen verdoemenis gezien, nadat hij tot God gebeden heeft, omdat een van de motoren van het vliegtuig waar hij in zit vlam heeft gevat. Wanneer Little Richard wakker wordt beluit hij zich tot God te bekeren en om predikant te worden. Vijf jaar nadat hij is gestopt als rock’n’roll-zanger treedt Little Richard op 12 Oktober 1962 in die hoedanigheid op in de New Brighton Tower in Liverpool. Little Richard is op 8 Oktober 1962 aan een tournee door Engeland begonnen. Tiojdens het optreden verkondigt hij het woord van God en zingt uitsluitend gospel-liedjes. Als dit niet blijkt aan te slaan, besluit hij vier dagen later liedjes als Long Tall Sally en Tutti Frutti weer op zijn repertoire te nemen. The Beatles staan in het voorprogramma. Zij zijn al jaren grote bewonderaars van Little Richard. Paul McCartney is dan ook erg blij als de zanger hem zijn beroemde kreet (Hooooop!) leert.


Op 12 Oktober 1999 vraagt Adrian Young, de drummer van No Doubt, tijdens een concert in San Francisco zijn vriendin ten huwelijk. Nadat het concert is afgelopen komt Young, voordat No Doubt aan de toegift begint, het podium opgelopen gaat op zijn knieen en vraagt zijn vriendin Nina ten huwelijk,die volmondig ja zegt. Op 16 januari 2000 stappen Adrian Young en Nina Kent in het huwelijksbootje. Zij hebben elkaar in 1997 bij een concert van No Doubt leren kennen.


Het reünie-optreden van Robert Plant en Jimmy Page wordt op 12 Oktober 1994 als Unledded op MTV uitgezonden. De uitzending valt precies samen met de geboortedag van Aleister Crowley, waarvan Jimmy Page een groot fan van is, de occultist is op 12 Oktober 1875 geboren. Naast de bekende nummers spelen Page en Plant ook drie nieuwe nummers: Yallah ( wat later als nieuwe titel The Truth Explodes krijgt), Wah Wah en Wonderful One. Page en Plant worden bijgestaan vier muzikanten van Marrakech: Brahim El Balkani, Hassan El Arfaoui, El Mahjoub El Mathoun en Abdelhak Eddahmane, een Egyptisch ensemble en het London Metropolitian Orchestra. Robert Plant wordt bijgestaan door zangeres Najma Akhtar, ondermeer in het nummer The Battle Of Evermore, waar zij de rol van zangeres Sandy Denny overneemt. Het is tot dan toe het best bekeken programma in de MTV Unplugged-serie die op 13 Mei 1991 is gestart met een optreden van Paul McCartney. Het concert wordt onder de naam No Quarter op CD uitgebracht, en komt op 26 November 1994 binnen in de Nederlandse Album Top 100. No Quarter bereikt op 17 December 1994 een 28ste plaats als hoogste notering. Onder de naam Unledded verschijnt het concert in Oktober 2004 op DVD.


Op 12 Oktober 1999 worden op het eiland Man, voor de kust van Engeland, zes postzegels uitgegeven ter ere van The Bee Gees. De broertjes Gibb zijn op het eiland geboren, en hun moeder, Barbara Gibb heeft jarenlang het lokale postkantoor beheerd.


Pink Floyd begint op 12 Oktober 1994 met een concert in Earl's Court Exhibition Hall in London aan de eerste van 14 (!) shows in deze concerthal. Direct aan het begin van het optreden stort een tribune met een capaciteit van 1200 zitplaatsen in. Wonder boven wonder raakt er niemand ernstig gewond, hoewel er 8 fans voor de zekerheid afgevoerd worden naar het ziekenhuis. De BBC die aanwezig is om het concert te filmen kan het ongeval nog in hun uitzending van 21.00 meenemen. Het optreden wordt afgelast en op 17 Oktober 1994 (de vrije dag van Pink Floyd) ingehaald. Iedereen die op de bewuste tribune gezten heft ontvangt namens Pink Floyd een brief met excuses en een gratist T-shirt. Door de BBC wordt nu het concert op 20 Oktober gefilmd. Het concert wordt op 15 December 1994 op BBC1 uitgezonden. De optredens in London zijn de laatste van de The Division Bell World Tour. Deze tour is op 30 Maart 1994 met een concert in het Joe Robbie Stadium in Miami, Florida van start gegaan. Op 3, 4 en 5 September 1994 staat ink Floyd driemaal in een uitverkocht Feyenoord Stadion in Rotterdam.


Gene Vincent overlijdt op 12 Oktober 1971 in Newhall in Californië aan de gevolgen van een gesprongen maagzweer. Zijn leven lang kampt hij al met een zwakke gezondheid. Gene Vincent wordt op 11 Februari 1935 in Norfolk, Virginia geboren als Vincent Eugene Craddock. Op twaalfjarige leeftijd krijgt hij zijn eerste gitaar. Als Gene zeventien jaar is, komt hij bij de Amerikaanse marine. In Japan overkomt hem een motorongeluk, waardoor hij zijn verdere leven mank loopt. Eenmaal uit dienst doet Vincent mee aan een auditie voor een radioprogramma. Daardoor krijgt hij een vaste plaats in het programma Country Showtime van WCMS. Korte tijd later schrijft Vincent in voor een auditie van platenmaatschappij Capitol. Hij wint en komt daardoor in contact met Sheriff Tex Davis. Samen schrijven zij in Maart 1956 de slowrocker Be-Bop-A-Lula. Onder leiding van de befaamde producer Ken Nelson wordt het nummer op de plaat gezet. Het wordt een grandioze hit. Met zijn begeleidingsgroep The Blue Caps neemt Vincent een groot aantal Rock & Roll-nummers op: Race With The Devil, Gonna Back Up Baby, Bluejean Bop, Crazy Legs, Lotta Lovin', Dance To The Bop, Rocky Road Blues, Right Now en Wild Cat. De opnamen die hij in 1956 en 1957 samen met The Blue Caps (vrijwel allemaal tieners nog) maakt, behoren tot de mooiste momenten in de Rock & Roll. Met name de inbreng van gitarist 'Galloping' Cliff Gallup is van een adembenemende agressie en in die tijd grensverleggend. Zijn opvolger vanaf 1958, Johnny Meeks, is eveneens technisch zeer begaafd, maar hij mist de bezetenheid van Gallup. Op 17 April 1960, tijdens een tournee door Engeland, raken Gene Vincent en zijn vriend en collega Eddie Cochran betrokken bij een auto-ongeluk. Cochran komt daarbij om hert levend en Vincent zwaar gewond. Het betekent een zware slag voor Vincent en gedurende twee jaar laat hij niets meer van zich horen. In 1962 vestigt Gene zich voor lange tijd in Engeland. Hij laat zich begeleiden door Engelse formaties als Beat Boys, Sounds Incorporated, Shouts en Puppets en treedt veelvuldig op in Engeland en Frankrijk. Vanaf 1964 maakt hij platen voor achtereenvolgens Columbia, Challenge, Dandelion en Kama Sutra. Met name de twee elpees op Kama Sutra zijn zeer sfeervolle platen, waarop de vrolijke rocker van weleer heeft plaatsgemaakt voor een weemoedige oude man van nog geen veertig jaar, die terugkijkt op zijn leven. Gene Vincent is 36 jaar geworden.


Op 12 Oktober 1968 komt Sour Milk Sea van Jackie Lomax op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week later is de single alweer uit de lijst verdwenen. Aan de opname is op 24 Juni 1968 begonnen in Abbey Road-studio 3 en worden afgemaakt in de Trident Studios in Londen die eigendom zijn van The Beatles. Op Sour Milk Sea zijn daarom ook Ringo Starr als drummer en Paul McCartney op bas te hore. Verder speelt Nicky Hopkins piano en speelt Eric Clapton sologitaar. Sour Milk Sea is geproduceerd door George Harrison. Deze plaat van Jackie Lomax is de derde single van Apple, de platenmaatschappij van The Beatles, en is op 6 September 1968 uitgebracht.


In het Mark Hellinger Theatre op Broadway in New York gaat op 12 Oktober 1971 de musical Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in première. Jeff Fenholt speelt de rol van Jezus, Yvonne Elliman vertolkt Maria Magdalena en Ben Vereen is te zien als Judas. Na 711 voorstellingen valt op 1 Juli 1973 het doek voor Jesus Christ Superstar.


Radio Veronica houdt op 12 Oktober 1973, van 12 uur 's middags tot 12 uur 's nachts een Rolling Stones Dag. Reden om deze dag te organisren is het feit dat The Rolling Stones op 13 en 14 Oktober 1973 drie concerten geven in Ahoy in Rotterdam. Tijdens de Rolling Stones dag wordt er uitsluitend muziek van de Britse groep gedraaid afgewisseld, met historisch materiaal dat door de Nederlandse Rolling Stones Fanclub speciaal hiervoor aan de zender is afgestaan. Platenmaatschappij Decca heeft voor deze gelegenheid Sympathy For The Devil op single uitgebracht. Omdat het nummer 6 minuten en 18 seconden duurt heeft Veronica-technicus Juul Geleick een single-edit van het nummer gemaakt. Op 20 Oktober 1973 komt Sympathy For The Devil de Veronica Top 40 binnen. Hij bereikt de veertiende plaats.


Op de dag dat hij binnenkomt in de albumlijst van Billboard, 12 Oktober 1991, bereikt Nevermind van Nirvana al de gouden status in Amerika. Nevermind staat vanaf 11 Januari 1992 twee weken op de eerste plaats. Het album is op 24 September 1991 uitgebracht. Op Nevermind staat ondermeer de wereldhit Smells Like Teen Spirit. Nirvana komt uit Aberdeen in de Amerikaanse staat Washington en bestaat uit zanger/gitarist Kurt Cobain, bassist Krist Novoselic en drummer Dave Grohl. Im Nederland komt Nevermind op 16 November 1991 op de 90ste plaats de Album Top 100 binnen. Vanaf 8 Februari 1992 staat Nevermind twee weken op de tweede plaats in Nederland. Nirvana wordt van de eerste plaats gehouden door Queen met het album Greatest HIts II, wat vanaf 21 December 1991 maar liefst elf weken op de eerste plaats blijft staan.


Orchestral Manoeuvres In The Dark maakt op 12 Oktober 1978 hun live debuut. De groep bestaande uit Andy McCluskey, Paul Humphreys, Martin Cooper en Malcolm Holmes staat op die dag in Eric's in Liverpool. Red Frame White Light is hun eerste plaatsucces. Deze tweede single van OMD bereikt in Februari 1980 de 67ste plaats in de Engelse hitlijst. Orchestral Manoeuvres In The Dark is in 1975 opgericht door Andy McCluskey en Paul Humphreys. Het tweetal uit Liverpool speelt al jaren samen in talloze obscure bandjes (met illustere namen als VCL XI, Hitlerz Underpantz en The Id) en allebei zijn ze gefascineerd door de elektronische muziek van onder andere Kraftwerk en Tangerine Dream. In 1978 tekenen ze een contract met het Engelse Factory label en brengen midden 1978 hun eerste single ‘Electricity’ uit, die een culthit wordt. Malcolm Holmes (die de drummachine moet vervangen) en keyboardspeler Dave Hughes worden aangetrokken om live te kunnen optreden.


Op 12 Oktober 1968 verlaat zanger John Sebastian de groep The Lovin' Spoonful. Wanneer de single Me About You in Februari 1969 niet verder komt dan de 91-ste plaats in de Billboard Hot 100, besluiten toetsenist Jerry Yester, bassist Steve Boone en drummer Joe Butler het ook voor gezien te houden en de groep op te heffen.


Rod Stewart staat samen met The Faces op 12 Oktober 1975 voor de laatste keer gezamenlijk op de planken. Het afscheidsconcert is in het Nassau Coliseum in Long Island in Amerika. The Faces zijn de voortzetting van de succesvolle Londense modgroep The Small Faces, zonder vocalist Steve Marriott, die de groep op nieuwjaarsdag 1969 verlaat, en later samen met Peter Frampton die net uit The Herd is gestapt, Humble Pie opricht. Op 18 Oktober 1969 wordt Rod Stewart de nieuwe zanger van The Faces. Wanneer Rod Stewart in Augustus 1969 The Jeff Beck Group verlaat, tekent hij een solocontract bij Mercury en nodigt Ron Wood (voorheen samen met Stewart bij Jeff Beck) hem uit om een keer een sessie bij te wonen van The Faces. Stewart is niet bijster enthousiast over de muziek van de band, maar vindt in Kenny Jones, Ian MacLagan, Ronnie Lane en Wood al snel een paar uitstekende drinkebroers. Hij besluit daarom alsnog de groep te komen versterken. Nadat Stewart voor de laatste keer met The Faces heeft opgetreden gaat Stewart verder met zijn succesvolle solocarrière. Ron Wood is sinds Juni 1975 de opvolger van Mick Taylor als gitarist bij The Rolling Stones. Kenny Jones wordt in 1978 de opvolger van Keith Moon als drummer van The Who.


Op 12 Oktober 1966 besluiten The Moody Blues om uit elkaar te gaan. Zanger Denny Laine, toetsenist Mike Pinder, fluitist Ray Thomas, basgitarist Clint Warwick en drummer Graeme Edge uit het Engelse Birmingham hebben The Moody Blues in Mei 1964 opgericht. In September 1964 verschijnt hun eerste single Lose Your Money. Het is een redelijk succes. Hun tweede single Go Now haalt in januari 1965 de eerste plaats in de Engelse hitparade. Enkele weken nadat de groep is gestopt, worden The Moody Blues opnieuw opgericht. Justin Hayward heeft de plaats ingenomen van Denny Laine.


Nancy Spungen, de vriendin van ex-Sex Pistol Sid Vicious, wordt op 12 Oktober 1978 dood in de badkamer van kamer 100 in het Chelsea Hotel in New York aangetroffen. Nancy Laura Spungen wordt op 27 Februari 1958 geboren in Philadelphia, Pennsylvania. Nancy is op jonge leeftijd hyperactief en probeert als kind al vaak zelfmoord te plegen. Ook experimenteert ze op jonge leeftijd al met drugs, op haar 15e is ze een heroïneverslaafde. Nancy wordt op haar 11e van school gestuurd vanwege haar gedrag en heeft als puber ook al last van depressie. Op haar 17e verlaat ze haar ouderlijk huis en wordt groupie van bands, waaronder Aerosmith. later verhuist ze met een vriend naar Londen waar ze de prostitutie in gaat. In Londen ontmoet ze Sid Vicious, al snel begiine de twee een relatie en gaan bij elkaar wonen. In die periode begint Sid zich anders te gedragen, wat leidt tot het einde van The Sex Pistols. Nancy en Sid verhuizen naar New York City waar Sid verder gaat met zijn solocarrière. De relatie staat bol van geweld en drugsgebruik. Het einde komt wanneer Nancy op 12 Oktober 1978 overlijdt. Sid Vicious verklaart dat hij, onder invloed van heroïne, haar waarschijnlijk heeft doodgeslagen. Hij wordt gearresteerd en beschuldigd van moord. Nancy Spungen is 20 jaar geworden. Nog vóór Sid Vicious moet voorkomen, sterft hij op 2 Februari 1979 in het Chelsea Hotel in New York aan een overdosis heroïne. De levensstijl van Sid Vicious en Nancy Spungen is in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy – Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen.


Op 12 Oktober 2005 overlijdt Thomas Baker Knight in Birmingham, Alabama. De componist is een natuurlijke dood gestorven. Thomas Baker Knight begint zijn carrière als de gitarist van Baker Knight & The Knightmares. Voor Ricky Nelson schrijft hij in 1958 Lonesome Town. Andere succesvolle composities van Thomas Baker Knight zijn That Old Time Feelin’ van Dean Martin en The Wonder Of You van Elvis Presley. Thomas Baker Knight is 72 jaar geworden.


Jethro Tull geeft op 12 Oktober 1979 een concert in Madison Square Garden in New York. Tijdens het optreden gooit een fan per ongeluk een roos precies in het oog van zanger en fluitist Ian Anderson. Jethro Tull is gedwongen om de volgende twee concerten af te zeggen. Daarna is het oog van Ian Anderson genoeg genezen en kan hij weer optreden.


Ray Conniff overlijdt na een val op 12 Oktober 2002 in het Palomar Medical Center in Escondido in Californië. De Amerikaanse koor- en orkestleider is daar in April 2002 opgenomen nadat hij door een beroerte is getroffen. Ray Conniff wordt op 6 November 1916 geboren in Attelboro, Massachusetts. Ray Conniff leert trombone spelen van zijn vader, en leert muziek arrangeren met behulp van een cursus uit een boek. Na zijn diensttijd in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Conniff aangenomen door het platenlabel Columbia als hun huis arrangeur. Conniff werkt met diverse artiesten waaronder Frankie Laine, Johnny Mathis, Johnnie Ray, Rosemary Clooney, Guy Mitchell en Marty Robbins. In 1954 schrijft hij een arrangement voor Don Cherry's Band Of Gold, waarvan miljoenen exemplaren worden verkocht. Ray Conniff krijgt hierdoor de kans om zijn eigen album te maken. Het wordt het succesvolle S Wonderful!, een collectie bekende nummers met een orkest en een refrein met slim gemixte stemmen zonder woorden die soms worden gebruikt als extra instrumenten. In dezelfde stijl brengt hij daarna S Marvellous en S Awful Nice uit. Tussen 1957 en 1968 heeft Ray Conniff 28 albums in de Amerikaanse Top 40, waaronder Somewhere My Love waarvan miljoenen exemplaren worden verkocht. De titeltrack van het album (ook wel Lara's Theme) is geschreven voor de film Doctor Zhivago (1965), en komt in Amerika ook in de top 10 van Billboard terecht. In 1969 staat hij boven aan in de album lijst in Groot-Brittannië met His Orchestra, His Chorus, His Singers, His Sound. In 1973 heeft Ray Conniff in Nederland een grote hit met Harmony. In 1974 is Ray Conniff de eerste Amerikaanse populaire artiest die muziek opneemt in Rusland: Ray Conniff in Moscow wordt opgenomen met met medewerking van een lokaal koor. Zijn latere albums, waaronder Exclusivamente Latino, Amor Amor en Latinisimo maken hem populair onder de Latijns-Amerikaanse bevolking. Tot aan zijn dood blijft Ray Conniff optreden. Ray Conniff is 85 jaar geworden.


Op 12 Oktober 1985, drie dagen vóór zijn 67-ste verjaardag, overlijdt Bert Paige. In de jaren zestig en zeventig is hij in dienst van platenmaatschappij Phonogram. Hij is de orkestleider en arrangeur op platen van o.a. Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Willeke Alberti en Anneke Grönloh. Boudewijn de Groot is een groot liefhebber van de arrangementen van Bert Paige. Zijn album Een Nieuwe Herfst heeft hij in 1996 helemaal in de stijl van Bert Paige laten arrangeren door Jakob Klaasse. Bert Paige is 66 jaar geworden.


Discjockey Russ Gibbs begint op 12 Oktober 1969 in zijn radioprogramma op WKNR in Detroit het gerucht te verspreiden dat Paul McCartney al jaren dood zou zijn. De bewijzen voor deze theorie zouden te vinden zijn op hoezen en in talloze liedjesteksten van The Beatles. Russ Gibbs laat o.m. een omgekeerd fragment horen van Revolution # 9 van The White Album van The Beatles. Hierin zegt John Lennon "Turn me on, dead man". De geruchten worden snel opgepikt door de pers. Overal ter wereld worden nieuwe bewijzen gevonden, zodat het gerucht steeds sterker wordt. Volgens sommige radiostations is een zekere William Campbell de vervanger van Paul McCartney in The Beatles. Op 22 Oktober 1969 geeft Paul McCartney voor het eerst commentaar op de onthullingen: "Ben ik dood? Waarom heeft niemand mij dit verteld?".


Nana Mouskouri komt op 12 Oktober 1985 op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40 met haar single Only Love. Het door Vladimir Costa en Norman Gimbel geschreven Only Love staat vanaf 2 November 1985 twee weken op de eerste plaats. Only Love is het thema van de televisieserie Mistral’s Daughter die in het najaar van 1985 in Nederland enorme kijkcijfers haalt. Deze mini-serie, naar het gelijknamige boek van Judith Krantz, is geregisseerd door Kevin Connor en Douglas Hickox. Stacy Keach en Stefanie Powers spelen de hoofdrollen in Mistral’s Daughter.


Na betaling van $1,4 miljoen aan borg wordt op 12 Oktober 1995 rapper Tupac Shakur uit de gevangenis vrijgelaten. Tupac Shakur heeft maar acht maanden vastgezeten. Hij was tot 4½ jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij iemand had verkracht.


Vanaf 12 Oktober 1996 ligt The Rolling Stones Rock'n'Roll Circus zowel als CD en video in de platenwinkels. De show is op 10 en 11 December 1968 in de Internel Studio in Londen door de BBC opgenomen. Mick Jaggers idee voor een eigen televisie-show is op 13 november 1968 wereldkundig gemaakt in de Engelse krant Daily Mirror. De opnamen kosten twintigduizend pond sterling. Mick Jagger hoopt dat Rock'n'Roll Circus een kwart miljoen pond sterling zal opbrengen als het programma wereldwijd aan omroepen wordt verkocht. The Rolling Stones hebben hun favoriete collega's uitgenodigd voor een optreden, zoals John Lennon, Eric Clapton, Jethro Tull, The Who, Mitch Mitchell en Taj Mahal. Nadat Mick Jagger de rushes [ruwe opnamen] ziet, staat hij erop dat een gedeelte van de show wordt overgedaan. Dit komt er echter niet van. De opnamen verdwijnen 28 jaar in de kast. In 2004 verschijnt The Rolling Stones Rock'n'Roll Circus ook op DVD.


Op 12 Oktober 1944 is Frank Sinatra terug in het Paramount Theatre in New York voor een serie concerten. Met begeleiding van het orkest van Benny Goodman heeft hij hier op 30 december 1942 zijn eerste solo-optreden gegeven. Het is voor het eerst dat er gillende meisjes voor het theater op hun idool staan te wachten. Er moeten vierhonderd politieagenten aan te pas komen om de orde te handhaven op Times Square. Frank Sinatra heeft indertijd acht weken in het Paramount Theatre gestaan.


Door Continuum Records wordt op 12 Oktober 1993 het album Warm & Tender van The Charlie Watts Quintet uitgebracht. Op de hoes staat een foto van Seraphina, de dochter van de Rolling Stones-drummer. The Charlie Watts Quintet speelt op deze jazz-CD ondermeer de nummers Bewitched Bothered And Bewildered, My Foolish Heart, Someone To Watch Over Me, I'll Be Around, Love Walked In, It Never Entered My Mind, My One And Only Love, I'm Glad There Is You, Time After Time en You Go To My Head. Warm & Tender wordt geen verkoopsucces.


David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young maken op 12 Oktober 1999, tijdens een perscongerentie in de Madison Square Garden in New York, bekend dat zij weer gezamenlijk op tournee gaan ter promotie van het nieuwe album Looking Forward. Looking Forward ligt vanaf 26 Oktober 1999 in de platenwinkel. Naast de titelsong staan op dit album Faith In Me, Stand And Be Counted, Heartland, Seen Enough, Slowpoke, Dream For Him, No Tears Left, Out Of Control, Someday Soon, Queen Of Them All en Sanibel. Crosby, Stills, Nash & Young worden op Looking Forward ondermeer bijgestaan door Denny Sarokin, Snuffy Garrett, Ben Keith, Joe Vitale, Mike Finnegan, Craig Doerge, Donald ‘Duck’ Dunn, Luis Conte en Lenny Castro. Looking Forward komt op 30 Oktober 1999 binnen in de Nederlandse Album Top 100, en haalt de 15e plaats.


Op 12 Oktober 2006 wordt Lief Klein Konijntje van Henkie goud in Vlaanderen. Het nummer wordt begin 2006 in het zuiden van Nederland als carnavalskraker uitgebracht. Wanneer de single ook in de rest van Nederland aanslaat, wordt Lief Klein Konijntje ook in Vlaanderen uitgebracht. Vanaf 12 Augustus 2006 staat Lief Klein Konijntje van Henkie zes weken op de eerste plaats in de Vlaamse Ultra Top 50. Henkie is de artiestennaam van Henk Leeuwis, een rij-instructeur afkomstig uit Elst in Gelderland.


Vanaf 12 Oktober 1979 ligt het album Rarities van The Beatles in Europa in de platenwinkel. Vanaf 24 Maart 1980 is het album ook in Amerika te verkrijgen. Op Rarities staan afwijkende versies van ondermeer Penny Lane en Across The Universe en de Duitse vertalingen van I Want To Hold Your Hand (Komm Gib Mir Deine Hand) en She Loves You (Sie Liebt Dich). Rarities staat op 3 November 1979 slechts één week genoteerd op nummer 71 in de Engelse albumlijst. In Nederland is Rarities ook geen succes.


Op 12 Oktober 1970 wordt Tears In The Morning van The Beach Boys uitgebracht. Het is hun eerste single die is geschreven door Bruce Johnston. Tears In The Morning komt op 6 december 1970 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt een zesde plaats.


(You’re) Having My Baby van Paul Anka en Odia Coates komt op 12 Oktober 1974 op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de dertiende plaats. Paul Anka heeft (You’re) Having My Baby voor zijn vrouw Anne en hun vier dochters geschreven als hij vóór een optreden zit te wachten in Lake Tahoe in Californië. Het duet is opgenomen in Fame Recording Studios in Muscle Shoals in Alabama. Odia Coates overlijdt op 1 Mei 1991 aan borstkanker. Zij is 49 jaar geworden.


The Who speelt op 12 Oktober 1982 in het Shea Stadium in New York. Ook de volgende dag, 13 Oktober 1982 staat The Who in New York. In het voorprogramma staat ondermeer The Clash. Het is voor het eerst sinds het concert van Jethro Tull in 1976 dat er in het Shea Stadium weer een rock concert georganiseerd wordt. De 72.000 kaartjes voor het concert van The Who zijn binnen twee uur uitverkocht. Het is voor Ticketron het snelstverkopende concert uit hun geschiedenis. Organisator Ron Delsener besluit dat er nog 24.000 extra kaartjes kunnen worden verkocht. The Who is op 10 September 1982 met een concert in het NEC in Birmingham aan de Farewell tour begonnen. Deze tournee wordt op 17 December 1982 met een optreden in de Maple Leaf Gardens in het Canadese Toronto afgesloten. De set in het Shea Stadium is als volgt: My Generation, I Can't Explain, Substitute, Dangerous, Sister Disco, The Quiet One, It's Hard, Eminence Front, Behind Blue Eyes, Baba O'Riley, Drowned, Athena, Cry If You Want, Who Are You, Pinball Wizard, See Me Feel Me, 5.15, Love Reign O'er Me, Long Live Rock, Substitute, Won't Get Fooled Again, Summertime Blues en Twist And Shout. Het zou tot 13 Juli 1985 duren voor THe Who weer op het toneel zou staan. Op die dag zijn Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle en Kenney Jones aanwezig op het door Bob Geldof georganiseerde Live Aid. Vanaf 21 Juni 1989 is The Who weer geregeld aan het toeren.


Op 12 Oktober 1985 overlijdt Ricky Wilson aan de gevolgen van de ziekte Aids. De drummer van The B-52’s is 32 jaar geworden.


Judy Garland staat op 12 Oktober 1960 op het podium in het Tuschinski Theater in Amsterdam. Het optreden van de Amerikaanse actrice/zangeres wordt rechtstreeks door de AVRO op de radio uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Willem O’Duys en Ageeth Scherphuis.


De NCRV zendt op 12 Oktober 1973 op Nederland 2 de eerste aflevering uit De Eddy Go Round Show uit. Dit muziekprogramma wordt gepresenteerd door de VARA-diskjockey Eddy Becker. In iedere aflevering is er Het Debuut Van De Maand. Vlak na het Eurovisie Songfestival van April 1974 zijn de leden van ABBA te gast in De Eddy Go Round Show.


Op 12 Oktober 1963 wordt door de VARA, vanuit het Kurhaus in Scheveningen, het Grand Gala Du Disque op televisie uitgezonden. Het gala wordt gepresenteerd door Karin Kraaykamp. Er worden negen Edisons uitgereikt aan Wim Sonneveld, Marlène Dietrich, Corry Brokken, Jan Morks, Duke Ellington, The Dutch Swing College Band, Françoise Hardy, Charles Aznavour en Paula van Alphen van het kinderkoor De Damrakkertjes. De Edisons, voor het eerst in klein formaat, worden ondermeer uitgereikt door Wim Kan aan Wim Sonneveld, die het publiek verrast met zijn nieuwe creatie Frater Venantius. Uit handen van de niet geheel nuchtere Godfried Bomans neemt Marlène Dietrich een Edison in ontvangst. Als zij naast de schrijver staat, zegt hij: “Had mijn vrouw maar één zo’n been!” Marlène Dietrich weigert eerst nog op te treden. De in allerijl gecontracteerde Sarah Vaughan zingt I Can’t Give You Anything But Love, een liedje waarmee Marlène Dietrich haar optreden heeft willen afsluiten. Piet Beishuizen en Willem O’Duys halen haar over toch op te treden. Trini Lopez heeft het meeste succes na dit Grand Gala Du Disque. If I Had A Hammer komt op 25 oktober 1963 de Nederlandse hitparade binnen. Vanaf 15 november 1963 staat de single drie weken op de eerste plaats.


Yoko Ono krijgt op 12 Oktober 1969, in het King’s College Hospital in Londen, voor de tweede keer een miskraam. De vrouw van John Lennon is op 9 Oktober 1969 met complicaties in het ziekenhuis opgenomen. Bijna zes jaar later, op 9 Oktober 1975 wordt hun zoon Sean Taro Ono Lennon geboren.


The Cats krijgen op 12 Oktober 1970, in het Londense Mount Royal Hotel, drie gouden platen uitgereikt voor hun LP Colour Us Gold en hun singles Why en Lea. Het edelmetaal wordt aan de leden van The Cats overhandigd door Cliff Richard.


Todd Rundgrens Utopia geeft op 12 Oktober 1975 een concert in het Congresgebouw in Den Haag. Het concert maakt deel uit van een korte Europese tour die op 2 Oktober 1975 met een concert in de Birmingham Odeom in Birmingham, Engeland van start is gegaan. Het laatste concert is op 21 Oktober 1975 in The Empre in Liverpool. Todd Rundgren wordt op het podium bijgestaan door Jean Yves Labat (synthesizer), Ralph Shuckett (toetsen), Moogy Klingman (toetsen), John Sieglar (bas en celo) en Kevin Ellman (drums en percussie). Todd Rundgrens Utopia spelen de volgende setlist: Utopia Theme, Sunset Blvd./Le Feel Internacionale, Last Ride, Seven Rays, The Wheel, Real Man, Born To Synthesize, Death of Rock and Roll, Eastern Intrigue, Initiation, Fair Warning, A Dream Goes On Forever, Hello It's Me, I Saw the Light, Freedom Fighters, Bassball, Something's Coming, Heavy Metal Kids en Open My Eyes.


Georgina Woods wordt op 12 Oktober 2004 geboren als dochter van Caroline Corr en Frank Woods. De 31-jarige zangeres/drumster van The Corrs en haar man hebben al een zoon Jake, die in Februari 2003 is geboren.


Op 12 Oktober 1963 wordet door de Britse commerciële televisieomroep ABC een nieuwe aflevering uitgezonden van Thank Your Lucky Stars. Presentator Brian Matthew ontvangt Shirley Bassey, Gerry & The Pacemakers, The Kaye Sisters, Jimmy Young, Philip Lowrie, The Dakotas, Keith Powell & The Valets en Dave Berry. In Spin-A-Disc geven Janice Nicholls en de diskjockey Jimmy Young hun meningen over recentelijk uitgebrachte singles.


Muziek Jarige Op 12 Oktober

1935: Luciano Pavarotti - Operazanger Italië
1935: Sam Moore - Sam & Dave Zanger
1942: Melvin Franklin - The Temptations Zanger († 23 Feb. 1995)
1948: Rick Parfitt - Status Quo Gitaar
1955: Jane Siberry - Zangeres Canada
1956: David Letts (David Vanian) - The Damned Zanger
1960: Bob Mould - Husker Du Gitaar/Zang
1965: Phil Creswick - Big Fun Zanger
1966: Brian Kennedy - Zanger Ierland
1969: Caroline Dest - Ebonique Zangeres
1969: Martie Seidel (Martha Elenor Erwin) - Dixie Chicks Viool
1973: Bas Kennis - Bløf Toetsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten