Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 okt. 2012

Muziekgeschiedenis van 11 Oktober

Het nummer Magic Bus van The Who wordt op 11 Oktober 1968 in Engeland door Track Records op single uitgebracht. Magic Bus, met op de B-kant Dr. Jekyll & Mr. Hyde is in de zomer van 1968 in de IBC Studios in Londen opgenomen. Het plaatje komt op 28 Oktober 1968 de Engelse hitparade binnen, en komt tot een 26ste plaats. In Nederland wordt Magic Bus door platenmaatschappij Polydor uitgebracht. Op de B-kant in Nederland staat Bucket T. Magic Bus wordt geen hit.


The Bee Gees komen op 11 Oktober 1967 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Massachussetts. Het nummer is geschreven door Barry, Maurice en Robin Gibb, en is de eerste van 5 nummer 1 hits voor The Bee Gees in Engeland. In Nederland komt de single 10 dagen later, op 21 Oktober 1967 op de eerste plaats in de Top 40 en blijft daar drie weken staan.


Op 11 Oktober 1999 laat George Michael aan de BBC weten dat hij hen verbied beelden uit te zenden die tijdens het NetAid-concert in Israël zijn gemaakt. Als reden geeft George Michael op dat hij niet tevreden is over dit optreden.


She Loves You van The Beatles bereikt op 11 oktober 1963 in Engeland de gouden status. Het is voor de Liverpoolse groep hun eerste gouden plaat. She Loves You is op 29 Augustus 1963 binnengekomen in de Engelse hitparade. De single staat vanaf 12 september 1963 vier weken en vanaf 28 November 1963 twee weken op de eerste plaats. The Beatles hebben She Loves You en de B-kant I'll Get You op 1 Juli 1963 in Abbey Road-studio 2 in Londen opgenomen. Op 23 Augustus 1963 wordt She Loves You als derde officiële single van The Beatles uitgebracht. Nog voordat iemand de plaat heeft gehoord, zijn er al 500.000 exemplaren door nieuwsgierige fans besteld.


Elvis Presley begint op 11 oktober 1955 in Abeline, Texas aan een serie live-optredens onder de titel Elvis Presley Jamboree. Pianist Floyd Cramer en collega Johnny Cash verzorgen het voorprogramma.


Tom Jones staat op 11 Oktober 1965 in de platenstudio om het nummer Thunderball op te nemen. Thunderball is de titelsong voor de vijfde James Bond-film en is geschreven door John Barry en Don Black. Thunderball wordt op 26 November 1965 uitgebracht. De single komt in Engeland niet verder dan de 35ste plaats.


Op 11 Oktober 1997 wordt er in het Kennedy Center in de Amerikaanse hoofdstad Washington een herdenkingsconcert gehouden ter ere van Muddy Waters. Waters is op 30 April 1983 in Chicago aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Onder de vele bekende musici die meedoen zijn ondermeer Gregg Allman, Bo Diddley, Keb'Mo, Buddy Guy en John Hiatt. Muddy Waters is vooral bekend geworden dankzij hits als I’m Your Hoochie Coochie Man en Mannish Boy. De Blues zanger/gitarist is 68 jaar geworden.


Paul McCartney & Wings nemen op 11 Oktober 1978 het nummer Rockestra Theme op in de Abbey Road Studios in Londen. Paul McCartney heeft wat vrienden uitgenodigd om in het Rockestra plaats te nemen, zoals: John Paul Jones en John Bonham van Led Zeppelin, Pete Townshend van The Who en Kenny Jones (Die later gevraagd wordt als drummer van The Who, als opvolger van de overleden Keith Moon), gitarist David Gilmour van Pink Floyd en gitarist Hank Marvin van The Shadows. Ook in het nummer So Glad To See You Here is het Rockestrra te horen. Beide nummers verschijnen op het Wings album Back To The Egg, wat het laatste album van de groep zal blijken te zijn.


Op 11 Oktober 1996 wordt in de Limehouse Studios in Oost-Londen een MTV Unplugged met George Michael opgenomen. Deze opnamen zijn nooit officieel op een album uitgebracht. In April 1997 verschijnen de akoestische versies van Everything She Wants en Star People als bonus-tracks op de cd-single Star People '97. Father Figure en Praying For Time zijn twee extra's op de cd-single van You Have Been Loved die in September 1997 verschijnt.


Veronica zendt op 11 Oktober 1978 de allereerste aflevering van Countdown uit. Het televisieprogramma wordt, buiten beeld, gepresenteerd door Lex Harding. Countdown groeit, mede dankzij de presentatie van Adam Curry, in de jaren tachtig uit tot één van de populairste Nederlandse popprogramma's.


Onder de noemer A Tribute To Frank Sinatra geeft Robbie Williams op 11 Oktober 2001 een concert in de Royal Albert Hall in Londen. De registratie van het concert wordt door de BBC op 17 November 2001 en door RTL-4 op 25 December 2001 uitgezonden. Van het concert wordt zowel een cd, als een dvd uitgebracht onder de titel Swing When You're Winning. De cd haalt komt op 8 December op nummer twee in de Album Top 100, en staat in totaal 102 weken genoteerd. Op Swing When You're Winning staan de volgende nummers: I Will Talk And Hollywood Will Listen, Mack The Knife, Somethin' Stupid (met Nicole Kidman), Do Nothin’ ‘Til You Hear From Me, It Was A Very Good Year (met Frank Sinatra), Straighten Up And Fly Right, Well Did You Evah? (met Jon Lovitz), Mr. Bojangles, One For My Baby, Things (met Jane Horrocks), Ain't That A Kick In The Head?, They Can't Take That Away From Me (met Rupert Everett), Have You Met Miss Jones?, Me And My Shadow (met Jonathan Wilkes) en Beyond The Sea.


Gerry Marsden en Pauline Behan trouwen op 11 Oktober 1965 in de St Mary's Church, Woolton in Liverpool met Beatles manager Brian Epstein als getuige. Pauline Behan is de voorzitster van de fanclub van Gerry & The Pacemakers, en is één van de eerste serieuze vriendinnen van Beatle George Harrison. Gerry ziet echter ook wel wat in Pauline, en wanneer The Beatles in The Cavern in Liverpool spelen stapt Gerry op George af: "Don't smile George, I've got some good news and some bad news. The good news is I'm in love. The bad news is that it's your girl.". Gerry en Pauline krijgen twee dochters, Yvette Louise Marsden wordt op 30 Oktober 1966 geboren. In 1980 ziet hun tweede dochter Victoria het levenslicht. Tot op de dag van vandaag zijn Gerry en Pauline gelukkig met elkaar getrouwd.


The Rolling Stones geven op 11 Oktober 1964, in het Hippodrome in Brighton in het Engelse graafschap Sussex, het laatste optreden van hun Engelse tournee die op 5 September 1964 is begonnen. Het is een gezamenlijke tournee met Mike Berry & The Innocents, The Mojos, Simon Scott & The Leroys, Don Spencer en Inez & Charlie Foxx. The Foxx Tour, zoals The Rolling Stones deze tournee noemen, is geproduceerd door Robert Stigwood Associates Ltd.


Well All Right van Blind Faith komt op 11 Oktober 1969 op nummer 40 binnen in de Nederlandse Top 40. Deze versie van het nummer van Buddy Holly blijft op 23 steken. Blind Faith is een Britse supergroep die op 8 februari 1969 is opgericht door Eric Clapton en Ginger Baker van The Cream, Ric Grech van Family en Steve Winwood van Traffic. Well All Right hebben zij op 28 Februari 1969 in de Morgan Studios in Londen opgenomen. Datzelfde jaar nog gaat Blind Faith uit elkaar.


Aretha Franklin maakt op 11 Oktober 1960 haar podiumdebuut als soul-zangeres in de Village Vanguard in New York, en tekent na Motown Records en RCA te hebben afgewezen bij Columbia Records, waar in 1961 haar debuut album Aretha verschijnt. Precies acht jaar later, op 11 oktober 1968 krijgt Aretha Franklin in Amerika een gouden plaat voor I Say A Little Prayer. De single is op 17 Augustus 1968 binnengekomen in de Billboard Hot 100. I Say A Little Prayer bereikt de tiende plaats. Het nummer is door Hal David en Burt Bacharach geschreven voor Dionne Warwick, die het in 1967 als eerste opneemt. Nadat Burt Bacharach I Say A Little Prayer van Aretha Franklin heeft gehoord, komt hij er in het openbaar voor uit dat hij deze versie beter vindt dan het origineel van Dionne Warwick.


Jane Birkin en Serge Gainsbourg komen op 11 Oktober 1969 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met Je T'aime... Mon Non Plus. Serge Gainsbourg (geboren als Lucien Ginsburg) heeft in eerste instantie Brigitte Bardot in gedachte om het duet mee te zingen, maar die vindt het te gewaagd. Het is in Engeland de enigste franstalige plaat ooit die de nummer 1 positie heeft gehaald. Serge GainsBourg overlijdt op 2 Maart 1991 op 63 jarige leeftijd.


De Nederlandse groep Pussycat staat op 11 Oktober 1975 op nummer 1 in de Engelse hitlijst met Mississippi. Het nummer is zeven jaar eerder al door Werner Theunissen, de gitaarleraar van de zangeressen van Pussycat, geschreven. De groep begint als Sweet Reaction, maar wanneer ze een platencontract krijgen bij Bovema, veranderd producer en talentscout Eddy Hilberts de naam in Pussycat. De eerste single is meteen raak, Mississippi komt op 1 in Nederland, en verovert daarna de wereld. Na Engeland haalt de single ook de eerste plaats in oa Brazilie, Zuid-Afrika en Australie. In Amerika scoort de country zangeres Barbara Fairchild met een cover van Mississippi een grote hit.


Op 11 Oktober 1988 beginnen Ringo Starr en zijn vrouw actrice Barbara Bach, in een kliniek in Tucson in de staat Arizona, aan een behandeling om van hun drank verslaving af te komen.


Het Engelse muziekblad Mojo plaats op 11 Oktober 2003 de uitslag van een poll, waarin de lezers is gevraagd om het meest belangrijkste moment in de muziekgeschiedenis. Op drie staat het uitbrengen van de debuutsingle, White Riot, van The Clash in 1977. Als tweede wordt genoemd het moment dat Bob Dylan van acoustisch gitaar overschakeld naar de electrische gitaar, tijdens het Newport Folk Festival op 25 Juli 1965. En als belangrijkste moment in de muziekgeschiedenis wordt genoemd de opname van de debuutsingle, That's All Right van Elvis Presley op 5 Juli 1954.


Op 11 Oktober 1958 overlijdt, in Birkenhead, Engeland zanger Patrick MacManus. Zijn zoon Ross is tussen 1955 en 1969 zanger van The Joe Loss Band. De kleinzoon van Patrick MacManus is sinds de jaren zeventig bekend onder de naam Elvis Costello.Jerney Kaagman staat op 11 Oktober 1969 in het Friese Irnsum voor het eerst met Earth & Fire op de planken. Earth & Fire treedt op in het voorprogramma van The Golden Earrings. Jerney Kaagman is sinds Augustus 1969 zangeres bij de groep uit Voorburg. De eerste maanden gaat zij wel mee naar de optredens van Earth & Fire, maar staat zij nog niet op het podium. In Irnsum wordt zij door Golden Earrings-zanger Barry Hay het podium opgeduwd. Hij vindt de tijd rijp voor haar live-debuut. Jerney Kaagman is vóór zij zangeres wordt bij Earth & Fire, tot afschuw van haar vader, lid van de amateur-band The Rangers. De 22-jarige Jerney Kaagman heeft net een opleiding tot directie-secretaresse afgerond bij Schoevers. Seasons, de eerste single van Earth & Fire, wordt in Januari 1970 uitgebracht. Seasons, geschreven door George Kooijmans van The Golden Earrings, bereikt de tweede plaats in de Nederlandse Top 40.


Het Engelse trio The Springfields (Tim Fields, Tom en Mary O'Brien) maakt op 11 Oktober 1963 bekend dat zij uit elkaar gaan. Zangeres Mary O'Brien begint als Dusty Springfield aan een glansrijke solocarrière. Haar eerste single I Only Want To Be With You haalt in December 1963 de vierde plaats in de Engelse hitparade.


De Franse zangeres Edith Piaf overlijdt op 11 Oktober 1963 aan de gevolgen van haar zwakke gezondheid, die te wijten is aan haar alcoholmisbruik en morfineverslaving. Edith Piaf wordt op 19 December 1915 aan de Rue de Belleville in Parijs geboren als Edith Giovannah Gassion. Haar Italiaanse moeder verdient haar geld als zangeres in de cafés van Parijs. Haar vader is acrobaat. Edith wordt opgevoed door haar grootmoeder. Als klein meisje gaat zij mee met haar vader om mede de kost te verdienen. Als vijftienjarig meisje zingt zij haar liedjes in de straten van Parijs. In 1945 wordt Edith Piaf ontdekt door Louis Leplee die haar in zijn Parijse cabaret laat optreden. In de oorlog treedt zij veel op voor de Franse soldaten. Van 1947 tot 1949 heeft Edith Piaf een verhouding met bokser Marcel Cerdan. Van 1952 tot 1957 is zij getrouwd met Jacques Pills. Eén jaar voor haar dood trouwt Edith Piaf met de twintig jaar jongere Theo Sarapo. In Maart 1963 staat Edith Piaf voor het laatst op de planken. Zeven maanden later overlijdt zij. Bij haar begrafenis op Père Lachaise komen meer dan 40.000 Parijzenaren kijken. In 1999 wordt Edith Piaf in Frankrijk uitgeroepen tot "zangeres van de eeuw". Céline Dion bezet de tweede plaats. Maria Callas is derde. Edith Piaf is 47 jaar geworden.


Tony Bass overlijdt op 11 Oktober 2005 in zijn woonplaats Valkenswaard. Tony Bass wordt op 12 Maart 1934 in Eindhoven geboren als Thieu Baats. Onder de naam Tony Bass heeft de zanger van 1965 tot 1972 hits met ondermeer Dat Is ’t Einde, Ik Ben Met Jou Niet Getrouwd, ’t Saunabad, Gina Lollobrigida, Bij Ons Staat Op De Keukendeur, Wij Zijn De Jongens, Elisa, De Mosterdpot, Had Ik Jou Maar Nooit Gezien. Tony Bass is 71 jaar geworden.


Het Engelse trio Cream, gitarist/zanger Eric Clapton, bassist/zanger Jack Bruce en drummer Ginger Baker, treedt op 11 Oktober 1966 in de universiteit van Sussex op. Na een solo van twintig minuten zakt drummer Ginger Baker uitgeput in elkaar op het podium. Nadat hij weer een beetje bij zijn positieve is gekomen, gaat de groep verder met het concert.


Tommy Lee wordt op 11 Oktober 1999 op borgtocht vrijgelaten nadat hij is aangeklaagd voor het opstoken van een menigte tijdens een concert in North Carolina in 1997. De Mötley Crüe-drummer zou het publiek hebben aangespoord een security-medewerken te molesteren. Tommy Lee zou de man ook met sterke drank hebben overgoten. De borgsom bedraagt vijfduizend dollar.


Vanaf 11 Oktober 2004 ligt het album Silver And Gold, van Vanessa Williams in de platenwinkel. Op deze Kerstplaat zingt Vanessa Williams, behalve nieuwe liedjes, traditioneel Kerst-repertoire zoals Mary's Boy Child, Have Yourself A Merry Little Christmas en Silent Night. Silver And Gold is opgenomen in de Abbey Road-studio's in Londen "voor een tiende van het gebruikelijke budget", aldus Vanessa Williams. Williams ondersteunt de release met zeven optredens op Broadway in New York in December 2004. Silver And Gold is haar eerste CD in zeven jaar. De 41-jarige zangeres/actrice heeft voor twee albums een contract getekend met Lava Records.


Op 11 Oktober 2006 wordt voor de vierde keer een gratieverzoek van Mark David Chapman door de New York State Board Of Parole afgewezen. Mark Chapman zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op John Lennon op 8 December 1980.


Jackson Browne brengt op 11 Oktober 1993 het album I'm Alive uit. Alle nummers op I'm Alive zijn door Jackson Browne zelf geschreven. Het album is samen met Scott Thurston geproduceerd – op twee tracks na. My Problem Is You en Too Many Angels zijn door Don Was geproduceerd. I’m Alive komt op 13 November 1993 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt een 40ste plaats.


Tex Williams “de zingende cowboy” overlijdt op 11 Oktober 1985 in Newhall, Californië aan de gevolgen van longkanker. Tex Williams wordt op 23 Augustus 1917 in Ramsey, Illinois geboren als Sollie Paul Williams. Vanaf de jaren '40 heeft Williams een belangrijke bijdrage geleverd aan de opkomst van de dance-georiënteerde mainstream pop Western swing. Tex Williams is het meest bekend voor zijn talking blues style. Zijn grootste hit is de novelty song Smoke, Smoke, Smoke (That Cigarette) uit 1947, te horen in de film Thank You For Smoking (2006). Het is in 1947 de eerste million-seller van Capitol Records. In 1974 brengt Willimas in Amerika het nummer Fire And Blisters uit van de Belgische country zanger-gitarist Bobbejaan Schoepen. Tex Williams is 68 jaar geworden.


Op 11 Oktober 1971 wordt de single Imagine van John Lennon uitgebracht. Imagine komt op 6 November 1971 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de zesde plaats. Na de moord op John Lennon op 8 December 1980 wordt Imagine opnieuw uitgebracht. De single komt in tweede instantie op 7 februari 1981 binnen, en bereikt deze keer de vijfde plaats.


Vanaf 11 Oktober 1989 ligt het album Hot In The Shade van Kiss in de platenwinkel. Hot In The Shade komt op 4 November 1989 de albumlijst van Billboard binnen, en weet de 29ste plaats te bereiken. Op Hot In The Shade staan ondermeer Rise To It, Betrayed, Hide Your Heart, Prisoner Of Love, Read My Body, Love's A Slap In The Face, Forever, Silver Spoon, Cadillac Dreams, King Of Hearts, The Street Giveth And The Street Taketh Away, en Boomerang.


De groep Family, met zanger Roger Chapman, geeft op 11 Oktober 1973 in het Engelse Newcastle haar laatste concert.


Elvis en Priscilla Presley zijn op 11 Oktober 1973, slechts twee dagen nadat de echtscheiding in Santa Monica is aangevraagd, officieel gescheiden. Priscilla Presley ontvangt als alimentatie 725.000 dollar, onroerend goed, de helft van de opbrengst uit de verkoop van een huis in Los Angeles en een aandeel van vijf procent in twee muziekuitgeverijen. Bovendien krijgt zij een maandelijkse toelage van 4200 dollar voor het onderhoud van hun vijfjarige dochter Lisa Marie.


Op 11 Oktober 1969 raakt Blues-zanger Muddy Waters, bij een auto-ongeluk in de buurt van Chicago, Illinois ernstig gewond. Drie andere inzittenden van de auto komen om het leven.


David Alexandre Winter komt op 11 Oktober 1969 op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Oh Lady Mary. Op de B-kant van Oh Lady Mary staat het nummer Qu’Est-Ce Que J’ai Dansé. David Alexandre Winter wordt op deze single begeleid door het orkest onder leiding van Christian Gaubert. Oh Lady Mary bereikt een vijfde plaats. David Alexandre Winter wordt in 1941 geboren als Leon Kleerkoper. Als Johnny van Doorn is hij enige tijd discjockey op Radio Veronica. In 1966 en 1967 is hij de gitarist van Jumping Pop-In. Deze groep zorgt voor de begeleiding van ondermeer Rob de Nijs en Johnny Lion tijdens hun optredens in het Circus Tony Boltini. Ook maakt Leon Kleerkoper twee singles voor Philips. Begin 1969 gaat hij in Frankrijk wonen, en begint hier als David Alexandre Winter aan een succesvolle zangcarrière. Sinds 1996 is zijn dochter Ophelle Winter een grote ster in Frankrijk. David Alexandre Winter woont tegenwoordig in de Verenigde Staten, en zit in de autohandel.


Door de Amerikaanse zender NBC wordt op 11 Oktober 1975 de eerste aflevering van Saturday Night Live uitgezonden. Gasten zijn Andy Kaufman, Valeri Bromfield, George Carlin, Janis Ian en Billy Preston. Sketches worden gespeeld door o.a. Chevy Chase, Dan Akroyd, Jane Curtin en John Belushi. Janis Ian zingt In The Winter en Billy Preston brengt Fancy Lady ten gehore.


Op 11 Oktober 1962 komt Love Me Do van The Beatles op een 49ste plaats binnen in de de Britse hitparade. Deze debuutsingle van de Liverpoolse groep komt niet verder dan een 17e plaats. Op 11 September 1962 heeben The Beatles in Abbey Road-studio 2 in Londen de definitieve versie van Love Me Do opgenomen. Met deze opname is op 4 September 1962 begonnen. Op 11 September 1962 heeft producer George Martin studio-drummer Andy White ingehuurd, omdat hij niet tevreden is over de bijdrage van Ringo Starr. Ook de B-kant, P.S. I Love You, wordt op 11 September 1962 opgenomen. De versie van Love Me Do met Andy White op drums wordt op 5 Oktober 1962 op single uitgebracht.


Radiostation WMPS in Memphis ontslaat op 11 Oktober 1976 discjockey Rick Dees omdat hij in zijn ochtendprogramma vertelt dat zijn hitsingle Disco Duck vanaf 16 Oktober 1976 op nummer 1 in de Billboard Hot 100 staat.


Muziek Jarige Op 11 Oktober

1928: Ennio Morricone - Componist Italië
1943: Frank Muyser - Les Baroques Gitaar
1946: Gary Mallaber - Steve Miller Band Drums
1948: Bas Muijs - Smyle Zanger
1948: Daryll Hall - Hall & Oates Zanger
1950: Andrew Woolfolk - Earth Wind & Fire Saxofoon
1951: Jean Jacques Goldman - Componist Frankrijk
1957: Blair Cunningham - Haircut 100 Drums
1962: Andy McCoy - Hanoi Rocks Gitaar
1962: Scott Johnson - Gin Blossoms Gitaar
1971: MC Lyte (Lana Moorer) - Rapster USA
1973: Brendan Brown - Wheatus Gitaar/Zang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten