Zoeken in de muziekgeschiedenis

21 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 22 September

Op 22 September 1974 begint Sonny Bono vol optimisme aan zijn eerste solo televisie show, The Sonny Comedy Revue, nadat er een paar maanden eerder een einde is gekomen aan zijn jarenlange samenwerking en huwelijk met Cher. Het solo optreden van Sonny eindigt vier maanden later in een teleurstelling als de show van het scherm wordt gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers.

John Lennon en Elton John zijn op 22 September 1980 de eerste die een contract tekenen met het op dezelfde dag opgerichte platenlabel Geffen Records van David Geffen. Voor John Lennon is het op dat moment exact zes jaar geleden dat zijn laatste album Walls And Bridges op de markt is gekomen. Double Fantasy, het enige album dat Lennon voor Geffen opneemt, verschijnt kort voor zijn gewelddadige dood.

Extra_texture_read_all_about_itVanaf 22 September 1975 ligt het album Extra Texture (Read All About It) van George Harrison in de platenwinkels. Op Extra Texture (Read All About It) staan ondermeer de nummers You, The Answer's At The End, This Guitar (Can't Keep From Crying), Ooh Baby (You Know That I Love You), World Of Stone, A Bit More Of You, Can't Stop Thinking About You en Tired Of Midnight Blue. Het album komt op 18 Oktober 1975 binnen in de Engelse albumlijst, en haalt de 16de plaats. In Amerika bereikt Extra Texture (Read All About It) de achtste plaats. In Nederland is het album met zijn 25ste plaats een bescheiden succes voor de ex-Beatle.

Dance_dance_danceOp 22 September 1964 onderbreken The Beach Boys hun Amerikaanse tournee om in de Columbia Studio in Nashville opnamen te maken.Tijdens een zes uur durende sessie worden de basisbanden opgenomen van Dance Dance Dance, een compositie van Brian en Carl Wilson en Mike Love. De opnamen worden op 9 oktober 1964 in de RCA Studio in Hollywood afgerond. Dance Dance Dance, met op de B-kant The Warmth Of The Sun, wordt op 26 Oktober 1964 uitgebracht. Dance Dance Dance komt op 7 November 1964 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt de achtste plaats als hoogste notering.

Bob Dylan treedt op 22 September 1962 voor de allereerste keer op in de Carnegie Hall in New York. Het optreden van Dylan is onderdeel van een Hootenanny-avond in deze concertzaal. Bob Dylan zingt Sally Girl, Highway 51, Talking John Birch Paranoid Blues, The Ballad Of Hollis Brown en A Hard Rain's A-Gonna Fall.

Irvin_berlinOp 22 September 1989 overlijdt de componist Irvin Berlin. Irvin Berlin wordt op 11 Mei 1888 in Rusland geboren als Israel Beilin en verhuist in 1893 met zijn ouders naar Amerika. Berlin wordt algemeen beschouwd als één van de grootste componisten van de vorige eeuw. Hij schrijft ruim duizend nummers, waaronder White Christmas dat decennia lang het best verkochte nummer uit de muziekgeschiedenis is. Maar ook Alexander's Ragtime Band, God Bless America, Cheek To Cheek, I've Got My Love To Keep Me Warm, Blue Skies en Puttin' On The Ritz. Ook is Irvin Berlin verantwoordelijk voor zeventien Broadway musicals, waar onder There's No Business Like Showbusiness en Annie Get Your Gun. Irving Berlin is 101 jaar geworden.

Drie dagen nadat The Who begonnen is met de opname's voor Tommy, geeft Pete Townshend op 22 September 1968 een interview aan The New York Times. Tegenover Michael Lyndon doet Pete een aantal opvallende uitspraken: "I know people want something new, they want a new reason to go to a rock & roll concert. What we're going to try is Opera". en "I've been thinking of a story about a deaf,dumb and blind kid, with dialogue,action and an incredible finale."

Diana Ross wordt op 22 September 1999 op het vliegveld van Londen gearresteerd. Terwijl ze al aan boord van de Concorde is, wordt ze door de politie op Heathrow Airport, gearresteerd na een incident met een beveiligingsbeambte. Diana Ross zou handtastelijk zijn geworden, omdat ze het niet eens is met de wijze waarop de vrouwelijke beambte haar heeft gefouilleerd. Na een waarschuwing van de luchthavenpolitie mag Diana Ross alsnog aan boord van de Concorde die haar naar de Verenigde Staten vliegt.

Op 22 September 1992 moet Def Leppard noodgedwongen twee concerten van hun Amerikaanse tournee afzeggen, omdat de vrachtwagen met al hun apparatuur door de chauffeur is gebruikt tijdens een overval op een winkel. Het voertuig wordt later onbemand teruggevonden en de chauffeur wordt aangeklaagd wegens drugsbezit en opzettelijke beschadiging van andermans goederen.

Dirk_van_der_horstDirk van der Horst overlijdt op 22 September 2004 aan de gevolgen van kanker. Dirk van der Horst wordt op 15 November 1946 in Alkmaar geboren en begint in 1957, op 11-jarige leeftijd, zijn muzikale carriere als lid van de Tophit Brothers, een formatie die muziek maakt die lijkt op die van de Everly Brothers. Vijf jaar later speelt Van der Horst in de band The Teckels, een coverband die ondermeer Rolling Stones en de Kinks nummers speelt. Samen met deze band neemt hij twee singles op: Mabel en Iko, Iko. In 1969 stapt van der Horst over naar de door de IJmondse zanger Jacques Kloes opgerichte band Take Five. Al snel veranderd deze band de naam in Dizzy Man's Band. Met de Dizzy Man's Band beleeft hij zijn eerste grote successen in Nederland, Belgie, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Japan en Zuid-Amerika. De groep scoort aan de lopende band hits als Tickatoo (1970), The Show (1973) en The Opera (1975). In 1983 houdt de Dizzy Man's Band er mee op, van de originele bezetting is alleen van der Horst dan nog over. Dirk van der Horst speelt hierna in de band Next One, tot het moment dat hij gevraagd wordt voor BZN als vervanger van de vertrekkende Cees Tol. Van der Horst weet op dat moment alleen dat BZN redelijk succesvol is, en overweegt om dit aanbod te weigeren. Na een concert van BZN te hebben bijgewoond, verklaart hij later gek te zijn geweest als hij dit aanbod niet zou accepteren. Op 5 Maart 1988 besluit hij over te stappen naar BZN. Dirk Van Der Horst is daarmee het enige lid van de groep dat niet uit Volendam komt. Tot en met December 2002 speelt Dirk bij BZN. Vanaf November 2002 gaat zijn gezondheid achteruit. In Januari 2003 krijgt hij te horen dat hij aan een ernstige vorm van kanker lijdt. Ten gevolge van zijn ziekte kan hij niet meer optreden omdat de ziekte ongeneeslijk blijkt te zijn. Bij BZN wordt Dirk van der Horst al op 23 Januari 2003 opgevolgd door John Meijer. Dirk Van Der Horst is 57 jaar geworden.

Elvis Presley staat op 22 September 1970 in Studio B van de RCA Studios in Nashville, om de nummers Snowbird, Where Did They Go Lord, Whole Lotta Shakin' Goin' On en Rags To Riches op te nenem. De opnamen worden geproduceerd door Felton Jarvis, terwijl Al Pachucki de techniek verzorgt. Vocaal wordt Elvis Presley bijgestaan door The Jordanaires en The Imperials.

Chesney Lee Hawkes wordt op 22 September 1971 in het Engelse Windsor als zoon van Chip Hawkes van The Tremeloes geboren. Chesney Hawkes is vernoemd naar de komiek Chesney Allen. In 1991 heeft Chesney Hawkes een nummer xc3xa9xc3xa9n-hit met The One And Only. Hawkes trouwt later met Kristina, die op 29 Augustus 2001 het leven schenkt aan hun zoon Casey George. Op 2 Juli 2003 wordt hun dochter Jesse Fonseca geboren.

Harry_warrenComponist Harry Warren overlijdt op 22 September 1981. Harry Warren wordt op 24 December 1893 geboren in Brooklyn, New York als Salvatore Anthony Guaragna. Warren schrijft als componist samen met ondermeer Ira Gershwin, Johnny Mercer, Billy Rose en Al Dubin meer dan 400 nummers, waaronder I Only Have Eyes For You, een hit voor The Flamingo's en Art Garfunkel. Maar ook Lullaby Of Broadway, That's Amore, At Last, The More I See You, Chattanooga Choo Choo, There Will Never Be Another You, Serenade In Blue, Jeepers Creepers, You're Getting To Be A Habit With Me en You're My Everything. Tussen 1931 en 1945 schrijft Warren mee aan 22 Nr 1 hits in Amerika. Drie van zijn composities worden beloont met een Oscar: Lullaby Of Broadway, You'll Never Know en On The Atchison, Topeka & The Santa Fe. Harry Warren is 88 jaar geworden.

Mick Jagger is in September 1988 op tournee door Australixc3xab. Op 22 september 1988 staat de zanger van The Rolling Stones voor een solo-optreden in het Boondall Entertainment Centre in Brisbane. Jagger wordt op het podium bijgestaan door Joe Satriani (solo gitaar), Jimmy Ripp (gitaar), Doug Wimbish (bas), Simon Phillips (drums) Phil Ashley en Richard Cottle (toetsen) en Sybil Scoby, Bernard Fowler, Linda Moran en Lisa Fisher als achtergrondkoortje.

Een nieuwe wekelijkse muzikale TV show gaat op 22 September 1969 bij ABC Television in Amerika voor de eerste keer de lucht in. In de eerste aflevering van The Music Scene zijn ondermeer Stevie Wonder, Crosby Stills Nash & Young, Tom Jones, Cass Elliot, James Brown, Janis Joplin en Sly & The Family Stone te gast.

The_teddy_bears_to_know_him_is_to_lThe Teddy Bears brengen op 22 September 1958 in Amerika het nummer To Know Him Is To Love Him uit. Het nummer is geschreven door Phil Spector, die geinspireerd is door een foto van de grafsteen van zijn vader. Hierop staat de tekst To Know Him Was To Love Him. De single is binnen twintig minuten opgenomen in de Gold Star Studios in Hollywood. Zangeres is de vijftienjarige Annette Kleinbard. Zij is geen lid van The Teddy Bears, maar een vriendin van Phil Spector. Annette wordt later bekend als Carol Connors. The Teddy Bears bestaan, naast Phil Spector, uit Marshall Leib en Harvey Goldstein. Vanaf 1 December 1958 staat To Know Him Is To Love Him drie weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade.

Op 22 September 1982 komen meer dan honderd Engelse artiesten die ooit de eerste plaats hebben gehaald, bij elkaar in de Abbey Road Studio in Londen voor de lancering van het Guinness Book Of 500 Number Ones. Onder de aanwezigen bevinden zich Paul en Linda McCartney, Roy Wood, Ronnie Lane, Demis Roussos, The Police en Cliff Richard.

Tijdens een concert van Jimmy Cliff in The Stone Pony, een club in Asbury Park in New Jersey op 22 September 1989 verzorgt Bruce Springsteen een verrassingsoptreden. Springsteen speelt en zingt Trapped, een door Jimmy Cliff geschreven nummer dat hij voor het We Are The World-album in 1985 op de plaat heeft gezet.

The_supremes_i_hear_a_symphonyThe Supremes staan op 22 September 1965 in de Hitsville USA Studio in Detroit om het nummer I Hear A Symphony op te nemen. Op 30 Oktober 1965 komt I Hear A Symphony de Amerikaanse hitparade binnen, en wordt de zesde nummer 1-hit voor Diana Ross, Florence Ballard en Mary Wilson. Eerder staan ook Where Did Our Love Go, Baby Love en Come See About Me (alle uit 1964) en Stop! In The Name Of Love en Back In My Arms Again (beide uit 1965) op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. I Hear A Symphony staat vanaf 20 November 1965 twee weken op de eerste plaats.

Op 22 September 1970 nemen Davy Jones en Mickey Dolenz in New York de nummers Do It In The Name Of Love en Lady Jane op. De productie is in handen van Jeff Barry. Dit zijn de allerlaatste plaatopnamen, die in februari 1971, onder de naam The Monkees worden uitgebracht. De single is geen succes. Michael Nesmith heeft inmiddels Michael Nesmith & The First National Band opgericht. Peter Tork is solo gegaan.

MiddagRob de Nijs komt op 22 September 1973 op een 26ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met het door Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot geschreven Dag Zuster Ursula. De B-kant, Meisje In Engeland, is door Lennaert en Astrid Nijgh geschreven. Boudewijn de Groot heeft de single geproduceerd. Dag Zuster Ursula bereikt een derde plaats. In September 1973 wordt ook het album In De Uren Van De Middag van Rob de Nijs uitgebracht. Op de A-kant van deze LP staan Jan Klaassen De Trompetter, Als Je Niet Meer Verder Kunt, De Avond, Malle Babbe en Dag Zuster Ursula. Al deze nummers zijn geschreven door Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot. Op de B-kant staan September Komt, Meisje In Engeland, Tegen Beter Weten In  en Maria. Deze nummers zijn van Lennaert en Astrid Nijgh. In De Uren Van De Middag wordt geen succes. De Avond wordt later in 1996 door Boudewijn de Groot als Avond opgenomen voor zijn album Een Nieuwe Herfst. In December 2005 staat Avond op de eerste plaats van de Radio 2 Top 2000.

Ali_b_en_beatrixAli B. treedt op 22 September 2005 op voor Koningin Beatrix. Dit optreden vindt plaats op het plein voor het poldermuseum Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum brengt Koningin Beatrix een bezoek aan Flevoland, de jongste provincie van Nederland. De rapper woont in Almere en dus Flevolander. Zijn optreden maakt deel uit van een multiculturele show voor de Koningin. Na afloop krijgt koningin Beatrix van Ali B. een knuffel.

The Rolling Stones zijn op 22 September 1966 te gast in Top Of The Pops. Het is voor de groep dan inmiddels al de twaalfde keer in hun carriere dat zij in het populaire televisie programma optreden. In het door de BBC uitgezonden TOTP spelen de Stones hun nieuwe single, Have You Seen Your Mother Baby Standing In The Shadow, die een dag later wordt uitgebracht.

Lars_boom_en_ad_visserAd Visser, Penney de Jager en Lars Boom presenteren op 22 September 1970 de eerste aflevering van TopPop. Het programma wordt op dinsdagavond tussen half 8 en 8 uur op Nederland 1 uitgezonden. De productie en regie zijn in handen van Rien van Wijk. De tune is geschreven door Tonny Eyk. De week erna, tijdens de tweede aflevering, doen Lars en Penney het zonder Ad Visser, en is er sprake van een wisselpresentatie. Vanaf de derde aflevering wordt Lars Boom definitief vervangen door Ad Visser. Boom kwam in de screentest swingender naar voren dan in de uiteindelijke uitzendingen van TopPop. Lars Boom zien we daarna nog terug als de side-kick van Martin Brozius in het TROS programma Ren Je Rot.

Cliff Richard is op 22 September 1979 één van de artiesten die in het Engelse Birmingham optreden tijdens het anti-racisme festival Hosannah 79. Op deze dag wordt zijn single We Don't Talk Anymore na vier weken van de eerste plaats in de Britse hitparade verdrongen door Cars van Gary Numan. Beide artiesten zijn geboren met dezelfde achternaam; Cliff Richard als Harry Webb in Oktober 1940 en Gary Numan als Gary Webb in Maart 1958.

Bruce_springsteen_mtv_unpluggedOp 22 September 1992 neemt Bruce Springsteen een concert op voor MTV Unplugged. Voor het eerst in de geschiedenis van dit acoustische programma is het een elektrisch versterkt (en dus in feite niet "unplugged") optreden voor de clip-zender. De show wordt op 11 November 1992 voor het eerst op MTV uitgezonden. Bruce Springsteen wordt begeleid door zijn vrouw Patti Scialfa (zang/gitaar), Shane Fontayne (gitaar), Zachery Alford (drums), Crystal Talifero (gitaar/zang/percussie), Tommy Sims (bas), Roy Bittan (toetsen), Gia Ciambotti (achtergrondzang), Carol Dennis (achtergrondzang), Cleopatra Kennedy (achtergrondzang), Bobby King (achtergrondzang) en Angel Rogers (achtergrondzang). Op 12 April 1993 wordt het concert onder de naam Bruce Springsteen (Un)Plugged op plaat uitgebracht. Bruce Springsteen (Un)Plugged komt op 24 April 1993 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt een 5de plaats. Op 9 November 2004 wordt het optreden ook op DVD uitgebracht, dan aangevuld met drie bonus tracks die niet in de orginele uitzending te zien zijn geweest: Living Proof, If I Should Fall; Behind en Roll Of The Dice.

Op 22 September 2003 geven The Rolling Stones in het kader van de Licks Tour 2003 een concert in de ArenA in Amsterdam. Het is het uitgestelde concert van 20 Augustus 2003 dat niet door kon gaan omdat Mick Jagger stemproblemen had. Na het voorprogramma dat verzorgd wordt door Feeder spelen de Stones de volgende nummers: Brown Sugar, Start Me Up, You Got Me Rocking, Don't Stop, Angie, You Can't Always Get What You Want, Midnight Rambler, Tumbling DIce, The Nearness Of You, Happy, Symphaty For The Devil, Little Red Rooster. It's Only Rock And Roll, Street Fighting Man, Gimme Shelter, Paint It Black, Honky Tonk Woman, Satisfaction en  Jumping Jack Flash.

White_plainsjulie_do_ya_love_meThe White Plains staan op 22 September 1970 in de platenstudio om het nummer Julie Do Ya Love Me op te nemen. De single wordt op 9 Oktober 1970 uitgebracht, en komt op 24 Oktober 1970 de Engelse hitparade binnen. Julie Do Ya Love Me, met op de B-kant het nummer I Need Everlasting LOve, bereikt de achtste plaats als hoogste notering, en is na My Baby Loves Lovin' en I've Got You On My Mind, de derde hit voor de Engelse studiogroep rond zanger Tony Burrows.

Bowie_ziggy_stardust_tourDavid Bowie begint op 22 September 1972, met een optreden in The Music Hall in Cleveland, Ohio aan het Amerikaanse gedeelte van de Ziggy Stardust Tour die op 10 Februari 1972 met een concert in Toby Jug in Tolworth, London van start is gegaan. Het laatse concert van deze tournee door Amerika is op 2 December 1972 in het Tower Theater in Philadelphia. David Bowie wordt begeleid door The Spiders From Mars die bestaat uit sologitarist Mick Ronson, bassist Trevor Bolder en drummer Mick 'Woody' Woodmansey. Vlak voor deze tour begint wordt pianist Mike Garson, na auditie gedaan te hebben voor Mick Ronson, aan de band toegevoegd.

Don en Phil Everly geven 22 September 1983, na jarenlange ruzie gehad te hebben, het eerste van twee reunieconcerten in de Royal Albert Hall in Londen. Het tweede concert is op 23 September 1983. Begeleid door toetsenist Pete Wingfield, gitaristen Albert Lee en Martin Jenner, bassist Mark Griffiths en drummer Graham Jarvis zingen The Everly Brothers eenentwintig van hun grootste hits. De broers zijn op 14 Juli 1973 uit elkaar gegaan. Phil heeft toen kwaad het podium verlaten, omdat Don voor de zoveelste keer dronken en stoned op het toneel staat.

Crooners van Helmut Lotti wordt op 22 September 2006 uitgebracht. Exc3xa9n dag later komt dit dubbel-album in Vlaanderen binnen op de vierde plaats van de Ultra Album Top 50. Vanaf 30 september 2006 staat Crooners van Helmut Lotti drie weken lang aan de top. Op 11 november 2006 staat hij opnieuw op de eerste plaats, nu twee weken lang. Crooners bestaat uit twee CD's - één met nieuwe songs en één met klassiekers. Op de eerste CD staan I'm So Lucky To Sing, The Train Of Love, I Don't know How To Love You, How Could I Ever Forget You, The Most Expensive Girl, Full Speed Ahead, There's A Sparkle In Your Eyes, I Wonder, Are You Sure, You Will Love Again, Stop Looking In Her Eyes en Take It With A Smile. Op de tweede CD staan Hello Dolly, Caterina, What A Wonderful World, Just A Gigolo, Everybody Loves Somebody, True Love, Mona Lisa, Blue Moon, Moon River, Mandolins In The Moonlight, Smile en That's Amore.

In Champaign in Illinois wordt op 22 September 1985 het eerste Farm Aid-concert georganiseerd door Willie Nelson. Er wordt meer dan tien miljoen dollar opgehaald voor noodlijdende boeren in Amerika.

Yusuf_islamOp 22 September 2004 keert Cat Stevens terug naar Engeland nadat hem de toegang tot de Verenigde Staten is geweigerd. De zich dan Yusuf Islam noemende Cat Stevens (overigens geboren als Stephen Demetre Georgiou) is in 1977 bekeerd tot moslim. Sindsdien noemt hij zich Yusuf Islam. Tijdens de vlucht van Londen naar Washington heeft hij op 21 September 2004 een terreuralarm teweeggebracht. De naam Yusuf Islam blijkt voor te komen op een lijst van personen die uit veiligheidsoverwegingen de Verenigde Staten niet in mogen. De bemanning van het vliegtuig krijgt van de Amerikaanse autoriteiten geen toestemming te landen in Washington. Noodgedwongen wordt uitgeweken naar een luchthaven in de staat Maine. De activiteiten van Cat Stevens kunnen, aldus de Amerikaanse autoriteiten, in verband worden gebracht met terrorisme. Jack Straw, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zich hierover persoonlijk beklaagd bij zijn Amerikaanse collega Colin Powell. "Dit had niet mogen gebeuren", aldus Jack Straw. Cat Stevens heeft in Mei 2004, zonder problemen, een bezoek gebracht aan New York. "Dit is volkomen belachelijk. Aan de ene kant wil ik glimlachen, aan de andere kant wil ik grommen. Dit is krankzinnig! Dit vraagt om tekst en uitleg. Ik voel mij absoluut een slachtoffer. Iedereen kent mij van mijn werk voor liefdadigheid. Maar mensen kunnen zich vergissen. Ik hoop gewoon dat dit xc3xa9xc3xa9n grote vergissing is. Ik ben netjes behandeld. Ik ben niet in de handboeien geslagen. Het enige positieve is dat ik veel beveiligingsmensen een plezier heb gedaan met mijn handtekening. Ik ben blij dat ik weer thuis ben", aldus Cat Stevens bij zijn aankomst op de Londense luchthaven Heathrow.

Normaal treedt op 22 September 2006 op in Staphorst. De grootste partij in de gemeenteraad van Staphorst, de gereformeerde SGP, heeft de burgemeester in juli 2006 verzocht dit optreden te verbieden. De SGP vindt dat het taalgebruik van de fans van Normaal in strijd is met de waarden en normen in Staphorst. Burgemeester Alssema, zelf lid van de Christen Unie, wil het concert niet op principiele gronden weigeren. Bovendien is het niet mogelijk dit optreden op juridische gronden te verbieden.

Op 22 September 1955 nemen Bill Haley & The Comets de nummers Rock A-Beatin' Boogie, R.O.C.K., The Saints Rock And Roll en Burn That Candle op. Al deze nummers blijken later klassiekers te worden van Bill Haley & The Comets.

Debby_booneOp 22 September 1956 wordt in Hackensack in de Amerikaanse staat New Jersey de latere zangeres Debby Boone geboren. Debby is na Cherry en Linda de derde dochter van zanger Pat Boone en Shirley Lee Foley. Na Debby wordt nog een vierde dochter, Laura, geboren. Met hun ouders treden de meisjes op als The Boone Family. In 1969 gaan de dochters verder als The Boones Gospel Quartet. In de jaren zeventig gaat zowel Cherry als Debby soloplaten maken. Debby Boone heeft met You Light Up My Life op 15 oktober 1977 een nummer 1-hit. Deze single staat maar liefst tien weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Dit record wordt in 1996 gebroken door One Sweet Day van Mariah Carey & Boyz II Men die het zestien weken aan de top volhoudt.

Ritchie Valens maakt op 22 September 1958 zijn debuut in de Billboard Hot 100 met het nummer Come On Let's Go. De single komt tot een 42ste plaats. De zeventienjarige Ritchie Valens komt op 3 Februari 1959 bij een vliegtuigongeluk om het leven.

Vanaf 22 September 1959 ligt de single Dance With Me van The Drifters in de platenwinkel. Dance With Me komt op 12 Oktober 1959 de Amerikaanse hitparade binnen, en haalt de vijftiende plaats. Ook de B-kant wordt een hit. (If You Cry) True Love True Love bereikt de 33ste plaats.

The_smithshand_in_gloveThe Smiths tekenen op 22 September 1986 een nieuw contract bij EMI Records dat de groep uit het Engelse Manchester een miljoen pond sterling oplevert. The Smiths ontstaan wanneer op een dag de jonge gitarist Johnny Marr (John Maher) bij Stephen Patrick Morrissey aanbelt. Uit deze ontmoeting ontstaat in 1982 de groep die Engeland de rest van het decennium op zijn kop zal zetten: The Smiths. In de klassieke opstelling gitaar-bas-drums moet de terreur van de synthipop te lijf worden gegaan. De eerste single Hand In Glove/Handsome Devil (voorjaar 1983) slaat in als een bom, al blijft een hitnotering uit. De twee volgende singles This Charming Man (in Nov. 1983 op #25 in UK) en What Difference Does It Make? (in Jan. 1984 op #12 in UK) halen de
hitlijsten wel. The Smiths zijn gearriveerd.

Dan_van_mudhoney_3Op 22 September 1990 geeft Nirvana een concert in de Motor Sports International Garage in Seattle. Dan Peters (foto) van Mudhoney is gastdrummer. Het optreden met Nirvana is eenmalig. Dan Peters besluit om bij Mudhoney te blijven drummen, en Dave Grohl wordt bij Nirvana zijn opvolger. Op plaat is Dan Peters alleen op de single Sliver te horen. Peters heeft geen spijt van zijn beslissing, maar vindt het alleen jammer dat hij niet als drummer op een plaat als Nevermind heeft kunnen spelen. Van 1990-1991 drumt hij even bij Screaming Trees, maar keert daarna weer terug naar Mudhoney met wie hij in 2006 het album Under A Billion Suns uitbrengt.

Johnny_hoesoch_was_ik_maarOch Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven van Johnny Hoes bereikt op 22 September 1961 de eerste plaats van de Nederlandse hitparade. Het nummer is geschreven door de Limburgers Frans Boermans, Thuur Luxembourg en Michiel van der Grinten. Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven staat twaalf weken op nummer 1.

Muziek Jarige Op 22 September

1945: Ann Christy (Christiane Leenaerts) - Zangeres Belgie († 7 Aug. 1984)
1949: David Coverdale - Whitesnake Zanger
1952: Mark Panker - American Music Club Gitaar
1953: Richard Fairbrass - Right Said Fred Zanger
1955: Shari Belafonte - Zangeres USA
1956: Doug Wimbush - Living Colour Bas
1956: Debbie Boone - Zangeres USA
1957: Nick Cave - Zanger Australie
1957: Peter Jones - Public Image Ltd.
1958: Nelson - New Model Army Bas
1958: Andrea Bocelli - Zanger Italie
1959: Joan Jett (Joan Marie Larkin) - Zangeres USA
1965: Andy Cairns - Therapy? Zanger/Gitaar
1971: Chesney Hawkes - Zanger Engeland
1975: Mystical (Michael Lawrence Tyler) - Rapper USA
1982: Billie Piper - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten