Zoeken in de muziekgeschiedenis

22 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 23 September

Have_you_seen_your_mother_baby_standi_2Op 23 September 1966, de dag waarop hun nieuwste single Have You Seen Your Mother, Baby, Standing In The Shadow? wordt uitgebracht, beginnen The Rolling Stones in The Royal Albert Hall in Londen, aan hun laatste 12 dagen durende tournee door Engeland van de jaren 60. Het voorprogramma wordt verzorgd door Peter Jay & The New Jay Walkers, The Yardbirds en Ike & Tina Turner. Het laatste optreden is in het Gaumount Theater in Southampton. Tijdens de tournee worden opnamen gemaakt voor Hits Live. Dit album wordt op 10 December 1966 in Amerika wordt uitgebracht. In zijn boek Rolling With The Stones schrijft Bill Wyman dat niet alle nummers op het album live zijn opgenomen. Er zitten ook studio-opnamen bij waaraan zaalgeluid is toegevoegd. Have You Seen Your Mother Baby Standing In The Shadow? is tussen 3 en 11 Augustus en op 8 September 1966 in de RCA-studio in Hollywood opgenomen. Op 31 Augustus 1966 wordt in de IBC-studio in Londen een paar extra sporen opgenomen. Op de B-kant staat Who's Driving Your Plane? dat ook tussen 3 en 11 Augustus 1966 in Hollywood is opgenomen. Op 15 Oktober 1966 komt de single de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tweede plaats.

Jerry_leembruggenJerry Leembruggen loopt op 23 September 2008 bij een ernstig auto ongeluk op het Spaanse eiland Ibiza ondermeer een schedelbasisfractuur op. Jerry Leembruggen vormt samen met Ruben Fernhout het DJ-duo The Partysquad. Leembruggen wordt na het ongeluk naar het ziekenhuis gebracht waar hij direct geopereerd wordt. Op de website van The Partsquad schrijft Fernhout ondermeer: "Jerry is afgelopen nacht geopereerd en ligt nu op de intensive care waar hij kunstmatig in coma wordt gehouden. Voor nu is alleen belangrijk te weten dat de komende 48 uur cruciaal zijn." Ruben Fernhout zit ten tijde van het ongeval in een andere auto en blijft daardoor ongedeerd. In Mei 2009 laat Leembruggen weten: "Ik ben inmiddels acht maanden uit de running en moet echt alles opnieuw leren, man. Lopen, fietsen, zelfs Engels praten. Binnenkort krijg ik weer een operatie. Daarna ben ik nog een half jaar eruit." In 2010 brengt hij, samen met Ruben en The Opposites  de track "Welkom terug" uit, om zijn herstel te vieren.

Frank Zappa & The Mothers Of Invention maken op 23 September 1967 hun podium debuut in Engeland. Op die dag wordt er een concert gegeven in The Royal Albert Hall in Londen. The Mothers Of Invention bestaan dan uit Ray Collins (zang), Roy Estrada (bas), Jimmy Carl Black (drums), Bunk Gardner (saxofoon), Jim "Motorhead" Sherwood (gitaar), Don Preston (toetsen) en Billy Mundi (drums).

The_twelfth_of_never_cliff_richardVanaf 23 September 1964 ligt The Twelfth Of Never van Cliff Richard in de platenwinkel. The Tewlfth Of Never is geschreven door Jerry Livingston en Paul Webster. Johnny Mathis zet in 1957 The Twelfth Of Never als eerste op de plaat, en haalt er een 9de plaats mee in de Amerikaanse hitlijst. Cliff Richard neemt zijn versie op in de Abbey Road Studio in Londen. Hij wordt begeleid door het orkest van Norrie Paramor. Op 8 Oktober 1964 komt The Twelfth Of Never van Cliff Richard de Engelse hitparade binnen, en haalt de achtste plaats. De versie die Donny Osmond in 1973 opneemt van The Twelfth Of Never staat op 31 Maart 1973 een week op nummer 1 in Engeland.

Castle_in_the_sandOp 23 September 1962 wordt door de dan net twaalf jaar oude Stevie Wonder  het nummer Thank You (For Loving Me All The Way) afgemaakt. Little Stevie Wonder is eind 1961 ontdekt door Ronnie White van The Miracles. Op 1 November 1961 wordt er met de opnames van Thank You (For Loving Me All The Way) begonnen. Het nummer heeft dan nog niet zijn definitieve titel. Werktitels zijn ondermeer The Vow, Thank You Mother en My Thanks To You. Thank You For Loving Me All The Way haalt de hitparade niet. Wanneer op 16 Januari 1964 de single Castle In The Sand van Little Stevie Wonder wordt uitgebracht, wordt Thank You (For Loving Me All The Way) op de B-kant gezet. Castle In The Sand bereikt de 52ste plaats in de Billboard Hot 100. In de R&B lijst van Billboard wordt een 6e plaats gehaald.

Clues_hint_at_beatle_deathDe Amerikaanse Universiteitskrant The Northern Star uit Illinois publiceert op 23 September 1969 een opmerkelijk artikel, waarin wordt beweerd dat Paul McCartney in November 1966 zou zijn omgekomen bij een auto ongeluk en dat zijn plaats bij The Beatles zou zijn ingenomen door een dubbelganger. In het artikel, met de kop Clues Hint At Beatle Death, wordt verwezen naar de hoes van het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band dat tal van geheime aanwijzingen voor McCartney's overlijden zou bevatten. Zo zou bijvoorbeeld aan het einde van het nummer Strawberry Fields Forever, uit 1967, de zin 'I Buried Paul' te horen zijn. Russell Gibb van WKNR-FM Radio in Detroit pikt het verhaal op en maakt het op de radio wereldkindig. Door de hoes van het album Abbey Road, dat drie dagen later uitkomt, escaleert de speculatie alleen maar verder. Daarop draagt Paul McCartney namelijk als enige Beatle geen schoenen, hetgeen weer wordt gezien als een aanwijzing van de groep, dat het in werkelijkheid Paul's dubbelganger is. In de maanden die volgen groeit de geruchtenstroom tot enorme en wereldwijde proporties, met steeds weer nieuwe zogenaamde geheime aanwijzingen die worden gevonden, op afbeeldingen en in songteksten.

Op 23 September 1965 zijn The Yardbirds in het Amerikaanse tv-programma Shindig te zien met Heart Full Of Soul. Andere sterren die optreden zijn ondermeer The Pretty Things, Jerry Lee Lewis en Raquel Welch, zij zingt Dancing In The Street.

Show_your_hand_the_average_white_baCher is op 23 September 1974, in Los Angeles, aanwezig bij een feest ter ere van Greg Allman. Het feest verloopt echter rampzalig, xc3xa9xc3xa9n van de gasten, Robbie McIntosh drummer van The Average White Band, overlijdt er aan een overdosis drugs. Hij heeft een wit poeder gebruikt waarvan hij denkt dat het cocaine is, maar het blijkt achteraf pure heroine geweest te zijn. Een ander groepslid van The Average White Band, Alan Gorrie, wordt op het nippertje gered nadat hij hetzelfde spul heeft gebruikt. Kenneth Moss, de platenbaas die het feest heeft georganiseerd, wordt later beschuldigd van moord. In Januari 1976 wordt hij echter alleen wegens doodslag tot 120 dagen gevangenisstraf veroordeeld. Robbie McIntosh is 24 jaar geworden. Na zijn dood heeft The Average White Band een grote hit met Pick Up The Pieces. Zij hebben dit nummer als een ode aan Robbie McIntosh geschreven. Op de 23ste sterfdag van drummer Robbie McIntosh wordt op 23 september 1997 het debuutalbum Show Your Hand van The Average White Band uit 1973 opnieuw uitgebracht door MCA Records.

Golden_earringstand_by_meOp 23 September 1972 komt de Golden Earring met de single Stand By Me op nummer 23 binnen in de Nederlandse Top 40. Stand By Me, met op de B-kant All Day Watcher, staat in totaal zeven weken genoteerd en bereikt de tiende plaats. Stand By Me is afkomstig van het album Together uit 1972. De eerste single die van dit album verschijnt is Buddy Joe. George Kooymans herinnert zich dat de titel van het album niet echt toepasselijk was: "Een beetje vreemde plaat, niet eentje waar we heel erg begaan mee waren. Eigenlijk waren we helemaal niet zo 'Together' op dat moment. Het was niet echt iets dat magic had. Het moest allemaal heel snel en goedkoop."

Clapton_band_2006Het concert van Eric Clapton op 23 September 2006 in Auburn Hills, Detroit in de Amerikaanse staat Michigan gaat niet door. Clapton heeft last van zijn keel en kan niet zingen. Pers-agent van Clapton, Kristen Foster, maakt in een verklaring bekend dat: "He is indeed under the weather with a sore throat." Eric Clapton is op tournee door Noord-Amerika. Deze tour is op 16 September 2006 met in condert in de Xcel Energy Center in St.Paul, Minnesota van start gegaan. Het laatste concert is op 23 Oktober 2006 in de American Airlines Arena in Miami, Florida. Daarna volgen nog concerten in Japan, Nieuw-Zeeland en Australixc3xab. Eric Clapton wordt gedurende deze tour op het podium bijgestaan Doyle Bramhall II (gitaar), Derek Trucks (gitaar), Chris Stainton (toetsen), Tim Carmon (toetsen), Willie Weeks (bas), Steve Jordan (Drums) en Michelle John en Sharon White (achtergrond zang).

Op 23 September 1957 wordt de single Raunchy van Bill Justis in Amerika uitgebracht. Raunchy bereikt de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Het is voor het Sun label de enige instrumentale hit. Samen met gitarist Sid Manker heeft saxofonist Bill Justis op 5 Juni 1957 het nummer opgenomen. In de jaren zestig wordt Raunchy door Amerikaanse en Europese deejays veel gebruikt als tune voor hun radioprogramma's. Bill Justis overlijdt in Nashville, Tennesee op 15 Juli 1982 op 56-jarige leeftijd.

Julio Iglesias wordt op 23 September 1971, zijn 28-ste verjaardag, voor de eerste keer vader van een dochter. Chabeli Iglesias wordt geboren negen maanden nadat haar vader in het huwelijksbootje stapt met Isabel Preysler Arrastria. Zij zijn op 20 Januari 1971 getrouwd. Chabeli Iglesias woont nu in Amerika. Zij werkt daar als televisie-presentatrice.

25_live_tourDe 25 Live Tour van George Michael gaat op 27 September 2006 van start met een concert in het Palau Sant Jordi in Barcelona, Spanje, De titel van de tour is een verwijzing naar de 25-jarige carrixc3xa8re van de dan inmiddels 42-jarige Britse popster die in 1987 zijn eerste solo-album Faith uitbrengt waarvan er zes miljoen exemplaren verkocht worden. In totaal verkoopt George Michael gedurende zijn carriere 85 miljoen platen. De zanger schrijft met Careless Whisper xc3xa9xc3xa9n van de grootste hits van de jaren tachtig. Andere hits uit zijn solo repertoire zijn Father Figure, One More Try, Freedom 90, en het duet met Elton John Don't Let the Sun Go Down on Me. Op 1, 2 en 4 November 2006 staat de Engelse zanger in Ahoy in Rotterdam. Het is dan achttien jaar geleden dat George Michael in Nederland heeft opgetreden. De 25 Live Tour wordt op 26 Juli 2007 met een concert in het OAKA Olympic Stadium van Athene in Griekenland afgesloten. George Michael heeft een Griekse vader en is geboren als Georgios Kyriacos Panayiotou.

Vanaf 23 September 1980 is David Bowie, in het Booth Theatre op Broadway, New York te zien in The Elephant Man. In dit toneelstuk speelt David Bowie de rol van John Merrick, een mismaakte man die heeft geleefd van 1862 tot 1890. David Bowie heeft deze rol van Philip Anglim overgenomen die de rol sinds de Broadway-premiere op 19 April 1979 heeft gespeeld. David Bowie krijgt lovende kritieken voor zijn vertolking van John Merrick. Op 28 Juni 1981, na 916 voorstellingen, valt het doek voor The Elephant Man in New York.

Good_rockin_tonight_elvis_presleyOp 23 September 1954 wordt de single Good Rockin' Tonight, met op de B-kant I Don't Care If The Sun Don't Shine, van Elvis Presley uitgebracht. Beide nummers zijn begin September 1954 in de Sun Studio in Memphis in Tennessee opgenomen. Elvis Presley wordt begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black en drummer Johnny Bernero. De single is alleen in de omgeving van Memphis een succes. Good Rockin' Tonight is geschreven door Roy Brown, die het in 1947 met het orkest van Bob Ogden ook als eerste op de plaat zet. In eerste instantie wil Brown dat Wynonie Harris het nummer opneemt, maar als die blijft weigeren neemt Brown het uiteindelijk zelf maar op. Kort daarna neemt Wynonie Harris het toch ook maar op, en wordt haar versie een nummer 1 hit in de R&B lijsten. De versie van Elvis Presley volgt eerder de originele versie van Roy Brown, dan die van Wynonie Harris.

Tico Torres treedt op 23 September 2001 in het huwelijk met Maria Alejandra Marquez. Voor de drummer van Bon Jovi is het zijn tweede huwelijk. Van 7 September 1996 tot Juni 1998 is hij getrouwd geweest met het Tsjechische fotomodel Eva Herzigova. Tico en Maria Torres worden op 9 Januari 2004 verblijdt met hun eerste zoon; Hector Alexander.

Op 23 September 1980 staat Bob Marley voor de laatste keer op het podium tijdens een concert in het Stanley Theatre in Pittsburgh in Pennsylvania. Bob Marley overlijdt nog geen negen maanden later, op 36-jarige leeftijd, op 11 Mei 1981 aan de gevolgen van een hersentumor.

Bridges_to_babylon_in_chicagoThe Rolling Stones beginnen op 23 September 1997 hun Bridges To Babylon-tournee met een optreden in Chicago. Op deze tournee door de Verenigde Staten wordt het voorprogramma worden verzorgd door Sheryl Crow, The Dave Matthews Band, The Smashing Pumpkins, Jamiroquai, Blues Traveler en The Foo Fighters. Tijdens de 108 optredens durende Bridges To Babylon Tour zien in totaal ruim 4.6 miljoen fans in 25 landen de Stones optreden. In totaal zijn er 60 verschillende nummers gespeeld, waarvan Jumpin' Jack Flash, Brown Sugar, Honky Tonk Women, Tumbling Dice, Satisfaction, Symphaty For The Devil, Little Quennie, Gimme Shelter en Start Me Up elk optreden worden gespeeld.

Zanger Corey Taylor van de metalgroep Slipknot maakt op 23 September 2004 middels een persbericht bekend dat hij niet is overleden. De geruchten over zijn dood beginnen als een shock-jock in Des Moines op de radio bekend maakt dat de zanger is overleden aan een overdosis heroine. Later wordt dit veranderd als dat Corey Hart zou zijn omgekomen bij een auto ongeluk.

Mick_en_biancaMick Jagger ontmoet na afloop van een Rolling Stones concert in het Palais Des Sports, Parijs op 23 September 1970 voor het eerst de in Nicaragua geboren Bianca Rose Perez Moreno de Macias. Het is liefde op het eerste gezicht. Mick Jagger staat echter op het punt vader te worden. Op 4 November 1970 wordt, uit een kortstondige relatie met actrice Marsha Hunt, zijn dochter Karis geboren. Mick Jagger en Bianca Perez Morena de Macias trouwen op 12 mei 1971 in de Franse badplaats Saint Tropez. Op 21 Oktober 1971 wordt hun dochter Jade Sheena Jezebel Jagger geboren. Als zij een jongen was geweest zou hij Jesse James Jagger hebben geheten, heeft Mick een keer gezegd. In 1978 gaan Mick en Bianca uit elkaar. In 1980 zijn zij officieel gescheiden.

Op 23 September 1956 maakt de elfjarige Mickey Dolenz, later bekend als één van The Monkees, zijn debuut als acteur in de televisieserie Circus Boy van de Amerikaanse omroep NBC. Op 11 September 1958 wordt de laatste aflevering uitgezonden. Sindsdien wordt de serie geregeld herhaald.

Dolf_brouwersIn zijn woning in Den Haag overlijdt Dolf Brouwers op 23 September 1997 aan de gevolgen van een hartaanval. Adolphus (Dolf) Brouwers wordt op 31 Augustus 1912 in Utrecht geboren. Op zijn twaalfde wordt hij timmermansknecht in Scheveningen, maar op zijn veertiende wordt hij kappersknecht. Tot de klanten van Brouwers, die in de kapsalon graag operetteliederen zingt, behoren Prins Hendrik, en de directeur van het Scalatheater in Den Haag. Wanneer de laatste Brouwers hoort zingen, vraagt hij hem voor het operettekoor van het theater. Bij het koor ontmoet Brouwers zijn latere vrouw Greet. In de jaren vijftig schrijft hij met tekstdichter Jack Bess liedjes onder het pseudoniem D. Goldstein, evenwel zonder succes. Toch is Dolf Brouwers vlak na de oorlog vaak op de radio te horen met het bekende lied Eens Zal De Betuwe In Bloei Weer Staan. In 1972 wordt Brouwers ontdekt door Wim T. Schippers. Schippers zoekt voor de Fred Hachxc3xa9show iemand voor een bijrolletje als de patatbakker 'S. van Oekel' uit het Belgische plaatsje Reet. (De naam heeft Schippers in Belgixc3xab op een bedrijf in auto-accessoires zien staan.) Hoofdrolspeler Harry Touw denkt meteen aan Brouwers, die hij kent van de Haagse Artiesten Club. Brouwers geeft zijn personage de voornaam 'Sjefke' en krijgt vervolgens van Schippers verschillende bijrollen in het programma. Brouwers introduceerd een geheel eigen taalgebruik, vol Schippersvondsten als 'reeds', 'pardon reeds', 'dat ben ik dus' en 'ik word niet goed'. Nationaal bekend wordt Brouwers met het lied "Vette Jus" (1973), dat hij vanachter een volgeladen tafel zingt,  waarna hij tenslotte ter aarde stortte temidden van de borden en schotels. In het seizoen 1974-1975  krijgt Brouwers zijn eigen televisieprogramma: Van Oekels Discohoek. Nadat Van Oekel tijdens de Kerstuitzending in de fietstas van zijn sidekick ir. Evert van der Pik (Jaap Bar) heeft gekotst, begint Henk van der Meyden een actie tegen het programma. De lezers van het tijdschrift Muziek Expres verkiezen Sjef van Oekel echter tot populairste televisiepersoonlijkheid van 1974. In het seizoen 1978 is Brouwers tien afleveringen te zien als de verlopen nachtclubeigenaar Waldo van Dungen in Het Is Weer Zo Laat (Waldolala). In 1979 neemt hij een single op met Herman Brood (Nooit Meer Terug Naar Die Rotschool), en in 1980 volgt de carnavalskraker Oei Oei Dat Was Lekker. Intussen verschijnt de succesvolle strip Sjef van Oekel in het tijdschrift Nieuwe Revu en in stripalbums. Het scenario is van Wim T. Schippers en de tekeningen zijn van Theo van den Boogaard. De strips worden goed verkocht en er verschenen vertalingen in Frankrijk (waar de hoofdpersoon Leon van Oukel heet, later: Leon la Terreur), Duitsland (Julius Patzenhofer), Denemarken en Spanje. Brouwers ontvangt echter niets van het met de strip verdiende geld, hoewel hij wel wordt afgebeeld. Bovendien wenst hij niet langer vloekend of in pornografische situaties in beeld te worden gebracht. In 1989 spant hij dan ook een rechtszaak aan. In 1991 beslist de rechter dat Brouwers niet langer mag worden afgebeeld in obscene of pornografische scenes. Over de financiele vergoeding bereiken Schippers en Brouwers in 1992 een schikking. In 1981 speelde Brouwers in de serie De Lachende Scheerkwast, opnieuw geschreven door Wim T. Schippers. In 1984 speelt hij nog een bijrol in de serie Op Zoek Naar Jolanda. Inmiddels is Brouwers bezig afscheid te nemen van zijn personage. Onder zijn eigen naam wordt hij in 1983 "parlementair verslaggever van de Vara" in het VARA-radioprogramma Paviljoen Drie van Felix Meurders. In 1995 doet Brouwers nog een serie korte interviews voor de tv met bekende Nederlanders, die hij meeneemt ergens op een buitenlocatie om in de van hem bekende stijl met deze mensen te spreken (zoals met de operettezanger Marco Bakker: "ik heb in uw kleedkamer bij uw kostuum ook zo'n rijzweepje zien staan, is dat nou voor SM... of zoiets?") In 1995 reikt burgemeester Wim Deetman aan Brouwers de Gouden Speld van de stad Den Haag uit. Dolf Brouwers is 85 jaar geworden. Op 3 Oktober 2004 vindt de premiere plaats van de voorstelling Dolf Brouwers, Ben Ik Dat? geschreven door Rob van Dalen, met Manou Kersting als Dolf Brouwers, Marieke van Leeuwen als zijn vrouw Greet, Clous van Mechelen als zichzelf, en Johnny Kraaykamp jr. als Wim T. Schippers. Dolf Brouwers is 85 jaar geworden.

Roan Howard Cassidy wordt op 23 September 2006 geboren als tweede zoon van de Amerikaanse zanger/acteur Shaun Cassidy en zijn Tracey Lynne Turner. Shaun Cassidy is op 28 Augustus 2004 met Tracey Lynne Turner in het huwelijk getreden.. Op 3 Maart 2005 is hun eerste zoon Caleb geboren.

Candle_in_the_wind_97_elton_johnOp 23 September 1997 wordt Candle In The Wind 97 van Elton John in Amerika uitgebracht. Elton John en tekstschrijver Bernie Taupin hebben dit liedje uit 1973 aangepast voor de begrafenis van Lady Diana, de bij een auto-ongeluk omgekomen prinses van Wales. Zij hebben onder meer de tekstregel "Goodbye Norma Jean "though I never knew you at all you had the grace to hold yourself while those around you crawled" omgezet in "Goodbye England's rose may you ever grow in our hearts you were the grace that placed itself where lives were torn apart". Elton John heeft deze aangepaste versie op 6 September 1997 voor het eerst gezongen tijdens de uitvaartdienst in Westminster Abbey in Londen. Candle In The Wind 97 staat vanaf 11 Oktober 1997 veertien weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. De single komt op 27 September 1997 binnen op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Candle In The Wind 97 staat in Nederland vijf weken bovenaan. Op 21 Oktober 1997 wordt in Londen officieel bevestigd dat Candle In The Wind 97 van Elton John de bestverkochte single aller tijden is. Wereldwijd staat het totaal op 31 miljoen exemplaren. Dit betekent dat hij White Christmas van Bing Crosby is gepasseerd. Die wordt geschat op een totaal van dertig miljoen.

Vanaf 23 September 1996 ligt As I Am, de autobiografie van voormalig Abba zangeres Agnetha Fxc3xa4ltskog in de boekhandel.

Andr_hazesOp 23 September 2004 overlijdt in het bijzijn van zijn familie, om half tien 's morgens, Andre Hazes, aan de gevolgen van een hartstilstand in het Woerdense ziekenhuis Hofpoort. Andreas Gerardus (Andre) Hazes wordt op 30 Juni 1951 in Amsterdam geboren en is vanaf eind 70er jaren populair met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Tot zijn grootste hits behoren: Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981), Ik Meen 't (1985) en Wij Houden Van Oranje (1988). In 2002 maakt Hazes een korte politieke carriere door: hij verwerft dat jaar een gemeenteraadszetel in de gemeente De Ronde Venen voor de partij Ronde Venen Belang. Constante kritiek van andere fracties leidt ertoe dat Hazes in Juni 2002 vlak voor aanvang van een vergadering mentaal instort. Enige dagen later stelt hij zijn zetel ter beschikking. Andrxc3xa9 Hazes kampt dan al langer met gezondheidsproblemen, hij heeft ondermeer suikerziekte. Wegens gehoorproblemen heeft dan ook al hij twee concerten in de Rotterdamse Ahoy' moeten afzeggen. Andre Hazes is 53 jaar geworden.

Creedence_clearwater_revivali_put_aCreedence Clearwater Revival komt op 23 September 1972 op nummer 33 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer I Put A Spell On You. De single haalt een tweede plaats. I Put A Spell On You is geschreven door Screaming Jay Hawkins en Herb Slotkin. Screaming Jay Hawkins heeft I Put A Spell On You in 1949 als eerste opgenomen. In 1966 bereikt de versie van The Alan Price Set de elfde plaats in de Nederlandse Top 40. De disco-versie van de Nederlandse zangeres Dee Dee blijft op 30 september 1978 op zestien steken.

People Are Strange The Doors Op 23 September 1967 komen The Doors de Billboard Hot 100.binnen met de single People Are Strange. Op de B-kant staat het nummer Unhappy Girl. De opvolger van hun nummer 1-hit Light My Fire komt niet hoger dan een twaalfde plaats. People Are Strange is afkomstig van het tweede Doors album Strange Days. Van dit door Paul Rothchild geproduceerde album wordt ook het nummer Love Me Two Times nog als single uitgebracht.

Ready_for_the_worldoh_sheilaOh Sheila van Ready For The World is in de week van 23 September 1985 de allerlaatste Steunplaat in De Avondspits van Frits Spits bij de NOS op Hilversum 3. Een week later begint Spits met een nieuwe dagelijkse rubriek, het Steunfonds, een lijst van drie recente platen. Iedere dag mag een luisteraar één van deze drie titels verwijderen en een andere plaat naar keuze toevoegen. Als een titel het zeven dagen volhoudt in het Steunfonds promoveert hij naar een "erelijst".

Cant_get_you_out_of_my_headKylie Minogue komt op 23 September 2001 op de eerste plaats van de Engelse hitlijst met Can't Get You Out Of My Head, en blijft daar 5 weken staan. Het is voor Kylie Minogue het begin van een enorme come-back in de muziekwereld. In Nederland komt Can't Get You Out Of My Head op 22 September 2001 de Top 40 binnen, en staat vanaf 6 Oktober 2001 zes weken op nummer 1. Can't Get You Out Of My Head is mede gecomponeerd door Rob Davis, de gitarist van de jaren 70 glamrock groep Mud, bekend van hits als Dynamite en Tigerfeet.

Op 23 September 1974 wordt bekend dat een zeventien dagen durende tournee van Earth & Fire door Engeland niet doorgaat. De groep uit Voorburg zou vanaf 11 November 1973 in het voorprogramma van Mott The Hoople staan. Op het laatste moment gaat het echter niet door. Polydor Engeland heeft meer geld over om hun nieuwe act te promoten, dan Polydor Nederland geld over heeft om Earth & Fire te promoten. Zodoende speelt niet Earth & Fire in het voorprogramma van Mott The Hoople, maar een wereldband in opkomst, Queen. De tour van Mott The Hoople begint uiteindelijk niet op 11 November, maar een dag later op 12 November 1973 met een concert in de Town Hall in Leeds.

De echtscheiding tussen Liam Gallagher en actrice Patsy Kensit wordt op 23 September 2000, na een drie jaar durend huwelijk, uitgesproken. Het paar is overigens al een tijdje uit elkaar omdat Liam een buitenechtelijke relatie is begonnen met Nicky Appleton van All Saints. Overigens worden de broertjes Gallagher een jaar later in Engeland verkozen tot de minst sympathieke inwoners van dat land.

Picknick_boudewijn_de_grootOp 23 September 1967 komt Picknick van Boudewijn de Groot op een 39ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Picknicl, met op de B-kant Ballade Voor de Vriendinnen Van Een Nacht bereikt de 25ste plaats. Beide nummers zijn afkomstig van het album Picknick van Boudewijn de Groot. Andere nummers op dit album zijn ondermeer Ballade Van Wat Beter Is, Canzone 4711, Cinderella, De Tuin Der Lusten, Eva, Glazen Stilte, Megaton, Mensen Om Me Heen, Tegenland en Prikkebeen. De arrangementen zijn van Bert Paige. Picknick is geproduceerd door Tony Vos. De hoes van deze LP is gemaakt door Simon Posthuma en Marijke Koger. Samen met Josje Leeger vormen zij het artiestencollectief The Fool. Zij worden vooral bekend van hun werk voor The Beatles. In 1967 beschilderen zij onder meer het gebouw van de Apple Boutique in Londen. Als Seemon & Marijke scoren zij begin 1972 een tweede plaats in de Nederlandse Top 40 met het nummer I Saw You.

Izzy Stradlin stapt op 23 September 1991 uit Guns N'Roses om een solo carierre te beginnen. De gitarist wordt opgevolgd door de uit Kill For Thrills afkomstige Gilby Clarke. Izzy Stradlin maakt een weing succesvolle gitaarplaa: Izzy Stradlin & The Ju Ju Hounds (1992) en 117 Degrees, en keert in Mei 1995 voor korte tijd terug bij Guns N' Roses.

Beeld_in_oude_pekelaOp 23 September 2006 wordt in Oude Pekela een beeldengroep van The Ro-d-ys onthuld. Dit kunstwerk van Marten Grupstra bestaat uit vier bronzen hoofden van zanger/componist Harry Rijnbergen, bassist/trompettist Wiechert Kenter, wijlen drummer Bennie Groen en organist/gitarist Joop Hulzebos. De beeldengroep staat op het Raadhuisplein, tegenover het gemeentehuis van Oude Pekela, de geboorteplaats van de leden van The Ro-d-ys. In 1967 heeft de groep zijn eerste hit met Take Her Home. Deze single bereikt op 3 JUni 1967 de derde plaats in de Nederlandse Top 40.

Jimi Hendrix legt op 23 September 1969 de laatste hand aan Stepping Stone. Hendrix is in de Record Plant Studio in New York op 15 September 1969 met de opname begonnen. Jimi Hendrix wordt begeleid door Mitch Mitchell op drums en Billy Cox op basgitaar. Eén van de eerste takes wordt in Maart 1970 als single uitgebracht. Het wordt geen hit. Een remix van Stepping Stone verschijnt later op War Heroes. Dit postume album van Jimi Hendrix verschijnt in September 1972.

Op 23 en 24 September 1972 treden The Beach Boys, in Boston, samen met het plaatselijke symfonieorkest op. The Beach Boys spelen ondermeer de nummers Marcella, Wouldn't It Be Nice, Here She Comes, Heroes And Villains, Only With You, Wild Honey, Student Demonstration Time, God Only Knows, Let The Wind Blow, Surf'9s Up, Do It Again, Sloop John B. en Good Vibrations ten gehore. Als toegift worden I Get Around, Fun Fun Fun en Jumpin' Jack Flash gespeeld.


Muziek Jarige Op 23 September

1930: Ray Charles - Zanger USA († 10 Juni 2004)
1938: Ben E. King - Zanger USA
1939: Roy Buchanan - Gitarist USA († 14 Aug. 1988)
1943: Julio Iglesias - Zanger Spanje
1943: John Banks - The Merseybeats Drums
1943: Steve Boone - Lovin' Spoonful Bas
1943: Toni Basil (Antonia Christina Basilotta) - Zangeres USA
1943: Walter & Wallace Scott - The Whispers Zangers
1947: Jerry Corbetta - Sugarloaf Zanger
1947: Neil Smith - Alice Cooper Drums
1949: Bruce Springsteen - Zanger USA
1972: Sarah Bettens - K's Choice Zangeres
1979: Erik Michael Estrada - O-Town Zanger
1985: Diana Oritz - Dream Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten