Zoeken in de muziekgeschiedenis

19 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 20 September

Wwwplatenkastweblognl_the_who_1965_The Who komt op 20 September 1965, met de boot vanuit Engeland, aan in Hoek van Holland voor een Nederlands televisieoptreden. In Studio Bellevue in Amsterdam worden onder leiding van AVRO producer Bob Rooyens, opnamen gemaakt voor de AVRO Televisie. Het programma krijgt de vorm van een typische live show die The Who in die tijd geeft. De nummers die gespeeld worden zijn: Land Of 1000 Dances, Daddy Rolling Stone, Jump Back, I Can't Explain, Dancing In The Street, Bald Headed Woman, Anyway Anyhow Anywhere, Please Please Please, Shout And Shimmy, Love Hurts, I Don't Mind, Just You And Me Darling, The Kids Are Alright, Man With Money en My Generation. Het programma wat simpelweg "The Who" genoemd wordt, wordt de volgende dag, 21 Septyember 1965, op Nederland 2 uitgezonden van 20.01 tot 20.20. De laatste zeven nummers worden later in het programma Tiener TV op Nederland 1 nogmaals uitgezonden, op 9 Oktober 1965 van 16.40 tot 16.55.

Op 20 September 1969 bereikt Sugar Sugar van The Archies de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Het door studiomuzikanten Ron Dante en Toni Wine ingezongen nummer blijft er vier weken staan. Een maand later doet de plaat het in Engeland nog beter, daar staat Sugar Sugar acht weken op nummer 1. en is daarmee het meest succesvolle One Hit Wonder allertijden.

Jim Morrison, zanger van The Doors, wordt op 20 September 1970 door een rechtbank in Miami vrijgesproken van onzedelijk gedrag en openbare dronkenschap. Hij wordt echter wel schuldig bevonden aan onzedig gedrag en godslastering. De zaak betreft een concert van The Doors in Miami op 1 Maart 1969, waar Morrison in dronken toestand op het podium zijn broek zou hebben laten zakken. De zanger moet op 30 Oktober weer voor de rechter verschijnen om de uitspraak te vernemen.

Op 20 September 1972 worden Paul en Linda McCartney, voor de tweede keer binnen één maand, gearresteerd wegens drugbezit. Deze keer worden ze aangehouden op hun landgoed in Campbeltown, Schotland, nadat de politie daar een hennep-kwekerij had aangetroffen.

Steve_goodmanSteve Goodman overlijdt op 20 September 1984 in het University Of Washington Hospital in Seattle, na een jarenlange ongelijke strijd tegen leukemie. Goodman wordt op 25 Juli 1948 in Chicago geboren, en treedt vanaf het eind van de jaren zestig veel op tijdens folkfestivals en verwerft zich zo enige faam als (akoestische) gitarist en als een onderhoudend performer. Op zijn in 1971 uitgebrachte debuutelpee toont hij zich bovendien een goed songschrijver. De plaat bevat het nummer City Of New Orleans, waarmee Arlo Guthrie in 1972 een Top 20-hit in Amerika heeft. Steve Goodman heeft City Of New Orleans  geschreven tijdens een treinreis naar Illinois. Gerard Cox vertaalt The City Of New Orleans in 1973 als 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. Vanaf 15 December 1973 staat deze single vijf weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Het album Somebody Else's Trouble's (1973) maakt hij met hulp van ondermeer Bob Dylan, Maria Muldaur en enkele leden van The Rascals. Veel commercieel succes heeft hij echter niet, ook niet als hij vervolgens naar platenmaatschappij Asylum overstapt. Wel is hij in 1972 en 1973 een graag geziene gast op Engelse folkfestivals, en ook in Nederland maakt Goodman bij een klein publiek indruk als bxc3xbchne-persoonlijkheid. In de Verenigde Staten blijft hij altijd enigszins in de schaduw van John Prine. Met de albums Jessie's Jig & Other Favourites (1975) en Words We Can Dance To (1976) wordt Goodman er niet bekender op, hoewel met name op Words We Can Dance To weer een aantal goede nummers en songteksten bevat. Een poging om met het door Joel Dorn geproduceerde Say It In Private (1977) een commerciele draai aan Goodman's carriere te geven, levert nog wel een paar aardige nummers, maar wederom weinig nieuwe fans op. Met het in 1979 uitgebrachte en zeer matige High And Outside komt in deze situatie ook geen verandering en lijkt de sympathieke Amerikaan het niet te gaan redden. Zijn laatste album Santa Ana Winds verschijnt in 1984, en is evenmin een succes. Steve Goodman is 36 jaar geworden.

Bruce Welch besluit op 20 September 1963 om The Shadows te verlaten. De slaggitarist van de Engelse groep heeft problemen met zijn gezondheid. In het televisieprogramma Sunday At The Palladium wordt op 22 September 1963 officieel afscheid van hem genomen. Vier dagen later gaat Welch toch met Cliff Richard & The Shadows naar Israel voor een tournee van twee weken. Na overleg met aan een specialist laat Bruce Welch op 18 oktober 1963 weten dat hij op zijn beslissing terugkomt, en toch bij de groep blijft.

Jesus_christ_superstarOp 20 September 1973 gaat in Tuschinski in Amsterdam de film Jesus Christ Superstar in premiere. Het is de verfilming van de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. De hoofdrollen zijn voor Ted Neeley (Jezus), Carl Anderson (Judas), Yvonne Elliman (Maria Magdalena) en Barry Dennen (Pilatus). Jesus Christ Superstar is geregisseerd door Norman Jewison. De opnamen zijn gemaakt in de Negev-woestijn. Bewoners van een kibboets, soldaten van het Israxc3xablische leger en honderden figuranten maken van Jesus Christ Superstar een ongekend spektakel. De soundtrack van de film komt op 13 Oktober 1973 op een 19de plaats de LP Top 100 binnen. Vanaf 4 Mei 1974 staat Jesus Christ Superstar drie weken op nummer 1, en op 1 Juni 1974 nog een week.

Jim_croce_en_maury_muehliesenSinger/songwriter Jim Croce komt op 20 September 1973 bij een vliegtuigongeluk in Natchitoches, Louisiana om het leven. Ook zijn vaste begeleider, gitarist Maury Muehliesen, vindt hierbij de dood. Na een optreden op de Northwestern State University in Natchitoches huren zij een vliegtuig om naar het volgende optreden in Sherman in Texas te vliegen. Bij de start in slecht weer raakt het kleine toestel een boom en stort neer. Naast Jim en Maury komen ook de vier bemanningsleden om. Jim Croce wordt op 10 Januari 1943 in Philadelhia geboren. Voordat hij er in 1972 in slaagt met You Don't Mess Around With Jim zijn eerste Top 10-hit te scoren, maakt hij met gitarist Maury Muehleisen en zijn vrouw Ingrid een elpee voor Capitol die onopgemerkt blijft. Na hits als Operator, Bad Bad Leroy Brown, I Got A Name, en I Have To Say I Love You In A Song en de twee door Cashman en West geproduceerde Life And Times en I Got A Name maakt het vliegtuig ongeluk een voortijdige einde aan de carriere van een artiest, die er in zijn luistermuziek met menselijke teksten op verfrissende wijze in is geslaagd folk- met popmuziek te vermengen. Na zijn dood beginnen de platen van Jim Croce in de Verenigde Staten (maar ook in Nederland) pas goed te verkopen. Jim Croce is 30 jaar geworden.

Op 20 September 1991 begint Nirvana, samen met de groep Sonic Youth, aan een zes weken durende tournee door Amerika ter promotie van het album Nevermind. Nevermind wordt op 24 September 1991 uitgebracht en bereikt op 12 Oktober 1991 de gouden status in Amerika.

Golden_earringlong_blond_animalLong Blond Animal van Golden Earring komt op 20 September 1980 op de 35ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. Long Blond Animal, met op de B-kant Triple Treat, bereikt op 18 Oktober 1980 de 19e plaats als hoogste notering. Zowel Long Blond Animal als triple Treat zijn geschreven door gitarist George Kooymans en hun zanger Barry Hay. George Kooymans later over Long Blond Animal: "Niemand vond Long Blond Animal indertijd zo bijzonder, terwijl dat nu één van onze grootste live-favourieten is".

The_bay_city_rollersOp 20 September 1975 maken The Bay City Rollers hun debuut op de Amerikaanse televisie, tijdens een optreden in de Saturday Night Variety Show van Howard Cosell op ABC. The Bay City Rollers bestaan uit Leslie Richard McKeown (zang/gitaar),  Eric Faulkner (gitaar/zang), Stuart 'Woody' Wood (bas), en Derkek Longmuir (drums) en zijn in 1971 in Edinburgh, Schotland opgericht. De teenyboppers -formatie heeft met de door Jonathan King geproduceerde versie van de Gentrys-hit Keep On Dancin haar eerste hit. De hitcyclus wordt in 1974 hervat met Remember. Als daarna manager Tom Paton op het lumineuze idee komt de Rollers een Schotse voetbalsupporters-image aan te meten, bereikt de groep in Engeland een populariteit xc3xa0 la de Osmonds en scoren ze de ene top tien-hit na de andere. In 1975 gaan de Rollers in zee met producer Phil Wainman. Als gevolg daarvan gaat de daarvoor altijd wat dubieuze muziek op de albums Wouldn't You Like It en Dedication iets interessanter klinken en wordt in 1976 met Saturday Night een doorbraak bewerkstelligd in de V.S., waar de Rollers, in tegenstelling tot Nederland, even populair worden als in Engeland.

Melody Maker plaatst op 20 September 1969 weer de jaarlijkse populariteitslijstjes van de lezers. Eric Clapton wordt gekozen als beste gitarist. Bob Dylan is de beste mannelijke zanger, terwijl Janis Joplin dat bij de vrouwen is. Bob Dylan's album Nashville wordt gekozen als beste album, en beste single is The Boxer van Simon & Garfunkel. Beste groep is voor de achtste keer The Beatles, wat ze een jaar later verliezen aan Led Zeppelin.

Creedence Clearwater Revival komt op 20 September 1969 op de eerste plaats in de Engelse hitlijst met de single Bad Moon Rising. Het is de voor de groep hun enige Nr 1 hit in Engeland. In Amerika komt op dezelfde dag het album Green River op de eerste plaats in de Billboard albumlijst.

Op 20 September 1964 sluiten The Beatles hun eerste Amerikaanse tournee af met een benefiet concert in het Paramount Theater in Brooklyn, New York, gevolgd door een televisie optreden in de Ed Sullivan Show. De groep vliegt vervolgens terug naar Engeland, waar Ringo Starr vier dagen later het bouwbedrijf The Brickey Building Company opricht. The Beatles zijn op 19 Augustus 1964 in San Francisco met deze tournee van start gegaan.

Joan_jett_the_blackhearts_2Joan Jett & The Blackhearts krijgen op 20 September 1982 in de Verenigde Staten een platina plaat voor I Love Rock And Roll. De single is op 6 Februari 1982 binnengekomen in de Billboard Hot 100. I Love Rock And Roll staat vanaf 20 Maart 1982 zeven weken op de eerste plaats, en is daarmee in Amerika de bestverkochte single van 1982. I Love Rock And Roll  is geschreven door Jake Hooker en Alan Merrill en is door The Arrows in 1975 als B-kantje gebruikt voor de single My Last Night With You. Jake Hooker is dan lid van The Arrows en schrijft het nummer als antwoord op It's Only Rock & Roll (But I Like It) van The Rolling Stones. In het voorjaar van 1979, wanneer Joan Jett in Engeland is, hoort ze toevallig op de televisie het nummer I Love Rock 'N' Roll. Samen met ex-Pistols leden Steve Jones en Paul Cook wordt het nummer samen met wat andere songs opgenomen, maar wordt niet uitgebracht. In 1981 wanneer Jett bezig is met de opnamen voor haar tweede album wordt het nummer opnieuw opgenomen, en wordt het zelfs het titelnummer van het album, I Love Rock 'n' Roll. Het album wordt met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren haar succesvolste tot nu toe. Mede door de cover van Britney Spears uit 2001 is het aantal verkochte exemplaren van I Love Rock 'n' Roll de 30 miljoen gepasseerd. Jake Hooker groeit uit tot een succesvol songschrijver van ondermeer soundtracks. Zijn nummers zijn te horen in films als: Flashdance, Top Gun, Rocky 4, Iron Eagle, Wayne's World, Charlie's Angels (The Movie), Ghost World en Story Telling. Zijn songs staan op meer dan 100 miljoen verkochte albums.

Vanaf 20 September 1982 ligt het albumt Nebraska van Bruce Springsteen in de platenwinkel. Nebraska komt op 2 Oktober 1982 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de zevende plaats. In Amerika is Nebraska goed voor een nummer 3-notering. Bruce Springsteen heeft het album thuis op een viersporen-recorder opgenomen. Op dit zesde album van de zanger/gitarist staan ondermeer de nummers Nebraska, Atlantic City, Mansion On The Hill, Highway Patrolman, Used Cars, Open All Night, My Father's House en Reason To Believe.

Op 20 September 1977 staat Blondie het eerst in Engeland op het podium. De uit New York afkomstige groep maakt haar live-debuut in de Roundhouse Club in Londen.

Moontan_us_coverHet album Moontan van Golden Earring bereikt op 20 September 1974 in Amerika de gouden status. De Earring krijgt de gouden plaat uitgereikt tijdens een tournee door de Verenigde Staten. Deze tournee duurt van 26 September tot 1 Oktober 1974. Moontan is op 4 Mei 1974 binnengekomen in de Billboard-albumlijst, en bereikt de twaalfde plaats. Dit succes is mede te danken aan de van het album afkomstige single Radar Love, die op 27 Juli 1974 de dertiende plaats in de Billboard Hot 100 heeft gehaald. Barry Hay verteld later over het ontstaan van Radar Love het volgnede: "Radar Love speelden we al live voordat we het opnamen. In de studio hebben we daar later blazers bijgehaald. We hadden carte blanche, we konden lekker freaken. Niemand van ons dacht dat Radar Love een single zou worden. Cesar liep helemaal weg met Vanilla Queen: 'Dat is toch een hit ! horen jullie dat dan niet'. We speelden Radar Love en we hadden er succes mee, terwijl de mensen het helemaal niet kenden. Als ze er gelijk al zo op reageren, redeneerden wij, dan heb je ook wat in huis. Felix Meurders schreef in OOR: 'Als de heren denken dat ze hiermee gaan scoren, dan hebben ze het helemaal mis. Dit is een stuk puin'. We kregen een enorme kutrecensie". De hoes van Moontan wordt voor de Amerikaanse markt wel aangepast. De Nederlandse hoes is te gewaagd voor de Amerikanen.

Born To Run van Bruce Springsteen komt op 20 September 1975 de Billboard Hot 100 binnen. De single komt niet verder dan de 23-ste plaats op 1 November 1975. Het is de eerste hitnotering voor de zanger uit New Jersey. In 1987 wordt in Nederland een live versie van Born To Run uitgebracht. Deze staat op 27 Juni 1987 slechts één week op de 91ste plaats genoteerd in de single top 100.

Nils Stevenson overlijdt op 20 September 2002 in Londen. Stevenson is ondermeer bekend als voormalig manager van Siouxsie & The Banshees en tourmanager van The Sex Pistols. Ook is hij de schrijver van het boek Vacant: A Diary of the Punk Years 1976-79. Nils Stevenson is 49 jaar geworden.

Ben_websterOp 20 September 1973 overlijdt in Amsterdam de Amerikaanse jazz-saxofonist Ben Webster. Benjamin Francis Webster wordt geboren op 27 Maart 1909 in Kansas City in de Amerikaanse staat Missouri, en wordt gezien als één van de drie meest belangrijke swing tenoren (naar zijn instrument, de tenor sax)  samen met Coleman Hawkins (Webster's belangrijkste invloed) en Lester Young. Op jonge leeftijd leert Webster al piano en viool spelen, voordat hij met de saxofoon om leert gaan. Wanneer Bud Johnson hem eenmaal de technieken van het saxofoon spelen leert voegt hij zich bij de Young Family Band. In de jaren 30 speelt Webster ondermeer bij verschillende orkesten, waaronder die van Andy Kirk, Fletcher Henderson, Benny Carter, Willie Bryant, Cab Calloway en de band van Teddy Wilson. In 1940 wordt Webster de eerste tenor solist in het orkest van Duke Ellington. In de daaropvolgende drie jaar speelt hij op vele beroemde albums, waaronder Cotton Tail en All Too Soon. Na drie productieve jaren met Duke Ellington verlaat hij in een boze bui de band in 1943 en knipt een pak van Ellington aan stukken. Hierna speelt hij in New York City, waaruit korte samenwerkingen met Raymond Scot, John Kirby en Sid Catlett voortkomen. Met Art Tatum neemt hij ook nog een klassieke set op, maar in 1964 besluit hij te gaan toeren met Amerikaanse jazz-muzikanten in Kopenhagen. In zijn laatste jaren als muzikant speelt hij alleen daar nog. Ondanks het feit dat Ben Webster bekend staat als een moeilijk persoon speelt hij met de grootste muzikanten die de jazz heeft gekend. Bovendien is zijn speelstijl een invloed voor latere beroemdheden als Archie Shepp, Lew Tabackin, Scott Hamilton, David Murray en Bennie Wallace. Tussen 1966 en 1970 woont Ben Webster in Amsterdam. Hij treedt veel met Nederlandse musici op. Op 27 Maart 1969 wordt zijn zestigste verjaardag gevierd met een concert in Paradiso in Amsterdam. Ben Webster is 64 jaar geworden.

Het Roxy Theater in Los Angeles, Californie wordt op 20 September 1973 geopend met optredens van ondermeer Neil Young, Carole King, Jackson Browne en Elton John.

Gilbert_osullivanOp 20 September 1974 geeft Gilbert O' Sullivan een xc3xa9xc3xa9nmalig concert in het Concertgebouw in Amsterdam. De show is georganiseerd door Paul Acket. Inmiddels is dan ook A Woman's Place, de nieuwe single van Gilbert O' Sullivan, verschenen. A Woman's Place komt na vier weken in de Tipparade te hebben gestaan op 21 September 1974 niet verder dan een 19e laats in deze lijst.

Royal_albert_hall_armsIn de Royal Albert Hall in Londen wordt op 20 September 1983 een benefiet-concert gegeven voor ARMS, Ronnie Lane's Action Research into Multiple Sclerosis . Optredens zijn er van o.a. Jeff Beck, Jimmy Page, Steve Winwood, Kenny Jones, Charlie Watts, Bill Wyman, Eric Clapton en Andy Fairweather-Low De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar Multiple Sclerose. Ronnie Lane, ex bassist van The Small Faces lijdt al meer dan 5 jaar aan deze ziekte. Voor het eerst sinds het uitééngaan van Led Zeppelin speelt Jimmy Page speciaal voor deze avond het nummer Stairway To Heaven. Door zijn ziekte kan Ronnie "Plonk" niet mee spelen, maar zingen gaat nog wel. Hij sluit de avond dan ook af met ontroerende versie's van Bomber's Moon en Goodnight Irene, waarbij hij begeleidt wordt door Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck. Opname's van dit concert verschijnen later op video onder de naam The ARMS Concert. Ronnie Lane overlijdt op 4 Juni 1997, in Trinidad, aan zijn ziekte. Hij is 51 jaar geworden.

Tol_toleleniOp 20 September 1969 volgt gitarist Thomas Tol  de vertrekkende Evert Woestenburg op bij de Volendamse groep BZN. Thomas Tol begint zijn muzikale carrixc3xa8re bij Empty Hearts. Bij deze band is Jan Keizer drummer. Thomas Tol stapt op 23 Mei 1988 uit BZN. Samen met zijn broer Cees, die BZN in maart 1988 heeft verlaten, gaat Thomas Tol verder als het duo Tol & Tol. Met de single Eleni bereiken zij begin 1990 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Bij BZN wordt Thomas Tol opgevolgd door Dick Plat. Tegenwoordig treedt Thomas Tol geregeld op met de BZN'66 Reunion Band.

Truusje Koopmans overlijdt op 20 September 2003 in Marbella in Spanje. Truusje Koopmans wordt op 2 Maart 1927 geboren en is in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw vaak bij de AVRO op de radio te horen als zangeres bij diverse orkesten. Samen met John Woodhouse schrijft zij in 1957 de hit Koffie Koffie (Lekker Bakkie Koffie) voor Rita Corita. In Augustus 1956 heeft ze een hit met het nummer Ik Wil Kussen, Kussen, Kussen. Ook staat de tune van de populaire radiorubriek De Groenteman op haar naam. Truusje Koopmans is 76 jaar geworden.

Op 20 September 1976 maken The Sex Pistols hun debuut op de Engelse televisie. Zij zingen Anarchy In The UK in het programma So It Goes. Dezelfde dag begint in de 100 Club in Oxford Street in Londen een twee dagen durend punk-festival. Er zijn optredens van The Sex Pistols, The Clash, Subway Sect, The Stinky Toys en Siouxsie & The Banshees. In deze groep is Sid Vicious de drummer. Dit punk-festival is georganiseerd door Ron Watts, de zanger van Brewer's Droop.

Acda & De Munnik brengen op 20 September 2004 hun nieuwe album Liedjes Van Lenny uit. Op dit album is Lenny de hoofdpersoon uit Ren Lenny Ren. Met deze rock-musical/muziektheaterproductie zijn Acda & De Munnik van September 2004 tot en met Mei 2005 in het hele land te zien. Op Liedjes Van Lenny staan ondermeer Duivel Is Dood, Totdat Ik Jou, Wat Ik Zie Moet Ik Hebben, (Noem Me) Oud Verdriet, Mijn Clixc3xabnt (Vogelvrij), Minnaars En Verliezers en Ik Hou Van Bijna. Liedjes Van Lenny komt op 25 September 2004 op de eerste plaats binnen in de Nederlandse albumlijst. Een week later zakt het album al naar een vierde plaats. Liedjes Van Lenny staat uiteindelijk 26 weken genoteerd in de albumlijst

Walk_of_fame_in_hollywood_billy_joeOp 20 September 2004 wordt Billy Joel onderscheiden met een eigen ster op de Walk Of Fame in Hollywood. De 55-jarige zanger/pianist heeft de stoeptegel, waarin een bronzen ster is verzonken die aan hem is opgedragen, zelf onthuld. Hij ligt voor het Pantages Theatre aan de Hollywood Boulevard. In dit theater worden, tot en met 31 Oktober 2004, voorstellingen gegeven van Movin' Out. Deze musical is gebaseerd op liedjes van Billy Joel. Aan het begin van zijn carrixc3xa8re heeft Billy Joel in het nabijgelegen Santa Monica gewoond. In die tijd heeft hij vaak over het trottoir van Hollywood Boulevard gelopen. Hij heeft zich nooit kunnen "indenken er ooit zelf een ster te onthullen. Hier heb ik niet aan gedacht toen ik Say Goodbye To Hollywood schreef. Het ziet er naar uit dat ik hier wel eeuwig zal blijven." Billy Joel is de 2262ste artiest met een eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame.

Jerry Leiber en Mike Stoller tekenen op 20 September 1957 een contract met platenmaatschappij RCA. Het componisten-duo heeft als zelfstandige producenten een vergelijkbare overeenkomst met ondermeer platenmaatschappij Atlantic. Onder de deal met RCA blijven zij samenwerken met Elvis Presley.

De single A Dose Of Rock xe2x80x98Nxe2x80x99 Roll van Ringo Starr wordt op 20 September 1976 door platenmaatschappij Atlantic uitgebracht. De voormalig drummer van The Beatles wordt hierop begeleid door ondermeer Peter Frampton en Melissa Manchester. Omdat de promotie door zijn nieuwe platenmaatschappij tekortschiet, komt A Dose Of Rock 'n' Roll niet hoger dan een 26ste plaats in de Billboard Hot 100.

Robert_johnsonOp 20 September 1998 begint in het Rock 'n' Roll Hall Of Fame Museum in Cleveland, Ohio een acht dagen durende herdenking voor Robert Johnson. Deze blues-muzikant heeft slechts negenentwintig songs op de plaat gezet voordat hij in Augustus 1938 overlijdt. Robert Johnson wordt op 8 Mei 1911 in Hazelhurst, Mississippi, geboren en algemeen beschouwd als de beste bluesvertolker aller tijden. In de jaren '36 en '37 legt hij zijn 29 werkstukken vast, die alles bezitten wat de blues kan bieden en die, volgens de overlevering, geen totaalbeeld vormen van zijn kunnen. De sublieme teksten over vrouwen, duivels, hellhounds en de dood, het gepassioneerde gitaarspel en de tot het uiterste betrokken zang roepen een haast mythologisch beeld op van een zeer getalenteerd bluesartiest. Dit wordt versterkt door het ontbreken van concrete gegevens over zijn leven en de manier waarop hij in 1938 overlijdt. Toch hangt Johnson met zijn muziek niet in het luchtledige. Hij is een leerling van het duo Son House/Willie Brown en de invloed van artiesten als Lonnie Johnson, Big Bill Broonzy, Blind Lemon Jefferson en Kokomo Arnold is onmiskenbaar. Op zijn beurt speelt Johnson een enorme rol in de ontwikkeling van de latere Chicago-blues. Artiesten die direct onder zijn invloed staan zijn Muddy Waters, Robert Lockwood, Johnny Shines en Elmore James, en indirect Eric Clapton en The Rolling Stones. Robert Johnson is 27 jaar geworden.

Grapefruitdeep_waterGrapefruit komt op 20 September 1969 op een dertigste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Deep Water. Deze single, met op de B-kant het nummer Come Down To The Station, bereikt de vijfde plaats als hoogste notering. Grapefruit is ontdekt door John Lennon. De groepsnaam is afgeleid van de titel van een boek van Yoko Ono. Op 19 Januari 1968 verschijnt bij Apple, de productiemaatschappij van The Beatles, Dear Delilah de debuutsingle van Grapefruit. In November 1968 verbreekt Grapefruit het contract met Apple. Grapefruit bestaat uit zanger John Perry, gitarist Pete Swettenham, drummer Geoff Swettenham en bassist George Alexander.

Met een groot concert in Volendam viert BZN op 20 September 1991 het 25-jarig bestaan van de groep. Dit optreden wordt 's avonds tussen half tien en twaalf uur rechtstreeks door Veronica op Radio 3 uitgezonden.

Paul_westonPaul Weston overlijdt op 20 September 1996, in het St. Johns-ziekenhuis in Santa Monica, Californixc3xab een natuurlijke dood. Paul Weston wordt op 12 Maart 1912 in Springfield, Massachusetts geboren als Paul Wetstein, en begint zijn loopbaan als arrangeur bij The Tommy Dorsey Orchestra. Paul Weston is de componist van o.a. I Should Care, Day By Day, Shrimp Boats en Autumn In Rome. Samen met zijn vrouw Jo Stafford vormt hij het komische duo Jonathan & Darlene Edwards. Zij brengen platen uit die opvallen door het opzettelijk valse zingen van Jo Stafford. Voor hun album Jonathan & Darlene Edwards In Paris wordt het duo in 1960 onderscheiden met een Grammy Award als beste komische LP. Paul Weston is 84 jaar geworden.

Jason_dean_fortuneDe Canadees Jason Dean Fortune wordt op 20 September 2005 aangewezen als de enige echte opvolger van Michael Hutchence, de zanger van INXS. Begin 2005 komen de leden vanINXS op het idee om een nieuwe zanger te zoeken via een afvalrace in de stijl van Idols en Star Academy. Overal ter wereld worden voorrondes georganiseerd. Na een afvalrace in elf afleveringen, die door de Amerikaanse omroep CBS wordt uitgezonden, is uiteindelijk Jason Dean Fortune de winnaar.

Op 20 September 1994 worden The Tempations onderscheiden met een eigen ster op de Walk Of Fame in Hollywood. De soul groep onthult zelf de stoeptegel met een bronzen ster die aan hun is opgedragen.

In Santa Monica in Californie wordt op 20 September 1967 de tweeling Gunnar Eric en Matthew Gray Nelson geboren. Zij zijn de kinderen van zanger Rick Nelson en actrice Kristin Harmon. Gunnar en Matthew Nelson staan met hun groep Nelson vanaf 29 September 1990 één week op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade met (Can't Live Without Your) Love And Affection. Matthew Nelson is sinds 1992 als acteur aan het werk. Hij trouwt op 14 juli 1995 met Yvette Stephens.

Peter_framptonGitarist Peter Frampton stapt op 20 September 1971 uit Humble Pie, en richt de groep Frampton's Camel op. Met deze nieuuwe groep neemt Frampton het weinig succesvolle Frampton's Camel op. Ook het tweede album van de groep, Something's Happening, is niet succesvol. Maar het is juist in die periode dat Peter Frampton een steeds grotere live-reputatie in de Verenigde Staten krijgt. In de herfst van 1974 gaat Frampton naar Engeland, om daar in een oud kasteel het album Frampton op te nemen. Op dit 'nu of nooit' album heeft Frampton zijn muzikale concept nog verder versimpeld, en het succes blijft deze keer niet uit. Het intensieve toerprogramma in de voorafgaande jaren begint kennelijk z'n vruchten af te werpen en de plaat reikt in de Verenigde Staten zowaar tot de 32ste plaats. De dubbele live-elpee Frampton Comes Alive komt begin 1976 in de Verenigde Staten uit en staat drie maanden later op de eerste plaats van de Billboard albumlijst. Frampton is plotseling de sensatie van 1976, vooral het album maandenlang op die eerste plaats blijft. Ook in Europa en Engeland is Frampton Comes Alive een enorm succes. Het op single uitgebrachte Show Me The Way verschijnt overal in de hitparades en introduceert zo bij het grote publiek Framptons gebruik van de 'jappiotube', het plastic slangetje plus box, waarmee hij 'door zijn gitaar kan praten'.

Op 20 September 1969 bereikt het enige titeloze album dat de supergroep Blind Faith gemaakt heeft de eerste plaats van de Engelse albumlijst, waar het twee weken blijft staan. Blind Faith bestaat uit drummer Ginger Baker, bassist Rick Grech, toetsenist/zanger Steve Winwood en gitarist/zanger Eric Clapton. Ook in Amerika haalt het album de eerste plaats.

Nelly Furtado wordt op 20 September 2003 voor de eerste keer moeder. De 24-jarige Canadese zangeres bevalt van dochter Nevis. Nelly Furtado is erin geslaagd haar zwangerschap lange tijd geheim te houden. "Ik heb het privxc3xa9 gehouden. Het is iets van mijzelf. Nevis heeft er niet voor gekozen beroemd te zijn. Zij heeft recht op in ieder geval negen maanden privacy. Het is fijn geweest om tijdens de zwangerschap de plaatopnamen als afleiding te hebben. Zodoende ben ik niet teveel in beslag genomen door de lichamelijke aspecten van het zwanger zijn", aldus Nelly Furtado toe. Nevis is vernoemd naar het gelijknamige Caribische eiland. "Columbus heeft de naam afgeleid van een Latijns woord voor sneeuw. Zo valt het allemaal samen", licht de zangeres toe. De vader is Jasper Gahunia (aka. DJ Lil Jaz) met wie Nelly Furtado van 2001 tot 2005 een relatie heeft.

Op 20 September 2003 brandt op het landgoed van Chuck Berry in Wentzville onder verdachte omstandigheden een klein motel af, genaamd The Old Chuck Berry Lodge. De zanger laat er zijn gasten wonen, maar de laatste paar jaar wordt het nog maar sporadisch gebruikt. Er raakt dan ook niemand gewond. De politie vermoedt brandstichting en begint een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Conway_twitty_honky_tonk_angelCliff Richard is op 20 September 1975 te gast in het televisieprogramma Supersonic van de Britse commercixc3xable omroep ITV waar hij zijn nieuwe single (There's A) Honky Tonk Angel (Who Will Take Me Back In) ten gehore brengt. (There's A) Honky Tonk Angel (Who Will Take Me Back In), met op de B-kant Wouldn't You Know, wordt geen hit. Cliff Richard weigert de plaat uiteindelijk te promoten, wanneer hij er achterkomt waar het nummer over gaat. 'Honky Tonk Angel' is een Amerikaanse uitdrukking voor een vrouw die haar 'diensten' aanbiedt aan de mannelijke bezoekers van een cafe. Het nummer is geschreven door Troy Seals en Denny Rice, en in 1973 door Troy Seals op de plaat gezet. Ook in 1973 wordt het nummer opgenomen door Elvis Presley die er een hitje mee heeft in de Billboard C&W lijst. De versie van Conway Twitty, ook in 1973, haalt echter de 1e plaats van de Billboard C&W lijst.


Muziek Jarige Op 20 September

1940: Richard Stephens - Stringalongs Gitaar
1943: Roek Williams - Zanger Nederland
1945: Sweet Pea Atkinson - Was Not Was Zangeres
1949: Chuck Panozzo - Styx Bas
1949: John Panozzo - Styx Drums († 16 Juli 1996)
1949: Jan Hendriks - Doe Maar Gitaar
1951: Henk Hofstede - The Nits Zanger
1959: Alannah Currie - Thompson Twins Zangeres/Saxofoon
1960: David Hemingway - Beautiful South Toetsen
1960: Robert Wiggins - Grandmaster Flash & The Furious Five († 8 Sept. 1989)
1966: Nuno Bettencourt - Extreme Gitaar
1968: Ben Shepherd - Soundgarden Bas
1972: Aaron Paul - Worlds Apart Zanger
1979: Rick Woolstenhulme - Lifehouse Drums
1981: Keith Semple - One True Voice Zanger
bronnen: planet.nl,thisday,whathappened,hitlijsten,goldmine,ea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten