Zoeken in de muziekgeschiedenis

25 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 26 September

The_who_september_1965De Britse rockgroep The Who staat tijdens hun tour door Scandinavie op 26 September 1965 op het podium in de Aarhus Hallen in Aarhus en later op de dag in de Fredrikstorv in Aalborg. Het optreden in Aarhus wordt na slechts 4 minuten afgebroken, wanneer fans het podium bestormen. Nadat duidelijk is geworden dat The Who niet verder speelt, stormen de fans de zaal uit en richten in het centrum van Aarhus voor 15.000 euro schade aan. Na het optreden in Aalborg vindt er backstage een ruzie plaats tussen drummer Keith Moon en zanger Roger Daltrey, wat ontaard in een ernstige vechtpartij. Unaniem wordt besloten dat de aanstichter Roger Daltrey wordt ontslagen uit The Who. Met tegenzin wordt hij even later op proefbasis weer aangenomen omdat The Who op dat moment een 'te druk' werkschema heeft.

Vanaf 26 September 1961 spelen The Greenbriar Boys twee weken lang in Gerde's Folk Club in Greenwich Village in New York. In het voorprogramma staat Bob Dylan, die van recensent Robert Shelton, van The New York Times, te horen krijgt dat hij boordevol talent zit.

Op 26 September 1963 vertrekken Cliff Richard & The Shadows naar Israxc3xabl voor een tournee die twee weken zal duren. Hun eerste optreden is in Tel Aviv op 29 september 1963. Cliff Richard & The Shadows worden bij elk concert in Israel onthaald door een enthousiaste menigte ontvangen.

Abbey_roadAbbey Road de laatste LP die de vier Beatles gezamenlijk hebben opgenomen, wordt op 26 September 1969 uitgebracht. Steeds vaker ervaren de vier Beatles de verbondenheid met de groep als last. De vrouwen van Lennon en McCartney, Yoko Ono en Linda Eastman, spelen hierin een katalyserende rol. Direkt na het maken van The Beatles (The White Album) sleept workaholic McCartney de anderen in Januari 1969 opnieuw de studio in voor het maken van Get Back. De bedoeling is een documentaire over de Beatles die op ongedwongen wijze al jammend en grappen makend hun nieuwe plaat opnemen, maar het wordt een pijnlijke registratie van het uiteenvallen van de groep. Nog eenmaal worden de krachten gebundeld voor het maken van het album Abbey Road. Hoewel kant 2 bestaat uit aan elkaar geplakt restmateriaal benadert de plaat dankzij de gepolijste productie van George Martin toch het niveau van Rubber Soul, Revolver en Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Het laatste nummer The End is wel bijzonder toepasselijk getiteld, want na de voltooiing zullen John, Paul, George en Ringo nooit meer gezamenlijk de studio betreden.

Roy_orbisonoh_pretty_womanRoy Orbinson komt op 26 September 1964 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met Oh Pretty Woman. Orbinson heeft dit nummer speciaal voor zjn vrouw Claudette geschreven, nadat het stel een moeilijke tijd achter de rug heeft. Op het moment dat Oh Pretty Woman echter de Amerikaanse hitlijst binnenkomt, komt Orbinson er achetr dat zijn vrouw hem bedriegt en vraagt echtscheiding aan. In 1966 hertrouwen Roy Orbinson en Claudetee, maar twee maanden later komt Claudette Orbinson bij een motorongeluk om het leven.

Op 26 September 1998 wordt rond middernacht begonnen met de uitzendingen van de Russische MTV. De eerste videoclip die wordt uitgezonden is Vladivostock 2000 van de Russische band Mummy Troll.

Robert_palmer_2Robert Palmer overlijdt, tijdens een korte vakantie in Parijs, op 26 September 2003 aan de gevolgen van een hartstilstand. Robert Palmer wordt als Alan Palmer op 19 Januari 1949 in Balley in Yorkshire geboren, zijn jeugd brengt hij door op het eiland Malta. Terug in Yorkshire leert Palmer gitaar spelen en richt hij zijn eerste bandje op. Hij doet professionele ervaring op in de Alan Brown Set. In 1970 versterkt hij de uit twaalf man bestaande jazzrockband Dada. Later werd Dada omgedoopt tot Vinegar Joe. Vinegar Joe bestaat naast Robert Palmer uit Elkie Brooks, Mike Deacon, Pete Gage, Pete Gavin en Steve York. Ondanks een ijzersterk repertoire en een aantal prima platen breekt Vinegar Joe niet door, en begin 1974 stopt Vinegar Joe er dan ook mee. Vanaf 1974 is Robert Palmer actief als soloartiest en scoort zijn eerste hit met Sneakin' Sally Through The Alley. In Nederland heeft Robert Palmer in 1978 zijn eerste hit met Best Of Both Worlds. In de jaren tachtig heeft Palmer diverse hits, waaronder: Johnny And Mary, Looking For Clues, Addicted To Love en Bad Case Of Loving You. In 1985 richt Robert Palmer, samen met John en Andy Taylor van Duran Duran, de gelegenheidsband The Power Station op, en heeft daarmee internationale erkenning met de hits Some Like It Hot en de T.Rex cover Get It On. Robert Palmer woonde de laatste jaren in Zwitserland en is 54 jaar geworden.

Tijdens een liefdadigheidsconcert op 26 September 1992 wordt er in Miami, Florida ruim 1.3 miljoen dollar opgehaald voor de slachtoffers die de orkaan Andrew gemaakt heeft. Artiesten die belangeloos meewerken aan dit concert zijn ondermeer: Paul Simon; Crosby, Stills & Nash en de komiek Jimmy Buffett. Het concert is een iniatief van zangeres Gloria Estefan.

Anita_meyerwhy_tell_me_whyAnita Meijer komt op 26 September 1981 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 met Why Tell Me Why. Na haar hit The Alternative Way, uit 1976, weet Anita Meijer dit succes niet te evenaren en verdwijnt weer in de vergetelheid. Nadat zij in 1979 met haar ontdekker Hans Vermeulen heeft gebroken, gaat Anita in zee met producer Martin Duiser. Met hem neemt zij in 1981 het album Shades Of Desire op, waarvan Why Tell Me Why op single wordt uitgebracht. De single staat uiteindelijk 6 weken op de eerste plaats en betekent voor Anita Meijer een glorieuze comeback in de muziekwereld.

The_kinks_met_lolaThe Kinks staan vanaf 27 September 1970 drie weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met hun single Lola. In Engeland heeft Lola problemen opgeleverd. Op 3 Juni 1970 vliegt Ray Davies, zanger The Kinks, 6000 kilometer heen en weer tussen New York en Londen om een woord opnieuw in te zingen voor Lola. Om te voorkomen dat de BBC de plaat in de ban zou doen, als een ongeoorloofde reklame uiting, moet Coca-Cola in de tekst worden vervangen door Cherry Cola. De zin: 'I met her in a club down in North Soho where you drink champagne and it tastes just like Coca Cola C-O-L-A Cola' wordt dus veranderd in: "and it tastes just like cherry cola C-O-L-A Cola". De gewijzigde versie van Lola komt vervolgens op 4 Juli binnen in de Engelse hitparade en eindigt op nummer 2. In Nederland komen The Kinks op 10 Januari 1981 opnieuw op de eerste plaats in de Nederlandse top 40, nu met de live uitvoering van Lola.

In The Cousins Folk Club in Soho, Londen mag op 26 September 1968 de groep The Sallyangie een optreden verzorgen. The Sallyangie bestaat ondermeer uit Sally Oldfield en haar 15 jaar oude broertje Mike Oldfield, die in 1973 de millionseller Tubular Bells uitbrengt.

Genesis heeft op 26 September 1981 in Engeland hun twee nummer 1 album met Abacab. Het is voor Genesis het eerste album dat in Engeland meer dan een miljoen keer de toonbank overgaat. In Nederland komt Abacab op 10 Oktober 1981 de LP Top 50 binnen en is na slechts vijf weken genoteerd te hebben staan, met als hoogste plek nummer 26, al weer verdwenen.

In het Winter Garden Theatre op Broadway, New York gaat pp 26 September 1957 de musical West Side Story in premiere. De musical is geschreven door Leonard Bernstein (muziek) en Stephen Sondheim (teksten). Jerome Robbins is verantwoordelijk voor de choreografie. De Hoofdrollen zijn voor Larry Kert (Tony), Carol Lawrence (Maria, geliefde van Tony en zusje van Bernardo), Mickey Calin (Riff, de leider van The Jets), Ken Le Roy (Bernardo, de leider van The Sharks) en Chita Rivera (Anita, de vriendin van Bernardo). Na 732 voorstellingen valt het doek voor de West Side Story op Broadway.

Bruce_dickinsonBruce Dickinson wordt op 26 September 1981 de nieuwe zanger van de hardrock groep Iron Maiden. De voormalig zanger van Samson wordt door bassist en oprichter van de groep, Steve Harris, gevraagd om de opvolger te worden van Paul Di'Anno. In 1993 verlaat Bruce Dickinson Iron Maiden om aan een solo-carriere te werken, maar in 1999 keert hij weer terug bij de band waar hij tot op de dag van vandaag de zanger is.

The Times plaats op 26 September 1999 een lijst met de machtigste mensen en instellingen in de Engelse muziekbusiness. Op nummer 5 staat Jim Moir (BBC Radio 2), op 4 staat de Engelse Top 40, op nummer 3 staat Paul Berger (hoofd Sony Music), op nummer 2 staat Edger Brongman (Hoofd Seagram) en de meest machtigste man in de Engelse muziekbusiness is Ken Berry (Hoofd EMI Music)

Brian Jones wordt op 26 September 1968 veroordeeld tot een boete van xc2xa350. De gitarist van The Rolling Stones is schuldig bevonden aan het bezit van cannabis. Ook moet Brian Jones opdraaien voor de proceskosten, die in totaal £100 bedragen.

Op 26 September 1997 is de complete eerste oplage van driehonderdduizend exemplaren van Candle In The Wind 97 in Japan binnen één dag uitverkocht.

Tripping_the_live_fantasticPaul McCartney begint op 26 September 1989 met zijn tien maanden durende tournee Tripping The Live Fantastic. Het is tijdens deze tour voor het eerst in veertien jaar dat McCartney weer in Amerika gaat optreden. Hij wordt op het podium begeleid door zijn vrouw Linda, Robbie McIntosh (The Pretenders), Hamish Stuart (Average White Band), Chris Whitten en Paul "Wix" Wickens. Het openingsconcert is in de Drammanshallen in Oslo in Noorwegen. De laatste show is op 21 April 1990 in het Maracana Stadion in Rio de Janeiro voor het recordaantal van 184.000 Brazilianen. Van 7 t/m 10 November 1989 staat Paul McCartney in Ahoy' Rotterdam. Van de hele tournee wordt op 6 November 1990 een dubbel live-cd uitgebracht. Het album, waarvan ook een enkele cd wordt uitgebracht (Tripping The Live Fantastic - Highlights) komt op 17 November 1990 op de 57ste plaats, de Album Top 100 binnen en haalt op 1 December 1991 als hoogste positie de 30ste plaats.

Ringo Starr begint op 26 September 1969 aan de opnamen van Sentimental Journey. Zijn eerste solo-album wordt geproduceerd door George Martin. De opnamen duren tot 1 December 1969. Sentimental Journey ligt vanaf 3 April 1970 in de platenwinkel. In een interview zegt Ringo: "Ik heb 'm voor mijn moeder gemaakt." Sentimental Journey komt op 18 April 1970 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de zevende plaats.

Princethe_gold_experienceVanaf 26 September 1996 ligt het album The Gold Experience van Prince in de platenwinkel. The Gold Experience komt op 14 Oktober 1995 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de achtste plaats. In Nederland komt het album op 7 Oktober 1995 op een 12e plaats de Alnum Top 100 binnen, en bereikt een week later, op 14 Oktober 1995 de vijfde plaats als hoogste notering. Op The Gold Experience staan de volgende nummers: Control, NPG Operator, Endorphinmachine, Shhh, We March, The Most Beautiful Girl In The World, Dolphin, Now, 319, Shy, Billy Jack Bitch, Eye Hate U en Gold. Van het album worden in Nederland twee singles uitgebracht. Eye Hate U (#20 in de Top 40) en Gold (#24 in de Top 40). 

Mtv_unplugged_bryan_adamsOp 26 September 1997 wordt er in de Hammerstein Ballroom in New York een acoustische set van Bryan Adams opgenomen, voor het programma MTV Unplugged. Gastenmusici tijdens dit concert zijn ondermeer Patrick Leonard (Madonna) op toetsen, Davy Spillane op Uileann Pipes en componist/dirigent Michael Kamen die het orkest bestaande uit leerlingen van The Julliard School Of Music dirigeert. Bryan Adams speelt ondermeer: Summer Of '69, I'm Ready, When You Love Someone en Heaven. Op 9 December 1997 verschijnt Bryan Adams Unplugged op cd. Op 13 December 1997 komt het album de Nederlandse Album Top 100 binnen, en haalt uiteindelijk de 16e plaats.

Platenmaatschappij Motown maakt op 26 September 1970 bekend dat The Jackson Five in de laatste negen maanden meer dan 10 miljoen platen hebben verkocht. In Januari 1970 staat hun eerste hit I Want You Back aan de top van de Billboard Hot 100 en de Billboard Soul Singles hitlijst. Ook de volgende singles, ABC, The Love You Save en I'll Be There halen in allebei de lijsten moeiteloos de eerste plaats, en zorgen zo voor een miljoenen verkoop.

Golden Earring begint op 26 September 1974 aan een tournee door Amerika met een optreden in Dallas in Texas. De tournee eindigt op 1 November 1974 in Chicago en omvat in totaal twintig concerten. Tijdens het bezoek aan Amerika krijgt de groep een gouden plaat voor het album Moontan dat op 20 September 1974 de gouden status bereikt, en uiteindelijk een twaalfde plaats bereikt in de Billboard albumlijst. De van het album afkomstige single Radar Love komt tot de 13 plaats in de Billboard Hot 100. De tweede single van Moontan, Candy's Going Bad, haalt in de Billboard lijst slechts de 91ste plaats.

Walls_and_bridges_van_john_lennonVanaf 26 September 1974 ligt het album Walls And Bridges van John Lennon in de platenwinkel. Op het album wordt Lennon begeleid door Jesse Ed Davis, Ken Ascher, Eddie Mottau, Klaus Voormann, Jim Keltner, Arthur Jenkins en Nicky Hopkins. Op Whatever Gets You Through The Night en Surprise, Surprise zingt Elton John mee. May Pang, Lori Burton en Joey Dambra verzorgen de achtergrondvocalen op #9 Dream. Harry Nilsson zingt mee op Old Dirt Road en zijn zoon, de dan elfjarige Julian Lennon, is de drummer op Ya Ya. Op 19 Oktober 1974 komt Walls And Bridges de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de twaalfde plaats.

Op 26 September 1975 wordt Rolan Bolan geboren als zoon van Marc Bolan en zijn Amerikaanse vriendin Gloria Jones. De zanger/gitarist van T.Rex kan maar kort van zijn zoontje genieten. Op 16 September 1977 komt Marc Bolan om het leven tijdens een auto ongeluk in Engeland. Wanneer hij door Gloria Jones, naar huis wordt gebracht komt om 5 uur 's morgens de Mini Clubman 1275 tegen een oude eikenboom aan Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen tot stilstand. Gloria Jones komt er met een gebroken kaak relatief goed vanaf, maar Marc Bolan is op slag dood. Het stel was op weg naar het huis van Bolan in Richmond, na een avondje uit in een Mayfair Restaurant. Mark Bolan is 29 jaar geworden.

Vickie_sue_robinson_turn_the_beat_aVickie Sue Robinson staat op 26 September 1975 in de RCA Studios in New York om het nummer Turn The Beat Around op te nemen. Turn The Beat Around is geschreven door Peter en Gerald Jackson, en komt op 10 April 1976 de Billboard Hot 100 binnen. Turn The Beat Around bereikt de tiende plaats. In Nederland haalt de single een twaalfde plaats. Vicki Sue Robinson is geboren op 31 Mei 1955 en is begin jaren 70 al te zien is in de oorspronkelijke Broadway produkties Hair en Jesus Christ Superstar. Na Turn The Beat Around heeft Vicky Sue Robinson nog een paar kleine hitjes met Daylight en Hold Tight. Na haar Disco periode verdient Robinson de kost als zangeres van reclame jingles. Op 27 April 2000 verliest zij haar strijd tegen kanker. Vickie Sue Robinson is 45 jaar geworden. Turn The Beat Around is in 1994 opnieuw een hit in de uitvoering van Gloria Estefan.

Mavin Gaye staat op 26 September 1976 voor een optreden in het Palladium in Londen. Opnamen van dit concert verschijnen in Maart 1977 als dubbel album onder de naam Marvin Gaye Live At The London Palladium. Het album komt op 2 April 1977 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de derde plaats. In Europa is Marvin Gaye Live At The London Palladium geen succes.

Vanaf 26 September 1977 ligt het album Ringo The 4th van Ringo Starr in de platenwinkels. Ringo Starr heeft dit album, onder productionele leiding van Arif Mardin, in Los Angeles opgenomen. Het album krijgt slechte recensies. Volgens Billboard is de LP overgeproduceerd en heeft Ringo Starr nog nooit zo slecht gezongen, ondanks dat Bette Midler, Luther Vandross en Melissa Manchester Ringo vocaal bij staan. Ringo The 4th komt op 15 oktober 1977 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een 162ste plaats. Op Ringo The 4th staan de volgende nummers: Drowning In The Sea Of Love, Love All Night, Wings, Gave It All Up, Out On The Streets, Can She Do It Like She Dances, Sneaking Sally Through The Alley, It's No Secret, Gypsies In Flight en Simple Love Song.

Op 26 September 1981 komt More Stars van Stars On 45 de Billboard Hot 100 binnen. Op deze derde in Amerika uitgebrachte single van de Nederlandse Stars On 45 staat een medley met fragmenten van ondermeer Papa Was A Rolling Stone (The Temptations), Dance To The Music (Sly & The Family Affair), Sugar Baby Love (The Rubettes), Monday Monday (Mama's & Papa's), Tears Of A Clown (Smokey Robinson), Stop In The Name Of Love (The Supremes) en The Sounds Of Silence (Simon & Garfunkel). More Stars bereikt op 17 Oktober 1981 een 55ste plaats.

Dennis_wilsonWanneer The Beach Boys op 26 September 1983 in de LA County Fairgrounds in Pomona in Californie een concert geven, blijkt dat achteraf de laaste keer te zijn met Dennis Wilson als drummer. Dennis Wilson verdrinkt op 28 December 1983 wanneer hij in de haven van Marina Del Rey in de buurt van Los Angeles aan het zwemmen is. Uit onderzoek blijkt dat hij te veel heeft gedronken. Dennis Wilson is ironisch genoeg het enige lid van The Beach Boys dat goed kan zwemmen en surfen. Hij is degene die in 1961 aan zijn broer Brian en zijn neef Mike Love vraagt een liedje over surfen, zijn favoriete sport, te schrijven. Dit resulteert in Surfin' dat de eerste hit voor The Beach Boys wordt. Dennis Wilson is 39 jaar geworden. Op 4 Januari 1984 krijgt Wilson een zeemansgraf, een voorrecht dat normaal gesproken alleen voorbehouden is aan zeelui.

Op 26 September 1997 wordt alle muziek van zangeres Dana voorlopig verboden op de Ierse radio. Zij heeft zich kandidaat gesteld bij der verkiezingen voor het Ierse parlement. Als radiostations de liedjes van de voormalig winnares van het Eurovisie Songfestival zouden draaien, kan dit door haar politieke rivalen worden opgevat als oneerlijke concurrentie. Dana eindigt uiteindelijk op de derde plaats. De zangeres wordt in Augustus 1951 geboren als Rosemary Brown. Op 21 Maart 1970 wint zij in Den Haag voor Ierland de internationale finale van het Eurovisie Songfestival met All Kinds Of Everything. In 2002 doet Dana opnieuw mee aan de algemene verkiezingen in Ierland. Het zware verlies dat ze dan lijdt, wordt beschouwd als straf voor haar standpunten in het abortusreferendum. Eind 2004 doet Dana opnieuw een gooi naar het Ierse presidentschap, maar ze haalt deze keer niet eens het aantal vereiste nominaties.

Talk_is_cheap_keith_richardsTalk Is Cheap, het eerste solo album van Keith Richards wordt op 26 September 1988 uitgebracht. Op deze in de Air Studios, Montserrat en Le Studio in Montreal, Canada opgenomen plaat van de Rolling Stones-gitarist staan ondermeer de nummers Big Enough, Take It So Hard, Struggle, I Could Have Stood You Up, Make No Mistake, You Don't Move Me, How I Wish en It Means A Lot. Keith Richards wordt op het album bijgestaan door Waddy Wachtel (gitaar), Michael Doucet (viool), Stanley "Buckwheat" Dural (accordeon), Maceo Parker (alt saxofoon), Bobby Keys (tenor & bariton saxofoon), Ivan Neville (piano), Johnnie Johnson (piano),  Bernie Worrell (orgel), Chuck Leavell )orgel), Charley Drayton (bas en drums), "Bootsy" Collins (bas), Joey Spampinato (bas), Steve Jordan (drums, percussie en bas) en Sarah Dash, Patti Scialfa en Sam Butler (achtergrond vocalen). Talk Is Cheap komt op 15 Oktober 1988 de Engelse albumlijst binnen. De LP blijft op 37 steken. Ook in de Nederlandse albumlijst komt Talk Is Cheap niet verder dan 37.

In 1886 wordt door Emile Berliner de grammofoon uitgevonden. Op 26 September 1887 krijgt hij patent op zijn uitvinding. Emile Berliner is in 1851 in Duitsland geboren. Op negentienjarige leeftijd verhuist hij naar Amerika. Hij gaat studeren aan het Cooper Institute. Nadat hij de grammofoon heeft uitgevonden, is jij ook de ontwikkelaar van de helikopter, die in 1919 voor het eerst het luchtruim kiest. Emile Berliner is in 1929 overleden.

Op 26 September 1925 wordt in Glendale, Arizona de tweeling Marty en Mamie Robbins geboren. Marty Robbins wordt een gevierd country & western-zanger in de Verenigde Staten. Tussen 1952 en 1983 heeft hij meer dan 94 noteringen in de Amerikaanse country-hitparade. Zijn grootste hit is El Paso. Die staat vanaf 4 januari 1960 twee weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Marty Robbins overlijdt op 8 december 1982 aan een hartaanval. Hij is 57 jaar geworden.

Bessie_smithBessie Smith komt op 26 September 1937 bij een auto-ongeluk in Clarksdale in Mississippi om het leven. De auto waar de zwarte Blues zangeres met haar vriend Richard Morgan (de oom van Lionel Hampton) in rijdt slaat na een aanrijding met een vrachtauto over de kop. Nadat zij door een zogenaamd White Only Hospital wordt geweigerd voor behandeling overlijdt Bessie Smith aan haar verwondingen. Althans dat is het verhaal, in werkelijkheid verliest Bessie Smith zoveel bloed, dat zij bij aankomst in het ziekenhuis al overleden is. Bessie Smith wordt geboren op 15 April 1894 in Chattanooga, Tennessee. In 1912 zingt ze in dezelfde show als de legendarische Ma Rainey, die haar onder haar hoede neemt. In 1920 is de naam van Bessie Smith gevestigd in een groot deel van het zuiden en oosten van de Verenigde Staten en heeft ze haar eigen show. In 1923 tekent ze, als een van de eerste bluesartiesten, een platencontract bij Columbia Records. De "Classic Female Blues, waarvan ze een belangrijke exponent is, beleefd op dat moment haar gloriedagen. Met haar opname van Alberta Hunters Downhearted Blues heeft Bessie Smith in 1923  een nummer 1-hit in Amerika. Andere successen zijn Careless Love Blues (1925), I Ain't Got Nobody (1926), After You've Gone (1927), A Good Man Is Hard To Find (1928) en Nobody Knows You When You're Down And Out (1929). Bessie Smith groeit uit tot de best verdienende zwarte artiest van haar tijd. Ze speelt met enkele van de beste musici van de jaren twintig, waaronder Louis Armstrong, James P. Johnson, Joe Smith en Charlie Green. Vanaf 1929 raakt haar muziekstijl uit de mode en raakt haar carrixc3xa8re in een mindere periode. Bessie Smith speelt in dat jaar voor het eerst in een film; St. Louis Blues. In 1933 neemt ze met John Hammond haar laatste opnames op. Bessie Smith is 43 jaar geworden. Op 8 Augustus 1970 wordt er 33 jaar na haar overlijden eindelijk een grafsteen geplaatst op de laatste rustplaats van Bessie Smith, op de Mont Lawn Cemetary in Philadelphia. De steen wordt betaald door Janis Joplin, die Smith noemt als één van haar inspiratiebronnen.

Op 26 September 2000 wordt het Liverpool Sound Collage van Paul McCartney uitgebracht. Het is geen album met liedjes van de ex-Beatle. De plaat bevat een collage van klanken en oude opnamen die hij in de loop der jaren heeft verzameld. De vijf tracks op dit album zijn Plastic Beetle, Peter Blake 2000, Real Gone Dub Made In Manifest In The Vortex Of The Eternal Now, Made Up en Free Now.

Vanaf 26 September 1995 ligt het album 1. Outside van David Bowie in de platenwinkel. 1. Outside komt op 30 September 1995 binnen in de Nederlandse Album Top 100 en bereikt op 14 Oktober 1995 een 36ste plaats als hoogste notering. Naast het titelnummer staan op het album ook nog: Leon Takes Us Outside, The Hearts Filthy Lesson, A Small Plot Of Land, Segue-Baby Grace (A Horrid Cassette), Hallo Spaceboy, The Motel, I Have Not Been To Oxford Town, No Control, Segue-Algeria Touchshriek, The Voyeur Of Utter, Destruction (As Beauty), Segue-Ramona A. Stone/I Am With Name, Wishful Beginnings, We Prick You, Segue-Nathan Adler, I'm Deranged, Thru' These Architects Eyes, Segue-Nathan Adler (Part 2) en Strangers When We Meet.

Carl_sigmanCarl Sigman overlijdt op 26 September 2000. Het is een natuurlijke dood. Sigman wordt geboren op 24 September 1909 in Brooklyn, New York en groeit uit tot één van de grootste tekstschrijvers van Amerika. Sigman is ondermeer verantwoordelijk voor het thema van de film Love Story (Love Story Where Do I Begin door Andy Willimas), It's All In The Game (Nr 1 in 1958 voor Tommy Edwards), Music From Across The Way (Andy Willimas), Fool (Elvis Presley), The Saddest Thing Of All (Frank Sinatra), My Heart Cries For You (o.a Dinah Shore, Guy Mitchell en Vic Damone) en Ebb Tide (Frank Chacksfield en in 1965 een hit voor The Righteous Brothers). In 1972 wordt Carl Sigman geintroduceerd in The Songwriters Hall of Fame. Sigman schrijft gedurende zijn carriere meer dan 800 nummers. Carl Sigman is 91 jaar geworden.

Op 26 September 1956 treden Elvis Presley en The Jordanaires op tijdens The Mississippi Alabama Fair in Tupelo, Elvis' geboorteplaats. Vanaf die dag is 26 september in Tupelo Elvis Presley Day.

Paul_en_linda_mccartney_en_denny_laOp 26 September 1973 keren Paul en Linda McCartney en Denny Laine terug in Londen. Het trio heeft sinds 1 September 1973 in de ARC Studio in Lagos in Nigeria het nieuwe Wings-album Band On The Run opgenomen. Vlak voor het vertrek naar Lagos, waar Band On The Run in de studio van Ginger Baker (ex-Cream) wordt opgenomen, verlaten Denny Seiwell en Henry McCullough de groep en zo komen Paul en Linda McCartney en Denny Laine gedrieen in Nigeria aan. Paul wordt hierdoor gedwongen om een groot aantal instrumenten zelf te bespelen. De werkomstandigheden in Nigeria zijn moeilijk. Onderweg van de studio naar huis worden ze beroofd en zelfs de demo-opnamen worden meegenomen. Ondanks alle tegenslagen slaagt Paul erin om een van zijn beste werken van na zijn Beatlestijd af te leveren. De mixage wordt naderhand door Paul McCartney in de Abbey Road-studio in Londen gedaan. Band On The Run ligt op 5 December 1973 in de platenwinkels. Van Band On The Run worden er wereldwijd uiteindelijk meer dan zes miljoen exemplaren verkocht.

Jeroen van Inkel en Rob Stenders presenteren met ingang van 26 September 1990 het programma Veronica's Countdown. Zij zijn de opvolgers van Jasper Faber die door eindredacteur Lex Harding de laan is uitgestuurd. Stenders & Van Inkel zullen slechts één seizoen dit televisie-programma presenteren. Daarna neemt Wessel van Diepen de presentatie over.

Time_is_on_my_side_the_rolling_stonVanaf 26 September 1964 ligt Time Is On My Side, de vierde single van The Rolling Stones, in de Amerikaanse platenwinkels. Time Is On My Side is op 10 Juni 1964 in de Chess Studio in Chicago opgenomen. Op de B-kant staat Congratulations, wat op 12 Mei 1964 in de Regent Sound Studio in Londen is opgenomen. Time Is On My Side bereikt de zesde plaats in de Amerikaanse Hot 100. Time Is On My Side is geschreven door Norman Meade, en door Kai Winding in 1963 als eerste instrumentaal op de plaat gezet. Kai Winding is een Deense Jazz trombonist. Toch heeft het nummer vanaf het begin al een tekst.  Wanneer arrangeur Garry Sherman Jerry Ragovoy opbelt met het verzoek een rhythm & blues achtig melodietje te schrijven om een Kai Winding sessie af te ronden, schrijft deze binnen een uur Time Is On My Side, compleet met tekst, al was dat niet nodig omdat het toch maar voor Kai Winding is bedoeld. Jerry Ragovoy schrijft Time Is On My Side overigens onder zijn pseudoniem van Norman Meade. Een jaar later neemt Irma Thomas het nummer op. Jerry Ragovoy heefr voor haar versie extra tekst geschreven. Time Is On My Side van Irma Thomas verschijnt als B-kant van haar single Anyone Who Knows What Love Is. Jerry Ragovoy is ook verantwoordelijk voor ondermeer Cry Baby en Piece Of My Heart.

Op 26 September 1964 is Adam Faith de gastpresentator van Thank Your Lucky Stars. Samen met zijn groep The Roulettes treedt hij ook op in dit televisieprogramma van de Britse commerciele omroep ABC. Andere gasten zijn The Animals, Jackie Trent, Them, Anita Harris, Toni Dalli en  The Laurie Jay Combo.

Bowie_at_the_beebVanaf 26 September 2000 ligt de CD-Box Bowie At The Beeb - The Best Of The BBC Sessions in de platenwinkel. Op de eerste twee CD's staan opnamen die David Bowie tussen 1968 en 1972 voor de BBC-radio heeft gemaakt. Op de derde CD staat een live-registratie van een optreden dat David Bowie op 27 juni 2002 in het BBC Theatre in Londen heeft gegeven. Op de eerste CD staan In The Heat Of The Morning, London Bye Ta Ta, Karma Man, Silly Boy Blue, Let Me Sleep Beside, Janine, Amsterdam, God Knows I'm Good, The Width Of A Circle, Unwashed And Somewhat Slightly Dazed, Cygnet Committee, Memory Of A Free Festival, Wild Eyed Boy From Freecloud, Bombers, Looking For A Friend, Almost Grown, Kooks en It Ain't Easy. Op de tweede CD staan The Supermen, Eight Line Poem, Hang On To Yourself , Ziggy Stardust, Queen Bitch, Waiting For The Man, Five Years, White Light/White Heat, Moonage Daydream, Hang On To Yourself, Suffragette City, Ziggy Stardust, Starman, Space Oddity, Changes, Oh! You Pretty Things, Andy Warhol, Lady Stardust en Rock 'N' Roll Suicide. Op de live-CD staan Wild Is The Wind, Ashes To Ashes, Seven, This Is Not America, Absolute Beginners, Always Crashing In The Same Car, Survive, Little Wonder, The Man Who Sold The World, Fame, Stay, Hallo Spaceboy, Cracked Actor, I'm Afraid Of Americans en Let's Dance. De CD-box komt op 7 Oktober 2000 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Bowie At The Beeb - The Best Of The BBC Sessions komt niet hoger dan 56.

Andromeda_girlAndromeda Girl van Earth & Fire komt op 26 September 1981 binnen in de Nederlandse LP Top 50. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Dream, Singer In The Rain, What More Could You Desire, Tell Me Why, Love Is An Ocean, You, From Shore To Shore en Just One Chance. Adromeda Girl bereikt de twaalfde plaats. Van het album worden drie singles uitgebracht; Dream, Tell Me Why en Love Is An Ocean. Slechts Dream wordt met een 27ste plaats in de Top 40 een hit. Tell Me Why en Love Is An Ocean komen niet verder dan een notering in de Tipparade.

20_yo_van_janet_jacksonVanaf 26 September 2006 ligt het album 20 Y.O. van Janet Jackson in de platenwinkel. De naam slaat terug op het album Control, dat 20 jaar geleden haar eerste grote hit is. Het album zou eerst 20 Years Old gaan heten maar na een suggestie van een fan tijdens een wedstrijd veranderd Jackson de naam. 20 Y.O. is geproduceerd door haar 33-jarige vriend Jermaine Dupri. "Jonge mannen kunnen beter omgaan met wat ik doe dan oudere mannen. De band die ik met Jermaine heb, heb ik nooit eerder gevoeld. Als ik hem zie, is het alsof ik in de spiegel kijk",  aldus Janet Jackson. In Amerika komt 20 Y.O. op de tweede plaats de Billboard Album Top 200 binnen, en verkoopt in de eerste week 296.873 exemplaren. In Nederland haalt het album een 38ste plaats in de Albumlijst en staat slechts twee weken genoteerd. Op 20 Y.O. van Janet Jackson staan ondermeer de volgende nummers: So Excited, Show Me, Get It Out Me, This Body, With U, Call On Me, Daybreak, Enjoy, Take Care en Love 2 Love.


Muziek Jarige Op 26 September

1925: Marty Robbins - Country Zanger USA († 8 Dec. 1982)
1926: Julie Londen - Zangeres USA († 18 Okt. 2000)
1941: Joe Bauer - The Youngbloods Drums († Nov. 1983)
1943: Georgie Fame (Clive Powell) - Zanger Engeland
1944: Robert O'Brien - The Casuals Drums
1945: Bryan Ferry - Roxy Music Zanger
1947: Lynn Anderson - Zangeres USA
1948: Olivia Newton-John - Zangeres Australie
1951: Stuart Tosh - Pilot Drums
1954: Cesar Rosas - Los Lobos Zanger/Gitaar
1954: Craig Chaquico - Jefferson Starship Gitaar
1955: Carlene Carter Rebecca Carlene Smith) - Country-Zangeres USA
1962: Tracey Thorn - Everything But The Girl Zangeres
1965: Cindy Herron - En Vogue Zangeres
1972: Shawn Stockman - Boyz II Men Zanger
1972: Paul Draper - Mansun Zanger/Gitaar
1981: Christina Milian - Zangeres USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten