Zoeken in de muziekgeschiedenis

18 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 19 September

Roger_daltry_tijdens_sessie_19_septemberThe Who begint op donderdag 19 September 1968 met de opname sessies voor The Deaf, Dumb And Blind Boy, de werktitel voor wat later Tommy wordt. De A-studio bij IBC in Londen is de hele week geboekt van 14.00 tot 22.00, maar de opname's lopen geregeld uit tot vroeg in de volgende morgen. De opname's worden geproduceerd door Kit Lambert en opgenomen op een 8-Track recorder door Damon Lyon-Shaw. Pete Townshend jongere broers, Paul en Simon, worden gevraagd om enkele hoge achtergrond vocalen in te zingen. Eén van de eerste nummers die als eerste wordt opgenomen is een versie van Young Man BLues van Mose Allison, een nummer wat The Who al een tijd live speelt. Het is de bedoeling dat dit nummer in het concept wordt ingepast, maar wanneer dit niet lukt wordt het idee geopperd om het dan maar als single uit te brengen. Ook dit gaat niet door en Young Man Blues verschijnt in Juli 1969 op de sampler The House That Track Built. Een langzamere versie verschijnt in 1998 op het album Odds & Sodds.

Op 19 September 1958 gaat soldaat Elvis Presley aan boord van de USS Randell. Na zes maanden training op de Fort Hood legerbasis in Texas vertrekt hij naar Friedberg, Duitsland, om daar de resterende achtien maanden van zijn diensttijd uit te dienen. Het schip komt op 1 Oktober 1958 aan in Duitsland.

Mama_cass_elliotMama Cass Elliot, zangeres van The Mama's & The Papa's, wordt op 19 September 1941 als Ellen Naomi Cohen in Baltimore geboren. Na haar vertrek uit The Mama's & Papa's begint ze aan een solo carriere. Tijdens een bezoek aan England waar Cass Elliot is voor een reeks van optredens in The Royal Albert Hall, overlijdt zij op 29 Juli 1974 in het appartement van Harry Nilsson in Londen, waar vier jaar later ook Keith Moon van The Who zal overlijden. Aanvankelijk wordt gezegd dat ze gestikt is tijdens het eten van een broodje. Tijdens de lijkschouwing blijkt evenwel dat ze een hartaanval heeft gehad, veroorzaakt door overgewicht. Wanneer in 1998 The Mama's & Papa's opgenomen worden in The Rock & Roll Hall Of Fame, is het haar enige dochter, Owen, die de prijs uit naam van haar moeder in ontvangst neemt. Cass Elliot is 33 jaar geworden.

Op 19 September 1970 wordt voor de eerste keer het Glastonbury Festival gehouden. Tijdens dit festival zijn 1500 bezoekres getuige van optredens van ondermeer Marc Bolan, Ian Anderson, Keith Christmas, Quintessence, Amazing Blondel en Sam Apple Pie. Het Festival groeit in de loop der tijd tot het grootste van Engeland. Voor de editie van 2005 zijn de 112.500 kaartjes binnen vier uur uitverkocht.

Paul_seversPaul Severs staat vanaf 19 September 1970 twee weken op de eerste plaats van de Belgische hitparade met zijn single Ik Ben Verliefd Op Jou. In Vlaanderen worden zo'n 120.000 exemplaren van deze single verkocht. In Nederland is Ik Ben Verliefd Op Jou in November 1974 in de Engelse uitvoering een hit voor Octopus. I'm So In Love With You bereikt de zestiende plaats in de Nederlandse Top 40.

Op 19 September 1966 geeft Herb Alpert samen met zijn The Tijuana Brass een concert in het paleis van Prins Rainier en Prinses Gracia in Monaco.

George Michael wordt op 19 September 2008 in een openbaar toilet door de politie van Londen gearresteerd met drugs op zak. De zanger komt er van af met slechts een officiele waarschuwing. Dat betekent dat hij niet wordt vervolgd voor de overtreding, maar dat het wel wordt bijgeschreven op zijn strafblad. George Michael zou verschillende soorten drugs bij zich hebben gehad, waaronder crack. Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen waarom Michael er met zo'n milde straf van afkomt, maar wil wel kwijt dat er een breed spectrum straffen mogelijk is voor drugsbezit. De maximale straf voor het bezit van harddrugs in Groot-Brittannie is zeven jaar cel. Het is niet de eerste keer dat George Michael door zijn drugsgebruik in aanraking komt met de politie. In 2007 krijgt hij een rijverbod omdat hij onder invloed van drugs en medicijnen achter het stuur is gestapt. Het incident is er een in een reeks van soortgelijke voorvallen. Eerder kreeg Michael al een keer een waarschuwing wegens cannabisbezit. Het is ook niet de eerste keer dat George Michael wordt gearresteerd in een openbaar toilet. In 1998 wordt hij gearresteerd nadat hij een undercover politieagent heeft verleid in een park in Beverly Hills. Door het incident wordt George Michael gedwongen zijn homoseksualiteit met de wereld te delen.

Led_zepplin_ticket_19_september_197Led Zeppelin verdient op 19 September 1970 op xc3xa9xc3xa9n dag $100,000 voor twee shows in The Madison Square Gardens in New York. De twee optredens sluiten de zesde Amerikaanse tournee van Led Zeppelin af. De concerten zijn gepland om 14.00 's middags en om 20.00 s'avonds en er is geen voorprogramma. Geheel tegen de verwachting in, is de middagshow niet geheel uitverkocht. De nummers die tijdens de middagshow gespeeld worden zijn: Immigrant Song, Led_zeppelin_19_september_1970 Heartbreaker, Dazed And Confused, Bring It On Home, That's Way, Bron-Yr-Aur, Since I've Been Loving You, Thank You, What Is And What Should Never Be, Moby Dick, Whole Lotta Love (medley incl. Let That Boy Boogie, For What It's Worth en Honey Bee) en Communication Breakdown. Omdat Led Zeppelin eerder in de week op de eerste plaats is gekomen als Best Group in de populariteitspoll van het blad Melody Maker, geeft het management opdracht om een paginagroot bedankwoord te plaatsen, met de afbeeldingen van de 3 LP hoezen (inclusief het nog niet verschenen album Led Zeppelin III) en daaronder de tekst "Thank you all for making us the World's No. 1 Band." De setlist van het avondconcert is: Immigrant Song, Heartbreaker, Dazed And Confused, Bring It On Home, That's Way, Bron-Yr-Aur, Since I've Been Loving You, Thank You, What Is And What Should Never Be, Moby Dick, Whole Lotta Love (medley incl. Let That Boy Boogie, Dust My Broom, Bottle Up and Go, Lawdy Miss Clawdy, Some Other Guy, Train Kept a Rollin', I'm a King Bee, Baby Don't You Want To Go, en C.C. Rider), Out On The Tiles, Communication Breakdown (incl. Gallows Pole), The Girl Can't help It (medley: incl. Talking About You, Twenty Flight Rock) en How Many More Times (medley incl. Cadillac, Blueberry Hill). Na de laatste concerten in New York neemt Led Zeppelin enkele maanden vrij.

WoenderbaarWillem Duyn & Normaal komen op 19 September 1992 op 32 binnen in de Nederlandse Top 40 met de singel Woenderbaar. Woenderbaar is de Nederlandse bewerking van Wunderbar van Tenpole Tudor, een hit uit 1981. Willem Duyn vervangt Bennie Jolink als de zanger van Normaal, omdat die enkele maanden in het ziekenhuis moet verblijven na een ernstig auto-ongeluk. Op 25 Oktober 1992 staat Bennie Jolink weer met Normaal op de planken. Woenderbaar weet de 18de plaats te bereiken.

Op 19 September 1996 onthult zanger/gitarist George Benson zijn eigen bronzen ster op de Hollywood Walk Of Fame in Los Angeles.

GramparsonsGram Parsons overlijdt op 19 September 1973 aan een overdosis morfine en tequila in een motel bij Joshua Tree in de woestijn van Californieb. Gram Parsons wordt in Winterhaven, Florida geboren als zoon van Cecil Connor, maar na diens zelfmoord krijgt hij de achternaam van zijn stiefvader Bob Parsons mee. Zijn ideeen om country & western en rock & roll met elkaar te fuseren tot, in zijn eigen woorden, Cosmic American Music, worden het eerst geconcretiseerd op het door Lee Hazlewood geproduceerde Safe At Home, jarenlang een collector's item. Op het moment dat Safe At Home wordt uitgebracht, maakt Parsons al deel uit van The Byrds, waar hij drie maanden meedraait en door een meningsverschil over het optreden voor een gescheiden publiek afhaakt aan de vooravond van een tournee door Zuid-Afrika. Ondanks zijn kortstondige lidmaatschap in de groep domineert hij op het album Sweetheart Of The Rodeo, maar zijn stilistische talent manifesteert zich pas ten volle in The Flying Burrito Brothers die hij eind 1968 samen met Chris Hillman, Chris Etheridge en Sneaky Pete Kleinow formeert. Voorjaar 1970 stapt hij uit de groep en vertrekt naar Europa, waar hij veel optrekt met Keith Richards van The Rolling Stones. In 1972 verschijnt G.P., waarop hij op onvolprezen wijze country, rock en soul weet te integreren. In de meeste nummers wordt hij vocaal terzijde gestaan door de dan nog onbekende Emmylou Harris. Voorjaar 1973 toert het tweetal met The Fallen Angels, een uit tweederangs muzikanten bestaande begeleidingsgroep, in een opgelapte Greyhound-bus door de Verenigde Staten. In de nazomer neemt hij Grievous Angel op, andermaal met assistentie van o.a. James Burton, Glen D. Hardin, Emory Gordy en Ronnie Tutt, de kern van Elvis Presley's podiumgroep. Kort na de opnamen en vlak voor zijn eerste werkbezoek aan Nederland overlijdt Parsons tijdens een korte vakantie in een hotel in Joshua Tree, een stadje aan de rand van de Mojave-woestijn. Op weg naar New Orleans wordt het stoffelijk overschot van Gram Parsons door zijn manager Phil Kaufman en ex-Byrds-roadie Michael Martin gestolen. Terug in de woestijn van Californixc3xab proberen zij het lichaam te verbranden. Volgens hun is het "de laatste wens" van Gram Parsons om gecremeerd te worden. Zij krijgen beiden een boete van 300 dollar. Het beperkte oeuvre van Parsons is omgekeerd evenredig aan zijn invloed. Mick Jagger & Keith Richards van The Rolling Stones leren van Parsons de countrymuziek waarderen. Elvis Costello draagt werk aan hem op en tot op de dag van vandaag zijn countrymuzikanten schatplichtig aan Parsons zoals Wilco en Ryan Adams. Gram Parsons is 26 jaar geworden.

Singer/Songwriter en producer Edward Cobb overlijdt op 19 September 1999 aan de gevolgen van leukemie. Edward Cobb is in de jaren 50 lid van de groep The Four Preps, die in 1958 een Nr 3 hit scoort met het nummer Big Man. Verder is Cobb vooral bekend als de schrijver van Tainted Love, waarmee Soft Cell in 1981 een grote hit heeft. Edward Cobb is 61 jaar geworden.

Earlpalmer1Na een lang ziekbed overlijdt op 19 September 2008, in zijn huis in Los Angeles, drummer Earl Palmer. Earl C Palmer wordt op 25 Oktober 1924 geboren in New Orleans, Louisiana en begint zijn carriere als tapdanser. Later wordt hij slagwerker en gaat na de Tweede Wereldoorlog drummen in de begeleidingsband van Dave Bartholomew. Palmer voorziet de vroege rock & roll uit New Orleans van zijn backbeat, door niet op de eerste en derde tel te slaan (zoals gebruikelijk) maar zich te laten inspireren door de dixie-landmuziek. Daarin worden de tweede en vierde tel van de vierkwartsmaat benadrukt. De afterbeat van Earl Palmer brengt rust en swing in de rock & roll; van bijvoorbeeld Tutti Frutti van Little Richard (1956). Maar ook is Palmer nadrukkelijk aanwezig op de hits Lawdy Miss Clawdy van Lloyd Price en I Hear You Knockin' van Smiley Lewis. Een jaar na Tutti Frutti vertrekt Palmer naar Los Angeles, waar hij in dienst komt van het label Aladdin Records van Eddie Mesner. Daar werkt hij in de studio met o.m. Phil Spector (The Righteous Brothers met You've Lost That Lovin' Feeling en Ike & Tina Turner met River Deep, Mountain High), Frank Sinatra, Ray Charles, Sam Cooke, Eddie Cochran, Johnny Otis, Duane Eddy en Ritchie Valens. Ook jazz-muzikanten als Dizzy Gillespie, Earl Bostic en Count Basie maken graag en dankbaar gebruik van de kwaliteiten van Earl Palmer. De lijst van artiesten met wie Earl Palmer heeft samengewerkt is oneindig. Ook Bobby Darin, Glen Campbell, Ray Charles, Nat King Cole, The Everly Brothers, The Beach Boys, Willie Nelson, Sonny & Cher, Bonnie Raitt, Randy Newman, Professor Longhair, Taj Mahal, Van Dyke Parks, Roy Brown.The Supremes, The Monkees, Elvis Costello en Neil Young hebben van zijn diensten gebruik gemaakt. Palmer drumt ook op vele film- en televisiemuziek.Ook brengt Palmer enkele opnamen onder zijn eigen naam uit. Onder meer het instrumentale nummer Johnny's House Party op Aladdin en een paar albums op Liberty Records in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw. Voor de rest blijft hij als studiomusicus liever op de achtergrond. In 2000 wordt Earl Palmer opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame in de categorie 'sidemen'. Earl Palmer is 83 jaar geworden.

LilkimLil' Kim komt op 3 Juli 2006 wegens goed gedrag weer op vrije voeten. De rapster zit sinds 19 September 2005 vast in een gevangenis in Philadelphia. De als Kimberly Denise Jones geborel LIl'Kim moet nog wel dertig dagen huisarrest uitzitten. Lil' Kim is op 6 Juli 2005 wegens meineed veroordeeld tot één jaar celstraf, nadat zij onder ede heeft gelogen over de aanwezigheid van twee vrienden bij een vuurgevecht tussen twee rivaliserende groepen rappers bij een radiostudio. Bij dit schietincident is een man gewond geraakt. Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien dat Lil' Kim de deur voor haar vrienden openhoudt.

Tears_of_a_clown_van_smokey_robinsoOp 19 September 1970 komt Tears Of A Clown van Smokey Robinson & The Miracles op nummer 32 binnen in de Nederlandse Top 40. Tears Of A Clown is geschreven door Henry Cosby, William "Smokey" Robinson en Stevie Wonder. Smokey Robinson & The Miracles hebben Tears Of A Clown in 1967 opgenomen voor het album Make It Happen. Drie jaar later wordt het nummer op initiatief van John Marshall van het Motown-kantoor in Londen in Europa op single uitgebracht. In de week van 12 September 1970 staat Tears Of A Clown op de eerste plaats van de Britse hitparade. In Nederland blijft de single op vijf steken. In West-Duitsland bereikt Tears Of A Clown een zevende plaats. Na dit Europese succes besluit Motown om Tears Of A Clown alsnog in Amerika op single uit te brengen. Vanaf 12 December 1970 staat Tears Of A Clown twee weken bovenaan in de Billboard Hot 100.

Elton John begint op 19 September 1979, samen met percussionist Ray Cooper, aan zijn eerste Amerikaanse tournee in vier jaar. Elton John is dan net terug van een tournee door de Sovjet-Unie. Hij is de eerste westerse popster die in dit communistische oostblokland heeft getoerd.

Marco_borsato_lucie_silvaseverytimeOp 19 September 2006 gaat Everytime I Think Of You, de nieuwe single van Marco Borsato in premiere bij Radio 2. Everytime I Think Of You is een duet dat Borsato samen met de Britse zangeres Lucie Silvas heeft opgenomen. De single komt op 14 Oktober 2006 op de eerste plaats binnen van zowel de Nederlandse Top 40 als de Mega Top 100. In de Nederlandse Top 40 staat de uitvoering van Borsato en Silvas vijf weken op de eerste plaats, in de Mega Top 100 één week langer. Het origineel van Everytime I Think Of You is van The Babys. Hun versie bereikt begin 1979 de zevende plaats in de Nederlandse Top 40.

Johnny_ronnie_melody_en_donnie_van_Melody Van Zant (midden) wordt op 19 September 1976 geboren als dochter van Ronnie Van Zant (midden) en zijn tweede echtgenote Judy Seymour. De zanger van de Southern rockformatie Lynyrd Skynyrd is in November 1972 met haar getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk met Nadine Incoe is op 30 Juli 1966 zijn eerste dochter Michelle geboren. Ronnie Van Zant komt op 20 Oktober 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven. Bij dit ongeluk bij Gillsburg in Mississippi stort een gehuurd vliegtuig van de groep neer in een moeras. Naast Ronnie Van Zant komen gitarist Steve Gaines, achtergrondzangeres Cassie Gaines en drie leden van hun crew om het leven. Lynyrd Skynyrd gaat door met Johnny van Zant (links) (de broer van Ronnie) als nieuwe lead zanger. Naast Ronnie en Johnnie is ook hun broer Donnie (rechts) actief in de muziekwereld. Hij speelt gitaar bij de Southernrock formatie 38 Special.

Queen sluit op 19 September 1975 een overeenkomst met John Reid, de manager van Elton John. Reid is de opvolger van Norman Sheffield van Trident Productions, en is slechts drie jaar de manager van Queen. Met Elton John met wie hij een homo-sexuele verhouding heeft komt zijn het in 2000 tot een einde wanneer een "gelekte" brief over de uitgaven van Elton John afgedrukt wordt in de Britse krant The Daily Mirror. Later is John Reid nog jury-lid in de Autralische versie van de X-Factor.

Music_madonnaVanaf 19 September 2000 ligt het album Music van Madonna in de platenwinkel. Music komt op 23 September 2000 op de eerste plaats van de Nederlandse Album Top 100 binnen, en blijft daar drie weken staan. OP Music staan de volgende nummers: Music, Impressive Instant, Runaway Lover, I Deserve It, Amazing, Nobody's Perfect, Don't Tell Me, What It Feels Like For A Girl, Paradise (Not For Me) en Gone. Van het album worden in Nederland drie singles uitgebracht. Dit zijn achtereenvolgens: Music (#4 in Top 40), Don't Tell Me (#12 in Top 40) en What It Feels Like For A Girl (#7 in Top 40). Als 4e single wil Madonna ook nog het nummer Impressive Instant uitbrengen. Platenmaatschappij Warner Brothers is het hier echter niet mee eens en wil Amazing uitbrengen als 4e single. Als protest maakt Madonna geen video voor Amazing, waardoor Warner besluit een live-video te maken van haar, dan nog toekomstige, optreden tijdens der Drowned World Tour. Als reactie hierop schrapt Madonna Amazing van de setlijst. Uiteindelijk wordt geen van beide nummers officieel uitgebracht. Impressive Instant staat wel een aantal weken op nummer 1 in de US Hot Dance Music/Club Play Chart als promo.

Op 19 September 2003 onderzoekt de politie van Londen de toedracht van een schermutseling bij Tower Bridge. Paul McCartney en zijn lijfwachten zouden slaags zijn geraakt met een persfotograaf. Paul McCartney wil incognito een bezoek brengen aan de locatie waar David Blaine zijn vastenactie houdt. De Amerikaanse illusionist heeft zich, boven de Theems, opgesloten in een doorzichtige cabine en wil hier 44 dagen doorbrengen zonder voedsel. Paul McCartney hoopt onopgemerkt te blijven, wanneer een fotograaf van The Evening Standard een foto probeert te nemen, wordt hij hierin door de ex-Beatle en diens lijfwachten gehinderd. Paul McCartney zou de fotograaf hardhandig hebben weggeduwd en hem hebben uitgescholden. De lijfwachten van Paul McCartney zouden zijn lastiggevallen door de fotograaf.

TwarresEMI, de platenmaatschappij van Twarres maakt op 19 September 2003 bekend dat de groep aan het eind van het jaar ontbonden zal worden. Twarres zou in goede harmonie hebben besloten uit elkaar te gaan. EMI sluit niet uit dat Mirjam Timmer en Johan van der Veen in de toekomst opnieuw zullen samenwerken. Mirjam Timmer wil haar aandacht richten op een carriere als singer-songwriter. Johan van der Veen wil zich bezighouden met activiteiten in de theater- en musicalwereld. Het uit het Friese Wergea afkomstige Twarres gaat eerst nog in de herfst van 2003 een uitgebreide theatertournee ondernemen. Twarres is verantwoordelijk voor de eerste Friestalige nummer één hit in de Mega Top 50. Met Wer Bisto bereikt Twarres in 2000, zowel in Nederland als in Belgie, de top van de hitparade.

Ron_brandstederlieve_bella_beerRon Brandsteder komt op 19 September 1981 op nummer 27 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Lieve Bella Beer. Brandsteder heeft zelf de Nederlandse tekst geschreven op de melodie van Experience van The Walker Brothers uit 1967. Lieve Bella Beer bereikt de vijftiende plaats. Bella Beer is de assistente van Ron Brandsteder in De Showbizzquiz die hij bij de TROS op televisie presenteert. In het Bella Beer-pak zit de danseres Zilah Emanuels. In 1982 is zij als figurante te zien in de bioscoopfilm De Boezemvriend van Andre van Duin. Een jaar later heeft Zilah Emanuels een kleine rol in Brandende Liefde. Na deze films gaat zij als choreografe/begeleidster van jong talent aan het werk. Haar laatste klus is het coachen van de kandidaten in Una Voce Particolare, het televisieprogramma van Ernst Danixc3xabl Smid. Twee weken voor haar dood heeft Ivo Niehe een interview met Zilah Emanuels. Na overleg met haar nabestaanden wordt dit gesprek op 10 september 2004 in De TV Show bij de TROS op Nederland 2 uitgezonden. Zilah Emanuels is vijftig jaar geworden.

Steppenwolf_born_to_be_wildOp 19 September 1968 krijgt Steppenwolf een gouden plaat voor Born To Be Wild. De single is op 13 Juli 1968 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt de tweede plaats. In Nederland bereikt Born To Be Wild op 12 Oktober 1968 een 32ste plaats. In 1973 wordt Born To Be Wild opnieuw uitgebracht in Nederland, nu haalt de single op 11 Augustus 1973 een 16de plaats. Naar aanleiding van de succesvolle televisie serie Tour Of Duty wordt Born To Be Wild in het najaar van 1990 voor een derde keer uitgebracht. Op 24 November 1990 staat Born To Be Wild op een vierde plaats in de Nederlandse Top 40.

David Bowie geeft op 19 September 1997 een verrassings-optreden in Chicago voor 750 fans die een prijsvraag van Miller Beer hebben gewonnen.

Op 19 September 2002 beginnen Deanna Brown Thomas en Dr. Yamma Brown Lumar in Atlanta een rechtszaak tegen hun vader, de soulzanger James Brown. Ze eisen ruim 1 miljoen dollar aan achterstallige auteursrechten voor 25 nummers die zij samen met hun vader zouden hebben geschreven. James Brown zou het geld hebben achtergehouden wegens een langlopende familie ruzie.

Max Weinberg maakt op 19 September 1974 zijn podium-debuut als drummer van Bruce Springsteens E-Street Band. Max Weinberg wordt aangenomen als drummer wanneer hij reageert op een advertentie waarin ondermeer staat: "No junior Ginger Bakers". Waarmee gerefereerd wordt aan de gewoonlijk lange drumsolo's van Ginger Baker (oa Cream).

Vanessa_paradisjoe_le_taxiOp 19 September 1987 komt Joe Le Taxi van Vanessa Paradis op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40. Joe Le Taxi is geschreven door Etienne Roda-Gil en Franck Langolff, en bereikt de 25ste plaats. Vanessa Paradis is op 22 December 1971 in het Franse Saint-Maur-des-Foss' s geboren. Zij woont samen met de Amerikaanse filmster Johnny Depp, en heeft twee kinderen; Lily-Rose Melody (1999) en Jack (2002).

Chubby_checker_the_twist_2Chubby Checker bereikt op 19 September 1960 de eerste plaats van de Billboard Hot 100 met zijn single The Twist. The Twist is geschreven door Hank Ballard die op 11 November 1958 het nummer, samen met Teardrops On Your Letter en met begeleiding van The Midniters in de King Studio in Cincinnati, Ohio opneemt. Deze versie komt op 9 Maart 1959 komt de Amerikaanse hitparade binnen. Teardrops On Your Letter is de A-kant en komt niet verder dan de 87-ste plaats. De versie van Chubby Checker ontketent een ware rage in Amerika. De originele versie The Twist van Hank Ballard & The Midniters wordt als A-kant opnieuw uitgebracht, en bereikt deze keer bereikt de 28-ste plaats. The Twist van Chubby Checker is de enige single in de Amerikaanse muziekgeschiedenis die twee keer de eerste plaats bereikt. Op 13 Januari 1962 staat The Twist opnieuw bovenaan in de Billboard Hot 100.

The_concert_in_central_parkOp 19 September 1981 staan Paul Simon en Art Garfunkel in het Central Park in New York. Het gratis concert wordt door 400.000 fans bijgewoond. Het is voor het eerst in elf jaar dat het duo samen op een podium staat. Het concert wordt opgenomen en verschijnt in 1982 onder de naam The Concert In Central Park op plaat. De dubbel-LP met de registratie van dit optreden komt op 13 maart 1982 binnen in de Billboard-albumlijst. The Concert In Central Park bereikt de zesde plaats. In Nederland komt het album op 6 Maart 1982 de Nederlandse LP Top 50 binnen, en haalt de eerste plaats. Een live-registratie van dit concert wordt door Veronica in twee delen op 30 Juni en 28 Juli 1982 op Nederland 2 uitgezonden.

Better The Devil You Know van Kylie Minogue komt op 19 September 1990 de Engelse hitlijst binnen. Het is voor het producersteam van de single, Stock Aitken & Waterman, hun 100e binnenkomst in de hitlijst.

Sid_bernstein Op 19 September 1976 doet concertpromotor Sid Bernstein een opmerkelijke oproep aan het adres van The Beatles. Hij schijft een open brief aan de vier ex-leden van de band, die hij laat plaatsen in een paginagrote advertentie in de krant The New York Times. In de brief vraagt hij John, Paul, George en Ringo om medewerking te verlenen aan een concert, dat via rechtstreekse verbindingen te zien moet zijn op tal van lokaties in de wereld. Hoewel het om een liefdadigheidsconcert zou gaan, rekent hij de The Beatles in de brief een potentiele opbrengst van 230 miljoen dollar voor. Geen van The Beatles reageert er echter op en het plan komt nooit van de grond. Het is overigens niet het eerste aanbod van Bernstein dat op niets uitloopt. In Oktober 1967 heeft hij de groep ook al tevergeefs 1 miljoen dollar geboden voor een optreden in New York.

The Nits nemen van 19 tot 23 September 1988 in de Wisseloord Studio 2 in Hilversum de nummers The Train, Blue, The Dream, The Bauhaus Chair, The Hat en The House op. Opnametechnicus is Ronald Prent. De productie doet de groep zelf. De zes nummers verschijnen op het album Hat. Op 19 November 1988 komt deze LP de Nederlandse albumlijst binnen, en bereikt de elfde plaats.

Michael_jackson_in_the_simpsonsOp 19 September 1991 zendt Fox-televisie in Amerika de aflevering Stark Raving Dad (7F24) van The Simpsons uit. Michael Jackson heeft zijn stem geleend aan één van de tekenfilmfiguren (foto) die denkt dat hij Michael Jackson is. Door contactuele voorwaarden, wordt Michael Jackson niet vermeld op de aftiteling. Zijn "rol" is gedaan door de niet bestaande John Jay Smith. In een eerdere aflevering (Lisa's Substitute 7F19) is dit ook voorgekomen met Dustin Hoffman, die onder de naam Sam Etic wordt vermeld. Beide sterren worden in aflevering 9F09 (Homer's Triple Bypass) echter toch nog op een slimme manier genoemd, wanneer Lisa het heeft over de nieuwe Itchy & Scratchy film: "It was the greatest movie I've ever seen in my life! And you wouldn't believe the celebrities who did cameos. Dustin Hoffman, Michael Jackson...of course they didn't use their real names, but you could tell it was them."

Vanaf 19 September 1978 ligt Hold The Line van Toto in de Amerikaanse platenwinkels. Hold The Line is al in December 1977 opgenomen. Op 7 Oktober 1978 komt de single de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de vijfde plaats. Op 13 Januari 1979 komt de debuutsingle van Toto de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de vijfentwintigste plaats.

Op 19 September 1979 breekt tijdens een storm de ankerketting van de MV Magdalena van de zeezender Radio Mi Amigo. Het station is op 1 Juli 1979 weer in de lucht gekomen, nadat het acht maanden eerder was gestopt met haar uitzendingen vanaf de MV Mi Amigo. De MV Magdalena drijft de Nederlandse territoriale wateren binnen en loopt voor de kust van Goeree op een zandbank. Op 25 September wordt het schip in opdracht van de Nederlandse staat geborgen. Nadat het de haven van Willemstad is binnen gebracht, wordt het verkocht aan een sloopbedrijf. Het is het definitieve einde van Radio Mi Amigo.

I_shot_the_sheriff_van_eric_claptonI Shot The Sheriff van Eric Clapton bereikt op 19 September 1974 de gouden status in Amerika. De single komt op 13 Juli 1974 de Billboard Hot 100 binnen, en staat in de week van 14 September 1974 op de eerste plaats. Het nummer is geschreven door Bob Marley die het in 1973 met The Wailers op de plaat zet. Op 10 Mei 1974 neemt Eric Clapton zijn versie van I Shot The Sheriff op. I Shot The Sheriff is éénvan de tien nummers op het album 461 Ocean Boulevard dat in Juli 1974 uitkomt. De LP is vernoemd naar een huis aan de Ocean Boulevard in Miami in Florida dat Eric Clapton in April en Mei 1974, op aanraden van Maurice Gibb van The Bee Gees, heeft gehuurd. Hier wordt het album ook opgenomen. 461 Ocean Boulevard komt op 24 Augustus 1974 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de vijfde plaats. Nadat Eric Clapton I Shot The Sheriff op single heeft uitgebracht, komt er meer vraag naar Bob Marley & The Wailers in Europa en de Verenigde Staten, en betekent dit het begin van zijn internationale doorbraak. In Nederland komt I Shot The Sheriff op 31 Augustus 1974 binnen op een 19de plaats in de allerlaatste Nederlandse Top 40 die door Radio Veronica wordt uitgezonden. De Nederlandse Top 40 wordt al vanaf Februari 1970 door Lex Harding gepresenteert. Vanaf oktober 1974 wordt de Nederlandse Top 40 uitgezonden bij de TROS op Hilversum 3. I Shot The Sheriff bereikt op 21 September 1974 de vijfde plaats.

Op 19 September 1976 beginnen Paul McCartney & Wings een korte tournee door Europa. Tot 27 September 1976 doet de groep vier live-optredens, in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, in Zagreb in Joegoslavie, in het Italiaanse Venetixc3xab en het West-Duitse Munchen. Naast Paul en Linda McCartney bestaat Wings uit Denny Laine, Jimmy McCulloch en Joe English. Voor deze tournee wordt de groep versterkt door Howie Casey, Steve Howard, Thaddeus Richard en Tony Dorsey.

Red_foleyRed Foley overlijdt op 19 September 1968 in Fort Wayne in de staat Indiana, aan de gevolgen van een hartaanval. Red Foley wordt geboren 17 Juni 1910 in Blue Lick, Kentucky als Clyde Julian Foley. Zijn bijnaam heeft de country-zanger te danken aan zijn rode haar. In 1944 heeft Red Foley zijn eerste hit met Smoke On The Water. Chattanoogie Shoe Shine Boy is in 1950 zijn grootste hit in de Amerikaanse hitparade. Na zijn dood schijft zijn zoon, Hank Jr. het nummer I Was With Red Foley (The Night He Passed Away) dat hij opneemt onder de naam Luke The Drifter. Zijn dochter Shirley Foley trouwt op 7 November 1953 met zanger Pat Boone. Die schenken hem vier kleindochters: Cherry, Linda, Debby en Laura Boone. Gedurende de jaren 1962-1963 is Red Foley een regelmatige gast in de televisie serie Mr. Smith Goes to Washington. In 1967 wordt Red Foley geintroduceerd in de Country Music Hall Of Fame. Red Foley is 58 jaar geworden.

Stars_on_45stars_on_45_vol_3Op 19 September 1981 komt Stars On 45 Volume 3 van Starsound de Engelse hitparade binnen. In tegenstelling tot de eerste twee singles met medleys van Beatles- en ABBA-hits bestaat deze single uit een serie instrumentale intro's van ondermeer Star Wars, Don't Stop Till You Get Enough, Layla, Da Ya Think I'm Sexy, Baker Street, Bette Davis Eyes en Eve Of The War. Stars On 45 Volume 3 van Starsound bereikt de zeventiende plaats. In Nederland is deze productie van Jaap Eggermont en Martin Duiser uitgebracht als de derde single van Stars On 45, en haalt de tiende plaats in de Top 40. Ook het album Stars On 45 Volume Two van Starsound komt op 19 september 1981 binnen in de Britse albumlijst. Deze LP blijft steken op 18.

2_unlimited_get_ready_for_this2 Unlimited komt op 19 September 1992 de Billboard Hot 100 binnen met hun single Get Ready For This. Deze tweede hit van het Nederlandse duo Ray Slijngaard en Anita Doth bereikt een 76ste plaats. Op 5 November 1994 komt Get Ready For This opnieuw binnen. Deze keer is de single in Amerika goed voor een 38ste plaats. 2 Unlimited is bedacht door de Belgische producers Jean-Paul de Coster en Phil de Wilde. De twee producers scoren dan al hits onder de namen Bizz Nizz en T99. Ze werken vanuit hun Soundsational Studio's, die gevestigd is op zolder boven de fonteinfabrieken van de familie De Wilde in Lovendegem. Onder de naam 2 Unlimited hebben ze met het instrumentale Get Ready For This een undergroundhit in Groot-Brittannie. Om met de groep live te kunnen touren benaderen ze de Amsterdammers Ray Slijngaard en Anita Doth. Ray werkt in de keuken op luchthaven Schiphol en heeft gedanst met breakdance en electric-boogie groepen. Anita Doth werkt op de administratie van de verkeerspolitie. Naast model is ze zangeres bij The Trouble Sisters. Als de twee gezichten van 2 Unlimited touren ze vervolgens de hele wereld rond.

Op 19 September 1979 staat Frank Sinatra in de platenstudio om het nummer Theme From New York, New York op te nemen. Op 3 Mei 1980 komt deze single de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt een 32ste plaats. In Nederland bereikt Theme From New York, New York de vijfde plaats in de Top 40.

Skeeter_davisSkeeter Davis overlijdt op 19 September 2004 in een ziekenhuis in Nashville, Tennessee aan de gevolgen van kanker. Skeeter Davis wordt op 30 December 1931 op een boerderij in de buurt van Dry Ridge, Kentucky geboren als Mary Frances Penick. De country zangeres neemt de naam Davis aan, wanneer ze in de jaren 50 een van de Davis Sisters is. Skeeter is de naam die haar gtootvader haar geeft vanwege haar enorme activiteit: "she buzzed around like a mosquito." Met het nummer The End Of The World bereikt Skeeter Davis op 23 Maart 1963 de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Tijdens haar carierre heeft Davis 41 country hits, waarvan er 13 ook hits worden in de poplijsten, zoals: My Last Date With You, Am I That Easy to Forget, I Can't Stay Mad At You, Gonna Get Along Without You Now, I'm A Lover Not a Fighter en I Can't Believe That it's All Over Skeeter Davis is de enigste vrouw in de geschiedenis van de Billboard hitlijsten die in de vier verschillende lijsten heeft gestaan. The End Of The World staat niet alleen in de Billboard Hot 100, maar ook in de Billboard Country, - Easy Listening en de Billboard Soul Rhythm & Blues lijsten genoteerd. Skeeter Davis is 72 jaar geworden.

Goin' Back To Indiana is de titel van een televisie-show rond The Jackson Five die op 19 September 1971 door de Amerikaanse omroep ABC wordt uitgezonden.

Op 19 September 1977 gaan Dennis Wilson en zijn vrouw Barbara Karen Perk uit elkaar. De drummer van The Beach Boys is op 21 Mei 1976 met de ex-vrouw van Robert Lamm van Chicago getrouwd. Na de scheiding gaat Dennis Wilson in Venice in Californie wonen. In Juli 1978 hertrouwen Dennis Wilson en Barbara Karen Perk. Twee weken later wordt toch weer een scheiding aangevraagd als Dennis Wilson een verhouding krijgt met Christine McVie van Fleetwood Mac. In 1980 gaan ook zij uit elkaar.

The_singing_foolThe Singing Fool gaat op 19 September 1928 in de Amerikaanse bioscopen draaien. The Singing Fool is de tweede "sprekende film" met Al Jolson in de hoofdrol als Al Stone. Betty Bronson speelt zijn vriendin Grace. De driejarige Davey Lee is Sonny Boy. The Singing Fool is geregisseerd door Lloyd Bacon. Het scenario is van C. Graham Baker en Joseph Jackson. Voor deze film heeft Al Jolson met Lew Brown, Buddy DeSylva en Ray Henderson het liedje Sonny Boy gecomponeerd. De 78-toerenplaat, met op de achterkant There's A Rainbow 'Round My Shoulder, komt op 13 oktober 1928 de Amerikaanse hitparade binnen. Sonny Boy staat vanaf 20 oktober 1928 twaalf weken op de eerste plaats.

Op 19 September 1997 gaat de eerste aflevering van Storytellers de lucht in. In dit door het Amerikaanse kabelstation VH-1 uitgezonden programma  bijt Elton John het spits af. Elton John vertelt in anderhalf uur over het componeren van zijn songs. Het programma is opgenomen in The House Of Blues in New Orleans.

Dannyflores_2Op 19 September 2006 overlijdt saxofonist Danny Flores, in Westminster in Californie, aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Daniel Flores wordt op 11 Juli 1929 geboren in Santa Paula, Californixc3xab. Later verandert hij zijn naam in Chuck Rio. Voor zijn groep The Champs componeert Flores het nummer Tequila. Deze single komt op 24 Februar 1958 binnen in de Billboard Top 100. Tequila van The Champs staat vanaf 17 Maart 1958 vijf weken op de eerste plaats. Sharee Flores, de vrouw van Danny verklaart na het overlijden van haar man: "We had the best life we could ever hope for.When I met Danny, he made all my dreams come true. In all our 33 years, we were never apart. I wish you could tell people how much we loved each other." Kirk Mansell de zwager van Danny FLores zegt na de begravenis: "Everybody is OK with his death, only because he knew that when he died he was going home to God. I think as we leave the church, a lot of people play hymns, but we're going to play 'Tequila' today." Danny Flores is 77 jaar geworden.

Dick Clark stapt op 19 September 1987 op bij ABC-televisie. Na dertig jaar heeft de omroep de zendtijd van zijn programma American Bandstand teruggebracht tot een half uur. Dick Clark is het hier niet mee eens. Dick Clark heeft op 9 Juli 1956 zijn televisie-debuut gemaakt als de presentator van Bandstand op de lokale zender WFIL in Philadelphia. Hij is dan de opvolger van Bob Horn, die bij dit station ontslagen is nadat hij dronken achter het stuur wordt aangehouden door de politie. Vanaf 5 Augustus 1957 wordt American Bandstand dagelijks coast-to-coast uitgezonden door ABC. In 1963 wordt American Bandstand een wekelijks programma.


Muziek Jarige Op 19 September

1927: Carl Alberts - Cocktail Trio Bas († 13 April 2006)
1931: Brook Benton - Zanger USA († 9 April 1998)
1934:Brian Epstein - Manager The Beatles († 27 Aug. 1967)
1935: Nick Massi (Nicholas Macioci) - The Four Seasons Zanger († 24 Dec. 2000)
1940: Bill Medley - Zanger USA
1940: Paul Williams - Songwriter USA
1941: Lee Dorman - Iron Butterfly Bas
1943: Cass Elliot (Ellen Naomi Cohen) - Mama's & Papa's († 29 Juli 1974)
1944: Bern Calvert - The Hollies Bas
1945: Freda Payne - Zangeres USA
1945: David Bromberg - Gitarist USA
1946: John Coghlan - Status Quo Drums
1947: Lol Creme - 10CC Gitaar/Zang
1951: Daniel Lanois - Producer Frans/Canada
1952: Nile Rodgers - Chic Gitaar/Producer
1957: Rusty Egan - The Rich Kids Drums
1958: Lita Ford - The Runaways Gitaar
1963: Jarvis Cocker - Pulp Zanger
1964: Trisha Yearwood - Country Zangeres USA
1969: Candy Dulfer - Saxofoniste Nederland
1971: Paul Winterhart - Kula Shaker Drums
1973: Jeremy Jordan - Zanger USA
1977: Ryan Dusick - Maroon 5 Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten