Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 sep. 2012

MUziekgeschiedenis van 16 September

Johnny_burnette_youre_sixteenJohnny Burnette staat op 16 September 1960 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood om het nummer You're Sixteen op te nemen. You're Sixteen is geschreven door de broers Richard en Robert Sherman, die ondermeer ook verantwoordelijk zijn voor de muziek van de Disney films Mary Poppins en Jungle Book. You're Sixteen komt op 31 Oktober 1960 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de achtste plaats. Tussen 1953 en 1957 speelt hij met zijn broer Dorsey en Paul Burlison in The Johnny Burnette Trio. Op 14 Augustus 1964, wanneer Johnny Burnette aan het vissen is op Clear Lake in Californie, valt hij van de boot en verdrinkt. Johnny Burnette is dertig jaar geworden. In 1973 heeft Ringo Starr een nummer 1 hit in Amerika met You're Sixteen. Op zijn versie is Paul McCartney op namaakkazoo te horen.

Op 16 September 1963 is, na twee maanden hard werken, de laatste draaidag van de film Viva Las Vegas aangebroken. In deze bioscoopfilm speelt Elvis Presley de rol van Lucky Jackson. Ann Margret is zijn vriendin Rusty Martin. De twee kunnen ook prive goed met elkaar overweg. Het gerucht gaat dat zij een verhouding hebben. Tot zijn dood in 1977 zijn Elvis Presley en Ann Margret bevriend gebleven. Viva Las Vegas gaat op 20 April 1964 in premiere. Vanaf 17 Juni 1964 is de film in heel Amerika te zien.

The_temptationspapa_was_a_rollin__2Norman_whitfieldOp 16 September 2008 overlijdt de Motown-songschrijver en -producer Norman Whitfield aan de gevolgen van diabetes. Norman Jesse Whitfield wordt op 12 Mei 1940 in Harlem, New York geboren. Op 18-jarige leeftijd werkt hij al als producent en songschrijver bij de platenmaatschappij Thelma Records in Detroit, Michigan, onder meer met The Distants. In 1962 krijgt hij een baan bij Motown Records. Zijn eerste succes bij Motown heeft Whitfield met het door hem, samen met Eddie Holland, geschreven I Couldn't Cry If I Wanted To en opgenomen door The Temptations. Daarna volgen hits als Too Many Fish In the Sea van The Marvelettes en Needle In A Haystack van The Velvelettes. Vanaf 1963 schrijft Norman Whitfield een reeks hits voor The Temptations, en in 1966 wordt hij de hoofdproducent van de groep, waarvan enkele leden nog bij The Distants gezongen hebben. Als producer van The Temptations scoort hij in 1966 met Ain't Too Proud To Beg. Nummers als Beauty Is Only Skin Deep en I Know I'm Losing You volgen. Nadat zanger David Ruffin bij The Temptations zijn plaats heeft ingeruimd voor Dennis Edwards, introduceerd Norman Whitfield de Psychedelic Soul Sound. Voorbeelden hiervan zijn Cloud Nine, Runaway Child Running Wild, Psychedelic Shack, Masterpiece en Papa Was A Rollin' Stone. Deze wereldhit is goed voor twee Grammy's; voor Best R & B Instrumental Performance en Best R & B Song. Voor het schrijfwerk werkt Whitfield meestal samen met Barrett Strong. Samen schrijven zij ondermeer War van Edwin Starr en I Heard It Through The Grapevine voor Gladys Knight & The Pips. In de door Billboard opgestelde Top 100 van succesvolste singles van de afgelopen vijftig jaar (uit 2008), staat I Heard It Through The Grapevine in de uitvoering van Marvin Gaye (1968) op een 65e plaats. Creedence Clearwater Revival neemt in 1970 een meer dan 11 minuten durende versie van het nummer op voor hun album Cosmo's Factyory. In 1973 verlaat Whitfield platenmmatschappij Motown en richt zijn eigen platenlabel, Whitfield Records, op waarvoor hij artiesten als Rose Royce en The Undisputed Truth (meegekomen van Motown) produceerd. Rose Royce heeft een grote hit met de door hem geschreven en geproduceerde single Car Wash uit de gelijknamige film. Voor de soundtrack van die film krijgt Whitfield in 1977 een Grammy Award. Begin jaren 1980 keert Whitfield terug naar Motown, waar hij opnieuw de Temptations produceerd alsmede de soundtrack van de film The Last Dragon van Berry Gordy. In 2005 wordt Whitfield veroordeeld voor belastingontduiking; omwille van zijn gezondheidsproblemen (diabetes) hoeft hij niet naar de gevangenis, maar krijgt huisarrest en een geldboete. Norman Whitfield is 67 jaar geworden.

Willie Nelson treedt op 16 September 1991 in het huwelijk met de visagiste Ann-Marie Dxe2x80x99Angelo. De dan 58-jarige country zanger heeft Ann-Marie D' Angelo in 1986 ontmoet bij de opnamen van de film Red Headed Stranger. Zij hebben inmiddels al twee zoons Luke (1989) en Jacob (1990). Willie Nelson is vanaf 1950 tien jaar getrouwd geweest met Martha Matthews met wie hij twee dochters heeft: Lana (1953) en Susie (1956). Van 1961 tot 1971 is de country-zanger getrouwd geweest met Shirley Collie. Uit dit huwelijk wordt in 1969 hun dochter Paula geboren. Hierna is Willie Nelson tot 1988 zeventien jaar getrouwd met Connie Koepke. Zij is sinds 1973 de moeder van Amy Nelson.

Marc_bolan_ongelukMarc_bolanOp 16 September 1977 komt Marc Bolan om het leven bij een auto ongeluk in Engeland. Terwijl hij door zijn vriendin, de Northern Soul zangeres Gloria Jones, naar huis wordt gebracht komt om 5 uur 's morgens de Mini Clubman 1275 tegen een oude eikenboom aan Gypsy Lane in Barnes Common bij Londen tot stilstand. Gloria Jones komt er met een gebroken kaak relatief goed vanaf, maar Marc Bolan is op slag dood. Het stel was op weg naar het huis van Bolan in Richmond, na een avondje uit in een Mayfair Restaurant. Een getuige die het ongeluk heeft zien gebeuren:"When I arrived a girl was lying on the bonnet and a man with long dark curly hair was stretched out in the road, there was a hell of a mess". Marc Bolan word in 1947 in Londen geboren als Mark Feld. Na een korte carriere als fotomodel en een verblijf in Frankrijk, keert Bolan terug naar Londen, waar hij in 1966 zijn eerste plaat opneemt. In 1967 richt Marc Bolan samen met Steve Peregrine-Took de groep Tyrannosaurus Rex op. De groep breekt door na een succesvol optreden in Top Gear, het populaire radioprogramma van John Peel en er verschijnen een aantal albums: My People Were Fair, Prophets Seers And Sages en Unicorn. Steve Peregrine-Took verlaat de groep en wordt vervangen door Mickey Finn. De naam van de groep wordt gewijzigd in T. Rex en wordt uitgebreid met Jack Green (gitaar), Bill Legand (drums) en Steve Currie (bas). Het nummer Hot Love wordt een grote hit en zorgt voor uitverkochte zalen. Andere successen volgen, waarvan Jeepster, Telegram Sam en Children Of The Revolution de belangrijkste zijn. Het succes blijft echter beprekt tot Engeland. Rond 1973 wordt het stil rond T. Rex. De band bestaat nog twee jaar, maar er worden geen successen meer geboekt. In 1976 verhuist Marc Bolan naar de Verenigde Staten, waar hij in 1977 met een nieuwe bezetting T. Rex heropricht en het album Dandy In The Underworld uitbrengt. Marc Bolan is 29 jaar geworden.

Josephine Rea wordt op 16 September 1983 als eerste kind van Chris en Joan Lesley Rea geboren. Speciaal voor haar schrijft Chris Rea het nummer Josephine. Deze single komt op 22 Juni 1985 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een derde plaats. Josephine is voor Chris Rea zijn grootste hit in Nederland.

Op 16 September 1965 wordt door de Amerikaanse omroep NBC de eerste Dean Martin Show op televisie uitgezonden. In deze eerste aflevering zijn ondermeer Frank Sinatra en Jan & Dean zijn te gast. In totaal worden er 245 afleveringen gemaakt. De laatste Dean Martin Show wordt op 5 April 1974 uitgezonden. Voor NBC heeft Dean Martin enkele jaren voor ABC Hollywood Palace gepresenteerd.

Whos_nextVoor hun album Who's Next krijgt The Who op 16 September 1971 in Amerika een gouden plaat. Who's Next is op 14 Augustus 1971 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de vierde plaats. Who's Next bestaat uit de beste nummers van het zgn Lifehouse project. Pete Townshend heeft na het succes van Tommy het gevoel dat hij niet iets voor het publiek, maar voor zichzelf moet schrijven. Hij schrijft over hetzelfde personage als in Tommy, dat nu verhuisd wordt naar de toekomst. Het wordt door Townshend zelf beschouwd als zijn tweede rock opera, maar de andere bandleden snappen er niets van. Met Glyn Johns, de nieuwe producer, wordt er uiteindelijk begonnen aan de opvolger van Tommy. Glyn Johns ziet wel iets in de demo's van het Lifehouse project, maar sommige nummers worden geschrapt. Voor Townshend is dit vreselijk, want heeft alle nummers geschreven als deel van het verhaal. Zo baalt hij er erg van dat Pure And Easy niet op de plaat komt, wat volgens hem de ruggengraat van het verhaal is. Uiteindelijk staan de volgende nummers op Who's Next: Baba O'Riley, Bargain, Love Ain't For Keeping, My Wife, The Song Is Over, Getting In Tune, Going Mobile, Behind Blue Eyes en Won't Get Fooled Again.

Rodus_luciusOp 16 September 2006 komt Rowwen Hxc3xa8ze op de eerste plaats binnen van de Mega Album Top 100 met hun album Rodus & Lucius. Het is voor de Limburgse groep de eerste keer dat een album van hen de eerste plaats bereikt. Rodus & Lucius is vernoemd naar twee honden die tijdens de opnamen van het album in de studio rondliepen. Rodus & Lucius van Rowwen Heze staat slechts één week aan de top van de Mega Album Top 100. Op het album staan de volgende nummers: 50 Joar, Niks An De Hand, Vechte Valle En Opstoan, T Blaad An De Palm, Kilomeaters, Lentenacht, 't Greune Monster, Droemvlucht (een duet van Jack Poels met Nynke Laverman), Beer, Dag Geluk en Shane.

The_beach_boyssurfer_girlVanaf 16 September 1963 ligt in Amerika het album Surfer Girl van The Beach Boys in de platenwinkel. Surfer Girl komt op 12 Oktober 1963 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt uiteindelijk de de zevende plaats. In April 1964 wordt Surfer Girl pas in Europa uitgebracht. Naast de titelsong staan op dit album de volgende nummers: Catch A wave, The Surfer Moon, South Bay Surfer, The Rocking Surfer, Little Deuce Coupe, In My Room, Hawaii, Surfers Rule, Our Car Club, Your Summer Dream en Boogie Woogie.

Leef_big_brotherOp 16 September 1999 wordt door Veronica de eerste aflevering van Big Brother uitgezonden. De eerste serie wordt gepresenteerd door Daphne Deckers en Rolf Wouters. De Big Brother-tune Leef van Han van Eyk wordt op CD-single uitgebracht. Leef komt op 13 November 1999 op een tweede plaats de Nederlandse Top 40 binnen en blijft daar vier weken staan. Op de CD-single staat ook een nummer van de bewoners die op dat moment nog in het Big Brother-huis zitten. Bart, Bianca, Karin, Maurice, Ruud, Sabine, Willem en Mona zingen, telkens kort een stukje over elkaar, op een cover van Big City, de hit van Tol Hansse. Ondanks het succes van de televisie serie weet de single de eerste plaats niet te halen. Leef wordt van de eerste plaats gehouden door R. Kelly, die met If I Could Turn Back The Hands Of Time vanaf 23 Oktober 1999 acht(!) weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 staat.

Na een dag eerder promotie bezoeken te heben gebracht aan Kopenhagen en Stockholm, begint Cliff Richard op 16 September 1976 aan een 20-dagen dagen durende tournee door de Sovjet-Unie met een optreden in De Hal Van De Oktober Revolutie in Leningrad. De Sovjet-autoriteiten verbazen zich over het enthousiasme van het publiek, en vragen de zanger of hij deze tournee zou willen uitbreiden. Cliff Richard weigert vriendelijk maar beslist.

OlympiaOp 16 September 1965 staat Salvatore Adamo op de buhne van de Parijse muziektempel L'Olympia. De Belgische zanger zingt ondermeer A Vot Bon Coeur, Viens Ma Brune, Les Filles Du Bord De Mer, J' Sime, Chanson En Rondelles, Quand Les Roses, Mes Mains Sur Tes Hanches, Comme Toujours, Ceux Que J' Aime, La Nuit en Vous Permettez Monsieur. Opnamen van het concert verschijnen later op het album A L'Olympia.

Barbra Streisand staat op 16 September 1992, voor het eerst in zes jaar, weer een keer op het podium. De zangeres treedt op in Hollywood tijdens een gala om fondsen te werven voor de verkiezingscampagne van de Democratische presidents-kandidaat Bill Clinton. Naast Barbra Streisand treden ook Tammy Wynette en Dionne Warwick op. De avond brengt 1,1 miljoen dollar op.

Izora_armstead_linksIzora Armstead (links), zangeres van The Weather Girls, overlijdt op 16 September 2004 aan de gevolgen van een hartaanval in een ziekenhuis in San Leandro, San Francisco. Izora Armstead wordt in 1942 geboren en begint haar carierre als zangeres, samen met Martha Wash, met Two Ton's Of Fun waarmee ze ondermeer op vier albums van de disco-zanger Sylvester zingt, inclusief de hit (You Make Me Feel) Mighty Real. Met The Weather Girls heeft Izora Armstead in November 1983 een hit met het nummer It's Raining Men, wat oa geschreven is door Paul Shaeffer die jarenlang de muzikaal leider is van The Late Show van David Letterman. Na dit succes gaat Martha Wash solo verder. In 1989 verhuist Izora Armstead naar Frankfurt in Duitsland. Met één van haar zeven kinderen, haar dochter Dynell Rhodes, treedt zij sindsdien op als The Weather Girls. In Augustus 2004 reist Izora Armstead naar Californie voor een hartoperatie. Izora Armstead is 62 jaar geworden.

AsylumOp 16 September 1985 verschijnt het album Asylum van Kiss. De plaat komt op 5 Oktober 1985 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een twintigste steken. Op Asylum is voor de eerste keer gitarist Bruce Kulick te horen, voor de in December 1984 door Kiss weggestuurde gitarist Mark St. John. Asylum is opgenomen in de Electric Lady Studios in New York. Op Asylum staan de volgende nummers: King Of The Mountain, Any Way You Slice It, Who Wants To Be Lonely, Trial By Fire, I'm Alive, Love's A Deadly Weapon, Tears Are Falling, Secretly Cruel, Radar For Love en Uh! All Night.

Keith_westexcerpt_from_a_teenage_opKeith West komt op 16 September 1967 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met het nummer Excerpt From A Teenage Opera. Vanaf 7 Oktober 1967 staat deze single twee weken op de eerste plaats. Excerpt From A Teenage Opera is geschreven door Keith West en zijn producer Mark Wirtz. De opvolger van Excerpt From A Teenage Opera, Sam, blijft in December 1967 in de Tipparade steken. In de jaren negentig brengt Mark Wirtz de hele opera alsnog uit.

Op 16 September 1972 wordt in Derbyshire in Engeland het jaarlijkse Buxton Festival gehouden. Optredens zijn er ondermeer van: Wishbone Ash, Family, Steppenwolf, John Kay Band, Slade, Uriah Heep, Roy Wood & Wizzard, Wild Angels, Glencoe & Sunshine en Cold Comfort Farm.

MariacallasDe opera-zangeres Maria Callas overlijdt op 16 September 1977 in Parijs aan de gevolgen van een hartaanval. Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos is de beroemdste operazangeres in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Zij wordt bekend onder de artiestennaam Maria Callas. Maria Kalogheropoulos wordt geboren in New York in December 1923 als dochter van de Griekse emigranten George Kalogeropoulos en Evangelina Dimitriadis. In 1937 keert haar moeder terug naar Griekenland. Maria volgt haar en krijgt haar eerste zanglessen van Elvira de Hidalgo aan het conservatorium in Athene. Maria Callas maakt in 1940 in Athene haar debuut in Suppe's Boccaccio. Twee jaar later breekt zij door bij de Opera in Athene met haar rol in Tosca. Na deze eerste successen keert Maria Callas terug naar New York in de hoop internationaal door te kunnen breken. In April 1949 trad Maria Callas in Verona in het huwelijk met de bijna dertig jaar oudere Giovanni Battista Meneghini. In 1950 is Maria Callas voor het eerst te horen in de Scala in Milaan. Zes jaar later is ze voor het eerst te zien in de Metropolitan Opera in New York. In de jaren zestig trekt Maria Callas zich terug van het opera toneel. Wel blijft zij platen opnemen. In 1973 ondernam ze voor de laatste keer een korte tournee door Europa. Maria Callas is 53 jaar geworden.

Sandra_andresmama_miaSandra & Andres komen op 16 September 1972 met hun single Mama Mia op nummer 21 binnen in de Nederlandse Top 40. Een week eerder is deze single de Alarmschijf op Radio Veronica. Mama Mia is geschreven door Andres (alias Dries Holten) en producer Hans van Hemert. De single bereikt de twaalfde plaats. Sandra & Andres zijn de eersten die met de titel Mama Mia een hit scoren. In 1974 komt Mama Mia (Every Time I See Ye) van Left Side niet verder dan de Tipparade. Saskia & Serge hebben met hun Mama Mia in september 1981 een hit in de Nederlandse Top 40. Mamma Mia van ABBA bereikt op 20 december 1975 de dertiende plaats.

Op 16 September 1978 speelt Grateful Dead het laatste van drie benefietconcerten op een podium dat is gebouwd voor de pyramide van Cheops in Egypte. De opbrengst van alle drie concerten gaat naar The Egyptian Department Of Antiquities, de instantie die de cultuurschatten van het land beheert. De groep neemt zelf de kosten van de concerten voor hun rekening, ongeveer een half miljoen dollar. Naast gitarist/zanger en leider Jerry Garcia bestaat Grateful Dead op dat mment uit: drummer Bill Kreutzmann, gitarist Bob Weir, zangeres Donna Jean Godchaux, toetsenist Keith Godchaux en bassist Phil Lesh.

Sugarhill_gangrappers_delightHet nieuwe label Sugar Hill Records, opgericht door Sylvia Robinson (van Mickey & Sylvia en de hits Love is Strange uit 1957 en Pillow Talk uit 1973 ), brengt op 16 September 1979 de eerste echte rap plaat uit. Op het basloopje van de Chic hit Good Times, vertolken Wonder Mike (Michael Wright), Big Hank (Henry Jackson), en Master G. (Guy O'Brien), volgens het persbericht "rhytmic verses". Aanvankelijk slaat de plaat niet echt aan, het duurt ruim drie maanden voor Rapper's Delight van The Sugar Hill Gang in welke hitparade dan ook te vinden is. Een twijfelachtig begin voor een plaat die niet alleen een nieuwe rage op gang brengt, maar waarvan bovendien uiteindelijk ruim 2 miljoen exemplaren alleen al in Amerika verkocht worden. Voor het gebruik van het basloopje van Good Times heeft Sugar Hill Records echter geen toestemming gevraagd, en de componisten Nile Rodgers en Bernard Edwards worden niet op het label vermeld. Na een rechtszaak wordt The Sugar Hill Gang alsnog verplicht de namen te vermelden. In Nederland staat Rapper's Delight vanaf 2 Februari 1980 drie weken bovenaan in de Nederlandse Top 40.

Op 16 September 1968 worden The Monkees op het vliegveld van Sydney in Australixc3xab opgewacht door zo'n vijfhonderd uitzinnige fans. Na hun aankomst in het Brighton Hotel in Botany Bay wordt een persconferentie gegeven. The Monkees beginnen op 18 September 1968 aan een uitgebreide tournee door Australie die tot 29 september 1968 zal duren.

Led Zeppelin wint op 16 September 1970 de categorie Best Group in de jaarlijkse populariteits poll van het tijdschrift Melody Maker. Het is voor het eerst in acht jaar dat deze prijs niet naar The Beatles gaat.

Op 16 September 2006 treedt Michelle Courtens in het huwelijk met haar vriendin Carlijn. Michelle Courtens heeft op 12 Mei 2001 in Kopenhagen voor Nederland meegedaan aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Met Out On My Own eindigt zij op de achttiende plaats. Het huwelijk duurt net een jaar. In Augustus 2007 gaan Michelle Courtens en Carlijn uit elkaar.

ShindigABC-TV zendt op 16 September 1964 de eerste aflevering van Shindig uit. Het programma is een productie van Jack Good en wordt gepresenteerd door Jimmy O'Neill. The Everly Brothers, Sam Cooke, Bobby Sherman en The Righteous Brothers zijn de eerste artiesten die in Shindig optreden. In het huisorkest The Shindogs spelen o.a. Leon Russell en Delaney Bramlett. Eén van de Shindig-dansers is de latere actrice Teri Garr. Het programma is erg succesvol. Vooral als The Beatles op het hoogtepunt van Beatlemania, op 7 Oktober 1964, in het programma staan. Het tweede seizoen wordt op 16 September 1965 geopend met optredens van The Kinks, The Byrds en The Rolling Stones. Tegenvallende kijkcijfers doet ABC besluiten om met Shindig te stoppen. Op zaterdag 8 Januari 1966 wordt de laatste aflevering uitgezonden. Gasten zijn The Kinks, Billy J. Kramer & The Dakotas, Sandie Shaw, The Who, The Barron Knights, Ian Whitcomb, Dave Berry en Twinkle.

Bob Dylan komt op 16 September 2006 op de eerste plaats binnen van de albumlijst van Billboard met zijn album Modern Times. Een week later zakt de CD alweer naar de derde plaats. Modern Times, het inmiddels 44ste album van Dylan, is het eerste studio-album in vijf jaar. OP MOdern Times staan de volgende nummers: Thunder On The Mountain, Spirit On The Water, Rollin' And Tumblin', When The Deal Goes Down, Someday Baby, Workingman's Blues #2, Beyond The Horizon, Nettie Moore, The Levee's Gonna Break en Ain't Talkin'.

The_third_lowerDavy Jones zijn eerste full-time manager, Ralph Horton, heeft op 15 September 1965 een telefoongesprek met Kenneth Pitt (manager van oa Manfred Mann en Christian St. Peters) om assistentie om Davy Jones en zijn band The Lower Third meer bekendheid te geven. Pitt heeft geen interesse, maar geeft wel het advies om de naam van Davy Jones te veranderen in iets anders, dit om verwarring met de gelijknamige opkomende acteur/zanger van The Monkees te voorkomen. Davy Jones verandert daarop op 16 September 1965 zijn naam dan ook in David Bowie. Een dag later wordt The Third Lower geinformeerd dat hun zanger vanaf dan een andere naam heeft. Volgens leadgitarist Denis Taylor is David Bowie een naam die "Never catch on". Op 18 September 1965 treedt David Bowie met The Lower Third voor het eerst officieel als David Bowie op tijdens een middagconcert in de Marquee Club in Londen.

Bassist Pete Quaife verlaat op 16 September 1966 de groep The Kinks. Quaife wordt opgevolgd door John Dalton. Pete Quaife trekt zich terug uit de muziekindustrie en vertrekt naar Canada waar hij zich vestigt als graficus. Nadat zijn huwelijk is uitgelopen op een scheiding verhuist hij naar Denemarken.

Love_you_live_van_the_rolling_stoneVanaf 16 September 1977 ligt het dubbele live album Love You Live van The Rolling Stones in de Europese platenwinkels. Amerika volgt een dag later. Love You Live is een album met live-opnamen die tussen 1975 en 1977 zijn opgenomen in ondermeer Parijs, Londen, Toronto en Los Angeles. Op 1 Oktober 1977 komt Love You Live de Nederlandse LP Top 50 binnen, en bereikt de vijfde plaats. Ook en Amerika en Engeland komt Love You Live tot een vijfde plaats. De hoes is ontworpen door Andy Warhol, die eerder verantwoordelijk was voor de hoes van Sticky Fingers. Andy Warhol schrijft in zijn dagboek over de hoes van Love You Live het volgende: "Ik vertelde Jerry (Hall Mick's vrouw) dat Mick de hoes van Love You Live die ik voor ze gemaakt had verpest had door er overheen te schrijven. Het is zijn handschrift, en hij schrijft ook zo groot! Een mooi stukje kunst voor de mensen versjteerd". Op Love You Live staan de volgende nummers: Honky Tonk Women, de medley You Can't Rock Me / Get Off Of My Cloud,  Happy, Hot Stuff, Star Star, Tumbling Dice, Fingerprint File, You Gotta Move, You Can't Always Get What You Want, Mannish Boy, Crackin' Up, Little Red Rooster, Around And Around, It's Only Rock 'N Roll, Brown Sugar, Jumpin' Jack Flash en  Sympathy For The Devil.

Tussen 16 en 19 September 1974 neemt Earth Wind & Fire, op de Caribou Ranch in British Columbia het nummer That's The Way Of The World op. Op 17 Juni 1975 verschijnt deze opname op single. In Amerika bereikt That's The Way Of The World de twaalfde plaats in de Billboard Hot 100. In Nederland komt de single niet verder dan de tipparade.

Twarreswer_bistoTwarres komt op 16 September 2000 op een 39ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun debuutsingle Wer Bisto. Twarres bestaat uit Mirjam Timmer en Johan van der Veen. Mirjam Timmer heeft Wer Bisto in 1999 over haar overleden vader geschreven. Zij stuurt het liedje in voor Liet 99, het Friese Songfestival. Twarres wint de publieksprijs. Wer Bisto wordt veel op Omroep Fryslan gedraaid. In de zomer van 2000 komt Twarres onder contract bij EMI. Met producer Peter van Asten nemen zij Wer Bisto opnieuw op. Vanaf 4 November 2000 staat deze single zes weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Andrew Loog-Oldham, de manager van The Rolling Stones, treedt op 16 September 1964 in Glasgow in het huwelijk gesloten met de studente Sheila Klein. Na de plechtigheid stuurt het kersverse bruidspaar een telegram naar haar ouders met de mededeling dat zij zijn getrouwd. De ouders van Sheila Klein zijn niet uitgenodigd, omdat zij Andrew Loog Oldham geen aardige jongen vinden.

Phil_collins_in_miami_viceOp 16 September 1984 wordt door NBC voor het eerst de serie Miami Vice op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Deze politieserie speelt zich af in Miami in Florida. Don Johnson is te zien als detective Sonny Crockett en Philip Michael Thomas speelt zijn collega Ricardo Tubbs. Jan Hammer heeft de muziek voor Miami Vice geschreven. Zijn Miami Vice Theme haalt in Januari 1986 de 23ste plaats in de Nederlandse Top 40. Op 11 April 1987 komt Crockett's Theme van Jan Hammer de Nederlandse Top 40 binnen. De single staat vanaf 9 Mei 1987 vier weken aan de top. Gedurende de vijf seizoenen dat de serie wordt uitgezonden spelen tal van muzikanten een gastrol in de serie, waaronder Willie Nelson (als gepensioneerde Texas Ranger), Gene Simmons (Kiss) en Ted Nugent (als drugs dealers), Glenn Frey (Eagles) (als drugs smokkelaar), Frank Zappa (als Drugs baron), Phil Collins (foto) (als spelletjes TV host), Miles Davis (als pooier) en Frankie Valli (als gangster baas). De laatste aflevering van Miami Vice wordt op 26 Juli 1989 bij NBC uitgezonden. In Nederland wordt Miami Vice uitgezonden door Veronica.

Op 16 September 1988 gaan tijdens een brand in de PWL-Studio van Stock, Aitken & Waterman in Londen alle gouden platen en onderscheidingen van het trio verloren.

Vanaf 16 september 1970 ligt het album Untitled van The Byrds in de platenwinkel. Untitled komt op 24 Oktober 1970 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en bereikt de zesde plaats. Het door Roger McGuinn en Jacques Levy geschreven Chestnut Mare verschijnt in December 1970 op single. Chestnut Mare is op 4 en 5 Juni 1970 in Hollywood opgenomen. De single komt op 19 December 1970 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt de vijftiende plaats.

The_who_rotterdamOp woensdag 16 September 1970 staat The Who in De Doelen in Rotterdam. Het is het eerste van twee optredends die Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwhistle en Keith Moon geven in Nederland. Een dag later staan zij in het Congresgebouw in Amsterdam. De concerten zijn georganiseerd door Paul Ackett. THe Who speelt de volgende nummers: Heaven And Hell, I Can't Explain, Young Man Blues, I Don't Even Know Myself, Water, Tommy Overture, 1921, Amazing Journey, Sparks, Eyesight To The Blind, Christmas, The Acid Queen, Pinball Wizard, Do You Think It's Alright, Fiddle About, Tommy Can You Hear Me, There's A Doctor, Go To The Mirror, Smash The Mirror, Miracle Cure, I'm Free, Tommy's Holiday Camp, We're Not Gonna Take It, My Generation en Naked Eye.

Bob Dylan staat op 16 September 1974 in de studio om aan de opnamen van Blood On The Tracks te beginnen. Dylan wordt op dit album ondermeer bijgestaan door bassist Tony Brown, steel-gitarist Buddy Cage en organist Paul Griffin. Blood On The Tracks ligt vanaf 20 Januari 1975 in de winkel. Op 1 Februari 1975 komt Blood On The Tracks de Nederlandse LP Top 40 binnen, en bereikt uiteindelijk de negende plaats. Op Blood On The Tracks staan ondermeer de nummers Tangled Up In Blue, Simple Twist Of Fate, You're A Big Girl No en Lily Rosemary And The Jack Of Hearts.

Courtney_loveEen rechter in Los Angeles bepaalt op 16 September 2005 dat Courtney Love zeker een half jaar langer in een afkickkliniek moet verblijven. De 41-jarige weduwe van Kurt Cobain heeft toegegeven dat zij in Augustus 2005 in een nachtclub in Hollywood drugs heeft genomen. Courtney Love is in Februari 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar voor openbare geweldpleging. Voor het bezit van drugs heeft zij een voorwaardelijke straf van achttien maanden gekregen. Met haar drugsgebruik in Augustus 2005 heeft zij de voorwaarden geschonden. De rechtbank buigt zich op 18 November 2005 over een rapport over de voortgang van haar afkickprogramma.

Op 16 September 1960 beginnen The Shadows aan hun eerste Engelse tournee zonder hun zanger Cliff Richard. The Shadows hebben veel succes, vooral ook omdat zij met het instrumentale Apache op de eerste plaats van de Engelse hitparade staan. Ook op 16 September 1960 verschijnt Nine Times Out Of Ten, de tiende single van Cliff Richard & The Shadows. In de voorverkoop zijn er al bijna 180.000 singles besteld, een nieuw record in de Britse muziekgeschiedenis. Nine Times Out Of Ten, met op de B-kant het nummer Thinking Of Our Love, komt op 24 September 1960 binnen op de zevende plaats. Nine Times Out Of Ten blijft op een tweede plaats steken, achter Tell Laura I Love Her van Ricky Valance.

Vanaf 16 September 1991 ligt het tweede album van Dave Stewart & The Spiritual Cowboys in de platenwinkel. Honest wordt echter geen succes voor de ex-toetsenist van The Eurythmics. Op Honest staan de volgende nummers: Whole Wide World, Crown Of Madness, Out Of Reach, You're Lost, Fools Paradise, Motorcycle Mystics, Impossible, Here We Go Again, Here She Comes, Fade Away, Cat With A Tale en R.U.

Vonken van lasapparatuur zorgen er op 16 September 1993 voor dat het huis van Grace Slick in Mill Valley in Californie tot de grond toe af brand. De vonken zetten het dorre gras rond het huis in vuur en vlam wat daarna overslaat naar het huis. De schade voor de voormalig zangeres van Jefferson Airplane bedraagt $700.000.

Bono_en_bushOp 16 September 2003 heeft Bono op het Witte Huis in Washington een persoonlijk onderhoud met president Bush over de bestrijding van aids. De zanger van U2 dringt er bij de Amerikaanse president op aan meer financixc3xable steun aan de campagne tegen aids te geven. President Bush wil het eerder toegezegde bedrag van drie miljard dollar pas vrijgeven zodra vaststaat dat de infrastructuur, met name in Afrika, een efficiente besteding garandeert. Bono zegt, na afloop van het gesprek, teleurgesteld te zijn. "Wij verschillen van mening. Wij zijn het niet eens kunnen worden over de cijfers. Ik ben hier niet gekomen om te leuren. Ik ben hier niet om in Amerika's portemonnee te graaien. Elke dag sterven er zevenduizend mensen. Er is sprake van een noodtoestand", zegt Bono. Toch heeft president Bush een positieve indruk achtergelaten bij Bono. "Hij is hartstochtelijk met dit probleem bezig. Ik geloof hem. Hij is oprecht. Wij kunnen het alleen niet met elkaar eens worden over de cijfers", aldus de 43-jarige zanger.

Zanger/acteur Sheb Wooley overlijdt op 16 September 2003, in het Skyline Medical Center in Nashville, aan de gevolgen van leukemie. In 1958 heeft Wooley een grote hit met Purple People Eater. Als acteur is Wooley vooral bekend geworden als Pete Nolan in de televisieserie Rawhide. Sheb Wooley is 82 jaar geworden.

Op 16 September 1995 komt de single Runaway van Janet Jackson op de derde plaats de Billboard Hot 100 binnen. Niet eerder in de geschiedenis van Billboard is een single van een zangeres zo hoog binnengekomen.

Talking_heads_77Vanaf 16 September 1977 ligt Talking Heads: 77, het debuutalbum van Talking Heads, in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer Uh-Oh Love Comes To Town, New Feeling, Tentative Decisions, Happy Day, Who Is It?, No Compassion, The Book I Read, Don't Worry About The Government en de latere klassieker Psycho Killer. Talking Heads bestaat uit zanger/gitarist David Byrne, gitarist Jerry Harrison, bassiste Tina Weymouth en drummer Chris Frantz. Talking Heads: 77 is opgenomen in de Sundragon Studios in New York. De LP komt op 8 oktober 1977 binnen in de albumlijst van Billboard. Hij blijft op 97 steken. In ons land is de LP geen succes. De single Psycho Killer slaat wel aan in Nederland, en is begin 1978 goed voor een elfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Mott The Hoople staat op 16 September 1998, in de originele samenstelling, voor een kort optreden in de Virgin Megastore op Oxford Street in Londen. Het is voor het eerst in 24 jaar dat Mott The Hoople in de originele formatie, Ian Hunter, Mick Ralphs, Verden Allen, Pete "Overend" Watts en Dale "Buffin" Griffin weer op de planken staat.

HllenboerHxc3xb6llenboer komt op 16 September 1995 op een negende plaats de Nederlandse Top 40 binnen met de single Het Busje Komt Zo. Een week later staat de single vijf weken lang op de eerste plaats. Gerard Oosterlaar en Bas van den Toren werken al een paar jaar samen als het duo Hxc3xb6llenboer. Zij zingen hun meeste liedjes in een Twents dialect. Hun eerste CD is in Twente een redelijk succes. Als zij voor de opnamen van hun tweede CD nog één liedje nodig hebben, besluiten zij Het Busje Komt Zo, over drugsverslaafden die op hun dagelijkse dosis methadon wachten, op te nemen. Radio Oost draait dit liedje als eerste. Geleidelijk gaan andere regionale omroepen, Radio Noordzee en Radio 2 de single draaien. Naar schatting worden er zo'n 140.000 exemplaren van Het Busje Komt Zo verkocht.

Op 16 September 1998 wordt, op een veiling van Sotheby's in Londen, een notitieboekje van Mel Evans verkocht voor bijna 112.000 pond sterling. Het boekje van de roadmanager van The Beatles bevat ondermeer de handgeschreven tekst van Hey Jude. Een spijkerjasje van John Lennon wordt verkocht voor 9200 pond. Een door Geri Halliwell van The Spice Girls gedragen jurk, gemaakt van de Britse vlag, vindt een nieuwe eigenaar voor bijna 42.000 pond.

She_loves_you_swan_recordsShe Loves You van The Beatles wordt op 16 September 1963 door Swan Records voor de eerste keer in Amerika uitgebracht. De single wordt geen hit. Pas in januari 1964 is Amerika rijp voor The Beatles wanneer I Want To Hold Your Hand door platenmaatschappij Capitol wordt uitgebracht. Swan Records brengt She Loves You opnieuw uit. Op 25 januari 1964 komt She Loves You de Amerikaanse hitparade binnen, en staat vanaf 21 Maart 1964 twee weken op de eerste plaats.Muziek Jarige Op 16 September

1925: B.B. King (Riley B. King) - Blues Gitarist/Zanger USA
1942: Bernie Calvert - The Hollies Bas
1943: Joe Butler - The Lovin' Spoonful Drummer
1944: Betty Kelly - Martha & The Vandellas Zangeres
1947: Sonny Lemaire - Exile Bas
1948: Kenny Jones - The Small Faces/The Who Drums
1949: Fred Piek - Fungus Zanger
1950: David Bellamy - The Bellamy Brothers Zanger
1952: Ron Blair - Tom Petty & The Heartbreakers Bas
1953: Alan Barton - Black Lace Zanger († 23 Maart 1995)
1954: Colin Newman - Wire Zanger/Gitaar
1961: Bilinda Butcher - My Bloody Valentine Zangeres/Gitaar
1962: Stephen Jones - Babybird Zanger/Gitaar
1963: Richard Marx - Zanger USA
1964: Dave Sabo - Skid Row Gitaar
1969: Justine Frischmann - Elastica Gitaar/Zang
1976: Tina Barrett - S Club 7 Zangeres
1984: Katie Melua - Zangeres Engeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten