Zoeken in de muziekgeschiedenis

16 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 17 September

Op 17 September 1955 brengt Capitol Records een single uit die de boeken ingaat als het nummer met de kortste speelduur uit de muziekgeschiedenis. Het nummer Magic Melody Part 2 van Les Paul bestaat uit maar twee noten. De plaat wordt uitgebracht als een sarcastische reaktie op klachten van diverse Amerikaanse disc jockeys die vinden dat er op Paul's vorige plaat, Magic Melody, aan het eind een paar noten ontbreken.

Knebworth_festival_1979Organisatiebureau Tedoar Ltd. wordt op 17 September 1979 failliet verklaard omdat zij niet meer aan hun financiele verplichtingen kunnen voldoen tegenover de groepen die op het Knebworth Festival, van afgelopen Augustus, hebben opgetreden. Vooral Led Zeppelin zou daar toe bijgedragen hebben door een astronomisch bedrag te hebben gevraagd. Volgens de Engelse pers zijn zij degene die Tedoar Ltd. de nek heeft omgedraaid. Teador direkteur Freddie Bannister verdedigt Led Zeppelin echter, en zegt dat niemand hem gedwongen heeft, en dat hij zelf alle beslissingen genomen heeft, "It would be a privilege and pleasure for me to promote another Led Zeppelin concert in the future, I hope to have the opportunity of doing so." Andere band die tijdens Knebworth 1979 hebben opgetreden zijn ondermeer: Todd Rundgren & Utopia, Southside Johnny & The Asbury Dukes, The Marshall Tucker Band, Sam & Dave en Fairport Convention.

Bo Diddley treedt op 17 September 1983 op in het Amerikaanse congresgebouw op Capitol Hill in Washington DC. Vijf leden van het Congres zorgen voor de begeleiding. Het optreden wordt gegeven ter herdenking van het feit dat Thomas Edison 125 jaar eerder de allereerste geluidsopname maakte met behulp van de door hem uitgevonden was-cylinder. De nummers die Diddley speelt worden opgenomen met een ouderwetse phonograph uit 1903. De was-cylinders worden later geschonken aan de Edison Preservation Foundation.

The_jimi_hendrix_experience_svt_tapeOp 17 September 2004 vinden twee technici, Sven-Olof Hagel en Bjorn Karlin, van de Zweedse publieke omroep SVT in de archieven een lang verloren gewaande beeldband uit 1969 met de integrale weergave van een optreden van The Jimi Hendrix Experience in Stockholm. De technici zijn archiefmateriaal op videobanden en films aan het digitaliseren wanneer zij de ongemarkeerde band, diep weggestopt op een plank, vinden. Een producer heeft in 1969 opdracht gegeven de zwartwit-opnamen te wissen, omdat het nog te duur is om zulke banden te bewaren. Iemand, waarschijnlijk een fan van Jimi Hendrix, heeft dit blijkbaar niet willen doen en de band verstopt. Van het 56 minuten durende concert heeft de SVT destijds een gedeelte uitgezonden. De Zweedse omroep onderzoekt of zij de rechten bezit om het hele concert uit te zenden.

Vanessa_williamsVanessa Williams wordt op 17 September 1983 als eerste black-american gekroond tot Miss America. Tien maanden, op 23 Juli 1984, moet ze haar kroon echter weer inleveren wanneer Penthouse magazine naaktfoto's van haar publiceert. Sommigen noemen haar een schande voor de zwarte zaak. Vanessa wordt zelfs met de dood bedreigd. In deze periode ontmoet zij Ramon Hervey, met wie zij trouwt en twee dochters krijgt. Later begint Vanessa Williams alsnog een succesvolle loopbaan als actrice en zangeres. In 1988 verschijnt The Right Stuff, het debuutalbum van Vanessa Williams. In 1997 gaan Vanessa Williams en Ramon Hervey uit elkaar. Zij hertrouwt op 26 september 1999 met basketballer Rick Fox. Op 1 mei 2000 wordt hun dochter Sasha Gabriella geboren in New York. Inmiddels zijn Vanessa Williams en Rick Fox gescheiden.

RCA Victor Records geeft op 17 September 1931, in het Savoy Plaza Hotel in New York, een demonstratie van de allereerste langspeelplaat op 33 toeren. Op de langspeelplaat staat de complete uitvoering van de vijfde symfonie van Ludwig von Beethoven. De nieuwe uitvinding slaat nog niet aan bij het grote publiek. Een grammofoon is nog een luxe-artikel. Pas in 1945 wordt de langspeelplaat opnieuw gelanceerd.

Paula_yatesOp 17 September 2000 overlijdt in Londen de vroegere televisie presentatrice Paula Yates aan een overdosis heroine. Zij wordt door haar jongste dochter Heavenly dood aangetroffen op bed in haar slaapkamer. Paula Yates lijdt al enige jaren aan depressies en is daarvoor kort geleden nog in behandeling. Paula Yates wordt geboren op  24 April 1960 in Colwyn Bay in Conwy, Wales en wordt in de jaren tachtig beken als presentatrice van het muziekprogramma The Tube op Channel 4, een Britse commerciele zender waarbij ze niet zolang geleden nog meewerkte aan het programma The Big Breakfast. Ook heeft zij zo'n tien boeken met onthullingen over popsterren geschreven. Yates is getrouwd geweest met zanger Sir Bob Geldof, ondermeer bekend van de actie Live Aid in 1985 voor Ethiopie, met wie ze drie kinderen heeft: Fifi, Peaches en Pixie. In 1994 haalt Paula Yates de schandaalpers wanneer zij haar echtgenoot Bob Geldof verlaat voor INXS zanger Michael Hutchence. Na de zelfmoord van Hutchence, op 22 November 1997, gaat het snel bergafwaards met Yates. Ze overlijdt kort nadat uit een DNA test is gebleken dat Michael Hutchence niet de vader is van haar jongste dochter, Heavenlny, zoals Yates altijd heeft gezegd. Paula Yates is 40 jaar geworden.

Na een geslaagd concert een dag eerder in De Doelen in Rotterdam, speelt The Who op Donderdag 17 September 1970 in het Concertgebouw in Amsterdam. Naast de gebruikelijke twintig nummers die van het album Tommy worden gespeeld, worden ook nog I Can't Explain, I Don't Even Know Myself, Water, Young Man Blues, Summertime Blues, Shakin' All Over, Twist And Shout, My Generation en Magic Bus gespeeld.

Shirley_bassey_goldfingerDe derde James Bond-film, Goldfinger, gaat op 17 September 1964 in Londen in premiere. Ook voor de derde keer speelt Sean Connery de hoofdrol van geheim agent 007. De Duitse acteur Gert Frobe speelt zijn tegenstander Goldfinger. De rollen voor de bond meisjes zijn voor Honor Blackman en Shirley Eaton. Shirley Bassey zingt de titelsong van de film. Op 24 April 1965 komt de single van Goldfinger de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de vijfde plaats. De producers van James Bond zijn zo tevreden over Shirley Bassey dat zij ook voor Diamonds Are Forever (1971) en Moonraker (1979) gevraagd wordt. Shirley Bassey is daarmee de enige artieste die meer dan een Bond thema mag zingen.

I_remember_elvis_presleyI Remember Elvis Presley van Danny Mirror komt op 17 September 1977 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de vierde plaats. Danny Mirror is een schuilnaam van platenproducer Eddy Ouwens. Hij heeft I Remember Elvis Presley op 16 Augustus 1977 opgenomen n.a.v. de dood van The King. Op de Nederlandse versie is Tony Berk de nieuwslezer. Op de Engelse persing is dat Radio Luxemburg-deejay Tony Prince. Hij heeft als eerste het nieuws over de dood van Elvis Presley bekend gemaakt in Engeland.

The_doors_ed_sullivanOp 17 September 1967, treden The Doors op in de 927ste aflevering van de populaire televisie show van Ed Sullivan. De politiek correcte producers hebben Jim Morrison gevraagd om de tekst van het nummer Light My Fire aan te passen, omdat de zin "Girl, we couldn't get much higher" naar drugs zou verwijzen. Tijdens de repetities doet Morrison dit ook, maar gedurende de live uitzending zingt Jim Morrison extra hard de gewraakte regel. Na afloop krijgt de groep van een woedende Sullivan te horen dat zij nooit meer in zijn programma mogen optreden.

Natalie Cole treedt op 17 September 1989 in het huwelijk met Andre Fisher. Na een huwelijk van bijna drie jaar gaan zij in Juni 1992 uit elkaar. Andre Fisher heeft 11 van de 22 nummers op haar het album Unforgettable geproduceerd. Voor dit album is Natalie Cole in 1992 onderscheiden met zeven Grammy Awards.

Rob_de_nijs_springlevendOm zijn 20 jarig artiesten jubileum te vieren geeft Rob De Nijs op 17 September 1982 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een speciaal concert. Binnen een week zijn alle 1500 plaatsbewijzen voor het jubileumconcert uitverkocht. Het concert wordt opgenomen, en later onder de naam Springlevend als dubbel-lp uitgebracht. Niet alleen van het concert in Utrecht verschijnen opnamen op het album, maar ook die van concerten in het Cultureel Centrum in Hasselt (Belgie) en die van Discotheek Manhattan in Leuven (Belgie) worden gebruikt. Springlevend bevat alle hoogtepunten waaronder: Hou Me Vast, Foto Van Vroeger, Dat Is Alles, In De Winter, Ik Laat Je Vrij, Alleen Is Maar Alleen, Zondag en Het Werd Zomer. Rob De Nijs wordt op het podium bijgestaan door Gerard Stellaard (piano), Hans Jansen (toetsen), Jochem Fluitsma (gitaar), Peter Tiehuis (gitaar), Jan Vermeulen (bas) en Peter Berk (drums). Springlevend komt op 11 December 1982 op een 38ste plaats de album Top 50 binnen, en bereikt met Kerst als hoogste notering een 20ste plaats.

Scott Weiland trouwt op 17 September 1994 met Janina Castaneda. De zanger van The Stone Temple Pilots is dan nog maar net van haar gescheiden of hij hertrouwt op 20 Mei 2000 met het fotomodel Mary Forsberg. Die schenkt Scott Weiland twee dochters. Noah Mercer wordt op 19 november 2000 geboren en Lucy Olivia op 20 juli 2002.

Op 17 September 1964, tijdens hun eerste Amerikaanse tournee, zijn The Beatles eigenlijk een dag vrij, maar in plaats daarvan treden ze op voor een uitzinnige menigte in Kansas City. Het aanbod van een rijke concertpromotor, $150.000 dollar één concert, is te goed om af te slaan.

Dinand_woesthoff_en_actrice_guusj_2Kane-zanger Dinand Woesthoff en actrice Guusje Nederhorst trouwen op 17 September 2003 in Las Vegas. Een aantal goede vrienden en bandleden van Kane zijn aanwezig tijdens de ceremonie. Het paar heeft al een zoontje, Dean Maddie. Die is niet bij de plechtigheid aanwezig. Lang heeft het geluk van Dinand en Guusje niet geduurd. Op 29 Januari 2004 sterft de actrice aan borstkanker. Guusje Nederhorst is 34 jaar geworden. Op 11 Februari 2004 verschijnt Dreamer (Gussies Song) van Dinand. Aan het slot van de single is een geluidsopname van de huwelijksplechtigheid te horen. Dreamer (Gussie's Song) staat vanaf 21 februari 2004 twee weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

The Bay City Rollers treden op 17 September 1983 op tijdens een festival in Leeds in Engeland. Het is dan voor het eerst in zeven jaar dat de groep weer op de planken staat. Het publiek, dat komt voor punk-acts als Billy Bragg, Killing Joke en The Cult, begint met bierflesjes te gooien. Zanger Les McKeown gooit de flesjes net zo hard terug, en wortd later door de politie gearresteerd.

Frankie_vaughanDe Engelse zanger Frankie Vaughan overlijdt, thuis in zijn woning in High Wycombe, op 17 September 1999 aan de gevolgen van een hartaanval. Vaugham heeft zijn hele leven al een zwak hart. Op 9 Mei 1999 heeft hij een openhartoperatie ondergaan. Naar Joods gebruik wordt hij snel begraven. Frankie Vaughan wordt in Liverpool geboren op 3 Februari 1928 als Francis Abelson. Wanneer hij op het Leeds College Of Art een zangwedstrijdt wint, besluit hij om professioneel zanger te worden. In de jaren 50 scoort Frankie Vaughan twintig top 30 hits, waaronder de Nr. 2 hit The Green Door. Andere bekende hits zijn ondermeer Kisses Sweeter Than Wine en Give Me The Moonlight, waaraan hij zijn bijnaam Mr. Moonlight te danken heeft. In de jaren 60 speelt Vaughan ook in enkele Amerikaanse films waaronder The Right Approach en Let's Make Love met oa Marilyn Monroe, Yves Montand en Tony Randall. In 1965 krijgt hij een lintje. Hij wordt door de Britse koningin Elizabeth bevorderd tot de Order Of The British Empire (OBE). Frankie Vaughan is 71 jaar geworden.

35_koeienOp 17 September 1991 zorgt een kudde losgebroken koeien voor behoorlijk wat schade in de tuin bij het huis van Andre van Duin in Breukelen. Van Duin grijpt het incident aan om de single 35 Koeien (Hoor Die Krengen Loeien) op de markt te brengen. Deze single waarvoor Jan Rietman het arrangement heeft gemaakt, en door Bert Schouten is geproduceerd haalt de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. 35 Koeien (Hoor Die Krengen Loeien) is een vrije vertaling van Andre van Duin van Siebentausend Rinder van de Duitse zanger Peter Hinnen, die er in het voorjaar van 1963 in Duitland de tweede plaats mee bereikt.

The Everly Brothers staan op 17 September 1960 in de platenstudio om het nummer Walk Right Back op te nemen. Walk Right Back is geschreven door Sonny Curtis, de gitarist van The Crickets. Walk Right Back komt op 6 Februari 1961 de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de zevende plaats. Ook de B-kant, Ebony Eyes, wordt een hit. Die bereikt de achtste plaats. In Nederland is de single in maart 1961 goed voor een derde plaats.

De_heikrekels_jij_bent_voor_mij_allDe Heikrekels krijgen op 17 September 1967, uit handen van Telstar-directeur Johnny Hoes, een gouden plaat voor Jij Bent Voor Mij Alleen. De Heikrekels is een Nederlands dansorkest dat in 1966 is opgericht door componist en tekstdichter Wim van Gennip. Jij Bent Voor Mij Alleen is de opvolger van Waarom Heb Jij Me Laten Staan die twee maanden eerder ook al met goud is beloont. Waarom Heb Jij Me Laten Staan staat 34 weken in de hitparade. De Heikrekels staan uiteindelijk op nummer 1 in De Single Top 100 van 1967 met het nummer Waarom Heb Jij Me Laten Staan. Op nummer 29 in diezelfde Single Top 100 staat Jij Bent Voor Mij Alleen. De Heikrekels zijn in 1967 succesvoller dan welek artiest ook uit de Top 40. Jarenlang verdienen de Heikrekels als beroepsorkest hun boterham. Als het succes minder wordt, stappen de muzikanten over naar andere (amateur)orkesten, waarvan Magic Combo het belangrijkste is. Van Gennip blijft voor anderen componeren en maakt later in zijn eentje weer platen onder de naam De Heikrekels.

Op 17 September 1996 wordt op een postkantoor in Zuid-Londen een bombrief onderschept die aan de IJslandse zangeres Bjork is gericht. De Britse politie is getipt door collega's in Miami in Florida nadat het stoffelijk overschot van ene Ricardo Lopez is gevonden. In zijn huis vindt de politie van Miami een videoband waarop te zien is hoe hij de bombrief maakt en daarna zelfmoord pleegt.

Jonas Jonathan van den Eeden wordt op 17 September 2004 geboren, als eerste kind van zangeres Trijntje Oosterhuis en haar man, AT5-nieuwslezer Sander van den Eeden. Hun tweede zoon Marijn Benjamin wordt op 31 Juli 2006 geboren.

Dolly_dotsdo_wah_diddy_diddyDe Dolly Dots vertrekken op 17 September 1982 naar Spanje. Angela Groothuizen, Ria Brieffies, Patty Zomer, Esther Oosterbeek, Angéla Karmer en Anita Heilker gaan dan hun nieuwe single Do Wah Diddy Diddy promoten. Dit door Ellie Greenwich en Jerry Barry geschreven nummer wordt in 1963 door The Exciters voor het eerst op de plaat gezet. De bekendste uitvoering is die van Manfred Mann die in 1964 zowel nummer 1 in Amerika als in Engeland wordt. Do Wah Diddy Diddy is dan ook zo bekend dat de single in Spanje onder deze naam verschijnt. Later brengen de Dolly Dots ondermeer She's A Liar in Spanje uit als 'Ella Es Una Mentirosa' en verschijnt Do You Wanna Wanna als 'Quieres?'.

Randy_newman_liveRandy Newman geeft op 17 en 19 September 1970 twee uitverkochte concerten in The Bitter End in New York. Van de optredens woren opnamen gemaakt die onder de naam Randy New Man Live worden uitgebracht. Randy Newman Live komt op 2 Oktober 1971 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat slechts drie weken genoteerd met een 191ste plaats als hoogste notering. Op Randy Newman Live staan de volgende nummers: Mama Told Me Not To Come, Tickle Me, I'll Be Home, So Long Dad, Living Without You, Last Night I Had A Dream, I Think It's Going To Rain Today, Lover's Prayer, Maybe I'm Doing It Wrong, Yellow Man, Old Kentucky Home (Turpentine & Dandelion Wine), Cowboy, Davy The Fat Boy en Lonely At The Top.

Mick Jagger geeft met zijn band op 17 September 1988, onder de naam The Brothers Of Sodom, een verrassings-optreden in Kardomah Cafe in het Australische Sydney. De zanger van The Rolling Stones staat aan de vooravond van From Far East To Down Under solotour. Jagger wordt tijdens dze tour op het podium bijgestaan door Joe Satriani (Solo Gitaar), Jimmy Rip (Gitaar), Doug Wimbish (Bas), Simon Phillips (Drums), Phil Ashley (toetsen), Richard Cottle (toetsen) en Bernard Fowler, Lisa Fisher, Linda Morman en Sybil Scoby (achtergrondzang).

The Harry James Orchestra staat op 17 September 1939 in de studio voor de opname van All Or Nothing At All. Op dit nummer is Frank Sinatra te horen als zanger. Wanneer Sinatra in 1943 in Amerika is uitgegroeid tot een tieneridool wordt All Or Nothing At All door platenmaatschappij Columbia uitgebracht. De 78 toerenplaat komt op 19 Juni 1943 binnen in de Billboard-hitparade, en staat vanaf 11 September 1943 twee weken op de eerste plaats. Precies 13 jaar later, op 17 September 1952 neemt Frank Sinatra onder productionele leiding van Mitch Miller zijn laatste plaat voor Columbia Records op. In de negen jaar die hij voor deze platenmaatschappij heeft gewerkt, heeft Sinatra meer dan 400 opnamen gemaakt. Frank Sinatra tekent een nieuw contract bij Capitol Records, waar begin 1953 zijn eerste album op dit label verschijnt.

De Nederlandse zangeres Amber (geb. als Marie-Claire Cremers), komt op 17 September 1999 de Billboard Hot 100 binnen met Sexual (La Da Di) .De single weet de 42ste plaats te bereiken. In Nederland weet Sexual (La Da Di) alleen de Tipparde te bereiken, en flopt het nummer.

Willem_de_ridder_en_peter_j_muller"Hoeveel tieners er rondlopen met geniale ideexc3xabn, plannen, verhalen, foto's. Het overgrote merendeel blijft rondlopen, want er schijnt weinig plaats voor onze initiatieven in de volwassenenmaatschappij te zijn. Er gaat iets gebeuren" (Uit: Hitweek No 1). Met dit statement wordt op 17 September 1965 het eerste nummer van Hitweek gelanceerd. Het muziekblad is opgezet door Willem de Ridder en Peter J. Muller, die ook de naam bedenkt. Muller heeft dan al het blad Beatbox opgericht. Met veel ambitie en weinig geld stapt De Ridder naar Ruud Schoonman, een onconventionele drukker die net een nieuw druksysteem heeft aangeschaft. Beatgroepen en straatverkopers worden ingezet om de eerste nummers te verspreiden. Tot de redacteuren van het eerste uur behoren onder meer Wim Bloemendaal, Jan Donkers, Henk van Dorp, Arend-Jan Heerma van Voss, Laurie Langenbach, Andrxc3xa9 van der Louw, Wim Noordhoek, Piet Schreuders en Koos Zwart. Hitweek schrijft veel over popmuziek van vaderlandse bodem, consequent Nederbiet genoemd, en term bedacht door Willem De Ridder. Groepen als Les Baroques, Motions, Golden Earrings, Outsiders, Q '65 en Cuby & The Blizzards danken hun bekendheid mede aan Hitweek. Het blad publiceert ook regelmatig een zwarte lijst van scholen, bedrijven en horecagelegenheden die langharigen discrimineren; een idee van Muller die in 1966 de Stichting Pro Lang Haar opricht. Verder wordt in het blad geschreven over mode, en worden er veel brieven van lezers opgenomen. De lezersrubriek wordt aanvankelijk verzorgd door Van der Louw, die dan al als een vreemde eend in de bijt wordt beschouwd. Hij is zo'n tien jaar ouder dan de overige redacteuren, en heeft mede dankzij zijn pijp een vaderlijke uitstraling. Muller vindt hem achteraf "een pijprokende erudiete man die mij het gevoel gaf dat ik ergens bij hoorde". Tussen Muller en de rest van de redactie botert het echter niet erg, en als Muller negen maanden na de oprichting besluit om een wekelijkse column voor De Telegraaf te schrijven, wordt hij er door Van der Louw van beschuldigd veel te rechts te zijn voor Hitweek. Hierop verlaat Muller woedend de redactie. Wim de Bie brengt in het najaar van 1968 in het artikel Wij Zijn Tevreden een discussie op gang over het bestaansrecht van Hitweek. In 1969 wordt het blad omgedoopt in het tweewekelijkse Aloha (naam bedacht door Willem De Ridder), met een grotere nadruk op grafische vormgeving, waarin niet de minste van de jonge generatie Nederlandse tekenaars hun werk laten zien. Ook nemen de lezers kennis van buitenlandse underground strips zoals die van Robert Crumb, Moskoso en Gilbert Shelton. Omdat het aandeel muziek terugloopt, wordt Aloha begin jaren zeventig al gauw overtroefd door Muziekkrant OOR. Ondanks een actie van oud Hitweek redacteur Pim Oets is Aloha dan geen lang leven meer beschoren, en is het in 1974 afgelopen met Aloha.

Eminem wordt op 17 September 1999 voor tien miljoen dollar aangeklaagd door zijn eigen moeder, Debbie Mathers, die zich door haar zoon "beledigd" voelt. Eminem zou zich in meerdere interviews neerbuigend hebben uitgelaten over zijn moeder. De rapper heeft beweert dat zij verslaafd is aan pillen. Ook zou zij rechtszaken zien als "ceen soort hobby", aldus Eminem.

Fm_the_dance_tourFleetwood Mac begint op 17 September 1997 met een optreden in The Meadows in Hartford, Connecticut aan een reunietournee ter promotie van hun nieuwe album The Dance. Dit album is het gevolg van het feit dat de vijf originele leden van Fleetwood Mac ten tijde van het album Rumours (Mick Fleetwood, John en Christine McVie, Lindsay Buckingham en Stevie Nicks) besluiten naar aanleiding van hun reunie voor de tv-serie Classic Albums weer bij elkaar te komen. Op 5 en 6 Juni 1997 worden in de Warner Brothers Studio Sound Stage in Burbank opnamen gemaakt voor een MTV-special . Het programma wordt op 12 Augustus 1997 in Amerika onder de naam The Dance voor de eerste keer uitgezonden, en verschijnt er ook onder dezelfde titel een koopvideo en een CD.

Nico Berryman wordt op 17 September 2006 geboren als dochter van Guy Berryman en zijn vrouw Joanna Briston. Bassist Guy Berryman is het derde lid van Coldplay dat in 2006 vader wordt. Chris Martin en zijn vrouw Gwyneth Paltrow krijgen op 9 April 2006 een zoon; Moses. In Mei 2006 wordt drummer Will Champion vader van een dochter; Ava. Alleen gitarist Johnny Birkland is nog kinderloos.

Op 17, 20 en 26 September 1973 staat Billy Joel in een opnamestudio in New York om Piano Man op te nemen. Piano Man wordt op 30 Oktober 1973 uitgebracht, en komt op 23 Februari 1974 de Billboard Hot 100 binnen. Piano Man is de eerste hit in Amerika voor Billy Joel, de sungle bereikt uiteindelijk de 25ste plaats.

The_smothers_brothers_comedy_hour_eIn het televisieprogramma The Smothers Brothers Comedy Hour is op 17 September 1967 een optreden van The Who te zien. Het optreden is twee dagen eerder, 15 September 1967 in de CBS Television Studios in Los Angeles, Californie al opgenomen. The Who playbeacked de nummers I Can See For Mils en My Generation. Keith Moon heeft voor de finale van My Generation zijn bass drum met explosief poeder gevuld. Echter zoveel, dat wanneer het ontploft dit er bijna voor zorgt dat gitarist Pete Townshend voorgoed doof wordt. Beelden hiervan zijn te zien in de docu film The Kids Are Alright. Aan het einde van de show vernield Townshend nog even zijn Vox Lynx Sunburst gitaar. Na afloop van het optreden vertrekt The Who naar de Goldstar Studio's om verder te werken aan hun nieuwe single I Can See For Mils, en aan het album The Who Sell Out.

De concert-film Divine Madness van Bette Midler gaat op 17 September 1980 in Los Angeles in premixc3xa8re. Divine Madness is een live-registratie van Michael Ritchie gefilmd tijdens een concert dat Bette Midler in het Pasadena Civic Auditorium heeft gegeven. Het live-album komt op 29 november 1980 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt nummer 34 steken. Divine Madness verschijnt op 25 Mei 1999 op DVD.

Baby_love_van_the_supremesOp 17 September 1964 ligt Baby Love van The Supremes in de platenwinkel. Het door Holland/Dozier/Holland geschreven  Baby Love is op 13 Augustus 1964 in de Hitsville USA Studio van Motown in Detroit opgenomen, en komt op 3 Oktober 1964 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 31 oktober 1964 staat Baby Love vier weken bovenaan. Na Where Did Our Love Go is dit de tweede nummer 1-hit voor Diana Ross, Mary Wilson en Florence Ballard. Baby Love komt op 14 november 1964 de Nederlandse hitparade binnen, en bereikt de zevende plaats. Precies 4 jaar nadat Baby Love is uitgebracht, staan Diana Ross & The Supremes op 17 September 1968 in de Hitsville USA Studio van Motown in Detroit om het nummer Love Child op te nemen. Love Child komt op 19 Oktober 1968 de Billboard Hot 100 binnen. Vanaf 30 November 1968 staat de door Pam Sawyer, Frank Wilson, Deke Richards en R. Dean Taylor geschreven single twee weken op de eerste plaats. In Nederland komt Love Child niet hoger dan een achttiende plaats.

Nona Gaye wordt op 17 September 1974 in Los Angeles, Californixc3xab geboren als dochter van Marvin Gaye. Net als haar vader gaat ook Nona het artiestenvak in, en wordt zangeres. Op 10 Oktober 1992 komt haar single I'm Overjoyed de Billboard Hot 100 binnen, en haalt een 86ste plaats. In 1994 werkt Nona Gaye samen met Prince. Dit resulteert in de single Love Sign, wat een 72ste plaats in de Amerikaanse hitparade bereikt.

Op 17 September 1981 wordt door gelegenheidsdominee Wolfman Jack, in Santa Barbara in Californie het huwelijk gesloten tussen Mike Love en het fotomodel Catherina Martinez. Het is voor de 40-jarige Beach Boy ondertussen zijn derde huwelijk. Op 24 april 1982 wordt hun zoon Michael Edward Love II geboren.

Mahoneys_last_stand_van_ron_wood_roVanaf 17 September 1976 ligt Mahoney's Last Stand van Ron Wood & Ronnie Lane in de platenwinkel. Op dit album staan ondermeer de nummers Tonights Number, From The Late To The Early, Chicken Wire, I'll Fly Away, Title One, Car Radio en Woody's Thing. Ron Wood en Ronnie Lane worden op dit album bijgestaan door hun collega Ian McLagan van The Faces, Who-gitarist Pete Townshend, drummer Mickey Waller en pianist Ian Stewart, de roadmanager van The Rolling Stones. Mahoney's Last Stand is helaas geen succes voor Ron en Ronnie.

Op 17 September 1961 treden ondermeer Adam Faith, Helen Shapiro, The John Barry Seven en Cliff Richard & The Shadows op in de Royal Albert Hall in Londen tijdens een voorstelling die wordt georganiseerd door het pensioenfonds van The Daily Mirror. Cliff Richard & The Shadows onderbreken voor deze avond hun zes weken durende arrangement in het Opera House in Blackpool. Zij spelen hier sinds 28 Augustus 1961.

Vanaf 17 September 1977 is James Last met zijn zestigkoppig orkest op tournee door Nederland. Het eerste live-optreden is in De IJsselhal in Zwolle. Een dag later staat de Duitse orkestleider in het Philips Ontspanningscentrum in Eindhoven. Op 19 September 1977 is er een show in Het Turfschip in Breda. Daarna staat James Last in de Rodahal in Kerkrade. De korte Nederlandse tour wordt op 21 September 1977 afgesloten met een optreden in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Inmiddels zijn er dan van James Last al meer dan tweexc3xabneenhalf miljoen LP's in Nederland verkocht.

Cuby_and_blizzardsback_homeCuby & The Blizzards komen op 17 September 1966 op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Back Home. Back Home is de derde single van Cuby & The Blizzards, staat vier weken genoteerd, maar hij komt niet hoger dan een 33ste plaats. De uit Grollo, Drente afkomstige groep bestaat uit zanger Harry Muskee, sologitarist Eelco Gelling, drummer Dick Beekman, bassist Willem Middel en slaggitarist Hans Kinds. Na de opnamen van Back Home vertrekt Dick Beekman naar The Ro-d-ys. De zeventienjarige Hans Waterman (later ondermeer Solution) is zijn opvolger.

Op 17 September 1976 wordt Brian Wilson van The Beach Boys gexc3xafntroduceerd in de Rock'n'Roll Hall Of Fame. Dit gebeurt tijdens de opnamen van het televisieprogramma Don Kirshner's Annual Rock Show in het Hollywood Palladium in Los Angeles. De avond wordt gepresenteerd door Alice Cooper en Diana Ross. Brian Wilson staat, samen met zijn broers Dennis en Carl, voor het eerst in jaren weer op het podium. Don Kirshner's Annual Rock Show wordt op 18 September 1976 uitgezonden door de Amerikaanse omroep CBS.

The_honeysThe Honeys staan op 17 September 1963 in de Capitol Studio in Hollywood om het nummer The One You Can't Have op te nemen. The One You Can't Have wordt geproduceerd door Brian Wilson. The Honeys bestaan uit Marilyn en Diane Rovell en hun nichtje Ginger Blake. The One You Can't Have wordt op 2 December 1963 in de Verenigde Staten uitgebracht. Brian Wilson trouwt op 7 december 1964 met Marilyn Rovell. Hun dochters Carnie en Wendy formeren eind jaren tachtig met Chynna Phillips, de dochter van John en Michelle Phillips van The Mamas & The Papas, het trio Wilson Phillips.

Op 17 September 1952 neemt Frank Sinatra met de producer Mitch Miller zijn laatste plaat op voor Columbia Records. In de negen jaar die Sinatra voor deze platenmaatschappij heeft gewerkt, heeft hij meer dan 400 opnamen gemaakt. Frank Sinatra tekent een nieuw contract bij Capitol Records, waar begin 1953 zijn eerste album op dit label op de markt komt.

De 20-jarige Merrill Osmond treedt op 17 September 1973 in Salt Lake City in het huwelijk met de 22-jarige onderwijzeres Mary Carlson. Merrill Osmond is het eerste lid van The Osmond Brothers en de derde zoon van de familie Osmond die de vrijgezellenstatus opgeeft. Zijn broers Tom en Virl Osmond zijn hem voorgegaan.


Muziek Jarige Op 17 September

1923: Hank Williams - Country Zanger USA († 1 Jan. 1953)
1933: Jeanine Deckers - The Singing Nun († 31 Maart 1985)
1934: Little Milton (James Milton Campbell, Jr).- Blues Zanger/Gitarist USA († 4 Aug. 2005)
1939: Lamonte Mclemore - 5th Dimension Zanger
1947: Jim Hodder - Steely Dan Drums († 15 Juni 1990)
1950: Fee Waybill (John Waldo Waybill) - The Tubes Zanger
1959: Ina Eastwood - Distant Cousins Zangeres
1960: Marcel Kapteijn - Ten Sharp Zanger
1968: John Penney - Neds Atomic Dustbin Zanger
1967: Koen Wauters - Clouseau Zanger
1969: Keith Flint - The Prodigy Zanger
1969: Adam Devlin - The Bluetones Gitaar
1973: Anastacia (Newkirk) - Zangeres USA
1976: Maile Misajon - Eden's Crush Zangeres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten