Zoeken in de muziekgeschiedenis

15 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 15 September

Johnny_ramoneJohnny Ramone, de legendarische gitarist en medeoprichter van The Ramones overlijdt op 15 September 2004 in Los Angeles, na een gevecht van 5 jaar, aan de gevolgen van prostaatkanker. Op het moment van zijn dood is Johnny omringd door zijn vrouw Linda en enkele van zijn beste vrienden, waaronder Eddie Vedder van Pearl jam en Rob Zombie. Johnny Ramone, echte naam John Cummings, was een van de originele groepsleden van The Ramones, die verder nog uit zanger Joey Ramone (Jeffrey Hyman), drummer Tommy Ramone (Thomas Erdelyi) en bassist Dee Dee Ramone (Douglas Colvin) bestaat. The Ramones worden in de jaren zeventig opgericht in New York en worden al snel de pioniers van de punkrock. Op 16 Augustus 1974 maken The Ramones hun live-debuut in de geruchtmakende club CBGB's in New York. De groep heeft hits met Rock 'n Roll Highschool, Pet Semetary en Blitzkrieg Bop, maar in 1996 besluiten ze ermee op te houden. Op 16 Maart 1996 geven zij hun afscheidsconcert in Buenos Aires in Argentinie. Na 22 jaar en zestien albums vinden zij het wel genoeg geweest. Joey Ramone overlijdt op 15 april 2001 op 49-jarige leeftijd aan lymfklierkanker. Dee Dee Ramone, die de groep in Augustus 1989 heeft verlaten, overlijdt op 5 Juni 2002, op 39 Jarige leeftijd, aan een overdosis. In 2002 worden The Ramones opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Johnny Ramone is 55 jaar geworden.

Op 15 September 1988 maakt Mark Knopfler het officiele einde van de groep Dire Straits bekend. De zanger/gitarist gaat solo verder. In 1991 wordt Dire Straits echter opnieuw geformeerd, en begint in Augustus 1991 aan een nieuwe wereldtournee. Op 28, 29 en 30 September 1991 staat de groep drie keer in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. Als de twee jaar durende tournee is voltooid heeft de groep voor meer dan zeven miljoen fans opgetreden.

In_through_the_outdoorLed Zeppelin bereikt op 15 September 1979 de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst met het album In Through The Outdoor. De Britse groep is op 30 Mei 1978 met de opnamen van hun 7e album begonnen. Het is dan de eerste keer dat de groep weer bij elkaar komt, sinds de tragische dood van Robert Plant's zoon Karac in Juli 1977. In Through The Out Door verschijnt eind Augustus 1979. De hoes is in een bruine zak verpakt: "You could put it in a brown paper bag, and it would still top the charts" aldus de filosofie van manager Peter Grant. In Through The Outdoor is op 8 September 1979 binnengekomen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 15 September 1979 zeven weken aan de top. In Nederland komt het album op 8 September 1979 de albumlijst binnen en bereikt een 21-ste plaats als hoogste notering. Led Zeppelin krijgt op 7 Januari 1980 voor het album In Through The Outdoor in Amerika een platina plaat uitgereikt.

Jimi_hendrix_september_15Jimi Hendrix staat op 15 September 1968 in het Memorial Auditorium in Sacramento, Californie. Het voorprogramma wordt verzorgd door The Soft Machine en Eire Apparent en Special Guests Vanilla Fudge. The Jimi Hendrix Experience, bestaande uit Jimi Hendix (gitaar), Mitch Mitchel (drums) en Noel Redding (bas) speelt de volgende nummers: Johnny B. Goode, Are You Experienced?, Stone Free, Red House,  Foxey Lady, I Feel Fine, Hey Joe, Star Spangled Banner en Purple Haze.

Jefferson Airplane en The Doors treden op 15 September 1968 gezamelijk op in het Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het concert van Jefferson Airplane flipt Doors zanger Jim Morrison volledig, en onder invloed van drug en alcohol rent hij het podium op en begint wild te dansen om vervolgens in elkaar te storten. Morrison wordt met spoed in het Wilhelmina Gasthuis opgenomen en The Doors spelen later op de avond zonder hem. Toetsenist Ray Manzarek neemt daarbij de zangpartijen voor zijn rekening. De reden dat Jim Moriison volkomen flipte wordt verklaard door het feit dat hij in het vliegtuig naar Amsterdam een brok hasj als ontbijt heeft genomen, en in Amsterdam ook als lunch en diner een brok hasj heeft genuttigd.

Op 15 September 1962 bezoeken The Beatles de kantoren van de Londense krant Daily Mirror voor een interview met Peter Jones, naar aanleiding van de aanstaande release van hun eerste single Love Me Do op 5 Oktober 1962. De verslaggever is kennelijk niet onder de indruk, want hij noemt de Fab 4 achteraf "een groep van niks". Jones heeft het duidelijk mis, want twee jaar later zijn The Beatles bezig aan de laatste dagen van hun eerste Amerikaanse tournee. Op 15 September 1964 zijn ze in Cleveland waar ze halverwege hun concert een kwartier het podium moeten verlaten om het publiek te kalmeren. Op 17 September 1964 heeben ze eigenlijk een rustdag, maar in plaats daarvan treden ze op voor een uitzinnige menigte in Kansas City. Het aanbod van een rijke concertpromotor, 150.000 dollar voor één concert, is te goed om af te slaan.

Willie_boboOp 15 September 1983 overlijdt in Los Angeles na een lang ziekbed Willie Bobo. Willie Bobo wordt op 28 Februari 1934 in de wijk Spanish Harlem, New York geboren als William Correa. In de jaren zestig geldt hij als één van de beste Latin-Jazz slagwerkers, en werkt onder meer met Mongo Santamaria, Mary Lou Williamsn en Cal Tjader Modern Mambo Quintet. In 1966 neemt hij, als B-kantje voor de single Fried Neck Bones de originele versie op van het nummer Evil Ways, dat een paar jaar later een grote hit wordt voor Carlos Santana. Zijn zoon, Eric Bobo (geboren als Eric Correa) is rapper bij de groep Cypress Hill. Willie Bobo is 49 jaar geworden.

Bassist Gary Thain, van Uriah Heep, krijgt op 15 September 1974 een bijna fatale stroomstoot tijdens een Uriah Heep concert in Dallas. Hij overleeft het ongeluk maar blijft niet lang meer bij de groep. Eind 1974 wordt Gary Thain gevraagd om te vertrekken, wegens zijn steeds erger wordende drugsverslaving die hem op 8 December 1975 fataal wordt. Na een overdosis drugs overlijdt Gary Thain op 27 jarige leeftijd.

Jimi Hendrix staat op 15 September 1969 in de Record Plant Studio in New York voor de opname van het nummer Stepping Stone. Hij wordt hierbij begeleidt door Mitch Mitchell op drums en Billy Cox op basgitaar. Op 23 September wordt de laatste hand aan Stepping Stone gelegd. Eén van de eerste takes wordt in Maart 1970 haastig als single uitgebracht om samen te vallen met de Cry Of Love tour. De single wordt geen succes, en wordt snel teruggetrokken. Stepping Stone verschijnt in September 1972 in een geremixte vorm op het vierde postume album War Heroes (September 1972) van Jimi Hendrix.

The_who_gaumont_cinema_september_15Op 15 September 1966 worden om 11 uur 's morgens, in de BBC's Lime Grove Studio, opnamen gemaakt voor Top Of The Pops, het televisieprogramma van de BBC dat diezelfde avond van 19.30 tot 20.00 wordt uitgezonden. The Who speelt hun nieuwe single Ixe2x80x99m A Boy. 's Avonds staat de groep om half zeven en om negen uur in de Gaumont Cinema in Hanley, Stoke-On-Trent in het Engelse graafschap Staffordshire. Eigenlijk is dit optreden het begin van de tweede theater tour van The Who in 1966 door Engeland. De groep speelt door diverse oorzaken echter maar drie shows, de andere elf (!) woden afgelast. Naast de komiek Max Wall, Oscar (alias Paul Nicholas) en The Merseys is ook de nieuwe groep The Cream één van de support-acts. The Cream, later Cream bestaat uit gitarist/zanger Eric Clapton, drummer Ginger Baker en bassist/zanger Jack Bruce. De volgende dag wanneer The Who optreedt in de Odeon Cinema in Derby is The Cream vervangen door de groep The Magic Lanterns.

Nadat Jimi Hendrix op 6 September 1970 heeft opgetreden op het Fehmarn Festival in West-Duitsland krijgt bassist Billy Cox een drankje aangeboden waarin drugs blijken te zitten. De bassist wordt daar zo ziek van dat de rest van de Europese optredens wordt afgelast. Billy Cox keert terug naar Amerika en Jimi Hendrix vertrekt naar Londen, Engeland. Daar bezoekt hij op 15 September 1970 in Ronnie Scott's Club een concert van Eric Burdon & War. Twee dagen later, op 17 September 1970 is Hendrix weer in  Ronnie Scott's Club en speelt tijdens een gastoptreden met Eric Burdon & War mee op de nummers Mother Earth en Tobacco Road. Het is zijn laatste optreden. Op 18 September 1970 wordt de dan 27-jarige Jimi Hendrix om 11:45 in het St. Mary Abbots Hospital in Kensington dood verklaard. Hij blijkt te zijn overleden aan een overdosis slaappillen.

Op 15 September 1968 wordt door NBC in Amerika de eerste aflevering van het programma SOUL uitgezonden. Gasten zijn ondermeer Martha & The Vandellas en Lou Rawls.

Jagger_en_boudewijnOm promotie te doen voor zijn tweede solo-album Primitive Cool, is Mick Jagger in September 1987 een paar dagen in Nederland. Voor het programma Veronica's Countdown worden de nummers Let's Work en Say You Will opgenomen. Mick Jagger logeert in het Amstel Hotel in Amsterdam, waar hij op 15 September 1987 een ontmoeting heeft met Boudewijn Buch. Het is voor het eerst dat die zijn grote held Mick Jagger mag interviewen. Boudewijn Buch is erg zenuwachtig, maar wordt door Mick Jagger nog redelijk op zijn gemak gesteld. Het relaas van de ontmoeting wordt in de Nieuwe Revu van 25 September 1987 afgedrukt. Op televisie is een beeldverslag te zien bij de VARA.

Vanaf 15 September 1990 is Bruce Hornsby invaller bij Grateful Dead. Hornsby vervangt, de op 26 Juli 1990 aan een overdosis overleden, toetsenist Brent Mydland. Hornsby speelt in totaal meer dan 100 optredens met Grateful Dead. In Nederland is Bruce Hornsby vooral bekend van het nummer The Way It Is, dat op 20 September 1986 op de eerste plaats staat in de Nederlandse Top 40.

Michael Jackson geeft op 15 September 1993 een concert in een half vol stadion in Moskou als onderdeel van zijn Dangerous wereldtournee. Slecht weer en kaartjes die voor de Moskovieten te duur zijn (bijna twee maandsalarissen) zorgen voor de lage opkomst.

Pink_floyd_wish_you_were_here_albumOp 15 September 1975 wordt Wish You Were Here van Pink Floyd uitgebracht. Het album is in de Abbey Road Studio in Londen opgenomen tussen 6 Januari en 19 Juli 1975. De productie is in handen van Pink Floyd. De techniek is gedaan door Brian Humphries met hulp van Peter James. Op Wish You Were Here staat ondermeer het nummer Shine On You Crazy Diamond, dat in twee delen op de plaat staat. Op kant 1 part 1 t/m 5 en op kant 2 part 6 t/m 9. Shine On You Crazy Diamond is een ode aan het ex-lid Syd Barrett, die begin 1968 dringend gevraagd wordt Pink Floyd te verlaten wegens zijn drugsgebruik en onhandelbaar gedrag. Echter het respect voor Barrett is al die jaren wel gebleven, omdat Barrett als oprichter van Pink Floyd de basis voor het succes heeft gelegd met hits als Arnold Layne en See Emily Play. Tijdens het afronden van de opname van Shine On You Crazy Diamond komt Syd Barrett plotseling de studio binnen. Na zeven jaar is dit een bijzonder weerzien, maar daarna zien de leden van Pink Floyd Barrett niet meer terug. Op de radio wordt Shine On You Crazy Diamond zelden gedraaid, omdat het nummer te lang duurt. Op het eind 1981 verschenen verzamelalbum A Collection Of Great Dance Songs verschijnt een ingekorte versie. Dat leidt tot de nodige kritiek omdat het de tekst en de muziek ontkracht. De titelsong Wish You Were Here kan evenals Shine On You Crazy Diamond opgevat worden als een ode aan Syd Barrett. In het nummer Have A Cigar, zingt Roy Harper mee, dit nummer wordt op Columbia 3-10248, op 15 November 1975, samen met Welcome To The Machine op de b-kant, uitgebracht. Have A Cigar/Welcome To The Machine is een aanklacht van Roger Waters tegen de muziekindustrie. Het album komt op 27 September 1975 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Wish You Were Here bereikt de tweede plaats.

Op 15 September 2005 verzorgt David Bowie een verrassingsoptreden tijdens de show van Arcade Fire in het Central Park in New York."Ik vind het fantastisch om met deze groep op de planken te staan", luidt het commentaar van David Bowie. Een week eerder, op 8 September  2005 heeft Bowie ook al met Arcade Fire opgetreden tijdens het Fashion Rocks 2005 in de Radio City Music Hall in New York. Dit is tevens de tweede keer binnen één week dat David Bowie na zijn hartoperatie optreedt. In Juni 2004 heeft hij zijn Reality-wereldtournee moeten staken in verband met een spoedoperatie aan een dichtgeslibde ader.

Hoe_sterk_is_de_eenzame_fietserIn de week van 15 September 1973 is het album Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser van Boudewijn De Groot de LP Van De Week op Radio Veronica. Op dit album staan ondermeer de hits Jimmy en Tante Julia. Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser komt op 29 September 1973 op nummer 13 binnen in de LP Top 20. Het album staat in de week van 24 November 1973 op de eerste plaats. Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser is voor Boudewijn de Groot zijn eerste album in vijf jaar. Hij heeft zichzelf al die tijd vooral beziggehouden met het produceren van platen van ondermeer Leon de Graaff, Kraayeveld en Rob de Nijs. Op Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser staan de volgende nummers: Terug Van Weggeweest, Wat Geweest Is Is Geweest, Onderweg, Het Spaarne, Kindermeidslied, Jimmy, Tante Julia, Ik Zal Je Iets Vertellen, Parijs Berlijn Madrid, De Kleine Schoorsteenveger en De Reiziger. Boudewijn De groot kijkt tevreden terug op het album: "Ik voelde me sterker dan ooit. Ieder nummer heeft te maken met een wezelijk facet van mij. Weggaan en weer terugkomen, denken aan verleden, in de toekomst nog alle kanten opkunnen, de plaats waar we wonen, enz, enz, enz.Toch is xc3xa9xc3xa9n ding zeker; waar we ook naar toe gaan, we komen altijd terug."

Pierre_van_damdat_bruine_cafeOp 15 September 1990 komt Dat Bruine Cafxc3xa9 van Pierre van Dam op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40. Dat Bruine Cafe staat drie weken in de lijst, en haalt de 35ste plaats. Pierre van Dam wordt in 1989 ontdekt door Peter de Wijn nadat hij als Koos Alberts in de Soundmixshow van Hennie Huisman op televisie heeft opgetreden. Dat Bruine Cafeis tot nu toe de enige Top 40-notering voor Pierre van Dam.

Tijdens een veiling op 15 September 1994 in Londen brengt een bandopname van The Quarrymen een bedrag van $156.000 op. De band wordt te koop aangeboden door een Canadese zakenman die het meer dan dertig jaar in een kluis heeft bewaard. EMI Records is de nieuwe eigenaar. Op de band staan Baby Let's Play House en Puttin' On The Style, opgenomen op 6 Juli 1957 tijdens een tuinfeest van de St. Peter's Parish Church in Liverpool. Dezelfde dag waarop Paul McCartney voor het eerst kennis maakt met John Lennon.

Op 15 September 1965 wordt door de Britse commerciele omroep ITV het eerste van drie televisieprogramma's rond Cliff Richard & The Shadows uitgezonden

I_should_be_so_luckyKylie Minogue is een gevestigde naam door haar rol van Charlene Ramsey in de Australische soap Neighbours, waarnaar elke dag meer dan 15 miljoen mensen kijken. Tijdens een kort verblijf in Londen zit ze op 15 September 1987, haar laatste middag, in de receptieruimte van het VineYard studio complex bij het metrostation Borough in Londen te wachten op een ontmoeting met Peter Waterman. De producer is haar echter totaal vergeten, en zit in zijn buitenverblijf in Newton-Le Willows bij de Merseyside wanneer zijn collega Mike Stock hem belt met de vraag of een kleine Australische hem nog iets zegt. "Ze is in de stad", zegt Waterman, waarop Stock antwoord dat ze al lang en breed in de receptieruimte zit, en over een paar uur terugvliegt naar Australie. "Ze verwacht iets met ons te doen, en wel nu!! antwoord Stock. Zonder nadenken zegt Waterman "She should be so lucky". Binnen een half uur heeft Waterman de tekst geschreven en doorgefaxt naar Londen. De single wordt met behulp van Matt Aitken opgenomen, en wanneer Waterman later belt hoe het gegaan is antwoord Aitken: "Dit meisje heeft echt een heel aardige stem". Vervolgens wordt heel Kylie Monigue door het trio Stock Aitken en Waterman vergeten totdat op de kerstparty van PWL (Pete Waterman Limited) een plaat gedraaid wordt die Pete Waterman niet kent. "Ik vond hem fantastisch, dus ik snelde naar de DJ en vroeg aan hem wat het was", aldus Waterman. Het blijkt I Should Be So Lucky van Kylie Minogue te zijn. Op 23 Januari 1988 wordt I Should Be So Lucky uitgebracht. De single staat vanaf 20 Februari 1988 in totaal 5 weken op de eerste plaats in Engeland, wat in tien jaar niet meer is voorgekomen, en haalt ook de toppositie in meer dan twaalf andere landen. De samenwerking met Stock Aitken en Waterman blijkt uiterst succesvol. In twee jaar tijd worden tien singles uitgebracht waarvan er 4 op Nr. 1 komen, 5 een tweede plaats halen en één een vierde plaats.

The_everly_brotherson_the_wings_of_Op 15 September 1984 komen The Everly Brothers met On The Wings Of A Nightingale op 32 binnen in de Nederlandse Top 40. On The Wings Of A Nightingale is op 10 Augustus 1984 uitgebracht, en bereikt uiteindelijk een vierde plaats. Het is voor het eerst sinds 1973 dat er een nieuwe single van The Everly Brothers verschijnt. On The Wings Of A Nightingale is geschreven door Paul McCartney. Op de B-kant staat Asleep, een nummer van Don Everly. De single is geproduceerd door Dave Edmunds.

De Casbah Coffee Club in Liverpool wordt op 15 September 2006 door de Britse regering op de monumentenlijst gezet. De Casbah Coffee Club is destijds door de moeder van Pete Best, de eerste drummer van The Beatles, ingericht in de kelder van haar Victoriaanse huis in Liverpool. Hier hebben The Beatles, als The Quarrymen, tijdens de openingsavond op 29 Augustus 1958 opgetreden. The Quarrymen zijn dan de vervangers van The Les Stewart Quartet. Deze groep (met o.a. gitarist George Harrison en drummer Ken Brown) krijgt vlak voor de opening ruzie en gaat uit elkaar. George Harrison stelt voor The Quarrymen voor de opening te vragen. Zodoende spelen op 29 Augustus 1958 drie Beatles voor het eerst met elkaar samen (John Lennon, Paul McCartney en George Harrison). Ken Brown is die avond de drummer van The Quarrymen.

The_english_rose_het_eerste_kinderboek_The English Rose, het eerste kinderboek van Madonna, ligt vanaf 15 September 2003 in de boekhandel. Dezelfde avond is Madonna te zien op de Amerikaanse televisie in de show van Oprah Winfrey. The English Rose verschijnt tegelijkertijd in dertig verschillende talen, een absoluut unicum. Het boek gaat over afgunst en jaloezie en wat voor onnodig lijden deze gevoelens teweegbrengen in onze levens. "Had ik maar over zulke onderwerpen kunnen lezen toen ik nog een kind was! Ik hoop dat mijn boeken kinderen van alle leeftijden inspireren. Zelfs volwassen kinderen", aldus Madonna. "Ik hou meer van kleine kinderen dan van grote mensen. Kinderen hebben nog geen slechte gewoonten", voegt zij hieraan toe.

Om promotie te doen voor zijn nieuwe album Drive, is Robert Palmer op 15 September 2003 voor een kort bezoek in Nederland. Tussen half 3 en 3 uur is Palmer te gast bij Radio 2. Vervolgens gaat hij langs bij Radio Veronica en wordt bij de TROS een interview opgenomen voor het programma Poster. Elf dagen later komt het bericht dat Robert Palmer, tijdens een korte vakantie in Parijs, op 55-jarige leeftijd, aan een hartstilstand is overleden.

Op 15 September 1987 krijgt Grateful Dead een platina plaat in Amerika voor de verkoop van één miljoen exemplaren van In The Dark. Het album is op 25 Juli 1987 binnengekomen in de Billboard-albumlijst, en bereikt uiteindelijk de zesde plaats.

De 23-jarige David Hallyday treedt op 15 September 1989 in het huwelijk met het 24-jarige fotomodel Estelle Lefebure. David's vader, de Franse zanger Johnny Hallyday komt naar de bruiloft met diens nieuwe vriendin Leah. Sylvie Vartan, de moeder van de bruidegom, komt met haar echtgenoot Tony Scotti met wie zij vijf jaar eerder is getrouwd. David en Estelle Hallyday krijgen twee dochters: Ilona in 1994 en Emma in September 1997. In 2000 gaan David en Estelle uit elkaar. David Hallyday hertrouwt in juni 2004 met ontwerpster Alexandra Pastor. Op 8 Oktober 2004 wordt hun zoon Cameron geboren.

World_music_awards_2004_celine_dionOp 15 September 2004 wordt de uitreiking van de zestiende World Music Awards 2004 rechtstreeks op televisie uitgezonden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Naderhand zien meer dan één miljard televisiekijkers in 160 landen hoogtepunten van deze show in een samenvatting. Het evenement rond de jaarlijkse World Music Awards wordt dit keer niet, zoals gebruikelijk, gehouden in Monte Carlo. Plaats van handeling is het Thomas & Mack Center in Las Vegas. Deze locatie biedt plaats aan meer dan tienduizend bezoekers. Er zijn live-optredens van onder anderen Alicia Keys, Usher, Avril Lavigne en Westlife. De Canadese zangeres Celine Dion wordt onderscheiden als de bestverkochte zangeres aller tijden. Sinds 1987 zijn er van haar wereldwijd bijna 175 miljoen platen verkocht. Hierbij zijn niet inbegrepen de twaalf albums die zij, aan het begin van haar carriere, heeft opgenomen in het Frans. "Dit is gewoon ongelooflijk! Ik krijg al kippenvel als ik erover praat", zegt Rene Angelil, de manager en de echtgenoot van Celine Dion. Zij ontvangt haar Diamond Award uit handen van acteur Michael Douglas (foto). De World Music Awards zijn gebaseerd op internationale verkoopcijfers.

Renxc3xa9e Zellweger maakt op 15 September 2005 bekend dat zij wil scheiden van Kenny Chesney. De actrice is op 9 Mei 2005 op de Amerikaanse Maagdeneilanden, tijdens een korte plechtigheid, met de country-zanger getrouwd. Rene Zellweger en Kenny Chesney kennen elkaar dan pas enkele maanden. Zij hebben elkaar in Januari 2005 leren kennen tijdens een benefietconcert voor slachtoffers van de tsunami van 26 December 2004. De 36-jarige Rene Zellweger, die in 2004 een Oscar heeft gekregen voor haar rol in Cold Mountain, heeft eerder relaties gehad met Jack White, de gitarist van The White Stripes, en met Jim Carrey, de komiek. Op 20 December 2005 wordt de scheiding tussen Zellweger en Chesney door de rechter bekrachtigd.

Op verzoek van de autoriteiten onderbreken The Beatles op 15 September 1964, op verzoek van de plaatselijke autoriteiten, hun optreden in Cleveland, Ohio om schreeuwende fans rustig te krijgen nadat die het podium van het Public Auditorium  hebben bestormd. The Beatles zijn sinds 19 Augustus 1964 op tournee door Amerika. Op 20 September 1964 wordt het laatste concert in New York gegeven. Het is een liefdadigheidsvoorstelling die $25.000 opbrengt.

Billy_corganOp 15 September 2003 laat Billy Corgan weten dat zijn groep Zwan is ontbonden. "Een aantal mensen heeft mij gevraagd waarom ik het aan niemand heb verteld. Dit is een fase van mijn leven waarin ik niet rond ren om nieuws op gang te brengen. Ik heb echt plezier beleefd aan mijn ervaringen met Zwan. Alleen wordt het, zonder een dieper gevoel van loyaliteit, een sleur. Bij The Smashing Pumpkins hadden wij de houding van: wij gaan ervoor, wat er ook gebeurt. Die mentaliteit sleepte ons overal doorheen. Vooral, omdat wij bij de Pumpkins twee leden hadden met een drugs-probleem. Ik zat met hart en ziel in The Smashing Pumpkins. Ik had gehoopt dat ik daarna iets kon beginnen dat evenveel voor mij zou betekenen. Ik ben nu 36 jaar. Ik ben klaar voor een solo-carriere. Ik heb een goed gevoel over wat ik gedaan heb", aldus de ex-zanger van The Smashing Pumpkins. Zwan heeft in Januari 2003 één album uitgebracht. In de Verenigde Staten zijn er van dit album: Mary, Star Of The Sea nog geen 300.000 platen verkocht. In Juni 2003 heeft Zwan wegens familie-omstandigheden plotseling hun Europese tournee moeten afbreken. Op 9 Juni 2003 heeft Zwan nog op Pinkpop gespeeld. In Augustus 2003 is hun bassiste Paz Lenchantin al uit de groep gestapt.

In Londen wordt op 15 September 1997 een benefietconcert gegeven voor de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op het Caribische eiland Montserrat. In de Royal Albert Hall zijn 4.500 mensen getuige van optredens van ondermeer Elton John, Sting en Paul McCartney.

ABBA begint op 15 September 1979 aan een tournee door de Verenigde Staten, Canada en Europa. Het eerste optreden is in de P.N.E in Vancouver, Canada. Na afloop is er een feest om de 33ste verjaardag van drummer Ola Bunkert te vieren. Op 24 Oktober 1979 is er een concert van ABBA in Ahoy Rotterdam. ABBA arriveert die moren op vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam, waar Bjorn door Ad Visser voor het programma TopPOp wordt geinterviewd over de single Chiquitita. De tournee wordt op 15 November 1979 met een concert in de R.D.S. Main Hall in Dublin, Ierland afgesloten.

Op 15 September 1998 wordt eigenhandig door Reba McEntire, voor het Johnny Grant Building aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles ter hoogte van huisnummer 7018, haar ster onthult op de Hollywood Walk Of Fame. De country-zangeres is hiermee inmiddels de 2120ste artiest die deze eer te beurt valt.

Drive_the_carsThe Cars komen op 15 September 1984 op een veertigste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met het nummer Drive. De single komt niet hoger dan 28. In Juli 1985 wordt Drive tijdens Live Aid gebruikt als muzikale omlijsting bij beelden van hulpeloze Afrikaanse moeders en hun kinderen. Drive wordt naar aanleiding hiervan opnieuw uitgebracht en komt op 28 September 1985 de Nederlandse Top 40 binnen. Nu is de single goed voor een veertiende plaats. Drive is geschreven door Ben Orr, de bassist van The Cars, die de groep in 1976 in Boston, samen met Ric Ocasek, opgericht. The Cars hebben met Just What I Needed in 1978 voor het eerst een hit in de Billboard Hot 100. Shake It Up bereikt in 1981 de vierde plaats. In april 2000 wordt bij Ben Orr alvleesklierkanker geconstateerd. In de zomer van 2000 komen de leden van The Cars nog bij elkaar voor de opnamen van een film die wordt verwerkt in een DVD die in november 2000 uitkomt. Ben Orr overlijdt op 3 Oktober 2000, op 53-jarige leeftijd, in Atlanta.

Op 15 September 1968 wordt, door een brand, het huis van Roy Orbison in Hendersonville,Tennessee compleet verwoest. Hierbij komen zijn zoons, de tienjarige Roy Dewayne en de zesjarige Anthony King, om het leven. Roy en Anthony zijn twee van de drie kinderen van Roy Orbison en zijn eerste vrouw Claudette Frady, die op 7 juni 1966 dodelijk is verongelukt.

Cliff Richard is op 15 September 1976 in Kopenhagen en Stockholm voor een aantal promotiebezoeken. Een dag later vliegt hij door naar Leningrad voor een twintig dagen durende tournee door de Sovjet-Unie. De autoriteiten verbazen zich hier over het enthousiasme van het publiek, en vragen of de tournee kan worden uitgebreid. Cliff Richard kan aan dit verzoek echter niet voldaan, en weigert vriendelijk.

HcarmichaelHoagy Carmichael (geb op 22 Nov. 1899) staat op 15 September 1930, samen met His Orchestra, in de studio om het nummer Georgia On My Mind op te nemen. Carmichael heeft het nummer samen met Stuart Gorrell geschreven. Op dit nummer is Bix Beiderbeckke te horen op kornet. Ontelbare aantallen artiesten hebben in de loop der tijd een cover van Georgia On My Mind opgenomen, waaronder Mildred Bailey (1932), Django Reinhardt (1936), Billy Holiday (1937), Gene Krupa (1941), Fats Waller (1941), Art Blakey & THe Jazz Messengers (1956), Ray Charles (1960), The Righteous Brothers (1966), De Maskers (1967), James Brown (1970), Jerry Lee Lewis (1977), Willie Nelson (1978), Michael Bolton (1989) en Peter Skellern (1995). De versie van Ray Charles is in 1960 goed voor een nummer xc3xa9xc3xa9n-notering in de Billboard Hot 100. Mede daardoor is sinds 1962 Georgia On My Mind officieel het volkslied van de Amerikaanse staat Georgia. Hoagy Carmichel overlijdt op 27 December 1981, op 82-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartaanval.

Op 15 September 1953 treedt de dan 19-jarige Jerry Lee Lewis in het huwelijk met Jane Mitcham. Op 2 November 1954 wordt hun zoon Jerry Lee Lewis jr. geboren. Deze oudste zoon van de zanger/pianist is op 13 November 1973 bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Op 12 December 1957 trouwt Jerry Lee Lewis met zijn dertienjarige achternichtje Myra Gale Brown, terwijl hij officieel nog met Jane Mitcham is getrouwd. Hij heeft de echtscheiding op 4 September 1957 aangevraagd. Die wordt pas op 13 Mei 1958 door een rechter bekrachtigd. Het is de tweede keer dat Jerry Lee Lewis dit overkomt. Als hij met Jane Mitcham trouwt, is het huwelijk met zijn eerste vrouw Dorothy Barton evenmin ontbonden. Deze echtscheiding wordt pas 23 dagen later uitgesproken.

Vanaf 15 September 1980 is David Bowie te zien in het toneelstuk The Elephant Man. In dit toneelstuk, wat te zien is in het Booth Theatre op Broadway, New York, speelt David Bowie de rol van John Merrick, een mismaakte man die leeft van 1862 tot 1890. David Bowie heeft deze rol van Philip Anglim overgenomen, die de rol sinds de de Broadway-premiere op 19 April 1979 gespeeld heeft. Na 916 voorstellingen valt op 28 Juni 1981 het doek voor The Elephant Man in New York. David Bowie krijgt lovende kritieken voor zijn vertolking van John Merrick.

Op 15 September 1995 wordt in de Koningin Elizabethzaal in Antwerpen het album Helmut Lotti Goes Classic opgenomen. Helmut Lotti wordt hierop begeleid door het Golden Symphonic Orchestra onder leiding van Andre Walschaerts. De productie is in handen van Peter Koelewijn. In November 1995 wordt Helmut Lotti Goes Classic uitgebracht, en is al snel de snelst- en bestverkochte plaat ooit in Belgie. Helmut Lotti Goes Classic wordt uiteindelijk beloond met twaalf keer platina.

Park_monsanto_nightDoor de Amerikaanse omroep CBS wordt op 15 September 1968 de televisie registratie van A Happening In Central Park van Barbra Streisand uitgezonden. A Happening In Central Park is het gratis concert dat Barbra Streisand op 17 Juni 1967 in THe Sheep Meadow in Central Park, New York voor 135.000 fans heeft gegeven. Het concert wordt gesponsored door Rheingold Beer. Barbra Streisand's televisie sponsor Monsanto, zorgt ervoor dat het concert wordt opgenomen zodat het later kan worden uitgezonden. Barbra Streisand zingt ondermeer de volgende nummers: I Can See It, Love Is Like a New Born Child, Cry Me A River, People, Second Hand Rose en Happy Days Are Here Again.

Vanaf 15 September 1969 ligt de single The Sulli-Gulli van The Ed Sullivan Singers & Orchestra in de platenwinkel. Presentator Ed Sullivan van het CBS-televisieprogramma The Ed Sullivan Show heeft de single uitgebracht in de hoop dat de Sulli-Gulli een dansrage wordt. De single en de dans slaan echter niet aan.

Op 15 September 1974 treedt Liza Minnelli in het huwelijk met de veertigjarige filmproducent Jack Haley. Voor de de 28-jarige dochter van Judy Garland is dit dan al haar tweede huwelijk. Vanaf 3 Maart 1967 is Liza Minelli getrouwd geweest met de entertainer Peter Allen. In 1971 heeft zij een relatie met Desi Arnaz Jr. en vanaf 1973 gaat zij enige tijd om met Peter Sellers. Sinds 24 Juni 1974 zijn Liza Minnelli en Peter Allen officieel gescheiden. Allen overlijdt op 18 Juni 1992 aan aids. Liza Minella en Jack Haley gaan na vijf jaar, in 1979 uit elkaar. Haley overlijdt op 21 April 2001 op 67-jarige leeftijd.

Lets_spend_the_night_togetherDavid Bowie komt op 15 September 1973 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Let's Spend The Night Together. Dit nummer van The Rolling Stones is één van de track op het David Bowie-album Pin Ups. Op Pin Ups zingt David Bowie zijn favoriete liedjes uit de jaren zestig, waaronder Friday On My Mind (The Easybeats), See Emily Play (Pink Floyd), Where Have All The Good Times Gone (The Kinks) en Anyway, Anyhow, Anywhere en I Can't Explain (The Who).  Let's Spend The Night Together blijft op 21 steken. Pin Ups komt op 3 November 1973 binnen in de LP Top 20, en bereikt de tiende plaats.

Op 15 September 1977 geeft Cliff Richard een concert in het Congresgebouw in Den Haag. Zijn vroegere begeleiders, The Shadows, staan een maand later voor een concert in Den Haag. De Britse zanger is van 9 tot 24 September 1977 op tournee door Europa.

Een 34 jaar oude man krijgt op 15 September 1997 van een Franse rechtbank een forse schadevergoeding toegewezen, nadat hij tijdens een concert van U2 in 1993 te dicht bij de speakers staat en daardoor doof is geworden. De man krijgt een vergoeding van 30.000 euro.

DollyelvisVanaf 15 September 2006 is Elvis Presley samen met Dolly Parton postuum te zien in een reclamespot op de Amerikaanse televisie. Het filmpje is bedoeld om toeristen naar Tennessee te trekken. Elvis Presley en Dolly Parton rijden in een rode sportwagen. Dolly Parton zegt dan tegen Elvis Presley: "Let's pick it up a little bit, honey. There's all kinds of things to do in Tennessee. But next time, let's take the pink Cadillac". Het fragment van Elvis Presley is afkomstig uit één van zijn speelfilms. In deze scene is de opname van Dolly Parton later digitaal ingezet.

Op 15 September 1961 nemen The Pendletones thuis bij Hite Morgen in Los Angeles de demo's op van Surfin' (van Brian Wilson en Mike Love), Luau (van Hite Morgen en zijn zoon Bruce) en Lavender (van Dorinda Morgan) op. The Pendletones bestaan uit de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, hun neef Mike Love en hun vriend Al Jardine. Surfin' en Luau worden op 3 Oktober 1961 in de World Pacific Studio in Los Angeles opnieuw opgenomen en op 8 December 1961 door Candix Records op single uitgebracht. Na overleg met de A&R-manager van Candix en de distributeur Ross Regan wordt de naam The Pendletones veranderd in The Beach Boys. Surfin' komt op 17 Februari 1962 binnen in de Billboard Hot 100, en haalt een teleurstellende 75ste plaats.


Muziek Jarige Op 15 September

1940: Jimmy Gilmer - Zanger USA
1941: Les Braid - Swinging Blue Jeans Bas
1942: Lee Dorman- Iron Butterfly Bas
1956: Jaki Graham - Zangeres Engeland
1958: Tim Whelan - Furniture Gitaar
1960: Mitch Dorge - Crash Test Dummies Drummer
1959: Kay Gee - Naughty By Nature
1976: Ivette Sosa - Eden's Crush
1977: Paul Thomson - Franz Ferdinand Drums

Geen opmerkingen:

Een reactie posten