Zoeken in de muziekgeschiedenis

13 sep. 2012

Muziekgeschiedenis van 14 September

Op 14 September 1968 wordt door ABC de eerste aflevering van de serie The Archies op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Deze tekenfilmserie gaat over een rockgroep op een Amerikaanse highschool en zijn gebaseerd op de gelijknamige stripboeken. De afleveringen worden van muziek voorzien, gespeeld door studiomuzikanten. Net als bij The Monkees, twee jaar eerder, stamt ook dit idee weer van Don Kirshner. Verschillende liedjes uit de populaire serie halen de Amerikaanse hitparade, met als absolute klapper het door Ron Dante gezongen nummer Sugar Sugar dat vanaf 12 Oktober 1969 vier weken lang aan de top van Billboard's Hot 100 staat.

Jimmy Page’s New Yardbirds beginnen op 14 September 1968 aan een tournee door Scandinavië. De groep bestaat verder uit bassist John Paul Jones, drummer John Bonham en zanger Robert Plant. De voormalige gitarist van The Yardbirds mag alleen voor de tour door Scandinavië van deze naam gebruik maken. Wanneer Jimmy Page nameliojk na zijn vertrek uit de band optredens begint te boeken onder de naam The Yardbirds dient voormalig bassist van The Yardbirds, Chris Dreja een klacht in, en wordt Page uiteindelijk gedwongen een nieuwe naam te zoeken. Verschillende namen komen langs, van The Mad Boys tot Whoopie Cushions. Jimmy Page: "We could have called ourselves The Vegetables or The Potatoes". "If we weren't playing good music, nobody would care what we call ourselves. If the music was good, we could call ourselves cabbages and still get across to our audience". Uiteindelijk wordt voor Led Zeppelin gekozen, een naam die oorspronkelijk bestemd was voor een band die bijna was gevormd na een sessie met Jeff Beck in 1966, waar ook John Paul Jones, Nicky Hopkins en Who drummer Keith Moon bij betrokken waren. Jimmy Page over de naam Led Zeppelin: "The name has something to do with the expression about a bad joke going over like a lead balloon. It's a variation on that - and there's a little of the Iron Butterfly light-and-heavy connotation". Nadat de naam van Lead Zeppelin wordt veranderd in Led Zeppelin, krijgt de nieuwe groep moeilijkheden met boeken. Veel clubeigenaren proberen Led Zeppelin te laten optreden onder de naam van The Yardbirds, omdat ze dan zeker weten dat de zaal vol komt. "It is just a joke in England, we really had a bad time. They just wouldn't accept anything new. It had to be the new Yardbirds, not Led Zeppelin." aldus Jimmy Page. Drummer John Bonham is het volkomen eens met Jimmy Page, "In the very early days, i suppose we did lose faith in Britain. Everyone's attitude was that the Yardbirds hadn't done anything in England for so long, and they didn't want to book us." Page houdt echter vol en op 11 November 1968 speelt de groep in de Chalk Farm Roundhouse in Londen voor de eerste keer onder de naam de naam Led Zeppelin

Vanaf 14 September 1993 wordt The Hits/The B-Sides van Prince uitgebracht. Het van oorsprong uit drie CD's (alleen de eerste oplage) bestaande album wordt in Nederland ook los uitgebracht onder de namen The Hits I en The Hits II. The Hits I bereikt op 2 Oktober 1993 de zestiende plaats in de Album Top 100, en The Hits II eindigt op dezelfde datum drie plaatsten lager. De complete CD-box haalt op 16 Oktober 1993 een 7de plaats.

Stevie Wonder en Syreeta Wright stappen op 14 September 1970 in het huwelijksbootje. Zij hebben elkaar in Detroit ontmoet bij Motown waar Syreeta Wright op kantoor werkt. Na een huwelijk van 18 maanden gaan Stevie Wonder en Syreetha in 1972 als vrienden uit elkaar. Syreetha Wright hertrouwt later met de bassist Curtis Robertson Jr. Stevie Wonder produceert haar eerste twee solo- albums, en schrijft mee aan sommige van haar hits, waaronder Your Kiss Is Sweet, Spinnin' And Spinnin' en Harmour Love, waarop Stevie ook de backing vocals doet. Samen met Stevie Wonder heeft Syreetha Wright ondermeer Signed, Sealed, Delivered (I'm Yours) (1970) en If You Really Love Me (1972), beide hits voor Stevie Wonder, en It's A Shame (1971), een hit voor de Spinners geschreven. Haar grootste hit is een duet met Billy Preston, With You I'm Born Again uit 1980, dat in Amerika op Nummer 4, en in Groot-Brittannië op Nummer 2 in de hitparade terecht komt. Dit duet met Billy Preston wordt gebruikt in de film Fast Break uit 1979. In totaal neemt Syreetha Wright zes solo-albums op die allen op labels van het Motown-concern verschijnen, en twee duet-albums, met Billy Preston en met G.C. Cameron. In 1983 verschijnt haar laatste album, geproduceerd door Jermaine Jackson, waarna ze zich terugtrekt uit de showbusiness, om haar aandacht helemaal te richten op haar gezin. Op 6 Juni 2004 overlijdt Syreeta Wright, op 58-jarige leeftijd, aan de gevolgen van kanker.

Op 14 September 1966 staat Otis Redding voor een optreden in The Orchid Ballroom in Purley in het Engelse graafschap Surrey. De toegang is tien shilling. De Amerikaanse soulzanger staat op dat moment met I Can’t Turn You Loose genoteerd in de Britse hitparade. I Can't Turn You Loose staat acht weken genoteerd, en bereikt een 29ste plaats.

Omdat gitarist Tim Farriss zijn kniebanden heeft gescheurd en in Augustus 2006 een aantal knieoperatie's moet ondergaan en daarvan nog niet voldoende hersteld is wordt op 14 September 2006 besloten de Europese Switched On Tour van INXS uit te stellen. De Switched On Tour zou van start gaan op 12 Oktober 2006 met een concert in het Shepherd’s Bush Empire in Londen. De Australische groep zou na Engeland ondermeer optreden in Denemarken, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Op vrijdag 13 Oktober zou INXS een concert geven in Paradiso in Amsterdam. In een verklaring op de website van INXS laat TIm Farriss weten: "The fans out there know how much we were all looking forward to playing across Europe again and I honestly am gutted. The doc has said enough's enough though and has ordered me to undergo surgery".

In Memphis, Tennessee overlijdt op 14 September 1981 blues-muzikant Furry Lewis. Furry Lewis wordt op 6 Maart 1899 in Greenwood, Mississippi geboren. In 1927 neemt Lewis voor platenmaatschappij Vocalion zijn eerste plaat op. In de jaren 20 heeft Lewis enig succes met nummers als Kassie Jones, Stack-O-Lee en Judge Harsh Blues (later Good Morning Judge genoemd). Furry Lewis bereikt nimmer de erkenning van het grote publiek. In 1962 wordt hij door 'folklorist' Adrian Mitchell ontdekt en wordt hij wat bekender. In 1979 brengt Joni Mitchell een ode aan Furry Lewis op haar album Hejira in Furry Sings The Blues. De hoogtepunten van zijn carierre, voor zijn dood in 1981, zijn ondermeer dat Furry Lewis twee keer in het voorprgramma van The Rolling Stones staat, een keer optreedt in de Johnny Carson Show en een rolletje speelt in een Burt Reynolds film. Furry Lewis is 82 jaar geworden.

De Amerikaanse omroep NBC zend op 14 September 1976 de televisie-special Hard Rain uit. Bob Dylan speelt de volgende nummers: Hard Rain, Blowin' In The Wind, Railroad Boy, Deportees, I Pity The Poor Immigrant, Shelter From The Storm, Maggie's Farm, One Too Many Mornings, Mozambique, Idiot Wind en Knockin' On Heaven's Door. Het programma is op 23 Mei 1976 door NBC opgenomen in Fort Collins in Colorado tijdens de Rolling Thunder Revue-tournee. Het album Hard Rain komt op 2 Oktober 1976 de Billboard-albumlijst binnen. Dit live-album van Bob Dylan komt niet hoger dan de 17e plaats. Bob Dylan wordt hierop begeleid door de gitaristen Mick Ronson, T-Bone Burnette, Steven Soles en David Mansfield, bassist Rob Stoner, de drummers Howard Wyeth en Gary Burke, violiste Scarlet Rivera en pianist Howard Wyeth. In Nederland komt Hard Rain tot een vijftiende positie.

Op 14 September 1969 geeft Genesis haar eerste live-optreden waarvoor zij betalld krijgen. Genesis speelt in het Engelse Surrey in een cottage dat eigendom is van een leraar aan een zondagsschool.

In Mexico City overlijdt op 14 September 1989 de Cubaanse bandleider Dámaso Perez Prado aan een beroerte in Mexico City. Damaso Perez Prado is op 11 December 1916 geboren op Cuba. In 1947 brengt hij voor het eerst een bezoek aan Mexico. Een jaar later besluit hij er te gaan wonen. Nooit meer zet hij een voet op Cubaanse bodem. In 1955 breekt The King Of Mambo wereldwijd door met Cherry Pink And Apple Blossom White, dat overigens oorspronkelijk uit Frankrijk stamt, waar het in 1950 door André Claveau wordt opgenomen als Cerisier Rose Et Pommier Blanc. Cherry Pink And Apple Blossom White staat 10 weken lang aan de top van de Amerikaanse hitparade, drie jaar later bereikt het nummer Patricia de eerste plaats. Tien jaar na zijn dood komt Perez Prado opnieuw in de belangstelling te staan wanneer Lou Bega een enorme hit scoort met Mambo # 5, waarvoor hij zich laat inspireren door Prado's muziek. Dámaso Perez Prado is 72 jaar geworden.

Op 14 September 1974 komt er, in het Wembley Stadium in Londen een einde aan de reunie-tournee van Crosby Stills Nash & Young. Met het eerste concert van de tournee, op 10 Juli in Vancouver, heeft de band de draad weer opgepakt na een breuk van drie jaar. Het concert in Londen dat wordt bijgewoond door 72.000 mensen, is het enige dat wordt gegeven buiten Amerika en Canada.

Vanaf 14 September 1991 ligt het tweede album van Tin Machine, het hobby-bandje van David Bowie, in de platenwinkel. Tin Machine II komt op 21 September 1991 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt een 126ste plaats. In Nederland land komt het album niet hoger dan 33. Op 5 Oktober 1991 start de Tin Machine It's My Life-wereldtournee met een concert in Teatro Smeraldo in het Italiaanse Milaan. Deze tournee wordt op 17 Februari 1992 in de Budokan-hal in het Japanse Tokio afgesloten. Tin Machine bestaat naast zanger David Bowie uit de gitaristen Reeves Gabrels en Eric Schermerhorn, bassist Tony Sales en drummer Hunt Sales.

Op 14 September 1981 zorgen The Rolling Stones voor de nodige opwinding op het platteland van Massachusetts. De groep heeft zich daar, in de Long View Farm Studio in North Brookfield, teruggetrokken om zich in alle rust voor te bereiden op hun nieuwe Amerikaanse tournee, die op 25 September in Philadelphia van start gaat. Elf dagen vóór het eerste concert, geeft de groep, als onderdeel van hun voorbereidingen, een warming up optreden in de Sir Morgan's Cove Bar in het kleine dorpje Worcester. Om veiligheidsredenen wordt er geen grote ruchtbaarheid aan gegeven, en treedt de band op onder de fictieve naam Little Boy Blue & The Cockroaches. De radiozender WBCN gooit echter roet in het eten, en maakt het optreden bekend. Het kleine dorp wordt daarop overspoeld door 11.000 fans, wat een absolute chaos tot gevolg heeft.

The Buffoons komen op 14 September 1968 met het nummer Lovely Loretta op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40. Lovely Loretta is geschreven door Paul Beuselinck en Ray Randall. Paul Beuselinck wordt in de jaren zeventig bekend als Paul Nicholas. Lovely Loretta van The Buffoons, met op de B-kant Here We Go Again van Francis Lai en Don Black, bereikt de dertiende plaats. Loverly Loretta is na Tomorrow Is Another Day, It's The End en Sister Theresa's East River Orpanage de vierde hit voor de groep uit Enschede die bestaat uit: de broers Gerard en Ely van Tongeren, Hilco Ter Heide, Benny De Groot, Maarten Assink en Ben Luiten. Lovely Loretta is geproduceerd door Klaas Leyen.

Pete Townshend verteld op 14 September 1968 in een artikel met het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone dat hij een rock-opera wil schrijven over een doofstomme en blinde jongen die buitengewoon behendig is op de flipperkast. De gitarist van The Who is op het idee gekomen na het horen van SF Sorrow van The Pretty Things.

Op 14 September 2006 maakt het management van Marianne Faithfull bekend dat haar vier optredens in Oktober en December 2006 in Nederland niet doorgaan. Bij de 59-jarige Engelse zangeres is eerder geconstateerd. De optredens in Nederland waren onderdeel van een drie maanden durende tour door Amerika, Canada, Nederland, Zweden, Hongarije, Spanje en Engeland. In een verklaring op haar website laat Marianne Faithfull weten: "I have absolute faith and confidence in my fantastic medical team and of course I will be well again, if not better than ever. Next year's tour, I want to assure fans, will be one big celebration." Marianne Faithfull hertselt voorspoedog van haar operatie en op 12 Maart 2007 start zij haar uitgestelde tour met een concert in Budapest, Hongarije.

Gitarist, producer, componist en gitaarleraar Mike Elliott overlijdt op 14 September 2005 in zijn huis in St. Paul in de Amerikaanse staat Minnesota aan de gevolgen van een hartaanval. Mike Elliot wordt geboren op 18 Mei 1940 in Chicago en heeft als tiener in Colorado gitaarles van ondermeer Johnny Smith. Pat Martino, gitarist bij het legendarische Blue Note Label zegt over zijn vriend en collega: “It struck me that Mike was very much a father figure to the students, and truly embraced by them. Few individuals are blessed with the ability to transcend their gifts as an artist and a musician and become an intermediary to learning for all around them. Mike was one of those rare individuals. He made the learning environment very comfortable for everyone, including me.” Tijdens zijn actieve carierre als gitarist speelt en werkt Mike Elliot ondermeer met: Les Paul, Howard Roberts, Ramsey Lewis, Don Menza, Jimmy Dean, Chet Atkins, Helen Ready, Debbie (Deborah) Gibson, Ray Charles, Emmy Lou Harris, Jeff Berlin, Mark O’Connor, Bobby Whitlock, Earl Klugh, Vic Damone, Johnny Cash, Steve Earle, Crystal Gale, Kathy Mattea, Chubby Checker, Tennessee Ernie Ford, Mickey Newbury, Stefan Anderson, Jimmy Rodgers, Frank Ifield, Roger Cook, John D. Loudermilk, Jim Reeves, Jay Patton, Dee Murray, Bob Hope, Victor Borge, Brenda Lee, George Gobel, John Hartford, Azar Lawrence, Gordon Johnson, Jim Nabors, Dorothy Lamour, Ferrante & Teicher, Wayne Andre, Bobby Vinton, The Andrews Sisters, Ed Shaughnessy en John Davidson. Mike Elliot is 65 jaar geworden.

Sex Drive van The Rolling Stones komt op 14 September 1991 op nummer 31 binnen in de Nederlandse Top 40, en komt niet hoger dan 22. Sex Drive is met Highwire de enige studio-track op het live-album Flashpoint van The Rolling Stones. De live-registraties voor dit album zijn in 1989 en 1990 gemaakt tijdens de Steel Wheels/Urban Jungle-wereldtournee van The Rolling Stones.

Tijdens de eerste MTV Music Video Awards op 14 September 1984 is niet Michael Jackson, maar Herbie Hancock de grote winnaar. Het door Dan Aykroyd en Bette Midler gepresenteerde evenement wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Radio City Music Hall in New York. Herbie Hancock krijgt de Awards voor de videoclip van het nummer Rockit van het album Future Skock in de categorieen: Best Concept Video, Best Special Effects, Best Art Direction, Most Experimental Video en Best Editing. Michael Jacksin krijgt voor Thriller, van het gelijknamige album de volgende Awards: Best Choreography (Michael Peters), Viewer's Choice en Best Overall Performance. Andere Awards gaan ondermeer naar: The Cars (Video Of The Year voor You Might Think van het album Heartbeat City), David Bowie (Best Male Video voor China Girl van het album Let's Dance), Cyndi Lauper (Best Female Video voor Girls Just Want To Have Fun van het album She's So Unusual), ZZ Top (Best Group Video voor Legs van het album Eliminator en Best Direction voor Sharp Dressed Man), The Eurythmics (Best New Artist voor Sweet Dreams (Are Made Of This) van het gelijknamige album), Van Halen (Best Stage Performance Video voor Jump van het album 1984) en The Police (Best Cinematography voor Every Breath You Take van het album Synchronicity)

Op 14 September 1995 levert de handgeschreven tekst van het Beatles nummer Getting Better ruim 249.000 dollar op tijdens een veiling bij Sotheby's. Niet eerder is er zoveel geld voor het manuscript van een songtekst betaald. Het record was 75.000 dollar. Dit is drie jaar eerder neergeteld voor de handgeschreven tekst van A Day In The Life van John Lennon. Paul McCartney schrijft Getting Better in het midden van de jaren zestig voor het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

In Londen wordt op 14 September 1981 begonnen met de opnamen van de film The Wall. Bob Geldof, zanger van The Boomtown Rats, speelt de hoofdrol in deze film waarvoor het album The Wall van Pink Floyd model heeft gestaan. De film is geregisseerd door Alan Parker. De animaties zijn van cartoonist Gerald Scarfe. The Wall verschijnt in 1979 als album, en vertelt hoe de hoofdfiguur een muur om zichzelf heen bouwt om zich af te schermen van de buitenwereld. De stenen in de muur zijn alle traumatische gebeurtenissen uit zijn leven: Het opgroeien zonder vader, bepaalde leraren op school, een moeder die hem klein wilde houden, de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, verbroken relaties. Dit alles leidt bij Pink tot gevoelens van leegte, agressie, wanhoop en gevoelloosheid en het creëren van een muur om zich heen. Hij raakt overspannen en ziet zichzelf als een onaantastbare dictator, die alle zwakkeren in de samenleving wil uitroeien. Als in een (denkbeeldige) rechtzaak zijn schoolmeester, vrouw en moeder tegen hem getuigen, wordt hij gedwongen de muur af te breken. Van het album zijn sinds de verschijning in 1979 meer dan 33 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. The Wall gaat op 6 Augustus 1982 in Amerika in New York premiere. De tien miljoen dollar film is drie weken daarvoor in Londen in wereldpremière gegaan.

Op 14 September 1993 wordt Michael Jakson beschuldigd van seksueel misbruik van een dertienjarige jongen. Michael Jackson ontkent de aanklacht, terwijl zijn adviseur het een poging tot afpersing noemt. Beide partijen komen buiten de rechtzaal tot een schikking.

Het geplande concert van The Backstreet Boys op 14 September 1999 gaat niet door. Omdat de tropische orkaan Floyd over Florida raast moet het optreden in het National Car Rental Center in Sunrise op last van de autoriteiten worden afgelast.

Iggy Pop staat op 14 September 1977 in De Doelen in Rotterdam. De voormalige zanger van The Stooges breekt twee maanden later voorgoed door in Nederland dankzij zijn legendarische optreden in het televisie programma Toppop wat op 8 Oktober 1977 door de AVRO wordt uitgezonden. Iggy Pop weigert tijdens deze opname lange tijd om uit zijn kleedkamer uit te komen om de hit Lust For Life te playbacken. Wanneer technici, om wat voor reden dan ook, de muziekband toch maar laten lopen, stormt de zanger, dramatisch opgemaakt en met slechts een spijkerbroek aan, onverwachts de studiovloer op (foto). Het Toppopfilmpje van Lust For Life begint daarom met zich haastig van de studiovloer verwijderende crew. De rest van de tijd besteedt Iggy aan het kronkelend over de vloer playbacken van zijn hit en het slopen van een aantal ter decoratie neergezette kamerplanten. Iggy's optreden in Toppop wordt beschouwd als de doorbraak van de punk in Nederland.

Op 14 September 1979 wordt deze dag in Los Angeles uitgeroepen tot Kenny Rogers Day. De zanger is dan in de stad om zijn bronzen ster te onthullen op de Hollywood Walk Of Fame. Vijftien jaar later onthullen The Temptations op 14 September 1994 hun ster op de Hollywood Walk Of Fame. Precies één jaar later, op 14 September 1995, is het de beurt aan Earth Wind & Fire.

Grateful Dead begint op 14 September 1978 aan het eerste van drie concerten bij Gizeh, de beroemde grote piramide in Egypte. De groep rond zanger/gitarist Jerry Garcia speelt de volgende nummers: Ollin Arrageed, Not Fade Away, Me And My Uncle. They Love Each Other, New Minglewood Blues, Peggy-O, Beat It On Down The Line, Deal, Sugaree, Samson And Delilah, Scarlet Begonias, Fire On The Mountain, Truckin', The Other One, Drums, Black Peter en Around And Around. Naast Jerry Garcia bestaat Grateful Dead dan uit: drummer Bill Kreutzmann, gitarist Bob Weir, zangeres Donna Jean Godchaux, toetsenist Keith Godchaux en bassist Phil Lesh.

Cliff Richard gaat op 14 en 15 September 1982 op pad om bij verschillende Britse radiostations zijn nieuwe single Where Do We Go From Here te promoten. De Britse zanger is ondermeer te gast bij Capital Radio, British Forces Network, Guildford Hospital Radio en de programma’s Talkabout en The Andy Peebles Show op Radio One.

The Temptations onthullen op 14 September 1994 hun ster op de Hollywood Walk Of Fame. Precies één jaar later, op 14 September 1995, is het de beurt aan Earth Wind & Fire.

Op 14 September 2003 presenteert Madonna haar eerste kinderboek; The English Roses. Tijdens een tea-party op een dakterras in Londen leest Madonna, met zo'n honderd kinderen aan haar voeten, uit het rijk geïllustreerde boek dat wereldwijd op 15 September 2003, in meer dan honderd landen tegelijk, wordt gepubliceerd. The English Roses verschijnt in dertig verschillende talen - een unicum. Het boek gaat over afgunst en jaloezie en wat voor onnodig lijden deze gevoelens teweegbrengen in onze levens. “Had ik maar over zulke onderwerpen kunnen lezen toen ik nog een kind was! Ik hoop dat mijn boeken kinderen van alle leeftijden inspireren. Zelfs volwassen kinderen", aldus Madonna. "Ik hou meer van kleine kinderen dan van grote mensen. Kinderen hebben nog geen slechte gewoonten", voegt zij hieraan toe. Op 15 September 2003 is Madonna te gast in de talkshow van Oprah Winfrey op de Amerikaanse televisie.

Gwen Stefani treedt op 14 September 2002 , in Londen in het huwelijk met Gavin Rossdale. Voor vrienden die niet naar Engeland zijn kunnen komen, doen de zangeres van No Doubt en de zanger van het Australische Bush op 28 September 2002 de ceremonie in het huis van platenproducer Jimmy Iovine in Hollywood nog eens over. Bij beide gelegenheden draagt Gwen Stefani een wit/roze jurk die is ontworpen door John Galliano.

Vanaf 14 September 2004 ligt Everybody Loves A Happy Ending van Tears For Fears in de platenwinkel. Voor het Engelse duo is dit hun eerste gezamenlijke plaat in bijna vijftien jaar. The Seeds Of Love dateert van 1989. In 1991 zijn Roland Orzabal en Curt Smith met ruzie uit elkaar gegaan. In Oktober 2003 hebben zij voor het eerst in meer dan dertien jaar samen opgetreden. In Las Vegas heeft Tears For Fears meegewerkt aan het jaarlijkse Grand Slam For Children-benefietconcert van de tennisser André Agassi. Naast Everybody Loves A Happy Ending staan op dit album ondermeer Closest Thing To Heaven, Call Me Mellow, Killing With Kindness, Last Days On Earth, Quiet Ones, The Devil, Who You Are en Who Killed Tangerine?.

Britney Spears geeft op 14 September 2003 om één ’s nachts voor 1800 aanwezigen een verrassingsoptreden in een nachtclub in Las Vegas. Deze geheime show in het Palms Hotel is niet van tevoren aangekondigd. Britney Spears draagt een spijkerbroek met de initialen B S op de achterkant. Haar eerste twee nummers zijn Me Against The Music en Breathe On Me, die te vinden zijn op haar nieuwe album. Tijdens Breathe On Me scheuren danseressen het witte t-shirt van Britney Spears van haar lijf. Zij blijft doorzingen in een strakke, rode beha. Britney_spears_kevin_en_preston_1Na de nieuwe nummers zingt Britney Spears een medley van een aantal oude hits, waaronder I'm A Slave 4 U en Baby One More Time. Het optreden duurt nog geen half uur. Camera's van MTV hebben de show vastgelegd, en diew wordt in November 2003 uitgezonden. Precies twee jaar later, op 14 September 2005, bevalt Britney Spears in een ziekenhuis in Los Angeles van haar eerste zoon Preston. Samen met haar echtgenoot Kevin Federline is de zangeres ’s morgens onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Preston Federline wordt met een keizersnede ter wereld gebracht. Op 12 September 2006 bevalt Britney Spears van haar tweede zoon. Zijn naam is nog niet bekendgemaakt.

Gerard Joling komt op 14 September 1985 op nummer 37 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn tweede single Tickets To The Tropics. Dit nummer is geschreven en geproduceerd door Peter de Wijn, die in November 1983 met zijn groep G’Race een hit heeft met Manhattan (4e plaats). Peter de Wijn is tevens de componist van Love Is In Your Eyes, de eerste hit van Gerard Joling. Ticket To The Tropics staat in de week van 26 Oktober 1985 op de eerste plaats. Het is de eerste van twee nummer 1-hits voor Gerard Joling. Vanaf 17 Juni 1989 staat No More Boleros, zijn 11e single, zes weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Sheryl Crow geeft op 14 September 1999 een 'gratis' concert in het Central Park in New York. Het concert, ook wel "American Express Brings You Central Park in Blue", genoemd (vanwege de sponsoring) wordt gesponsord door American Express. Vanaf 9 September 1999 lopen er talloze medewerkers van American Express rond in New York op drukke plaatsen als: Union Square, Wall Street, en Central Park. Bij hen kun je je American Express cardnummer checken, en heb je een kans van 25% dat je een gratis kaartje krijgt. In totaal 25.000 zijn getuige van het Sheryl Crow & Friends concert, waar naast Sheryl Crow zelf ook Eric Clapton, Stevie Nicks, Sarah McLachlan en Chrissie Hynde optreden. American Express schenkt na afloop $50,000 van de opbrengst van Sheryl Crow merchandise aan de Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation.

de Britse commerciële omroep ABC zendt op 14 September 1963 het door Pete Murray gepresenteerde programma Thank Your Lucky Stars uit. In muziekprogramma wordt opgetreden door Craig Douglas, The Searchers, Brian Poole & The Tremeloes, Heinz, Patsy Ann Noble, Gregory Phillips. The Rolling Stones spelen hun debuut-single Come On. Deze aflevering van Thank Your Lucky Stars is op 8 September 1963 in de Alpha Studios in Aston in Birmingham opgenomen.

Op 14 September 1998 begint Metallica aan de opnamen van hun album Garage Inc. Op het dubbel album staat niet alleen alle eerder opgenomen Metallica-covers (waaronder die van de moeilijk te vinden EP's Garage Days uit 1984 en $5.98 Garage Days Revisited uit 1987), maar ook nog een elftal nieuwe covers van bands waardoor Metalliva ooit beinvloedt is. Daartoe behoren ondermeer Black Sabbath (Sabbra Cadabra), Thin Lizzy (Whiskey In The Jar), Blue Öyster Cult (Astronomy) en Lynyrd Skynyrd (Tuesday Gone). Voor het op single uitgebrachte Whiskey In The Jar krijgt Metallica in 2000 een Grammy Award voor Best Hard Rock Performance. Voor de nieuwe covers krijgt de groep in de studio steun van gitaristen als: Jerry Cantrell, Les Claypool, Pepper Keenan, Sean Kinney, Jim Martin, John Popper en Gary Rossington. Garage Inc. komt op 5 December 1998 de Nederlandse Album Top 100 binnen, en bereikt de twaalfde plaats.

Van Mick Jagger wordt op 14 September 1987 zijn tweede solo album, Primitive Cool, uitgebracht. De zanger van The Rolling Stones heeft Primitive Cool samen met Dave Stewart van The Eurythmics gemaakt. Primitive Cool komt op 26 September 1987 de Nederlandse LP Top 75 binnen, en bereikt de vijfde plaats. De van het album afkomstige nummer Let's Work wordt op single uitgebracht, en haalt op 10 Oktober 1987 een zesde plaats in de Nederlandse Top 40. Het album levert verder geen hits op.

The Everly Brothers staan op 14 September 1967 in de studio om het nummer Love Of The Common People op te nemen. Love Of The Common People is geschreven door John Hurley en Ronnie Wilkins. In November 1966 zijn The Four Preps de eersten die Love Of The Common People op de plaat zetten.De single wordt echter pas in Januari 1967 uitgebracht. In de versie van The Everly Brothers wordt Love Of The Common People geen hit. In Nederland heeft Henk Spaan in de lente van 1981 een kleine hit met Stille Willem, een vrij vertaling van Love Of The Common People. Stille Willem is een ode aan voetballer Wim Jansen van Feyenoord. Zanger Albert West is als tweede stem te hore. Stille Willem haalt alleen een notering in de tipparade. Vanaf 28 Januari 1984 staat Love Of The Common People in de uitvoering van Paul Young vier weken op de eerste plaats. Ook in Belgie wordt de eerste plaats gehaald.

Op 14 September 1983 richten Harry Belafonte en Arthur Ashe de organisatie Artists & Athletes Against Apartheid op. De zanger en voormalig top-tenniser roepen op tot een artistieke en culturele boycot van Zuid-Afrika.

Wim de Craene overlijdt op 14 September 1990 aan de gevolgen van een overdosis geneesmiddelen. De Vlaamse kleinkunstenaar heeft zelfmoord gepleegd. Wim de Craene wordt op 30 Juli 1950 in Melle geboren, en trekt op zijn zestiende naar Antwerpen waar hij in een kroeg kennismaakt met Ferre Grignard. Twee jaar later gaat Wim de Craene naar Amsterdam om zijn voorbeeld en mentor Ramses Shaffy te ontmoeten. Later vernoemt hij zijn enige kind naar de Nederlandse zanger/acteur. Wim de Craene heeft ondermeer succes met nummers als: Mensen Van Achttien, Kristien, Rosanne, Tim, De Boudewijn De Eerste Straat, Rikky, Ik Moet Nu Gaan en Breek Uit Jezelf. In 1986 haalt hij de Belgische hitparade met Onderweg Naar Kerstmis, een vertaling van Driving Home For Christmas van Chris Rea. Dimitri van Toren is kapot als hij hoort dat zijn goede vriend Wim de Craene zelfmoord heeft gepleegd. Voor zijn album En Dan Weer Daar schijft Dimitri van Toren in 1992 het aangrijpende liedje Wim De Craene.

Veldhuis & Kemper krijgen op 14 September 2004, na afloop van een voorstelling van hun theatershow in Rotterdam, een gouden plaat van hun debuutalbum Half Zo Echt. Sinds dit album in Juni 2003 is uitgebracht zijn er ruim 40.000 exemplaren van verkocht. Volgens platenmaatschappij EMI Music is het bereiken van de gouden status van een debuutalbum tegenwoordig een zeldzaamheid onder de Nederlandse artiesten.
Op 14 September 1974 komt Man Of Action van The Les Reed Orchestra op een 32ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen. In de jaren zestig is Les Reed de componist van ondermeer It’s Not Unusual, Delilah, The Last Waltz, There’s A Kind Of Hush, Les Bicyclettes De Belsize, I’m Coming Home, Daughter Of Darkness, Here It Comes Again, I Apologise, Everybody Knows, Have Pity On The Boy en I Pretend. Reed heeft deze nummers geschreven met tekstschrijvers als Geoff Stephens, Barry Mason en Gordon Mills. Man Of Action, met op de B-kant Madrid, bereikt de zevende plaats. Beide instrumentale nummers zijn geschreven door Les Reed. In Juli 1970 blijft Man Of Action nog steken in de Tipparade. Man Of Action is sinds de eerste testuitzendingen van Radio Northsea International (23 januari 1970) tot en met de laatste dag (31 augustus 1974) de tune van deze zeezender.

In het Meadows Amphitheatre in Hartford, Amerika gaat op 14 September 1995 de Outside Tour van David Bowie van start. Het laatste optreden in Amerika is op 31 Oktober 1995 in het Hollywood Palladium in Los Angeles, Op 14 November 1995 gaat The Outside Tour in Europa van start met een optreden in de Wembley Arena in Londen. Op 16 Juli 1996 staat Bowie in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam. The Outside Tour wordt afgesloten met een concert op 21t Juli 1996 in het Piazza del Sol in Bellinzona, Zwitserland. Bowie wordt tijdens deze wereldtournee op het podium bijgestaan door Peter Schwartz (keyboards), Reeves Gabrels (gitaar), Gail Ann Dorsey (bas/zang), Carlos Alomar (gitaar), Zachary Alford (drums), Mike Garson (keyboards) en George Simms (zang/keyboards). Het David Bowie-album Outside wordt op 26 September 1995 uitgebracht. Op 30 september 1995 komt deze CD binnen in de Nederlandse Album Top 100, en haalt een 36ste plaats.

Pete Townshend, de gitarist van The Who, onthult op 14 September 1997 in het bijzijn van zo’n tweeduizend fans van Jimi Hendrix een plaquette aan de gevel van 23 Brook Street in de Londense wijk Mayfair. Behalve fans zijn ook Hendrix's voormaile bassist Noel Redding, voormalig Led Zeppelin bassist John Paul Jones, Jim Capaldi (ex-Traffic) en de Amerikaanse folkzanger Tim Rose bij de onthulling aanwezig. In het huis aan 23 Brook Street van zijn Engelse vriendin Kathy Etchingham heeft Jimi Hendrix met tussenpozes van 1968 tot 1969 gewoond. Kathy Etchinham verteld aan een aanwezige journalist van het Engelse muziekblad Mojo dat dit het huis is waar Hendrix het nummer The Wind Cries Mary heeft geschreven: "This is the flat where Jimi locked me in the bathroom, I hit him with a frying pan and then he wrote Wind Cries Mary - a song about a domestic row." Volgens Hendrix fans is dit echter niet waar, omdat The Wind Cries Mary al in 1967 geschreven is. Het is in elk geval wel mede door de inzet van Kathy Etchinham dat het huis onderscheiden wordt met een 'Blue Plaque' van de 'English Heritage'. Hendrix is de eerste muzikant die in Londen met zo’n plaquette wordt geëerd.

Muziek Jarige Op 14 September

1946: Pete Agnew - Nazareth Bas
1946: Spooky - Spooky & Sue Zanger
1949: Steve Gaines - Lynyrd Skynyrd Gitaar († 20 Okt. 1977)
1950: Paul Kossoff - Free Gitaar († 19 Maart 1976)
1950: Dick Plat - BZN Gitaar
1954: Barry Cowsill - The Cowsills Bas
1955: Steve Berlin - Los Lobos Saxofoon
1956: Wally Slot - Lemming Zanger
1959: Morton Harket - A-Ha Zanger
1967: John Power - The La's Bas/Zang
1970: Mark Webber - Pulp Gitaar
1970: Graig Montoya - Everclear Bas
1972: Nas (Nasir Jones) - Rapper USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten