Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 29 Augustus

Jimmy_reed_2Op 29 Augustus 1976 overlijdt Jimmy Reed, The Big Boss Man Of Blues, in Oakland in Californie. Jimmy Reed wordt op 6 September 1925 in Dunleith, Mississippi als Mathis James Reed. In 1939 verlaat Reed de schoolbanken om op 14-jarige leeftijd als boer te gaan werking in de buurt van Duncan en Meltonia in Mississippi. Reed start zijn muzikale loopbaan in Gary, Indiana, met John Brim en Albert King. In 1950 vestigt hij zich in Chicago en vindt er een hereniging plaats met zijn jeugdvriend Eddie Taylor. Met Taylor als begeleider maakt hij in 1953 zijn eerste opnamen voor Vee Jay en scoort hij twee jaar later zijn eerste Top 10-hit in de Billboard r&b-charts met You Don't Have To Go. Meer Top 10-hits volgen in 1956 met Ain't That Lovin' You Baby en You Got Me Dizzy, in 1957 met Honest I Do, in 1958 met I'm Gonna Get My Baby, in 1960 met Baby What You Want Me To Do en tenslotte in 1961 met Bright Lights Big City. Het album Upside Your Head bevat zijn bekendste Vee Jay-hits. Na het faillissement van Vee Jay in 1965 stapt Reed na een korte verbintenis met Exodus over naar ABC en maakt daar een serie elpees van ongelijke kwaliteit. Reeds muziek wordt gekenmerkt door de simpele basfiguren en mondharmonica-uithalen. Zijn kracht berust met name op zijn volslagen unieke stemgeluid. Zijn muzikale invloed en populariteit reiken veel verder dan de traditionele r&b-markt. In 1976, net in het jaar dat hij een come-back wil maken, komt hij te overlijden. In 1980 wordt Reed postuum opgenomen in de Blues Foundation's Hall Of Fame en later in 1999 in The Rock & Roll Hall Of Fame. Ondermeer Pete Townshend, Steve Miller, Grateful Dead en The Rolling Stones noemen Reed als inspiratiebron. Jimmy Reed is 51 jaar geworden.

Tijdens een veiling van de meest uitéénlopende spullen en kleding van popsterren bij Christie's in Londen op 29 Augustus 1986 brengt een mini-jurk van Kim Wilde vierhonderd pond sterling op.

Bruce Welch treedt op 29 Augustus 1959 in het huwelijk met Anne Findlay. Bij de plechtigheid die gehouden wordt in de St. Stephen's-kerk in Westminster is ook Cliff Richard aanwezig. Bruce Welch is de slaggitarist van The Drifters, de begeleidingsgroep van Richard. Omdat er in Amerika ook een groep met deze naam optreedt, wordt die van de Engelse Drifters in 1960 veranderd in The Shadows.

Spill_the_wine_van_eric_burdon_warOp 29 Augustus 1970 komt Spill The Wine van Eric Burdon & War op een 27ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Spill The Wine, met op de B-kant Magic Mountain, bereikt de vijftiende plaats. Eric Burdon is begin jaren zestig de zanger van The Animals, die in 1964 hun eerste hit scoren met het nummer I'm Crying. Drie jaar later wordt de naam veranderd in Eric Burdon & The Animals. In 1968 gaat de band uit elkaar. Vanaf 1970 werkt Eric Burdon een jaar samen met War, een funkrock-band uit Long Beach in Californie. Spill The Wine is de eerste single van Eric Burdon & War. Op 2 Juni 1973 komt The Cisco Kid van War, zonder Eric Burdon, binnen in de Nederlandse Top 40 binnen en bereikt op 16 Juni 1973 een 22ste plaats. Met The Cisco Kid wordt Eric Burdon bedoeld. Burdon verblijft in 1967 enige tijd in San Francisco onder de hippies, en schrijft door hen geinspireerd in 1967 het nummer San Franciscan Nights. Deze single bereikt op 7 Oktober 1967 in de Nederlandse Top 40 een zesde plaats als hoogste notering.

Op de jaarlijke uitreiking van de Kerrang Awards op 29 Augustus 2000 is Slipknot de grote winnaar. Maar de uitreiking gaat met enige problemen gepaard. Nadat Slipknot alle glazen heeft kapot gegooid, hun tafel in brand steekt, een monitor van het podium gooit, en de microfoon sloopt, neemt de groep drie Awards in ontvangst, waaronder die voor beste single en beste act.

50_cent_bekogeldTijdens de laatste dag van het drie dagen durende Reading Festival in Engeland lopen The Rasmus en 50 Cent, op 29 Augustus 2004, voortijdig van het podium. Het publiek heeft geen waardering voor deze acts en begint hen uit te fluiten. The Rasmus is het eerste slachtoffer. In de regen beginnen de bezoekers deze Finse band met modder te bekogelen. Wanneer bassist Eero Heinonen modder in zijn oog krijgt, stapt de groep van het podium. 50 Cent is de voorlaatste act op het Reading Festival. Hij wordt bekogeld (foto) met flessen en krijgt zelfs een campingstoel naar zijn hoofd. Aanvankelijk gooien 50 Cent en zijn begeleiders alles net zo hard terug, maar na 25 minuten vinden zij het welletjes en verlaten ook zij het podium. Green Day zorgt voor een succesvolle finale van het Reading Festival.

Anita_meyerwhy_tell_me_why_2Anita Meyer komt op 29 Augustus 1981 op nummer 26 binnen in de Nederlandse Top 40 met de single Why Tell Me Why. Dit nummer is geschreven door Gert Elias, Martin Duiser en Piet Souer. Gert Elias is een talentvolle componist die in de jaren zeventig in de Nederlandse groep Cake heeft gespeeld. Why Tell Me Why, met op de B-kant Places Where We Used To Be, geschreven door Anita Meyer en Martin Duiser, wordt na The Alternative Way uit 1976, de tweede nummer 1-hit voor Anita Meyer. Why Tell Me Why staat vanaf 26 September 1981 zes weken op de eerste plaats. Ook in Belgie wordt Why Tell Me Why een nummer 1 hit, daar staat de single vanaf 17 Oktober 1981 vier weken aan de top.

Op 29 Augustus 1987 komt Ron Brandsteder op een 29ste plaats binnen in de Nederlandse Tipparade met zijn single Engelen Bestaan Niet. Het plaatje bereikt na 5 weken de 15e plaats in de Tipparade als hoogste notering en wordt geen hit. Engelen Bestaan Niet is de begin-tune van De Honeymoon Quiz die Ron Brandsteder bij de TROS op Nederland 2 presenteert. Zijn grootste hit heeft Ron Brandsteder in 1976 wanneer hij samen met Bonny St. Claire vanaf 24 Juli 1976 twee weken op een 7e plaats staat in de Nederlandse Top 40 met Dokter Bernard.

Patti_smith_groupMet een optreden op 29 Augustus 1978 in de City Hall in Newcastle begint The Patti Smith Group aan een vier dagen durende tournee door Engeland. Patti Smith wordt op 31 December 1946 geboren in Chicago en groeit op in New Jersey. In 1967 trekt ze naar New York, om te leren schilderen aan het Pratt Institute. Patti schrijft verschillende gedichtenbundels, waaronder Seventh Heaven (1971). In één van die gedichten vertelt ze hoe ze een kind verwacht, een kind dat ze ook inderdaad zal laten adopteren. Patti Smith kiest, nadat ze door verschillende stadia is gegaan waar ze de verschillende kunstvormen ontdekt, uiteindelijk rock & roll als de ideale uitingsvorm om haar gedichten eerst voor te lezen (op een manier die alle andere dichters in de clubs waar ze reciteert, doet verzuchten dat ze absoluut niet na haar willen lezen), daarna te zingen, met de ex-journalist Lenny Kaye als begeleidend gitarist, en later een hele band achter zich, naast Kaye bestaande uit gitarist/bassist Ivan Kral, pianist Richard Sohl en drummer Jay Dee Daugherty. Patti Smith groeit uit tot omstreden voorloopster van de New Wave-beweging die in 1977 naar voren komt, en is de eerste popartieste die een zinvolle combinatie weet te maken uit pure, onversneden rock & roll en poezie. Ze is een meesteres in de vrije expressie, of dat nu door middel van poseren voor fotografen, dansen, musiceren of het geven van interviews gebeurt. Altijd probeert ze grenzen die een menselijk wezen altijd belemmeren in het volledig, onbelemmerd uiten van zijn gevoelens, te doorbreken. "Als ik optreed, voel ik me soms een mummie, waarvan heel langzaam de windsels afvallen. Dan voel ik me even heel dicht bij dat volmaakte," aldus Patti Smith.

Op 29 Augustus 1986 wordt de televisiestudio aan 4548 Market Street in Philadelphia, waar sinds de jaren vijftig American Bandstand van Dick Clark is opgenomen op de lijst van historische Amerikaanse monumenten geplaatst.

Na geruchten dat hij de groep verlaten zou hebben, sluit Liam Gallagher zich op 29 Augustus 1996 in Chicago weer aan bij Oasis. Liam Gallagher is vijf dagen eerder vertrokken na de zoveelste ruzie met zijn broer Noel. Liam Gallagher weigert op 24 Augustus 1996 mee te werken aan een akoestisch optreden voor MTV in de Royal Festival Hall in Londen.

Soul_men_sam_daveTijdens de presidentiele verkiezingen van 1992, wordt Don't Stop van Fleetwood Mac door Bill Clinton gebruikt om zijn campagne te ondersteunen. Vier jaar later denkt de weinig charismatische Republikeinse kandidaat Bob Dole hetzelfde te kunnen doen. Hij laat zijn staf I'm A Dole Man zingen op de melodie van de oude Sam & Dave klassieker Soul Man. Isaac Hayes, één van de componisten van het nummer, is echter helemaal niet blij met een dergelijk misbruik van zijn nummer. Op 29 Augustus 1996 sommeert hij Senator Dole dan ook om er meteen mee te stoppen. Als Rondor Music International, de muziekuitgeverij die de rechten van het nummer bezit, er nog een schepje bovenop doet, en dreigt met een rechtzaak, zit er voor Dole niets anders op dan een toontje lager te zingen. Bill Clinton rekent vervolgens definitief met hem af, en Bob Dole wordt weer wat hij altijd al was, A Dull Man.

Op 29 Augustus 1990 laat Elton John zich vrijwillig opnemen in een rehabilitatie centrum in Chicago voor een behandeling van zijn drugs- en alcoholverslaving. Ook heeft de zanger last van aanvallen van boulimia.

Say_whenboysHet nummer Boys van Say When komt op 29 Augustus 1987 op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40. Boys is een eigen bewerking van het nummer Girls, de nummer 1-hit van Moments & Whatnauts uit 1975. Boys, met op de B-kant Full Speed Ahead, een liedje van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, komt tot een 30ste plaats. Fluitsma en van Tijn zijn ook de producers van deze single. Say When bestaat uit de dan 25-jarige Elvira Valentine en de dan 20-jarige Inge Severijnse. Als Elvira Valentine in 1988 een kind verwacht, stopt Say When. In 1992 brengt Valentine ondfer de naam Goddess de single Sexual uit, wat geen hit wordt. Inge Severijnse heeft in 1990 onder de naam B.B. Queen een nummer 7-hit met het nummer Blueshouse.

Op 29 Augustus 1977 worden in Memphis twee mannen en een vrouw gearresteerd, wegens een poging om de stoffelijke resten van Elvis Presley te stelen. Dit incident is de aanleiding voor de latere herbegrafenis van Elvis en zijn moeder op Graceland. In 2002 zou een van de betrokken mannen beweren dat het voorval destijds in scene was gezet door de vader van Elvis, Vernon Presley, om van het gemeentebestuur van Memphis alsnog speciale toestemming te krijgen om de zanger op privegrond te begraven, nadat een eerder verzoek van de familie is afgewezen.

Tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards in de American Airlines Arena in Miami, Florida op 29 Augustus 2004 zijn de Outkast en Jay-Z de grote winnars. Beide gaan met vier prijzen naar huis. Usher en No Doubt krijgen ieder twee MTV Video Music Awards. Andere winnaars zijn ondermeer Beyonce Knowles, Maroon 5, Alicia Keys. Black Eyed Peas, Franz Ferdinand, Yellowcard en Linkin Park.

Les_stewart_quartetOp 29 Augustus 1958 wordt het Les Stewart Quartet gevraagd om tijdens de openingsavond van de Casbah in Liverpool te spelen. De Casbah is eigendom van de moeder van Pete Best. Zij heeft de kelder onder haar huis tot muziekzaal laten verbouwen. Vlak voor de opening krijgt het Les Stewart Quartet, met ondermeer gitarist George Harrison en drummer Ken Brown, ruzie en gaan uit elkaar. George stelt voor The Quarrymen voor de opening te vragen. Zo spelen op 29 Augustus 1958 drie latere Beatles voor het eerst met elkaar: John Lennon, Paul McCartney en George Harrison. Ken Brown is die avond de drummer van The Quarrymen. In September 1958 speelt de groep nog zes keer in de Casbah.

The Beatles staan op 29 Augustus 1966 voor de allerlaatste keer op het podium. Na het laatste concert van hun vierde Amerikaanse tournee, in Candlestick Park in San Francisco, besluit de groep met optredens te stoppen. Het laatste nummer wat The Beatles live op een podium spelen, tijdens het maar 33 durende optreden, is een versie van Long Tall Sally van Little Richard. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr zijn het zat om alleen maar platen te maken, in vliegtuigen te zitten en weinig rust te hebben. Het wordt tijd voor andere dingen, zeggen zij tegen de pers. Voorlopig neemt de groep een paar maanden vrij. Pas op donderdag 24 November 1966 komen de vier Beatles bij elkaar om in Abbey Road aan de opnamen van Strawberry Fields Forever te beginnen.

The_youngbloodsOp 29 Augustus 1966 staat de groep The Youngbloods in de platenstudio om het door Dino Valenti geschreven nummr Get Together op te nemen. The Youngbloods is een specifieke jaren zestig-groep, die door haar succes vanuit de Flower Power- en de Love & Peace- periode de tand des tijds niet heeft doorstaan. De groep dankt haar naam aan de titel van de tweede solo-elpee van haar leider Jesse Colin Young. Naast Young (zang/bas) bestaan The Youngbloods uit de gitaristen Lowell Levinger en Jerry Corbitt en drummer Joe Bauer. Get Together komt pas een jaar later, op 26 September 1967, de Billboard Hot 100 binnen, en bereikt de 62ste plaats. Twee jaar later wordt Get Together gebruikt als thema voor The National Conference Of Christians & Jews. Op 28 Juni 1969 komt de single opnieuw de Billboard Hot 100 binnen, en haalt deze keer de vijfde plaats. The Youngbloods gaan eind 1972 uit elkaar. Jesse Colin Young start daarop een solocarrixc3xa8re, in feite een voortzetting van hetgeen hij tien jaar eerder al begonnen was en destijds door The Youngbloods werd onderbroken.

Toetsenist Junior Campbell besluit in de zomer van 1972 uit de groep The Marmalade te stappen. Op 29 Augustus 1972 neemt hij zijn solo single Hallelujah Freedom op. Een maand later wordt de single uitgebracht. Hallelujah Freedom komt op 14 Oktober 1972 de Engelse hitparade binnen. Hij bereikt de tiende plaats. In Nederland komt de single niet verder dan de tipparade.

Op 29 Augustus 1995 stort in het Sequoia National Forest, bijna 250 kilometer ten noorden van Los Angeles in Californie, een helikopter neer. De helicopter is gehuurd voor de opname van de videoclip van I'd Lie For You (And That's The Truth) van Meat Loaf. De piloot en een cameraman komen bij het ongeluk om het leven.

In het Feyenoordstadion in Rotterdam worden op 29 en 30 Augustus 1995 de laatste twee optredens van de Voodoo Lounge World Tour 94/95 van The Rolling Stones gegeven. In het voorprogramma staat Big Country.

Ios_4Op 29 Augustus 2005 wordt 4, het vierde album van de Groningse band Is Ook Schitterend, tegenwoordig IOS, uitgebracht. Het is het eerste album in vier jaar tijd. De band heeft in de tussentijd wel opgetreden. De vorige platenmaatschappij van IOS hield op te bestaan. Platenmaatschappij CNR toont vervolgens direct interesse. "Een jaar geleden zijn we begonnen met het schrijven van nieuwe stukken", vertelt zanger Joost Marsman. IOS breekt in 1997 door met de hit Voltooid Verleden Tijd. De naam van de band is onlangs veranderd in IOS. "De naamsverandering is min of meer om aan te geven dat we een nieuwe periode ingaan, maar hij is eigenlijk ook altijd veel te lang geweest voor de posters", aldus gitarist Sander Rozeboom. 4 is geproduceerd door Gordon Groothedde. Hij is eerder de man achter de beide albums van de rockgroep Intwine. Rozeboom komt met IOS in contact via een andere studioklus. "Gordon kende ons gelukkig al en was enthousiast." aldus Rozeboom. Volgens de gitarist waren de harde rocknummers productioneel altijd een probleem. "Wij bleven altijd gezien worden als dat popbandje met die ballads, terwijl onze harde nummers net even dat geluid misten dat IOS nodig heeft. Gordon voelt dat perfect aan en de nummers klinken nu goed." Van 4 verschijnt Hoe Het Voelt als eerste single. IOS vindt het tijd worden voor een nieuwe hit. "We hebben gemerkt dat na het uitblijven van een grote hit de optredens minder worden", vertelt gitarist Matthijs van Dongen. "We hebben ook allemaal een baantje erbij moeten nemen."

U2 staat op 29 en 30 Augustus 1992 in het Yankee Stadium in New York. De twee uitverkochte concerten maken deel uit van het derde deel (The Outside Broadcast) van de ZOO TV wereldtournee die op 29 Februari 1992 met een concert in de Lakeland Arena in Lakeland, Florida van start is gegaan. Het laatste concert is op 10 December 1993 in het Egg Dome in Tokio, Japan. Na Billy Joel is U2 pas de tweede muzikale act die in het Yankee Stadium in New York een concert geeft. US speelt op 29 Augustus 1992 de volgende numers: Zoo Station, The Fly, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, One / Unchained Melody (stukje), Until The End Of The World, New Year's Day, Wild Rover, Tryin' To Throw Your Arms Around The World / Love And Affection (stukje), Angel Of Harlem, New York New York, When Love Comes To Town, I Still Haven't Found What I'm Looking For, All I Want Is You, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Where The Streets Have No Name en Pride (In The Name Of Love). Toegiften: Desire, Ultra Violet (Light My Way), With Or Without You, Love Is Blindness en Can't Help Falling In Love

Oh Pretty Woman van Roy Orbison komt op 29 Augustus 1964 binnen in de Billboard Hot 100. Vanaf 29 September 1964 staat Oh Pretty Woman vier weken op de eerste plaats. Na Running Scared, in 1961, is Oh Pretty Woman de tweede (en laatste) nummer 1-hit voor Roy Orbison in Amerika.

Jimmy_gilmer_the_fireballsOp 29 Augustus 2001 worden Jimmy Gilmer & The Fireballs geintroduceerd in de West-Texas Rock & Roll Walk Of Fame. Tijdens een feestelijke avond in het Texas Tech Stadium in Lubbock zijn George Tomsco, Stan Lark, Eric Budd, Chuck Tharp en Jimmy Gilmer aanwezig om de onderscheiding persoonlijk in ontvangst te nemen. De groep staat vanaf 12 Oktober 1963 met Sugar Shack vijf weken op de eerste plaats van de Billboard Hot 100. The Fireballs hebben in de jaren zestig geregeld demo-banden die Buddy Holly vlak voor zijn dood op 3 Februari 1959 heeft opgenomen van begeleiding voorzien.

Madonna verbaast, bij de uitreiking van de MTV Music Awards op 29 Augustus 2003 in Radio City Music Hall in New York, vriend en vijand door met Christina Aguilera en Britney Spears haar hit Like A Virgin te zingen. Hierbij geeft Madonna haar twee collega's een hartstochtelijke kus. In het door Chris Rock gepresenteerde programma gaan de MTV Music Awards in 2003 naar ondermeer 50 Cent, Good Charlotte, Justin Timberlake en Missy Elliot.

Roberto Augusto, de directeur van Sony Music in Brazilie, wordt op 29 Augustus 1998 neergeschoten bij een overval op een benzinestation. In allerijl wordt hij naar een ziekenhuis in Rio de Janeiro gebracht. Hij herstelt van zijn verwondingen.

IslewightTijdens de vierde dag van het festival op het Britse eiland Wight op 29 Augustus 1970, zijn er optredens van John Sebastian, Shawn Phillips, Lighthouse, Joni Mitchell, Tiny Tim, Ten Years After, The Doors, Melanie, Sly & The Family Stone, Tony Joe White en The Who. Mungo Jerry besluit op het laatste moment niet op te treden. Een impressie van het festival verschijnt in 1995 onder de naam Message To Love (The Isle Of Wight Festival 1970) zowel op dubbel CD als op DVD. The Who, Jethro Tull, Emeron Lake & Palmer en Jimi Hendrix brengen elk hun optreden afzonderlijk uit op DVD.

In Club Veronica op de Pier in Scheveningen wordt van 29 Augustus tot 4 September 1973 het CBS Pop Festival gehouden. Op het programma staan ondermeer optredens van Colin Blunstone, Dr. Hook & The Medicine Show, Albert Hammond, Kayak, The Buffoons, Albert West, Titanic en Redbone. Wim-Jaap van der Laan is namens platenmaatschappij CBS de organisator van dit festival. In de week van 18 Augustus 1973 is het album Veronica -  CBS Pop Festival de LP Van De Week op Radio Veronica. OP het album staan van alle optredende artiesten twee succesnummers. Alleen van Kayak staat er geen nummers op, omdat zij niet onder contract staan bij CBS. Veronica CBS Pop Festival komt op 1 September 1973 binnen op negen in de LP Top 20, en bereikt de vijfde plaats.

Op 29 Augustus 1998 komt If You Could Read My Mind van Stars On 54 binnen in de Billboard Hot 100. De gelegenheidsformatie Stars On 54 bestaat uit de Nederlandse zangeres Amber, Ultra Natxc3xa9 en Jocelyn Enriquez. If You Could Read My Mind komt niet hoger dan 52.

Charlie_feathersDe legendarische rockabilly-zanger Charlie Feathers overlijdt op 29 Augustus 1998 in een ziekenhuis in Memphis in Tennessee aan de gevolgen van een zware beroerte. Charles Arthur Feathers wordt op 12 Juni 1932 geboren in Holly Springs, Mississippi. Na verschillnde baantjes te hebben gehad in Illinois en Texas, vertrekt hij in 1950 naar Memphis, en gaat daar werken in een dozenfabriek, totdat hij met nekkramp in het ziekenhuis terechtkomt. Daar komt hij de dagen door met veel naar de radio luisteren en zijn besluit staat vast: hij wordt beroepsmuzikant. In 1954 probeert Feathers het vertrouwen van Sam Phillips te winnen, met als doel een plaatje te kunnen maken op diens Sun Label. Feathers helpt waar en wanneer hij kan, valt in voor anderen, maakt arrangementen, komt met ideeen (speelt zelfs op lepels tijdens een Miller Sisters sessie) en maakt demo's voor steelgitarist Stan Kessler, met wie hij samen het nummer I Forgot To Remember To Forget schrijft voor Presley's laatste Sun single. Rond die tijd start Sam Philips het Sun sublabel Flip Records om nieuw talent in de regio uit te testen. Hierop verschijnt Charlie's eerste single, Peepin Eyes, gekoppeld aan I've Been Deceived. De single doet het goed in Memphis en omgeving en Phillips besluit een tweede single van de zanger uit te brengen, nu op het Sun label zelf. Maar Feathers heeft grotere plannen. Alhoewel Sam Phillips hem ziet als een countryzanger, wil Feathers zelf toch meer richting Rock & Roll. Hij neemt een groot aantal demo's op in die stijl, maar Phillips heeft daar geen oren naar. Charlie Feathers besluit het dan toch maar bij de Sun's concurrent in Memphis, Meteor Records, te proberen. Op dit label verschijnt de dubbele rockabilly klassieker Tongue Tied Jill/Get With It. De single krijgt behoorlijk wat airplay in Memphis en omgeving, en dat levert een contract op bij King Records uit Cincinati, Ohio. Het is bij King Records waar Charlie Feathers zijn carriere  als rockabilly legende serieus start. De nummers die hij voor dit label opneemt worden tot de top van het rockabilly genre gerekend. One Hand Loose, Bottle To The Baby, Everybody's Lovin' My Baby, I Can't Hardly Stand It, stuk voor stuk juweeltjes. Het plaatselijke succes levert hem een groot aantal tournees op en een aantal optredens in The Big D Jamboree in Dallas. Wanneer het King contract afloopt, blijft Charlie singles van hoog muzikaal gehalte uitbrengen op diverse Memphis labels en blijft hij koppig zijn muziek spelen voor iedereen die het maar horen wil. Als begin jaren zeventig in Engeland de Rockabilly revival begint is hij een van de eerste artiesten waar het meeste vraag naar is. Zijn oude singles worden plotseling honderden guldens waard en iedere interviewer wil van hem weten waarom hij het nooit echt gemaakt heeft en wat nu precies zijn aandeel in de Sun Story is. Charlie vertelt dat allemaal met veel plezier, alhoewel zijn visie op het rockabilly verhaal niet altijd overeen komt met dat van anderen. Maar dat hindert niet, de waarheid ligt in zijn muziek. Feathers kan zijn muziek nog steeds op de enige, juiste manier brengen. En dat is wat telt. In de jaren tachtig krijgt Charlie Feathers ernstige problemen met zijn gezondheid. Hij krijgt diabetes en er wordt een long bij hem weggehaald. Hij blijft optreden zo goed en zo kwaad als het kan en in 1991 verschijnt zijn eerste album voor een major label, Elektra records. Daarna gaat het steeds verder bergafwaarts met zijn gezondheid. Charlie Feathers, An American Original, is 66 jaar geworden.

Anekajapanese_boyAneka komt op 29 Augustus 1981 op een 32ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met haar single Japanese Boy. Aneka is de artiestennaam van de 34-jarige Britse zangeres Mary Sandeman. Japanese Boy staat in de week van 29 Augustus 1981 op de eerste plaats in de Britse hitparade. In Nederland wordt de 7de plaats gehaald. Na Japanese Boy is het snel voorbij voor Aneka. De opvolger, Little Lady, komt in December 1981 niet verder dan een 50ste plaats in Engeland. In Nederland komt Little Lady de 32ste plaats.

Carl Wilson staat op 29 Augustus 1997 voor de laatste keer op het podium met The Beach Boys tijdens een optreden in Atlantic City in de Amerikaanse staat New Jersey. Bij Wilson is in April 1997 longkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar de hersenen. Mike Love vraagt David Marks, die in 1962 bij The Beach Boys heeft gespeeld, terug te keren als opvolger van Carl Wilson. Marks speelt op 9 Oktober 1997 in Las Vegas voor het eerst sinds zijn begintijd weer mee. Op 6 Februari 1998 overlijdt op 51-jarige leeftijd Carl Wilson.

Rolling_stones_gimme_shelter_cdOp 29 Augustus 1971 wordt door hun vorige platenmaatschappij Decca Records het album Gimme Shelter van The Rolling Stones uitgebracht. Op Gimme Shelter staat een live-registratie van het gratis concert dat de groep op 6 December 1969 op het terrein van de Altamont Speedway in Livermore in het noorden van Californie heeft gegeven. Slechts 24 uur voor het concert wordt met behulp van jurist Melvin Belli een contract getekend met Dick Carter van de Altamont Raceway. Eerder zijn het Golden Gate Park en de Sears Point Raceway in Sonoma County afgewezen, omdat The Rolling Stones niet aan de daar gestelde eisen kunnen voldoen.Het grootste aantal mensen dat Altamont ooit gehad heeft is 65.000. Het voorprogramma wordt verzorgd door Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, en Crosby Stills Nash & Young. Er komen 500.000 mensen op dit evenement af. Op aanraden van The Grateful Dead worden de Hell's Angels ingehuurd als ordedienst. Het concert wordt door David en Albert Maysles opgenomen voor de concertfilm Gimme Shelter. Hierin is te zien hoe de achttienjarige Meredith Hunter wordt doodgeslagen door Alan David Pissaro van de Hell's Angels. "Brothers en Sisters, kom op nou. Laat iedeéén kalm blijven! We kunnen kalm blijven, iederéénn! Iedereen moet nu kalmeren. Kom op. Hoe doen we dat daar ? Iedereen is all right? Hebben we onszelf nog in de hand? Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik kon het niet zien. Ik hoop dat jullie OK zijn. Gaat het goed daar? Oke, laten we nu even een minuut pauzeren om op adem te komen. Iedereen moet nu even kalm blijven. Is er daar iemand gewond? Oke, ik denk dat we nu kalm zijn, we kunnen weer muziek maken", Mick Jagger vlak voor de moord. Gimme Shelter gaat op 6 December 1970 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Op 14 Januari 1971 wordt Pissaro vrijgesproken door het Alameda County Superior Court. Hij zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Later eist hij 200.000 dollar schadevergoeding van The Rolling Stones wegens schending van zijn privacy. De moord op Meredith Hunter is niet het enige incident van Altamont. Een man onder invloed van LSD verdrinkt, twee jongens worden doodgereden, de dader rijdt door. Een man breekt beide benen en zijn bekken als hij van een viaduct naar beneden springt om aan enkele Hell Angels te ontkomen. Er worden twee baby's geboren en de totale schade is $400.000. Op 25 September 1971 komt het album Gimme Shelter de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de zeventiende plaats.

Lee Marvin overlijdt op 29 Augustus 1987 in Tucson, Arizona. Al is Marvin in de eerste plaats acteur en absoluut geen zanger, toch bereikt hij op 7 Maart 1970 de eerste plaats in de Engelse hitparade met Wandrin' Star. Het nummer komt uit de film Paint Your Wagon waarin Lee Marvin naast Clint Eastwood te zien is. Lee Marvin is 63 jaar geworden.

Lale_andersonOp 29 Augustus 1972 overlijdt in Wenen, Oostenrijk de Deense zangeres Lale Anderson. Lale Anderson wordt op 23 Maart 1913 in Lehe bij Bremerhaven als Lieselotte Helene Berta Bunnenberg. Voor de Tweede Wereldoorlog is zij zangeres in nachtclubs en literaire cabarets in Mxc3xbcnchen en in Berlijn. Hier zingt zij gedichten van Hans Leip op muziek van een vriend. Eén van die gedichten is Lili Marleen. Zij komt erachter dat nazi-propagandist Norbert Schultze Lili Marleen ook op muziek heeft gezet. Lale Anderson neemt die versie in 1939 op. Het wordt een groot succes, zowel aan Duitse als aan geallieerde kant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lale Anderson heeft altijd openlijk haar afkeer van de oorlog betuigd. Lale Anderson is 62 jaar geworden.

Johann de Groot overlijdt op 29 Augustus 2003 aan de gevolgen van kanker. De drummer van de Tilburgse groep Vals Licht is 36 jaar geworden. De Groot wordt opgevolgd door Michiel van Zundert.

Op 29 Augustus 1970 komt Wigwam van Bob Dylan binnen op de 32-ste plaats in de Veronica Top 40. De single bereikt op 19 September 1970 de derde plaats. Het nummer heeft geen tekst. Bob Dylan neuriet de melodie van Wigwam. Dylan-fans vinden het de slechtste plaat die hij ooit heeft gemaakt. Niettemin is dit nummer van het album Self Portrait zijn grootste hit in de Nederlandse hitparade.

Brenda Lee staat op 29 Augustus 1961 in een platenstudio in Nashville in Tennessee om het nummer All Alone Am I op te nemen. All Alone Am I is is geschreven door Manos Hadjidakis en Ioannidis als Min Tou Rotas Tou Ourano. De Engelse tekst is van Arthur Altman. All Alone Am I komt een jaar later, op 29 September 1962, de Billboard Hot 100 binnen, en haalt de derde plaats.

Iron_butterflyinagaddadavidaIn-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly komt op 29 Augustus 1970 op nummer 34 binnen in de Nederlandse Top 40 en haalt een 9de plaats. Het nummer is geschreven door Doug Ingle, toesenist en zanger van Iron Butterfly. Oorspronkelijk is de titel van het nummer In The Garden Of Eden, Wanneer iemand van de platenmaatschappij de demo ontvangt staat op het label In-A-Gadda-Da-Vida. Men besluit het zo te laten, het klinkt nogal mysterieus en Oosterse spiriualiteit is erg in op dat moment. Het oorspronkelijke nummer duurt ruim 17 minuten, voor de radio wordt het speciaal ingekort tot 3 minuten. Het gelijknamige album haalt in de Nederlande Albumlijst de vijfde plaats. In Amerika groeit het album In-A-Gadda-Da-Vida uit tot de best verkochte underground-elpee in de Verenigde Staten in de jaren zestig. De plaat blijft liefst twee jaar in de Amerikaanse charts staan.

Op 29 Augustus 1965 worden er in de Alpha Studios in Aston in Birmingham opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars dat op 4 September 1965 wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Jim Dale is de presentator. In dit programma wordt opgetreden door Herman's Hermits, Unit 4+2, Lulu, Chubby Checker en The Rolling Stones. De Stones playbacken twee nummers, waaronder hun nieuwe single (I Can't Get No) Satisfaction.

Pearl_jam_gelredomePearl Jam staat op 29 Augustus 2006 in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Het is dan zes jaar geleden dat Pearl Jam voor het laatst in Nederland (Pinkpop 2000) heeft opgetreden. Arnhem krijgt een perfect uitgekiende, gloedvol voortgebrachte bloemlezing uit Pearl Jams rijke oeuvre, waarbij de geijkte klassiekers (Jeremy, Even Flow, Alive, Daughter) worden afgewisseld met verrassingen als Lukin en Spin The Black Circle. Tijdens Rocking In The Free World, doet zanger Eddie Vedder wat hij in 1997 in de Amsterdamse RAI niet deed: hij springt. Badend in het zweet rent hij daarna langs de eerste rijen. Na twee uur is het duidelijk dat de laatste overlevende van de grungescene nog steeds een wereldband is.

Brian Epstein wordt op 29 Augustus 1967 in besloten kring begraven op het Joodse kerkhof Kirkdale in Liverpool. De plechtigheid wordt bijgewoond door Gerry Marsden, de leadzanger van Gerry & the Pacemakers, en Cilla Black. De grote afwezigen zijn de niet uitgenodigde Beatles.


Muziek Jarige Op 29 Augustus

1924: Dinah Washington - Zangeres USA († 14 Dec. 1963)
1933: Ramses Shaffy - Zanger Nederland
1942: Sterling Morrison - Velvet Underground Gitaar († 30 Aug. 1995)
1943: Dick Halligan - Blood, Sweat & Tears Pianist/Fluittist
1945: Chris Copping - Procol Harum Bas
1947: Dave Jenkins - Pablo Cruise Zanger
1953: Rick Downey - Blue Oyster Cult Drums
1957: Pim Kops - De Dijk Toetsen
1958: Michael Jackson - Zanger USA († 25 Juni 2009)
1958: Elizabeth Fraser - Cocteau Twins Zangeres
1958: Roland Verstappen - Zanger Nederland
1959: Eddi Reader - Fairground Attraction Zangeres
1963: Jerry Fehily - Hothouse Flowers Drums
1967: Chris Gorman - Belly Drums
1969: Me'shell Ndegeocello - Zangeres USA
1970: Carl 'Groove' Martin - Shai
1971: Alex Griffin - Neds Atomic Dustbin Bas
1975: Kyle Cook - Matchbox 20 Gitaar
bronnen: planet.nl,thisday,whathappened,hitlijsten,goldmine,ea

Geen opmerkingen:

Een reactie posten