Zoeken in de muziekgeschiedenis

29 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 30 Augustus

The_konradsThe Kon-rads staan op 30 Augustus 1963 in de Decca-studio's in West Hampstead om het nummer I Never Dreamed op te nemen. I Never Dreamed is geschreven door Roger Ferris, David Jones en Alan Dodds. Platenmaatschappij Decca brengt deze single niet uit. The Kon-rads krijgen wel een paar proefpersingen mee naar huis. The Kon-rads bestaan uit zanger Roger Ferris, de gitaristen Neville Wills en Alan Dodds, drummer Dave Hadfield, bassist Rocky Shahan en de 16-jarige saxofonist David Jones (later bekend als David Bowie). Christina en Stella Patton zorgen voor de achtergrondvocalen. Volgens drummer Dave Hadfield heeft David Jones het nummer geschreven naar aanleiding van een nieuwsbericht over een vliegtuig ongeluk. Zanger Roger Ferris herinnert zich het anders en verteld in 2001 aan het blad Mojo Collections dat het nummer "A typical lovesong of the era" was en dat niet David Jones, maar hijzelf de tekst geschreven heeft. Kort na deze sessie verlaat David Jones de groep, omdat hij het niet eens is met de repertoirekeuze van The Kon-rads. David Jones wil meer bluessongs spelen. Samen met George Underwood, ex-zanger van The Kon-rads, en drummer Viv Andrews gaat David Jones verder als The Hooker Brothers. Soms treden zij op als Dave's Reds And Blues. Met George Underwood richt David Jones (hij noemt zich nu Davie Jones) in Januari 1964 met gitarist Roger Bluck, bassist Dave Howard en drummer Bobby Allen de groep The King Bees op. The Kon-rads gaan door zonder David Jones, en spelen in 1965 nog als voorprgramma in een korte tour van The Rolling Stones. In datzelfde jaar verschijnt ook de single Baby It's Too Late Now.

James Taylor en Carly Simon staan op 30 Augustus 1995, voor het eerst in zestien jaar, weer samen op de planken. Taylor en Simon zijn te zien tijdens Livestock '95, een benefietoptreden voor de Martha's Vineyard Agricultural Society. James Taylor en Carly Simon zijn in 1972 getrouwd. Tien jaar later gaan zij uit elkaar. Zij hebben samen twee kinderen, Ben en Sally Taylor.

A_quick_one_2Op 30 Augustus 1966 begint The Who aan een twee dagen durende opnamesessie in de IBC Studios en de Pye Studios in Londen. Er worden eigen versies opgenomen van Barbara Ann van The Regents (Met Keith Moon als lead zanger), Man Without Money van The Everly Brothers, Heatwave van Martha & The Vandellas en het thema van de televisieserie Batman, geschreven door Neal Hefti. Van Batman worden twee versie's opgenomen. Een instrumentale, en een met zang. De productie is in handen van Kit Lambert. Paul Clay doet de techniek. De tracks zijn bestemd voor het tweede album van The Who, die als werktitel Jigsaw Puzzle heeft meegekregen. Alleen Heatwave komt uiteindelijk terecht op het A Quick One genoemde album. Dit tweede album van The Who wordt, nadat het een week is uitgesteld vanwege technische problemen, op 9 December 1966 uitgebracht. Hierop staan verder Run Run Run, Boris The Spider,  I Need You, Whiskey Man, Cobwebs And Strange, Don't Look Away, See My Way, So Sad About Us en A Quick One While He's Away. A Quick One komt op 17 december 1966 binnen in de Britse albumlijst, en bereikt de vierde plaats. In Amerika wordt het album pas in Mei 1967 uitgebracht onder de "veilige" naam Happy Jack. In Amerika zou een titel als A Quick One voor problemen kunnen zorgen. Wanneer A Quick One op 2 Juni 1995 op CD verschijnt staan Batman, Man With Money en Barbara Ann als bonus tracks alsnog op het album.

I_cant_see_nobodyOp 30 Augustus 1969 komen The Marbles met het nummer I Canxe2x80x99t See Nobody op nummer 39 binnen in de Nederlandse Top 40. Na drie weken is de single alweer uit de lijst verdwenen. I Can't See Nobody bereikt de 28ste plaats. The Marbles bestaan uit  zanger Graham Bonnet en Trevor Gordon. Zij hebben I Can't See Nobody in Mei 1969 opgenomen. I Can't See Nobody is geproduceerd door Barry Gibb van The Bee Gees, die het nummer ook samen met zijn broer Robin heeft geschreven. De originele versie van I Can't See Nobody staat op de B-kant van de Bee Gees-single New York Mining Disaster 1941 uit 1967. Graham Bonnet wordt in 1979 door Ritchie Blackmore gevraagd om Ronnie James Dio bij Rainbow te komen vervangen. Graham Bonnet is te horen op het Rainbow album Down To Earth, wat met de nummers Since You Been Gone en All Night Long twee enorme hits in de Verenigde Staten heeft.

No_direction_home_the_soundtrack_vaVanaf 30 Augustus 2005 ligt No Direction Home: The Soundtrack van Bob Dylan  in de platenwinkel. No Direction Home: The Soundtrack is het zevende album in de reeks The Bootleg Series waarmee Bob Dylan in 1991 is gestart. Op het dubbelalbum staan unieke opnamen van Bob Dylan waaronder When I Got Troubles, zijn eerste opname uit 1959, live-registraties en demo's. De dubbel-CD is de voorloper van de documentaire No Direction Home die Martin Scorsese over Bob Dylan heeft gemaakt. Hierin komt de zanger uitgebreid zelf aan het woord. No Direction Home behandelt de periode tot 1966 als Bob Dylan bij een motorongeluk gewond raakt. Deze documentaire verschijnt op 20 September 2005 op DVD. No Direction Home: The Soundtrack komt op 10 September 2005 binnen op 31 in de Mega Album Top 100. Vier weken later is het album alweer uit de lijst verdwenen.

Tom_dickbloody_maryTom & Dick komen op 30 Augustus 1969 met het nummer Bloody Mary op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40. De 26-jarige Tom Poederbach en de 25-jarige Dick Swaneveld hebben dit nummer over, een ruige pirate die niet kan zwemmen, geschreven met Jan Pijper en Pieter Puister. Tom Poederbach en Dick Swaneveld werken in 1969 als technici bij de NOS. Bloody Mary staat vanaf 27 September 1969 drie weken op de eerste plaats.

Op 30 Augustus 1984 brengt een veiling in Londen van spullen van The Beatles ruim 270.000 pond sterling op. Het hoogste bedrag wordt betaald voor een nooit eerder gepubliceerde tekst van John Lennon, wat voor ruim 23.000 pond sterling van de hand gaat. Een snare-drum van Ringo Starr brengt 1440 pond sterling op.

The_byrds_sweetheart_of_the_rodeoVanaf 30 Augustus 1968 ligt het nieuwe album van The Byrds, Sweetheart Of The Rodeo in de platenwinkel. The Byrds hebben Sweetheart Of The Rodeo met tussenpozen van 9 Maart tot 24 April 1968 opgenomen. In Amerika komt Sweetheart Of The Rodeo niet hoger dan de 77ste plaats in de albumlijst van Billboard. In Nederland komt het album op 21 April 1973 (!) op een zestiende plaats de Albumlijst binnen, en haalt op 5 Mei 1973 een zevende plaats. Op Sweetheart Of The Rodeo staan ondermeer de nummers You Ain't Going Nowhere, I Am A Pilgrim, The Christian Life, You Don't Miss Your Water, You're Still On My Mind en Pretty Boy Floyd. Tijdens deze periode bestaan The Byrds uit de zangers/gitaristen Roger McGuinn en Gram Parsons, bassist Chris Hillman en drummer Kevin Kelly. Vlak na dit album verlaten Chris Hillman en Gram Parsons The Byrds. Zij richten The Flying Burrito Brothers op. Critici noemen Sweetheart Of The Rodeo het eerste country-rock-album. Samen met ondermeer Bradley's Barn van The Beau Brummels, Roots van The Everly Brothers, John Wesley Harding van Bob Dylan en Safe At Home van The International Submarine Band wordt Sweetheart Of The Rodeo één van meest belangrijke country-rock albums genoemd, ondanks het feit dat het album ten tijde van de release voor The Byrds het hun minst succesvolle album was. Country-rock is het genre waarmee met name The Eagles begin jaren zeventig wereldberoemd worden.

Op 30 Augustus 1972 geven John Lennon en Yoko Ono, samen met ondermeer Stevie Wonder en Roberta Flack, twee One To One benefiet concerten in Madison Square Garden in New York. De kaartverkoop levert 250.000 dollar op voor het Willowbrook-ziekenhuis voor geestelijk gehandicapte kinderen in New York. Daarvan komt echter 60.000 dollar uit de beurs van John Lennon zelf, die voor dat bedrag kaartjes heeft gekocht om te verdelen onder de vrijwilligers die bij de concerten betrokken zijn. Het zijn de enige twee volwaardige concerten die John Lennon ooit geeft, sinds zijn vertrek uit The Beatles. Opnamen van het concert worden op 24 Januari 1986 op cd uitgebracht.

Jet_harris_en_tony_meehanJet Harris en Tony Meehan, twee ex-leden van The Shadows, nemen op 24 Juli 1963 het nummer Applejack op. De single wordt op 30 Augustus 1963 in Engeland uitgebracht. Op 5 September 1963 komt hij de Engelse hitparade binnen en bereikt Applejack de vierde plaats. Het is de derde en de laatste hit van het duo. Door een auto ongeluk van Jet Harris, waardoor hij niet meer kan spelen, gaat Tony Meehan verder met zijn Tony Meehan Combo waarmee hij met het nummer Song Of Mexico in 1964 een bescheiden 39ste plaats weet te halen in de Engelse hitlijst. Op 28 November 2005 komt Meehan op tragische wijze om het leven vanwege een val in huis. Tony Meehan is 62 jaar geworden.

Op 30 Augustus 1969 gaat het driedaagse Texas Pop Festival van start. Meer dan 120.000 muziekliefhebbers zijn op de Dallas International Motor Speedway getuige van optredens van ondermeer Janis Joplin Led Zeppelin, Sam & Dave, Santana, Johnny Winter, Grand Funk Railroad, Delaney & Bonnie, Nazz, Spirit, BB King, Canned Heat en Chicago.

Tijdens een promotie optreden op 30 Augustus 1994 in de Virgin Mega Store aan Marble Arch in Londen, speelt Oasis een selectie van nieuwe nummers van hun nieuwe album Definitely Maybe. Tijdens het nummer Whatever stapt Evan Dando, zanger van The Lemonheads, het podium op om met Oasis mee te spelen.

Highway_61_revisited_van_bob_dylanVanaf 30 Augustus 1965 ligt het album Highway 61 Revisited van Bob Dylan in de Amerikaanse platenwinkels. Op Dylan's tweede elektrische album staan ondermeer de nummers Tombstone Blues, From A Buick 6, Ballad Of A Thin Man en Like A Rolling Stone. Bob Dylan wordt op dit album bijgestaan door gitarist Mike Bloomfield, organist Al Kooper, pianisten Paul Griffin en Frank Owens, drummer Bobby Gregg, bassist Harvey Goldstein, gitarist Charley McCoy en bassist Russ Savakus. Highway 61 Revisited komt op 2 Oktober 1965 de Billboard-albumlijst binnen, en haalt de derde plaats.

Op 30 Augustus 1989 ontslaat Billy Joel zijn manager, Frank Weber, nadat tijdens een belastinginspectie onjuistheden zijn vastgesteld in zijn boekhouding. De zanger eist vervolgens van Weber, die overigens ook zijn ex-zwager is, een bedrag van maar liefst 90 miljoen dollar, maar moet drie jaar later uiteindelijk genoegen nemen met een vergoeding van maar 2 miljoen dollar.

Izzy Stradlin, gitarist van Guns 'n Roses, wordt op 30 Augustus 1989 gearresteerd vanwege misdragingen tijdens een binnelandse lijnvlucht in Amerika. Stradlin urineert op de vloer van het vliegtuig, scheldt een stewardes de huid vol en rookt waar het niet mag.

Hey_jude_van_the_beatlesHey Jude van The Beatles wordt op 30 Augustus 1968 in Amerika uitgebracht. Met de opname van Hey Jude wordt op 29 Juli 1968 in Abbey Road-studio 2 begonnen. Hey Jude is bedoeld als hart onder de riem voor Julian Lennon. Zijn vader John Lennon is hevig verliefd op de Japanse kunstenares Yoko Ono en net gescheiden van zijn moeder Cynthia Powell. Paul McCartney krijgt Hey Jude aanvankelijk niet goed rond. Hij roept de hulp in van John Lennon. Het nummer begint als ballad en eindigt met een meezing-climax waarvoor een veertigkoppig orkest wordt gebruikt. De definitieve versie wordt op 1 Augustus 1968 afgerond in de Trident Studio in Wardour Street in Londen. Deze studio is eigendom van The Beatles. Hey Jude, met op de B-kant Revolution, is de eerste release op hun eigen, op 11 Augustus 1968 opgerichte eigen platenmaatschappij, die zij Apple noemen. Hey Jude komt op 14 September 1968 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 28 September 1968 negen weken op de eerste plaats. De single wordt in Amerika de bestverkochte single van 1968.

Blue_wild_angel30 Augustus 1970 is de laatste dag, van de derde editie van het vijf dagen durende festival op het eiland Wight. Optredende artiesten zijn Kris Kristofferson, John Sebastian, Ralph McTell, Good News, Heaven, The Free, Donovan, Pentangle, Hawkwind, The Moody Blues, Jethro Tull, Joan Baez, Leonard Cohen, Richie Havens en Jimi Hendrix. Het is voor Jimi Hendrix zijn allerlaatste optreden in Engeland. Hij overlijdt op 18 September 1970 op 27 jarige leeftijd, aan een overdosis slaaptabletten. Opnames van het concert van Jimi Hendrix op het eiland Wight verschijnen in 2002 op DVD onder de naam: Blue Wild Angel (Jimi Hendrix Live At The Isle Of Wight).

Surfs_upVanaf 30 Augustus 1971 ligt het album Surf's Up van The Beach Boys in de platenwinkel. Surf's Up komt op 11 September 1971 de albumlijst van Billboard binnen, en bereikt de 29ste plaats. De van het album afkomstige nummer Student Demonstration Time wordt in Nederland op single uitgebracht. Student Demonstration Time is gebaseerd op Riot In Cell Block # 9 van Jerry Leiber en Mike Stoller. Mike Love van The Beach Boys heeft de tekst aangepast nadat er rellen zijn uitgebroken op de campussen van de Kent State-universiteit in Ohio en de Jacksonville-universiteit in Florida tijdens demonstraties tegen de Amerikaanse militaire inval in Cambodja. In Ohio worden op 4 Mei 1970 vier studenten door leden van de Nationale Garde doodgeschoten. In de Nederlandse Top 40 bereikt Student Demonstration Time op 25 December 1971 een elfde plaats als hoogste notering.

Dottie_westWanneer zij op weg is naar een optreden in de Grand Ole Opry in Nashville raakt country-zangeres Dottie West op 30 Augustus 1991 betrokken bij een auto-ongeluk. Dottie West overlijdt vijf dagen later aan haar verwondingen. Dottie West wordt op 11 Oktober 1932 in McMinnville, Tennessee geboren als Dorothy Marie Marsh, en groeit uit tot een van Amerika's grootste Country zangeressen. In 1964 scoort ze tweemaal een top 10 hit. Samen met Jim Reeves in het duet Love Is No Excuses, en solo met Here Comes My Baby waarvoor ze een Grammy Award krijgt in de categorie Best Female Country Vocal Performance. Dottie West krijgt gedurende haar carierre in totaal 16 Grammy nominaties, waarvan in 1965, 1967, 1968, 1973 en 1974 die voor Best Female Country Vocal Performance. In 1981 bereikt West het toppunt van haar carierre met twee nummer 1 hits, Are You Happy Baby en What Are We Doin' In Love. Dottie West is 59 jaar geworden.

Op 30 Augustus 1991 is radio DJ Rob Stenders voor het laatst bij Veronica op Radio 3 te horen in Stenders & Van Inkel. Na vier jaar besluit Stenders naar Power FM de nieuwe zender van Wim Rigter en Peter Belt te gaan. Ook Peter Holland verruilt Veronica voor Power FM. Binnen een maand is Rob Stenders alweer vertrokken bij de commerciele zender.

Cliff Richard komt op 30 Augustus 1980 op nummer 28 binnen in de Nederlandse Top 40 met zijn single Dreamin'. Deze, door Alan Tarney en Leo Sayer geschreven, 78ste single van de dan 39-jarige Britse zanger is een week eerder de Alarmschijf op Radio Veronica. Op de B-kant van Dreamin' staat een nieuwe versie van Dynamite. Dit nummer is in 1959 geschreven door Ian Samwell en uitgebracht als de B-kant van de Cliff Richard-single Travellin' Light. Dreamin' bereikt op 27 September 1980 de twaalfde plaats.

Sterling_morrisonSterling Morrison, mede oprichter van The Velvet Underground, overlijdt op 30 Augustus 1995, in Poughkeepsie, New York, aan de gevolgen van een lymfklieraandoening. Sterling Moss wordt op 28 Augustus 1942 in East Mewadow, New York geboren als Holmes Sterling Morrison jr. Na het uiteenvallen van de band in de jaren zeventig houdt Sterling Morrison zich, samen met collega Moe Tucker, bezig met solo-projecten. Ook verdient hij zijn brood als sleepbootkapitein en leraar Engels. Zijn dood komt vlak voor het verschijnen van de cd-box Peel Slowly And See op 26 September 1995. De box bevat o.m. de vroegste opnamen van The Velvet Underground die begin 1995 door John Cale zijn teruggevonden. Sterling Morrison is 53 jaar geworden.

Paul Anka tekent op 30 Augustus 1990 in Las Vegas de papieren die hem tot Amerikaans staatsburger maken. Paul Albert Anka is op 30 Juli 1941 in Ottawa, Canada geboren. Paul Anka staat gedurende zijn carierre driemaal op de eerste plaats van de Amerikaanse hitparade.  in 1957 met Diana, in 1959 met Lonely Boy en in 1974 met (You're) Having My Baby.

Bert Richards overlijdt in het bijzijn van zijn zoon Keith op 30 Augustus 2000 aan de gevolgen van een hartaanval. Bert Richards is geregeld in het gezelschap van zijn zoon te vinden tijdens de vele tournees van diens groep The Rolling Stones. De vader van de gitarist van The Rolling Stones is 85 jaar geworden.

Denniz_popDe Zweedse producer Denniz Pop overlijdt op 30 Augustus 1998 aan de gevolgen van kanker. Denniz Pop wordt op 26 April 1963 geboren als Dag Krister Volle en begint zijn carierre begin jaren 80 als DJ. Zijn eerste succes komt met het produceren van Dr Alban's single Hello Africa in 1990. Samen met Tom Talomaa begint hij in 1991 de Cheiron Studio in Kungsholmen, Stockholm. Een jaar later weet hij Max Martin (Martin Sandberg) zo ver te kroijgen om bij hem te komen werken. Denniz Pop produceert ondermeer de volgende groepen: The Backstreet Boys, Ace of Base, Dr. Alban, Solid Harmonie, 5ive en Robyn. De video bij de single Show Me The Meaning Of Being Lonely van The Backstreet Boys is aan Pop opgedragen. Denniz Pop is 35 jaar geworden.

Limp Bizkit-zanger Fred Durst en zijn vriendin krijgen op 30 Augustus 2001 een zoon. Dallas Durst weegt bij zijn geboorte 7 pond en 3 ons. Uit zijn eerdere huwelijk met Rachel is in 1992 zijn dochter Adriana geboren.

Op 30 Augustus 2006 ontvangen Gerard Joling, Rene Froger en Gordon platina voor hun DVD/CD Toppers In Concert 2005. Van de CD zijn dan meer dan 80.000 exemplaren over de toonbank gegaan. De omzet van de DVD is meer dan 70.000. De uitreiking vindt plaats in een restaurant in Loosdrecht, waar ook het eerste exemplaar van de nieuwe DVD Toppers In Concert 2006 aan het drietal overhandigd wordt. Gerard Joling, Rene Froger en Gordon hebben de Amsterdam ArenA, eerder dat jaar, driemaal uitverkocht.

Gitarist Paul Kossoff van de Britse bluesrock band Free wordt op 30 Augustus 1975 in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij bijna, maar na een klinische dood periode van 35 minuten komt hij, door snel ingrijpen van het ziekenhuis personeel, toch weer tot leven. Zeven maanden later, op 19 Maart 1976, overlijdt Paul Kossoff. op 25 jarige leeftijd, alsnog aan een overdosis drugs.

Dj_john_peelOp 30 Augustus 1939 wordt in Heswell in het Engelse graafschap Cheshire de later beroemde discjockey John Peel geboren. Na zijn schooltijd en zijn militaire dienst vertrekt John Peel naar de Verenigde Staten. Nadat The Beatles in 1964 in Amerika zijn doorgebroken wordt Peel als "expert" aangenomen bij KLIF, het populairste radiostation van Dallas. Vervolgens werkt hij als discjockey bij KOMA in Oklahoma City en bij KNEM in San Bernardino in Californie. Een mislukt huwelijk brengt hem in 1967 terug naar Engeland. Een buurman van zijn moeder brengt John Peel in contact met Radio London. In maart 1967 gaat hij bij deze zeezender aan de slag. In zijn nachtprogramma The Perfumed Garden breekt hij een lans voor nieuwe. "progressieve" LP-muziek. John Peel doet van zich spreken als hij op 12 mei 1967 op Radio London de premiere heeft van de nieuwe Beatles-LP Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band. Hoe hij aan het album is gekomen is nog altijd een geheim. Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band wordt pas op 1 Juni 1967 officieel uitgebracht. Na het stoppen van de Britse zeezenders op 14 Augustus 1967 treedt John Peel op 30 september 1967 in dienst bij Radio One. Op dit popstation van de BBC steekt hij zijn voorliefde voor nieuwe muziek niet onder stoelen of banken. In de jaren tachtig heeft John Peel voor de VPRO op Hilversum 3 programma's gemaakt. Op 25 Oktober 2004 gaat er een schok door de radiowereld als John Peel tijdens een vakantie in Peru aan een hartstilstand overlijdt. John Peel is 65 jaar geworden. Een jaar later wordt in Engeland de eerste John Peel Day gehouden. Ter herinnering aan de dj vinden door het hele land optredens plaats om 'alternatieve' muziek onder de aandacht te brengen. In Nederland wordt een podium op Pinkpop 2005 naar hem vernoemd. (Van 1978 t/m 1986 is Peel presentator van het festival).

Op een landgoed op het afgelegen Schotse eiland Bute treedt op 30 Augustus 2003 de Britse modeontwerpster Stella McCartney in het huwelijk met de uitgever Alasdhair Willis. Paul McCartney heeft ongeveer drie miljoen euro neergeteld voor het huwelijk van zijn dochter. De bewaking  kost 150.000 euro, ongeveer net zo veel als de bloemen! Onder de gasten bevinden zich ondermeer Madonna, haar man Guy Ritchie en hun zoon Rocco, Chrissie Hynde, fotomodel Kate Moss, actrice Gwyneth Paltrow, Chris Martin van Coldplay en James Bond-ster Pierce Brosnan.

The_fourmost_hello_little_girlThe Fourmost brengen op 30 Augustus 1963 hun eerste single uit. Hello Little Girl is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. De single komt op 12 September 1963 de Engelse hitparade binnen, en bereikt de negende plaats. The Fourmost staan sinds 30 Juni 1963 onder contract bij Brian Epstein. De groep uit Liverpool is in 1959 door Brian O'Hara, Joe Bower, Billy Hatton en Brian Redman opgericht als The Four Jays. Later wordt de naam veranderd in The Four Most. Brian Epstein vindt dat The Fourmost een betere naam. Joe Bower en Brian Redman zijn inmiddels opgevolgd door gitarist Mike Millward en drummer Dave Lovelady. Na Hello Little Girl heeft de groep in 1964 nog hits met I'm In Love, A Little Loving, How Can I Tell Her en Baby I Need Your Lovin'. Na Girls Girls Girls is in 1965 het hitparade-succes voorbij voor The Fourmost. Op 7 maart 1966 overlijdt gitarist Mike Millward en keert Joe Bower terug bij The Fourmost. Paul McCartney produceert in 1969 Rosetta. Deze single wordt geen hit. Hetzelfde jaar gaat de groep uit elkaar. Op 27 juni 1999 pleegt Brian O' Hara zelfmoord. De gitarist heeft zichzelf opgehangen. Brian O'Hara is 56 jaar geworden.

Totdat Ik Jou, met op de B-kant Een Lief Die Niet Zo Huilt, van Acda & De Munnik wordt op 30 Augustus 2004 uitgebracht. Een Lief Die Niet Zo Huilt is een vertaling van Love The One You're With van Stephen Stills. Totdat Ik Jou komt op 18 September 2004 de Nederlandse Top 40 binnen, en haalt een 36ste plaats.

The Beatles geven op 30 Augustus 1965 hun tweede concert in de Hollywood Bowl, aan de North Highland Avenue in Los Angeles. Zeven van de twaalf nummers, die op 30 Augustus 1965 opgenomen worden, verschijnen in 1977 op het album The Beatles Live At The Hollywood Bowl. Het live album door George Martin, Geoff Emerick en Nigel Walker op 18 januari 1977 in de AIR Studio in Londen gemixt. The Beatles Live At The Hollywood Bowl staat in de week van 18 Juni 1977 op de eerste plaats van de Engelse albumlijst.

Denny_seiwellDrummer Denny Seiwell besluit op 30 Augustus 1973 uit Wings te stappen. Het besluit van Seiwell komt slechts vijf dagen nadat gitarist Henry McCullough ook al Wings heeft verlaten. Henry McCullough wordt opgevolgd door Jimmy McCulloch. Geoff Britton is de opvolger van Denny Seiwell. Henry McCullough en Denny Seiwell weigeren met Paul McCartney & Wings naar Nigeria af te reizen voor opnamen van een nieuw album. Uiteindelijk vertrekken alleen Paul en Linda McCartney en Denny Laine naar het Afrikaanse land om in de hoofdstad Lagos het album Band On The Run op te nemen.

Tijdens een optreden in Vallejo in Californixc3xab, op 30 Augustus 1988, wordt Thomas 'Papa Dee' Allen getroffen door een hersenbloeding. De percussionist van War is op slag dood. Met Eric Burdon heeft War in 1970 hun eerste hit met Spill The Wine. Een jaar later gaat de groep zonder de ex-zanger van The Animals verder. War heeft in Nederland in 1973 een grote hit met Cisco Kid. Papa Dee Allen is 57 jaar geworden.

PalomineOp 30 Augustus 2003 ontvangt Bettie Serveert voor het eerst in haar carriere een gouden plaat. Distributeur PIAS overhandigt hen de gouden plaat tijdens het Lowlands-festival. Van het debuutalbum Palomine uit 1992 zijn veertigduizend platen verkocht. Palomine heeft hier elf (!) jaar over gedaan. Palomine komt op 28 November 1992 binnen in de Nederlandse Album Top 100. Het album staat 28 weken genoteerd, maar komt nooit hoger dan een 54ste plaats. Betty Serveert ontstaat uit de overblijfselen van de Arnhemse groep De Artsen. Van deze groep maken Peter Visser (gitaar) en Herman Bunskoeke (bas) samen met zanger Joost Visser en drummer Reinier Veldman deel uit, is Carol van Dijk geluidsmixer en Berend Dubbe roadie. De Artsen krijgen landelijke bekendheid met het eind 1989 verschijnende, debuut Conny Waves With A Shell. Zanger Joost Visser stapt eind 1990 om onduidelijke redenen op. Peter Visser en Herman Bunskoeke gaan samen met Carol van Dijk (nu zang en gitaar) en Berend Dubbe (nu drums) verder als Bettie Serveert (genoemd naar tennisspeelster Betty Stove).

Organist Ray Manzarek, gitarist Robby Krieger en drummer John Densmore besluiten op 30 Augustus 1973, twee jaar na de dood van zanger Jim Morrison, The Doors officieel te ontbinden. 29 jaar later komen zij voor een reunie weer bij elkaar.

Op 30 Augustus 2006 vertelt Kim Wilde op Radio 2 over haar nieuwe album Never Say Never. De zangeres heeft haar oude hits in een nieuw jasje laten steken door Uwe Fahrenkrog-Peterson, jarenlang de partner en producer van Nena. Samen met Nena heeft Kim Wilde in 2003 een grote hit met Anyplace, Anywhere, Anytime. Kim Wilde, een pop-icoon in de jaren tachtig, krijgt het decennium erna groene vingers. Zij publiceert een aantal boeken over tuinieren en presenteert ook televisieprogramma's over tuinen.

Off_the_wallMick Boskamp schrijft in de Hitkrant van 30 Augustus 1979 een recensie over Off The Wall, het nieuwe album van Michael Jackson. Te lezen is dat: "De jongste Jackson-telg maakt op het ogenblik een verandering door, die je zou kunnen vergelijken met het punt waarop Little Stevie Wonder toentertijd besloot om muzikaal volwassen te worden. Michaels stem klinkt lager. Ook schrijft hij liedjes (hoewel in mindere mate dan Stevie Wonder) die zo de moeite waard zijn. Quincy Jones heeft Off The Wall vlekkeloos geproduceerd en ingedeeld naar dansmuziek en sfeervolle ballads. Luister maar naar het prachtige She's Out Of My Life. Girlfriend, een liedje van Paul McCartney, en I Can't Help It, geschreven door Stevie Wonder, zijn twee hoogtepunten op deze LP." Off The Wall komt op 6 Oktober 1979  op een 34ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Het album komt uiteindelijk tot een zevende plaats, en staat in totaal dertien weken genoteerd.

Op 30 Augustus 1971 wordt in Engeland op BBC 1 het programma Getaway With Cliff uitgezonden. I het vijftig minuten durende televisieprogramma ontvangt Cliff Richard als gasten ondermeer Olivia Newton-John en Marvin Welch & Farrar.

The Rolling Stones beginnen op 30 Augustus 1970, in het Zweedse Malmo, aan een nieuwe Europese tournee die tot 9 Oktober 1970 zal gaan duren. Versterkt met de blazers Bobby Keys en Jim Price geven The Rolling Stones in totaal twintig concerten in ondermeer Helsinki, Stockholm, Kopenhagen, Hamburg, West-Berlijn, Keulen, Parijs en Rome. Het laatste concert is op 9 Oktober 1970 in de Amsterdamse RAI.

Take_me_high_mariska_veresOp 30 Augustus 1975 komt Take Me High van Mariska Veres op een 33ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. Voor Mariska Veres is het haar eerste hit als solo-zangeres sinds haar groep Shocking Blue een jaar eerder is gestopt. Take Me High is geschreven en geproduceerd door Jacques Zwart, die in de jaren zestig lid is van de Amsterdamse groep HET. Met hun single Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan bereiken zij op 12 Februari 1966 de negende plaats in de Nederlandse Top 40. Take Me High, met op de B-kant I Am Loving You, staat slechts drie weken genoteerd in de Nederlandse Top 40 en bereikt op 6 September 1975 de 27ste plaats als hoogste notering.

Het verzamel album Sound Spectacular komt op 30 Augustus 1975 op een 45ste plaats binnen in de Nederlandse LP Top 50. Op dit album, uitgebracht door platenmaatschappij K-Tel, staan twintig nummers die zijn geproduceerd door Phil Spector. Dit zijn ondermeer Baby I Love You van The Ronettes, He's A Rebel van The Crystals, Pretty Little Angel Eyes van Curtis Lee, Zip A Dee Doo Dah van Bob B. Soxx & The Blue Jeans, I Love How You Love Me van The Paris Sisters, Ebb Tide van The Righteous Brothers, Then He Kissed Me van The Crystals, Every Breath I Take van Gene Pitney, Walking In The Rain van The Ronettes en Unchained Melody van The Righteous Brothers. Sound Spectacular staat drie weken in de LP Top 50, en bereikt slechts een 34ste plaats.

Getaway With Cliff is de titel van een vijftig minuten durend televisieprogramma dat op 30 Augustus 1971 op BBC 1 wordt uitgezonden. Als gasten ontvangt Cliff Richard ondermeer Olivia Newton-John en Marvin Welch & Farrar.


Muziek Jarige Op 30 Augustus

1935: John Phillips - The Mamas & The Papas Zanger († 18 Maart 2001)
1939: John Peel - BBC Radio Presentator († 25 Okt. 2004)
1941: John McNally - The Searchers Gitaar
1943: Big John Russell - Zanger Nederland
1944: Chuck Colbert - American Breed Bas
1949: Peter Maffay (Peter Alexander Makkay) - Zanger Duitsland
1950: Mick Moody - Whitesnake Gitaar
1951: Dana (Scallon) - Zangeres Ierland
1952: Kenny Andrews - The Darts Gitaar
1954: Ron Beitle - Wild Cherry Drums
1955: Martin Jackson - Swing Out Sister Drums
1960: Ian Burgoyne - Bourgie Bourgie Gitaar
1961: Keith McKenzie - The Shamen Bas
1963: Paul Oakenfold - Producer/ DJ Engeland
1964: Robert Clivelles - C&C Music Factory Producer/DJ
1966: Peter Cunnah - D:Ream Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten