Zoeken in de muziekgeschiedenis

3 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 4 Augustus

1965likearollingstoneHet Engelse tijdschrift Uncut publiceert op 4 Augustus 2005 de uitslag van een enquete naar wat het meest 'oorspronkelijke' moment in de afgelopen vijftig jaar was. Op de eerste plaats van muziek, film, televisieprogramma's en boeken die de wereld hebben veranderd staat de single Like A Rolling Stone van Bob Dylan. Het nummer Heartbreak Hotel van Elvis Presley staat op de tweede plaats. Uncut magazine heeft deskundigen in de verscheidene branches en muziek- en filmiconen gevraagd wat voor hen het meest belangrijke moment voor hen was in de afgelopen vijftig jaar. Zo geven Sir Paul McCartney, Noel Gallagher, Rolling Stone Keith Richards en Lou Reed hun mening in dit onderzoek. Ook de Hollywood-sterren Robert Downey Jr., Ed Norton en Juliette Lewis nemen deel aan het onderzoek. De derde plaats op de lijst wordt ingenomen door She Loves You van The Beatles. De vierde plaats is voor The Rolling Stones met het nummer Satisfaction. De eerste film in de lijst staat op de vijfde plaats. De eer van de meest belangrijke en invloedrijkste film is voor A Clockwork Orange van Stanley Kubrick. The Godfather staat op de zesde plaats.

Dave Stuart, voormalig lid van The Eurythmics, trouwt op 4 Augustus 2001 op een privestrand aan de Franse Riviera met mode-fotograve Anouska Fisz. Onder de gasten bevinden zich oa: Elton John, Mick Jagger, en Liam & Noel Gallagher. Ook zijn vroegere partner Annie Lennox is aanwezig. Dave Stewart en Anouska Fisz hebben al een dochter, Kaya. Die is in 1999 geboren. Uit zijn vorige huwelijk met Siobhan Fahey van Bananarama heeft hij twee zonen: Sam (1987) en Django (1991).

Op 4 Augustus 1958 publiceert Billboard Magazine de eerste Amerikaanse Hot 100 hitparade, met Poor Little Fool van Ricky Nelson als nummer 1. Net als tal van andere lijsten bestaat de Top 100 al sinds November 1955. De nieuwe Billboard Hot 100 is een combinatie van verkoopcijfers, radio-airplay en platen die populair zijn in Amerikaanse jukeboxen en wordt daardoor Amerika's belangrijkste hitparade.

Wake_up_little_susieOp 4 Augustus 1957 treden The Everly Brothers voor de tweede keer in hun carriere op in de televisieshow van Ed Sullivan. Net als bij de eerste keer, op 30 Juni 1957, zingen zij hun nummer 2-hit Bye Bye Love. Daarnaast introduceren The Everly Brothers hun nieuwe single, Wake Up Little Susie. Vanwege de, voor huidige begrippen volstrekt onschuldige, tekst ontstaat er in Amerika een hoop commotie. Veel radiozenders weigeren het nummer te draaien. Wake Up Little Susie gaat over een jong stel wat in slaap valt bij een drive-inn, en zich realiseren dat zij veels te laat thuis gaan komen. In de jaren 50 is het voor een meisje ongepast om na middernacht thuis te komen. Chet Atkins is op de single te horen als gitarist. In 1981 spelen Simon & Garfunkel het nummer tijdens hun concert in Central Park. De live-versie van Wake Up Little Susie wordt in 1982 uitgebracht en haalt de 27ste plaats in de Billboard Hot 100.

Pete Townshend en Keith Moon van The Who en Joe Walsh van The Eagles zijn de onaangekondigde gasten tijdens een concert van Eric Clapton, op 4 Augustus 1974 op de International Raceway in West Palm Beach, Florida. Pete Townshend en Joe Walsh spelen mee tijdens de twee toegiften: Layla en Little Queenie. Keith Moon loopt tussen de nummers door, een beetje over het podium, en begint op een gegeven moment I Can't Explain te zingen, waarna Eric Clapton met de riff van het nummer invalt.

SuperflyOp 4 Augustus 1972 gaat de film Superfly in premixc3xa8re. In deze door Gordon Parks jr geregisseerde bioscoopfilm speelt Ron O'Neal de hoofdrol. O'Neal speelt de rol van Youngblood Priest, een drugsdealer uit de New-Yorkse wijk Harlem die zich uit het criminele circuit wil terugtrekken. De soundtrack van Superfly is van Curtis Mayfield. Superfly is de eerste low-budget-film die een kaskraker wordt in de Verenigde Staten. Er volgen in hetzelfde Blaxploitation-gerne nog twee delen van Superfly. In het Blaxploitation genre hebben alle grote soulsterren uit de jaren '70 wel eens een soundtrack voor zo'n film gemaakt, bijvoorbeeld: Shaft (soundtrack: Isaac Hayes), Black Caesar (soundtrack: James Brown), Truck Turner (met soundtrack en hoofdrol van Isaac Hayes), Foxy Brown (Soundtrack: Willie Hutch) en Coffy (soundtrack: Roy Avery).

In Chicago gaat op 4 Augustus 2000 de Amerikaanse editie van het Montreux Jazz Festival van start. Het orginele Montreux Jazz Festival heeft al sinds 1967 plaats in Montreux, Zwitserland. In 1998 is er in het Central Park in New York op proef (met succes) een eendaags Montreux-festival gehouden. Op het eerste officiele Amerikaanse Montreux Jazz Festival zijn er ondermeer optredens van Al Jarreau, Roberta Flack, Joe Sample, David Sanborn en George Duke.

Op 4 Augustus 1967 komen The Monkees buiten hun schuld in de problemen, omdat een jonge vrouwelijke fan zich heeft verstopt in het vliegtuig dat de groep, tijdens een tournee, transporteert van Minneapolis naar St. Louis. Hoewel de groep geen schuld heeftt, dreigt de vader van het meisje ze aan te klagen voor het illegaal transporteren van een minderjarige over een staatsgrens, hetgeen in Amerika een federaal misdrijf is.

Maureen_mcgovern_the_morning_afterMaureen McGovern komt op 4 Augustus 1973 op de eerste plaats van The Billboard Hot 100 met The Morning After. Het nummer is afkomstig uit de film The Poseidon Adventure en is geschreven door Al Kasha en Joel Hirschhorn. De originele titel is Why Must There Be a Morning After?. In de film wordt het nummer gezongen door de zangeres Renne Armand, en wordt het geplaybackt door actrice Carley Lynley. The Morning After wint in 1972 een Oscar voor Best Song. Maureen McGovern is niet de eerste keus om het nummer te zingen. In de lente van 1972 begint Russ Regan (hoofd van 20th Century Records) te zoeken naar iemand die het nummer kan zingen. In eerste instantie wordt Barbra Streisand gevraagd, maar zij heeft het te druk met andere projecten. Russ Regan herrinert zich dan, dat hij een paar maanden eerder een demo heeft gehoord van een secretaresse die ook een part-time folk zangeres is, en nog nooit een plaat heeft opgenomen. The Morning After, gezongen door Maureen McGovern, wordt echter pas een hit nadat het nummer een Oscar heeft gewonnen. In de zomer van 1973 wordt The Morning After alsnog een grote hit, ruim een jaar nadat het is opgenomen.

Op het UK Label van Jonathan Richman wordt op 4 Augustus 1972 de debuutsingle van Ten CC, Donna uitgebracht. Wanneer hij Graham Gouldman, Eric Stewart, Lol Creme en Kevin Godley onder contract neemt noemen zij zich nog The Hotlegs. Jonathan King stelt echter voor om de naam te veranderen in Ten CC. In Engeland en Nederland haalt Donna de tweede plaats in de hitparade. 

Wanneer er tijdens een optreden van The Lettermen op 4 Augustus 1991 in Snowbird, Utah een hagelstorm losbarst, stort de tent waarin het optreden plaats heeft in. 43 mensen raken gewond, waaronder de oprichter van The Letterman, Tony Butala.

When_stones_are_rolling_van_fred_stHet album When Stones Are Rolling van Fred Stuger staat vanaf 4 Augustus 1973 vijf weken lang op de eerste plaats in de Nederlandse LP Top 20. When Stones Are Rolling is op 21 Juli 1973 binnengekomen. Naast het titelnummer staan de volgende nummers op het album: A Girl Like You, Last Sunday, Wild Horses, On A Clear Moon, Hang On, To Be With You, A Fortnight Ago, Lovexe2x80x99s Pleasure, Roaming Cloud, Island In The Sea, When Bells Are Ringing, From Coast To Coast en Our Song Is Calling. When Stones Are Rolling is geproduceerd door Han Grevelt. Fred Stuger is een 29-jarige saxofonist die eerder diverse beroepen heeft uitgeoefend. Hij is bordenwasser, glazenwasser, pottenbakker, magazijnbediende en kelner geweest. In de Muziek Parade van augustus 1973 wordt gemeld dat van When Stones Are Rolling inmiddels 20.000 exemplaren zijn verkocht. Dit succes is mede te danken aan de TROS. A Girl Like You van Fred Stuger wordt door deze omroep op televisie gebruikt als ondersteunende muziek bij ledenwerfspotjes.

DoublefantasyJohn Lennon en Yoko Ono beginnen op 4 Augustus 1980 in de Hit Factory-studio's in New York aan de opnamen van hun album . Dit is voor John Lennon zijn eerste nieuwe album in vijf jaar. Hij is geinspireerd door de debuut-LP van The B-52's. Op 17 November 1980 wordt Double Fantasy uitgebracht. Het album komt op 29 November 1980 de Nederlandse LP Top 50 binnen. Op het album staan de volgende nummers: (Just Like) Starting Over, Kiss Kiss Kiss, Cleanup Time, Give Me Something, I'm Losing You, I'm Moving On, Beautiful Boy (Darling Boy), Watching The Wheels, Yes I'm Your Angel, Woman, Dear Yoko, Every Man Has A Woman Who Loves Him en Hard Times Are Over.Double Fantasy bereikt de vijfde plaats.

Are_friends_electricTubeway Army komt op 4 Augustus 1979 op nummer 29 binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single Are Friends Electric. Are Friends Electric, met op de B-kant We Are So Fragile, komt uiteindelijk tot een negende plaats. Tubeway Army is de artiestennaam van de 21-jarige Engelse musicus Gary Webb. Zijn volgende single, Cars, brengt hij uit als Gary Numan. Cars komt op 6 Oktober 1979 binnen in de Tipparade. Deze single wordt in Nederland geen hit. In Amerika is Cars goed voor een Top 10-notering.

Hound_dog_van_elvis_presleyOp 4 Augustus 1956 komt de single Hound Dog van Elvis Presley de Amerikaanse hitparade binnen. Hound Dog is op 2 Juli 1956 in de RCA-studio in New York opgenomen. Elvis Presley wordt tijdens deze sessie begeleid door gitarist Scotty Moore, bassist Bill Black, drummer DJ Fontana en pianist Shorty Long. The Jordanaires zorgen voor de achtergrondzang. Hound Dog is in 1953 al een hit voor Big Mama Thornton. De versie van Elvis Presley staat vanaf 18 Augustus 1956 elf weken op de eerste plaats in de Billboard Top 40. Op 9 November 1958 overschrijdt het aantal verkochte singles van Hound Dog de drie miljoen exemplaren, waarmee het de derde single in de Amerikaanse muziekhistorie wordt die dit gelukt is. De twee ander singles zijn White Christmas van Bing Crosby en Rudolph The Red Nose Reindeer van Gene Autry.

Itchycoo_parkVanaf 4 Augustus 1967 ligt in Engeland de single Itchycoo Park van The Small Faces in de platenwinkel. Itchycoo Park gaat de geschiedenis in als de allereerste plaat waarop het zogenaamde 'phasing'-effect wordt gebruikt. 9 Augustus 1967 komt Itchycoo Park de Engelse hitparade binnen, en bereikt de derde plaats. Ook in Nederland wordt Itchycoo Park een nummer 3-hit.

Robert_plantOp 4 Augustus 1975 lopen zanger Robert Plant en zijn gezin zware verwondingen op, door een auto ongeluk. Tijdens een vakantie op het Griekse eiland Rhodos verliest echtgenote Maureen de macht over het stuur van de huurauto. De wagen slipt en knalt tegen een boom. Omdat de medische zorg in het Griekse ziekenhuis te wensen overlaat, wordt de familie naar Engeland gevlogen. Robert, die in een rolstoel zit, blijft daar echter maar een paar dagen. Hij wordt naar het belastingvrije eiland Jersey overgebracht, omdat een langer verblijf in Engeland problemen met de Britse belastingdienst zou kunnen opleveren. Wegens de hoge Engelse belastingtarieven heeft Led Zeppelin namelijk haar hoofdkwartier in Zwitserland. Het ongeluk heeft grote gevolgen voor de groep, die noodgedwongen een geplande Amerikaanse tournee moet afzeggen. Zittend in zijn rolstoel kan Robert Plant wel de zangpartijen voor het nieuwe album Presence inzingen. De band geeft twee jaar later pas weer een concert in Amerika.

James Hunt, roadie bij Oasis, komt op 4 Augustus 1996 om het leven. Tijdens werkzaamheden bij het opbouwen van het podium in Balloch Country Park in Loch Lomand, Schotland, komt James klem te zetten tussen een vorkheftruck en een geparkeerde vrachtwagen. Hij is op slag dood.

The_soldiers_sweetheartJimmie Rodgers staat op 4 Augustus 1927 in de studio van platenmaatschappij Victor in Bristol, Tennessee om de nummers The Soldier's Sweetheart en Sleep Baby Sleep op te nemen. Deze 78-toeren-single van de country-zanger komt op 31 December 1927 de Amerikaanse hitparade binnen. The Soldier's Sweetheart bereikt de negende plaats. Hierna volgen successen als Blue Yodel (1928), In The Jail House Now (1928), Waiting For A Train (1929) en Roll Along Kentucky Moon (1932). Jimmie Rodgers overlijdt op 26 Mei 1933 in New York aan tuberculose. Twee dagen eerder heeft hij zijn laatste plaatopnamen afgerond. Omdat hij weet dat hij stervende is, begint Jimmie Rodgers op 17 mei 1933 aan de opnamen van vierentwintig nieuwe liedjes. Hij is zo ziek dat hij tussen de opnamen door moet rusten. Hiervoor is speciaal een bed in de studio geplaatst. The Father Of Country Music is 35 jaar geworden

Op 4 Augustus 1979 wonen 20.000 mensen in Inglewood een benefiet concert bij voor de weduwe en kinderen van Little Feat zanger/gitarist Lowell George, die op 29 Juni 1979 op 34-jarige leeftijd is overleden aan een hartaanval. Het concert, waar o.a. Linda Ronstadt, Jackson Browne, Nicolette Larson, Emmylou Harris, Bonnie Raitt en Michael McDonald optreden, levert $230.000 op.

Purple_rainPurple Rain van Prince bereikt op 4 Augustus 1984 de eerste plaats in de Amerikaanse Albumlijst. Het album is, in de vorm van het nummer Darling Nikki, de aanleiding tot het oprichten van de PMRC (Parent's Music Resource Center). Nadat Tipper Gore, de echtgenote van vice-president Al Gore, het nummer Darling Nikki gehoord heeft, met daarin de zin, "I met her in a lobby, masturbating with a magazine" is voor haar de maat vol. De doelstelling van de PMRC is de bestrijding van seksuele en/ogf geweldadige teksten op albums tegen te gaan. Een van de overwinningen van de PMRC is de beruchte Parental Guidance-Explicit Sticker, die sinds de invoering op al heet wat albums is geplakt. Purple Rain blijft overigens 24 weken op de eerste plaats staan, en verkoopt meer dan 10 miljoen exemplaren.

Op 4 Augustus 1968 begint in Costa Mesa in Californixc3xab het twee daagse Newport Pop Festival. Optredende artiesten zijn ondermeer: Canned Heat, Sonny & Cher, Steppenwolf, The Byrds, The Grateful Dead, Tiny Tim, Iron Butterfly en Jefferson Airplane. Het festival wordt door meer dan 100.000 muziekliefhebbers bezocht.

Zz_en_de_maskersDe nieuwe Amsterdamse beatgroep ZZ en de Maskers staat op 4 Augustus 1963 voor het eerst officieel op de planken. De beatgroep staat in het voorprogramma van Chubby Checker in het Kurhaus in Scheveningen. ZZ en de Maskers bestaat uit: zanger Bob Bouber, sologitarist Jan de Hont, basgitarist Hans de Hont, ritmegitarist Jaap de Groot en drummer Pierre van der Linden. De eerste single heet Dracula. Op de B-kant staat het instrumentale Beat Girl. Dat nummer wordt door Wim Croupier gebruikt als tune voor het Radio Veronica-programma Teenbeat Club.

De populaire boyband The New Kids On The Block geeft op 4 Augustus 1990 een concert in het Olympisch Stadion van Montreal in Canada. Terwijl de groep bezig is met het concert wordt achter het podium de opbrengst van de merchandising gestolen. Volgens de politie hebben de drie gewapende overvallers hulp van binnenuit gehad, ze zijn namelijk in het bezit van backstage-pasjes. De totale schade bedraagt $260.000.

Casino_montreuxOp 4 Augustus 1973 komt het nummer Smoke On The Water op nummer 22 binnen in de Nederlandse Top 40. Smoke On The Water is gebaseerd op het geruchtmakende optreden van Frank Zappa & The Mothers Of Invention op 3 December 1971 in het Casino van Montreux in Zwitserland waarbij brand uitbreekt. (Frank Zappa & the Mothers were at the best place around. But some stupid with a flare gun burned the place to the ground). Het Casino brandt tot de grond toe af. Deep Purple, die na het optreden van Frank Zappa het Casino zou gebruiken om hun nieuwe album Machine Head op te nemen moet uitwijken naar een andere lokatie. Manager Claude Nobs (Funky Claude was running in and out pulling kids out the ground) van het Casino probeert de groep aan een ander adres te helpen. Uiteindelijk wordt The Grand Hotel goed bevonden. Het Hotel is gesloten voor publiek en ligt een paar kilometer buiten het centrum. Met de Rolling Stones Mobile Studio buiten geparkeerd begint Deep Purple aan het nieuwe album te werken. (We ended up at the Grand Hotel It was empty cold and bare. But with the rolling truck stones thing just outside making our music there). De brand in het Casino is onderwerp in het nummer Smoke On The Water. De titel is bedacht door bassist Roger Clover, die op een morgen wakker wordt en slaapdronken "Smoke On The Water" tegen de lege slaapkamer zegt. Smoke On The Water verschijnt in 1973 op single en bereikt de twaalfde plaats in de Nederlandse Top 40.

Phil_collins_jill_tavelmanPhil Collins treedt op 4 Augustus 1984  in het huwelijk met Jill Tavelman. De plechtigheid wordt voltrokken in het stadhuis van Guildford, Surrey. De kinderen uit het eerste huwelijk van de drummer en zanger van Genesis, Simon (7) en Joelly (11) zijn speciaal uit Canada overgekomen. De Amerikaanse Jill Tavelman, die vroeger onderwijzeres was, schuwt de publiciteit. Maar op haar trouwdag straalt zij in een prachtige jurk van wit chiffon. Op 18 Maart 1989 wordt hun dochter Lily geboren. Phil Collins maakt op 15 Juli 1994 bekend dat hij en Jill uit elkaar gaan. In September 1994 wordt bekend dat zijn nieuwe liefde de 24-jarige Zwitserse Orianne Cevey is. Hij heeft haar in April 1994 ontmoet bij een concert in Geneve. Zij trouwen op 24 Juli 1999 in Geneve.

Dirty_dancingVanaf 4 Augustus 1987 ligt de soundtrack van de film Dirty Dancing in de platenwinkel. Het album van deze film, met Patrick Swayze en Jennifer Grey in de hoofdrollen, is samengesteld door producer Jimmy Ienner. Hij heeft gekozen uit een aantal oude en nieuwe songs. De nieuwe tracks zijn ondermeer van Eric Carmen (een oude vriend van Jimmy Ienner), Merry Clayton en Tom Johnston. De meest opvallende track op Dirty Dancing is She's Like The Wind, gezongen en geschreven door hoofdrolspeler Patrick Swayze. Tijdens de filmopnamen heeft hij een demo aangeboden aan Jimmy Ienner. Die is zo onder de indruk dat hij het liedje op de soundtrack zet. De titelsong van Dirty Dancing wordt gezongen door Bill Medley en Jennifer Warnes. I've Had The Time Of My Life staat vanaf 23 Januari 1988 maar liefst negen weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Dirty Dancing staat vanaf 20 ebruari 1988 acht weken aan de top van de Nederlandse-albumlijst.

Op 4 Augustus 1970 wordt Jim Morisson aangeklaagd voor openbare dronkenschap. De zanger van The Doors is in slaap gevallen op de veranda voor het huis van een oud vrouwtje in Los Angeles. Dit voorval vindt plaats een dag voordat in Miami het proces tegen Jim Morrison begint waarbij hij terecht moet staan voor onzedig gedrag en godslastering.

Drukwerk_liveDrukwerk staat op 4 en 5 Augustus 1990 in Hotel De Marke in Vlagtwedde. Voor de locatie is heel bewust gekozen omdat hier Drukwerk voor het eerst als professionele band heft opgetreden. De optredens van de Amsterdamse groep rond zanger Harry Slinger worden met de mobiele studio van Mirasound opgenomen. Producer Ton op 't Hof doet op 9, 10, 11 en 13 Augustus de mixage in de studio van Arnold Muhren in Volendam voor de CD Drukwerk Live. op 24 November 1990 geeft Drukwerk een afscheidsconcert in een uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam. Na 11 jaar vindt de groep het wel genoeg. Het concert, de afsluitingsavond van een afscheidstour in de Amsterdamse Stadsschouwburg, is een emotioneel gebeuren. Het concert is binnen een uur uitverkocht. Voor familie, vrienden, relaties en oud-bandleden zijn er geen kaarten meer te krijgen. "Ik ben toen met de brandweer van Amsterdam gaan praten in verband met het decor. Ik vertelde dat ik op de buhne een tribune met 80 man publiek had gepland als decor. Ik had wel eens een opera daar gezien met heel veel figuranten. Dat wilde ik ook graag bij het afscheidsconcert. Zowaar kreeg ik toestemming mits de figuranten door de artiesteningang naar binnen zouden gaan en zich niet zouden mengen onder het publiek. Zo hebben al de mensen die ons dierbaar waren het laatste optreden vanuit ons gezichtspunt kunnen meemaken," aldus Harry Slinger, zanger van Drukwerk. Ter begeleiding van de afscheidstoer wordt de live-cd opgenomen in Hotel De Marke in Vlagtwedde uitgebracht. Drukwerk Live flopt echter en haalt de Album Top 100 niet.

Op 4 Augustus 2001 maakt de Engelse zondagskrant News Of The World bekend dat Mariah Carey een prive-detective heeft ingehuurd om haar ex-man Tommy Mottola te schaduwen. Mariah Carey is vanaf 5 juni 1993 vier jaar getrouwd met de Amerikaanse directeur van Sony Records. De zangeres denkt dat Tommy Mottola een lastercampagne is begonnen om haar in diskrediet te brengen.

Wall_liveVan 4 t/m 9 Augustus 1980 staat Pink Floyd voor zesl optredens in de Earls Court Exhibition Hall in Londen. Tijdens deze concerten wordt het album The Wall voor het eerst in zijn geheel in Europa uitgevoerd. Eerder is het spektakel in Februari 1980 al in de Los Angeles Memorial Sports Arena in het Exposition Park in Los Angeles en in het Nassau Veterans Memorial Coliseum, Uniondale Long Island in New York (5 shows) te zien geweest (7 shows). De setlist in Londen is: In The Flesh?, The Thin Ice, Another Brick In The Wall (Part 1), The Happiest Days Of Our Lives, Another Brick In The Wall (Part 2), Mother, Goodbye Blue Sky, What Shall We Do Now?, Empty Spaces, Young Lust, One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick In The Wall (Part 3), The Last Few Bricks, Goodbye Cruel World, Hey You, Is There Anybody Out There?, Nobody Home, Vera, Bring The Boys Back Home, Comfortably Numb, The Show Must Go On, In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms, Stop, The Trial en Outside The Wall. Gitarist/zanger David Gilmour, drummer Nick Mason, bassist/zanger Roger Waters en toetsenist Richard Wright worden op het podium bijgestaan door Andy Bown (bas), Snowy White (gitaar), Willie Wilson (drums), Peter Wood (toetsen) en Joe Chemay, Stan Farber, Jim Haas, Jon Joyce (achtergrond zang). The_wall_pink_floyd_londen_1980De complete drie uur durende audiovisuele ervaring, aangekleed met monsterlijke poppen en animaties van hoestekenaar Gerald Scarfe en het muur-ontwerp van Mark Fisher wordt geen langlopende reisvoorstelling. Er is gekozen voor slechts vier plaatsen. Na Los Angles, New York en Londen is The Wall alleen nog te zien van 13 t/m 20 Februari 1981 in de Westfalenhalle in Dortmund in Duitsland (8 shows). In totaal zijn er dan niet meer dan 29 uitvoeringen geweest. In 2000 verschijnt er onder de naam Is There Anybody Out There (The Wall Live) een dubbel CD, samengesteld uit verschillende shows, van deze uitvoeringen.

No_song_to_singOp 4 Augustus 1984 komt No Song To Sing van One Two binnen op nummer 38 in de Nederlandse Top 40. No Song To Sing bereikt de twintigste plaats. One Two bestaat uit zangeres Tineke Schoemaker en toetsenist/producer Rob van Donselaar. Tineke Schoemaker is eerder de zangeres geweest van Barrelhouse. Tijdens de plaatopnamen wordt One Two terzijde gestaan door o.a. Peter van Straten, Frans Hendriks en Michiel Jansen. In 1988 gaat One Two uit elkaar. Sinds 1993 toert Tineke Schoemaker weer met Barrelhouse door Nederland.

Rock_me_amadeusDe 26-jarige Wolfgang Amadeus Mozart treedt op 4 Augustus 1782 in Wenen in het huwelijk met de 20-jarige Konstanze Weber. Uit dit huwelijk worden zes kinderen geboren. Vier van hen overlijden in hun eerste levensjaar. In leven blijven Carl Thomas (1784- 1858) en Frans Xaver Wolfgang (1791-1844). Carl Thomas Mozart wordt ambtenaar. Frans Xaver Mozart wordt bekend als pianist, componist en koordirigent. Wolfgang Amadeus Mozart overlijdt op 5 December 1791. Konstanze Weber hertrouwt in 1809 met Georg Nikolaus Nissen (1761-1826), en overlijdt op 6 Maart 1842. In 1985 neemt de Oostenrijkse zanger Falco het door Rob en Ferdi Bolland geschreven nummer Rock Me Amadeus op. Rock Me Amadeus staat vanaf 29 Maart 1986 drie weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 100.

From_me_to_youOp 4 Augustus 1963 komt From Me To You van The Beatles op een 116e plaats binnen in het 'Bubbling Under' overzicht van de Billboard Hot 100. From Me To You is hiermee de eerste single van The Beatles die enig succes heeft in Amerika. De versie die Del Shannon heeft opgenomen van From Me To You is op 29 Juni 1963 binnengekomen in de Billboard Hot 100, en bereikt een 77e plaats als hoogste notering. De cover van From Me To You is hiermee de eerste compositie van John Lennon en Paul McCartney die de Amerikaanse hitparade haalt.

Dennis Wilson treedt op 4 Augustus 1970 in Los Angeles in het huwelijk met Barbara Charren. Voor de drummer van The Beach Boys is het zijn twee huwelijk. Wilson is vanaf 29 Juni 1965 drie jaar getrouwd geweest met Carole Freedman. Uit zijn tweede huwelijk met Barbara Charren worden twee zoons geboren; Michael (1970) en Carl Benton (1972). Na vier jaar, op 6 Augustus 1974,  is ook dit huwelijk over en wordt de echtscheiding uitgesproken van Dennis Wilson en Barbara Charren.


Muziek Jarige Op 4 Augustus

1901: Louis Armstrong - Trompettist USA († 6 Juli 1971)
1936: Elsberry Hobbs - The Drifters Zanger
1939: Frankie Ford (Francis Guzzo) - Zanger USA
1940: Larry Knechtel - Bread Gitaar († 20 Aug. 2009)
1940: Timi Yuro - Zangeres († 30 Maart 2004)
1943: David Carr - The Fortunes Toetsen
1947: Paul Layton - The New Seekers Zanger
1947: Klaus Schulze - Tangerine Dream Toetsen
1951: Roy Flowers - Sweet Sensation Drummer
1952: Marie Ni Bhraonain - Clannad Zangeres
1953: Samantha Sang (Cheryl Lau Sang) - Zangeres Australie
1960: Graham Massey - 808 State Toetsen
1962: Paul Reynolds - A Flock Of Seagulls Gitaar
1963: Sam Yaffa - Hanoi Rocks Bas
1966: Andy Henderson - Echobelly Drums
1968: Rob Cieka - The Boo Radleys Drums
1969: Max Cavalera - Sepultura Gitaar/Zang
1973: Taj Jackson - 3T Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten