Zoeken in de muziekgeschiedenis

4 aug. 2012

Muziekgeschiedenis van 5 Augustus

John_paul_jones_2Op 5 Augustus 1970 moet Led Zeppelin het begin van hun zesde Amerikaanse tour in twee jaar, voor enige tijd uitstellen. De vader van bassist John Paul Jones (foto), John Baldwin is ernstig ziek, en John Paul Jones (Geb. als John Baldwin) blijft enige tijd bij zijn vader in Engeland. De tour begint nu met een concert op 15 Augustus in de Yale University in New Haven Connecticut. Omdat Led Zeppelin ook het Eagle Rock Festival in Boston op 14 Augustus afzegt, gaat het hele festival niet door. Op het festival zouden de volgende groepen optreden: The Allman Brothers Band, The MC5, Big Brother & The Holding Company, The Amboy Dukes, The Stooges, Buddy Guy & Junior Wells, Catfish Black, Lighthouse en The American Dream. Led Zeppelin geeft voor iedereen die een kaartje heeft gekocht voor het Eagle Rock Festival een speciaal concert op 9 September 1970.

Bruce Springsteen schrijft een artikel in The New York Times van 5 Augustus 2004. De zanger doet dit nadat hij velen heeft geschokt met zijn deelname aan een tournee van muzikanten tegen de Amerikaanse president George W. Bush. Bruce Springsteen laat weten dat hij zich bewust de afgelopen vijfentwintig jaar afzijdig heeft gehouden bij politieke aangelegenheden. Hij vindt de tijd nu rijp voor een statement. Springsteen levert ongezouten kritiek op het beleid van de zittende president.

Peter Meaden, oud-manager van The Who, tentijde dat de groep nog als The High Numbers door het leven gaat, wordt op 5 Augustus 1978 dood in het huis van zijn ouders in Edmonton in Noord Londen gevonden. Hij blijkt te zijn overleden aan een barbituraten vergiftiging. De lijkschouwer kan echter geen aanwijzingen vinden voor een duidelijk bedoelde zelfmoord, en laat de reden van doodsoorzaak open. Peter Meaden is 35 jaar geworden

Dick_clark_1Op 5 Augustus 1957 wordt het legendarische televisieprogramma American Bandstand voor het eerst landelijk in de Amerika uitgezonden op ABC-TV. Het programma begint in Oktober 1952 als een lokale hitparade show van de zender WFIL in Philadelphia, onder de naam Bandstand en wordt gepresenteerd door Bob Horn. Dick Clark (foto) maakt op 9 Juli 1956 zijn televisiedebuut als presentator van Bandstand. Hij is de opvolger van Bob Horn die bij WFIL is ontslagen nadat hij dronken achter het stuur wordt aangehouden door de politie. Op 8 April 1989 verhuist het programma naar het USA Cable Network en is Dick Clark al op 21 Maart 1989 vervangen door de 26-jarige David Hirsch, een jongere presentator in een poging een jonger publiek te trekken. In deze versie blijft American Bandstand nog 6 maanden uitzenden, als op 7 Oktober 1989 het echt afgelopen is.

Randy Hobbs wordt op 5 Augustus 1993 dood aangetroffen op zijn hotelkamer in Dayton in Ohio. Hobss blijkt na een autopsie onderzoek te zijn overleden aan een overdosis drugs. Randy Jo Hobbs wordt op 22 Maart 1948 geboren in Winchester, Indiana. Randy Hobbs is ondermeer bassist geweest bij The McCoys, The Edgar Winter Group en Montrose. Randy Hobbs is 54 jaar geworden.

When_i_grow_upThe Beach Boys zijn op 5 Augustus 1964 in de Western Recorders Studio in Hollywood om de opnamen af te ronden van het nummer When I Grow Up (To Be A Man) af. Deze single, met op de B-kant She Knows Me Too Well, wordt op 24 Augustus 1964 in Amerika uitgebracht, en komt op 5 September 1964 binnen in de Billboard Hot 100. When I Grow Up (To Be A Man) bereikt de negende plaats. De single is zo snel uitgebracht, omdat The Beach Boys aan de vooravond staan van een uitgebreide tournee door Europa en er dringend behoefte is aan nieuw materiaal. When I Grow Up (To Be A Man) wordt op 23 Oktober 1964 in Europa uitgebracht. In Nederland wordt het nummer geen hit.

Op 5 Augustus 1983 wordt David Crosby in Texas veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, wegens drugs- en illegaal wapenbezit. Hij mag de uitkomst van zijn hoger beroep in vrijheid afwachten. Een paar maanden na zijn veroordeling gaat hij echter opnieuw in de fout. Hij wordt aangeklaagd wegens drie nieuwe overtredingen. Omdat hij niet komt opdagen voor een hoorzitting, wordt hij op last van de rechter opgenomen in het Fair Oaks Hospital voor een behandeling van zijn drugsverslaving. Hij belandt vervolgens alsnog in de gevangenis, nadat hij uit de kliniek is gevlucht.

The_runawaysProducer / manager / songschrijver / talentenjager Kim Fowley lanceert op 5 Augustus 1975 de meidengroep The Runaways. De groep is de allereerste Heavy Rock groep die helemaal uit vrouwen bestaat. The Runaways zijn echter niet erg succesvol. Alleen in Japan worden de platen goed verkocht. In 1978 staan The Runaways in het voorprogramma van de Amerikaanse tournee van The Ramones. Daarna is het afgelopen met The Runaways. Zangeres/gitariste Joan Jett heeft in 1982 succes met haar groep Joan Jett & The Blackhearts. Met I Love Rock'n'Roll staat zij vanaf 20 Maart 1982 zeven weken op nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Bassiste en zangeres Michael "Micki" Steele (Sue Thomas) gaat in 1982 bij The Bangles spelen, die in November 1986 een nummer 1 hit hebben met Walk Like An Egyptian.

Je_bent_niet_hipOp 5 Augustus 1967 komt Patricia Paay binnen op nummer 37 in de Nederlandse Top 40 met haar single Je Bent Niet Hip. Op de B-kant van Je Bent Niet Hip staat Als Dat Zou Kunne, wat geschreven is door Wim Jongbloed en John Muring. Je Bent Niet Hip is een vertaling van Ein Neues Spiel Ein Neues Gluck dat in West-Duitsland door Siw Malmkvist de hitparade is ingezongen. Tot de dag van vandaag heeft Patricia Paay een enorme hekel aan Je Bent Niet Hip. In het KRO-radioprogramma Tijd Voor Toen vertelt zij in 1986 dat Pierre Kartner haar ooit zou hebben gezegd dat Je Bent Niet Hip zo'n hit is geworden, omdat hij met een lepeltje op een cola-flesje heeft staan tikken. "Had hij dat maar nooit gedaan", luidt het commentaar van de Rotterdamse zangeres.

Volgens de kijkcijfers, die op 5 Augustus 1996 bekend worden gemaakt, is de uitzending van 1 Augustus 1996 van het ooit zo populaire programma Top Of The Pops niet eerder zo slecht bekeken. Slechts 2.5 miljoen kijkers hebben op het programma afgestemd,  een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van het BBC-popprogramma. In de hoogtij dagen trekt Top Of The Pops ruim 17 miljoen kijkers. Op 30 Juli 2006 wordt van acht tot negen uur 's avonds de allerlaatste Top Of The Pops op BBC 2 uitgezonden. De omroep zegt niet meer te willen concurreren met internet en de vele muziekkanalen op televisie. Top Of The Pops wordt op 1 Januari 1964, om zes over half zeven 's avonds, voor het eerst uitgezonden. Dit programma wordt vanuit een oude kerk in Manchester gepresenteerd door Jimmy Savile. The Rolling Stones zijn met hun single I Wanna Be Your Man de eerste artiesten die in Top Of The Pops optreden.

Candle_in_the_windMarilyn Monroe wordt op 5 Augustus 1962 dood aangetroffen in de slaapkamer van haar woning in Los Angeles. De officiele doodsoorzaak is een overdosis slaappillen, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds gespeculeerd over de vraag of het moord, een ongeluk of zelfmoord is. Marilyn Monroe wordt op 1 Juni 1926 geboren als Norma Jeane Mortenson. In 1974 schrijft Elton John het nummer Candle In The Wind over Marilyn's voortijdige dood. Het wordt een Nr. 11 hit in Engeland. Een live versie van hetzelfde nummer doet het eind 1987 een stuk beter en haalt de top tien in Engeland en Amerika. In 1997 herschijft Elton John de tekst gedeeltelijk, voor de begrafenis van de Britse prinses Diana. Nadat hij de nieuwe versie tijdens haar uitvaart live heeft gezongen wordt Candle In The Wind '97 in korte tijd de best verkochte single allertijden.

Op 5 Augustus 1996 wordt Wilson Pickett opgenomen in de Valley View drugskliniek in Sullivan County in New York. Hij wordt daar 28 dagen lang, min of meer vrijwillig, behandeld om van zijn cocaine verslavingaf te komen. Het is de optie die Pickett, een maand eerder, zelf kiest om rechter William C. Meehan van de rechtbank in New Jersey milder te stemmen. In 1992 is de zanger namelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens geweldpleging en rijden onder invloed. Op 1 Juli 1996 geeft Pickett evenwel in de rechtbank toe dat hij tijdens zijn proeftijd weer cocaine heeft gebruikt. Zijn verblijf in de kliniek blijkt uiteindelijk toch niet voldoende om hem uit de gevangenis te houden. Op 7 September 1996 wordt de voorwaardelijke straf uit 1992 alsnog omgezet in een jaar gevangenisstraf. Pickett zit daar overigens maar één maand daadwerkelijk van uit.

De Zangeres Zonder Naam komt op 5 Augustus 1972 op een 26ste plaats de Nederlandse Top 40 binnen met Mandolinen In Nicosia. De single bereikt de vierde plaats. Samen met de live-versie van Mexico in 1986 is Mandolinen In Nicosia de grootste hit voor De Zangeres Zonder Naam.

Stevie Wonder tekent op 5 Augustus 1975 een nieuw contract bij Motown die hem in zeven jaar 13 miljoen dollar oplevert. Nog niet eerder heeft een artiest zoveel geld gekregen van een platenmaatschappij.

Roy_wood_wizzardOp 5 Augustus 1972 stelt Roy Wood zijn nieuwe groep Wizzard voor, tijdens een Rock 'n' Roll Festival in het Wembley Stadium in Londen, waar de groep samen optreedt met ondermeer: Chuck Berry, Bill Haley en Gary Glitter. Als tiener begint Roy Wood zijn muzikale loopbaan bij Mike Sheridan & The Nightriders. In 1966 staat hij aan de wieg van The Move. In 1972 richt hij samen met Jeff Lynne, The Electric Light Orchestra op, maar hij verlaat deze groep al weer na een paar maanden om Wizzard op te richten. Een half jaar na de oprichting heeft Wood's nieuwe groep de eerste Britse hit met Ball Park Incident dat in 1972 de 6e plaats haalt. Een jaar late rvolgen twee nummer 1 hits: See My Baby Jive en Angel Fingers, allbei uit 1973. In 1974 is Are You Ready To Rock in December 1974 met een 8ste plaats de laatste hit voor Wizzard.

Michael Jackson en Lisa Marie Presley komen op 5 Augustus 1994 in Boedapest, Hongarije aan om een nieuwe videoclip op te nemen. In de clip zal Michael te zien zijn als de strijder die Oost-Eurpa bevrijd. Zodra fans doorhebben in welk hotel het paar zit, is het met de rust gedaan. Met honderden staan zij voor het hotel te schreeuwen in de hoop dat Michael en Lisa Marie naar buiten komen. Het enige wat ze te zien krijgen is een glimp van Michael die een groot papier voor een raam houdt waarop I Love You staat.

One_for_you_one_for_meOne For You One For Me van La Bionda komt op 5 Augustus 1978 op een 22ste plaats binnen in de Nederlandse Top 40. One For You One For Me, met op de B-kant het nummer There For Me, bereikt de zesde plaats. La Bionda is een Italiaans duo en bestaat uit de broers Carmelo en Michelangelo La Bionda. In 1982 hebben zij een nummer 2-hit in de Nederlandse Top 40 met Vamos A La Playa. Voor deze single noemen zij zich Righeira.

Op 5 Augustus 2008 wordt bekend gemaakt dat platenmaatschappij Sony BMG verder gaat zonder grootaandeelhouder Bertelsmann. De helft van de aandelen van het bedrijf die Bertelsmann in bezit heeft, worden overgenomen door Sony. Het bedrijf gaat verder onder de naam Sony Music Entertainment Inc (SMEI). Sony en Bertelsmann blijven wel samenwerken op het gebied van productie en distributie. Artiesten als Alicia Keys, Bruce Springsteen en Justin Timberlake staan onder contract bij de nieuwe maatschappij, die platenlabels omvat als Epic Records, Columbia Records en Arista Records.

Zangeres_zonder_naamDe Zangeres Zonder Naam wordt als Rietje Bey op 5 Augustus 1919 in Leiden geboren. Een groot deel van haar jeugd brengt zij door in het ziekenhuis, omdat een botsplinter een zenuw in haar been beknelt. Amper zestien jaar oud wordt Rietje Bey opgenomen in een Leids revuegezelschap waarmee zij heel Nederland doorkruist. Na de Tweede Wereldoorlog vindt Rietje Bey werk als dienstbode in Maastricht. Hier ontmoet zij in een cafe Jo Servaes met wie zij trouwt. Haar eerste stappen op het muzikale pad zet zij met haar broer Jerry Bey en later met het accordeonduo Bex-Menten. Rietje Bey verandert haar naam in Mary Servaes. Ondanks bezwaren van haar echtgenoot treedt zij regelmatig op. In 1957 wordt zij ontdekt door talentscout Johnny Hoes van Phonogram. Hij laat Mary Servaes voor een auditie naar Hilversum komen. In de studio zingt zij haar lievelingsliedje Moeder Hoeveel Nachtjes Moet Ik Nog Slapen Voordat Paatje Komt. Dit levert haar prompt een platencontract op. Haar opvallende artiestennaam, Zangeres Zonder Naam, wordt bedacht door Johnny Hoes. Hij verwijst hiermee naar haar kinderlijke stem, waar geen naam voor te verzinnen valt. Op 4 September 1961 krijgt zij haar eerste gouden plaat voor Ach Vaderlief Toe Drink Niet Meer. Op 23 Mei 1986 staat Mary Servaes in het Amsterdamse Paradiso. Dit optreden ziet zij zelf als het hoogtepunt vann haar carriere. Begeleid door orkest o.l.v. Ad Kraamer zingt zij al haar grote successen. Het optreden wordt op LP uitgebracht. De single Mexico wordt een grote hit in de Top 40. Hij haalt de vierde plaats. Op 23 Oktober 1998 overlijdt De Koningin Van Het Levenslied. Mary Servaes is 78 jaar geworden.

I_was_made_for_lovin_youOp 5 Augustus 2006 demonstreren zoxe2x80x99n tweehonderd fans van Kiss bij het Rock 'n Roll Hall Of Fame & Museum in Cleveland. Zij eisen dat de rockgroep wordt opgenomen in de eregalerij van het museum. Artiesten komen pas voor een plaats in de Rock 'n Roll Hall Of Fame in aanmerking 25 jaar nadat zij hun eerste plaat hebben uitgebracht. Kiss is in 1972 opgericht en in 1974 verschijnt hun eerste single. Artiesten die zich daarnaast ook nog verdienstelijk hebben gemaakt voor de rock-'n-roll maken dan kans op een plaats in het museum. Het is vaker gebeurt dat fans vinden dat hun idool ten onrechte niet in de eregalerij is opgenomen. Zo hebben fans van Pat Boone ooit om een plaats gevraagd en vondt Chubby Checker het zelf onterecht dat hij is overgeslagen. De besluitvorming over wie wordt toegelaten vindt overigens in New York plaats en niet in Cleveland. Kiss is in Nederland vooral bekend van de nummer 1-hit I Was Made For Lovin' You uit 1979. 

Op 5 Augustus 1967 wordt de single The Day I Met Marie van Cliff Richard uitgebracht. The Day I Met Marie is geschreven door Hank B. Marvin, de gitarist van The Shadows, de begeleidingsgroep van Cliff Richard. De single komt op 2 September 1967 de Nederlandse Top 40 binnen, en komt tot de achtste plaats.

Luther_perkinsCountry gitarist Luther Perkins overlijdt op 5 Augustus 1968 in Nashville, Tennesee tijdens een brand, die is ontstaan nadat de gitarist al rokend in slaap is gevallen. Luther Monroe Perkins wordt op 8 Januari 1928 in Como, Mississippi geboren. Perkins is vooral bekend geworden vanwege de typische boom-chicka-boom gitaar stijl die hij ontwikkeld heeft. Vanaf 1955 tot aan zijn dood in 1968 is hij gitarist bij Johnny Cash. Ook werkt Luher Perkins met The Carter Family. In de film Walk The Line (2005) over het leven van Johnny Cash zit een scene waarin Cash tijdens een nachtelijke busreis na een optreden door de bus loopt, en ziet dat Luther Perkins in slaap is gevallen met de nog brandende sigaret in zijn mond. Cash haalt de sigaret uit Perkins zijn mond en maakt de sigaret uit. Luher Perkins is 40 jaar geworden.

Eartha Kitt raakt op 5 Augustus 2004 gewond bij een auto-ongeluk in Westport in Connecticut. Bij een botsing met een andere auto op de kruising van Post Road East en Compo Road North, slaat de zangeres over de kop. De 77-jarige Kitt wordt in een ziekenhuis in Norwalk aan haar verwondingen behandeld. Haar twee poedels komen met de schrik vrij.

You_know_i_love_youOp 5 Augustus 1978 komt de single You Know I Love You (Tu Sais Je T'Aime) van Shake op nummer 28 binnen in de Nederlandse Top 40. You Know I Love You (Tu Sais Je T'aime) wordt een hit dankzij Radio Tour De France op Hilversum 3. De single wordt tijdens de Tour De France vaak geprogrammeerd door muzieksamensteller Herman van der Velden. In 1976 is You Know I Love You (Tu Sais Je T'Aime) nog in de Tipparade blijven steken. Deze keer haalt de single de 19e plaats. Shake wordt op 26 Mei 1950 in Johora in Maleisie geboren als Sheikh Abdullah Bin Ahmad. Begin jaren zeventig verhuist Shake naar Londen. Later komt hij in Parijs terecht. You Know I Love You (Tu Sais Je T'Aime) is zijn eerste single. Shake staat te boek als de eerste Aziatische zanger die in het Frans zingt.

Prince staat op 5 Augustus 1990 in het Thialf-stadion in Heerenveen. Lois Lane staat in het voorprogramma. De zanger/gitarist uit Minneapolis is op 2 Juni 1990 in de Rotterdamse Kuip met het Europese gedeelte van zijn Nude-tournee van start gegaan. Op 24 Augustus 1990 is het laatste concert in de Wembley Arena in Londen. Prince sluit zijn Nude-wereldtournee af op 10 September 1990 in Yokohama in Japan.

Jeff_porcaroOp 5 Augustus 1992 komt er plotseling een einde aan het leven van Jeff Porcaro, de drummer van Toto. Kort nadat de groep het nieuwe album Kingdom Of Desire heeft opgenomen, overlijdt Jeff Porcaro, in Hidden Hills, California, aan een hartaanval. Aanvankelijk wordt gedacht dat de hartaanval is veroorzaakt door het per ongeluk inhaleren van ongedierte-bestrijdingsmiddelen tijdens het tuinieren. Na autopsie blijkt dat Jeff zijn hele leven al een slecht hart heeft gehad. De media en critici brengen het overlijden naar voren als een gevolg van een overdosis cocaine, maar uit bloedonderzoek blijkt dat Jeff Porcaro al minstens 5 jaar geen cocaine gebruikt heeft. Jeffrey Porcaro wordt op 1 April 1954 in Hartford, Connecticut geboren. Zijn vader is Joe Porcaro, een bekende westcoast percussionist. Zijn twee broers Mike Porcaro en Steve Porcaro zijn allebei studio-muzikant. In de voetsporen van zijn vader en broers wordt ook Jeff Porcaro sessie muzikant, al gauw wordt hij steeds bekender in de wereld van de Amerikaanse sessie-muzikanten en geeft uiteindelijk zijn studie op om te gaan touren met Sonny & Cher. Hiervoor  heeft hij de toetsenist David Paich al leren kennen. Samen met Paich en broertje Steve Porcaro vinden zij gitarist Steve Lukather, bassist David Hungate en zanger Robert "Bobby" Kimball en beginnen de band Toto. De groep heeft veel succes met hits als Hold The Line, Rosanna en het door hemzelf en David Paich geschreven Africa. Het album IV uit 1982 wordt het grootste succes, er worden miljoenen exemplaren van verkocht en de singles Rosanna, Africa en I Won't Hold You Back worden allemaal wereldhits. Bij de Grammy-Awards in datzelfde jaar weet Toto maar liefts 7 Grammy's in de wacht te slepen, iets wat tot aan de dag van vandaag nog maar door 2 artiesten (Michael Jackson in 1983 en Santana in 1999) overtroffen is. Na het album IV wordt bassist Hungate vervangen door Jeff's jongere broertje Michael Porcaro. Jeff Porcaro blijft naast Toto doorgaan met sessiewerk en speelt ondermeer met artiesten als Boz Scaggs, Steely Dan, Dire Straits, Bruce Springsteen en Larry Carlton. Samen met Lukather, Paich en broer Steve werkt hij mee aan het hit-album Thriller van Michael Jackson. Een minder bekende liefhebberij van Jeff Porcaro is tekenen. Hij ontwerpt meerdere album-hoezen van Toto, waaronder die van The Seventh One en Kingdom Of Desire, het laatste album waarop hij te horen is. Op 10 Augustus 1992 wordt Jeff Porcaro, in bijzijn van 1500 familieleden, vrienden, muzikanten en muziekliefhebbers, begraven in de Hall Of Liberty in Forest Lane Memorial Park op de Hollywood Hills. Na zijn overlijden wordt de Jeff Porcaro Memorial Fund opgericht. Dit fonds heeft tot doel de muzikale en kunstzinnige afdelingen van de Grant Highschool in Los Angeles te bevorderen. Jeff Porcaro is in de jaren 70 zelf student geweest op deze school. Jeff Porcaro is 38 jaar geworden, en wordt bij Toto opgevolgd door drummer Simon Phillips.

Na zes jaar valt wordt op 5 Augustus 1977 de laatste aflevering van het televisie programma Op Losse Groeven uitgezonden. De TROS is op 29 April 1971 met Op Losse Groeven begonnen om het Nederlandstalige lied te promoten. Presentator is Radio Veronica-discjockey Chiel Montagne. Weldra is het één van de populairste programma's op de Nederlandse televisie. Vader Abraham, Jacques Herb en Corry & De Rekels zijn graag geziene gasten in de huiskamer. De vrijgekomen zendtijd wordt in 1977 gevuld door Hitboulevard, gepresenteerd door Willeke Alberti. TROS-kijkers sturen massaal protestbrieven naar de omroep, Dit helpt. In November 1978 is Chiel Montagne terug op de televisie met Op Volle Toeren.

Op 5 Augustus 1965 is Help! van The Beatles de 200e nummer 1-hit in de Britse hitparade. Op 14 November 1952 is Here In My Heart van Al Martino de allereerste. Do You Mind van Anthony Newley is op 28 April 1960 de honderdste Britse nummer 1-hit.

The_isley_brothers_shoutIn New York nemen The Isley Brothers op 5 Augustus 1959 het zelfgeschreven nummer Shout op. De single wordt op 21 September 1959 uitgebracht. Hij haalt een bescheiden 47-ste plaats in de Amerikaanse hitparade. Het nummer is ontstaan in de zomer van 1959, tijdens een concert in Washington DC, wanneer The Isley Brothers het nummer Lonely Teardrops van Jackie Wilson spelen. Op een gegeven moment roept zanger Ronald Isley: " WELLLLLLLLLLL... you know you make me want to SHOUT" en Rudolph en O' Kelly Isley beginnen direkt te improviseren. Het publiek gaat compleet uit zijn dak. Na afloop stelt RCA baas Howard Bloom voor om dit als eerste single op RCA uit te brengen. In 1962 wordt Shout een Top 10-hit in Amerika in de uitvoering van Joey Dee And The Starlighters. In Europa wordt Shout in 1964 een hit in de uitvoering van de Engelse Lulu. The Trammps halen met hun versie van Shout in 1975 de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. De volgende vier singles van The Isley Brothers floppen. Pas in 1962 met Twist And Shout heeft de groep weer een hit.

Op 5 Augustus 2002 blijkt uit onderzoek bij 560 Engelse begravenisondernemers, dat nabestaande van een overledene, tijdens de begravenis of crematie liever een popnummer horen dan een kerkgezang. Wind Beneath My Wings van Bette Midler is het meest populair. Andere veel aangevraagde nummers zijn Robbie Williams met Angels, Whitney Houston met I Will Always Love You en Elton John met Candle In The Wind. Another One Bites The Dust van Queen is een van de meest ongebruikelijke verzoeken.

Nadat The Beach Boys van 3 Juni tot 2 Augustus 1972 in de studio van Piet Visser aan de Rijksstraatweg 45 in Baambrugge opnamen gemaakt voor hun nieuwe LP vliegen zij op 5 Augustus 1972 met hun gezinnen vanaf Schiphol terug naar Los Angeles. Op een persconferentie in de Belle Amie Club in Scheveningen maakt Beach Boys manager Jack Rieley bekend dat dit album Holland zal heten. Holland wordt op 8 Januari 1973 op Brother/Reprise MS 2118 uitgebracht. Het album komt op 27 Januari 1973 op een 18e plaats binnen in de Nederlandse albumlijst en bereikt op 10 Februari 1973 een 11e plaats als hoogste notering. Holland staat slechts zes weken in de Nederlandse Albumlijst genoteerd.

Op 5 Augustus 2000 maakt de Londense politie een eind aan rellen voor de deur van de woning van Gary Glitter. De als Paul Gadd geboren zanger is op 11 Januari 2000 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden nadat er op zijn computer kinderporno is aangetroffen.

RevolverVanaf 5 Augustus 1966 ligt het Beatles-album Revolver in de platenwinkel. Op Revolver staan ondermeere de nummers: Taxman, Eleanor Rigby, Here There And Everywhere, Yellow Submarine, Good Day Sunshine, Got To Get You Into My Life en Tomorrow Never Knows. De hoes is ontworpen door Klaus Voormann. De tracks Eleanor Rigby en Yellow Submarine verschijnen op single. Revolver komt op 13 Augustus 1966 binnen op de eerste plaats van de Engelse albumlijst. De LP staat zeven weken aan de top. In Amerika prijkt Revolver vanaf 10 September 1966 zes weken aan de top van de Billboard-albumlijst. Op 20 Augustus 1966 komt de nieuwe Beatles-single de Nederlandse Top 40 binnen op vijf. Een week later bezet Yellow Submarine/Eleanor Rigby zes weken lang de eerste plaats.

Op zijn 25-ste verjaardag, 5 Augustus 1971, trouwt Rick van der Linden van Ekseption in Zeist met de populaire TopPop danseres Penney de Jager. Uit het huwelijk wordt één zoon geboren. Na 14 jaar gaan Rick en Penney uit elkaar. Rick hertrouwt op 18 Mei 1989 met Inez Zwart. Penney hertrouwt met Theo Zantman.  Rick van der Linden overlijdt op 22 Januari 2006 in Groningen aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Op 5 Augustus 2006 overlijdt de vader van Trudy van den Berg. Haar vader is na een zware heupoperatie ernstig verzwakt. Trudy van den Berg is beter bekend als Saskia van het duo Saskia & Serge. In een reaktie laat Serge (Ruud Schaap) weten: "We wisten dat het eraan zat te komen, maar we hadden gehoopt dat hij nog even bij ons mocht blijven. Het leven gaat door, maar voor ons nu even niet." De vader van Trudy van den Berg is 84 jaar geworden.

Tante_leenNa een lang ziekbed overlijdt Tante Leen op 5 Augustus 1992 in Amsterdam. Tante Leen wordt op 28 Januari 1912 in Amsterdam geboren als Helena Jansen-Polder. Tante Leen treedt pas op 43-jarige leeftijd voor het eerst op. Daarvoor verdiend ze de kost als schoonmaakster en garnalenpelster. Bezoekers van het cafe waar ze werkt, en zingt om de gasten te vermaken, schrijven haar in voor een talentenjacht die platenmaatschappij Bovema heeft uitgeschreven om de Stem van de Jordaan te vinden. Op 2 Maart 1955 wordt ze daarmee tweede achter Johnny Jordaan die wordt uitgeroepen tot De Beste Stem Van De Jordaan. Vanaf dat moment luidt haar bijnaam De Nachtegaal Van De Willemsstraat. In de jaren vijftig en zestig werken Tante Leen en Johnny Jordaan veel samen. Populair zijn haar liedjes Oh Johnny, Aan De Amsterdamse Grachten en Diep In Mijn Hart. In 1968 wordt Tante Leen gevraagd mee te doen aan de Nederlandse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Zij bedankt voor de eer. Zij blijft liever in haar cafe aan de Amsterdamse Nieuwendijk. Tante Leen is tachtig jaar geworden.

Vanaf 5 Augustus 1986 ligt het album Dancing On The Ceiling van Lionel Richie in de platenwinkel. Dancing On The Ceiling komt op 30 Augustus 1986 de Billboard-albumlijst binnen, en staat vanaf 27 September 1986 twee weken op de eerste plaats. Dancing On The Ceiling is na het titelloze debuut en het album Can't Slow Down het derde solo-album van Lionel Richie sinds hij begin jaren tachtig The Commodores heeft verlaten. Van het album worden vier singles uitgebracht: Dancing On The Ceiling, Love Will Conquer All, Ballerina Girl en Se La.

In het huis van Boy George in de Londense wijk Hempstead wordt op 5 Augustus 1986 het lichaam van sessiemuzikant Michael Rudetsky gevonden. Rudetsky blijkt aan een overdosis te zijn overleden. Michael Rudetsky is 27 jaar geworden.

Piper_at_the_gates_of_dawnOp 5 Augustus 1967 wordt Piper At The Gates Of Dawn de allereerste LP van Pink Floyd uitgebracht. Pink Floyd is de eerste Engelse psychedelische rockband. Een opmerkelijke lichtshow maakt het optreden van de groep in die tijd tot een visueel spektakel. de groep treedt op in legendarische undergroundclubs als UFO en Middle Earth, waar ze ontdekt wordt door twee Amerikaanse talentjagers, John Hopkins en Peter Jenner, die de groep aan een platencontract met EMI helpen. De eerste single, Arnold Layne, een song over een travestiet, wordt door de officiele radiostations geboycot, maar verkoopt desondanks uitstekend. Het is dan 1967 en de groep gaat de studio in voor The Piper At The Gates Of Dawn, een zeer sterk door het talent van Syd Barrett bepaalde elpee, die de faam van Pink Floyd als undergroundgroep flink doet toenemen. Het album is in April 1967 opgenomen in de Abbey Road Studio in Londen. De productie is in handen van Norman Smith. De titel is afkomstig uit het boek Wind In The Willows van Kenneth Graham. The Piper At The Gates Of Dawn haalt de zesde plaats in de Engelse Album Top 20.

Tijdens een muziekveiling bij Cameo Auctioneers in Midgham, Berkshire Engeland brengt een tape van The Beatles op 5 Augustus 2008 £39,800 op. De tape uit 1964 is gevonden door een man die de zolder van zijn vader, die in de muziekindustrie heeft gewerkt, aan het opruimen was. Het 30 minuten durende bandje bevat door Lennon en McCartney geschreven nummers, maar ook een aantal covers. Op de tape staan onder meer I'm A loser, I Feel Fine en Don't Put Me Down Like This. Tijdens het nummer I'll Follow The Sun is te horen dat Lennon en McCartney de slappe lach krijgen. De man die het materiaal heeft gevonden wenst anoniem te blijven. Wel is bekend gemaakt dat het bandje in het noorden van Engeland is opgedoken. Ook wie de nieuwe eigenaar is, wordt niet bekendgemaakt.

High_under_the_moonTambourine komt op 5 Augustus 1989 op de 24e plaats binnen in de Nederlandse Top 40 met hun single High Under The Moon. Het nummer is afkomstig van Flowers In September. Naast de titelsong en High Under The Moon staan op dit album ondermeer How About You, I Thank You Know, een eigen versie van Pleasant Valley Sunday van The Monkees, It's Allright en Summer Of Love. High Under The Moon komt tot een 21ste plaats. Op Flowers In September is een prominente rol weggelegd voor de zelfgebouwde sitar van hun gitarist Jac Bico, die het overgrote deel van de nummers op Flowers In September samen met bassist Bart van Poppel en zangeres Saskia van Oerle heeft geschreven. Tambourine wordt in 1987 opgericht. Het trio heeft een grote voorliefde voor popmuziek uit de jaren zestig. In 1992 gaat Tambourine uit elkaar. Saskia van Oerle brengt als Van Orly in 2003 het album Somebody Hold Me uit. De plaat haalt de 51ste plaats in de Album Top 100.

Dream_on_aerosmithOp 5 Augustus 1972 tekent Aerosmith voor een bedrag van $250.000 een contract met Columbia Records. De uit Boston afkomstige groep krijgt het contract nadat directeur Clive Davis van Columbia Records de band in Maxx's Kansas City in New York heeft zien optreden. Aerosmith bestaat uit zanger Steven Tyler, gitarist Joe Perry, gitarist Brad Whitford, bassist Tom Hamilton en drummer Joey Kramer. Het platencontract leidt in 1973 tot het debuutalbum, dat aanvankelijk nauwelijks de aandacht trekt. Maar wanneer maanden later plotseling de van die plaat getrokken single Dream On een hit wordt is de doorbraak een feit en staat de band weldra met twee albums in de Amerikaanse hitlijsten. Dream On komt op 20 Oktober 1973 binnen in de Billboard Hot 100, en bereikt een 59ste plaats.

The Beach Boys vieren op 5 Augustus 1976 hun vijftienjarig bestaan met een televisiespecial die van acht tot negen uur xe2x80x99s avonds door de Amerikaanse omroep NBC wordt uitgezonden. Dit programma bestaat uit een kleurenfilm waarin de groep met de camera wordt gevolgd en een live-registratie van het concert dat The Beach Boys op 3 juli 1976 in het stadion van Anaheim in Californie hebben gegeven.

Rock_and_roll_hall_of_fameOp 5 Augustus 1985 worden in Amerika de plannen bekendgemaakt voor het bouwen van een Rock And Roll Hall Of Fame. Deze eregalerij van de popmuziek wordt uiteindelijk in Cleveland gebouwd, omdat Alan Freed in deze plaats is geboren. Volgens de overlevering is Freed de bedenker van het begrip 'rock 'n roll'. Het gebouw is gelegen aan de oever van het Eriemeer in Cleveland ten oosten van het stadion van de Cleveland Browns en het Great Lakes Science Center. De eerste artiesten die in 1986 worden opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame zijn: Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley en Little Richard.

In de Nynex Arena in Manchester geeft Take That op 5 Augustus 1995 het eerste van tien uitverkochte concerten. Het is de eerste serie optredens van Take That zonder Robbie Williams, die de groep op 17 Juli 1995 heeft verlaten om het solo te proberen.

One_bad_appleOp 5 Augustus 1980 houden The Osmonds officieel op te bestaan. Alan, Wayne, Jay, Merrill en Donny Osmond vinden het tijd om meer aandacht aan hun gezinnen te besteden. De carriere van The Osmonds begint in de jaren 60 wanneer ze al optreden in Disneyland, en regelmatig in The Andy Williams Show optreden. In 1971 hebben The Osmonds hun eerste nummer-1 hit in Amerika met One Bad Apple. in Europa komt het succes een jaar later met Down By The Lazy River. Ook Crazy Horses (in Nederland een hit na het optreden in 1 van de 8 van Mies Bouwman) heeft in 1972 een hoge plaats in de hitparades. Jongere broer "Little" Jimmy Osmond en zus Mary zijn ook als soloartiest actief. Tegenwoordig spelen de acht (!) zonen van Alan Osmond op als The Osmonds - Second Generation.

Op 5 Augustus 1990 wordt in het Franse Nice de Blonde Ambition Tour van Madonna afgesloten. Het concert wordt in Amerika rechtstreeks op televisie uitgezonden door HBO. Madonna's Blonde Ambition Tour is op 13 April 1990 met een optreden in het Marine Stadium in Makuhari in Japan van start gegaan. Op 4 Mei 1990 begint het Amerikaanse gedeelte van deze tournee. Europese is op 30 Juni 1990 aan de beurt met een optreden in het Zweedse Gotenburg. De tournee levert Madonna zo'n honderd miljoen dollar op.

Natalie_merchantNa twaalf jaar zangeres geweest te zijn van 10,000 maniacs stapt Natalie Merchant op 5 Augustus 1993 uit deze groep. Natalie Merchant vindt dat zij op haar hoogtepunt moet stoppen, en toe is aan nieuwe uitdagingen. In 1995 verschijnt haar debuut solo album, Tigerlily. Het album levert drie bescheiden hits op: Carnival, Jealousy en Wonder. Een nummer dat veel aandacht krijgt in de pers is River, een nummer over de overleden jonge acteur River Phoenix. Haar tweede solo-album volgt in 1998. Ophelia bevat 12 nummers die allen zijn opgenomen in de vorm van workshops, uitgaande van verschillende karakters. Deze karakters worden door Natalie Merchant zelf vertolkt in een korte film die ook de titel Ophelia draagt. Kind & Generous is in 1998 één van de meest gedraaide singles op de Adult Rock radiozenders in de Verenigde Staten. Ook de singles Break Your Heart (een duet met N'dea Davenport van de Brand New Heavies) en Life Is Sweet krijgen veel airplay, maar worden geen grote hits. Na een wereldtour en een live album volgt in 2001 het album Motherland, dat opnieuw erg succesvol is. Het album is opgedragen aan de slachtoffers van 11 September 2001. Er volgt een uitgebreide tour door Noord-Amerika en Europa, waarbij Merchant ook in Paradiso, Amsterdam aandoet. In 2003 verschijnt The House Carpenter's Daughter, een album dat qua stijl afwijkt van de voorgaande drie albums. The House Carpenter's Daughter is het resultaat van Merchants langgekoesterde wens om een album met alleen maar traditionele folkmuziek te maken. Het album in eigen beheer, in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten uitgebracht. Na het succes wordt het alsnog in Europa uitgebracht. In Nederland staat het album wekenlang in de Top 10 van best verkochte albums bij de zogenaamde "alternatieve" CD-zaken. Na dit album wordt het even stiller rondom de zangeres. Ze bevalt van een dochter in 2004, en in 2005 wordt het Best Of-album Retrospective uitgebracht, waarvan ook een DeLuxe versie met een extra disc, gevuld met zeldzame opnames wordt uitgebracht.

Ed_thrasherEd Thrasher overlijdt op 5 Augustus 2006 in zijn huis in Big Bear Lake in Californie aan de gevolgen van kanker. Edward Lee Thrasher Jr. wordt op 7 Maart 1932 geboren in Glendale, Californie. Thrasher is het meest beknd als ontwerper van platenhoezen. Zo is hij ondermeer verantwoordelijk voor hoezen van Frank Sinatra, Dean Martin, Barbra Streisand, Arlo Gurthrie, The Doobie Brothers en The Beach Boys en Prince. Van 1962 tot 1983 is Ed Thrasher getrouwd geweest met Linda Gray, bekend door haar rol als Sue Ellen Ewing in de televisieserie Dallas. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren, Kehly en Jeff Thrasher. Gedurende zijn carierre ontvangt Thrasher voor zijn ontwerpen meer dan twaalf Grammy Award nominaties. Ed Thrasher is 74 jaar geworden.


Muziek Jarige Op 5 Augustus

1941: Airto Moreira - Wheater Report Drums
1942: Rick Huxley - Dave Clark Five Bas
1943: Sammi Smith - Country-Zangeres USA
1946: Rick Van Der Linden - Ekseption Toetsen (†
22 Jan. 2006)
1946: Jimmy Webb - Singer/Songwriter USA
1947: Gregory Leskiw - The Guess Who Gitaar
1947: Rick Derringer (Richard Zehringer) - The Mccoys Zanger/Gitaar
1954: Eddie Ojeda - Twisted Sister Toetsen
1959: Peter Burns - Dead Or Alive Zanger
1959: Pat Smear - The Foo Fighters Gitaar/Zang
1960: Calvin Hayes - Johnny Hates Jazz Toetsen/Drums
1960: Stuart Croxford - Kajagoogoo Toetsen
1963: Mike Nocito - Johnny Hates Jazz Gitaar Gitaar/Bas
1965: Barend Middelhof - Ex-Roberto Jacketti Saxofoon
1966: Jennifer Finch - L7 Bas
1968: Terry Clark - Country-Zangeres USA
1975: Dan Hipgrave - Toploader Zanger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten